Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Brieven uit Indië

• 8/4/2006 - Brieven uit Indië - deel 15 (vanaf 28 november 1948)

Batavia, 28 november 1948

Lieve Moeder en Alie,

Het is alweer zondag en dus kan ik weer een briefje schrijven. Nieuws heb ik nog steeds niet, maar als het weer zondag is zal ik intussen wel wat wijzer zijn geworden. Tenminste dat hoop ik. Het zal wel al lekker druk zijn voor de St. Nicolaas he? Is er al weer het een en ander te krijgen. Het zal wel al wat beter zijn geworden niet in die tussentijd dat ik weg ben. Deze brief zal nog precies voor de Sinterklaas jullie bereiken en dus zal ik jullie nog maar een prettige dag toewensen. Het zal me nog eens benieuwen hoe het eten aan boord van de schuit is.

Het zal wel beter zijn dan aan boord van de Sloterdijk. De Grote Beer is een hospitaalschip en ik dacht dat de jongens daar wel een behoorlijk hapje zullen krijgen. Ik vermoed dat er ook nog wel werk aan de winkel is aan boord omdat er natuurlijk maar weinig troepen aan boord zijn. Het zal wel corveeën zijn en aardappelen schillen worden. Afijn men heeft mij wijs gemaakt dat de Grote Beer in 21 dagen thuis kan zijn, dus dan valt het nog wel een beetje mee.

Ik vind het jammer dat we maar 10 kg rijst mee mogen nemen, anders had ik vast een flinke partij ingekocht. Een goed bord nasi is niet te versmaden. Oh ja, ik kan hier blikken margarine kopen van 2 kg voor fl 5,=. Dat lijkt me niet slecht wel. Ik geloof dat ik maar zo'n blikje meesleep. Misschien kan ik nog net van jullie horen of het goed is, maar het zal wel te laat worden denk ik, want de laatste brief die ik van jullie had was van de 17de en die ontving ik pas op de 26ste. Dus dat is 9 dagen. Het zal dus wel te laat worden. Ik verwacht vanmiddag weer een beetje post.

De laatste vier dagen was er bijna niks en jullie zullen mijn nieuwe adres nu zo zoetjes aan wel al weten.

Ik zet er voor vandaag weer een punt achter, tot de volgende keer dus.

Veel groeten en liefs van jullie

Henk

 

Batavia, 1 december 1948

Lieve Moeder en Alie,

Vandaag heb ik dat stuk van jullie ontvangen over die vrijstelling van mij. Ik had trouwens intussen hier op de Sub het officiële stuk van de Minister al gekregen. Ik ben er nog achter heen geweest om eerder thuis te komen maar er is verder niks maar aan te doen. Het zit hem nu alleen nog in de komst van de schuit. Maar maken jullie je alsjeblieft nou geen illusies over het vieren van St. Nicolaas tegelijk met de Kerst als ik dan thuis ben. Doen jullie nu alsjeblieft gewoon hoor. Op zijn vroegst kom ik thuis in de eerste week van januari, maar het is nog maar voor 10% zeker. Het kan nog best de tweede week worden ook. Dus reken er nu niet op. Als ik 7 januari thuis ben valt het me hard mee. Voor me zelf vind ik het niet zo erg, maar voor jullie was het natuurlijk wel leuk als ik met Oud en Nieuw thuis zou zijn, maar het gebeurt niet en dus is er verder niks aan te doen. Ja ik heb van Makkie ook gehoord dat jullie in Hooghalen zijn geweest. Ze waren er daar zelf extra vroeg voor opgestaan en dan komen jullie pas om twaalf uur daar. Ja jullie zijn me een paar mooien. Makkie heeft me ook al lekker gemaakt met haar verhalen over de slager en boerenbloedworst. Maar afijn die tijd komt voor mij ook weer. Ik heb vandaag ook weer een brief gehad van de boys in Praboemoelih. Alles rolt lekker door ondanks dat ik er niet meer ben. Hoe bestaat het he? Zeg Alie je moet voor mij maar alvast een flinke partij drop en hoestspullen zien te krijgen want als ik al die verhalen lees over mist enz. dan vermoed ik dat ik wel weer eens behoorlijk verkouden kan worden straks in Holland. Ik kan dan meteen beginnen een voorraad van die drop naar binnen te werken. Maar alle gekheid op een stokje. Is er al weer iets behoorlijks te krijgen op gebied van kostuums? Ik heb zo eens uitgerekend wat ik straks totaal in handen zal krijgen en dat is ca. fl 300,=. zou ik me daarvan een beetje behoorlijk in de kleren steken kunnen? Of hoe ver zou ik er mee komen? Wat kost een maatkostuum? Afijn zover is het ook nog niet, dat zullen we over anderhalve maand wel weer eens bekijken. Ik ga er weer mee stoppen. Morgen ga ik denk ik weer verder, want ik had in totaal drie brieven van jullie en ik ben er nog niet mee klaar. Dus waarschijnlijk tot morgen.

Veel liefs van jullie

Henk

 

Batavia, 2 december 1948

Lieve Moeder en Alie,

Zo hier is ie dan weer. Belofte maakt schuld maar nou wat anders. Ik zit zonder postblaadjes en nu kan ik niet zo een, twee, drie nieuwe vinden. Afijn ik zal zien of er nog een mouw aan is te passen.

Van Makkie kreeg ik vandaag een brief waarin ze schreef dat ze twee of drie dagen verlof kreeg als ik thuis kom. Ze wil me van boord halen. Jullie moeten die brieven eens lezen hoe blij ze is. Ze kan 't haast niet beschrijven.

Zeg maar jullie hoeven voor mij geen spullen te bewaren die je van Makkie haar ouders hebt gekregen. Dat hoeft helemaal niet. Dus kom nou straks als ik weer thuis ben, moeten jullie niet met dat spul op de proppen komen. Afijn jullie moeten het ook zelf weten. Ja ik verwacht zelf ook dat ik met de Grote Beer mee ga. Maar hoe het wordt weet ik natuurlijk nog niet.

Van dat weer in Holland snap ik niks. Zo is het mistig en druilerig en dan de dag daarna is het weer kristal helder.

Ik hoop maar dat het niet begint met vriezen voordat ik thuis ben, want op de schuit is het haast niet te harden als het vriest, omdat het allemaal ijzer is. Alie vroeg me wat warme lucht mee te nemen, maar het spijt me. Het kan niet want ik heb geen weckflessen en gewone flessen zijn me te duur Fl 1,= per stuk dat gaat niet.

Het schrijven gaat me anders nog tamelijk goed af. Zeg feliciteer Ennik zijn vrouw van me met de geboorte van hun dochter. Ik zal het zelf nog wel eens overdoen.

He ik heb net zo stuk staan op te scheppen over dat schrijven maar ik ben nu al uitgepraat. Oh ja, ik ben vanmorgen naar een zwembad geweest hier in de stad. Heerlijk zeg, ik heb echt genoten vanochtend. Ja jullie moeten weten dat ik in bijna 10 maanden niet in het water heb gelegen. Het was trouwens een schitterend bad. Ik heb ze in Holland nog niet zo gezien. En ik ben trouwens ook best verbrand.

Maar ja, dat hoort er hier bij.

Luidjes, nu moet ik stoppen wat nu ben ik toch echt uitgepraat, veel liefs en groeten,

van jullie Henk

 

Batavia, 5 december 1948

Lieve Moeder en Alie,

Hier ben ik weer. Het is zondagmiddag en hier schitterend weer. Ik heb gisterenavond al een stuk of 12 Sinterklazen gezien. Zijn ze in Hoogeveen ook zo met milde hand gestrooid?

Ik heb nu een klein beetje meer nieuws dan de vorige keer. Het vertrek van de Grote Beer is bepaald op 13 december. En de bootlijsten zijn al uitgekomen. Ook mijn naam prijkt er op. Nu moeten jullie maar goed de scheepsberichten volgen om de weten waar we ons bevinden, als er tenminste geen oponthoud komt. Maar dat zal wel loslopen. Morgen moet de bagage ingeleverd worden. De ruimbagage dan, als kisten enz. Mijn kist is nu voorzien van twee ijzeren banden. Dat kostte me fl 1,50 maar ik geloof niet dat ik daaraan bekocht ben. De kist is daardoor behoorlijk stevig geworden.  In de loop van deze week worden we nog doorgelicht en het naarste is dat we nog ingeënt worden ook. Maar daar zal ik ook wel door komen is het niet?

Ik heb vanmorgen ook weer een brief van jullie gehad. Die zal ik nu meteen maar beantwoorden. Jullie waren het nieuwe Hoogeveen in geweest maar daarvan kan ik me zo een twee drie nog geen voorstelling van maken.

Hoe komen jullie toch bij de datum 3 december. Daar snap ik geen biet van. Er is hier de derde inderdaad een schuit vertrokken maar geen troepenschip. Het was de Sibajak. Er zaten maar hooguit 25 militairen op en allemaal officieren met hun gezinnen. Dus met de Kerst en met Nieuwjaar is Henk nog niet in Nederland. Of jullie Kampen nog moeten schrijven. Ja wat zal ik daarvan zeggen. Jullie kunt natuurlijk gerust schrijven, maar een datum van aankomst, ja die zou ik niet zeggen kunnen. Dat zal ook wel mee aan het weer liggen.

Alie vroeg me of Batavia een mooie stad was. Ja de Europese wijken zijn schitterend, maar als je in de binnenstad komt, daar is niet veel moois te zien. Dat is allemaal oud en vies. Jij vond een gulden in het pakhuis, ik een riks een Hollandse, in een brief van een van de jongens uit Praboemoelih.

Die jongen van Botter gaat naar huis omdat hij onlangs in een zwembad zijn arm op drie plaatsen heeft gebroken. Daarvoor is hij nu afgekeurd. Maar het kwam nog wel weer in orde.

Het begin dus bij jullie al lekker fris te worden, maar ik ben er niet bang voor.

Het is hier de laatste dagen anders onmenselijk warm, maar dat heeft voor mij de langste tijd geduurd. Nu ik stop er weer mee.

Tot  de volgende keer, veel liefs en groeten van

 jullie Henk

 

Batavia, 8 december 1948

Lieve Moeder en Alie,

Na deze brief ontvangen jullie nog één brief vanuit Batavia en daarna nog enkele vanuit Port Said. Het schiet nu lekker op. Vandaag heb ik mijn Hollandse uniform gekregen. Dus de meeste soesah is nu achter de rug. Morgen beuren we ons soldij nog voor de maand december en dan kan ik gelijk mijn uniformjas naar de kleermaker brengen om er verschillende dingen op te laten naaien. In totaal dus nu nog precies 4 dagen aan de wal en dan ...... varen. Gelukkig!

Gisteravond hebben we hier St. Nicolaasfeest gehad in de kantine. Er werden tevens enkele schetsjes opgevoerd en tevens was er dansen. We werden getrakteerd op een grote speculaaspop van zo ongeveer 30 x 15 cm. Ik heb hem met moeite naar binnengekregen en verder was er nog chocolademelk.

Al met al was het een gezellige avond. Ik had ook nog een brief van jullie. Die zal ik maar meteen onder handen nemen. Jullie waren wel even mis met het vertrek van de Grote beer. Zeker verkeerd gelezen. Dus Thijs moet ook al voor de keuring. Potverdorie wat gaat het toch allemaal hard. De regen hier valt nogal mee. Het heeft de laatste week praktisch niet geregend. Alie vroeg of het ook druk was in de stad. Nou en of. En wel zo druk als in Hoogeveen op zaterdagavond. Jullie moeten nog wel even geduld hebben met je Sinterklaasviering. Nog minstens een maand. Afijn het schiet nu fijn op.

Makkie dacht dat ik er wel zou komen met geld en punten. Weet je wat ze zei dat ik kopen moest? Een plus-four. Dat vond ze zo mieters staan. Nou daar voel ik anders bitter weinig voor. Wat dunkt jullie ervan? Ik voor mij heb veel liever een normaal kostuum. Maar we zullen wel zien.

We zijn gisteren voor de laatste keer ook nog ingeënt. En wel voor pokken, cholera, paratyfus en difterie. Ik heb een beetje een stijve arm gehad gisteravond maar ik voel er al niks meer van. Het viel nogal mee. Als nu die pokken maar weer niet opkomen want dan lig ik weer een paar dagen op apegapen.

Afijn we zullen wel zien.Ik ga weer eindigen, tot zondag

veel groeten en liefs van

Henk

 

 

Batavia, 11 december 1948

Lieve Moeder en Alie,

Vanmiddag heb ik jullie brief ontvangen en daar we maandag gaan vertrekken en het nu zaterdag is ben ik nu nog maar even in de pen geklommen. Zondag is eigenlijk de dag, maar nu krijgen jullie er maandagochtend nog een voor dat ik aan boord ga. Trouwens ik ben een beetje bang geworden want vanavond kwamen er verontrustende berichten door over stopzetting van de onderhandelingen met de Republiek. Veronderstel dat ze nu die demobilisatie ook nog stop gaan zetten. Dan hebben we zwaar en zwaar pech gehad. Maar dat horen jullie dan nog wel uit de brief van maandag. Afgesproken dus.

Ik kreeg vandaag ook een brief van Makkie. Ik had al een dag of wat niets gehad maar nu schreef ze me dat ze overspannen was en rust moest houden van de dokter. Naar ik begreep ligt ze te bed. Ze heeft zich de laatste tijd veel te druk gemaakt. Dat vernam ik al uit verschillende brieven van een week of wat terug. Schoonmaken hier en wassen thuis en nog hartstikke druk op kantoor. Ik heb haar al een paar keer gewaarschuwd maar het heeft niet mogen helpen. Jullie hebben het intussen natuurlijk al gehoord.

Als ze nu de kuur die de dokter voorgeschreven heeft maar goed opvolgt, dan is ze weer helemaal de oude als ik in Holland aan kom.

Uit het schrijven van Alie heb ik alweer begrepen dat ze ondanks het feit dat jullie met de St. Nicolaas vieren wilden wachten tot mijn thuiskomst, alvast goed is begonnen met het ontvangen van cadeautjes. Maar ze heeft mij ook nieuwsgierig gemaakt Maar ja daar is het Alie voor. Die kan toch nooit iets voor zich alleen houden. Als ik eventueel een brief van jullie in Port Said krijg dan weet ik het al. Iets heel nuttigs van Moeder en nog iets veel nuttigers van haar zelf. Kan ik het soms eten? Of behoort het bij mijn burgerkostuum.

Ja je bent inderdaad een zielenpoot, dat je eigen letter nog niet eens helemaal ineens op mag maken. Meid schei uit. Je mag nog blij zijn dat jij nog wat hebt gehad. Wij krijgen hier van zoiets helemaal niet. Maar nu zet ik er weer een punt achter. Tot maandagochtend dus, veel groeten en liefs plus voor jullie een stevige zoen van

Henk

 

Batavia 13 december 1948

Lieve moeder en Alie,

Voordat ik aan boord ga wil ik jullie nog even mijn gelukwensen voor de komende feestdagen doen toe komen. Ik heb me gisteren onnodig bang gemaakt. Vanmiddag gaan we vertrekken en dus is het nu aan julie de beurt om maar goed de scheepvaartberichten in de krant bij te houden waar de Grote Beer zit.

Verder nieuw heb ik momenteel nier meer, zodat ik nu ga eindigen. Nogmaals plezierige dagen toegewenst en veel groeten van jullie

Henk

 

Aden, 21 december 1948

Lieve moeder en Alie,

Zo hier ben ik dan eindelijk weer eens. In Port Said zal de post van boord gaan en dus wordt het zo zoetjes aan tijd om iets  van me te laten horen. Over drie a vier dagen zijn we in Suez. Dus we schieten al lekker op.

Mochten jullie deze brief nog voor Nieuwjaar krijgen dan wil ik jullie nogmaals een veel heil en zegen toe wensen. Nadat we Priok verlaten hebben, dat was dus op de 13de, hebben we nu vandaag voor het eerst weer land gezien. Negen dagen niets dan water, water en nog eens water.

Ik verveel me hier anders wel aan boord. 's Morgens om 8 uur moet ik met nog vier andere jongens de groenten schoonmaken. Om twaalf uur zijn we daarmee klaar en dan hebben we voor de rest van de dag niks te doen.

Het eten hier aan boord is prima. Het kan werkelijk niet beter. In al die tijd dat ik nu van huis ben heb ik het nog niet zo goed gehad. En verder hebben we zo om de twee of drie dagen een film voorstelling. Ja we hebben een bioscoop zaal ook aan boord. Dat gaat best.

Een dag of wat geleden stond er in de orders dat we de zesde januari binnen zouden varen. Komen we die dag echter na 10 uur meen ik binnen, dan gaan we pas de zevende van boord. Dat is in verband met de jongens die ver weg wonen. Misschien kwamen ze dan 's nachts om een uur of twaalf pas binnen en dat willen ze voorkomen. We worden met autobussen thuis gebracht. Tot voor de deur. Het zal me nog eens benieuwen hoe dat afloopt maar zover is het nog niet.

Het is weer mis in Indië he? Hoe worden die berichten in Holland opgevat.

Maar het moest want anders komt er nooit een einde aan. Een aanval op grote schaal is het enige en de regering heeft het aangedurfd, hoewel het wel wat laat is want ze hebben nu de Republiek de tijd gegeven om op krachten te komen.

Maar volgens de nieuwsberichten gaat het goed. Djoeja al direct bezet. Dat geeft de Republiek al direct een morele klap.

Ik zou nu wel eens willen weten hoe 5-9 RI het maakt. Al ben ik weg, toch gaan mijn gedachten steeds terug vooral nu. Maar we zullen het beste er van hope.

Ik stop er nu mee want ik weet zo niks meer. Of ik nog een keer schrijf zouden jullie wel merken. Veel liefs en groeten van jullie

Henk

 

 DIT WAS DE LAATSTE BRIEF!!!!

Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

• 8/4/2006 - De Groote Beer

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

• 6/4/2006 - Geweldige tekening van Piet


Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

• 6/4/2006 - Brieven uit Indië - deel 14 (vanaf 2 november 1948)

Praboemoelih, 2 november 1948

Lieve Moeder en Alie,

Ik geloof niet dat ik al mijn post kan beantwoorden vanavond. Ik heb op het ogenblik nog tien brieven liggen. Niet gek he? Nog twee van jullie. Vanmiddag kreeg een formulier van de PTT toegestuurd dat ik p.o. terug moest zenden. Het ging over gelden die ik eventueel nog te goed had. Aan wie ze die moesten uitbetalen. Ik heb er jullie adres maar opgezet. Dat is wel goed niet. Afijn ik zal eerst zien of er nog wat te beantwoorden valt. Dat Makkie niet is gekomen ligt denk ik aan het feit dat ze bij haar aan het schoonmaken waren. Tenminste daar had ze een heel verhaal over. Zijn de Hagendoorns al verhuisd? Ik heb nog een brief van hun te beantwoorden, maar die zal ik nog gewoon aan de Hoofdstaat 168 sturen. Het komt altijd goed niet?

Ik heb anders nog niets weer gehoord wanneer ik vertrekken zal. Ik hoop maar dat het niet te lang meer duurt, want nu ik weet dat ik naar huis ga, begin ik ongeduldig te worden. Dus je hebt geen oude brieven van Makkie gevonden Alie. Hoe kun je dan aan Makkie vertellen dat je ze stiekem hebt gelezen. Je bent me een mooie. Ja je kunt hier zeker het bos in, maar er valt hier in een bos niets te zoeken, dan slangen en apen en en veel rommel. Je kunt nog geen 2 mtr voor je uit zien. Het is echte wildernis. En zwemmen kun je hier ook niet  De BPM hier is echter een zwembad aan het maken. Maar voor dat dat klaar is, hoop ik weer op Hoofdstraat 168 te zitten. Kampongs heb je hier niet veel, als je naar het station gaat kom je er al door twee en dat is misschien een stukje van 1 - 1,5 km.

Oh ja die schoen van jou. Ik ben dat papiertje van je voet kwijt. Stuur me nog zo gauw mogelijk een nieuwe. Misschien komt hij nog op tijd. Dat telegram van jullie heb ik gekregen op de 27ste. Vlug he. Reken nog maar niet dat ik voor de Sint Nicolaas thuis ben. Reken eerst maar eens op begin januari. Dan kan het altijd nog meevallen.

Zeg weten jullie het adres van Ennik misschien. Jullie hadden het over sterren. Ik wou hem wel een schrijven. Alie is me er ook een. Eerst beter lezen, adressen lezen. 

Maar ik zet er nu weer een punt achter,

daag veel groeten en liefs

van jullie Henk

 

Praboemoelih, 7 november 1948

Lieve Moeder en Alie,

Zo daar ben ik weer eens. Het is de laatste dagen anders zwaar knudde met de post. Sinds woensdag heb ik geen één brief meer gehad. Trouwens zo is het met meer jongend het geval. Ik snap er niet veel van.

Afijn we zullen maar weer eens zien wat de dag van morgen zal brengen.

Wat duurt dat toch ellendig lang he, voordat ik eindelijk eens wat hoor uit Batavia. Zou ik soms te haastig wezen. Maar het zou me wat waard zijn als ik de Kerstdagen thuis of bij Makkie door kan brengen. Maar zover is het gelukkig nog niet. Hoe is het weer bij jullie? Wil het nog wat? Hier is de natte moesson in al zijn hevigheid begonnen. Elke avond zo omstreeks zeven of acht uur begint het te regenen. Ja, die regen valt voor het grootste gedeelte 's nachts, wat over ene kant natuurlijk wel zo aangenaam is, behalve voor die jongens die wacht moeten kloppen, want die profiteren er van.

Ik heb Catherinus deze week ook nog gesproken. Hij moest naar de tandarts en daar hij wist dat ik naar huis ging, kwam hij me nog even opzoeken. Ik moet natuurlijk ook hem nog persoonlijke groeten over brengen, maar dat is ook al zo'n beetje alles wat ik voor hem kan doen. Ik zou dat het alvast zo ver was. Maar elke dag opnieuw heb ik weer nieuwe hoop voor de komende dag. Als er nu morgen eerst maar weer eens post voor me is, dan heb ik althans weer meer stof om te schrijven dan nu, en daarom zet ik er nu dan ook een punt achter.

Veel liefs en groeten van

jullie Henk

 

Praboemoelih, 10 november 1948

Lieve Moeder en Alie,

Weer woensdagavond en dus weer tijd om jullie iets te laten horen. Allereerst dit. Vanuit Batavia heb ik nog niets vernomen. Ik snap er niets meer van. Waaraan dat nou te wijten is. Joost mag het weten. Ik hoop maar dat het niet al te lang meer duurt, want ik begin knap ongeduldig te worden. Ja Makkie is toch een paar dagen naar Amsterdam geweest. Haar zuster met haar man gingen nl. verhuizen en nu moest dat nieuwe huis grondig gereinigd worden. Ze schreef me, dat ze wel eens een vuil huis gezien had, maar zo vuil als dat nog nooit. De mensen die er uitgegaan waren hebben er 5 jaar in gewoond, maar nooit iets aan gedaan. Het vuil moesten ze met een mes overal afkrabben. En verder zaten er op de wanden 7 lagen behang. Het zijn dus wel verdraaid heldere mensen geweest. Ik kan me niet voorstellen dat er zulke mensen zijn.

Ik krijg anders de laatste dagen ontzettend weinig post. In ongeveer 8 dagen heb ik van jullie één brief gehad, van Makkie twee en dan nog één uit Rotterdam en één van Berend Wielink en verder niks.

Maar misschien komt dat doordat er weer enige stagnatie in het postverkeer is geweest. Of zouden ze me maar niet meer schrijven omdat ik toch naar huis ga? Die mogelijkheid bestaat immers ook niet? Maar jullie schrijven nog maar mooi door. Dat doet Makkie ook. En als het dan zover is dan horen jullie wel van me.

Afgesproken dus. Nu ik ga voor vandaag weer eindigen, tot de volgende keer dus,

veel groeten en liefs van jullie

Henk

 

Praboemoelih, 12 november 1948

Lieve Moeder en Alie,

Ja daar ben ik alweer. Ik heb gisteren weer een brief van jullie gehad en die moet ik nu maar meteen beantwoorden. Ik heb het niet voor elkaar kunnen krijgen mijn ene streep te houden maar afijn, dat mag 'm ook al weer niet hinderen. Ik ben inderdaad al druk bezig met voorbereiden voor mijn vertrek. Een kist heb ik al, alleen moet er mijn naam en adres enz. nog opgeschilderd worden. Maar dat jullie er op gerekend hebben dat ik met St. Nicolaas thuis ben, hebben jullie mis. Dan zou ik nu al op de boot moeten zitten en tot nog toe zit ik nog steeds in Praboemoelih. Ik weet niet hoe vaak er een schuit gaat. Daarvan hoor je hier helemaal niks, maar ik vertrek in elk geval vanuit Batavia, want ik moet mijn Hollandse plunje daar in ontvangst neme. Dus dat is de Hagendoorns ook al weer niet meegevallen, met dat verhuizen. Het is nu al 12 november en de 1ste zouden ze al verhuizen.

Maar nu weer eens wat anders. Ik kreeg deze week een girobewijs van het Radio Bulletin met het verzoek fl 4,= over te willen maken voor de nieuwe jaargang. Mijn relatie in Holland kon dat voor mij doen, als ik dat girobiljet opzond. Willen jullie dat voor me doen? Dan kan ik dat als ik terug ben weer gelijk maken. Afijn jullie kunnen het ook van dat geld afnemen wat ik heb overgemaakt.

Maar nu nog wat. Ik sluit hier weer negatieven bij in van mijn Indische vriend. Die wil hij graag afgedrukt zien in 4-voud. En dan vroeg hij ook nog om 5 filmpjes 6 1/2 x 4. Die kleintjes net als ik ze gebruik. Zouden jullie dat ook in orde maken kunnen? Het zit nl. zo: ik heb hem gevraagd of hij aan een tamtam kon komen. Nu zit hij daar achter heen. Maar voor wat hoort wat en nu vroeg hij mij dat. Vertellen jullie nog niet aan mijnheer Hagendoorn dat ik bezig ben zo'n ding te krijgen want hij maakt zich misschien met een dooie mus blij. Lukt het me wel dan ziet hij me vanzelf met dat ding voor de dag komen? Afgesproken.

Dan ga ik nu stoppen.

Veel liefs en groeten met een stevige zoen voor jullie allebei, van

Henk

 

Praboemoelih, 12 november 1948

Lieve Moeder en Alie,

Ik weet niet meer hoe ik het heb. Nu al drie dagen achter elkaar heb ik van jullie brieven gehad. Maar dat zat 'm natuurlijk weer  eens in die vertraging van de vorige week. Maar zo het nu gaat mag ik wel. Ik zit nog steeds in Praboemoelih en nog niet op de boot, zoals Alie al dacht.

Toen ik Moeders brief las over die fietsen die julle hadden, meende ik vast te lezen 850 maar het bleek 85 te zijn. Er zat nl. een zwart pitje in het papier en zodoende leek het net of er 850 stond. Het zou al te mooi zijn.

Vandaag hoorde ik weer iets heel onbegrijpelijks. Drie dagen geleden kreeg nl. een jongen bericht uit Batavia dat hij vrijstelling had en dat hij gong demobiliseren. En het gekste van het geval is, dat ze er bij hem thuis nog niks van weten. Morgenvroeg gaat hij al naar Batavia. Nou breekt mijn klomp. Zouden ze me vergeten? Of zou er vanuit Den Haag over mij nog niets bekend zijn. Nu snap ik er niets meer van.

