Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
Chianty

Home - Profile - Archives - Friends

mannetje

Posted on 19/11/2005 at 23:13 - 1 Comments - Post Comment - Link


We hebben rhino op stal

Posted on 18/11/2005 at 08:25 - 2 Comments - Post Comment - Link

We hebben rhino op stal , het klinkt als een nieuw paard met een kop als een neushoorn.
Maar helaas de meeste paarden mensen weten dat de werkelijkheid minder om te lachen is.

Rhinopneumonitis is een virus en naar ik inmiddels heb begrepen een herpes variant, Rhino zoals hij in de volksmond heet, heeft een aantal varianten , van een eenvoudig snotneus tot het aborteren van veulens door besmette drachtige merries en de variant met neurologische klachten . En over deze variant gaat deze log, want helaas heeft mijn paard sinds twee weken deze besmetting,

Vooraf zal ik een inleidend verhaal geven wat er de afgelopen twee weken is gebeurt . graag wil ik via deze log info , van iedereen die ook maar enige ervaring heeft van paarden met deze besmetting.

Het is vrijdagavond 23 september 2005.
Ik haal chianty uit de wei en hij loopt raar , hij verliest onderweg urine en sleept vreselijk met zijn
achterbenen. wat is dit...... De dierenarts komt. In eerste instantie denkt men aan blaasstenen of zoiets. Toch zegt Irene ( dierenarts ) wel aan rhino te denken maar chianty heeft geen koorts dus dat lijkt haar sterk. Verderop staat Oraki ( Piet voor vrienden ) normaal een stoer paard maar hij kijkt niet fris . koorts opgenomen 40 graden. Dit lijkt goed mis. Omdat chianty niet zelf plast moet er bij hem twee keer per dag een catheter worden ingebracht.Irene besluit ook chianty te gaan spuiten met ontstekingsremmer.

Zondag 25 september

Toch Rhino , Irene komt met de mededeling dat er ook een neuro variant bestaat van rhino zonder koorts.

Ondertussen worden alle paarden twee maal per dag getemperatuurd, het virus gaat als een gek in het rond , het ene koortsgeval naar het andere door de week heen.
We vertellen mensen niet langs te komen en weten inmiddels dat we tot twee weken na het laatse koortsaanval besmettingsgevaarlijk zijn.

Toch blijft het tot nu toe bij hoge koorts geen slappe achterhanden of blaasproblemen, een paar eigewijze merries doen niet mee met de koorts trend , bijna wil je dat ze het ook krijgen dan ben je daarna tenminste van dit schijtvirus af.
Chianty loopt beroerd als je zijn voorbenen kruist doet hij niet eens moeite het te corrigeren , maar ik besluit zolang hij staat, geef ik hem de kans. Inmiddel leest iedereen zich gek op stal over dit virus.
Waar ik mij het meest over verbaas is het feit dat, doordat de meeste paarden zo snel worden afgemaakt, er zo weinig over de behandeling bekend is . Nou van  mij  mag iedereen het weten:
MIJN PAARD HEEFT RHINO... en ik wil dat hij beter wordt.

Donderdag avond 29 september

We dachten dat we er waren ,dat we het onder controle hadden , nou niet dus . vandaag twee gevallen van de neuro variant, Naughty onze kleine superpony en Rowie een NRPS merrie die tot nu toe weigerde om aan de koorts mode mee te doen, Rowie is er het beroerdst aan toe ,als ze haar waterbak probeert te vinden loopt ze met haar hoofd tegen de muur.  Jongens , dit mag niet dit kan niet ,je kan geen gezonde paarden in de bloei van hun leven dood laten gaan aan zo'n klote virus ( sorry voor mijn taalgebruik ) maar dit sloopt ,zowel de paarden als de eigenaars.

Chianty  plast zelf , niet zoals het moet ,hij druppelt de hele dag en als hij kwaad wordt plast hij met een beetje druk maar ik hoef in ieder geval niet meer 2 x per dag die slang in te brengen
Hij krijgt antibiotica voor de blaasontsteking want zijn hele zaakje is op gezet , hij gaat wel iets beter lopen corrigeerd zichzelf wat meer , we zien wel ,we hebben hoop.

Vrijdag 30 september

Rowie is dood , ik werd vanmorgen gebeld door renata ( baas van Piet) zij en Herma hebben de hele nacht bij Rowie gezeten , het paard heeft geknokt wat ze kon , maar kan niet meer .
Ik ga voor mij werk even langs , Rowie ligt in stal en is gelukkig even rustig, hoe kan dit nou zo snel, hoeveel van die varianten van dit virus zijn er , een heel nest ! Om 9 uur hebben ze er op stal laten inslapen.....

Chianty heeft koorts 39,6 graden , nee sukkel nu hoeft het niet meer , die koorts had je van te voren moeten krijgen , nu verzwakt het je nog meer . Ik begrijp er niets meer van
Hij eet slecht, baalt van iedereen met een spuit of een poedertje , jongens dit moet wel snel verbeteren anders is de kwaliteit van leven voor mijn kereltje ook nul.

Dinsdag 4 oktober

Gezellige dierendag, Naughty lijkt wel iets op te knappen loopt redelijk , maar lijkt veel moeite te hebben met kauwen, Chianty zijn achterbenen lijken op die van een olifant , dit schijnt zijn imuunsysteem te zijn, nou lekker dan , afspuiten en zachtjes met hem lopen dan maar, sommige zeggen, geen beweging ander zeggen rustig stappen, er is zo weinig over bekend ik doe maar wat mij goed lijkt, ik stap.

