Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
excursieblog

Home - Profile - Archives - Friends

Excursie Culemborg

Posted on 22/10/2010 at 10:07 - 0 Comments - Post Comment - Link

EVA-Lanxmeer

Is een wijk die ontwikkelt word door de gemeente Culemborg en E.V.A.. Bij de wijk waren een paar aspecten heel belangrijk. De bestaande kwaliteiten moesten behouden en versterkt worden, het moest een duurzame wijk worden en veel ontmoetingsplekken hebben.

Hiermee is aan de slag gegaan. De architecten hadden een lijst gekregen met duurzame materialen gekregen waarmee ze de gebouwen moesten bouwen. Tussen de huizen zijn er veel openbare ruimtes gecreëerd. Het regenwater van de straat wordt afgevoerd door goten die uitkomen op sloten die in het gebied liggen. Verder waren er in de wijk veel zonnepanelen te zien. De auto’s staan niet in de wijk zelf. Het is de bedoeling dat er alleen auto’s in de wijk mogen om te laden en te lossen. Verder is er een systeem bedacht om gezamenlijk met auto’s te rijden, zodat iedereen die een auto nodig heeft er één kan krijgen maar ze niet van zichzelf zijn en dus niet voor overlast kunnen zorgen in de wijk.

Het is ze dus gelukt om een wijk te maken die duurzaam is, ook de openbare ruimtes die tussen de gebouwen liggen dienen als ontmoetingsplekken en worden door de bewoners zelf goed onderhouden. Er is veel groen in de wijk en ik vind dat ze deze kwaliteit goed behouden hebben. Deze wijk heeft aan de oost en noordkant nog een mooi uitzicht over het landschap. Er wonen veel verschillende gezinsvormen in de wijk en waarvoor voor elke wel een geschikte woning is.

Het is dus een rustige wijk met veel kwaliteiten, waaronder groen, duurzaamheid en goede huizen. Dit was ook wat de belangrijkste aspecten waren en ik denk dat ze het er prima in verwerkt hebben.


Excursie Amsterdam

Posted on 22/10/2010 at 10:06 - 0 Comments - Post Comment - Link

Zuiderkerk

De tweede excursiedag was in Amsterdam. We begonnen met een film in de Zuiderkerk. Deze ging over de stedelijke ontwikkeling in Amsterdam. Hierbij was ook een maquette gemaakt waarbij de verschillende doelen met verschillende kleuren waren aangegeven. Boven in de Zuiderkerk was een tentoonstelling over windenergie. Wat vooral opviel was dat duurzaamheid een grote rol speelde in hun plan voor de toekomst van de stedenbouw van Amsterdam.

GWL terrein

Het GWL terrein was ooit een oude fabriek. De gebouwen van de fabriek staan er nog steeds, maar de rest van het terrein is bebouwd geworden met als achterliggende gedachte dat de openheid en het gevoel van ruimte behouden moesten worden. Langs de west en noordkant van het terrein is een hoger gebouw geplaatst om geluidsoverlast tegen te houden zodat de wijk binnen rustig is. Veel van deze woningen hebben hun deur aan het maaiveld wat niet zo vaak voorkomt in een appartementencomplex. Veel van het groen is openbaar groen en voor mensen die in de wijk wonen als bezoekers goed bereikbaar. Dan zijn er ook nog de privétuinen waar alle buurtbewoners een tuintje kunnen krijgen.

Er is door het vele groen wel een open ruimte ontstaan, maar ik vind dat de gebouwen die in het midden van het terrein staan net iets te hoog zijn om je ook echt een open gevoel te geven. Het is goed dat ze de oude gebouwen hebben laten staan, maar de nieuwe gebouwen sluiten er niet helemaal op aan. Het creëren van een rustig gebied is wel gelukt.

