Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Rondreis door Colombia

28/7/2006 - Mail van UNA reizen 26-07-06

We hebben mail ontvangen van UNA reizen of we misschien al half juni kunnen vertrekken. Dit moeten we natuurlijk even overleggen. En komen er op terug.

 

GR steef 

2 CommentsPost A Comment!Permanent Link

27/7/2006 - Hoogtepunten die we gaan bekijken.

Bogotá

De hoofdstad van Colombia is Bogotá. Er is een enorme verscheidenheid aan futuristische architectuur, koloniale gebouwen, majestueus uitziende woningen, sloppenwijken, gelikt uitziende businessmannen, bedelaars, fabrieksarbeiders, drugsdealers, paard en wagens, en gasuitstotende autofiles. Chaotisch, Catedral Primada de Colombia, Casa del Cabildo Eclesiastico en Palacio Arzobispal op Plaza de Bolivar.intrigerend en agressief leven de rijken en de armen naast elkaar. Overal is het een warboel, een  mix van oude en nieuwe architectuur, elegante warenhuizen en de verfromfraaide straatverkopers. De kans is bijna even groot dat je omver wordt gereden door een paard en wagen als door een BMW.
Bezigheden die de moeite waard zijn: Museo de Oro, met bevat een enorme hoeveelheid aan Colombiaanse geschiedenisoverblijfselen en is waarschijnlijk het belangrijkste museum van zijn soort in de wereld; Museo Nacional, met een grote verscheidenheid aan tentoonstellingen variërend van  Colombiaanse geschiedenis tot hedendaagse kunst; Iglesia de Santa Clara, kerk met een vernieuwend binnenwerk, beelden en altaarstukken; Iglesia de San Ignacio, een van de meest rijk verfraaide kerken in het land; de koloniale wijk La Candelaria, de oudste buurt van de stad; Cerro de Monserrate, een kerk op een bergtop kijkend over de stad beroemd vanwege de vele wonderen;  Jardin Botánico José Celestino Mutis, een mooie botanische tuin kenmerkend voor zijn verscheidenheid aan nationale flora.

Zipaquirá
Zout Kathedraal, Zipaquirá

Waarschijnlijk de meest ongebruikelijke en indrukwekkende plek voor verering die je ooit zult bezoeken. De zout Kathedraal in Zipaquirá werd in 5 jaar gebouwd (1991-1996). Deze is gebouwd in een bestaande zoutmijn. De plaats van de Kathedraal dateert uit de tijd van de Muisca Indianen die in de berg een belangrijke bron van zout vonden. De Kathedraal bevindt zich 120 m onder de aardbodem en heeft een oppervlakte van 2440m². 


Grote steden 

Medellín 

Botero sculpturen in Medellín.Medellín zal altijd synoniem blijven aan het beruchte drugskartel, maar de hoofdstad van Antioguia is in werkelijkheid een frisse vooruitstrevende stad met een kunstscène, glimmende moderne architectuur en een sprankelend nieuw metrosysteem waar iedere bewoner van Medellín trots op is (het is de enige metro in Colombia). Verder is er een museum gewijd aan de lokale kunstenaar Fernando Botero. Zijn sculpturen zijn overal in de stad te bezichtigen, inclusief de beroemde 'Bird of Peace' in Parque San Antonio, die flink beschadigd geweest is door een Guerrilla bom in 1996. In Parque de Bolivar kun je de Kathedraal Metropolitana bezichtigen waarvan wordt gezegd dat het 's werelds grootste stenen gebouw is. 


Cali

La Ermita, CaliCali, de salsa hoofdstad van Colombia, is vernieuwend, bruisend en waarschijnlijk nummer één in Colombia als het gaat om uitgaan en feesten. Cali staat ook bekend om het feit dat men zegt dat hier de mooiste vrouwen van Colombia vandaan komen (sommigen beweren Medellín, oordeel zelf). De belangrijkste culturele attracties zijn: de 60 jaar oude gotische kerk La Ermita, de Neoklassieke San Fransisco kerk (gebouwd in 1757 en vol met kervingen en schilderijen) en de Spaanse koloniale La Mercéd (de stads oudste, het aangesloten klooster museum bevat archeologische en religieuze kunst). Ook goed om te bezichtigen in Cali is de Modern Art Museum. Aan het eind van het jaar, tussen 25 december en 1 januari, vindt in Cali een markt plaats met allerlei straatactiviteiten. Tijdens deze tijd vindt ook het stierenvechtersfestival plaats, in het Plaza Monumental de Cañaveralejo, wat één van de belangrijkste festiviteiten in zijn soort is in Colombia