Maar nu ga ik morgenvroeg naar mijn commandant en dat moet die maar eens proberen uit te zoeken, hoe het zit.

Trouwens ik heb nog een adres opgedaan van een jongen hier die ook daarmee zat. En nu ga ik die instelling in Batavia, dat is Bureau voor Interne Aangelegenheden Militairen, de BIAM, er over raadplegen. Misschien kunnen die er nog iets aan doen. Maar van jullie kant af zal het misschien ook kunnen. Spreek er eens over met Oom Gerrit. Allicht kan er door jullie naar het Ministerie van Oorlog geschreven worden of desnoods getelefoneerd. Probeer het eens. Ik zal nu hier ook alles op alles zetten. Verder heb ik momenteel niets en dus eindig ik met vele groeten,

van jullie Henk

 

Praboemoelih, 13 november 1948

Lieve tweetjes,

Hier ben ik al weer eens. Zo ik jullie gisteren schreef ben ik vandaag achter mijn demobilisatie aan geweest en met dit resultaat, dat ik te horen kreeg, dat ik maandagmiddag naar Palembang moet. Waarschijnlijk dinsdag in het vliegtuig naar Batavia. Dus als jullie deze brief krijgen zit ik denk ik al in Batavia.

Het is zo gegaan. Ik zou om elf uur bij de kapitein komen. Nou en ik was er, maar om twaalf uur was er nog geen kapitein te zien, zodat ik maar weer vertrokken ben. Om drie uur moesten er aardappelen geschild worden zodat ik dat ook nog voor de tijd moest doen, want om vier uur wilde ik onze luit opbellen. Afijn ik bel hem op en leg hem de kwestie uit. Goed zegt hij voor half acht hoor je nog wel van me. Nog geen half uur later wordt ik door het bureau opgebeld dat ik morgenmiddag al weg moest. Dus daar gaan we dan. Eindelijk. Het zal me eens benieuwen of ik nu nog voor de Kerst thuis ben. Ik geloof er niet veel van. Ik heb zo'n vermoeden dat het nog wel januari zal worden. Maar het is voor elkaar. Niet zo gek lang meer of ik zit weer in Hoogeveen. Makkie zal ook wel blij wezen, want die heeft het er iedere keer over. Die moet ik direct ook nog schrijven. Ik ga er nu mee stoppen want mijn nieuwsbron is uitgeput. Ik heb nu toch zeker al drie dagen achterelkaar geschreven, dus nu is het toch ook wel mooi. Oh ja, dit nog. Jullie schrijven nog maar gewoon aan het  oude adres. Mijn brieven komen me wel achterna.

Misschien weet ik mijn adres in Batavia morgen, dan horen jullie het nog wel.

Daag veel groeten van jullie Henk

 

Praboemoelih, 14 november 1948

Lieve beidjes,

Nog even een klein berichtje van me. Allereerst dit, mijn nieuwe adres is als volgt:

Sld 1ste klas H Post

leg. no. 27.06.25.156

Subst. Bataljon

K.W.3 School

Batavia

Ik weet natuurlijk niet of het nog zin heeft jullie dit te schrijven, maar in elk geval kunnen jullie je brieven als boven adresseren.

Nu nog iets over dat filmpje van Raoef, mijn inheemse vriend. Wachten julie daar maar mee met het sturen dan, totdat ik terug ben en idem zo met die fimpjes. Dat zal ik dan wel in  orde maken.

Dus morgenmiddag naar Palembang en vermoedelijk dinsdag naar Batavia.

Ik ga nu eindigen,

Veel groeten en liefs van

julile Henk

Tot schrijfs

 

Batavia, 16 november 1948

Lieve Moeder en Alie,

Ja Batavia. Gistermiddag 3 uur zat ik nog in Praboemoelih. Maar ik ben dan ook per vliegtuig gegaan. Vanmorgen om 12 uur Sumatra tijd d.i. 1 uur Javatijd zat ik op Kemajoran, het vliegveld van Batavia. Om half elf uit Talang Betoetoe, Palembang vertrokken. Machtig reisje gehad. Iets om nooit te vergeten. Jullie moeten eens weten hoe blij ik ben nu al hier te zitten. Maar toch is het aan mijn hart gegaan. Je moet je eens voorstellen dat Praboemoelih waar ik 8 maanden aan één stuk door gezeten heb en verschillende kennissen heb gemaakt, nu voor mij nooit weer bereikbaar is geworden. Nooit weer.

Vanavond ben ik met nog een van 5-9 de stad in geweest. Met de tram en elektrisch en dan komt er nog bij dat toen ik me hier meldde, al gelijk een tramboekje heb gekregen met 15 ritten. Daarvan ben ik er nu zegge en schrijven één kwijt, terwijl we verscheidene trammetjes gepakt hebben. Maar aangezien ik nog in de pen moest klimmen, moest ik een beetje bij tijds binnen zijn, anders had ik er nu nog gezeten. Heerlijke ijslimonade gedronken wat in negen maanden aan mij niet te beurt is gevallen. En dat is wat.

Wat me hier in Batavia nog staat te wachten weet ik niet.

Ik ga nu stoppen want er wordt behoorlijk om me heen gekletst, zodat ik verschikkelijk wordt afgeleid. Tot de volgende keer dus,

veel liefs en groeten van jullie

Henk in Batavia

 

Batavia, 23 november 1948

Lieve Moeder en Alie,

Zo daar ben ik weer. Ik snap niet waar mijn post blijft. Ik zit nu al een week in de KW3 maar nog steeds is er niks voor mij. Afijn, ik moet maar weer afwachten, anders zal er ook niet op zitten.

Ik heb gehoord dat er in de tweede of derde week van december weer een boot vertrekt: de Grote Beer. Met een klein beetje geluk kom ik daarmee naar huis. Dus jullie zien wel, dat het toch nog januari wordt, voordat ik weer in Hoogeveen ben.

Ik krijg 14 dagen verlof omdat ik nog maar een gedeelte van een jaar in Indië heb gezeten. Verder krijgen we fl 100,= plus nog fl 70,= voor een burgerpak. Dat is het geld, wat we krijgen bij het aanwal stappen. Verder ook nog 190 textielpunten, waarvan er 60 bestemd zijn voor een kostuum. We mogen ook nog enkele dienstspullen houden, als alle ondergoed door de dienst verstrekt, 1 das khaki,, 1 paar bretels, 1 hemd khaki, 1 pullover, 2 paar schoenen, 3 paar sokken, 1 zakmes, 1 kam, 1 bril, 1 scheerapparaat, 1 tandenborstel en 1 scheerkwast. Dat lijkt niet gek wel? Maar het beroerde van het geval is, dat wat ik nu versleten heb, krijg ik niet meer vernieuwd. Oh ja, nu heb ik nog iets belangrijks vergeten. We krijgen ook nog fl 10,= van elke Indië maand bij goede dienstvervulling. Dat zal ca. fl 110,= worden. Dus aan geld zal ik ongeveer fl 280,= in handen krijgen plus nog mijn soldij over december en januari. Hoe lijkt het. Zou ik er met dat geld kunnen komen om in mijn eerste behoefte te voorzien. Zijn er al weer behoorlijke pakken enz.??

Oh ja en dan hebben we ook nog verschillende voorrangsbehandelingen als in kledingmagazijnen of distributiekantoren enz.

Jonge, jonge, wat wordt er voor ons kolonialen goed gezorgd. Het zal me eens benieuwen wat er van terecht komt.

Nu ik ga weer stoppen met de hartelijke groeten en veel liefs van jullie

Henk

 

Batavia, 24 november 1948

Lieve tweetjes,

Na een week geen post gehad te hebben, is er gisteren weer het een en ander losgekomen. 4 van Makkie, en nog 4 andere waarvan ook 1 van jullie. Verder had ik zojuist weer een van jullie. Dus nu komt het weer geregeld door. Jullie zullen het nu wel al zo zoetjes aan weten denk ik dat ik in Batavia zit. Het bevalt me hier al lang nier meer. Ik verveel me rot, maar het zal zo nog wel een week of drie door moeten gaan. Afijn het is voor het goede doel. Met een dag of vier, vijf kunnen we weer soldij halen en dan wordt het tijd om zo het een en ander te kopen om mee te nemen naar Holland. Maar ik zal nu eens zien of er nog iets te beantwoorden valt uit jullie brieven.

Jullie zouden naar Hooghalen, is dat nog doorgegaan? Ja, dat adres van Ennik heb ik van Alie gehad, maar ik wacht nu maar tot ik weer in Holland zit. Dat de Grote Beer 3 december hier uit Batavia vertrekt geloof ik niet hoor, want dan hadden we daar wel iets over gehoord. Jullie vroegen hoe lang de reis van Praboemoelih naar Batavia was. Nou 's middags om kwart over drie stapte ik in de trein in Praboemoelih en om zes uur was ik in Palembang. De volgende ochtend om half elf in het vliegtuig en om 12 uur of 1 uur Javatijd stond ik op het vliegveld Kemajoran van Batavia. Dus jullie zien wel dat het nogal vlug is gegaan. Hoe was de film "De beste jaren van ons leven" Alie? Ik heb hem hier nog niet gezien. Zijn de Hagendoorns nu al over. Het zal wel he? Ja ik geloof ook dat ik nu ik nog maar 9 maand weg ben toch Hoogeveen een heel stuk veranderd zal vinden.

Hoe lijkt het nu met de meeldepot? Volgens mij is het lang niet gek om er weer een vaste verdienste bij te hebben. Afijn jullie zien maar eens. Hoe was het in Ruinen. Alles nog goed?

Ja de natte moesson is nu inderdaad begonnen. Trouwens in Praboemoelih heb ik er nog niet veel van gemerkt. Maar hier in Batavia wel dubbel. Het heeft nu al drie dagen en nachten aan een stuk door geregend. Maar daar komen we ook wel door.

Ik moet weer stoppen, dus tot schrijfs, veel groeten en liefs,

jullie Henk

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

• 5/4/2006 - Brieven uit Indië - deel 13 (vanaf 17oktober 1948)

Praboemoelih 17 oktober 1948

Lieve Moeder en Alie,

Daar ben ik dan weer eens. We hebben weer een goeie morgen achter de rug. De afd.. Electro gaf vanmorgen nl. een slamattan, de afdeling Electro dan. Nou en die is nog geen 2 km van ons af. Wij waren ook uitgenodigd. En het was inderdaad niet kwaad. Een slamattan is een soortement bruiloft. Veel te eten en te drinken maar zonder het bruidspaar dan. Ik heb nog nooit zoveel bier gedronken geloof ik. Je had er nog niet wat van gedronken of je glas werd al weer bijgevuld. Echter ijskoud. En goed te roken Engelse, die werden natuurlijk ook steeds aangevuld, verder pinda’s gebakken in olie met zout. En een rijsttafel. Zoiets moeten ze nog eens vaker doen. Ik heb vanmiddag ook niks gegeten. We hadden daar ook zoveel gehad. Nu zal ik jullie brieven die ik gisteren had eens even napluizen.

Moeder schrijft goed met die nieuwe pen hoor. Alie knoeit er nog al mee. Maar dat kennen we wel van Alie. Met rokerij sta ik er nog al goed voor, tenminste ik rook nog steeds. Dus waag er morgen dertig centen aan en als jullie toch wat willen sturen, dan schrijf je een gewone luchtpostbrief. Daar kan altijd nog wel twee of drie sigaretten – shag – bij en voor een duppie. Ja waarom schrijven jullie eigenlijk geen luchtpostbrieven. Dan kunnen jullie allerlei schrijven voor een dubbeltje, terwijl het nu twintig cent kost. Ja die djongossen zijn maar wat handig met hun werk. Goed wassen en opvouwen en soms ook nog strijken. Ja dat is ze best toevertrouwd. Maar ik kan me voorstellen dat jullie het gek vinden. Die hond hebben we zelf ja, de aap is verdwenen, hij is weggelopen.

Oh ja van de familie Hagendoorn heb ik een briefje  gehad, van Bootsma nog niet. Ik kan me voorstellen dat het nu drukker is geworden nu Metselaar vaker op Zwolle rijd enz. Ik hoop maar dat ze wat opschieten in Den Haag want ik heb echt zin om weer eens aan de slag te gaan. Ik vind het reuze fijn dat het steeds drukker word, alleen vind ik het beroerd dat ik nu hier moet zitten en dat Moeder het  zo moeilijk heeft. Moeder probeer het nog even vol te houden. Houd je taai.

Ik hoop dat ze in Den Haag wat vlug opschieten. Des te eerder ben ik thuis als het doorgaat.

Nu lieve beidjes, ik ga eindigen.

Houd je taai en tot een volgende keer,

jullie Henk

  

Praboemoelih 20 oktober 1948

Lieve Moeder en Alie,

Zo daar ben ik alweer. De tijd schiet maar wat vlug op vind ik. Het is maar zo weer tijd om jullie te schrijven. In vermoed dat er vandaag wel weer wat van jullie los zal komen denk ik. En dus zal er morgen wel weer een brief van me achteraan komen.

Tot nog toe heb ik nog maar nooit wat gehoord over die vrijstelling. Wat duurt dat toch lang he? Ik kan me daarover toch zo kwaad maken, maar het zal wel niet veel helpen.

Heb ik jullie ook niet eens geschreven dat we platen en toiletartikelen gehad hebben van iemand van de Colombia film mij. Nou van die meneer hebben we gisteren weer een pakje gehad. En wel liefst met rokerij. We hadden per man 2 pakjes shag. Hij had het maar per luchtpost gestuurd, wand anders duurde het zolang schreef hij. Toch wel een sympathieke kerel niet, want we zijn per slot toch allemaal volkomen vreemd voor hem. Nu is er nog een pakje onderweg met lectuur. Maar dat zal wel even duren  voor we dat hebben. Dat heeft hij per zeepost gestuurd. Afijn dat zal te zijner tijd ook wel weer los komen. Van Makkie krijg ik op het ogenblik aardig wat brieven. Laatst had ik er vier tegelijk en daarna tot op vandaag elke dag een. Maar ja die schrijft me net als ik haar ook elke dag. Hoe staat het met het werk. Kunnen jullie er nog wat doorheen komen?

Ik hoop maar dat ze me niet te lang meer laten wachten, want dan kan ik het overnemen wat voor jullie heel wat zou betekenen.

Afijn ik ga er nu weer een punt achter zetten. Tot een volgende keer,

veel groeten en liefs van,

jullie Henk

 

Praboemoelih 22 oktober 1948

Belofte maakt schuld en daar ik een brief van jullie had moet ik die dus nog even gaan beantwoorden. Dus jullie zijn samen naar Ruinen geweest. Moeder en Makkie. Wat had Opoe alzo te vertellen. Dat het hier op Sumatra ook al ging spannen, zet dat nu alsjeblieft gauw uit jullie hoofd. Laat die Asser Krant nu maar lullen, daar is niets van waar. Ze hebben natuurlijk geschreven dat er een patrouille in de buurt van Medan is aangevallen. Nou als dat alles is, dan valt het nog wel mee. Wat maakt dat nu uit. En dan moet je niet vergeten dat dat ongeveer 1000 km hier vandaan ligt. Dus stel je maar gerust.

Ja mijn verkoudheid is weer over. Oh ja, over die postblaadjes gesproken. Gaan jullie nu maar gerust brieven schrijven. Dat mag, zolang je niet boven de 10 gram komt. En dat is nog wel zoveel, dat je samen een behoorlijke brief in elkaar kunt draaien. Dat het 30 cent kost, is niet waar. Van Makkie krijg ik ook geregeld luchtpostbrieven, van die dunne weet je wel? Maar schrijf in elk geval eerst die postblaadjes vol. En je nog zelf nog sigaretten meesturen ook. Piet, dat is een van de jongens hier, kreeg gisteren nog een brief met 10 ct port waarin zelf 5 sigaretten zaten. Uit Kampen heb ik ook nog een brief gehad. Ze schreven dat Oom Gerrit van de B.laar met Alie naar Meppel was geweest om voogden voor haar te stellen. Waar is dat goed voor? Ze schreven dat jullie er wel meer over zouden schrijven maar jullie hebben er geen woord over gerept. Ze wilden met de Kerst ook nog een pakketje sturen. Nu moest ik een verlanglijstje maken. Een mooie vraag. Ik zou niet weten wat ik zou moeten vragen.

Afijn jullie hebben weer wat gehoord van me, dus nu zet ik er een punt achter.

Veel liefs van jullie Henk

 

Praboemoelih 24 oktober 1948

Lieve Moeder en Alie,

Ik had gedacht dat er vandaag nogal wat post zou komen, maar dat is me hard tegen gevallen. Ik had al gedacht dat ik van jullie en van Makkie wel een brief zou hebben omdat er vrijdag en zaterdag niks was. Maar alleen van de fam. Hagendoorn en van Opoe had ik een brief. Maar afijn, morgen is er weer een dag en dus zal er morgen wel wat zijn.

Nu wat anders, wat ik niet zo'n mooie mededeling vind. Gistermiddag is er nl. een bataljonsorder uitgekomen dat ik met ingang van 1 november a.s. gedegradeerd ben tot soldaat 1ste klas. Ze zeggen nl. dat ik als vierde korporaal in het verbindingspeloton niet langer gehandhaafd kan worden. Organiek morgen er slechts drie zijn. Het is trouwens al bijna twee maanden in de pen, maar nu is het dan zo ver. Ik heb er een maand geleden al met Bert overgeschreven, maar nog niet met jullie omdat het ook best kon zijn dat het niet door ging. Bert heeft me geschreven dat ze het niet kunnen doen, omdat ik niet tijdelijk korporaal ben maar effectief. En te meer omdat er geen strafreden toe is. Doen ze het wel, schreef hij, laat me het dan horen dan kunnen we met groot geschut beginnen. Hij wil me nl. helpen bij het schrijven van een beklag aan de minister. Maar ik ga morgen eerst nog met mijn compie commandant praten.  In elk geval laat ik me zoiets niet zomaar aanleunen. Ze hadden me dat al moeten vertellen toen ik overgeplaatst ben in juni en dat is niet gebeurd. Dus de heren hier maken een grote kans dat ze vast lopen, als ik de nodige maatregelen tref. Ik weet niet wat ik bereiken zal maar in elk geval moeten jullie niet gaan denken dat ik er de laatste tijd maar wat met de pet naar gooi, want dat is niet zo. Piet Tjerkstra heb ik gisteren ook gesproken. Hij was hier in Praboemoelih om een voetbalwedstrijd bij te wonen en toen is hij meteen hier even binnen komen kijken.

Nu ik ben weer uitgeschreven, misschien morgen meer als ik nog wat van jullie hoor.

Veel liefs en groeten,

van jullie Henk

 

Praboemoelih 26 oktober 1948

Lieve Moeder en Alie,

Gisteren heb ik van jullie drie brieven gehad. Dus valt er wel het een en ander te beantwoorden. Trouwens ze hebben me gisteren helemaal goed bedacht want ik had in totaal 6 brieven gisteren.

Eerst nog even iets over die terugstelling van mij. Ik werd gisteren bij mijn commandant geroepen die me er het een en ander over heeft verteld. Het kwam hier op neer, dat ik omdat ik van functie veranderd ben, verlaagd ben tot soldaat 1ste klas. Ik was korporaal in mijn functie als foerier en nu ik bij de verbinding ben, konden ze me als korporaal niet handhaven. Ik heb al mijn grieven naar voren gebracht met dat resultaat dat ik toestemming heb gekregen om de bataljonscommandant hier over te spreken wat ik ook ga doen. Ook heb ik hem nog gevraagd of er al iets bekend was over demobilisatie. Hij had nog niets gehoord maar zei dat er zo opeens een telegram uit Batavia kan komen zodat ik 2 dagen later al in Batavia zit. Maar zover is het nog niet.

Ik vind het geweldig fijn dat het nu zo druk wordt in de zaak. Dat geeft me steeds meer moed. Als jullie nu nog even volhouden, dan kan ik straks als ik thuis ben met frisse moed beginnen. Ik heb er echt zin aan. Wat is dat eigenlijk dat voogdijschap. Daar snap ik de ballen niet van. Leggen jullie me dat eens uit. Met wie hebben jullie die brief van mij besproken. Je weel wel waarin ik schreef over met zijn vieren een bestaan in de zaak. Die oplossing van jullie lijkt me niet kwaad.  Jullie boven met kostgangers maar waar willen jullie dan wonen. Dat moet je mij nog eens uitleggen. Beneden is toch altijd nog honderd maal meer ruimte voor zoiets. Ik heb er gisteren ook met Makkie over geschreven. Het zal me eens benieuwen wat ik daarop terug krijg. Het is eigenlijk nog wel een beetje vroeg niet om daar nu al over te spreken. Maar afijn het is nog toekomst muziek ven op heden zit ik nog in de rimboe in plaats van aan de Hoofdstraat.

Nu ik ga er weer van tussen, heel veel groeten en liefs van jullie

Henk

 

Praboemoelih 28 oktober 1948

Lieve Moeder en Alie,

Doordat ik gisteren jullie telegram ontving, heb ik hoewel het gisteren eigenlijk jullie dag was niet kunnen schrijven. Ik kon geen letter op papier krijgen van blijdschap. Het is vlug gegaan zeg, 26 verzonden en dezelfde dag om 6 uur 's avonds in Palembang aangekomen. Gistermiddag had ik het al. Het schijnt toch ook nog wel vlug te kunnen. Maar willen jullie wel geloven dat elke dag die ik hier nu nog zit me te veel is. Van het bataljonsbureau heb ik nog niets gehoord. Ik heb van jullie vandaag weer een brief gehad. Die zal ik maar meteen beantwoorden. De veldprediker heb ik gesproken. Hij had bericht gehad op zijn brief aan Den Haag. Ze schreven dat jullie je moesten wenden tot de burgemeester. En verder stond er in dat Moeder zich kon vervoegen bij het gewestelijk kantoor voor sociale diensten, Noordeinde 24 te Meppel om personele en zo nodige materiele bijstand. Afijn, dat moeten jullie zelf maar zien. Verder kon de dominee niets meer voor me doen. Maar ik heb hem direct opgebeld gistermiddag over dat telegram. Maar voordat ik thuis ben kan er nog wel een paar maanden verlopen. Dus jullie willen er toch nog een kostganger bij hebben. Zouden jullie dat allemaal bij kunnen sloffen?

Toen ik gistermiddag dat aan de jongens hier vertelde, dat ik binnenkort naar huis zal gaan, hebben ze me net zo lang aan het hoofd zitten zeuren, tot ik beloofd had hun ouders in Amsterdam even de groeten over te brengen. Dat is toch wel goed niet. Die mensen zullen dat maar wat fijn vinden.

Ik ben ook al geen baas meer over mijn eigen gereedschappen. Ze hebben elkaar in de haren gezeten om bepaalde tangen en schroevendraaiers van me te kopen. Het was gewoon vermakelijk. Mij fototoestel ben ik ook al bijna kwijt. De heren weten het wel.

Afijn ik ga er nu van tussen en hoop jullie volgende keer meer nieuws te kunnen schrijven.

Daag veel liefs van jullie

Henk

 

Praboemoelih 31 oktober 1948

Lieve Moeder en Alie,

Zo daar ben ik alweer, doch nog steeds in Praboemoelih. Afijn het heeft in elk geval de langste tijd geduurd. De dominee heeft gisteren bericht gehad dat hij overgeplaatst was naar Batavia. Die heeft het dus al voor elkaar. Ik heb nog een kleine hoop dat ik deze of volgende week ook bericht krijg en met dezelfde boot terug ga. Binnenkort zal de Zuiderkruis aankomen en als ik dan in Batavia zit, zit het wel snor. Afijn nog maar even afwachten.

Ik kreeg vanmiddag dat briefje waarin jullie me de inhoud van de brief schreven. Dus ik heb een jaar vrijstelling. Zou dat betekenen dat wanneer het jaar om is, ik dan weer de dienst in ga. Of zou ik dan van de eerste oefening af zijn. Naar Indië zullen ze me in elk geval niet meer sturen, want ik heb tot op heden bijna 9 maanden tropendienst achter de rug, me dunkt dat ze me niet weer terug zullen sturen, wel? Maar hij schreef ook dat het nog wel even kon duren. Als het maar niet al te lang is, dan is het mij goed.

Met Hagendoorn heb ik op het ogenblik ook een drukke correspondentie. Vandaag had ik alweer een brief. Het was groot feest die woensdag of dinsdag was het niet. Ik kan het me voorstellen. Het was met mij net zo. Ik heb er twee dagen bijna niet van kunnen eten. Maar vandaag heb ik weer behoorlijk toegetast.

Het schijnt al lekker winter te worden in Holland he? Ik was laatst eens van plan om mijn trui weer in een pakketje te stoppen, maar ik ben maar wat blij dat het er bij is gebleven.

Ik ga jullie weer verlaten.

Er zal morgen nog wel weer een brief van komen van jullie, tot schrijfs dus

veel liefs van jullie Henk

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

• 5/4/2006 - Brieven uit Indië - deel 12 (vanaf 3 oktober 1948)

Praboemoelih 3 oktober 1948

Lieve moeder en Alie,

Daar ben ik weer. Kunnen jullie eigenlijk wel ontcijferen wat op deze blauwe kant van het blad staat. Dat moet je me dus laten weten. Ik ben op het ogenblik snip verkouden. Hoe het gekomen is snap ik niet, maar ik schrijf het toe aan de kentering, de tijd, die ligt tussen de droge en de natte moesson. Ik heb vandaag al vier zakdoeken gebruikt. Ja ja, ook in dit land wil je wel eens verkouden worden. Maar ik vind het maar niks. Hoe eerder ik er af ben hoe lever want het is me veel te lastig. Afijn ik zal de brief, die ik gisteren van jullie heb gehad eens nasnuffelen. Dus de grootste drukte is nu achter de rug nu de administratie weer zo'n beetje bij is. Gelukkig maar. Nee ik heb er verder nog niets van gehoord van die vrijstelling. Maar dat kan volgens mij ook haast nog niet. Jullie moeten reken dat het nogal verschillende instanties moet passeren en je weet net hoe het staat met de heren bureaucraten.

Alie schreef me ook al dat ik Hoogeveen straks niet terug ken. Maar we zullen zien. Het pakje voor jullie heb ik verstuurd op de 8ste augustus. Me dunkt dat julie het nu zo'n beetje hebben kunt. Ja mijn vriend heeft de foto's al. Weet je wat jullie doen. Dat geld voor die 24 foto's hou je maar van die fl 50,- af die ik gedelegeerd heb. Dan zal ik wel zien hoe ik het weer in Holland krijg. Oké? Jullie vroegen mij hoe het met de Indische familie ging. Nou dat gaat best. Ik moest daar meer overschrijven maar ja wat moet ik daar nu van schrijven. Ik kan er beter over vertellend. Maar ik zal nog wel eens zien. Jack Winkel zat volgens mij  op Java en dat is nogal een eindje van ons af.

Ja op Java is het niet erg pluis, maar ik las net vanmorgen in de krant, de Palembanger, dat de republikeinen de stad Madiven weer op de communisten heroverd hadden en dat ze de toestand weer meester werden.

Het was nu weer aardig rustig.

Bij ons is het nog net als toen we hier aankwamen. Net zo rustig als ik weet niet wat. Nee reden voor ongerustheid kunnen jullie niet hebben hoor. Nogmaals hartelijk gefeliciteerd met Alie's verjaardag morgen met een paar extra zoenen.

Ik ga nu weer punten.