Westerpark/westergasfabriek

Het westerpark was vroeger een gasfabriek en doordat de grond daar niet schoon genoeg was om te bouwen hebben ze er een park van gemaakt. Dit park bestaat uit verschillende delen. De gebouwen die nu op het terrein staan zijn nog van de oude fabriek geweest en hebben allemaal een nieuwe functie gekregen. Ze willen hier vooral veel cultuur naartoe trekken, maar er is hier bijvoorbeeld is ook een kinderopvang. Als je het terrein opkomt aan de kant van het GWL terrein dan krijg je een heel landelijk gevoel. Als je verder loopt langs de gebouwen loopt het park langzaam over in een stadspark.

Het is een slimme oplossing voor het gebied, omdat het nu toch een aantrekkingspunt is voor de omgeving en er veel activiteiten zijn. Het ontwerp past ook mooi bij de omgeving, omdat het landelijke deel ook in een landelijke omgeving ligt en het stadspark meer tussen de bebouwing ligt.

NoordZuidlijn

De NoordZuidlijn is een metrolijn die Noord met Zuid moet verbinden. Er waren veel moeilijkheden bij dit project. Ten eerste moeste ze in de tweede zandlaag de tunnel maken, omdat de rest van de grond de zacht was en in de eerste zandlaag de fundering van de huizen zitten. Veel van de fundering moest ook nog eerst vervangen worden, voordat de lijn gebouwd kon worden hierdoor kwam er veel vertraging.  Verder moesten de bouwers soms onder een bepaalde druk werken waardoor ze maar een paar uur onder de grond konden blijven. Een groot deel van de tunnels worden geboord door twee op maat gemaakte boren. Als deze lijn is aangelegd zal er een betere verbetering zijn tussen Noord en Zuid. Bij deze verbetering wordt ook het centraal station onderhanden genomen, zodat het verkeer voor het station kan worden verminderd en de oude situatie voor het station weer kan worden hersteld.


Excursie Rotterdam

Posted on 22/10/2010 at 10:03 - 0 Comments - Post Comment - Link

CIC

Op onze eerste excursiedag gingen begonnen we met een presentatie in het CIC. Hier werd ons verteld over de stedenbouwkundige veranderingen in Rotterdam. Hierbij richten ze zich vooral op het centrum. Er komt hier veel nieuwe hoogbouw, die zowel een woonfunctie als openbare en werkfunctie krijgen. Hoger dan 200 meter zal er voorlopig nog niet gebouwd gaan worden. Dit komt omdat de woonruimte daar niet erg in trek zal zijn.

Le Medi

De volgende stop op deze excursie door Rotterdam was Le Medi. Le Medi is een buurt die gebaseerd is op Arabische architectuur. Ze wilden dit in een vorm toepassen zodat het zou passen in de Nederlandse architectuur. Deze hebben ze op drie niveaus toegepast.

De eerste is de stedenbouwkundige structuur. Een belangrijke rol speelt hierin het overgaan van privé naar openbaar en andersom. Alle huizen staan direct met hun deur aan het binnenplein. Tussen de huizen aan de rechter en linkerkant van Le Medi liggen kleine stukken groen die ook verbonden zijn met het plein, maar waar niet iedereen zomaar in kan. Het middenplein is voor alle bewoners, maar er kunnen ook mensen komen die er niet wonen. Ik vind dat ze de overgang van privé en openbaar goed hebben toegepast in Le Medi. Door het plein creëren ze een intieme sfeer, omdat alle bewoners er gebruik van kunnen maken is het een grote ontmoetingsplek en dit past bij de Arabische architectuur.

Het tweede niveau is de woningtypologieën. Het was de bedoeling om woningen te maken met als belangrijkste aspecten de uitbreidingsmogelijkheden van de woning en de keuzevrijheid van de woningeigenaar. Hoewel dit de belangrijkste aspecten zijn, vind ik ze niet terugkomen in de wijk. Ik zie niet echt de ruimte voor het uitbreiden van de woning, omdat de huizen niet echt een tuin hebben en dus overal aan openbare grond liggen. Hierdoor is de keuzevrijheid van de woningeigenaar dus ook beperkt.