Archeologische parken

San AgustínStenen figuren, San Agustin

San Agustin herbergt de grootste groep religieuze monumenten van Zuid Amerika. Deze staan verspreid over een park in een wilde en spectaculaire omgeving. Het is een van de meest belangrijke archeologische plaatsen in Colombia, als mede in heel Zuid-Amerika. Goddelijke en mythische dieren zijn bekwaam neergezet in stijlen variërend van abstract tot realistisch. Deze kunstwerken laten de creativiteit en verbeelding zien van een noordelijke Andes cultuur die floreerde van de 1ste tot de 8ste eeuw. De ongeveer 500 monumenten en graven zijn verdeeld in groepen over een gebied aan beide kanten van de Rio Magdalena Gorge. In San Agustin, waar de Andes in tweeën wordt verdeeld en de Cauca- en Magdalena rivier hun oorsprong hebben, laten imposante monumenten van vulkanisch steen de grote dagen van een cultuur zien die ongeveer 8 eeuwen voor de Spaanse veroveringen verdween. 

Tierradentro
Beschilderde graven in Tierradentro

Deze enorme ondergrondse graven (sommige grafkamers zijn 12 meter breed) zijn verfraaid met motieven die het interieur van de huizen uit die tijd laten zien. Deze onthullen de sociale complexheid en culturele rijkdom van een  maatschappij in de noordelijke Andes voor de spaanse veroveringen. De oostelijke heuvels van de 'Central Cordilla' werden door de Spanjaarden Tierradentro (land binnenin) genoemd, nadat de ruwe topografie was gebroken door de ravijnen van de Paez rivier. De inwoners van deze magische gebieden maakten 1000 jaar geleden monumentale graven op de toppen van de heuvels. Deze ondergrondse kamers hebben een ingang via een spiraalvormige trap en zijn beschilderd met geometrische figuren in het rood en zwart. Deze geven de binnenkant van de woningen weer. De opgegraven beenderen van eerdere begrafenissen zijn in urnen geplaatst.
1000 jaar eerder hadden stammen, die verbonden waren met de stammen van San Agustín, hun doden begraven in vrij kleine graven. Het goudwerk van Tierradentro is van een uitzonderlijk hoge kwaliteit: maskers, oorversieringen en kettingen, soms versierd met afbeeldingen van jaguars.


Amazone

Leticia
Leticia is een kleine hete stad aan de Amazone rivier op de grens van Colombia, Peru en Brazilië. Het is eigenlijk het enige toeristen centrum in de Colombiaanse Amazone welke bestaat
Amazon riveruit zo'n 400.000 km². Bijna de gehele regio bestaat uit dik tropisch regenwoud met vele rivieren en enkele inheemse indianenstammen. Leticia functioneert als een basis voor jungletours van één tot meerdere dagen. Het is ook een plek voor verdere jungle avonturen daar het stroomopwaarts verbonden is met Iquitos (Peru) en stroomafwaarts met Manaus (Brazilië). De enige manier om er te komen is met vliegtuig vanuit Bogotá of met boot vanuit Peru of Brazilië.


Los Llanos

Los Llanos
Een spectaculaire 110km lange weg Landscape in Los Llanosbrengt je van Bogotá naar Villavicencio, de hoofdstad van het departement Meta. Deze stad is de basis voor verdere tochten in Los Llanos. Aankomend vanuit het hoge Andesgebergte wordt Los Llanos vooral gekenmerkt door het vlakke landschap en de prachtige zonsop- en ondergangen. De vele meren en rivieren, de prachtige natuur met een grote variatie aan planten en dieren (o.a. roze dolfijnen) zijn ideaal voor wandelingen, paardrijdtochten
en/of boottochten op de rivieren en meren.