Dus tot een volgende brief,

veel liefs van jullie Henk

 

Praboemoelih 5 oktober 1948

Lieve moeder en Alie,

Het deed me plezier dat ik vandaag weer een brief van jullie heb gehad en dat Moeder zo'n prettig verjaardag heeft gehad. Daar ben ik echt blij om. Fijn dat jullie onze bloemen mooi vond. Ja dat heeft Makkie natuurlijk verzorgd. Dus jullie hebben een gezellige avond gehad. Ik had er best bij willen zijn. Ik vind het alleen jammer dat jullie mijn pakje nog niet gehad hebben. Maar afijn, dan hebben jullie nog wat tegoed.

Ja dat snap ik ook niet dat de verloving tussen Rie en Klaas op eens weer uit is. Daar hebben ze ook niet veel aan gehad. Jullie schreven me dat je de postblaadjes al had. Maar jullie kunnen me toch ook luchtpostbrieven schrijven, als ze de 10 gram maar niet overschrijden? Dat las ik tenminste in de courant. Dat zou dan ook 10 ct kosten. Dat zou ik toch ook veel liever hebben. Maar schrijf in elk geval maar eerst die postbladen. De Kroningsfilm hebben wij nog niet gezien. Maar om eerlijk te zijn, ik zie net zo lief een gewone film. Ik hoop dat jullie niet al te veel over vader gepiekerd hebben vandaag, hoewel het voor mij ook niet gemakkelijk is. Maar ik sla me er wel door. Doen jullie het dus nu ook. Ja die blikjes vis zaten ook in in jullie pakje. Had ik dat vergeten er bij te schrijven. Het boek is ook goed overgekomen. Dus jullie hebben nu een kogelpuntpen. Schrijft hij goed? Hier hebben stukken in de courant gestaan dat ze niet gebruikt mogen worden om formulieren enz. van de PTT in te vullen. Het bleek dat de inkt verbleekte. Dus ik heb nu mijn laatste shag ook gehad. Afijn dat was nog al heel wat. Maar nu iets anders. Makkie maakt zich ongerust over de toestand hier. Ik heb haar al zo vaak geschreven dat het hier rustig is, maar desondanks is ze bang dat mij iets zal overkomen. Proberen jullie haar eens gerust te stellen. Het is hier heus rustig. Alles gaat zijn gewone gang en van die rommel op Java merk je hier niks. Lees nu zelf de krant maar eens. Sumatra wordt niet genoemd, wat politionele optreden betreft. Ze wil me blijkbar niet geloven. Maar ik hoop dat ik binnenkort demobiliseer, dan hoeft ze zich niet meer ongerust te maken.

Ik heb er tot nog toe nog niets over gehoord. Maar in elk geval zal ik wel horen of het gelukt of niet. Nu ik ga jullie weer verlaten.

Veel liefs en zoenen van jullie

Henk

 

Praboemoelih 9 oktober 1948

Lieve moeder en Alie,

Zo daar ben ik dan weer eens. Zaterdagnacht, ca. 3 uur, eigenlijk een rare tijd niet, om te schrijven. Maar ik heb weer eens nachtdienst en dus is dit een van de weinige middelen om de tijd door te komen. Er valt weer bitter weinig nieuws te vertellen. Het is hier nog zo als altijd steeds rustig. Nog geen spoort van onrust bij de bevolking te bekennen. Maar goed ook nietwaar?

Ik heb over die vrijstelling nog steeds niets gehoord. Maar ja we weten immers dat al die instanties zo langzaam werken. Maar hoop heb ik nog steeds. Te meer daar ik gehoord heb, dat er begin november een boot naar Holland gaat en in een maand kan er nog heel wat gebeuren niet waar?

Ik heb weer een dag of drie geen post gehad. Trouwens ik ben de enige niet. We zitten hier met zijn vijven en één van de jongens heeft gisteren post gehad. Zeker weer één of andere vertraging. Van Makkie heb ik de laatste brief gehad. Dat was er een van voor die zondag dat ze bij jullie is geweest. Was ze nog goed te spreken. Ze schreef me dat ze bij hun slager geschooierd had om wat vlees voor jullie. Moeder had eens tegen haar gezegd, dat ze met haar vlees nooit uitkwam. Ze had een kilo van de slager losgekregen. Heeft het goed gesmaakt?

Hebben jullie al wat van Dominee Van Zanten gehoord. Me dunkt dat moet wel haast.

Toen ik laatst bij hem ben geweest vertelde hij me dat zijn vrouw ook ernstig ziek was, doch uit een paar telefoongesprekken die ik afgeluisterd heb, hoorde ik dat het met zijn vrouw weer wat beter ging. Zodoende hoorde ik ook dat er tegen november weer een schip uit Batavia vertrok, want hij ging waarschijnlijk ook terug naar Holland.

Hoe gaat het jullie anders. Alles nog goed in Hoogeveen, en heb je een goede verjaardag gehad Alie?. Ik hoop dat jullie mijn pakket gehad hebben nu. Dat moest haast wel volgens mij. Maar dat zal ik allemaal wel horen nog.

Ik hou er weer mee op. Makkie en Opa in Ruinen moet ik ook nog schrijven.

Daag, veel liefs en bendes zoenen voor jullie beiden.

Henk

 

Praboemoelih 12 oktober 1948

Lieve moeder en Alie,

Gisteren heb ik de eerste postbladen ontvangen. Van jullie en Makkie. Trouwens ik had gisteren van Makkie nog een brief en die had ze op luchtpostpapier geschreven. Dat vond ik veel fijner. Julie hebben anders maar weer een paar drukke dagen achter de rug.

Hebben jullie nog wat een goede verjaardag gehad, ik bedoel wat cadeautjes betreft. Daarvan heb ik nog niks gehoord. Hoe dat met die domineer hier zit, weet ik ook niet maar ik zal hem eens vragen.

Weet je wat mij heeft getroffen. Makkie schreef me dat toen ze 's morgens moeder feliciteerde met Alie's verjaardag, ze elkaar eens flink hebben gezoend en in de armen genomen. Fijn vind ik dat. Dat houdt voor mij een heleboel in. Ik hoop maar dat ik naar huis mag, want ik verlang er ontzettend naar. Vooral ook als ik lees dat jullie zo gezellig huiselijk bij elkaar zitten. Moeder zit te schrijven, Makkie is bezig met kousen stoppen en Alie aan het werk met een cake. He dan verlang ik toch zo naar thuis, want die huiselijkheid die mis je hier wel heel erg.

Alie vroeg me of er hier ook krenten waren. Nee die zijn hier niet, jammer he? Alie schreef me dat ze een oude brief had gevonden van Jaap Wever. Dat herinnert me ineens dat ik al die brieven van Makkie kwijt was van de tijd dat ik in Amersfoort en in Ermelo lag. Hebben jullie die ook nog ergens gevonden. Want die wil  ik toch graag bewaren.

Dus Ren wordt verkocht. Jammer maar als hij zo jaloers is op Anneke, dan ik het beter dat hij weg gaat.

Dus Alie is ook al smoor. Tjonge ik ben hartstikke nieuwsgierig op wie ze het is. Schrijf me het eens gauw, ja? Ik zal het zo heus niet weten.

De Hoogeveense krant krijg ik nog wel steeds. Daarvoor is zeker een andere regeling getroffen. Ik zou het wat jammer vinden als die nu per zeepost verstuurd moest worden.

Lieverd ik ga weer ophouden,.

Als ik vandaag nog post van jullie krijg dan schrijf ik morgen weer.

Daag

julie Henk

 

Praboemoelih 12 oktober 1948

Lieve beidjes,

Ja inderdaad hier ben ik weer. Ik zou immers nog schrijven als ik vandaag weer post van jullie kreeg. En inderdaad ik kreeg er drie. Twee van Alie en een van Moeder. Alie heeft wel weer een goede verjaardag gehad, dat heb ik alweer gezien. Moeder vroeg me welke foto ik vergroot wilde hebben. Nou ik zou zeggen, laat het maar zitten. Ik zal proberen er zelf een te maken. Misschien lukt het. Ja ik heb inderdaad geschreven dat ik er tegen op zag om in de winter naar Holland te komen. Maar jullie hebben me wat dat betreft verkeerd begrepen. Het was bedoeld als een grapje. De zaak wil ik in elk geval, als er kans bestaat dat ik thuis kom, in elk geval op me nemen. Dat staat vast bij me, maar als het jullie op het ogenblik te zwaar valt praat er dan eens met Oom Gerrit over. Misschien weet die een oplossing, of ga nog eens naar het stadhuis en vraag of ze er wat spoed achter willen zitten, want dat het zo niet langer meer gaat. Hoe staat het anders met de verdiensten. En begint het werk nu al wat meer te lonen? Is het ook drukker geworden nu? Jullie schreven me immers dat het deze maand waarschijnlijk drukker zou worden? Hoe moet het nu de fam. Hagendoorn gaat verhuizen? Is daar al iets op gevonden? Kunnen jullie er niet weer een getrouwd stel in krijgen.

Over mijzelf hoef ik nog niet te prakkiseren wel? Ja nu moeten jullie niet gaan lachen, want het is me ernst. Zijn de verdiensten al zo groot?Nog lang niet denk ik wel. Want dan moeten we er met zijn vieren van rond kunnen komen!

Ik weet me hier soms geen raad met mijn tijd, want als je het goed bekijkt, lummelen we hier maar wat. En terwijl ik me thuis zo geweldig nuttig kon maken. Zo vandaag ook weer, ik heb de hele dag wat rondgehangen tot vanavond acht uur. Toen begon mijn dienst.

Ik vond het leuk dat jullie mijn pakket weer hebt ontvangen. De kranten enz. lezen jullie toch ook he, want ik kan er ook Hollandse in stoppen voor opvulling maar ik doe er altijd speciaal Indische in. Ik Hoor alleen maar dat er rijst en ananas in zat. Er zat toch nog meer in? Ik weet het trouwens zelf niet meer. Hebben jullie de ananas al geprobeerd? Zat het zo goed verpakt dat jullie het zelf niet konden open krijgen. Ja jullie heb ik weer een pakket verstuurd met ook cacao, dus dat is ook weer voor de bakker. Ik ga nu weer eindigen,

veel liefs en tot een volgende keer,

jullie Henk

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

• 4/4/2006 - Brieven uit Indië - deel 11 (vanaf 18 september 1948)

Praboemoelih, 18 september 1948

Lieve Moeder en Alie,

Wat gaat de tijd toch vlug. We zitten hier nu al weer een half jaar in Praboemoelih. Nog zo'n tijd en de helft zit er al weer op. Maar het is maar goed ook, want hoe eerder ik hier weer vandaan ga en naar Holland terug ga, hoe liever ik het heb. Ik heb ook nog een brief van jullie gehad vanmiddag. Ik vind het fijn te horen dat Makkie weer bij jullie geweest is. Alleen vind ik het wel jammer dat Moeder altijd bijna weg gaat als ze komt. Moeder vraagt al weer eens of ik nog voor de zaak voel. Ik heb het al eerder geschreven dat ik het graag zou doen. Dan moet de PTT er maar bij inschieten. Dat is nu een keer niet anders. Misschien kan dat naderhand nog weer komen als ik eventueel kan demobiliseren. Ik zou het jammer vinden dat de zaak nu anders opgeheven zou moeten worden. Afijn, daarover zal ik nog wel meer horen. Jullie zullen nu intussen wel weer post gehad hebben niet. Me dunkt dat er wel heel wat los gekomen moet zijn.

Jullie verrassen me iedere keer weer met die shag. Je weet niet half hoe blij ik er mee ben. Uit Kampen  heb ik vandaag ook nog weer een brief gehad en daar zat ook al shag in. Ik zat er momenteel ook broodverlegen om. Twee dagen bijna niets te roken. We zijn je al voor geweest Alie, met het opzoeken van Ameide. Een van de jongens heeft een zakatlas en zodoende wist ik het lekker al. Jullie hebben anders maar een strop gehad met die paling, dat Corrie en Moppie, oh nee Moortje die samen hebben opgesmikkeld. He ik mag er niet aan denken. Zoiets zie je hier niet. Altijd maar rijst, rijst en nog eens rijst en op je brood altijd blikworst. Van die Amerikaanse, die we vlak na de bevrijding ook kregen. Ik hoop dat als ik straks terug ben, jullie eens weer een echte Hollandse kost voor me hebben. Ondanks de warmte zou ik best trek hebben in zuurkool met worst of boerenkool. Ik mag er gewoon niet aan denken. Van AJ heb ik ook nog een brief gehad.  Hij was in de vakantie in België en Luxemburg geweest. Ook niet gek he? Daar zou ik ook wel eens zin in hebben.

Oh je, ik heb wat vergeten. Ik ben al te laat maar toch moet ik jullie nog feliciteren met Opa's verjaardag. Voor hem zelf heb ik er wel aan gedacht en voor Sloot dan, maar jullie heb ik vergeten. Het is toch niet zo erg wel?

Nu mijn briefje is weer vol, daag veel liefs en een dikke zoen van jullie

Henk

 

Praboemoelih, 22 september 1948

Lieve Moeder en Alie,

Allereerst hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag moeder, een extra zoen hoor. Ja Alie ook. Ik geloof dat ik goed op tijd ben, niet te laat en niet te vroeg. Gisteren had ik een brief van Makkie. Ze deed me een uitvoerig verslag van die anderhalve dag dat ze bij jullie is geweest. Ik krijg er altijd van die enthousiaste brieven over. Ik hoop dat jullie het pakketje wat ik 9 augustus verzonden heb nog voor of op de 28ste krijgen, dat zou ik aardig vinden nietwaar. Ik ben trouwens alweer met een nieuw pakketje voor jullie bezig. Een half pond cacao, een blik ananas, een klein blikje pindakaas en 2 kg rijst heb ik al. Vandaag krijg ik een blik en dan zal ik eens zien of er nog ruimte over is voor pinda's. Van Makkie zou ik ook een pakketje krijgen, maar tot nog toe heb ik nog niets gezien. Misschien bij de volgende zending pakketten. Ik moet zien dat ik jullie pakketje nog deze maand de deur uit krijg want anders kan ik de volgende maand niet een naar Makkie sturen. Ik heb gehoord dat jullie na 1 oktober ook op postblaadjes moeten schrijven he. Zo af en toe krijgen de jongens hier ze al. Je kunt die dingen op het postkantoor krijgen. Ze zien er ongeveer net uit als deze. Maar tot nog toe heb ik ze nog niet gehad. Ik hoop echter dat het niet waar is dat julie ze moeten gebruiken  want ik heb een grote hekel aan die dingen. Ik heb het al erg genoeg dat jullie ze van mij krijgen. Zondag ben ik met iemand van de BPM naar Soeban Djoeridji geweest. Ik heb Makkie een heel verslag geschreven, als jullie er belang in stellen moet je maar vragen of je die brief mag lezen, want ik heb er niet veel zin in om het nog een keer te doen. Nu ik ga stoppen en hoop dat de 28ste een fijne dag mag worden voor jullie.

Daag veel liefs en zoenen,

van jullie Henk

 

Praboemoelih, 23 september 1948

Lieve Moeder en Alie,

Gisteravond was het een waar feest hier. Het was de pakketten avond. Ik had er maar liefst twee. Die van jullie en die van Makkie. Van Makkie heb ik 5 pakjes sigaretten gehad en een donkerblauw zwembroekje. Niet gek he? Van jullie ook anders heel wat: 5 pakjes sigaretten, 3 pakjes shag, 5 rol pepermunt, 2 bussen met snoep, 2 tubes tandpasta, een schrijfbloc, met 25 enveloppen, en die kaart van Joan. En dan was er dat PTT boek ook nog bij. Die schrijfbenodigdheden komen me goed van pas want ik bezat geen envelop en geen velletje schrijfpapier meer. Ik zit dus nu weer dik in de rokerij. Maar ik was niet de enige die een pakje had hoor. We zitten hier met zijn vijven en met vier man hadden we samen zes pakjes. De vijfde man had er de vorige week een gehad. Die snoeperij van jullie is ook in goede aarde gevallen. De biscuits en de hopjes. We hebben gesmuld.

Gisteren heb ik alleen een brief van Makkie gehad. Trouwens die is nu ook begonnen met ongeveer elke dag te schrijven. En toch zag ze nog kans om me een brief van 3 velletjes te schrijven. O ja op dat busje had Alie geschreven dat ik ze vlug met lekkers terug moest sturen. Nou ik zal mijn best doen hoor. Nou nog iets over dat pakje van jullie. Steenbergen had er een weer briefje bij in gedaan met de groeten voor alle bekenden hier. Nou ik geloof niet dat het er veel kunnen zijn. Ik zou niet weten wie het zou moeten zijn. Japie Broens misschien. Ja, die komt zondag hier naar Praboemoelih. Hij zit niet meer in Batoeradja. Zijn onderdeel is verhuisd en ligt nu vlak bij Palembang. Maar zondag komen ze hier naar Praboemoelih om te handballen. Ik zal hem dan wel spreken denk ik.

Nu ik stop er weer meer, tot een volgende keer

Daag veel liefs, en veel zoenen

van jullie Henk

 

Praboemoelih, 23 september 1948

Lieve Moeder en Alie,

Ja daar ben ik alweer eens. Jullie verplichten me gewoon om van mijn 2 keer in de week te schrijven af te wijken. Ik heb nu toch al drie dagen achtereen naar jullie geschreven. Maar ik vind het wel fijn dat ik jullie zo vaak kan schrijven. Nu zal ik dan maar weer eens beginnen jullie brief te beantwoorden die ik vanmorgen weer kreeg. Dus er is wel hoop dat ik naar huis kan komen. Nou hoe eerder hoe liever. Niet dat het me hier slecht bevalt, oh nee, maar ik weet zo zeker dat jullie me nodig hebben. Ik zal nog eens met de dominee gaan praten over wat hij gedaan heeft. Jullie pakketje heb ik nu bijna klaar. Maar het zal nog wel een week duren voor het weg komt. Alie had op een van de busjes geschreven dat ik ze vlug met lekkers moest terugsturen. Ja maar wat versta je onder lekkers. Pisangs kan ik toch niet in een busje doen. Pinda's zul je wel bedoelen. Ik zal zien dat ik er nog wat te pakken kan krijgen hoor. Ja die fototoestellen geschiedenis moet maar over gaan. Dat vind ik wel beter. Ik zal Makkie schrijven dat ze gerust vertrouwelijk kan praten met moeder, want dat wil ze zo graag.

Vanavond kwam ik door een toeval in gesprek met de centralist van Lakat. Die plaats ligt ongeveer 150 km van ons af. Hij vertelde me dat hij uit Zuidwolde kwam. Hij heette Hendriks. We hebben zo een hele tijd zitten praten en toen vertelde hij me ook dat er ook nog een Hoogevener bij hun zat. Hij was soldaat 1ste klas en werkt op het bataljonsbureau. Hij heet Piet Tjerkstra. Ik hoef niet te vragen of jullie die kennen. Nou je snapt wel dat ik ook hem spreken moest. Ons telefoontoestel is kapot maar ik zal er achter heen zitten dat we een nieuwe krijgen. En over de centrale spreken is te lastig. Dat kan alleen 's avonds tegen een uur of negen, tien. Maar ik wil hem in elk geval iets van me laten horen.  Ik wist helemaal niet dat hij daar zat.

Zo dat weten jullie ook al weer. Ik ben maar wat in mijn sas met het pakketje. Al die rokerij en die snoeperij. Snoep is ook een van die dingen die je helmaal niet kunt kopen. Af en toe in de kantine voor fl 0,35 een reep chocolade die muf is. Nou en dan weten jullie het wel. Dat zwembroekje komt me ook van pas. We kunnen wel niet zwemmen hier maar zonnebaden toch wel.

Nu ik ga er weer een eind aan maken. Ik moet Makkie ook nog schrijven.

Daag veel liefs,

van jullie Henk

 

Praboemoelih 23 september 1948

Lieve moeder en Alie

Nog even een klein felicitatiebriefje. Misschien komt hij nog op tijd, misschien ook niet maar ik hoop dat jullie me dat dan niet kwalijk nemen.

Ik kwam wat laat op het idee om er iets bijzonders van te maken. Een van de jongens, Piet kan nl. reusachtig goed teken en die heb ik het gevraagd. En hiernaast zien jullie het resultaat. Ik hoop dat jullie een fijne echt gezellige dag mogen hebben.

Nu ik ga stoppen want hij moet gepost worden, dan gaat hij vanmorgen nog weg. Tot een volgende keer,

veel liefs van

Henk

 

Praboemoelih 25 september 1948

Lieve moeder en Alie

Jullie raden nooit wie hier op het ogenblik is. Japie Broens. Eindelijk dan eens een keer. Gistermorgen is hij hier gekomen om te voetballen tegen 5-9. De wedstrijd is gistermiddag gespeeld en hij eindigde met gelijkspel 0-0. Toen de wedstrijd was afgelopen is hij met me meegegaan naar de centrale. Hij heeft zich bij ons lekker gewassen en daarna bij ons gegeten. Hij wou eerst terug met de andere jongens en dan vandaag weer terugkomen want er moet ook nog een handbalwedstrijd gespeeld worden 4-4 tegen ons. En daar moest hij ook aan meedoen. Ik heb hem toen overgehaald om de nacht bij ons door te brengen, want anders moest hij eerst 100 km op zo'n hotsende wagen zitten en vandaag om hier weer te komen weer 100 km en dat is toch weel een beetje te erg, niet waar?

Doordat hij nu bij ons is gebleven zijn we gisteravond ook samen naar de bios geweest. Daarna hebben we samen al mijn foto's bekeken. Hij kende Alie bijna niet terug. Geesje en Ge Knol trouwens ook niet. Gunst wat zijn die uit hun slot geschoten zeigt ie. Dat wordt nog wat als ik over een half jaar weer in Hoogeveen kom, zei hij ook nog.

Ik moest gistermorgen ook nog bij de dominee komen. Ik was net van plan om hem eens te gaan opzoeken om er nog eens over te spreken. Maar nu moest ik bij hem komen. Hij had naar de hoofdveldprediker geschreven en die heeft hem uitgelegd hoe hij mijn kwestie het beste aan kon pakken. Daarvoor moest hij van mij verschillende dingen weten, zoals of ik al eerder in de zaak was geweest en meer van die dingen. Hij zou zijn beste beentje voor zetten, heeft hij mij beloofd en ik moest ook naar Ome Gerrit van de B.Laan schrijven, want die moest zich bovendien wenden tot de geestelijke verzorging in Den Haag, dus die moet ik ook nog schrijven vandaag. Ik houd nu op. Tot de volgende keer

Veel liefs en groeten

van jullie Henk

Sterkte

 

Praboemoelih 25 september 1948

Lieve moeder en Alie

Laat ik beginnen met een vraag aan Moeder. De dominee heeft mij gistermorgen gevraagd in welk jaar U geboren bent. En tot mijn grote spijt moest ik op de vraag het antwoord schuldig blijven. Dominee van Zanten moest dat nl. ook in het rekwest vermelden. Maar nu dacht ik dat het wel in mijn papieren zou staan. Doch ik heb geinformeerd maar het stond er niet in. Zouden jullie dit mij zo spoedig mogelijk willen schrijven. Misschiek kan het dan nog. Naar ikm eende was het 1898 maar zeker weten doe ik het niet. Japie Broens is weer vertrokken. Het heeft mij goedgedaan hem hier te zien. De voetbalwestrijd is geeindigd met 0-0 en de handbalwedstrijd met 8-1 voor ons.

Ik heb hem ook een rol pepermunt gegeven, die ik van jullie heb gehad. Die had hij in lang niet gehad zei hij. Het is wel goed zeker niet.

Nu zal ik jullie brief eens even napluizen. Ik heb er vandaag nl. weer een gehad. Het doet me plezier te horen dat jullie al verschillende furmulieren in hebt moeten vullen. Maar laat ik me niet te veel voorstellen want het kan net zo goed tegenvallen. Jullie hebt wel weer wat volk in huis als ik zo die brief lees.

Dus Ome Gerrit speelt in een verzetsfilm vd. B. laan zeker?

En jullie willen ook de kroningsfilm zien? Hij zal hier ook wel komen denk ik. Ja aan opa zijn verjaardag heb ik wel gedacht hoor. Afijn, dat zullen jullie nu wel al weten ook. Ik denk tenminste dat ze het wel verteld zullen hebben. Weten jullie ook hoe dat zit dat ik nooit meer iets van de fam. Hagedoorn hoor? Iedere avond ben ik haast van plan geweest ze te schrijven, maar ook elke keer denk ik, och misschien krijg ik morgen wel een brief en laat ik dus nog een dag wachten.

Ik geloof dat ik eerstdaags maar weer eens voor hun in de pen zal klimmen. Van een van de dames telefonisten heb ik ook weer een brief gehad en van Willem Veldman ook. De jongens zijn ook nog een stel kwajongens ook. Willem schreef me tenminste dat ze een dikke gummibal hebben gekocht, die ze zondags meenemen naar het bos. Het is me een mooi stel ook. Maar kom ik ga er weer mee stoppen want dat is mijn tweede brief voor julile vandaag alweer, dus vind ik het allang mooi niet?

Hartelijk gegroet,

en een stevige zoen voor julie beiden

Henk

 

Praboemoelih 28 september 1948

Lieve moeder en Alie,

Nog een keer hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag moeder en een dikke zoen hoor. Ik had er heel graag bij willen zijn, maar misschien, heel misschien duurt het niet zo lang meer. Eerlijk gezegd zie ik er een klein beetje tegen op om nu terug te gaan naar Holland. We gaan nu net de winter in. Ik zeg we, maar ik bedoel jullie, en wij zitten nog maar steeds in de warmte. Het is hier nog altijd zon en regen hebben we de laatste dagen hier helemaal niet gehad. Maar ook dat zal wel weer wennen, als ik terug ben. Ik zal natuurlijk wel even de tanden op elkaar moeten zetten maar ook dat heb ik er heel graag voor over.

Japie Broens belde me vanavond op dat hij in de Hgv. Courant gelezen had dat Jack Winkel gesneuveld is. Dat is ook wat. Ik heb die krant trouwens nog niet gehad. Die zal morgen wel komen. Hij bracht het grootste offer wat van de soldaat gevraagd kan worden komt er dan in de krant. Daar heb je wat aan.

Ik heb anders weer hard gewerkt. Ik heb weer een paar fotostandertjes gemaakt. Van vernikkeld koper. Ze zijn verduiveld aardig geworden. Als ik demobiliseer neem ik ze mee. Oh ja ik heb nog niet van jullie gehoord of er nog een kans was, dat van de een of andere foto van mij een grote gemaakt kan worden. Makkie wil het zo graag hebben. Zij heeft alleen maar die kleintjes van mij. Proberen jullie het nog eens? Heel graag.

Heb ik jullie al geschreven dat ik van Klijnsma een brief heb gehad. Hij was erg in zijn hum met de postzegels, die ik hem gestuurd heb. Als ik nog eens weer in de gelegenheid was wou hij er nog graag meer hebben. Ik zal mijn best doen voor he.

Het was alles nog goed bij hem schreef hij. Ik vind het maar een vervelende kwestie met die smerige postbladen. Afijn laan ik daar maar om treuren als dat het ergste is.

Nu ik eindig weer voor vandaag.