Woensdag 5 oktober

Welja doe er nog een ziek paard bij , Gypsy een stoere  Merens merrie, die echt een temperatuur heeft gehad waar ze in de saharra trots op zijn een graadje of 40 heeft nu ook neurologische problemen met haar achterhand en een voorbeen . En ik dacht dat een paard met koorts bij ons op stal deze versie niet kreeg, nou wel dus.

Zaterdag 8 oktober

Chianty is al twee dagen koortsvrij , loopt als een houten klaas maar kijkt weer blijer uit zijn ogen en eet weer goed . Zijn benen zijn nog steeds dik , maar laten we na twee weken aub weer wat vrolijks zien. Laat het virus wegblijven


Tot zover de afgelopen twee weken en hoe nu verder ? we weten het niet van zijn behandeling hou ik jullie op de hoogte voor tips staat iedereen op stal open en verder kunnen we voorlopig alleen maar hoop houden

9 Oktober

Vandaag weinig nieuws , Chianty heeft de hele middag in de wei gestaan het was heerlijk weer.
Toen ik hem er vanavond uithaalde was hij moe en dat liet hij goed merken.
Toch even lekker zijn dikke pootjes afgespoten en een kwartiertje met hem gestapt.

Deze winter heeft hij neutradex gehad omdat hij zo stijf liep, Om dat dit zorgt voor een goede afvoer van afvalstoffen  en tegen verzuring is geeft ik dit sinds gisteren weer, baat het niet dan schaad het niet.

Ik heb wel het idee dat zijn benen er dunner van worden. Hij was gelukkig wel koortsvrij de hele dag , ook het eten smaakte hem goed Kom op kerel , nu opknappen.

10 Oktober

Ik vind dat ik niet mag klagen iedere dag zie ik hem een beetje beter lopen en we zijn per slot van rekening pas 2 weken verder ( het lijken wel twee maanden ).

Via de dierenarts te horen gekregen dat vitamine B bevordelijk is voor het genezings proces
dus bij de paardendrogist een bestelling gedaan  1 emmertje D Tox ,plus 1 zak vita plus een soort vtamine die je als snoepje kunt geven en twee equivital  spuiten.

Ik ben benieuwd of het aanslaat , hou jullie op de hoogte .

11 oktober

Hij heeft in de wei gegalopeerd , nou ja zeg.... zijn achterbenen zijn nog steeds dik ,stap echt niet geweldig , maar meneer is aan het opknappen. en durfde een galop aan. Ik hen het zelf niet gezien want dan had ik me waarschijnlijk dood geschrokken.

Hij is nog steeds koortsvrij , ondanks dat zijn koker nog steeds opgezet is , dus toch nog maar even antibiotica blijven geven.

Morgen weer een dag.....

12 oktober

De twee merens hebben vandaag weer iets verhoging , het hoeft niets te betekenen maar toch,
we willen dat het stopt , we willen verder. Toch gaat het steeds beter , De kleine pony die nog steeds moeite heeft met kauwen krijgt slobber en dat gaat goed.

Chianty stapt iedere dag een beetje beter , toch is het raar , drie weken geleden krijgt hij een schop als hij tijdens het wijken zijn kop in de lucht gooide en nu wordt hij de hemel ingeprezen
als hij drie rondjes zonder te slepen en te druppelen stapt. Een mens verlegt zijn grenzen

Maar het is ook zo' n lief kereltje

Ik krijg steeds meer reacties op mijn log , ook uit emmen waar twee maanden geleden Rhino
uitbrak. Hartstikke bedankt hiervoor , want ik kan me voorstellen dat je het gepraat over het hele gedoe zat wordt, maar wij hebben er echt wat aan om ook de ervaringen van andere te horen.

Ook in emmen zijn ze met de paarden gaan stappen, rustig aan en op hun eigen tempo.

Dus ook ik stap er rustig op los.

16 Oktober

Gisteren de vitamine spullen ontvangen. Natuurlijk gelijk begonnen met 50 gr d tox en 1 vette vitamine spuit.
En vandaag haalde ik hem uit de wei en hij maakte niet eens een hele vermoeide indruk,gisteren had hij s' morgens 37,5 gr  maar s'avonds weer 38,1 gr.

Maar vandaag had hij zowel s' morgens als s'avonds 37.4gr dus helemaal geen verhoging,
Zouden die extra vitamine nu al werken ?
Nu dat plassen nog onder de knie krijgen, Als er iemand nog tips heeft , ik hou me aanbevolen

17 Oktober

Vandaag wisselde chianty's temperatuur weer heel erg s' morgens 37.2 en s'avonds 38.0
Je ziet dit verschijnsel eigelijk wel bij alle paarden die een flinke besmetting hebben gehad bij ons op stal . Dit zijn de paarden die ook nog steeds twee maal per dag worden getemperatuurd.

De ene dag is het heel stabiel en en de andere dag schommeld het als een gek , toch had mijn
mannetje vandaag wel een goede dag , was vanmorgen het land zelfs ingestormd in galop.

Ongeloofelijk dat hij dat kan terwijl zijn achterhand echt nog zo slap is als een vaatdoek.

Ook zijn koker ( opbergsysteem voor zijn piemel ) wordt steeds dunner.