Trekken & Klimmen

Nationaal Park Los Nevados
Los Nevados is
Nevado del Tolima, PN Los Nevadoseen compact berggebied met vulkanische toppen in het midden van Colombia en de dichtstbijzijnde en makkelijkst bereikbare bergketen vanaf Bogotá. Dit is een park met wilde schoonheid in associatie met bergen, slapende vulkanen, warmwaterbronnen en recente herinneringen van tragische uitbarstingen. In het park liggen de enorme vulkanen Nevado del Ruiz, Nevado de Santa Rosa en Nevado del Tolima. Alle drie kunnen worden beklommen. Er kan ook een trekking worden gemaakt van het noorden naar het zuiden van het park in 5 dagen. Het park is uniek in zijn soort. De hoge vulkanische vegetatie, de meren en de actieve vulkanen zijn het bezoeken absoluut waard. Het park kan betreden worden vanuit Manizales (noorden), Pereira, Armenia of Ibaqué (zuiden). 

Nationaal Park Cocuy

Valle de cojines, PN del CocuyHet gebergte bestaat uit 2 parallel lopende (noord-zuid) bergketens van ongeveer 30 kilometer lang met uitzonderlijk mooie toppen, veel meren, steile hellingen, watervallen en letterlijk duizenden frailejone planten. Het is een van de meest uitzonderlijke geografische plekken van Colombia zoniet van Zuid-Amerika. In de bergketens van ongeveer 30 kilometer lang bevinden zich meer dan 22 besneeuwde toppen en de grootste hoeveelheid sneeuw en ijs in Zuid-Amerika ten noorden van de evenaar. Als je van trekken op grote hoogte houdt, dan is dit waar je naartoe moet. In dit park is een geweldige 8 daagse trek mogelijk.

Andere hoogtepunten in Colombia:
San Andrés en Providencia (tropische eilanden in de Caribbien)
Guajira (een erg mooi onontdekte provincie in het noordoosten van Colombia)
Tatacoa Desert (mooiste woestijn in Colombia)
Páramo of Monguí (mooiste páramo in Colombia)
Carnaval en Barranquilla (2 na beste in de wereld)
En nog veel meer....

 

Caribische kust

De verloren stadLost city

De verloren stad (Ciudad Perdida) is een van de meest belangrijke monumenten in Zuid Amerika en pas ontdekt in 1976. De karakteristieken: een verward net van platte stenen en kleine ronde pleinen steunend op muren op de steile bergen. De locatie van de stad was strategisch. De inwoners konden profiteren van verschillende klimaten die varieerden van hete naar warme naar koude temperaturen. Daardoor konden ze gebruik maken van een grote variëteit in landbouw en jacht. Verborgen hoog in het gebergte en in de jungle beleefde De Verborgen Stad van de Tayrona Indianen 1500 jaar geleden zijn hoogtij dagen.
Overblijfselen van deze beschaving laten de archeologen en de echte avonturiers duizelen. Verschillende ruïnes in het park kunnen worden bereikt via een steile trap van losse stenen. De paden waren zo ontworpen dat de Tayrona Indianen hun bezoekers konden horen aankomen. De enige manier om de stad te bezoeken is met een 6-daagse trektocht door de bergen en de jungle. Het is een onvergetelijke ervaring!

Tayrona Nationaal Park
Strand in Tayrona NP

Dit prachtige nationale park van 1200m² bevindt zich 1 uur met de bus van Santa Marta. Het loopt van de kust tot ver in de heuvels van de Sierra Nevada de Santa Marta. Het park bevat een aantal van de meest mooie en onontdekte stranden van de Caribean en er zijn archeologische sites van de Tayrona Indianen die de Spanjaarden honderden jaren zijn voorgegaan. Maak een wandeling naar El Pueblito, een heuveldorpje met een sfeer die een beetje te vergelijken is met die van De Verloren Stad, om een voorstelling te krijgen van de verrichtingen van de Tayrona Indianen.

Je kunt direct op het strand kamperen en de omgeving is simpelweg adembenemend. Geloof het of niet maar de nachten kunnen aardig koud worden vanwege de zeewind en een slaapzak is aan te raden wanneer je op de stranden wilt slapen. De golven zijn wat ruw waardoor zwemmen en snorkelen niet overal mogelijk is. Maar iets ten westen bevindt zich de 'piscina' (zwembad) waar het water helder en kalm is, perfect om te zwemmen en snorkelen.