Veel liefs van

jullie Henk

Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

• 16/3/2006 - Korporaal Henk Post, Staf Cie 5-9 RI

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

• 6/3/2006 - Brieven uit Indië - deel 10 (vanaf 1 september 1948)

Praboemoelih 1 september 1948

Lieve allen,

Wat was ik blij met jullie brief die ik gisteren kreeg. Het heeft mijn eerste feestdag goed gemaakt. Ik heb nogal een paar dagen in de put gezeten omdat ik wist dat vader geopereerd was. Maar nu ik weet hoe het afgelopen is , is het weer in orde. Fijn dat Makkie nog even vroeg hoe het met vader was. Dus ze heeft ook mijn pakketje ontvangen. Morgen zal ik het wel van haar horen. Jullie brieven krijg ik regelmatig hoor. Behalve nu met die feesten. Nu is het even in de war omdat ook de jongens van de veldpost kantoren er wel eens een dag tussen uit willen. En dat gun ik ze best. Ik zal jullie nu even vertellen hoe het hier gisteren is geweest. Ze zijn begonnen met een parade, daar weet ik eigenlijk niks van want ik had reservedienst. Om tien uur was dat afgelopen. Na afloop kregen we de jubileum pakketten. Ze zijn goed hoor. Een busje sigaretten, 50 stuks. Een blikje met 20 biscuit, een doos toffees, een rol pepermunt, en een tube brillantine. Oh ja en ook een foto van de koningin. Mijn pakket was afkomstig van A. Alblas, Broekseweg B12, Ameide. Waar is dat eigenlijk. Ik heb er wel eens van gehoord, maar meer weet ik ook niet. Die mensen zal ik ook bedanken voor het pakket. Dan kregen we van de BPM een fles bier en een pakje Amerikaanse sigaretten. En van de dienst een jubileumspeld van Banka tin. Een aardig ding. Dat zal ik naar Makkie sturen. Jullie zullen het dan van zelf wel zien.

We hebben gisteren anders geen klagen gehad over het eten. Krentenbrood, een stuk cake en verder,  het was best gisteren. 's Middags zijn we naar de passar geweest. De BPM heeft daar een soort, wat wij in Holland kermis noemen gemaakt. Een passar malam. Maar een zweefmolen enz. ontbraken. Ze doen het hier op hun Indisch. Sumatraanse dansen. Een originele gamelan, een krontjongorkest. Dat was een interessant gezicht. Zoiets zie je in Holland niet. Dat was iets voor mijnheer Hagendoorn. Tam tams plenty. Maar je komt er niet achter.

Over het geheel genomen was de bevolking hier aardig koningsgezind. Overal vlaggen. En dat zegt volgens mij genoeg nietwaar?

Ik heb nog een stuk of wat foto's gemaakt. Nu hoop ik maar dat ze goed zijn gelukt. Nu tot de volgende brief.

Veel liefs van jullie Henk

 

Praboemoelih 3 september 1948

Lieve allen,

Gisteravond was er bij ons in de kantine een revue, gegeven door eigen krachten. Hij was getiteld "Alles komt terecht". Het waren verschillende schetsjes allemaal komisch. Er werkten ook twee dames van de BPM aan mee. Het was ter gelegenheid van het jubileumfeest. We hebben een reuze gezellige avond gehad.

Om tien uur waren we weer binnen. Een ogenblik later kwam onze luit binnen bij ons. Hij moest mij even apart hebben,. waartoe hij de jongens verzocht even de kamer te verlaten. Toen deed hij mij een ontzettende mededeling. Er was nl. een telegram aan de bataljonscommandant verstuurd, waarin stond dat vader ernstig ziek was. Ik wist niet hoe ik het had, want juist gistermiddag kreeg ik een brief van moeder, dat het zo goed ging met vader. Dat dat nu juist zo zijn moet terwijl ik zover van jullie af zit. Hoe gaat het nu thuis. Moeder hou je taai, we zullen hopen dat alles nog weer goed mag komen. Ik hoop nu maar dat ik niet meer telegrammen ontvang. Wie heeft het eigenlijk verstuurd, want ik kreeg het hier als een legertelegram. Ik zal nog wel moeten wachten tot nader bericht. Dat zal hoop ik woensdag hier zijn. Kunnen jullie als je het thuis eventueel niet meer kunnen bolwerken, niet bij de dokter informeren of ik naar huis kan komen? Ik hoop maar dat het niet nodig is. Ik blijf veel liever mijn tijd hier uitdienen, dan op zo'n manier naar huis te komen. Ik ga nu eindigen en van harte beterschap. Veel liefs van jullie

Henk

 

Praboemoelih 6 september 1948

Lieve Moeder en Alie.

Vanmiddag kreeg ik de ontstellende brief van Oom Gerrit. Ik vind het verschrikkelijk. Jullie heb zoveel voor mij gedaan en nooit heb ik er nog maar iets voor terug kunnen doen. Ik vond het fijn dat moeder nog een paar regels onder aan die brief had gezet. Oom Gerrit schreef ook dat nu het bestelhuis aan de kant moet, maar als er nu een kans is dat ik thuis kan komen, dan kan ik het toch voortzetten. Vader had het zo mooi op dreef. Dat zou ik graag willen. De dominee is er ook geweest vanmiddag met het telegram. Maar jullie brief was er nog eerder. Hij wou moeder een brief schrijven en hij heeft me beloofd om me te helpen naar huis te komen.  Alle hulp is welkom. Ik vind het zo jammer dat het zo moest gaan. Vader wilde zo graag weer beter worden. En dat ik hem nu niet meer heb gezien. Nu heb ik geen eens afscheid van hem kunnen nemen. Hebben jullie hem nog mijn groeten gedaan?

Ik vind het fijn dat de beide ooms goed voor jullie zorgen, dan hoef ik daar al niet ongerust over te zijn want ik sta op het ogenblik machteloos. Ik moet afwachten want ik kan alleen niets beginnen maar de dominee zal er ook heel wat aan kunnen doen. Is Makkie er nog geweest.

Maar ik ga nu eindigen. Moeder en Alie probeer je er goed door heen te slaan. Ik zal het ook doen. De dominee zei tegen mij toen hij wegging: God zij met u en dat wens ik jullie ook.

Veel liefs en een stevige zoen voor jullie allebei van jullie Henk

 

Praboemoelih, 7 september 1948

Lieve Moeder en Alie,

Hoe gaat het er mee. Ik hoop dat jullie je hoofd koel houden. Ik heb het vandaag geweldig druk gehad. Ik heb bijna geen tijd gehad om over thuis te piekeren. En dat is misschien nog wel zo goed ook.

Ik heb vanmiddag de rouwbrief gehad en ook heb ik het in de krant gelezen. Vanmorgen moest ik bij de bataljonscommandant komen. Hij betuigde zijn medeleven. Verder vroeg hij nog het een en ander over thuis. Ik hoop maar dat de dominee en Ome Gerrit het voor elkaar krijgen dat ik naar huis kan. Ik had gisteren net twee brieven geschreven, die heb ik maar weer teruggenomen. Maar toch moet ik er nog het een en ander uit aanhalen. Moeder vroeg of ik niet wat cacao per brief kon sturen. maar eigenlijk vind ik dat zonde, want op de eerste plaats moet ik dan een busje van 125 gram aanbreken en ik vond het beter dat ik het hele busje opstuur. Des te minder gauw bederft het en op de tweede plaats kost me dat elke keer een gulden ongeveer en dat is me toch t joker. Dus nog even geduld. Ik heb een dag of twee geleden een brief van Makkie gehad. Ze vroeg mij of ze het goed vond dat ze grootmoeder in Ruinen eens bezocht. Dat wou ze graag. En ook wou ze graag me je praten over mijn eigen vader, maar ze durfde niet goed. Ze was bang dat moeder zou vragen waar ze zich mee bemoeide of dat ze zou gaan huilen. Nou ik hoop dat hetgeen van beiden zijn zal. Sterk zijn, moeder. Beschouw haar gerust als uw dochter net al ik uw zoon. Zo is het toch eigenlijk ook??

Ik hoop dat ik morgen weer een briefje van jullie krijg. De bataljonscommandant heeft gezegd dat ik maar eens een extra brief moest schrijven, wat ik dan ook steevast van plan ben. Is Makkie nog geweest, toen Vader begraven werd. Afijn dat hoor ik nog wel. Ik ga nu eindigen. Misschien morgen meer. Sterkte hoor.

Veel liefs en groeten van jullie Henk, plus een stevige zoen.

 

Praboemoelih, 8 september 1948

Hoe gaat het met jullie. Kunnen jullie je al een beetje schikken? Ik hoop van wel, want blijven kniezen helpt ook al niet.

Ik dacht gisteren een brief van jullie te krijgen maar er was voor mij niets bij. Afijn morgen komt er weer een dag en dus ook post. Laat ik hopen dat ik dan wat heb want ik verlang er echt naar. Wat zijn de beide Ome Gerrits van plan. Weten jullie al iets naders? Of is er nog niet verder over gesproken. Ik hoop dat ik binnenkort weer bij jullie terug mag zijn. Ik kan dan de zaak overnemen want ik zou niet graag willen dat we de aak niet konden aanhouden.

Er is hier anders niets nieuws onder de zon op het ogenblik. Ik heb nu momenteel dienst tot 12 uur vannacht. De diensten van ons hebben ze wat door elkaar geschopt door een van de jongens hier weg te halen voor 5 dagen. Op een van onze buitenposten is nl. ook een centrale, maar nu is er weer een van de detachementen verwisseld, zodat eerst die nieuwe jongens ingewerkt moeten worden. Wij moeten de dienst nu met zijn vieren opknappen. Maar het gaat wel hoor. Nu lieve moeder en Alie tot morgen weer dan want ik moet nog naar Makkie schrijven ook.

Hartelijk gegroet, veel liefs en een stevige zoen van

jullie Henk

 

Praboemoelih, 9 september 1948

Beste Moeder en Alie,

Zijn jullie het schrijven verleerd? Ik heb nu in negen dagen al niets meer van jullie gehoord. Hoe zit dat? Jullie hebben nu anders over mij geen klagen. Tot nu toe heb ik elke dag nog geschreven. Laatst heb ik ook naar het strijdkrachtenprogramma in Hilversum geschreven. Ik wilde eens weten hoe het zat met het aanvragen van een grammofoonplaat. Daar heb ik vandaag bericht op terug gehad. Kosten zijn er voor ons niet aan verbonden. Alleen moeten we rekening houden met het feit dat ze geweldig veel aanvragen krijgen en dat het dus wel even kan duren voordat een plaat die aangevraagd is, gedraaid wordt. We zijn van plan om met zijn allen hier voor de centrale een plaat aan te vragen. Maar daarover zullen jullie nog wel meer horen. Ik ontvang anders de laatste dagen bitter weinig post. Gisteren niks en vandaag twee. Van Makkie en van Hilversum. Oh ja ook nog een krant. Ik heb eigenlijk niet veel nieuws te schrijven,. Het is elke dag het zelfde, hoewel ik aan Makkie altijd wel wat te schrijven heb. Ik snap dat eigenlijk niet. Maar ja het is niet anders. Nu ik ga er weer vandoor. Tot morgen, sterkte

veel liefs en een stevige zoen voor allebei,

jullie Henk

 

Praboemoelih, 10 september 1948

Lieve beidjes,

Zo daar ben ik al weer. Vandaag heb ik een rustige dag gehad. Er was niet zo veel te doen. Vanmorgen kwam er een inheemse employee bij ons binnen, die zijn neefje elektrotechniek en filmtechniek wou laten studeren. Schriftelijk, door middel van een Hollands Instituut. Maar het is zo'n rare beweging dat kan niet eens. Hij kan nl. zijn studiegeld niet overmaken naar Holland. Dat zal natuurlijk wel weer in verband zijn met de beruchte deviezen. Een idiote boel, vinden jullie ook niet. Nu wil zo'n jongen graag vooruit maar nu krijgt hij er de gelegenheid niet voor.

We zijn vandaag weer eens aan het knutselen geweest. Wij krijgen onze thee en koffie, ons drinken dus, altijd in zo'n groot blik. Zo'n blik waarin indertijd bij ons die Engelse biscuit in zat. Een pot hadden we niet. Nu hebben we van een stuk blik vandaag zelf een aardige pot gemaakt. Er is dapper gesoldeerd en geslagen. Maar het resultaat was dat wij nu een theepot hebben en dat is het voornaamste. Ik ben ook weer voor een pakketje bezig. 2 ons cacao heb ik al en een blik ananas. Nu nog 2 kg rijst plus een bus en de zaak is weer krent.

Nu lieve moeder en Alie, ik ga weer punten.

Tot morgen, veel liefs van jullie

Henk

 

Praboemoelih, 11 september 1948

Lieve Moeder en Alie,

Nu snap ik er niks meer van. Gisteren was er helemaal geen post en vandaag voor de variatie weer niet. En ik heb nu buiten dat ook al in een hele tijd geen brieven meer van jullie gehad. Hoe zit dat toch? Van Makkie hoor ik de laatste tijd ook al zo weinig. Over mij hebben jullie toch geen klagen. Jullie hebben toch na 1 september wel post van mij gehad.

Heb ik jullie wel eens een keer geschreven dat wij bij de Mij. Columbia in Amsterdam naar filmfoto's gevraagd hadden. Nu die hebben we trouwens allang binnen. Maar nu kwam er gisteren weer een pakketje. Voor ons vijven. Elk een bus talk, 4 ds scheermesjes, een tube tandpasta, een tube brillantine,  en nog een staaf scheerzeef. En dat ook voor elk van ons. Een van de jongens onderhoud dan ook een goede correspondentie met ie firma. Trouwens ik geloof dat het een van het personeel is. Een aardige knul in elk geval. Laatst schreef hij ons, dat hij zat te schrijven (naar ons dan) met zijn koffers in zijn handen. Hij zou zijn vakantie in Zwitserland doorbrengen, Niet gek hé?

Nu ik schei er weer uit. En nu maar afwachten wat de dag van morgen zal brengen.

Veel groeten en liefs, en een stevige zoen voor jullie beiden,

Henk

 

Praboemoelih, 14 september 1948

Lieve Moeder en Alie,

Zo hier ben ik al weer. Ik heb vandaag vijf brieven gehad. Twee van jullie en een van Makkie o.a. Hoe gaat het jullie nu. Moeder schreef dat Alie zich nog het best hield. Van de B'laan heb ik ook nog een brief gehad en een van Sloot. Als het graf van Vader klaar is, dan krijg ik een foto er van, toch niet?

Ik hoop maar dat julie het wat druk houden nu, des te minder tijd hebben jullie om te prakkiseren. Jullie zullen nu wel al heel wat brieven van mij gehad hebben niet. Fijn hé dat Makkie grootmoeder heeft gesproken. Ze zal er wel gauw eens heen gaan denk ik. Ze heeft haar ook nog een foto van haar gegeven. Ook zo'n grote. Jullie zullen hem ook wel gezien hebben of hebben jullie er zelf een? Dus a.s. zaterdag worden de boeken bijgewerkt van Vader. Ja ik wil graag de zaak doorzetten. Hoewel ik het jammer van de PTT vindt. Maar iets wat vader heeft opgebouwd voel ik als mijn plicht om het verder te voltooien. Er kan altijd nog wel eens een kans zijn dat ik bij de PTT terug kan komen. Jullie zullen wel een rommel gehad hebben toen ze de septic tank open hebben gehad. En dat het lastig was wil ik direct geloven. Dus jullie hebben twee jubileumpakketten voor je rekening genomen. Fijn is dat, want ik weet met hoeveel plezier we dat pakket hebben gehad. Het is jammer dat jullie nu niks aan het feest hebben gehad. Maar het is niet anders.

Ja jullie shag komt geregeld over. Momenteel rook ik er zelfs van. Ik ben er maar wat blij mee. Nu ik ga eindigen want er valt nog meer te schrijven.

Veel liefs en een stevige zoen van jullie Henk

 

Praboemoelih, 15 september 1948

Lieve tweetjes,

Het valt niet mee om zo vaak te schrijven. Er is niet altijd wat. Jullie moeten eens flink wat vragen in je brieven stellen dan heb ik tenminste wat te antwoorden. Het kan me niet schelen waarover.

Ik heb al een paar keer bij geruchten gehoord dat ons bataljon tegen de Kerstdagen verhuizen zou gaan. We zouden volgens zeggen 4-1RI af gaan lossen. Dat ligt in Lakat. Of het waar is weet ik niet, maar het is daar wel een mooie streek. Het zou best de moeite waard zijn. Lakat ligt al zo half en half in de bergen en wij hier zitten juist op het  laagste gedeelte. Er zijn trouwens genoeg streken die lager likken. Hier in Praboemoelih heb je niet van die grote moerassen, die je in de buurt van Palembang wel hebt. Zou ik het nog meemaken of zal ik dan weer thuis zitten. Makkie schreef me dat toen ze een ster zag vallen vlug een wens heeft gedaan, dat ik gauw weer thuis zou zijn. Ik hoop dat hij in vervulling mag gaan. Ik kan thuis nuttiger werk doen dan hier. Nu moeder en Alie, ik ga er weer van tussen,

veel liefs en groeten van

jullie Henk

 

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

• 6/3/2006 - Verklaring Ministerie

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

• 20/2/2006 - Henk aan de rekstokComments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

• 18/2/2006 - Brieven uit Indië - deel 9 (vanaf 24 augustus1948)

Posted in Letters

Praboemoelih 24 augustus 1948

Lieve allen,

Laat ik vanavond beginnen met een dringende vraag te stellen. Of eigenlijk is het een vraag van Makkie. Het zit nl. zo. Zoals jullie weten heb ik van Makkie een grote foto gehad, zo'n borstfoto weet je wel. Nu heeft ze mij gevraagd of ik voor haar zo'n foto had of kon laten maken. Ik heb vandaag bij de fotograaf hier gevraagd of hij er een kon maken. Maar toen kreeg ik het antwoord dat hij alleen pasfoto's maakte. Nu is dit niet zo erg maar ik vind een pasfoto niet geschikt om te laten vergroten. Het blijft toch altijd een pasfoto en dat geintje zou me nog fl 6,-- kosten ook. Nu heb ik hem gezegd dat ik daar nog eens over zou denken. Maar dat vind ik toch wel een beetje duur niet. Hebben jullie misschien nog een of andere foto liggen van mij, waar ik een beetje behoorlijk op sta. Niet zo recht van voren bezien. Nu had ik gedacht die foto waarop Alie en ik staan bij onze liggende perenboom. Alie zit op dat schuine stuk. Zouden jullie misschien met die foto naar Duiker kunnen gaan en laten vergroten, zodat ik alleen er op sta, ook een borstfoto dan. Ik geloof wel dat Duiker dat voor elkaar kan boksen.

Misschien hebben jullie nog een andere liggen die beter geschikt is daarvoor. Maar dat hoor ik dan wel. Als het nu kan en jullie hebben ze klaar, stuur er mij dan eerst een of liever gezegd twee, dan kan ik als het mij goed lijkt er één van naar Makkie sturen. Dus ik moet hem eerst zien hoor! Antwoord zo gauw mogelijk op deze brief. Als het kan de volgende dag, nadat jullie het uitgezocht hebben anders zal ik zien dat ik in Palembang kom en het daar probeer. Dat doen jullie toch wel voor mij en Makkie niet. Nou nog iets. Ik ben blij dat jullie het pakketje gehad hebben. Het is alleen jammer van die kamferlucht maar dat is mijn schuld want ik heb het ondanks dat ik het in een bus had in mijn klerenkist gehad waar kamfer in zat. Maar dat gebeurt me niet weer hoor. Schrijven jullie me eens wat jullie eigenlijk graag zouden willen hebben nog. Thee of koffie op specerijen of iets anders. Cacao komt dit in orde en rijst ook. Hoe lijkt het anders in Hoogeveen. Voor de feesten dan? Ik hoop dat jullie nog een paar mooie dagen hebben.

Nu ik heb nog een brief liggen die moest ik dus ook nog beantwoorden. Even overschakelen dus,

Jullie Henk

 

Praboemoelih, 24 augustus 1948

Lieve allen,

Zo hier ben ik dan om jullie brief van de 15de te beantwoorden. Maar wacht even nog iets. Mocht Makkie soms intussen nog komen laat haar dan die brief waarin ik het over die foto had niet lezen, want dan is er voor mij de aardigheid af. Oké? Ja ik weet niet of jullie ze had laten lezen, maar ik schrijf het toch maar even.

Moeder schreef dat ze bang was dat ze de brief niet vol kreeg maar dat viel nogal mee. Ja die geschiedenis met vader begint nu wel vervelend te worden. Hoe lang is vader nu eigenlijk al weg. Al bijna 5 maanden denk ik niet? Jullie hoeven nu de pakketjes niet meer te delen hoor. Ik stuur ze Makke nu ook. Om de andere maand krijgen jullie er één van mij. De maand ertussen is voor Hooghalen. Fijn dat Faber zijn zoon weer thuis komt. Ik wist het trouwens al want hij lag meen ik in Medeen niet? Daar lagen tenminste nog  meer uit Hoogeveen. Dat waren die uit Zuidlaren, de eerste OVW-ers. Vader kan aan Klijnsma vertellen dat ik binnenkort hem postzegels stuur want ik moet nog even wachten. Na 31 augustus geven ze hier speciale jubileumzegels uit en die wou ik ook graag voor hem hebben. Doe hem de groeten van me terug. Ook zijn vrouw en Ane. Ja? Het pakje van jullie zal ik zo een beetje de eerste week van september kunnen verwachten denk ik. Zijn de logees weer weg of zijn er na dat Klaas zijn meisje is geweest nog nieuwe gekomen? Ja hoor ik schrijf tamelijk geregeld met Adri. Ook heb ik van haar die foto gehad met die Zeeuwse jongen.Dat is geloof ik zo'n beetje de enige goede correspondentievriendin. Bert schrijft me maar nooit terug en van de Fam. Hagendoorn hoor ik ook niks meer. Of hebben ze het soms te druk met de a.s. feesten. Ik geloof dat ik nu zo'n beetje uitgepraat ben. Oh ja, mijnheer Bootsma heb ik laatst een brief geschreven, maar ik heb nog nooit iets van hem teruggehoord. Nu weet ik niet maar naderhand dacht ik eens gelezen te hebben dat hij niet meer in Hoogeveen is. Hoe bevalt het Alie thuis? Kan ze er wat tegen. Het is in elk geval heel anders dan naar school gaan.

Ik ben nu toch ook wel uitgeput. Er moet eerst weer een brief van jullie komen hoor.

Nu hou je haaks, hartelijk gegroet en veel

liefs van jullie Henk

 

Praboemoelih, 25 augustus 1948

Lieve allen,

Zo daar ben ik dan weer. Ik heb vanmiddag jullie brieven met de foto's gehad. Nee ze zijn me niet meegevallen, hoewel ik het al verwacht had. Maar dan zal ik het nog een keer weer over doen. Trouwens die foto's van Raouf zijn stukken beter. Hebben jullie die ook zelf gehouden. Ik zal ze hem morgen geven. Hij zal er wel blij mee zijn denk ik. Die andere zal ik jullie weer terug sturen met eventueel er op geschreven wat het is. Staat bij jullie de krant ook zo vol van Fanny Blankers-Koen. Een van de jongens hier krijgt het Parool. Het is gewoon weg geweldig hoe ze die Fanny Amsterdam weer in hebben gehaald. De postzegels van mijn brieven geven jullie toch ook steeds aan Klijnsma niet? Hebben jullie al wat gehoord of hij er blij mee was? Als jullie toch aan het foto's nemen gaan van de kanaaldemperij, maak er dan ook een van het nieuw Kwiekterrein in het bos. Ik las tenminste in de krant dat het geopend zou worden. Luisteren jullie nog wel zo af en toe naar de strijdkrachten programma's voor de radio. Daar hoor ik nooit iets van. Ik zal Seine vanavond ook direct schrijven, nu ik zijn adres weet.

Het is ontzettend jammer dat Vader nog steeds niet beter is. Vooral nu met het feest. Hij mocht dat toch altijd zo graag, al die drukte. Maar afijn het is toch beter, dat hij met een paar weken genezen weer thuis komt. Dat is altijd nog mooier dan zo'n feest. Ik vind het fijn dat jullie me die foto van grootmoeder gestuurd hebt daar ben ik echt blij mee. Alie vroeg me of ik haar geen baantje kon bezorgen hier in dit warme land. Nou wat voor een baantje moet het wezen? Op de telefooncentrale in Palembang kunnen ze je denk ik wel gebruiken. Daar gaat er binnenkort een weg. Ja ik ben goed op de hoogte maar dat komt omdat we dagelijks  die meisjes aan de lijn hebben. Die vriend van mijn van die foto's heet Raouf. Jacob is een andere. Ja ik geloof wel dat hij vijf kinderen heeft. Maar hoe oud de oudste is weet ik niet. Dat zal ik hem eens vragen hoor. Ik heb anders de laatste dagen iet geweldig veel post gehad. Trouwens van jullie wel hoor, maar van Makkie heb ik in drie dagen al niks gehoord en dat ben ik niet gewoon. De eerste Hoogeveense jongens die naar Indië zijn gegaan, komen zo langzamerhand weer terug hé? Er zullen er denk ik wel zo onderhands al heel wat terug zijn niet? Maar ook mijn tijd komt hoewel het nog wel een jaartje zal duren.

Maar alles gaat goed hier dus reden tot ongerustheid hoeft er toch niet te zijn.

Nu ik stop weer voor vandaag, hartelijke gegroet en

veel liefs van julie Henk

 

Praboemoelih, 28 augustus 1948

Lieve allen,

Wat er de afgelopen week met de post was, ik weet het niet, maar de laatste brief die ik van Makkie had was van de 15de en gisteren kreeg ik van jullie een van de 22ste. Die was dus op tijd. Een hele week dus niets van Makkie, ik maak me gewoon weg ongerust. Moeder schreef ook al dat ze in een maand niks van Makkie gehoord hadden. Bellen jullie haar dan eens op. Ja? Ik heb Raouf de foto's gegeven, maar nu wilde hij er van elk nog graag vier bij hebben. Jullie weten toch  nog wel welke het waren niet? In ruil er voor krijg ik van hem rijst of iets anders. Dat is wel goed hé? Jullie wisten niet meer welke foto's een van de jongens hier moest hebben. Nou dat zijn die van Palembang die ik jullie terug heb gestuurd in drie gewone brief. O.a. de telefooncentrale die met dat republikeinse gedenkteken en het gemeentehuis. Oh ja, en die van ons hok hier. Weten jullie welke ik bedoel. Gisteren kreeg ik een Ambtenaar waarin stond dat ik een PTT cursus kon krijgen. Nou dat doe ik direct en hou dan op met die radiocursus van PBNA. Dat was toch maar grotendeels liefhebberij. Het zal me benieuwen of de Bond het er door kan krijgen. Met die foto's die jullie me stuurden van Thijs en het kanaal ben ik er blij. Wie heeft die gemaakt. Die Klaas dat is me toch ook een rare. Feliciteren jullie hem en Rie van mij met hun verloving. Het komt wel een week te laat maar dat kan ik ook niet helpen. Onze radio is weer stuk gegaan. Hij heeft ongeveer een week gespeeld en nu heeft hij het weer opgegeven. Nu is er weer een andere lamp stuk. Jammer maar er valt niets aan te doen. Dus vader wordt of is de vorige week dinsdag geopereerd. Overmorgen zal ik het dan wel van jullie horen. Het duurt anders verschrikkelijk lang.

Fijn hé dat Klijnsma blij was met de postzegels. Nou er zal volgende week een jubileumzegel uitkomen, die zal ik dan ook voor hem kopen. Maar dat wisten jullie al niet? Ja vader doe Klijnsma de groeten van mij terug. Ik heb gisteren ook nog een brief van Bernardus gehad met shag, niet gek hé? Dinsdag krijgen we de jubileumpakketten. Hebben jullie er ook nog iets aan gedaan.

