Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Internationalisering

Opdracht 4 Internationalisering

11:51, 24/4/2012 .. 0 comments .. Link
De beroepscode van de maatschappelijk werker, een handvat bij het maken van beroepsethische afwegingen. Onderwerpen als ‘centrale waarde’, ‘beroepshouding’, ‘verhouding tussen maatschappelijk werker en cliënt’, ‘samenwerking’, ‘verhouding tot samenleving’, ‘verhouding tot beroepsgenoten’ en ‘verhouding tot de organisatie’ worden uitvoerig besproken. De code geeft aan waar het handelen van de maatschappelijk werker op gebaseerd is en biedt richtlijnen voor de hulpverlening. Aan de hand van de code kan het beroepsmatig handelen van de maatschappelijk werker worden getoetst.

Nu is het aan ons, maatschappelijk werkers in spé, om hier een kritische beschouwing op los te laten. In het praktijk gaat het vaak anders dan in de boeken en theorieën beschreven staat. Als net afgestudeerde maatschappelijk werker gaat men met verfrissende en zo juist vergaarde kennis het beroep tegemoet. Vaak wordt ondervonden dat men nog meer leert in de praktijk dan in de opleiding.

Wat ik heb gezien in mijn ervaringen tijdens de opleiding, op zowel praktijk – als theoriegebied, is dat het Nederlandse ‘sociaal werk’ gericht is op het individu. We zijn een verzorgingsstaat, met al onze belastingen, uitkeringen, mogelijke kwijtscheldingen, tegemoetkomingen, studiefinancieringen en verzekeringen. Wij werken cliëntgericht, terwijl andere landen, zoals Australië en de Verenigde Staten, spreken over ‘gemeenschappen’ en ‘sociale kringen’.

Nu ben ook ik op de hoogte dat Nederland er hard aan werkt om dit te veranderen. ‘Welzijn Nieuwe Stijl’ en de ‘Wmo’ zijn dé begrippen van nu en daar voorbij. De nieuwe wet moet er voor zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en mee kunnen doen in de samenleving, al of niet geholpen door vrienden, familie of bekenden. Dat is de onderlinge betrokkenheid tussen mensen, die steeds belangrijker gaat worden. En als dat niet kan, is er ondersteuning vanuit de gemeente.

Vroeger en tegenwoordig ook nog in vele andere landen/culturen, is het hartstikke normaal en vanzelfsprekend dat je hulp krijgt van je familie. Ouders voeden hun kind op, onderhouden en verzorgen het en wanneer de ouders oud en gammel zijn, worden de rollen omgedraaid. Soms is hulp zoeken zelfs taboe. Nu gaat dit wel erg ver voor ons verwende, luie Nederland. Maar besef wel dat individualisme (waarbij ik ook gelijk denk aan dat verschrikkelijke feminisme) flink gestimuleerd werd de afgelopen jaren. Weet je hoe ik het zie? Nederland is in slaap gevallen en wordt nu met de nieuwe wetten plots wakker geschud. En ik weet hoe dat voelt, ik kom uit een slaap en de eerste 15 minuten ben ik niet aanspreekbaar. Maar daarna kom ik langzaam op gang. Zo zal dat ook met Nederland en haar burgers tegenover de nieuwe plannen gaan.

Conclusie? Veranderingen biedt weerstand. Eén van de dingen die ik heb geleerd op mijn opleiding en zonder twijfel het meest voorkomend in de praktijk. Maar anno 2012 schrikken we toch niet meer van een beetje weerstand, Meneer Ministerie? We hebben de switch van de gulden naar de euro overleefd, jong en oud kan omgaan met Facebook, Hyves en Twitter en we hebben Jeroen van de Boom ook geaccepteerd als nieuwe Topper.
We kunnen het de burgers niet kwalijk nemen dat zij niet willen inleveren of geen stapje terug (de tijd) in willen doen. Maar ik neem het de Staat ook niet kwalijk dat zij voor veranderingen kiezen, want ik neem aan en vertrouw erop dat zij denken dat dit op lange termijn bevorderend zal zijn voor ons burgers en ons hulpverleners.


Allereerst..

13:56, 23/4/2012 .. 1 comments .. Link

allereerst even een testje doen natuurlijk. Even kijken of mijn weblog wel hip, trendy en spectaculair genoeg is om openbaar te maken aan de Hro. Het verplicht mee doen aan de (bizarre, onpersoonlijke, grenzeloze) rages van de maatschappij, dat is nog eens een discutabel onderwerp. Maar dat besparen we mijn Internationaliseringsweblogje.About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links


Categories


Recent Entries

Opdracht 4 Internationalisering
Allereerst..

Friends

Rowandh
Hosting door HQ ICT Systeembeheer