Toch merk ik dat ik ongeduldig wordt , vandaag zag ik niet echt verbetering in zijn lopen ,ook
geen verslechtering , maar toch . Geduld zal nog een hele schone zaak worden.

De paarden die eigelijk niet echt ziek zijn geweest , of alleen maar koorts hebben gehad
zijn weer voorzichtig aan het werk, ze mogen niet echt zweten van de dierenarts en sommige zijn toch vervelend vooral oraki , nu meer een o-draki.(hi hi ).
Maar ook dit zal wel goedkomen ,als hij door heeft dat zijn vakantie over is.

18 Oktober

Zijn benen zijn goed geslonken en wat denk je ? zijn koker is weer geslonken tot normale proporties. Ik geef sinds twee  dagen ook een homeopatisch middel , sabal complex, om zijn blaasfunctie te ondersteunen, of het helpt weet ik niet ,maar het ziet er in ieder geval een stuk gezonder uit.

Het wordt wel weer een schurk, ik hoorde vandaag pas ,dat hij gisteren op weg van het weiland naar de stal , Derk-Jan de staleigenaar in het bollenveld heeft geparkeerd . Samen met vriend Naugthy die kleine pony hadden ze geen zin om naar de stal te gaan . Ze rukten zich los en gingen via het bolenveld weer terug naar de wei. Ook s' morgens heeft hij weer energie genoeg, nu opbouwen , want s' avond is hij toch nog echt heel moe .

Vandaag ook helemaal geen verhoging s' morgen en s' avonds niet . Yes !!!!!

20 oktober

Gisteren heb ik mijn ventje maar even gezien , ik moest nog van alles en kwam pas om negen uur s'avonds op stal.

Renata had hem al lekker afgespoten , hij hoefde alleen nog aar zijn vitamines en klaar.
Das wel fijn hoor, als het allemaal even niet meezit , dat hij toch lekker wordt verzorgt.
Iedereen was wel ontzettend enthousiast over hoe hij liep .
Vandaag vond ik hem wat minder , hij zag er moe uit , Maaaar, je zou hem s'morgens eens moeten zien, zei laurette . Als we hem buiten zetten. Nou dat ga ik het weekend dan maar doen,
lekker kijken hoe hij gek doet aan het begin van de dag . Ik hou jullie op de hoogte.

23 oktober
Zaterdag haalde ik chianty uit de wei  , hij stond toch een partij te gapen , hij is s'avonds echt doodmoe. Daarom ben ik vandaag ( zondag ) vroeg naar stal gegaan om te kijken hoe hij            s'morgen is. Het was jammer dat het een beetje regende maar we hebben toch fijn een stukje
gewandeld over de weg. Vanaf gisteren mogen we weer de weg op, we zijn twee weken koortsvrij dus het kan wel weer. Niet dat ik hem nu op straat gezellig met een vreemd paard zou laten snuffelen , je weet tenslotte maar nooit. Ik moet zeggen dat hij op de weg wel een stuk meer stabiliteit heeft . Het is heel raar om te zien , hij sleept niet echt meer , maar als hij zijn achterbenen neer zet dan klapt hij een soort  door , heel vreemd , Dus als de paarden in bv. emmen dit verschijnsel ook hadden ( of anderen natuurlijk ) laat het me a.u.b. weten.

27 Oktober

Chianty heeft het goed naar zijn zin , ik wordt van al kanten gewaarschuwd dat paarden met
een Rhino besmetting regelmatig last kunnen hebben van een terugval . Maar op het moment gaat het al dagen heel lekker. Misschien gemeen ,maar om te kijken of chianty zijn benen kon optillen ( zoals jullie weten doet hij dat nu niet echt geweldig ) heb ik hem maandag een paar
transport beschermers omgedaan. Normaal stamp hij dan enkele passen als een gek en ja hoor nu ook hij trapte zelf met zijn beste been, dus hij kan het wel , nu maar trainen.

Ik heb van twee polsbeschermers een soort bandage gemaakt en deze gevuld met loodkorrels.
nee schrik maar niet geen 75 kg aan ieder been, echt een klein beetje zodat er aan beide
achterbenen nu een beetje gewicht hangt , toen een paar rondjes gestapt op de harde grond
en inderdaad stimuleerde het mijn kerel om zijn benen op te beuren. Echt maar heel even en daarne vreselijk beloont . Op deze manier heb ik weer een training bedacht , ik wordt wel creatief.

29 oktober

Zalig weer vandaag, we hebben echt  mazzel , als het nu de hele dag had geregend had je de
beestjes toch echt niet buiten kunnen zetten. Maar goed het is lekker weer voor in de wei en voor een wandelingetje. Vanmiddag lekker met het kereltje gelopen , ging echt heel goed
gewichtjes erom en gaaaaaan. Jammer van die bierwagen die we tegenkwamen , even uitleggen
een bierwagen is een hele grote fiets , waar aan beide kanten vijf man kan zitten en hoe harder ze trappen des te meer bier ze krijgen. Nou ik kan je wel vertellen ,deze hadden waarschijnlijk al heel hard getrapt , ze waren zo dronken als een tor en dan toont mijn mannetje dat hij lekker aan het opknappen is , tekeergaan dat hij kan , snuiven ,springen , steigeren heel fijn als je zonder stress je oefeningetjes wilt doen. Maar goed het ging goed , ook de kleine superpony die alweer voorzichtig voor het karretje loopt kwam de bierkar tegen , hierdoor en doordat hij een andere pony wilde inhalen had hij zich een beetje druk gemaakt.