Nu ik eindig met veel groeten en liefs van

Henk

 

Praboemoelih 1 september 1948

Lieve allen,

Wat was ik blij met jullie brief die ik gisteren kreeg. Het heeft mijn eerste feestdag goed gemaakt. Ik heb nogal een paar dagen in de put gezeten omdat ik wist dat vader geopereerd was. Maar nu ik weet hoe het afgelopen is , is het weer in orde. Fijn dat M

We hebben gisteren anders geen klagen gehad over het eten. Krentenbrood, een stuk cake en verder  het was best gisteren.

's Middags zijn we naar de passar geweest. De BPM heeft daar een soort, wat wij in Holland kermis noemen gemaakt. Een passar malam. Maar een zweefmolen enz. ontbraken. Ze doen het hier op hun Indisch. Sumatraanse dansen. Een originele gamelan, een krontjongorkest. Dat was een interessant gezicht. Zoiets zie je in Holland niet. Dat was iets voor mijnheer Hagendoorn. Tam tams plenty. Maar je komt er niet achter.

Over het geheel genomen was de bevolking hier aardig koningsgezind. Overal vlaggen. En dat zegt volgens mij genoeg nietwaar?

Ik heb nog een stuk of wat foto's gemaakt. Nu hoop ik maar dat ze goed zijn gelukt. Nu tot de volgende brief.

Veel liefs van jullie Henk

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

• 18/2/2006 - Henk samen met dienstmakker

Posted in Pictures

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

• 12/2/2006 - Brieven uit Indië - deel 8 (vanaf 30 juli 1948)

Posted in Letters

Praboemoelih, 30 juli 1948

Lieve allen,

Alle jongens zijn momenteel naar de bioscoop en ik zit hier momenteel alleen. Ik heb dienst zie je. Verder zitten hier nog een paar jongens van de B Cie bij mij, die hier verschillende BPM gebouwen bewaken. Het weer is vandaag niet veel bijzonders, de gehele dag regen. Je kunt alweer merken dat de natte moesson op komst is. Nog twee maanden en we zitten er midden in. Ik heb nog een goed berichtje voor jullie. Ik heb twee bussen ananas op de kop getikt. Die zal ik jullie over een paar dagen versturen tezamen met nog een paar kilo rijst. Dat is zeker wel goed niet? Je kunt hier ook cacaopoeder kopen. Hebben jullie daar nog belang bij. Dan kan ik jullie die in een volgend pakket sturen. Jullie hebben mijn pakketje dat ik een maand geleden verstuurd heb nog niet ontvangen zeker wel? Dat zal niet zo lang meer duren geloof ik. Oh ja, ik stuur jullie dus twee bussen ananas. Jullie kunnen er zeker wel voor zorgen dat er ook een in Hooghalen komt niet? Want ik heb zo'n idee dat ze daar ook wel ananas lusten, dachten jullie ook niet?

 Gistermiddag om precies te zijn, vijf minuten voor drie werd onze commandant de bataljonscommandant voor Palembang opgebeld dat hij en zijn oppasser onmiddellijk op de trein moesten stappen om in Palembang een bespreking bij te wonen. En nu hoorde ik vanmiddag dat het een bespreking van dien aard was, dat ze met zijn tweeën de bak ingedraaid zijn. Ze zitten momenteel in voorarrest. De overste is gedegradeerd tot kapitein, dat is twee rangen naar beneden. Hartstikke goeie beurt van Palembang. Jullie kunnen je natuurlijk nog wel herinneren dat hij gezegd heeft dat hij ook weer met het vijfde bataljon van 9R I naar Holland  kwam, maar dat gaat gloeiend over. Hij heeft ons in de steek gelaten. Mijnheer zat 's avonds bij de heren van de BPM te borrelen en tekende alle paperassen die hem voor de neus gelegd werden. Jullie weten natuurlijk nog wel dat ik geschreven heb dat de BPM onze kantine weer terug heeft gekregen. Nou dat is een van de vele viezigheden die hij heeft uitgehaald.

We krijgen nu een nieuwe commandant, ene van de KNIL. Die moet als militair veel strenger zijn, maar als commandant duizend maal beter. Dat is nu net wat we hebben moeten. Maar ik heb nu mijn brief al bijna vol en nu weten jullie nog niet waarom ik een brief heb geschreven. Ik heb nl. vandaag weer twee filmpje  van de fotograaf gehaald. Het ene filmpje is geloof ik niet zo best geworden. Ze zijn geloof ik te licht. De andere zijn iets beter. Die zijn door mijn inlandse vriend gemaakt. Als jullie die nu laten ontwikkelen of afdrukken bedoel ik, dan kan ik die weer aan hem teruggeven. Jullie schrijven dan wel even wat de kosten zijn dan kan ik dat met hem verrekenen. Afgesproken. Dan ga ik nu stoppen. Daag

veel liefs van julie Henk.

 

Praboemoelih, 1 augustus 1948

Lieve ouders en Alie,

Wat gaat de tijd toch eigenlijk nog vlug niet. We zitten immers al weer in augustus. Ik kan me bijna niet voorstellen dat ik nu al een half jaar van huis ben. Ik kan er met mijn pet niet bij. Afijn, hoe vlugger de tijd opschiet des te eerder ben ik ook weer thuis. Ik heb gisteren weer vijf brieven gehad. Dat was dus weer dik in orde. Van Makkie drie. Die heeft zich dus ook kranig gehouden niet? Maar ze hadden ook heel wat te pennen, nu de vakantie weer om is. Van jullie had ik ook weer een brief. Hij was van de 26ste. Dus hij was vlug over. Dat is trouwens geregeld zo. De brieven die jullie zondags pennen, krijg ik de zaterdag erop. Makkie schreef dat ze geregeld, zo'n onderonsje had met moeder. Ze kwamen dan allerlei dingen te weet waarvan ik niet schreef. Ik heb haar nu gevraagd wat dat dan alzo allemaal was. Ik kan me niet voorstellen wat dat zal zijn. Afijn ik zal het wel horen. Ze schreef ook zal dat ze zaterdagmiddags toen ze uit Nijverdal terug kwamen nog even bij jullie geweest waren. Ze schreef me dat ze daar een leuke week gehad had. Dus oom Henk en tante Gerrie met de koters zijn ook bij jullie geweest. Waren ze goed te spreken over de meisjes? Moeder vroeg hoe het kwam dat ik zo opeens commandant was geworden van de telefooncentrale. Dat zit in het feit dat ik altijd bij de PTT ben geweest en daarom konden ze mij goed gebruiken voor dat baantje. Ja je kunt het vergelijken met chef van de centrale in Holland maar dan zweemt het meer die kant op van chef telefonist. Ik ben blij dat het met vader zo goed gaat. Ik hoop dat de operatie die deze week zal gebeuren ook weer net zo goed gaat als de eerste. En als het dan net zo vlug gaat, dan duurt het niet zo gek lang meer voordat vader weer thuis is. Ja we hebben hier ook inderdaad een radio, maar nu is er een lamp van stuk en dus staat hij momenteel op non-actief. Wel jammer maar ik heb al naar verschillende kanten geschreven of ze mij zo'n lamp kunnen leveren. Het zal me eens benieuwen wat het wordt.

Ja we krijgen hier aan het eind van deze of aan het begin van de volgende maand een jubileum pakket. Ja dat zal er wel voordat van jullie zijn. Maar afwachten. Vanavond ga ik verder schrijven want het loopt tegen zes uur en de etenswagen kan zo komen en dan moet ik even mee. Nu tot vanavond dus,

daag veel liefs

van Henk

 

Praboemoelih, 1 augustus 1948

Lieve allen,

Gisteravond heb ik jullie beloofd vandaag nog iets van me te laten horen. Hier ben ik dan weer. Allereerst heb ik dit nog. Ik moet nog 2 keer fl 50,-- betalen en dan ben ik van mijn schuld af. Nu was ik van plan om als ik straks weer ga delegeren, dat wordt dan met ingang van oktober, het op fl 40,-- te brengen. Want ik vind het ook mooi om iedere maand een pakje te sturen. En dan verder wilde ik van die fl 40,-- er fl 10,-- aan Makkie overmaken. Want die stuurt me ook steeds sigaretten en ook al die port op de brieven moet ze betalen. Dat kan ze dan daarvan doen. Want ik wil niet dat ze dat allemaal zelf moet bekostigen. De PTT betaalt toch al niet zo geweldig. En wat ze dan nog overhoudt kan ze dan altijd nog bewaren of op de bank zetten. Wat  zouden jullie hiervan zeggen? Denk er maar  eens rustig over na en praat er maar eens met vader over. Het heeft nog bijna drie maanden de tijd. Dat hoor ik dan te zijner tijd nog wel he?

Ja mijn twee sigaretten krijg ik altijd goed over hoor. Ja ik schrijf er nooit meer over omdat ze er iedere keer inzitten. Ja De Jong kan ik niet meer schrijven. Begin augustus zou hij uit Indië vertrekken. Maar ook ik kan het er ook nog wel eens op wagen. Als hij dan niet over mocht komen, dan is er nog niets verloren. Alie vroeg of ze dat pakketje nog moesten delen omdat ik er ook een naar Hooghalen gestuurd heb. Ja het was wel mijn bedoeling. Ik kan nl. maar eens in de maand zo'n pakketje sturen en dus zit er niets anders op dan maar te delen. Zo erg is het toch niet. Ik heb ook nog een brief van Bernardus gehad gisteren  of heb ik dat al geschreven. Ik kreeg ook nog een heleboel shag van hem. Daar was ik ook blij mee. Een eigen gedraaide sigaret smaakt me soms nog beter dan al die fabrieksmerken. Hij had het nogal druk in Assen. De cursus in Zwolle draait nog steeds, schreef hij, hoewel de animo al niet zo erg groot meer is. Als je de ganse dag van huis bent, schreef hij dan heb je 'savonds niet meer zoveel zin om ook nog de avond zoet door de brengen met studeren. En daar heeft hij gelijk in. Nu ik ga weer eindigen. Daag

Veel liefs en groeten van

jullie Henk

 

Praboemoelih, 3 augustus 1948

Lieve allen,

Ja hier ben ik al eens weer. Ik heb dienst en er is momenteel niet veel te doen, zodat het me niet kwaad toe leek weer eens voor jullie in de pen te klimmen. Hebben jullie het begrepen van die negatieven die ik gestuurd heb? Nee, nou het zit zo. Jullie hebt natuurlijk wel gezien dat er twee pakjes waren. Het ene was van die inlander. Als jullie die nu laten afdrukken voor zover het mogelijk is dan en die mij toesturen, dan kan ik ze aan hem geven. Die van mij zelf is niet zo goed geworden, maar dat moeten jullie maar eens zien. Als ze afgedrukt zijn sturen jullie ze me dan toe? Dan kan ik er achter op zetten wat het is en ze jullie terugsturen. Want ik krijg hier al een hele verzameling foto's. Als dat zo doorgaat weet ik niet waar ik ze moet houden. Heb ik jullie al geschreven dat ik weer voor de pokken ingeënt ben? Toen in Steenwijk zijn ze niet opgekomen maar nu komen ze wel. Ze komen allebei. Maar ik hoop niet dat ik ziek word want dan loopt de dienst hier fout. Dan moeten de anderen voor mij de dienst opknappen en daar houd ik niet van. Er zit niets anders op dan maar af te wachten. Zeg weten jullie nog iemand die ik nog niet van me heb laten horen? Als jullie er nog een weten schrijf het me dan, dan kan ik ook die eens iets van me laten horen.

Ik ben erg benieuwd hoe het met Vader gaat. Afijn vandaag of morgen zal ik het wel horen.Het was het plan dat we hier morgen een nieuwe telefooncentrale zouden krijgen. Het is er nl. nodig aan toe. Het zal me eens benieuwen wat voor een apparaat we krijgen. Het zal allicht wel een betere zijn. Nu ik ben voor vandaag weer uitgeschreven. Gek he, maar als ik Makkie schrijf en dat is zoals jullie weten elke dag, dan is me één blaadje vaak nog te klein. Zaterdagavond heb ik er dan ook 5 geschreven. Knap he?

Nu de hartelijke groeten, voor jullie allen en veel liefs van

julie Henk

 

Praboemoelik, 4 augustus 1948

Als ik zo de weerberichten uit Holland hoor dan geloof ik dat de rollen omgedraaid zijn. Voor ons hier in Indië is het op het ogenblik fris. En de gehele dag regen. Nee momenteel is het rot weer hier. En bij jullie is het op het ogenblik dus verschrikkelijk warm. Nu het werd ook tijd ook niet. Gistermiddag, toen ik net een brief voor jullie klaar had, ontving ik ook weer een brief uit Hoogeveen, vandaar dat ik nu alweer schrijf.

Het valt met mijn tand nogal mee hoor. Als ik gewoon praat zie je het niet. Jammer dat Alie niet met Hennie naar Dwingelo kan nu. Makkie schreef er ook al over. Hennie was nogal bang uitgevallen. Maar julie zien zelf wel of ze nu bij jullie komt of niet. Die foto's zijn goed geworden niet? Ik zal ze jullie terugsturen als ik ze allemaal heb. Denken jullie er nog aan dat één van de jongens hier er ook graag een stel van wilde hebben. Fijn he, dat vader er nu steeds uit mag. Ik hoop echter dat wanneer jullie deze brief krijgen, vader voor de tweede keer geopereerd is. Afijn dat zal ik dan wel horen. Ja het schrijven van Alie is nu weer in orde hoor, vader. Het heeft schijnbaar toch geholpen. Ja er is hier 2 x in de week film. Dat vind ik maar wat fijn, want dat is zo'n beetje de enige afleiding die je hier hebt.

 Van Wolter Veld heb ik nog niet teruggehoord maar dat zal eerdaags ook wel komen. Alie vroeg of ik last van de warmte had hier. In het begin wel wat, maar alles went. Want nu het regent vandaag heb ik mijn jasje maar wat graag aan. Ik zal De Jong ook nog even iets van me laten horen. Krijgt hij hem in Batavia niet meer dan toch zeker in Port Said wel. Gelukkige kerel toch. Maar voor ons komt ook eens de dag dat we gaan demobiliseren. Nu ik stop voor vandaag weer. Me dunkt dat ik tegenwoordig mijn best wel doe. Hoeveel brieven hebben jullie al van mij gehad. Nu tot een volgende keer.

Daag veel liefs en groeten van

Henk

 

Praboemoelih, 9 augustus 1948

Lieve allen,

Eigenlijk had ik jullie gisteren moeten schrijven, want het is immers vandaag maandag! Maar dat heeft zijn reden. Ik heb nl. vandaag weer een pakketje aan jullie verzonden. En daarom heb ik nog een dag gewacht. Er zit in: 2 kg rijst en een blik ananas, + 2 sigaretten, blikjes gepelde pinda's en 2 spoeltjes van filmpjes. Die wilden jullie immers graag terug hebben? Ik had jullie geloof ik geschreven dat er twee blikken ananas in zaten niet? Nou ik moest er één weer uithalen omdat hij anders te zwaar werd. Hij woog toen meer dan 5 kg en dat mag immers niet? Maar nu hoeven jullie niet met Makkie te delen. Die stuur ik dan de komende maand weer een pakketje? Oké? Verder heb ik nog iets over filmpjes. Als jullie nu weer filmpjes voor me kopen, dan moet je opletten dat ze geen filmpjes geven waarop staat "Panchromosa". Die kan die fotograaf hier niet ontwikkelen. Zoveel verstand heeft hij er althans niet van. Hij ontwikkelt hier nl. bij een rode lamp en een panchromatische film mag niet bij licht ontwikkeld worden. Jullie zullen het misschien wel al ontdekt hebben, aan dat ene filmpje wat ik heb laten ontwikkelen hier. Die negatieven waren immers ontzettend licht. Willen jullie er dus in het vervolg op letten? Zo dat was dat. Ik heb gisteren ook een brief van jullie gehad. Fijn is dat, zeg dat het nu steeds mooi weer blijft. Het is alleen jammer dat het met vader nog maar steeds aanhoudt. Ik kan me levendig voorstellen dat vader zich verveelt nu hij eigenlijk toch zo fit is. Ik hoop maar dat ze gauw die tweede operatie zullen verrichten. Dan begint er tenminste een eind aan te komen. Afijn de moed er nog maar even inhouden dat is het beste. Fijn dat jullie me dat boek ook sturen. Ja , zwaar is het zeker. Ja ik zal maar weer eens een brief naar Engeland schrijven dat wordt ook wel weer eens tijd. Jullie schreven dat je bij Pet mijn nieuwe adres had opgegeven maar ik heb er nog niet veel van gemerkt. Er staat nog steeds B Cie op. Ik ben eigenlijk nog niet uitgeschreven en vervolg dus op een nieuw postblaadje.

Henk

 

Praboemoelih, 9 augustus 1948

Lieve allen,

Hier ben ik dan weer op een nieuwe golflengte. Ik heb nog steeds niets gehoord van de Muiderkring, over die radio lamp weet je wel? Nog maar een paar dagen geduld hebben dus. Fijn zeg dat oom Henk de tuin heeft opgeknapt, tenminste vader schreef het me. Ik wou onze tuin best weer een willen zien. Vader vroeg of hier in Palembang pokken was uitgebroken. Nou het zit zo. Het is begonnen op republikeins gebied, in Bengkoeloe, dat is aan de ZW kust van Sumatra. Vandaar is het overgeslagen naar Lakat en Palembang. Het is zelfs zo erg geweest dat er in Bengkoeloe op een dag 100 mensen stierven. Direct toen dat bekend was zijn ze hier met vaccinaties begonnen. Iedereen moest ingeënt worden. Wij ook natuurlijk. Zelfs nu nog zijn ze bezig en het is ondertussen al weer veertien dagen geleden dat ze begonnen zijn. De laatste dagen hoor je er niks meer over. Ze schijnen het gewonnen te hebben. Nou ik ben er een paar dagen knap beroerd van geweest en tamelijk hoge koorts, dus ik ben nu weer normaal. Op die twee plekken na dan, op mijn arm. Ik had er niks over willen schrijven, maar nu vader er toch over begon heb ik het maar gedaan. Verder vroeg vader nog over patrouille lopen. Nou ik loop geen patrouille, maar de tirailleurs wel. En ook op het kompas en de kaart. Eventueel ook op de sterren en de zon. Dat blijft ook altijd zo. Zonder kompas, zou je aan een kaart ook niet veel hebben, want je bent hier nu eenmaal niet in Holland.

Alie vroeg of ik nog vloeitjes moest hebben bij de shag. Vloeitjes heb ik nog wel hoor en anders kan ik ze hier in de kantine ook plenty krijgen. We hebben vandaag pyjama's gekregen. Het zijn aardige dingen en we hebben er al heel wat lol om gehad. we hebben ze nl. vanmiddag direct aangetrokken en zijn toen een wandeling gaan maken over het BPM terrein. Die inlanders hadden er wat lol om en wij natuurlijk niet minder. Ook hebben we een rietenmatje gekregen om op het veldbed te leggen. Dat ligt lekker fris. Nu voor vandaag vind ik het weer welletjes en eindig dus hiermee.

Veel liefs en groeten,

van Henk

 

Praboemoelih, 12 augustus 1948

Lieve allen.

Zo daar ben ik weer. Nu eens niet op een postblaadje maar weer eens op een gewone manier een brief. Tussen twee haakjes. De postzegels die er op zitten geven jullie toch wel aan Klijnsma niet? Doe hem de groeten eens van me. Dat heb ik nog steeds vergeten. De reden dat ik een brief schrijf hebben jullie natuurlijk wel al gezien, nl. de foto's. Ik heb er achterop gezet wat het is. Hebben jullie er nog aan gedacht dat een van die jongens ook om een stel heeft gevraagd. Ik heb nog een brief van jullie liggen die ik nog moet beantwoorden en gisteren kreeg ik nog een van Alie, ook met foto's die zal ik er dan maar gelijk bij nemen.

Dinsdag is hier ook een ernstig auto-ongeluk gebeurd, dat aan een van onze jongens het leven heeft gekost. Hoe het gegaan is weet ik niet, maar die jongen is dood. Ook waren er nog twee zwaargewonden. 's Morgens om 10 uur is het gebeurd. Drent, vader kent hem wel, zat achter het stuur. Dat is die jongen waarmee ik toen gelijk naar Steenwijk ben gereisd, zat in het inschepingsverlof, maar voor zover ik heb gehoord heeft hij er geen schuld aan.

Die jongen die overleden is, komt uit Den Hulst en heet Bloemhof. Ik ken hem niet maar ik vind het knap beroerd voor hem maar voor zijn ouders nog meer. 's Middags om 2 uur is hij met militaire eer begraven hier in Praboemoelih op het militaire kerkhof. Ik geloof dat jullie er al foto's van hebben niet? A.s. zondag wordt er weer een plechtige herdenking gehouden op het kerkhof omdat het dan 15 augustus is oftewel VI Day. Ter nagedachtenis aan hen die vielen.

Kom ik zal eens van dat nare chapiter afstappen en jullie brieven eens napluizen.

Jullie hebben anders geloof ik geen klagen wel over mijn schrijverij. Toch altijd vast twee keer in de week en ook gebeurt het wel dat ik er drie schrijf. Jullie moesten mij die foto van mijn grootmoeder eigenlijk eens sturen, want ik vind het zo'n gek idee dat ik me haar niet voor kan stellen.

Van Japie Broens heb ik een hele tijd niets gehoord. Ik zal hem eerdaags weer eens opbellen en hem jullie groeten overbrengen. Ook de andere jongens zal ik de groeten doen. Jan Warns moet ik vanavond nog schrijven, dus gebeurt het dan al direct. Dus de familie uit Eindhoven komt of liever gezegd is er geweest. Hebben jullie hen mijn groeten overgebracht? Ik heb aan Ome Gerrit al een paar keer hun nieuwe adres gevraagd maar ik weet het nog steeds niet. Weten jullie het ook? Dan hoor ik het zeker wel. Vader schreef nog over postzegels voor Klijnsma. 31 Augustus komen hier 2 jubileumzegels uit. Die zal ik sturen, gestempeld en ongestempeld. Dat kun je hem wel vertellen.

Die ene foto, waar Makkie in het raam staat is van mijn kamer. De foto, met de barak, zoals Alie het noemt is dezelfde. Je moet maar goed lezen wat er achter op staat. Ik heb vandaag ook een brief van de Muiderkring gehad over die radiolamp. Een gelijke lamp konden ze niet voor ons krijgen. Ze hebben me echter een tip gegeven om er andere lamp op te poten. Ik geloof wel dat het nu voor elkaar zal komen. Nu ik ben weer uitgeput voor vandaag.

Tot een volgend keer,

veel liefs en een stevige zoen voor jullie allemaal

Henk

 

Praboemoelih, 15 augustus 1948

Lieve ouders

Vandaag 15 augustus. Het is op deze dag 3 jaar geleden dat Japan capituleerde. Er heeft vanmorgen dan ook een herdenking plaatsgehad op het kerkhof. Een deel van de jongens hier moest er aan deelnemen. Er werden verschillende kransen gelegd bij het monument op het kerkhof waarvan jullie een foto hebben. O.a. de heer Kardinaalsen, de bedrijfsleider van de BPM hier in Praboemoelih, twee kransen gelegd. Er werden verschillende toespraken gehouden doch de finesses kan ik jullie er niet van geven daar ik reserve dienst had en er dus niet bij kon zijn. Ik heb ook nog een brief van jullie gehad vanmorgen die van 8 - 8. Dit is dan ook de reden waarom ik weer schrijf, want gisterenavond heb ik ook al geschreven. Maar jullie vinden het best natuurlijk dat ik vaker dan twee keer in de week schrijf. Hoe zit het eigenlijk krijgen jullie mijn brieven altijd op dezelfde dag. Ik schrijf altijd op zondag en woensdag. Ook wel eens op zaterdag, doch de post gaat niet eerder weg dan 's maandags. Dus dat blijft gelijk. Jullie brief is altijd 6 of 7 dagen onderweg zodat ik altijd zo'n beetje zo'n beetje vooruit kan weten of het weer tijd is om er een van jullie bij te hebben. Hebben jullie mijn nieuwe adres bij Pet al opgegeven, want ik krijg mijn krant nog altijd via de B Cie en dan duurt het een dag langer. Hebben de Rotterdammers een goede week gehad. Vandaag zullen ze wel weer vertrokken zijn denk ik niet? De tuin moet er dunkt me goed voorstaan. Moeder schrijft er tenminste zo enthousiast over. Alie trouwens ook. Dus Seine en Henny zijn er ook geweest. Was alles goed? Jullie lijken 's zomers wel zo'n doorgangshuis te hebben. De ene komt voor twee dagen, de ander voor een week en zo gaat het maar door. Kan moeder dat ook allemaal bijsloffen?

Ja met Bert schrijf ik wel geregeld. Alleen hij schijnt niet zoveel tijd te hebben want ik heb er intussen al weer twee geschreven en nog niets terug ontvangen. Nu wacht ik eerst weer eens af.

Dus Henny is nog niet bij jullie geweest. 'k Zal haar weer eens schrijven en vragen of ze niet durft. Morgen is het alweer een half jaar geleden dat ik van huis ging. Dat was immer 6 februari of weten jullie dat al niet meer. Dit halve jaar is verbazend vlug omgegaan. Nog drie van zulke rukkies en ik schiet al weer mooi op.

Ik hoop nu maar dat ze met vader wat voortmaken, want het duurt zo intussen al weer een hele tijd. Het weer is weer minder geworden hé? Dat hoorde ik ook al van de andere jongens hier. Hier bij ons is het weer een stuk beter dan vorige week.Toen regende het immers zo. We hebben nu weer het prachtigste zomerweer zo je dat in Holland nooit hebt. Nu ik stop er weer mee.