Cartagena
Cartagena, of Cartagena de Indias Port, opgericht in 1533, Historisch centrum van Cartagenais het meest populaire toevluchtsoord van Colombia. De stad heeft twee belangrijke toeristische centra, de ommuurde koloniale stad (Getsemani) en het schiereiland met daarop het strand resort van Bocagrande. Het is erg aangenaam om door de kleine, met klinkers gelegde straten te lopen vol met gebouwen in de oude Spaanse stijl zoals Bodegón de la Candelaria, Casa del marques de Valdehoyos en het Museo del Oro. Casa de la Candelaria is een oud herenhuis dat is omgebouwd tot een fraai restaurant. Je kunt er nog steeds een kijkje nemen zonder iets te bestellen. Het toeristenbureau heeft een lijst met dergelijke gebouwen die toegankelijk zijn voor toeristen. Voor de kathedralen en kerken zijn koele en beschaduwde pleinen waar je onder het genot van een tinto (kopje koffie) de wereld aan je voorbij kan laten gaan.
Cartagena was een populaire bestemming voor Engelse plunderaars omdat de Spanjaarden hier hun schatten (gestolen van de Inca's) bij elkaar brachten voordat ze die verscheepten naar Spanje. De muren om de stad waren dan ook gebouwd om stand te kunnen houden. Net buiten de muren bevindt zich Castillo de San Felipe de Barajas, een fort dat aanvallen van Henry Organ, Sir Francis Drake en andere Engelse zeevaarders heeft overleefd. De stranden zijn fantastisch. Bocagrande is erg populair, maar de betere stranden kunnen bereikt worden met de boot. Gelijkwaardig mooi zijn de in de buurt liggende snorkel- en duikplekken.
Het nachtleven in Cartagena is bruisend, veel barretjes en discotheken met goede (salsa) muziek. Ook is het nooit moeilijk om een goede plek te vinden om iets te eten. In het centrum zijn veel restaurants met Caribische en Creoolse specialiteiten.

Islas del Rosario

De kerk op het plein in Villa de LeyvaZo'n 40 kilometer en zo'n 50 minuten met watertaxi's vanaf Cartagena bevinden zich de stranden en eilanden van nationaal park Islas del Rosario. Dit park bestaat uit 43 eilanden, in totaal zo'n 20 hectaren aan koraal-eilanden en -riffen. Het klimaat is tropisch, vochtig en heeft een gemiddelde temperatuur van 27°C. De mangroven, de koraalriffen en de zeeflora van het park maken deel uit van één van de meest diverse en productieve ecosystemen in de wereld.


Zona Cafetera

Manizales - Pereira - Armenia
Zona Cafetera, bestaande uit de
Manizalesdrie kleine departementen Caldas, Risaralda en Quidío, is een centrale regio in Colombia waar de bekende koffie wordt verbouwd. Manizales, Pereira en Armenia zijn de drie hoofdsteden van de departementen. Het golfende landschap is zeer vruchtbaar en de met koffieplanten begroeide bergen variëren tussen de 1000 en 17000m. Sommige koffieplantages (haciendas) zijn omgebouwd in toeristen verblijven. Ideaal om te genieten van het lekkere klimaat en de prachtige omgeving. Sinds kort zijn enkele koffieplantages vervangen door plantages waar ze bananen cultiveren.


Pacifische Kust

Isla Gorgona - Nuquí - Bahia Solano
De Pacifische kust is de andere kust van Colombia. Veel minder bezocht en ver van de toeristische route, maar absoluut een bezoekje waard.
Isla GorgonaIsla Gorgona is in 1984, nadat de regering gestopt is het te gebruiken om er zijn politieke gevangenen naar toe te verbannen, uitgeroepen tot nationaal park. Het eiland is nu vooral bekend om haar grote aantal unieke diersoorten als gevolg van de lange periode dat het eiland gescheiden is geweest van het continent. Apen, hagedissen, vleermuizen, vogels en slangen zijn de meest voorkomende diersoorten.