Het is moeilijk, je moet de zieke paarden weer voorzichtig trainen, maar stress vermijden , ja ja
de heren staan bol van de vitamine en denken dat ze de hele wereld aan kunnen , hou die maar eens rustig,
Met de merens merrie heb ik ook voorzichtig wat oefeningen gedaan , jilles zei dat ze wel beter ging lopen , ze moet alleen goed de aandacht erbij houden . Als ze wordt afgeleid is ook haar coordinatie nog niet optimaal , maar oefening baart kunst . Het is net als schrijven als je het kan en je bent rechts , gaat het prima , wil je dan links leren schrijven is dat te doen maar vergt dat veel meer inspanning.

Morgen weer lekker weer , dus weer wandelen.

2 November

Nou ja zeg , mijn weblog een paar dagen uit de lucht, kan ik niemand op de hoogte houden van de vorderingen van mijn mannetje en zijn vrienden.
We wandelen gestaagd door met de gewichtjes ,zijn balans wordt  steeds beter , ik hoop echt dat dit herstel doorzet, als de gewichtjes er dan af  zijn  en hij loop van de spuitplaats naar zijn stal is het net een groep marcherende militairen, zo stampen.

Maar goed een paar hele goede dagen achter de rug en dan vandaag toch weer een beetje down
niet echt veel zin om mee te lopen en toen hij plaste schrok ik, zo donker was zijn urine , het was gelukkig maar alleen het eerste beetje , maar toch. Ik heb maar weer de koorts is opgenomen misschien toch weer blaasontsteking , gelukkig 37,6 een keurig temperatuur. Niet gelijk in paniek raken, hij krijgt homeopatische druppels voor zijn blaas en die zijn ook donker . Misschien is het daar van.
Gelukkig was er met zijn eetlust helemaal niets mis en eenmaal op stal was hij ook wel weer vrolijk.

Dan nog een paar andere zaken , Omdat bij het bandageren ( vanwege de gewichtjes ) zijn  staart er telkens tussen kwam dacht ik, ik knip er een stukje af. Nou dat stukje werd stuk ,het lijkt wel een hunter, maar ach hij piest er tenminste niet meer overheen.

Jilles heeft maandag met Gypsy cavaletti gelopen , ging echt goed. Als het nog iets beter gaat met chianty ga ik dat ook doen . Nu is dat nog te stressie , want onze zuiver springgefokte holsteiner
is namelijk bang voor balken ,ik moet hem er in het begin zowat overheen tillen, maar uiteindelijk lukt het toch altijd. Even wachten dus. Trouwens ik heb een stappenteller , nou ik haal de 10.000 stappen wel per dag , met mijn wandelpaard.

Morgen weer 10.000

5 November
Vandaag alleen lekker de hele dag in de wei gestaan ,maar gisteren heeft hij zichzelf overtroffen.
Jilles had balken neergelegd voor gipsy en was al klaar,nou wij de stoute ijzers aangetrokken
Chianty ingespannen alsof hij voor de kar moest lopen , inclusief singel met heel veel ogen, hoofdstel ( hij dacht, vrouw wat krijgen we nou ) en twee longeerlijnen om hem op te sluiten zodat hij niet links en rechts weg kon springen wat natuurlijk niet echt goed voor hem is.
Echt waar , menig militaire operatie is eenvoudiger dan mijn paard over een aatal balken heen
krijgen , maar toch. Ik moet toegeven dat mijn toegevoegde waarde was met de balken sleepen
want jilles liep achter chianty met de leidsels en indien nodig liep Derk-Jan ( opperbaas van stal) bij zijn hoofdstel voor de broodnodige bemoedigende woorden.

En ja hoor, nadat we eerst hadden geprobeerd hem over de hele rij balken te laten lopen ,bleek dit toch iets te veel van het goede.
Dan maar balk voor balk en ja hoor , geweldig , sterker nog de eerste paar keer deed hij het in draf , het was namelijk toch wel heel spannend. en dat ging echt heel goed , ik had hem nadat hij ziek was geworden  niet echt meer zien draven , alleen een keer heel in de verte in de wei.

Het viel me zo mee , na een paar keer stapte hij er zelfs rustig over heen , na ongeveer 15 min
werd hij weer onstabiel  en begon hij te zwabberen , we zijn natuurlijk gelijk gestopt , 3 kilo snoep verder ( beetje overdreven ) maar ik was wel trots op mijn kereltje.

Daarom had hij vandaag vrij , het gelukkige gevoel even een dagje vasthouden , morgen zondag
en dan lekker wandelen s' morgens .

7 November

Gisteren lekker in het zonnetje gewandeld om 10 uur s' morgens , wat hebben we een geluk zeg met het weer , er zullen mensen zijn die zich zorgen maken om het milieu en zo , maar mij kan het niet lang genoeg zo doorgaan. De paarden kunnen lekker naar buiten worden niet zeiknat en koud, lopen niet het land kapot ,echt fijn.

Toen ik chianty naar het land bracht zag ik hem voor het eerst weer spelen en hard dat hij kan .
echt ongelofelijk.