Veel liefs van jullie Henk

 

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

• 12/2/2006 - Sloterdijk

Posted in Pictures

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

• 12/2/2006 - Zuid Sumatra (ster Praboemoelih - getekend door W.C.H. Robert - vader van Hedwig)

Posted in Pictures

Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

• 8/2/2006 - Brieven uit Indië - deel 7 (vanaf 21 juli 1948)

Posted in Letters

Praboemoelih 21 juli 1948

Lieve allen,

Is dat bij jullie ook al zo? Makkie klaagde erover dat ze in een hele week niks van me had gehoord. Nu het is toch maar een raar geval, want sinds ik op de centrale zit, schrijf ik haar elke dag. Ja jullie niet hoor. Jullie schrijf ik zo drie keer in de week. Dus de negatieven die ik jullie gestuurd heb zijn best geworden. Nu als jullie me daar een stel van sturen, dan geef ik die aan die jongen hier, die me er om gevraagd had. Schrijf dan gelijk even wat ze kosten, dan kan ik dat bedrag storten bij de administrateur. Die foto's waren het toch niet. Als ik nu in het vervolg weer foto's opstuur dan laat je ze maar gewoon afdrukken alleen voor jullie zelf en ook voor Makkie eventueel. Die voor jullie zelf stuur je me dan toe. Als ik ze dan gezien heb, dan zet ik er achter op wat het is geweest en stuur ze jullie dan terug. Maken jullie ze voor mij nog eens apart. dan hebben we als ik terug komen een dubbel stel en dat is toch ook zonde van al het geld. Temeer omdat Makkie ze ook heeft. Die postzegel he? Dat vroegen jullie. Ja dat zit zo, wij mogen hier vandaan alleen luchtpostblaadjes sturen. Port vrij dan. En wil je bijv. foto's naar huis sturen, dan moet je dat in een gewone brief waarvoor je port moet betalen, doen. In een postblaadje mag dat niet. Doe je dat wel, dan heb je een beste kans, dat wanneer ze het merken, zo' n brief per zeepost sturen. En dat risico wil ik niet meer lopen. Eerder deed ik het wel, maar nu is er een order van geweest en dus gaan ze er op letten. Jammer dat jullie zo slecht aan een worst kunnen komen, maar probeer het nog eens. Als jullie deze brief krijgen zijn dus de eerste pensiongasten er al weer geweest. Tjonge wat schiet die tijd toch vlug op. Ja van Berkelaar heb ik ook een brief gehad vandaag. Ze hadden het er nog over maar Adri komt niet mee, die gaat naar Zeeland, naar haar jongen. Alie heeft het geloof ik wel naar haar zin gehad niet met dat schoolreisje. De aardappelen die we hier eten, komen uit Lakat. Vader vroeg er me naar. Fijn dat het zo goed met hem gaat. Lakat is op de atlas misschien wel te vinden. Oha ja, zeg jullie kunnen me in het vervolg veel beter shag sturen. Zo'n foto in een brief heb ik meer aan, dan aan 2 sigaretten. En voor jullie is het voordeliger. Een van de jongens kreeg vandaag ook shag. Toch voor minstens 10 x 15 sigaretten.  Nu veel groeten en liefs van

Henk

 

Praboemoelih 24 juli 1948

Zaterdagmiddag. Ik heb dienst maar er is niks te doen en dus ben ik maar weer eens in de pen geklommen. Ik heb gisteren weer aardig post gehad doch niet van jullie, maar ik denk dat er vanmiddag nog wel iets komt. Ik heb ook een brief van Opa gehad uit Kampen. Dat is wel eens leuk he als hij zelf schrijft. Ik heb hem dan ook direct teruggeschreven. Ook heb ik nog een brief gehad van een grootmoeder van me de wed. Wijnstra. Die ken ik helemaal niet of kennen, maar dan toch niet van naam. Ik heb haar bij mijn weten ook nooit gezien. We zijn er geloof ik ook nooit geweest wel? Waar woont ze eigenlijk. Ik heb ook een brief uit Kampen gehad. En van Bert. Van Berend Widink heb ik ook eindelijk wat gehoord. Ik heb hem minstens al vier of vrij brieven geschreven. Aan boord ben ik al begonnen en nu eergisteren kreeg ik een brief van hem. En van Makkie had ik ook natuurlijk een  brief . Die zal nu wel in Nijverdal zitten denk ik. Gisteravond hebben we weer film gehad hier. Ook was er Nederlands nieuws o.a. een boerenbruiloft in het Gooi. Toch mooi als je weer eens iets van Nederland ziet. Ziezo ik ben nu al weer aan de tweede honderd postblaadjes bezig. Twee heb ik er al weer gehad. Nu ik hoop dat er vanmiddag nog iets komt. Dus maar weer tot een volgende keer,

veel liefs en groeten van

jullie Henk

 

Praboemoelih 25 juli 1948

Lieve allen.

Zondagavond, schrijfavond. Ja gisteravond heb ik jullie ook een briefje geschreven maar dat gaat er zo bij tussendoor. Dat is om als het onregelmatig is met het postverkeer, jullie toch geregeld wat te laten horen voor zo ver mogelijk dan. Ik zal maar eens beginnen met jullie brieven te beantwoorden. Eerst dit nog even voor ik het vergeet. Als jullie me weer een pakketjes sturen, stop er dan gelijk een schrijfbloc bij in met een restje enveloppen. Ik zit bijna zonder en anders kan ik geen negatieven meer sturen. En zo af en toe wil ik ook wel eens een gewone brief schrijven, wat ik aan Makkie ook nog wel eens doe.

Dus oom Poelstra hebben jullie ook al aan het werk in de tuin met aardbeien planten. Jullie schreven tenminste dat ze zulke goede planten hadden. Het zal me eens benieuwen hoe die foto's geworden zijn. Het duurt vrij lang met vader vind ik. Ik kan me tenminste best voorstellen dat jullie hem nu weer eens thuis willen hebben. Maar jullie moeten de moed er nog maar even in houden. Ik doe het tenminste ook hier. Vader vroeg of ik nog postzegels voor Klijnsma had. Wat voor postzegels moeten het zijn, Hollandse of Indische? Hollandse krijg ik alleen maar van een dubbeltje. Coen heb ik jullie groeten overgebracht. Gistermiddag was Meyerink hier in Praboemoelih  ORI moest tegen 9RI voetballen en ze hebben hem nog gewonnen ook. Met 2-0. Het is toch altijd mooi als je weer eens een plaatsgenoot spreekt. Drenth was er ook bij natuurlijk. Catherinus had het denk ik weer te druk in de officiersmess want die heb ik tenminste niet gezien. Dus opeens zaten we met drie Hoogeveners tegelijk in de kantine. Alie is geloof ik niet erg te spreken wel. Maar ik kan toch slecht nog meer correspondentie aanhalen door Alie nog eens apart te gaan schrijven. Ja hoor, ik zal je eens zo'n Highway sturen. Oké? Nu ik ga stoppen en dus tot woensdag,

veel liefs en groeten van

Henk

 

Praboemoelih 28 juli 1948

Lieve allen,

Jullie hebben toch over mij ook geen klagen wel wat post betreft. Makkie schreef tenminste ook al dat ze soms op een dag vier brieven tegelijk kreeg. Ja maar nu schrijf ik haar ook elke dag. Ik heb er haar in Nijverdal ook nog een gestuurd. Ik heb trouwens nog niets gehoord of ze die ook op tijd heeft gehad. Ik kreeg gisteren een brief van haar dat ze er een paar leuke dagen al had gehad. Ze was nl. de dag daarvoor gekomen met Ella Bos ook een telefoniste. Makkie en nog een ander meisje uit Beilen gaan studeren voor telefoniste eerste klas. Ze hebben nog wel moed he? Ja ze hebben mijn tand getrokken, maar ik denk dat jullie het wel al weten. Ik meen dat ik het hele verhaal vorige week al geschreven heb.

Chocolade kunnen jullie ook best sturen. Wij krijgen hier toch ook Hollandse repen en die zijn altijd goed. Ze zitten gewoon in een blikken trommel. Ja als je tenminste chocolade hebt mag je me die ook gerust sturen. Maar sigaretten. Ben ik ook gek hoor. Ik hoop voor ons allen, dat vader de langste tijd in het ziekenhuis is geweest. Het duurt wel lang vind ik. Maar we zullen de moed maar niet verliezen. Vader schrijft iedere keer: tot ziens onder zijn brief maar dat duurt nog wel even. Vanmiddag toen we de post gingen halen hebben we nog even een klein handeltje bedreven. Zeep, scheerzeep enz. van de maandrantsoenen. hebben we verkocht. We kregen er bananen en sigaretten voor terug. Ja dat zijn allemaal dingen waar de bevolking evenals wij wel bij varen. En het is nog reuze interessant werk ook.  Morgen ga ik waarschijnlijk ananas in blik kopen. We beuren morgen nl. geld en dan gaat er gelijk weer een gedeelte van naar de passar. Die blikken zijn weer voor een pakketje. Nu mijn brief is weer eens vol en moet dus weer stoppen. Veel groeten,

en liefs van Henk

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

• 5/2/2006 - Brieven uit Indië - deel 6 (vanaf 2 juli 1948)

Posted in Letters

Praboemoelih 2 juli 1948

Lieve allen,

Wat er aan de post ligt weet ik niet, maar ik heb nu in een hele week nog niks gehad alleen een krant. Ik snap er niks van. Of dat nou ligt aan de verjaardag van Prins Bernard. Misschien, maar we zullen maar weer afwachten. In een van jullie laatste brieven had moeder het er over dat er nog een tweede operatie moest gebeuren. Dus vader moet nog een keer geopereerd worden. Of is die tweede operatie intussen al geschied. Ja die brief van de Bentinckslaan heb ik nu gehad. Ik heb ze trouwens al weer teruggeschreven. Ik heb nu plenty tijd om te schrijven. Dat komt omdat ik elke dag 6 uur dienst heb en dus achter de post zit. Nu heb je wel eens tijden dat het niet druk is en dan ga ik schrijven of studeren. Dus julie hebben er ook weer voorlopig een kostganger bij. Alie vroeg of ik hem kende, omdat hij uit Kampen kwam. Maar nee ik ken de mens niet. Vader had het over Mos en Meekhof uit Ruinen die bij hem op zaal liggen. Maar ik ken ze zo niet. Als ik ze zie misschien wel maar nu niet. We hebben hier deze week ook een keer verse aardappelen gehad. Nou dat smaakte me best. Die heb ik in geen drie maanden meer gezien. Het is hier elke dag rijst, rijst en nog eens rijst met veel sambal.

Ik heb vandaag of liever gezegd vanmorgen weer een pakketje klaar gemaakt. Voor de fam. Koers. Rijst, thee, koffie en een sarong voor Makkie. Dat pakketje voor jullie zal er nog wel niet zijn denk ik he? Nu ik ga weer eindigen, beterschap met vader.

Veel liefs van

Henk

 

Praboemoelih 7 juli 1948

Lieve allen,

He he, gisteren kreeg ik eindelijk weer eens een brief van julie. Hoe zit dat eigenlijk. Schrijven jullie niet meer zo geregeld of zou het soms nog steeds zijn dat het postverkeer in de war is. Maar afijn, dat zal te zijner tijd ook wel weer in orde komen. Ik heb gisteren weer een pakketje verstuurd. Doch nu naar jullie hoor. Deze keer naar de fam. Koers. Ik ben verschillende keren naar de passar geweest en flink wat inkopen gedaan. Ik heb ze o.a. gestuurd: kaneel, 1 kilo rijst, wat pinda's een sarong voor Makkie, oh ja ook nog een pakje van die slechte sigaretten, zo wij ze hier krijgen, de Highway. Het zal mij eens benieuwen hoe ze daar over zullen oordelen. Krijg zo juist een filmpje terug van de fotograaf. Daar zijn verschillende foto's bij van Palembang en ook een paar van het BPM terrein met het gebouwtje waar wij nu slapen. Tenminste waar ik nu terecht ben gekomen. Op de eerste foto zien jullie een gebouw waarvoor  twee auto's staan, het Balai Kota dit is het gemeentehuis van Palembang. Op de tweede staat een gebouw waar midden voor de ingang een vlaggenstok staat. Dit is de telefooncentrale in Palembang. De derde foto stelt voor een gedenkteken voor de AMVJ cantine ook in Palembang. Dit monument is nog van de Republic Indonesia van vorig jaar augustus. Toen zaten hier de Nederlandse troepen nog niet, zie je. Verder is er een waarop een raam waaraan een hele boel ansichten zitten. In het raam staat een foto, ik weet niet of julie het zien kunnen, maar het is Makkie. Dan heb ik nog een waarop het BPM terrein. Je kunt op de achtergrond de watertoren zien. En dan de laatste is het huisje waarin wij slapen en in drinken en ook dienst doen. Bij de rechte deur, dit is de deur van de centrale staat geverfd "de sloffers". Ik zal deze foto's aan jullie oversturen in een gewone brief  want als ik ze weer in een postblad stop dan gaat de zaak per zeepost. En dat duur me te lang. Nu tot kijk. Veel liefs en groeten van jullie

Henk

 

Praboemoelih 7 juli 1948

Lieve ouders,

Hier zijn dan de negatieven, zes stuks. Een van de jongens hier van de centrale wilde ook graag en stel van deze afdrukken. Jullie kunnen ze eerst wel enkel laten afdrukken en dan eens zien hoe ze geworden zijn. Als ze nu goed zijn uitgevallen, dan kun je er nog wel een stel bij laten afdrukken. Tenminste als je het wilt laten doen. Als ze nu klaar zijn, dan sturen jullie ze aan mij op en schrijft meteen wat de kosten zijn. Dan krijg ik dat geld van die jongen hier en dan delegeer ik dat weer aan jullie, dan hebben jullie je geld terug nietwaar? We zitten hier met zes man op de centrale en nu kregen er vanavond drie een pakketje. Tjonge, wat zag er dat allemaal goed uit. Haagse hopjes, chocolaatjes, paling in blik, pepermunt, velpon en nog veel meer andere dingen of lievere gezegd eetwaren. Ik heb me trouwens rot gelachen. Piet dat is een van die jongens hier, zou zo’n blikje met paling aanspreken. Hij gaat er bij zitten en zet de blikopener in het busje. En gelijk dat hij een gat er in stoot krijgt ie me toch een straal van dat vocht in zijn beide ogen. Nou je had dat gezicht moeten zien. We zaten er met zijn vieren om heen, we lagen gewoon in een stuip. Maar toch kwam hij open he, en spul dat er in zat. We hebben er vanavond gewoon van gereten. Van alles, biscuits, nou ja, van alles iets wat ik straks heb opgenoemd. Ik kom nog even terug op die foto’s. Sturen jullie Makkie ook van die afdrukken van de negatieven, die ik opstuur? Ja toch hoop ik niet? Afijn jullie schrijven me dat wel. Als jullie me misschoen ook nog eens een pakketje sturen probeer dan nog eens een metsworst te krijgen. Daar ben ik gewoonweg gek op. Als je dat nog eens doet dan is het wel aan te bevelen om hem in een bus of blikje te verpakken omdat er vanwege de warmte nog wel vet uit wil lopen. Afijn mijn brief is weer bijna vol en dus eindig ik met de groeten en beterschap voor vader. En voor jullie allen veel groeten en liefs,

van jullie Henk

 

Praboemoelih 7 juli 1948

Ik heb vanmorgen wel een heel stuk verteld over die foto’s doch over jullie brief heb ik het nog niet gehad. Jullie schreven dat Opa jarig is geweest. Ja ik wist het en ik heb hem dan ook geschreven en hem gefeliciteerd. Heeft hij die brief van mij nog op tijd gehad? Ik denk dat jullie hem ingeval wel gezien zullen hebben, omdat jullie de zondag er na naar Ruinen zijn geweest. Hoe is het met hem? Ik heb hem nog gevraagd of hij mezelf nog eens kon schrijven. Het zal me benieuwen. De verjaardag van Tante Griet heb ik schromelijk vergeten. Maar daar is niks meer aan te doen en dus zal ik na deze brief ook hen nog maar even feliciteren. Hoe was het in Meppel. Alles oke? Ja die mag ik wel nodig eens wat van me laten horen. Dat heb ik nog nooit gedaan. Dus dat wordt zo zachtjes aan wel eens tijd. Als ik niet vraag om afdrukken behoeven jullie ze mij ook niet te sturen hoor, want dat wordt ook steeds een dure geschiedenis. Als jullie me nog  weer eens een pakketjes sturen dan moet je als het kan natuurlijk ook eens wat snoep of koekjes sturen, want daar zijn we hier op Sumatra geheel van verstoken. Mijn verjaardag is tamelijk goed geweest. Ik had geluk want op die dag was er ’s avonds juist cabaret in de cantine. En die fles limonade is er natuurlijk ook prompt doorgegaan. Als ik steeds zo jullie brieven lees dan zie ik wel dat het met vader uitstekend gaat niet? Als hij nu weer gauw thuis kan komen, dan is het helemaal goed. Ik heb gisteren ook een brief van Coen gehad. Ik moest jullie de groeten van hem doen. Die zit hier in dit land al een mooi tijdje. Het zal niet zo gek lang meer duren of hij gaat weer naar kombali Holland. Nu het is voor vandaag weer genoeg dunkt me en dus ga ik weer stoppen.

Veel groeten en liefs van jullie Henk

Tot schrijfs

 

Praboemoelih 9 juli 1948

Lieve allen,

Ik heb weer eens een brief van jullie gehad. Oh ja, eerst even dit. Ik ben vandaag naar de tandarts in Palembang geweest. Ik heb nl. al een dag of wat naar de dokter gelopen hier met een dikke mond. En er was niets aan mijn gebit te zien. Gisteren zei de dokter eindelijk dat er niets anders opzat dan de tandarts. En dus vanmorgen er heen. Toen ik gisteravond goed en wel thuis was van het ziekenrapport, brak het gezwel door. Het zat ‘m in mijn rechterbovensnijtand. En er is heel wat rommel uitgekomen. Maar de pijn was gelijk weg. Afijn de tandarts heeft er in zitten snijden en kwam tot de conclusie dat de tand getrokken moet worden. Nu moet ik zaterdag 17 juli weer naar Palembang. Maar het zal eerst nog wel wat genezen moeten. Afijn dat was dat. Nu jullie brieven. Jullie vroegen hoe dat zat die overplaatsing. Met het horloge heeft het in elk geval niets te maken. Nu ik heb overplaatsing aangevraagd omdat ik aan het fouriersbaantje niet veel aardigheid had. Ik had het veel te druk en iedereen zei dat ik er niet  best uitzag. Ik maakte me veel en veel te druk. Maar ik heb nu een geregeld leven. En ik voel nu zelf dat ik er weer heel wat beter uitzie. Ik krijg nu veel meer rust. En dat is het ‘m nou net hier in Indië. Ja hoor, om opa’s verjaardag heb ik gedacht. De nieuwe bril bevalt me geweldig goed. Ik zou geen ander soort meer willen. Het is een fijn licht montuur.

’t Zal wel fijn zijn niet dat de melk nu van de bon is. Als jullie nu straks de rijst krijgen, dan kun je maar wat fijn rijstepap koken. De rijst die jullie nu op de bon krijgen, blijft dat doorgaan.

want dan stuur ik het natuurlijk niet meer.

Vader schreef me dat ze voor de radio hadden gezegd dat er in de omgeving van Palembang veel water is. Nou dat is zo hoor. Vele grote rivieren en kali’s/ De jongens die op patrouille gaan, gaan geregeld tot hun hals door het water. Dus het gaat maar steeds vooruit met vader. Daar ben ik blij mee. Als Alie niet meer weet te schrijven dan een half blaadje, dan kan ze er beter mee ophouden, want wat heb ik daar nu aan.

Nu ik ga er weer van tussen.

Veel liefs en groeten en beterschap met vader,

jullie Henk

 

Praboemoelih 12 juli 1948

Lieve allen,

Vandaag had ik weer aardig post. Van jullie, Makkie, van Mijnheer de Jong en ook van Jonkers uit Beilen. Zijn eerste brief. Ik had hem een dag of wat geleden juist geschreven, want ik had hem al een paar keer eerder geschreven, doch nooit iets teruggehoord. Nu moet ik die gelijk maar weer terugschrijven anders weet hij nog niet waar hij aan toe is niet? Mijnheer de Jong schreef me dat hij begin Augustus weer teruggat naar Holland. Nu woensdag gaat hij al naar het demobilisatie centrum in Batavia. Ik kan hem nog net een brief terugschrijven. Ik moest jullie de groeten doen van hem. Ja hoor Opa’s verjaardag heb ik niet vergeten hoor. Nee dat zit wel goed en Tante Griet heb ik ook gefeliciteerd. Dus dat is weer afgewerkt. Dus vader is de 7de juli thuis geweest. Fijn was dat zeker he? Ik geloof dat jullie niet erg gerust zijn wel over mij. Nou alles is goed hoor. Ik ben gewoon overgeplaatst omdat ik het heb aangevraagd. Voorzover jullie het nog niet gesnapt hebben, wat ik trouwens wel geloof, ben ik nu telefonist commandant van de militaire telefooncentrale. Nee ik wou het zelf hoor. Ik had er de aardigheid van fourier dik af en nu heb ik tenminste een baan die me nog wat wijzer kan maken. Dat weer in Holland is ook wat.  Stuur me een paar weckglazen dan zal ik jullie wat tropenwarmte toesturen. Alie vroeg, of wij hier ook brood aten. Nou en of. Twee keer per dag wittebrood met jam of pindakaas, doch altijd is er van de blik gehakt bij. Van datzelfde wat je bij ons in Hoogeveen vlak na de bevrijding kopen kon in die platte blikjes. Dat krijgen we veel te vaak. Ik vind er niet veel meer aan. Vorige week hadden we verse aardappelen. Hartstikke goed. Hebben jullie nog wat van die militaire jubileummars gezien. Vader schreef me en trouwens dat krant ook, dat ze drie kwartier te vroeg waren.

Dus met vader is alles oke. Nu doe hem de groeten van me en wens hem nogmaals beterschap.

Veel liefs van Henk

 

Praboemoelih 14 juli 1948

Lieve allen,

Zeg jullie moeten toch iet beginnen met mij vergeten te schrijven hoor. Maar het is gelukkig nog niet gebeurd. Ja ik krijg nu mijn post tenminste weer geregeld door. Vandaag vier brieven en bovendien nog een Stem van de Arbeid. Krijgen jullie dat blad ook nog? Of is dat opgehouden nu ik het hier krijg. Fijn zeg dat vader thuis is geweest. Dus binnenkort wordt vader voor de tweede keer geopereerd. Nu ik hoop dat het dan weer net zo goed en vlug mag gaan als de eerste keer. Makkie schreef dat ze van de 19de tot de 24ste naar Nijverdal ging. He daar zou ik ook zin aan krijgen. Dus jullie hebben nu gesnapt dat ik voor mij er nu op vooruitgegaan ben. Ik heb het nu 100 keer beter dan toen ik fourier was. Ik kan nu zo af en toe er eens op uit trekken. Ja ik ben nu eigenlijk pas goed in staat om eens wat van de omstreken en de kampong te gaan zien. Dat is toch veel beter dan de gehele dag maar binnen zitten en ’s avonds vrij. Als je ’s avonds ergens heen wilt moet je op de eerste plaats altijd een wapen meesjouwen en ten tweede is het dan bijna altijd donker. Gisteren zag ik dat die Amsterdamse Henk twee brieven kreeg uit Hoogeveen. Een van Alie en een van Ge.

Dus jullie hebben van Makkie weer een paar foto’s gehad. Ja ze zijn tamelijk goed geworden hè?Het valt me niet mee om op vader brieven te antwoorden .Die schrijft nou net niks om op te antwoorden. Maar ik hou er voor deze keer weer mee op, want het wordt me te druk. Ik heb nl. dienst in ik moet veel te vak stoppen. Nu tot een volgende keer hoor,

dag jullie Henk

 

Praboemoelih 17 juli 1948

Daar ben ik weer eens even. Alles nog steeds goed in Hoogeveen? Volgens de brief die ik vanmiddag kreeg wel. Vanmorgen moest ik al weer vroeg er op uit. Ik ben vandaag nl. weer naar Palembang geweest. Ik moest immers nog een keer naar de tandarts. Ze hebben er die tand uitgetrokken. Alles is weer goed gegaan. Ik heb er tenminste niets van gevoeld. Ook heb ik nog gevraagd aan de tandarts of de mogelijkheid bestond om er een kunsttand in te krijgen, doch ik kreeg een antwoord dat hij dat van Batavia niet moet doen. Alleen dan wanneer er nog slechts 17 in zaten, nu en ik heb er gelukkig nog een paar meer.

't Is anders wat. De heren hier hebben weer eens wat uitgevonden. Ze hebben beslist dat je gewapend moet vertrekken als je ergens heen gaat. Waar het voor nodig is snap ik niet, want je hebt meer last dan gemak van zo'n sten. Stel je voor dat ik op een keer met 24 of 48 uur verlof thuis was en ik had een sten bij me met een 40 scherpe piepers. Ik heb zo'n idee dat jullie zouden zeggen: zet dat ding maar buiten neer! Afijn dat was dat. Dus Makkie is weer bij jullie geweest. Zag ze er goed uit? Jullie schreven er zo weinig over. Vader alleen heeft het geschreven. Waar was de brief van Alie dit keer? Of had die het te druk met Makkie? Bedankt voor al die groeten. Doe ze hun weer retour en zeg, dat hier alles pico bello in orde is.

Jullie hebben wel bezoek gehad he? Toen vader die middag thuis was. Oh ja, dat zou ik haast nog vergeten. Er is hier gisteravond weer film geweest. Fijn is dat, want dat is ook het enige vermaak wat je hier hebt. Alleen het Nederlands nieuws ontbreekt. Maar misschien komt dat ook nog. Nu ik ga weer eindigen want Makkie wacht ook nog op me en Poelstra niet te vergeten.

Nu daag, veel liefs en groeten van,

jullie Henk

 

Praboemoelih 20 juli 1948

Lieve ouders,

Allereerst een vraag. Kunnen jullie mij het zg. Groene boek sturen. Het is inderdaad een groen boek. Het heet eigenlijk: Handboek voor monteurs en instrumentmakers. Ik kan het al best gebruiken hier bij de verbindingsdienst. Willen jullie dat voor mij in orde maken. Tjonge, wat is Alie schrijverig aangelegd. Eerst al een half velletje beschreven en gisteren heb ik een kaart van haar ook nog maar aan één kant beschreven. Oh ja er waren ook twee ansichtkaarten bij. Die van Apeldoorn. Bedankt hoor Alie. Maar toch moet je proberen om wat meer te schrijven want zo is het toch niks, wel. Je hebt me nog niet eens geschreven hoe je het hebt gehad. Ik had vandaag ook een brief van Makkie. Die schreef ook al dat ze kennis gemaakt had bij ons thuis met Klaas zijn meisje. Is ze eindelijk voor de dag gekomen. En is het zoals jullie al dachten, een Amsterdamse?

We hebben hier ook een radio. Maar laat daar nu ongeveer een week geleden een lamp van zijn gesneuveld. Jammer he? Maar we hebben al verschillende mensen over de toestand ingelicht en die zullen hun best doen. Ook heb ik erover naar de Muiderkring geschreven. Het zal me eens benieuwen, wat voor een antwoord ik daarop krijg. Zeg jullie moeten mijn adres voor de krant ook laten veranderen. Want ik krijg ze nog steeds van de B Cie en dat duurt altijd een dag langer.. Wanneer wordt vader weer geopereerd of is dat nog niet bekend. Makkie schreef me dat vader er reuze goed en vrolijk uitzag. Fijn is dat he. nu ik ga weer eindigen,

daag jullie Henk

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

• 2/2/2006 - Brieven uit Indië - deel 5 (vanaf 6 juni 1948)

Posted in Letters

Praboemoelih, 6 juni 1948

Lieve allemaal,

Vanmiddag ontving ik jullie brief met de twee foto's van Alie. Ze zijn goed geworden he Alie? Alleen de achtergrond is wazig. Maar afijn je bent ook nog maar een beginneling in het vak nietwaar? Dus jullie hebben mijn eerste delegatie ontvangen. Als ik dat smerige horloge niet was kwijt geraakt had ik fl 200,-meer gehad. Maar afijn, het is nu eenmaal zo, dus moeten jullie er op rekenen dat je nu 4 maanden achter elkaar niks krijgt. Hoe vinden jullie het anders fl 50,- in de maand? Nu hou ik nog fl 25,- in de maand over en daar kan ik het best van doen. Nee dat pakketje heb ik nog steeds niet ontvangen. Hoe dat zit, weet ik niet maar ik geloof dat er in Holland zowel als in Indië een speciale dag is voor pakjes. Misschien zit het daar in. Jammer dat de pruimen bevroren zijn, dus maar wachten wat het volgend jaar brengt.