Twee andere hoogtepunten aan de Pacifische kust zijn Nuqíu en Bahia Solana. Beide in het departement Chocó wat één van de natste regionen ter wereld is. Hier kun je genieten van de onaangetaste en verlaten stranden, wandelen door het maagdelijke regenwoud en de walvissen en dolfijnen zien langskomen op een steenworp afstand. Het Humpback walvissenseizoen is van juli tot oktober.


Colonial Towns

Villa de LeyvaDe kerk op het plein in Villa de Leyva

Villa de Leyva bevindt zich zo'n 100 kilometer ten noordoosten van Bogotá. Smalle straten, met aan beide kanten witte huizen met daken van oranje stenen, omgeven door heuvels. Het dorpje is een charmante plek om wat tijd door te brengen. Het plein van Villa de Leyva is een van de grootste stenen pleinen in Zuid-Amerika. Hosteria del Molino is omgebouwd tot een hotel volgepakt met antiek. Je kunt ook de geboorteplaats bezoeken van Antonio Ricaute en het huis, waar Antonio Nariño woonde. De laatste vertaalde de 'Rights of Man' in het Spaans en beiden waren belangrijke personen in de Onafhankelijkheidsbeweging.

Barichara
Koloniale gebouwen, Barichara

Weinig dorpjes laten hun verleden zien zoals Barichara. Het is gegroeid tijdens de 17de eeuw, en ligt praktisch aan de oevers van de Suárez Rivier. Barichara is benoemd tot een Nationaal Monument. De voorouderlijke huizen met overhangende dakranden die de betegelde straten beschaduwden hebben de fysionomie behouden die de vele gehuchten in de provincie Santander gehad moeten hebben tijdens de koloniale tijd. Het langzame allerdaagse ritme vermengt zich met de opgewektheid van de studenten die voorbij lopen in de ochtend en middag. In de omgeving is het mogelijk om een groot aantal activiteiten te beoefenen zoals: parapenten, canoëing, wildwater rafting en ecologische wandelingen.

Popayán

De Kathedraal, PopayanPopayán, een van de mooiste koloniale steden van Colombia en is ook wel bekend als 'de Witte Stad'. Tevens is het de hoofdstad van de Cauca provincie. Het is in 1537 opgericht door Sebastián Belalcázar, een Spaanse avonturier zoekend naar het bekende El  Dorado. Het ligt aan de voet van de Puracé vulkaan, bevindend in de Andes Cordillera, halfweg tussen Bogotá en Quito. De stad trok snel kolonisten aan die suiker plantages oprichten in de vallei van de Cauca rivier.
Het milde klimaat trok mensen naar de stad en het werd een belangrijk religieus centrum met vele kerken en kloosters als ook een groeiend handelscentrum.
De koloniale architectuur bleef intact tot de allesverwoestende aardbeving in 1983. Er bleef maar één van de vele kerken overeind staan. Een grootscheepse wederopbouw volgde die de stad zijn koloniale uitstraling teruggaf aan de kloosters, kathedralen, kerken, koloniale huizen, straten en museums. Popayán is een Colombiaanse historische plek die genoteerd staat op de Nationale lijst.

Santa Fé de Antioguia

Koloniale gebouwen in Santa Fé de AntioguiaSanta Fé de Antioquia is de oudste stad in het gebied en is opgericht in 1541. Het was een belangrijke stad tijdens de Spaanse koloniale overheersing. De stad bevindt zich zo'n 80 kilometer ten noorden van Medellín op de weg naar Turbo. Het historische centrum is erg mooi en een wandeling door de oude straten geeft je de kans om de vele versierde deuren en de patio's gevuld met bloemen te bewonderen.
De belangrijkste bezichtigingen zijn de Iglesia de Santa Barbara, de Museo del Corral en het Museo de Arte Religioso. Zes kilometer ten oosten van de stad kun je de Puente de Occidente vinden wat een ongebruikelijk lange (300m) moderne stalen brug is.