De laatste is de architectuur. Deze moest invloeden hebben van de Marokkaanse en Moorse architectuur.  Deze was vooral terug te zien in de poort. Deze was een boog die je vaak ziet in Arabische landen, bovenin zat een plafond van mozaïek en een deel ervan was geschilderd in de kleuren rood en blauw. Ook deze kleur zijn wel kenmerkend voor de Arabische architectuur. Binnen vond ik dat er minder aandacht besteed was aan deze dingen. In de zijstraten waren de huizen wel van kleur voorzien maar rond het plein waren ze wit. Dit was een goede keuze, omdat het plein er dan niet zo mooi in uitkwam, maar hierdoor verloor het wel een beetje van zijn Arabische karakter. Verder waren de andere details een beetje simpel gehouden. Ik denk dat hiervoor gekozen is omdat het ook in de Nederlandse architectuur moest passen.

Het was over het algemeen wel een mooie buurt, maar ik vind niet dat ze alle aspecten die voor het ontwerpen van de buurt belangrijk waren, hebben toegepast of in een kleine vorm zodat het niet meteen opvalt.

Wilhelminapier/Kop van Zuid

De Wilhelminapier was vroeger de basis van de Holland Amerika Lijn. De enkele gebouwen die daarvan zijn overgebleven zijn het huidige hotel New York, de Cruise terminal en Las Palmas. Hieromheen is de Wilhelminapier getransformeerd tot een modern centrum met veel hoogbouw. De Wihelminapier ligt op een prachtige locatie omringd door water en met een goed uizicht op de overkant van het water.

Er is één grote zichtlijn op de Wilhelminapier. Deze loop midden door dit gebied. Aan de ene kant eindigd deze bij het water en de andere kant bij grote gebouwen. Deze hebben dus nog uitzicht op het water. Aan beide kanten staan hoge gebouwen en in het midden de lagere gebouwen. Tussen de hoge gebouwen is ruimte vrijgelaten, zodat de lagere gebouwen in het midden ook uitzicht op het water hebben. De hogere gebouwen hebben een uitzicht over heel het gebied dat eromheen ligt. De kant waar de Wilhelminapier aan het water eindigt is een park gemaakt dat door iedereen kan worden gebruikt. Een belangrijk oriëntatiepunt is de Erasmusbrug. Deze verbindt de Wilhelminapier met de overkant.

Het gebied is goed ingericht. De zichtlijnen zorgen ervoor dat alle gebouwen een goed zicht hebben en er is genoeg ruimte voor woonfuncties en kantoorfuncties. De oude gebouwen zijn behouden en in sommige gebouwen kun je nog dingen terug zien van de oude Holland Amerika Lijn.

Pendrecht

Pendrecht is gemaakt met de gedachte van een tuinstad, veel groen dat voor iedereen goed bereikbaar is. Ze wilden er veel verschillende gezinsvormen bij elkaar hebben, maar dit bleek niet het geval te zijn. De groene velden tussen de gebouwen in waren niet geschikt voor beplanting en veel beplanting heeft het dan ook niet overleefd. Ook de diversiteit in de gezinsvormen was niet echt aanwezig.

Nu zijn ze bezig met een herstructurering van de wijk, zodat deze aspecten wel in de wijk te zien zijn als deze af is. Het groen wordt opnieuw aangelegd, sommige gebouwen zijn gesloopt en er worden nieuwe gebouwen teruggezet die wel voor diversiteit van de gezinsvormen zouden moeten zorgen.

Pendrecht ziet er nu uit als een sombere wijk, maar ik vind dat de herstructurering er goed uitzag. Ik denk dat als het af is de wijk een stuk verbeterd zal zijn en dat de huizen die nu worden gebouwd wel andere gezinsvormen zullen aantrekken.


Hosting door HQ ICT Systeembeheer