Kennen jullie nog iemand die nu in dienst moet? Hoe is het anders met vader. Jullie schrijven er maar niks over. Alie wat ben jij een vieslak zomaar een chocoladevlek op de brief te kladden. Nou iedere dag zwemmen is er niet bij hoor. Wij hebben hier in Praboemoelih geen zwembad. Alleen in Pendoppo en in Palembang. Oh ja hoe staat het met de foto's. Zijn ze goed gelukt. Je weet wel die ik jullie laatst heb gezonden op de rekstok enz. Ik heb er nu weer een. Op de fiets. Hoe vinden jullie hem? Hebben jullie al eens iets van foto Unicum gehoord. Van de foto's van de reis. Dekker heeft ze al. Ze waren goed geworden, alle 32. Ik meende dat ik er 16 had. Afijn dat zal ik te zijner tijd wel van jullie horen.

Zien jullie Bernardus nog wel eens verschijnen. Of is dat ook afgelopen nu ik weg ben? Nu ik ga er weer van tussen en dus tot woensdag.

Daag en beterschap voor vader.

Veel liefs van jullie Henk

 

Praboemoelih, 10 juni 1948

Lieve moeder en Alie,

Vandaag ontving ik van jullie de brief dat vader geopereerd was. Ik ben blij dat het goed is afgelopen want een dag of vier had ik zeker al met een vermoeden rondgelopen, dat hij geopereerd zou worden. Hoe is dat eigenlijk zo opeens gekomen. Had vader weer last van pijn of zo? Jullie zijn ook zo vaag.

Dus de eetlust ontbreek hem nog niet. Dat is volgens mij al een goed teken. Het zal me eens benieuwen wat vader zelf schrijft. Afijn dat zal zaterdag of zondag worden denk ik. Hoe dat nu met de zaak gaat snap ik niet zo geweldig goed. Metselaar doet zelf de boekhouden. Komt er dan steeds iemand om de pakjes in te boeken welke hij mee moet nemen. Nee erg helder is het me niet. Dus julie gebruiken nu Klaas als loopjongen om de brieven naar de bus te brengen? Afijn bedank hem en doe hem de groeten. Van Makkie kreeg ik vandaag ook een brief waarin ze schreef dat Hennie gevraagd had of Alie mee wilde naar de sportwedstrijden in Assen. Jammer voor Alie dat het over is gegaan. Afijn een volgende keer beter. Jullie zijn geloof ik in de war met Jaap Snoek en Jaap Broens niet? Nu Jaap Snoek dat is die knaap van de artillerie hier, waar ik jullie al meer over geschreven heb. O.a. dat hij bij jullie wilde komen als het enigszins mogelijk was. Wie Jaap Broens is weten jullie denk ik wel niet. Hoe vindt moeder het boek "Nachtboot naar Lemmer"? Die andere boeken waarover Alie schreef, ken ik niet. Ik heb ze hier ook nog niet gezien. Nee ik kon niet kiezen er is voor me gekozen door de bond. Maar ik ben dik tevreden.

Ik zie wel dat jullie ook al net zo druk op post zijn als ik. Hoe zit dat eigenlijk, krijgen jullie ze geregeld of hapert er in Holland ook wel eens iets aan. Nu het spijt me maar ik weet momenteel niks geen nieuws meer. Oh ja, morgen al ik jullie weer een ontwikkeld filmpje sturen. Ik geloof dat hij tamelijk goed is gelukt. Afijn dat zien jullie wel.

Nu wens vader beterschap van me, veel groeten en liefs

van Hen

 

Praboemoelih, 11 juni 1948

Lieve allen,

Ziezo daar zijn we weer eens, wel vlug he? Gisteren net een geschreven en nu al weer. Maar veel nieuws heb ik niet. Alleen 6 negatieven. Ze zijn zoals gewoonlijk weer niet bie he? Maar ja daar schijnt niet veel aan te doen zijn. fijn, ik zal zien dat ik dat ding hier voor een zacht prijsje van de hand doe. Of willen jullie liever  dat ik het retour stuur. Ik wil natuurlijk wel graag een nieuwe hebben, dat snap je, maar dan toch liefst een 6x9 of zo een als vader amen met oom Gerrit heeft 6½x11. Afijn dat hoor ik dan nog wel. Ik snap er trouwens niks van. Dat pakketje heb ik nog steeds niet. Het wordt nu toch wel zo zachtjes aan tijd niet? Hoe is het op het ogenblijk met vader. Ik hoop morgen of zondag een brief van hem te hebben, als hij tenminste zaterdag geschreven heeft, volgens jullie.

Hoe is het anders met de andere familie in Hoogeveen.

Ik heb nog nooit iets van de Bertinelaars gehoord. Weten jullie ook of ze mijn brief hebben gehad.

De radio, die bij ons op de kamer stond is ook stuk. Jammer want hij kon niet meer gemaakt worden. Hier in Indië of liever gezegd op Sumatra, niet. Ik heb hem dan ook ingeleverd. Ik woud dat we maar een nieuwe hadden want nu is het hier zo stil. En met die onderdelen die ik meegenomen heb kan ik geen toestel samenstellen. Ik heb gisteren ook een "stem van de arbeid" gehad en ook een Radio Bulletin. Als je dat Radioblaadje zo leest dan krijg je gewoon de tranen in je ogen dat het in Holland alles te koop is en hier niks. Maar ja er zal niet veel aan te doen zijn. Afijn ik weet niets meer te vertellen en sluit dus weer. Bij deze brief stuur ik gelijk 2 negatieven in. De andere gaan in 2 postbladen waarin ik niets schrijf.

Veel groeten en beterschap met vader,

jullie Henk

 

Praboemoelih, 13 juni 1948

Lieve allen,

Het is weer zondagavond en dus is het mijn tijd weer om wat van me te laten horen. Tot mijn genoegen heb ik vandaag het pakketje gehad van jullie. Tjonge, 't was lang niet gek hoor! Vijf pakjes sigaretten en pot gluton en dan het mooiste nog een picobello bril. Nou hij zit me zo! Dat zou een OVW-er zeggen en tegelijk zijn duim in de hoogte steken. Ik ben er maar wat blij mee. Het heeft wel lang geduurd maar toch heb ik het dan gekregen. Vanmorgen om twaalf uur kwam de facteur er weer mee aan zeilen. Ik lag nog op mijn bed, want ik heb vannacht op wacht gestaan. Ja daar hebben ze me vies bij de benen gehad. Ik was wachtcommandant. Om de 2 à 2½ uur moest ik mijn posten bij langs. Op de fiets het BPM terrein door. Wat een drama. Je ziet geen hand voor ogen. Alleen had ik een knijpkat. Maar niettemin is het goed afgelopen. Ik hoop dat we die gijn niet te vaak hebben wat je wordt er zo suf als ik weet niet wat van. Hoe is het nu met vader? Mag hij al gauw weer naar huis? Of duurt dat nog wel even? Ik hoop maar dat alles vlug voor elkaar komt. Hoe gaat de zaak nu. Wil dat zich een beetje redden. En wie moet nu al die boodschappen aannemen en al de vrachtrijders de deur uit helpen? Doet moeder dat allemaal? En gaat dat nog wat? 

Ik heb de afgelopen nacht vier brieven geschreven. Een naar Kampen, een naar Makkie, een naar de ABVA  om voor dat boek te bedanken en nog een naar de centrale in Beilen. Het zal me eens benieuwen hoe ze in Beilen er op reageren? Zeg weten jullie ook of Jan op de Bertinelaar die brief van mij ook heeft gehad? Dat is toch minstens wel al 1 à 2 maanden geleden en ik heb nog nooit iets teruggehoord. Want als ik schrijf, dan wil ik toch ook wel eens wat terug horen niet? Want ik heb anders nog genoeg te pennen. En als ze dan niet terug schrijven dan hou ik er gelijk mee op. Maar ik ga weer sluiten en dus tot een volgende keer.

Beterschap met vader.

Ontvang de hartelijke groeten van jullie

Henk

 

Praboemoelih, 16 juni 1948

Lieve Vader,

Hoe is het nu als je deze brief ontvangt. Volgens moeder en je eigen brieven gaat alles best, nu ik hoop maar dat het zo blijft doorgaan. Is Makkie nog bij je geweest. Was ze goed te spreken. Ja toch niet? Ja het pakje heb ik gehad. De pril is picobello. Iedereen zegt steeds: wat heb jij een bril op?? Maar ze vergeten dat ik bijna drie maanden zonder bril gelopen heb. De sigaretten in de brieven komen ook steeds goed over. Ze zijn hartelijk welkom hier. Vanmiddag moest ik fourageren en toen kregen we natuurlijk van die rot sigaretten Highway of Heimwee, zoals wij ze hier noemen. Nee dat is het gemeenste bocht wat ze maar aan een soldaat kunnen geven. Ik zat zo te denken vanavond wat ik hier nu met mijn verjaardag moest doen. Je moet het toch ook laten blijken niet, als de jongens weten dat je jarig bent. Nu toen kwam ik op de gedachte om te proberen ergens een fles limonadesiroop te komen. En dat is me gelukt ook. Met een kilo suiker kost me dat grapje vier gulden en dat is niet duur hier in Indië. Nu zien dat ik nog wat goede sigaretten over hou en dan kunnen we nog een gezellige avond hebben. Ja maar wij krijgen hier ook gebakken visch! Vers hoor. Zo uit het water. Vis smaakt me hier honderd maal beter dan in Holland. Hoe zou dat komen?

Nu ik stop weer want het is tien uur geweest en dus bedtijd.

Nu beterschap hoor en tot schrijfs

Henk

 

Praboemoelih, 18 juni 1948

Lieve allen,

Allereerst even de verrassing. Het pakketje dat jullie verstuurd hebben per zeepost, heb ik vandaag in goede welstand ontvangen. De inhoud is prima overgekomen, 12 pakjes sigaretten, 3 tubes tandpasta, 2 filmpje en 10 rol pepermunt, alles zo je ziet. Mijn hartelijke dank ervoor hoor en hier is dan gelijk een dikke zoen (X). Het is eigenlijk wel een week te vroeg maar dat is het ergste niet, nietwaar? Steenbergen had zijn groeten ook nog op een stuk papier geschreven. Dat vond ik leuk van hem. Willen jullie hem bedanken en ze van mij retour doen. Morgen zal ik vader weer schrijven. Laten jullie in elk geval ook deze brief aan hem lezen, dat weet hij alvast dat ik ook dit pakje goed heb ontvangen.

Het blikje is niet veel meer. Het is te erg verroest om het weer terug te sturen naar Holland. Ik zal zondag voor jullie een pakje klaar maken, dan hebben jullie ook weer wat terug. Het is precies 2 maand onderweg geweest. 18 April hebben jullie het verstuurd en vandaag is het 18 juni.

De radio die we hadden, we hebben hem niet meer, was niet van de Nirvin, het was een legerapparaat. Wel een gewoon Philips toestel. Ik geloof dat ik het al geschreven heb, maar hij was stuk en hij kon niet meer gerepareerd worden. Daarom heb ik hem ingeleverd. Jammer, maar niks aan te doen. Ik zal morgenavond weer naar Jacob gaan en hem jullie groeten overbrengen. hoor. Je wet toch dat het een inlander is niet? Als hij nu maar thuis is, anders gaat het over natuurlijk. Hij heeft nl. vaak avond- en nachtdienst zie je. Vader wordt anders geloof ik wel verwend niet? Kattetongen van wie weet ik niet. Een stuk worst van tante Jantje. Hij heeft het maar goed daar. Heb ik ook een keer gevraagd of jullie foto's wilden laten vergroten. Daar weet ik anders niks meer van. Ik weet warempel niet meer welke foto ik wilde hebben. nu laat dat anders maar hoor. Nu ga er weer tussen uit. Doe de groeten aan vader en wens hem beterschap.

Veel liefs van jullie Henk

 

Praboemoelih 20 juni 1948

Beste vader

Allereerst bedankt voor je felicitatie met mijn verjaardag. Het is wel een paar dagen te vroeg maar dat is niet erg. Van Makkie had ik vandaag ook een brief waarin ze me feliciteerde en verder had ik gisteren een brief van Bernardus en vandaag ook nog een van Willem Veldman. Allemaal felicitatie brieven. Je ziet wel de jongens zijn me nog niet vergeten. Makkie schreef me ook dat je er best uit zag, net een "gezonde zieke"schreef ze. Oh ja zuster Wim die herinner ik me nog wel. Dus die wist het ook al. Eergisteren heb ik het pakje gehad wat jullie me per zeepost gestuurd hebben. Het was alles goed overgekomen en ik ben er dan ook wat blij mee. Nog hartelijk bedankt voor alle moeite die jullie er voor gedaan hebben. Dus als die NV er door is dan zal het met het goed nog wel wat drukker worden. Ja zo moet het ook. Hoe meer goed er is, des te beter. Hoe ging het anders de laatste tijd. Moeder schreef dat Thijs goed beviel he? Is hij goed secuur en bij de hand. Want zo iemand is nu zeker nodig. Moeder zal het anders wel druk hebben nu niet. Kan ze dat ook allemaal nakomen? Want Makkie schreef dat ze er niet zo florissant uit zag. Maar we zullen hopen dat het niet te lang duur. nu ik hou er weer mee op. Tot een volgende keer. Veel groeten en beterschap. Je zoon,

Henk.

 

Praboemoelih, 23 juni 1948

Lieve allen,

Allereerst zal ik jullie compliment voor mijn gekrabbel in mijn zak steken. Is het werkelijk zo beroerd? Afijn ik zal van nu af beter mijn best doen. Zo jullie misschien al aan het adres gezien hebben, ben ik geen fourier meer. Ik ben overgeplaatst naar de Verbindingsdienst in de Staf Cie. Ik ben er blij toe, want al dat administratie gedoe, daar had ik mijn buik al vol van. Oh ja, nog bedankt voor jullie felicitaties ook voor die van de beide opa's. Ik zal Opa in Ruinen terugschrijven en dan heb ik vandaag ook nog een brief gehad van de fam. Volk ook voor mijn verjaardag, dus die moeten ook iets van me terug horen. Ik heb vandaag ook een pakje voor jullie verstuurd. 12 pakjes thee en 1 kg rijst. Het zal trouwens nog wel even duren voor jullie het hebben. Eind augustus of begin september zal het wel worden denk ik. Als julie het krijgen sturen jullie dan ook wat naar Hooghalen? Naar Makkie d'r moeder? De laatste weken heb ik van Hagendoorn niets meer gehoord. Delen jullie de adresverandering even mede aan hun? Van Bert heb ik gisteren ook weer een brief gehad. Hij is nu eerste luit he? Nou zal mijn sergeantstreepje wel niet meer er bij komen. Het is misschien wel jammer maar ik ben toch liever bij de verbinding dan fourier. Ja die pakjes van jullie heb ik allebei ontvangen. Je zult, als je deze brief krijg het wel al gelezen hebben in een van de vorige. Ja ik ben ook naar de oogarts geweest voor een nieuwe bril. Dat was toen ik naar Palembang ben geweest maar het kan nog wel een maand of wat duren. Maar dat zien we wel. Ik ben in elk geval uit de nood met mijn nieuwe bril. Met vader gaat alles nu heel goed he? Hoe lang kan het nog wel duren? Ik hoop maar dat het niet te lang duur. Nu ik ga weer eindigen.

Veel liefs en groeten

van Henk

 

Praboemoelih, 26 juni 1948

Lieve vader,

Hoe gaat het er mee. Ik hoop dat de zaak weer vlot geneest zodat je weer vlug je werk kunt beginnen. Ik zit nu op de telefooncentrale hier in Praboemoelih. Ik doe nu hetzelfde werk als Makkie. Ook telefonist, of zoals ze het hier noemen centralist. Ze hebben me commandant gemaakt. Het werk bevalt me honderd maal beter dan fourier. Al die administratie is niks voor mij. Mijn verjaardag is intussen ook al weer voorbij. Ik heb er niet veel van gemerkt. We zullen hopen dat het de volgende keer beter mag zijn. Er is vandaag ook weer TT he? Makkie schreef me er tenminste over. Ze schijnt er nogal vol van te zijn. Ja dat is een tragisch ongeval van Everts. Zo plotseling. Ik las het in de courant ook. Ik heb hier anders ook moment niet veel nieuws en dus eindig ik maar met de groeten en van harte beterschap,

Henk

 

Praboemoelih, 26 juni 1948

Lieve allen,

Zie zo, daar ben ik weer eens. Zoals jullie natuurlijk al gelezen hebben zit ik momenteel op de telefooncentrale. Ik doen u hetzelfde werk als Makkie. Dat bevalt me stukken beter dan fourier zijn. Ik heb nu tenminste eens in de vijf dagen een hele dag vrij. Dat komt vanwege het feit dat we ook nachtdiensten hebben. Mijn verjaardag is intussen al weer voorbij. Hebben jullie er nog iets van gemaakt? Hebben jullie ook nog weer iets van Makkie gehoord? Ja ik heb veel te vragen vandaag. Hoe is het nu met vader. Mag hij gauw weer naar huis of is het nog niet zover? Ik heb gisteren helemaal geen post gehad. Jammer want dat had nog iets meegeholpen aan mijn verjaardag. Maar vanavond ga ik naar mijn oude kampergenoten. Ik heb vorige week een fles limonade op de kop weten te tikken met een kilo suiker voor fl l 5,--. Dat is bijna voor niks hier en die zullen we vanavond een gezellig van kant maken. Van Catherinus krijg ik een paar staafjes ijs. Die zit immers in de officiersmess en daar hebben ze een ijskast. En dat stoppen we in de limonade. Dat kan nog een mooie avond worden bij de C cie. Kan moeder zich al wat redden met de boekhouding. Ik hoop van wel. Want anders kan de aak wel eens spaak lopen. Als ik jullie brieven zo eens lees, dan zie ik dat Thijs drukwerk heeft. Nu hebben jullie deze brief kunnen ontcijferen? Ik hoop van wel,

veel liefs en groeten,

van Henk

 

Praboemoelih, 27 juni 1948

Lieve allen,

Sinds 2 dagen zit ik nu bij de verbinding, doch eerst vanmorgen kreeg ik post. Een brief van jullie en een van Makkie en tot mijn grote verrassing ook een van de fam. aan de Bentinelaan. Dat smoesje van Aje is goed hoor. Dachten jullie nu werkelijk dat zij het zo druk hadden met schrijven. Een keer in de maand krijg je een brief van hen, soms duur het nog langer ook. Dus jullie hebben de familie weer in Hoogeveen gehad. Dus oom Gerrit vindt ook dat vader er beter uit zag. nu dat doet me genogen.

Ik heb vandaag een hele tijd liggen zonnen. Ja daar heb ik nu de tijd voor. Ik ben al lekker verband. Als het nu maar bruin wordt. Die inlander, waar ik geregeld kom, is hier vandaag ook geweest. Ik zit nu nl. midden op het BPM terrein en zodoende komt hij wel eens binnen stuiven. We hebben bij ons op de kamer gezellig chocolade zitten drinken en pinda's zitten eten. Hij zei al dat ik weer eens bij hem moest komen. Die foto's die ik toen gemaakt heb vond hij geweldig. Ik heb ze hem maar gegeven. Je moest zijn gezicht eens zien, toen ik zei dat hij ze mocht houden. Het is toch wel goed niet? Ja we drinken zo vaak koffie of thee bij hem daar mg je ook wel eens wat tegenover stellen niet? Vader schreef dat Generaal Opsomer bij hem op zaal is gewest om naar die militair te komen zien. Ik ken hem eigenlijk niet. Daarvoor heb ik veel te kort in Steenwijk gezeten. Toch leuk om zijn jongens te komen opzoeken. Nu ik eindig weer. Veel liefs en groeten van julie

Henk

 

Praboemoelih, 29 juni 1948

Lieve allen,

Het is weer woensdagavond en dus schrijfavond. Voor jullie ook he? Trouwens voor jullie is het nog niet zo ver denk ik. Het is hier momenteel 12 uur dus je kunt het ook nacht noemen en bij jullie is het dus ca. 6 uur. Dus ik zou zeggen: eet ze! Ja ik heb momenteel weer avonddienst van 8 tot 2 uur. Jullie zult wel denken, hij schrijft vader ook niet veel maar ik heb al zo veel te schrijven en wat ik dan aan jullie schrijf dat zou ik vader ook schrijven en dus zou het het zelfde zijn en daarom kan ik net zo goed alleen jullie schrijven. Vader krijgt ze toch wel. Hoe is het anders momenteel met hem. Ik heb in een dag of vier niets van jullie gehoord. Zeker weer een of andere vertraging. We zullen de dag van morgen maar eens afwachten. Wie weet is er weer wat voor me. Vanavond waren we hier in de centrale elkaars foto's aan het bekijken. En toen kwam natuurlijk ook die foto van Alie en Ge op de proppen (die van de picnic in ommen) en toen heeft een van die jongens hier me het hoofd gek gezeurd om hun adressen. Teneinde raad heb ik ze hem toen maar gegeven. Dus Alie je eet wat je te doen staat. Je moet proberen wat beter te schrijven en in het vervolg niet meer van die vlekken te maken, want dat neem ik niet. Die stuur ik je linea recta terug. We zitten hier met zes man. Vijf Mokummers en ik als Drents turftrappertje er tussen. Maar het zijn geschikte kanpen en dat is heel wat waar. Gisteren zijn twee van hen naar Palembang geweest.  Daar was een Mars uitgeschreven ter gelegenheid van de verjaardag van Prins Bernhard. Gisterenavond tegen half twaalf kwamen ze terug allebei met hun diploma onder de arm. Nu ik ben weer uitverteld en dus tot een volgend lettertje.Veel liefs groeten van jullie

Henk

 

 

Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

• 1/2/2006 - Brieven uit Indië - deel 4 (vanaf 23 mei 1948)

Posted in Letters

Praboemoelih, 23 mei 1948

Lieve ouders en Alie,

Hoe staat het leven in Hoogeveen. Alles krent? Nu hier is ook alles nog in prima staat. We zijn goed gezond en dat is tenminste al heel wat waard. Over post mocht ik vandaag niet klagen. Allereerst was er een brief van Ep Baard. Hij schreef dat het hem best ging in Salatiga. En ook al net als ik de pest in op de Highway, de sigaretten. Hij schreef dat hij onlangs een stuk of wat goede had gekregen uit Holland en dat die toch maar stukken beter waren. Makkie sluit voor mij in elke brief altijd 2 sigaretten bij. As jullie dat nu ook eens deden. Hij schreef me ook dat hij de helft van de tijd er al op had zitten. Verder had hij ook al niet veel meer. Gisterenavond kwam er een pakje voor een jongen bij mij uit de Cie. Dat was meen ik per luchtpost verstuurd. Het was 380 gram en kostte maar fl 0,74. Informeren jullie eens op het postkantoor. Dat zou niet gek zijn, als jullie me ook zo af en toe een pakje kon sturen per luchtpost. Dan hoef ik er niet zo lang op te wachten. Doen jullie het eens? Verder had ik vandaag een courant en dan ook nog een boe. Een boek wat jullie ook hebben tenminste Alie: Nachtboot naar Lemmer. Een schitterend boek, wat aangeboden werd door de ambtenaarsbond, de ABVA. Het was speciaal bestemd voor de militaire leden in Indië. Nu je begrijpt dat ik er geweldig mee in mijn sas ben.

Het is schitterend ingebonden in een ruw linnen kaft. Is dat van Alie ook zo? Ze boden eigenlijk twee aan. De ander heette "Gegist bestek" door Willen van Iependaal. Een van die twee zou ik dan aantreffen. Ze zouden het op prijs stellen een kleine beoordeling van ons te ontvangen. Dat is geen gek idee he, van de bond? Oh ja Jaap Snoeks is vandaag ook weer hier in Praboemoelih. Vanavond zal ik hem nog wel spreken. Gisteravond ben ik naar de passar geweest, maar toen ik wat wilde kopen moest ik tot de conclusie komen dat ik mijn portemonnaie in de tangsi had laten liggen. Het zal je in Holland overkomen. Dan sta je er toch maar vies op. Nu ik vind het weer mooi voor vandaag. Hoe is het met Klaas?

Tot een volgend lettertje, veel groeten van

jullie Henk

 

Praboemoelih, 26 mei 1948

Lieve allen,

Ik heb een dag of wat geen tijd gehad te schrijven. We zijn nl. vanaf zondag elke avond nog weg geweest. Een avond naar Jacob en twee avonds naar de passar. En dat kwam eigenlijk omdat ik de inkt op had. Dus alles is nu weer oké. Ik heb vandaag weer een nieuwe pot inkt gekregen voor mijn administratie en dus je snapt wel dat ik ook inkt moest hebben voor alle brieven die ik moet schrijven. En dus dan zullen we ook maar eens beginnen. Heb ik jullie al geschreven dat ik een boek "Nachtboot naar Lemmer"van de ABVA heb gehad? Het is een prachtboek. Er was een grote brief bij, waarin stond o.a. dat de bond ondanks wij in Indië zaten, nog niet vergeten was en dat ze naar aanleiding daarvan aan een aantal moeders gevraagd hadden wat ze het best voor ons hier in Indië konden doen. En zodoende heb ik nu een boek gehad. Nu ik ben er wat mee in mijn sas. Er zit en schitterende linnen band om, nu ze hadden volgens mij niet iets beters kunnen bedenken. Vandaag heb ik een brief van jullie gehad waarin zich 2 brieven van Joan bevonden. Het valt me mee dat Joan me nog niet is vergeten. Ook zaten er twee sigaretten in. Fijn hoor! Laatst heeft er in "Trouw" en heel artikel gestaan over de slechte sigaretten die wij hier in Indië kregen de Highway. Ik weet niet of jullie het gelezen hebben, maar van de week kreeg indien die krant en zodoende weet ik het. Trouwens deze week om precies te zijn vandaag, hebben we 50 Zippers gehad. Dat zijn Amerikaanse en die zijn tamelijk goed. We krijgen hier elke week 50 sigaretten bij de voeding. Dat is dus 200 in de maand en dan van de Welfare krijgen we er 300 in de maand, maar die moeten we betalen en dat  zijn juist altijd slechte. Dus als jullie me zo nu en dan per brief 2 stuurt, dan ben ik daar erg dankbaar voor. Ik geloof dat ik er nu maar een eind aan moet maken want ik heb nog veel meer te vertellen en ga dus over op een nieuw postblad.