1 CommentsPost A Comment!Permanent Link

26/7/2006 - Land in de kleuren van de Colombiaanse vlag

1 CommentsPost A Comment!Permanent Link

26/7/2006 - Reisbeschrijving deel 1

DE UNA programma per dag

Dag 1:        Aankomst in Bogotá en de eerste nacht in La Candelaria (het koloniale centrum van
                  Bogotá).

Dag 2:        Wild Water Rafting op Rio Negro of een bezoek aan Zipaquirá en de Zout Kathedraal
                 afhankelijk van het seizoen. Tweede nacht in La Candelaria.

Dag 3:        Vlucht naar Santa Marta en de rest van de dag vrij om te relaxen op de stranden nabij. 

Dag 4:        Bus naar Tayrona Nationaal Park, bezoek La Piscina en El Cabo, 2 bekende
                  palmstranden in het park. Nacht in cabañas in het park.

Dag 5:        Nog een vrije dag op de mooie stranden van het park en in de middag met de bus terug
                  naar Santa Marta om het Tayrona Museum te bezoeken.

Dag 6 - 11: Tour naar De Verloren Stad met lokale gids.

Dag 11:      Bus naar Cartagena en nacht in Getsemani (dichtbij het koloniale centrum en het
                  nachtleven). 

Dag 12:      Bezoek aan Castillo de San Felipe de Barajas en dag om het koloniale centrum te
                  bezichtigen.

Dag 13:      Dag tour Isla de Rosario en zee-aquarium. Nacht op Playa Blanca in hangmatten in Isla
                  de Rosario Nationaal Park.
Dag 14:      Terug met boot naar Cartagena en nog een nacht in Getsemani.

Dag 15:      Vlucht naar Medellín en de rest van de dag vrij om Medellín te bekijken.

Dag 16:      Bezoek aan de koloniale stad van Santa Fé de Antioquia en Puente de Occidente. 

Dag 17:      Terug naar Medellín en bezoek aan museum de Botero. Avond uit in Pablado en Mango's
                 (de bekende disco).

Dag 18:      Bus naar Manizales en de rest van de dag vrij. Nacht in het centrum en dichtbij El Cable 
                 (het nachtleven
                 van Manizales).

Dag 19:      Tour Los Nevados del Ruíz (5300m) en warm waterbronnen. Tweede nacht in het centrum
                  van Manizales.

Dag 20:      Bus naar Bogotá en nacht in Candelaria

Dag 21:      Bezoek aan het bekende Goud Musuem en Cerro Monserrate met geweldige uitzichten
                 over de stad.

Dag 22:      Taxi naar luchthaven

                                              

1 CommentsPost A Comment!Permanent Link

26/7/2006 - Reisbeschrijving deel 2

Vamos Sur programma per dag

Dag 1:   Aankomst in Bogotá en eerste nacht in La Candelaria (het koloniale centrum van Bogotá).

Dag 2:   Bus naar Aipe en wandeling naar Villavieja voor de nacht.

Dag 3:   Bezoek aan Tatacoa woestijn en een tweede nacht in Villavieja. 

Dag 4:   Bus naar San Agustin en nacht net buiten het dorpje in de heuvels.

Dag 5:   Bezoek aan archeologische site, El Bosque del Estatuas en museum. Paardrit naar 4 andere
             archeologische plekken met geweldige uitzichten.

Dag 6:   Bus naar Tierradentro en bezoek aan een van de grafen (graftomben).

Dag 7:   Bezoek aan de andere grafen en een lokaal Indianen dorpje.

Dag 8:   Bus naar Popayán en de avond vrij in de witte koloniale stad.

Dag 9:   Dag tour naar Puracé Nationaal Park en de Coconuco warm waterbronnen.

Dag 10: Bus en lokale handtrein door regenwoud naar San Cipriano en nacht in het dorp.

Dag 11: Bus naar Calí en nacht vrij in de 'Salsa Hoofdstad' van Colombia.

Dag 12: Dag vrij in Calí.

Dag 13: Vlucht naar Bogotá en bezoek Cerro Monserrate met geweldige uitzichten over de stad.

Dag 14: Taxi naar luchthaven.


                              

1 CommentsPost A Comment!Permanent Link

About Me

Rondreis door Colombia

Links

Home
View my profile
Archives
Friends
Email Me

Friends


Hosting door HQ ICT Systeembeheer