Vanmorgen bleek er wat tumult te zijn de dames en heren waren allemaal in 1 wei terecht gekomen, dikke pret maar mijn mannetje had niet echt meegedaan , die vond het wel best.

Dus ik verwachte vanavond niet echt veel, maar het tegendeel was waar, hij had zijn krachten gespaard om mij vanavond zijn vorderingen te laten zien.
Nee serieus , het stappen ging goed ,zonder mokken ,liep goed door en stapte heel krachtig

Ik denk dat ik morgen het balkjes gebeuren maar weer oppak. Hopen dat ze me weer helpen

Derk-jan ( je weet wel de opperstalmeester ) is bang dat de mensen straks drie rijen dik voor het hek staan , AAAAHHH mogen wij ook bij u op stal, zo gezellig ,iedereen helpt elkaar.

Nou gelukkig wel , ik ben er heel blij mee.

Nou morgen de balken dus, wordt vervolgd

8 Novenber

Nou vandaag de balken dus...... Hij begon wat stroef , wat wiebelig , maar nadat hij een paar rondjes gestapt had leek hij te stabiliseren.

En ja hoor na wat hulp van laurette , daar ging hij, hij gaat echt heel goed . Soms liep laurette ernaast , moedigde hem aan en dan kon er zelfs een niet gepland drafje vanaf .
Zie je voor je hoe ik er dan achter aan hol , om maar zo goed mogelijk de leidsels strak te houden en tegelijk over de balken te springen.

Ik schijn er knap vreemd bij te kijken wat andere dan weer een lachstuip bezorgd .

Het lijkt ook wel of chianty lol krijgt in alle kunsten,eigelijk is dit natuurlijk ook veel leuker dan als ik iedere dag in een bak rondrij.

Nu nog wat voor morgen verzinnen , iemand suggesties.

11 November

Ik denk dat ik langzaam aan weer wat aan meneer chianty zijn opvoeding moet gaan doen.
Echt waar, je hebt nog nooit zo'n verwend kereltje gezien.

Vandaag ben ik naar Paard & Koets geweest en heb daar wat lekker dingen voor hem gekregen. Nou niet dat hij normaal niets krijgt , maar ik denk dat ze in die proefmonsters toch iets extra's doen . Hij rook het al in mijn jaszak toen ik zijn deken wilde afdoen.

Ik wil snoep en snel , ik doe mijn oefeningen en zodra het vrouwtje , goed zo zegt ,dan stop ik gewoon en moet ik eerst snoep.
Ik ben heeeeeel druk en zeer lomp, krijg ik niet snel wat ,dan krijgt het vrouwtje gewoon een dreun met mijn hoofd.

Eigelijk moet ik hier heel blij mee zijn want dit is weer de oude chianty ,hij voelt zich goed en hoewel het lopen nog niet helemaal ok is bevalt hem dit leven prima,

Vandaag is hij weer voor het eerst sinds de uitbraak naar de smid geweest, alleen laten bekappen. Tijdens de uitbraak wilde we de smid natuurlijk niet laten komen i.v.m. besmettingsgevaar  en daarna moest hij eerst maar weer leren op drie benen te staan.

Maar het ging goed, hij was er wel aan toe, de laatste drie weken waren de hoeven
als een gek aan het groeien.

Nadja vroeg of onze paarden ook dikker in hun vacht zaten dan normaal . Ik zal er eens op letten. Chianty wel in ieder geval, Hij had al heel vroeg een deken op, ook omdat hij nogal vliegen aantrok i.v.m. zijn plas druppelen , dat irriteerde hem verschikkelijk en ondanks die deken heeft hij een echt dik wintervacht. Het lijkt wel een pony, wel lekker zacht .

Morgen weer lekker weekend, gaan we weer wandelen

14 November

Hoewel ik het weekend van plan was te wandelen , hebben we lekker twee dagen helemaal niets gedaan.
Het was nog zo lekker weer en alle paarden gingen naar de wei, chianty moest even op stal blijven om zijn oefeningen te doen , nou daar had hij mooi geen zin in , zo schreeuwen dat hij dan doet naar zijn vrienden.

Ach ga dan maar dacht ik , hoezo verwend.

Het lopen met de lange leidsels gaat heel goed , over de balken maar ook gewoon, je kan goed zijn achterhand erbij houden.
Ik heb vandaag ook kleine stukjes gedraaft , soms gewenst en soms geheel eigen intiatief van mijn mannetje.

Dit gaan we maar zachtjes opbouwen , meer draven , veel afwisselen stap en draf.

Morgen ga ik zonder balken , maar met de lange leidsels oefenen.
 
 
16 November
 
Ik vond het eng !!!!!, maar chianty heeft aan de lange leidsels gedraaft , langer dan ooit en ook wanneer ik dat wilde .
Dat is ook wel een voordeel
 
Hij draafde af en toe al in een maffe bui in het weiland of als hij fris was in de bak.
Maar nu was het echt gepland . Het ging goed , draven gaat zelfs beter als stappen .
Als hij flink door stapt gaat het ook wel goed , maar als hij rustig stapt wankeld hij toch nog wel.
 
Maar de draf gaat sneller dus dan valt dat niet zo op.
Zelfs op de volte , alle geleerden zeggen namelijk dat als een paar ataxie heeft en daar leek het toch wel ernstig op , dan kan hij nooit meer op de volte draven.
 
Nou chianty dus wel.
 
