Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
7-7-7

Welkom op mijn weblog

Weblog van Arjan Gout. Gestart op 7 juli 2007; de concert-klimaatdag van Al Gore.


Mijn Links

* Home
* My Profile
* Weblog Archives
* Friends
*
* Mijn zakelijke website (artitekst.nl)
* Mijn zakelijke BLOG (artitekst.web-log)

Stuur een e-mail

Plaats mij op de maillijst

[Je ontvangt dan eem mailtje als er een nieuw bericht is geplaatst. Je kunt op elk moment weer opzeggen.]KALENDER
Klik op een datum om de postings van die dag te zien:
«  March 2017  »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 


Engel des doods?


The image “http://www.badscience.net/wp-content/lucia.JPG” cannot be displayed, because it contains errors.

Voilà, hier is ze dan. De enige vrouw in Nederland die een levenslange gevangenisstraf uitzit. Mijn stadgenote. De grootste seriemoordenaar die ons land ooit heeft gekend. De Haagse verpleegkundige en Engel des doods: Lucia de Berk.

Lucia zit al zes jaar onschuldig vast en is hoofdpersoon geworden in een grillig Kafkaverhaal. Er waren wel lijken, maar geen moorden. Lucia werkte in drie Haagse ziekenhuizen en terwijl ze daar werkte gingen er af en toe mensen dood. Dat is iets wat aan ziekenhuizen nogal eigen is: dat er soms mensen sterven. Alle zogenaamde slachtoffers van 'massamoordenaar' Lucia waren overigens een natuurlijke dood gestorven, zo hadden de schouwartsen vastgesteld. Pas veel later, nadat een collegiaal roddelcircuit op gang was gekomen, werden die gestorvenen alsnog als moordslachtoffers bestempeld.

Waarom begin ik hier nu over?

Vanavond kwam Nova met een overzicht van de stand van zaken. En dat is goed, want de zaak ligt nu ter beoordeling van de z.g. Commissie Posthumus (die afgedane zaken moet onderzoeken waarin mogelijk sprake is van rechterlijke dwaling). En een beetje pressie vanuit de media is dan wel wenselijk, want het is schandalig dat die commissie nu al bijna een jaar bezig is om een voorstel te formuleren. En als straks de zaak zal worden heropend (via de Hoge Raad) zal het nóg minstens een jaar duren voordat Lucia definitief wordt vrijgesproken. Tegen die tijd heeft ze al acht jaar in het cachot achter de rug. Inmiddels heeft ze door alle ellende een herseninfact gekregen.

Hoogleraar Ton Derksen schreef er een boek over en Maarten 't Hart schreef een briljant artikel in de NRC, waarin hij de zaak tegen Lucia beschreef als een middeleeuws heksenproces (moet je echt even lezen: hier kan geen horrorfilm tegenop).
Internationale deskundigen hebben de vloer aangeveegd met het vonnis. Zelfs het vermaarde wetenschappelijke tijdschrift Nature wijdde er een artikel aan.

Waar ik op wil wijzen is dit: onze publieke omroep is niet dapper, niet stoutmoedig (de commerciëlen laat ik hier maar buiten beschouwing, die zijn alleen uit op platte sensatie-journalistiek).

Zowel Netwerk, EénVandaag als Nova lijken, net zoals het OM en de overheid als geheel, prioriteit te geven aan risicomanagement en schadereductie, lang voordat waarheidsvinding in beeld komt. De Nova-uitzending van vanavond is daarvan het zoveelste voorbeeld. Anderen (zoals betrokken burgers en klokkenluiders) mogen eerst de kooltjes uit het vuur slepen. En pas wanneer de informatie zodanig onweerlegbaar is geworden dat ze niet meer heikel is, komen de actualiteitenrubrieken er mee aanzetten. En dan ook nog brutaalweg doen alsof zij de eersten zijn. Etalagejournalistiek noem ik dat.

In een belendende kwestie (de Deventer moordzaak, waarin Ernest Louwes inmiddels al bijna zijn gehele straf van 12 jaar cel heeft uitgezeten) durven de omroepen nog steeds niet echt stelling te nemen. Terwijl ook hier - meer nog dan in de zaak Lucia de Berk - sprake is van (naast de 'normale' professionele blunders) het achterhouden van ontlastend bewijsmateriaal, negeren van getuigen, manipulatie van het onderzoek, doelbewuste misleiding van de rechter en het frusteren van de verdediging door het OM.

'Lucia de B.' is niet meer tegen te houden. Dat is (bijna) een gelopen zaak. Zij zal vrijkomen. Over één, twee, of drie jaar. Dat is te zeggen (en te hopen): als ze dan nog leeft. Ze zal als een menselijk wrak uit de gevangenis komen. Net als Ina Post, die we eerder deze week bij Pauw & Witteman zagen. Mogelijk moet ook Lucia daarna nog een langdurige strijd aangaan, om volledig te worden gerehabiliteerd.

Met Ernest Louwes ligt het anders.
In die zaak heeft het Openbaar Ministerie niet alleen een tsunami van massieve onkunde en achterlijkheid geïnvesteerd, maar heeft daarin ook gefraudeerd, geïntimideerd, afgeperst en gemalverseerd op een niveau waar zelfs Holleeder nog wat van kan leren. Kortom: de overheid als criminele organisatie. En dus doet men er alles aan om te voorkomen dat de inhoud van die doofpot in de openbaarheid komt.

Ja, dan heb je dus een breekijzer nodig als Maurice de Hond, die via het internet met een paar honderd burgers - met uiteenlopende deskundigheden - die zaak tot op de bodem gaat uitzoeken. En de vinger legt op een pijnlijke wond: de verwonding van onze rechtsstaat.

Mocht je nu denken: wie was die Louwes nu ook al weer?
Kijk dan even naar dit filmpje, dan weet je het weer.

Wie de Nova-uitzending heeft gemist: je kunt deze hier alsnog bekijken.


Posted: 21:06, 29 September 2007
Add Comment

<- Last Page | Next Page ->

Hosting door HQ ICT Systeembeheer