Vandaag heb ik buiten op de harde grond gestapt , maar ik merk toch dat met die lange leidsels
hij er net even wat meer bij is , je kan zijn kont er als het ware onderduwen en dat stimuleert hem enorm , maar we moeten de variatie er in houden dus vandaag even wat anders.
 
21 November
 
Chianty gaat naar de fysio , ik weet nog niet wanneer , mijn vriend maakt vandaag een afspraak.
De fysio die hem behandeld , is ook paardenfysio. Toevallig kwamen ze over chianty in gesprek
Ze wist er wel veel van en als ik intresse had ,kon ik wel een afspaak maken. Nou bij deze
 
Chianty knikt namelijk nog steeds door met 1 been , nou schijnt het zo te zijn dat als het
sprongewricht doorknikt , dit komt omdat hij hogerop in het been spierkracht mist.
 
Nou kunnen we dat door oefeningen wel op pijl brengen, maar ik wil wel weten dat hij bv zijn rug nu niet verkeerd belast omdat hij anders is gaan lopen..
 
Ik ben benieuwd wat ze voor ons kan betekenen.
 
Hou jullie op de hoogte
 
22 November
 
De fysio komt morgenavond. Maar ik heb het idee dat ons mannetje er niet zo het nut van inziet.
Hij gaat echt goed aan de lange leidsels . doet enorm zijn best.
Hij denkt ook, aan mijn lijf geen gedoe. Na 25 min gaf hij aan dat hij moest plassen.
 
Wij snel naar stal ... en warempel , hij ging met zijn achterbenen achteruit staan en plaste twee stralen. Deze keer zat er echt weer wat druk open en waren ze ook gepland , normaal dan komt het zeer onregelmatig maar hier leek het toch echt op plassen.
 
Hij krijgt hiet ook homeopatische pilletjes voor Alumina D6 3 maal per dag 5 tabletjes.
 
Hopen dat het toch gaat aanslaan.
 
Aan de lange leidsels draaft hij en springt hij zelfs aan in galop vanuit stap. Dit is altijd zijn makkelijkste gang geweest. Ik vind het knap en met veel van deze overgangen traint hijt och
zijn achterhand goed.
 
Ik ben erg benieuwd naar wat de fysio heeft te vertellen . We weten het morgen

24 November

Het gaat goed met mijn kereltje , ik durf dat nu wel hardop te zeggen.
Gisteren zijn we een hele tijd met de fysio bezig geweest met hem.

Een heel onderzoek wat hij al wel kan en wat nog niet en wat belangrijker is hoe we
het kunnen verbeteren. Aan een kant is de coordinatie beter dan aan de andere kant.
daarom veel coordinatie oefeningen , achtjes lopen, pasjes overstappen aan de hand
balkjes( maar dan met onreglmatige afstand) enz , eigenlijk alles wat we al deden.  maar
 toch voornamelijk in stap omdat
dit een vier takt is en dus moeilijker is dan een tweetakt als draf om te coordineren.

Hij had gisteren vreselijk zich uitgeslooft in de wei dus hij was erg moe, hierdoor was zijn
rug zeer gevoelig , toch een gebrek aan spierkracht waardoor hij erg reageerde op het onderzoek op zijn rugwerfels.
En vandaag helemaal niets..... Ik heb eerst zijn rug gemasseerd maar hij reageerde nauwelijks
toen allerlei prikpaaltjes in de grond geprikt om tussen door te slalomen, aan de andere kant balken neergelegd en zie, ons kijk speel en doe park is klaar.

Hij vond het prachtig en liep echt heel krachtig, zelfs met zijn moeilijk kant kon hij naar wat oefenen ,een hele lange zijde overstappen zonder zich te verstappen.

Ik krijg er nog lol in ook.


27 November

Er ligt sneeuw en veel ook , de paarden staan daarom veel binnen , mogen wel in groepjes
los in de binnenbak maar dat is toch anders dan weidegang.

Daarom hadden renata en ik het nobele idee opgevat om te gaan wandelen , honden mee
Oraki mee en natuurlijk Chianty mee.
Wij op pad richting het bos , nou is dat niet zover ,alleen 1 lange weg uit lopen maar toch.
In het bos ligt een grote water poel en daar gingen we naartoe.

Ze vonden het geweldig zowel de honden als de paarden, de paarden liepen zo de waterpoel
in ,stampten door de sneeuw ( gelukkig heeft hij geen ijzers meer )

Hij had een beetje stalbenen maar die waren snel weg in de sneeuw, lekker fris.
Heel stoer drinken uit de waterplas , schrapen met je hoeven om het gras onder de sneeuw
vandaan te krijgen, ze genoten echt.

En ik had het idee dat die sneeuw ook voor chianty zijn coordinatie veel goed deed, het
was echt opletten geblazen voor hem.

We waren heel blij met de lange periode van mooi weer , maar vandaag in de sneeuw
was toch ook heeeeel cool.

5 December

De hele week is er niet veel gebeurd, we hebben braaf onze oefeningen gedaan ,gisteren lekker
gewandeld aan de lange leidsels over de weg, Dit gaat wonder boven wonder heel goed .
Chianty is namelijk niet zo'n held als het om alleen over de weg gaan gaat.

Ik had de hele week al de behoefte  om er op te gaan zitten , maar de fysio had gezegd dat zijn heup vast zat en ik had geen zin om hem pijn te doen natuurlijk.

Ik had al een tijdje geleden een afspraak gemaakt met Harry Hoevers ( een paranormale
 kraker ), dat advies had ik van iemand gekregen , maar toen was chianty pas een week ziek en hij vertelde toen door telefoon dat chianty eerst maar moest opknappen en dat hij dan wel zijn heup zou losmaken.

Heel apart dat die diagnose toen al werd gesteld door de telefoon want twee maanden later
bleek het van diverse kanten te worden bevestigd.
Goed vandaag was het dus zo ver . Chianty werd gekraakt , nou en kraken deed hij.
En een kop dat hij trok, zo van maatje wat maak je me nou.
Maar het hooi bij harry was lekker dus chianty onderging zijn behandeling en vrat lekker door.

Ook harry zei dat ik er wel weer voorzichtig op kon, lekker het bos in heuveltjes op en af stappen, spieren in de achterhand kweken.

Dus we gaan weer beginnen ( ik vind het zo spannend ) . Hou jullie op de hoogte.

6 December

Yeahhhhhhhh!!!! Ik heb vandaag op mijn mannetje gereden. OK ik zou er geen winstpunten voor hebben gekregen.en hard ging het ook niet . We hebben nl alleen maar gestapt, maar toch
vond ik het helemaal geweldig.Ik wil nl het weekend naar het bos , maar omdat ik helemaal niet wist of chianty mij wel kon houden wilde ik het eerst even in de bak proberen

Ik ging erop via een krukje om niet meteen samen om te vallen en omdat ik ook twee maanden
niet gereden heb was het ook voor mij stramme lijf wel aangenaam.

Nou dat ging goed , toen stappen , bij iedere stap kneep ik hem zowat fijn om hem maar bij te drijven.
En jawel zefs een balkje neergelegd , door dit hele gedoe is hij wel over zijn balken angst heen.

Volgens de toeschouwers liep hij goed, GEACHTE LEZER : IK BEN BLIJ

Nog 1 weekje weken en dan ben ik lekker twee weken vrij , kan ik lekker iedere dag
stappen . Ik heb er zin in

13 December

Vandaag lekker aan de lange leidsels geoefend , ik had nl. zondag en maandag gereden , zowel gestapt als gedraaft, zondag ging het iets beter dan maandag , daaraan merk je dat hij moe wordt van de hele dag weidegang, zondag heb ik hem nl. na twee uur weidegang eruit gehaald en gereden, maar dat geeft niets dat bouwen we wel op.

Vandaag dus een makkelijke dag , hij keek ook echt van, moet ik alweer aan het werk , die vakantie beviel mij prima hoor.

Het plassen is nog niet geweldig , zeker niet als het koud is , maar tijdens het werken kan hij de boel goed ophouden , en op stal, ach dan plast hij maar als hij dat wil.

Bijna vakantie, hoi hoi hoi

20 December

Hoi hoi , we zijn naar buiten geweest , een heuse buitenritvan 1 uur ( wel stappend maar toch ) onder het zadel.
Ik wilde dit weekend al, maar meneer had zijn hoefbal gekneusd , waarschijnlijk met gek doen in de wei en liep kreupel.

Ik werd er gek van , nou dit weer dacht ik , maar goed ,zondag liep die nog kreupel en maandag was het over ( hij stelt zich met hoefproblemen altijd wel vreselijk aan hoor)

Vandaag dus samen met Herma op Gypsy ( u weet wel onze revaliderende merens en Linda op Santos, deze mankeerd niets maar gaat mee voor algehele ondersteuning en vermaak )

Het ging prima ,chianty liep goed krachtig door en bewees zelfs in geval van een zeer  grote tegemoet-komende giertank,dat snel omdraaien en over de weg galloperen geen probleem is.

Maar hievoor waren ze alledrie bang , dus het is hem vergeven.
Toen hij daarna een klein hapje had gekregen en de wei in mocht was er van vermoeidheid helemaal niets te merken , Gek doen steigeren met vriend VIP en wegrennen allemaal geen
probleem.

Toch wel lekker hoor , zo weer op een paardenrug door het dorp .

24 December

De hele week heb ik wat met chianty gedaan , het gaat steeds beter ,maar
het weer viel wel tegen ,dus zijn we maar 1 keer naar buiten geweest verder heb ik in de binnenbak gereden. Donderdag hebben alle paarden hun enting gehad ,dit moest eigenlijk al in oktober maar gezien de situatie toen was het niet verstandig om de paarden weer een beetje ziek te spuiten, Dus donderdag , ik vond het heel eng , onzin natuurlijk maar ik ben blij
met ieder stukje verbetering en nu spoten we er weer iets in wat hem een beetje ziek maakt.

Maar het is goed gegaan , donderdag had hij dus vrij, vrijdag in de bak en vandaag zaterdag
gingen we zwemmen bij het vennetje , wat is dat leuk zeg. lekker stampem door het water.

Ik had het laatsst al aan de hand gedaan ,met renata en oraki en nu dus onder het zadel.
samen met laurette op zamiro , echt heel leuk en goed voor zijn achterhand dat stampen
door het water. Nu is hij een beetje moe en knabbeld lekker op zijn hooi ,slaapt hij goed
vanavond.

5 Januari

Nou we hebben de kerst en oud en nieuw weer overleefd, lekker twee  weken vakantie gehad.
Ik heb veel met chianty gedaan en het gaat echt heel goed, Hij gallopeerd goed en heel makkelijk. Terwijl hij vroeger vaak moeite had met links aanspringen .

Hij is alleen zoooooo druk , hij speelt de hele dag in de wei en in de paddock, breekt echt de boel af met zijn vrienden. en dan denk je dan zal hij s avonds wel bekaf zijn , nou niet dus.
Hij krijgt ook nog steeds een extra supplement  nl: Soul Mate 2G , ik denk dat dit ook wel bijdraagt aan dit gekke gedrag.

Ik heb een karretje gekocht een tweewieler, als het goed is komt hij volgende week, Het is goed voor de achterhand zegt men, alleen heeft chianty nog nooit voor de kar gelopen , dus dat wordt spannend .

Als het zo ver is ,hou ik jullie op de hoogte.

16 Januari
 
Mijn karretje komt pas donderdag , dus nog even wachten, Chianty heeft vreselijke moeite om zijn plas op te houden , dat is al zijn hele ziekte zijn probleem maar met deze kou is het nog erger. Maar ach verder maakt hij het goed . Dit weekend lekker 1,5 uur gestapt door het bos , de grond was wel hard maar goed begaanbaar dus dik aangekleed en stappen maar, lekker hoor in het zonnetje , maar dan redt hj het niet om de boel de hele weg droog te houden. Met deze kou is 1,5 uur dan net te lang.
 
Deze week plaste hj ook een beetje bloed , maar in overleg met de dierenarts hebben we besloten dat er reden tot panek was , omdat het aan het begin van de plas was.
 
Dus waarschijnlijk een vaatje in zijn plasbuis gesprongen , inderdaad was het de volgende dag al over.
Volgende week het karretje dus......
 
21 Januari

Nou vandaag was het zover ,chianty voor het karretje.

Gisteren is zijn tuig op maat gemaakt en had hij al voor de kar gestaan, maar vandaag
helemaal ingespannen , kar ervoor en dan.......
Heel voorzichtig stappen met aan allebei de kanten een sterke man ( ff slijmen bij arjo en dirk voor hun hulp) en gilles die mij heeft geholpen met het optuigen ( iets heel anders dan een zadel en een hoofdstel hoor).

Nou ik was heel tevreden , hij was een beetje nerveus en in de bochten vond hij die stangen maar vreemd. maar hij heeft niet gebokt of getrapt , weg geschoten of andere vreselijke dingen .

Wat een lief paard he , mijn ventje

Morgen gaan we weer even oefenen,

2 Februari

We hebben 1 week iedere dag geoefend en vandaag heeft hij na 1 week andere dingen weer voor de kar gelopen.

Ik voor de eerste keer op de bok naast Renata en niemand meer naast hem.
 Lnksom gaat prima alleen rechtsom geeft problemen. Daarom veel linksom gereden
en toen de kar opnieuw afgesteld . Morgen maar eens kijken of nu alles wat ruimer staat
het beter gaat.

En anders wordt hij maar molenpaard die gaan altijd maar 1 kant op.

Verder gaat het goed met mijn kerel , zijn achterhand wordt mede door het karretje
steeds sterker. En ondanks de kou viel ook het plassen vandaag niet tegen.

Morgen maar ff kijken.


4 Maart

Nou alles ging goed met het karretje, we hadden zijn bit wat bijgesteld en nu ging Chianty zelfs twee kanten op.

Ik zat zelfs alleen op de kar , gewoon in de bak niets speciaals maar toch , helemaal stoer.

Tot 21 februari , wat er precies gebeurde , geen idee maar ik zat alleen op de bok , en chianty
schrok ging aan het rennen en toen zijn we omgeslagen. Met mijn kop tegen de muur.

Kar kapot, ik vijf dagen ziekenhuis maar chianty gelukkig alleen wat schrammen aan zijn been.
Toch ben ik niet bang en echt wel van plan het weer op te pakken . Maar dan wel in de buiten bak zonder muren en met een helmpje op.

Chianty wordt nu verzorgt door renata want ik moet heel rustig aan doen maar zodra er van mijn kant weer activiteit komt laat ik het weten .

Nu ff rustig aan dus

8 Augustus 2006
 
Chianty is dood, afgelopen vrijdag 4 augustus heb ik besloten hem in te laten
slapen. Ondanks zijn vlotte herstel van de eerste drie maanden ,ging het nu niet meer
 
Met een plassend paard kan ik leven , met een paard wat iedere twee weken zo'n terugval heeft dat hij bijna omvalt niet.
 
Afgelopen donderdag was het weer zover, hij liep helemaal stijf bij het draaien viel
hij bijna om, ik heb toen het besluit genomen, hoe ver moet je het laten komen , tot hij valt in de wei en iets breekt , tot hij valt met mij erop.
 
Ik merkte ook dat hij geen energie meer had , het leven kostte hem echt teveel moeite.
 
Toch heb geen moment spijt van het afgelopen jaar , het is het waard geweest we hebben  een geweldige tijd gehad, lekker in het bos gestapt .
 
Ik heb mijn vriend een waardig afscheid gegeven nu het nog kon.
 
gegroet vent.
 
 
 
 
 
 

antwoord geven

Posted on 9/10/2005 at 19:18 - 19 Comments - Post Comment - Link


Graag wil ik van jullie reacties of tips.
KLIK OP : POST  COMMENTS
en geef je reactie

Hosting door HQ ICT Systeembeheer