Jullie Henk

 

Praboemoelih, 26 mei 1948

Lieve allen,

Ziezo daar zijn we dan weer. Ik kwam zojuist, toen ik mijn eerste brief voor jullie opzij legde om een nieuwe te beginnen tot de conclusie dat ik zondag ook nog een brief van jullie heb gehad. Die zullen we dan meteen even onder handen nemen. Jullie schreven dat ze uit Kampen kwamen he? Hoe was het met hun? Ik heb de laatste week nog niets van hen gehoord. Was het weer goed toen zij zijn wezen fietsen. Ik hoop het maar. Is dat een uitvinding van moeder om Pinksteren met een X te schrijven. Dat hek ik nog nooit eerder gezien. Afijn het is een pracht uitvinding. Je bespaart inkt en papier dor twee letters te vervangen met één. Hoe was het met Opa in Ruinen. En hoe ging het met de Haagse familie Hagendoorn en wat er zich daar nog meer bevindt? Hebben jullie al veel aanvragen voor pension gehad. Ik heb nog niks van de Bertinelaar gehoord. Weten jullie ook of Jan van mij de brief ook heeft gehad. Wat bedoelt moeder met dat verhaal over Bert achter op de Brief van vader? Bert zei er niet zoveel van want hij vond haar nogal kinderachtig en hij zag er zo tegen op om er heen te gaan. En hij wilde er liever niet over praten. Ik snap niet wat moeder daarmee bedoelt. Waarover gaat dat eigenlijk? Over een zeker iemand. Ik heb het wel een maal of drie over gelezen maar ik kan er niet uit komen. Gisteravond hebben we een bak beleefd. Als we naar de passar gaan, dan gaan we geregeld liften. Ja dat kunnen ze hier ook hoor! Afijn, we stonden aan de kant van de weg toen er een wagen aankwam. Wij e hand opgestoken waarop de wagen stopte. Maar laat het nu zo'n inlands ongeluksding zijn. Afijn, wij er in en we hoefden niet te lopen naar de passar. Het ging wel niet zo snel maar toch heel de weg vlugger dan lopen. We hadden zo ongeveer de helft afgelegd toen opeens een geraas en een gekraak. En wat bleek. Het ene voorwiel van de auto was er afgebroken. Tjonge, jonge, je kunt wat meemaken hier. Maar het is allemaal heel goed afgelopen .We stonden net juist midden op de weg stil. Je had die inlanders moeten horen. Ze jammerden, dat het een lust was, of ik bedoel een hele strop was. Nu ik had diep in mijn hart medelijden met ze. Nu we stoppen weer, tot schrijfs, veel liefs van julie

Henk

 

 

Praboemoelih, 30 mei 1948

Lieve allemaal,

Vandaag, 't is zondag, heb ik weer een brief van julie met foto's. Die van jullie is geweldig goed geworden he? Duidelijk! jullie staan er ook allemaal goed op. Gerda staat er ook leuk op. Die foto's hebben jullie, die op eigen initiatief laten vergroten. Ik heb er tenminste bij mijn weten nooit iets over geschreven. Maar niettegenstaande dat vind ik het een uitstekend idee en die ene is dan volgens mij wel tamelijk goed geworden. Zelfs zo goed dat die jongen, die er bij op staat ook graag een hebben wil. Dat komt wel in orde he? Oh ja, dat was nou Wim Kolthof. Als jullie Poelstra nog eens weer zien die ze dan de groeten van me. Jullie vragen over de delegatie van fl 50,-- in de maand hoe dat eigenlijk in elkaar zit. Nu, elke maand wordt er fl 50,-- van mijn loon ingehouden en die wordt overgeschreven naar het Centraal Bureau Delegaties in Scheveningen. En nu krijgen jullie vandaar elke maand of eens in de drie maanden uit betaald per postwissel. Nu hoor ik net van de administrateur dat voor vaste delegaties elke maand uitbetaald wordt. Maar nu moet je niet schrikken van wat er nog volgt. Ik heb een diensthorloge gehad en dat ben ik verloren. Nu moet ik daarvoor fl 216,-- dokken. Dus mijn delegatie is gedurende 4 maanden stop gezet. Zijn jullie geschrokken. Schrijf er alsjeblief niet meer over, want ik vind het beroerd genoeg. Afgesproken.

Jaap Snoek dat is die Amsterdammer van de Artillerie (gesnopen) en Nico dat is de hulpfourier.

Nu van alle foto's hoef ik geen afdruk, stuur me er maar een of twee, want anders kom ik om in de foto's. Jullie vroegen me wat voor laarzen ik aan mijn voeten heb. Nu dat zijn geen laarzen, maar doodgewone hoge schoenen. Maar daar hebben we hier in Indië de enkelstukken bij om. In Holland waren die dingen groen, zoals je misschien nog weet, maar hier moet al je uitrusting zwart zijn en dus hebben we ook de enkelstukken met schoensmeer ingewreven. Zo zit dat. Jullie vroegen nog of het hier erg warm is. Nu vandaag stond er in de Palembangse Courant dat het sinds 1800 en zo veel nog niet zo warm is geweest als de afgelopen maand en dat was 34,6 gr Celsius, dat is ongeveer 95 graden Fahrenheit. En dat is geloof ik wel zo warm als het bij jullie is. Het adres van dat fotozaakje is:

Fotobedrijf Unicum Den Haag. Julie schrijver er maar eens om. Dat lijkt he het allerbeste. Morgen ga ik naar Palembang naar de oogarts. Om 6 uur op de trein om 9 uur in Palembang en de andere dag terug. Maar daarover zullen jullie het nodige nog wel horen. Nu dan tot een volgend lettertje,

veel groeten en liefs van

Henk

 

Praboemoelih, 2 juni 1948

Lieve allen,

Maandag ben ik naar Palembang geweest. We hebben daar een mooie dag gehad hoor. Ik moest naar de oogarts. 'sMorgens om 6 uur hier met de trein weg en om 9 uur stond ik in Certapati. Vandaar moest ik op een veerboot om de Moesi over de komen naar Palembang. Het was ongeveer een kwartier varen. Toen ik in Palembang was ben ik allereerst naar het doorgangshuis gegaan om daar de overnachten en te eten. Vandaar geïnformeerd hoe laat d oogarts spreekuur had. Het bleek pas om 4 uur dus had ik nog plengt tijd, die ik dan ook wel benut heb om de stad te gaan bekijken. Nu om eerlijk te wezen is de stad me niet mee gevallen. Je hebt er van die oude gebouwen die in vroeger tijden eens wit geweest zijn maar die door weer en wind groen zijn geworden. Verder heb je in Palembang iets aparts. Honderden bedja's rijden daar. Dat zijn net als we in de grote steden in Holland de traptaxi's hebben gekend. Je struikelt daar gewoon over die dingen. Ik had het net over lelijke gebouwen. Doch er zijn ook uitzonderingen bijv. de Nederlandse Handelsmij. Dat is een schitterend staaltje van moderne bouwkunst. Dat ding mag gezien worden. Verder kun je bijna alles wat je wilt hebben daar kopen. Mooi lappen stof en zilverwerk, kortom te veel om op te noemen, als je maar een goed gevulde portemonnaie hebt. 's Avonds ben ik naar de bioscoop geweest. Ik had in lange tijd geen film gezien. En je ziet daar beter dan bij Mulder hoor voor het zelfde geld. Ik zal hier een foto uit Palembang bij sluiten. Het is de cantine. Zo zie je ze zelfs in Holland maar zelden. En je kunt daar ook behoorlijk wat krijgen. Niet te duur, genoeg daarover.

Vanmorgen kreeg ik een brief uit Kampen, waarin ze me vertelden dat vader weer in het ziekenhuis lag. Wat scheelt eraan? Ik hoop maar dat hij gauw weer thuis is want ik voel me niet zo geweldig plezierig nu ik dat bericht krijg. Ik had van jullie daar nog niets over gehoord. Wanneer is vader er heen gegaan en waarom. En hoe gaat het nu in de zaak? Ik hoop dat het niet al te erg is en dat hij maar weer gauw er uit mag. Waarom schrijven julie me dat nu niet. Ik verbloem toch ook niets voor jullie. Ik hoop dat ik maar gauw iets anders over vader hoor, zodat ik dan weer gerust ben. Wens hem in elk geval beterschap van me.

Veel groeten van julie Henk

 

Praboemoelih, 3 juni 1948

Lieve ouders,

Toen ik julie brief kreeg vanmorgen, zag ik dat er geen een van vader bij was. En dus wist ik al gelijk dat het waar was dat vader in het ziekenhuis lag. Hoe is het nu met hem. Moet hij er lang blijven. Laat hij me in elk geval toch maar gewoon doorschrijven als het kan, niet. Jullie noemden het een kleinigheidje dat opa in het ziekenhuis heeft gelegen. Nou ik vind het anders lang geen kleinigheid. Het zal voor vader wel het zelfde gelden denk ik. Maar nu ik het toch weet schrijven jullie dan wat uitvoeriger zodat ik weet wat er aan de hand is. En hoe gaat het nu met de zaak. Wie zorgt daar nu voor. Als jullie het nu niet kunnen redden, schrijf dan alsjeblieft een request aan de Minister van Oorlog, zodat ik weer thuis kan komen, want ik voel me lang niet gerust. Bert kan jullie wel vertellen hoe je dat moet doen. Dus jullie luisteren ook al naar voetbalwedstrijden.

Hoe is het anders met de radio? Doet hij het nog steeds goed? Luisteren jullie ook naar de strijdkrachten? En zo ja horen jullie wel eens iets van ons. Weet Makkie ook dat vader in het ziekenhuis ligt?

De broer van Stien is dus een week na mij vertrokken. Bij welk onderdeel was die? Of weten jullie dat niet? Ik zou anders maar niet te veel op een jaar Indië rekenen want dat kan wel eens lelijk tegenvallen. Ik houd het nog steeds op 2 jaar. Jullie wisten niet wat tidoeren is he. Nou dat is heel gewoon slapen en een tampetje dat is ons veldbed. Gesnopen?

Alie vroeg of ik in een gehucht zat. Nou een wereldstad is het niet bepaald, Praboemoelih is een behoorlijke plaats. Het is een belangrijke plaats voor de BPM  vanwege hun bedrijven hier. Je hebt hier bijvoorbeeld een hele Hollandse concessie. Er wonen hier zeker 50 Hollanders met hun gezinnen. En dan heb je al die ongehuwden nog. Hebben jullie al eens op de Atlas gezien. Misschien staat Lakat of Batoeradja er op. Nu als je dat hebt kunnen vinden. Dan ligt het ongeveer op de helft tussen Palembang en een van die twee genoemde plaatsen. Nu ik geloof dat ik weer aan het eind van mijn nieuws ben en dus tot een volgende keer. Wens vader beterschap van me.

Veel groeten van jullie Henk

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

• 30/1/2006 - Brieven uit Indië - deel 3 (vanaf 3 mei 1948)

Posted in Letters

Praboemoelih, 3 mei 1948

Lieve allemaal,

Het is weer een dag of wat geleden dat ik jullie heb geschreven. Het zit 'm in de werkzaamheden. Tegen het einde van de maand heb ik het geweldig druk. Dus als je misschien de ene keer de brief wat later dan gewoonlijk ontvangt, hoeven jullie nog niet ongerust te zijn hoor.

Het is hier net zo rustig als in Holland, hoor! Gisterenavond ben ik met een stuk of wat jongens van de Artillerie naar een Indonesisch cabaret geweest. Wat een raar gedoe is dat voor ons met onze Europese ideeën. Iedereen kletst en schreeuwt maar onder de voorstelling door en de mensen die optreden trekken zich er niets van aan. Er werd een Sumatraanse dans gedaan onder andere. Wat ketelmuziek er bij en dan die dame die op het toneel staat nou die maakt wat rare kronkelingen met haar lichaam en 't gehele publiek is enthousiast. En dan komt er na elke acte of hoe ik dat dan moet noemen iemand op het podium en schreeuwt wat in het Maleis. Iedere keer begint het met Toean, toean dan njonga njonga wat betekent Heren en Dames. Heren vooraan hier, de vrouw telt hier praktisch niet mee. Afijn genoeg daarover.

Ik heb ook een brief gehad vandaag van jullie. Is Makkie nog bij jullie geweest? Over dat geld van de PTT als ik er twee jaar bij ben geweest is me niets bekend hoor! Ik heb vandaag ook een brief van Bert gehad. Die zal ik vanavond ook nog schrijven. Hij vertelde me dat het tussen hem en Hennie uit was. Hoe zou hij dat zo hebben? Hebben jullie daar al iets over gehoord?

Hij zei o.a. dat hij erg benieuwd was hoe het me hier verging. De cursus was afgelopen en de nieuwe zal nu al weer begonnen zijn. Hij was in Kampen toen hij schreef. Hij was ook van plan om nog naar jullie te gaan. Is hij er ook geweest? Hij wou Makkie graag eens treffen, maar dat zal wel niet gegaan zijn denk ik, niet? Verder had hij niet veel nieuws dan dat hij graag wilde dat we een gezellige  correspondentie op touw zouden zetten. Nou ik ben er hard voor. Nu ik ben weer uitverteld voor vanavond. Oh ja, als Bert er geweest is, zal hij wel zo'n beetje alle brieven gelezen hebben. Goed geraden?

Nu tot de volgende keer,

jullie Henk.

 

Praboemoelih, 7 mei 1948

Lieve ouders en Alie,

De laatste dagen krijg ik nogal geregeld post. Elke dag is er wel iets. Eergisteren een van jullie en 2 van Makkie. Vandaag weer een van Aje en ook een van Catherinus. Die hebben hem nogal een eind bij me vandaan gehaald. Hij zat eerst in Talang Djimar en nu zit hij in Aien Itam. De eerste plaats is ongeveer 6 kilometer hier vandaan. De laatste zo'n 150. Als je daar heen moet dan ga je eerst per trein naar Kertopati. Daar ga je op de pont over de Moesi en dan zit je in Palembang. Vandaar gaan ze met ossenwagens een eind en dan het laatste eind per prauw. Ja dat is me een oord. Nee dan zijn wij nogal goed af hier in Praboemoelih.

Oh ja gefeliciteerd met het einddiploma van Alie en dan ook een stevig zoen natuurlijk. Wat ga je nu doen Alie? Moeder helpen? Wat heeft dat pakketje gekost voor mij? Dat wou ik wel graag eens weten. Vader vroeg of ik al stemmen mocht. Nee hoor, ik meen dat je eerst 23 jaar moest zijn. Zijn jullie allemaal naar de gezellige avond van Kwiek geweest of is Alie er alleen heen geweest? Is Bert nog bij jullie geweest?

Gisterenavond heb ik weer een filmpje weggebracht om te ontwikkelen. Die zal morgen of overmorgen wel klaar zijn. Ik zal ze jullie direct opsturen, dan kun je ze laten afdrukken. Afijn je ziet maar eens. Op de terugweg zijn we nog even bij Jacob aangeweest. Je weet wel die Inlander waar ik het al eerder over heb gehad. We hebben een heel gesprek gevoerd over Holland en over de BPM in Schoonebeek. Dat vond hij prachtig. Ik mag er wel graag heen gaan. Eerst ging ik altijd met Jaap Snoek van de Artillerie er heen, maar die is nu weg en dus moest ik wel alleen tenminste dan zonder hem, mijn hulpfourier is meegeweest. We hebben daar ook nog even zitten smullen. Zijn vrouw had rijst gebakken in olie en bestrooid met suiker. Het smaakte geweldig. En de thee die we daar altijd drinken is nog wel een tikje beter dan in Holland.

Afijn ik ben weer aan het eind van mijn relaas van vanavond en dus zullen we maar weer een punt zetten. Daag

Veel liefs van jullie Henk

 

Praboemoelih, 9 mei 1948

Lieve ouders,

Het is vandaag zondag. Een fijne vrije dag en zodoende lag ik vanmiddag op mijn bed toen de facteur binnen kwam. Drie brieven, 1 van jullie, 1 van Makkie en 1 van Bernardus en ook nog een courant. Ik heb de foto's ook gehad. Nee ik moet in het vervolg maar wat dichterbij een foto maken. Over die foto's van de boot gesproken. Nu dat zit zo. Op het laatste moment verscheen er een order aan boord dat een ieder die filmpjes had, deze in kon leveren bij Sgt. Gaillard. Die nam ze dan mee naar Holland waar hij ze zou laten ontwikkelen. De afdrukken met negatieven zou hij dan onder rembours naar ons huis sturen. Nu dat heb ik gedaan maar het schijnt dat dat nog al even moet duren, want De Sloterdijk is al lang weer terug in Holland.

En omdat ik niet vooruit kon weten dat het ontwikkelen hier zo gefikst ging, heb ik ze ingeleverd. 2 stuks. Ik had het eigenlijk als een verrassing voor jullie willen laten zijn maar jullie schreven er bijna iedere keer over zodat ik het niet langer voor me kon houden. Hoogeveen zal wel veranderen, voordat ik weer terug ben. Ik las tenminste in de courant ook al over de kanaaldemping. Wordt het hele stuk nu dichtgemaakt. Van het Kruis tot aan Sloten of het andere eind tot de Willemskade ook nog?

Ik las ook een heel verslag in de courant over die brand van de Geha. Met nog wel liefst een foto ook. Bernardus schreef dat het een schadepost van zo'n fl 100.000,--. Dat is niet mis. Maar Kerssies heeft nog  een nieuwe fabriek in petto, dus de Geha verdwijnt niet.

Nee op de filmpjes zitten er maar 8 op hoor en ik had er twee genomen van andere jongens die heb ik over gedaan aan hun. Zodoende waren er maar zes. Gesnopen? Oh ja, nog bedankt voor de ansichten. Zeg als jullie nog sigaretten te veel hebt, kun je er iedere keer wel twee in de brief stoppen. Dat doet Makkie ook en het gaat best. Bernardus beviel het niet erg in Groningen en nu zou het met ingang van 10 mei, da's morgen, weer in Assen komen. Hij wordt nog al eens overgeplaatst he? Nu het is weer mooi geweest voor vandaag.

Veel liefs van jullie Henk

 

Praboemoelih, 11 mei 1948

Beste luidjes,

Hoe gaat het? Hier is alles OK. Ik heb vandaag een filmrolletje teruggehad van de fotograaf. Maar jullie krijgen er maar 4 van. De rest heb ik genomen van andere jongens en  dus heb ik die overgedaan. Ik heb vandaag weer een brief van Makkie gehad. Ze had een stuk of 6 foto's bij ingesloten. Ik ben er echt blij mee. Wanneer krijg ik die van jullie. En hebben jullie die negatiefjes ook gehad, welke ik jullie laatst heb gestuurd. Ik geloof dat deze die ik jullie nu stuur niet zo bie zijn wel? Afijn, jullie ziet maar eens. Wil je er wat over weten dan hoor ik dat wel niet?

Oh ja, wat ik nog vragen wilde. Hoe zwaar woog het pakketje dat jullie verstuurd hebben. En wat waren de kosten. Dan kan ik er alvast rekening mee gaan houden. Weet je wat ik ook goed gebruiken kan hier. Een flinke pot gluton. Denk je er eens aan? Horen jullie nog wel eens wat van de jongens? Ik heb onlangs nog een brief van Aje en van Bernardus gehad. Wil je wel geloven dat ik bijna geen stof meer tot schrijven heb? Ik snap er niks van. Afijn wie weet heb ik morgen weer een lettertje van jullie en dan zien we wel weer niet. Nu tot een volgend epistel.

Veel groeten van

Henk

PS Doe je de groeten ook nog weer een aan Klaas?

 

 

Praboemoelih, 15 mei 1948

Gisterenmiddag heb ik jullie brieven van Hemelvaartsdag gehad. Hoe is anders de nationale feestdag verlopen. Wij hebben er hier niks van geweten. Alleen hemelvaartsdag hebben we vrij gehad. Ik hoop dat jullie een goede en prettige Pinksteren hebben gehad, als je de brief ontvangt. Is er nog wat  geweest. Van Kwiek of zo? Jullie zijn dunkt me aardig met het huis en de tuin aan het opknappen niet? Als ik dat tenminste allemaal zo lees. Hoe staat het me de zaken. Gaat alles goed? De rijwielstalling is met het feest dunkt me rendabel niet? Kunnen jullie de carriers nu in de tuin zetten? Waar zit die deur dan nu eigenlijk? In het margarine pakhuis of daar waar de turf stond. En de keistenen opgeruimd. Als ik over 2 jaar weer thuis kom, ken ik mijn oude woning niet terug. Vader vroeg waar ik die foto's genomen had. Nu op de ene zie je een weg met aan weerszijden bomen. Dat is de weg waaraan mijn inlandse kennis woont. Je ziet hem dan ook op een van de foto's gehurkt met twee van zijn kinderen. Verder is er een waarop Jaap Snoek een artillerist en ik sta met een van de zoontjes van mijn kennis.

Verder zijn er twee bij van het gebouw waarin wij liggen (op die ene zit ik met twee van onze djongs onder een palm). En dan is er nog een bij maar die is zo goed als mislukt. Als je goed ziet dan zie je op de tafel een bakje liggen. Dat was de jongste spruit. Ziezo dat was dat. De schrijverij van Alie is niet veel meer tegenwoordig. Hoe is dat zo? In het begin kon ze nog wel 2 kantjes vol krijgen maar nu kan ze het wel houden op een kantje. Alie schreef dat er morgen een uitzending was via PCI van de Pico in Ommen. Als ze de tijd er nu bij geschreven had, zou ik wel kunnen luisteren, maar niettemin ik zal nog eens zien. Momenteel hoor ik de radio, ik denk dat het de PCI is. Hij speelt allemaal Hollandse liedjes o.a. Breng eens een zonnetje enz,  Het is hier half negen, dus bij jullie half drie. Weten jullie ook wat dat is geweest. Nu ik ben weer  uitverteld voor vandaag, tot woensdagavond.

Veel liefs van jullie Henk

 

Praboemoelih 19 mei 1948

Lieve allen,

Maandagmiddag kreeg ik van jullie een brief en die had ik een paar dage laten liggen, maar vandaag had ik alweer een brief van julie. Zodoende ben ik dan vanavond maar weer eens in de pen geklommen. We zijn juist terug uit de kantine. We hoorden nl. dat er Amerikaanse sigaretten waren voor fl 0,80 per pakje. Dus je begrijpt dat ik daar bij moest zijn. We moesten toen we terug kwamen nog een eind hollen, want er kwam me toch een bui opzetten, het was gewoon erg. Gisteravond is er bij ons een peloton van de D Compagnie gekomen en laat Catherinus daar nou ook bij zijn Dus nu zitten we toch bij elkaar in de compie. Dat is wel toevallig he? Ik heb de afgelopen week ook nog een brief uit Kampen gehad. Ze schreven dat Opa in het ziekenhuis had gelegen. Daar hebben jullie helemaal niets van laten horen. Hoe is het nu met hem? Oh ja, als ik een courant krijg, staat er nog altijd op "aan boord Sloterdijk". Hebben jullie nog geen adresverandering opgegeven? Vader schrijft, dat hij geen nieuws kan schrijven, want het is in Hoogeveen alle dagen hetzelfde. Nu 't gaat ons hier precies eender. De ene dag wat drukker dan de ander. Maar 'k kan jullie toch ook slecht schrijven dat ik bijv. vandaag 36 paar schoenen in de reparatie heb gedaan en dat ik voor ruiling 13 hemden en 13 onderbroeken heb gekregen. Ik vermoed dat jullie daar niet veel belang bij hebben. Jullie zijn anders ook al niks beter dan Makkie, ook al 's avonds laat schrijven. Jullie vroegen wie Nico was. Nu dat zal ik eens picobello omschrijven. Zijn achternaam is Dekkers, woont in Amsterdam in de Van de Bossestraat. Zijn vader is grossier in koek enz. Hij is nu mijn hulpfourier. Maar alle gekheid op een stokje. Ik  kan best met hem opschieten en ik heb een flinke hulp aan hem. Als ik hem wat opdraag behoef ik er zelf niet naar te zien want dan komt het picobello in orde. En nu Wim Kolthof. Dat is de schrijver, ook soldaat. Nee dat is nu eens geen Jood hoor,! En dat is ook een kamergenoot van me. Maar we kunnen het best met elkaar vinden. Nu het wordt zo zoetjes aan tijd om te gaan tidoeren. Ik zal mijn tampatje maar weer eens opzoeken. Nu ik ben eigenlijk nog niet uitgeschreven maar dan gaan we morgen nog maar eens opnieuw beginnen.

Dus tot morgen,

daag jullie Henk

 

Praboemoelih 20 mei 1948

Lieve allen,

In jullie brief van gisteren vroegen jullie over mijn fototoestel. Het merk is Superflex, de maat van de filmpjes is 6 x 4½ , nee ik ben mis het is 6½ x 4. Bovenaan dit lettertje heb ik een schetsje getekend dat is de vorm. Nee geen 16 of 12 opnamen, 8 stuks hoor, daar is hij mis mee maar een film van 6 x 9 is ook welkom hoor. Nu die eerste 5 foto's waren van mijn toestel en die laatste waren van Nico zijn toestel. Dus Brouks was mis. Op die brief van gisteren had Aje nog wat geschreven. Dat doet hij vaker. Hij zal wel denken dan hoef ik zelf niet zo vaak te pennen en toch hoort hij wat van me. Vanmiddag kreeg ik 2 brieven van Makkie, waarin ook die van Alie uit Hooghalen. Die was van 9 mei en die ik gisteren van jullie had was van 12 mei.  Er schijnt dus een kleine vertraging te zijn geweest. Afijn ik heb de brieven toch gekregen en daar gaat het in hoofdzaak maar om. Ik heb nog steeds geen Radio Bulletin gehad en Ambtenaren. Hebben jullie ze wel gestuurd? Jammer dat mijn bril niet klaar is. Die dienstbril die ik heb is me nl. te klein. Ik heb hem een week gedragen, doch toen had ik een paar beste rauw plekken op mijn neus en die zijn veroorzaakt door die vleugeltjes. En nu loop ik al een maand zonder bril, hoe eerder hij dus klaar is hoe liever ik het heb. En willen jullie hem dan voor deze keer per luchtpost zenden, want anders moet ik nog een maand of drie, vier wachten. Vader schreef dat die ouders van Mr Hagendoorn komen. Doen jullie ze de groeten van me en zeg dat alles benauwd goed in orde is hier? Alie schreef dat ik wel eens eerder had kunnen zeggen dat er misschien een jongen uit A'dam zal komen. Ik wist heus niet dat ik jullie dat niet had laten weten. Maar het kon wel eens overgaan want hij is veertien dagen geleden overgeplaatst naar Karangenda. En ze gaan pas weg de 15de september. Als ik hem in tussen nog zie dan zal ik dat wel laten horen. Ik heb gisteren ook een brief gehad van Adri Berkelaar. Ze had het er over dat ze in de vakantie weer naar Hoogeveen wilden. Wisten jullie daar al van?

Nu ik moet weer eindigen, het is weer mooi geweest. Veel liefs en groeten van

Henk

 

Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

• 4/1/2006 - Indische vriend Jakob

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

• 3/1/2006 - Sloterdijk

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

• 2/1/2006 - Brieven uit Indië - deel 2 vanaf 5 april 1948

Praboemoelih, 5 april 1948

Beste allemaal,

Vanmorgen heb ik weer een brief van jullie gehad. Vader vroeg of ik zo nu en dan een ansicht naar Hood wou sturen en dat zou ik maar wat graag doen als ze er maar waren. Maar ik heb ze tot nu toe nog niet gezien, maar nu moet ik er bij vertellen dat ik er ook nog niet speciaal op heb gelet. Opa in Ruinen zal ik dezer dagen ook weer eens een brief sturen. Over sigaretten gesproken als jullie ze kunnen sturen en als het niet te duur wordt zou ik zeggen doe het maar, want het is niet veel zaaks, die stinkstokken die we hier krijgen. Jullie schreven me dat jullie bij Broens geweest zijn en jullie Japie zijn adres gevraagd hebben. Maar ik was jullie net precies een slag voor. Vanmorgen om elf uur rinkelde de telefoon. Nu dat is op zichzelf iet heel gewoons hier. Dat ding ratelt wel honderd keer op en dag voor mij en dus slenter ik op mijn dooiegemak heen en in neem de hoorn op en zeg met fourier B. Cie. korporaal Post en wat hoor ik terug: Met Broens. Nou ik heb gelijk gevraagd waar hij at en toen zij hij dat hij op het station Praboemoelik zat. Nu je begrijpt ik ben zo uit mijn werk gestapt en gelijk naar het station met een wagen van de artillerie. Binnen 't half uur zat ik bij hem en toen heb ik zo het een en ander met hem besproken. En toen hoorde ik ook van hem dat hij in Batoeradja zat Nu ik was blij dat ik weer eens een Hoogevener zag, die hier al wat langer zat. Dus je ziet al weer dat ik jullie net even voor was, want toen ik het middageten binnen had kwam de facteur met jullie brief. Trouwens er was ook weer een van Makkie. Hoeveel brieven hebben jullie nu al van mij gehad. Al heel wat denk ik niet? Afijn dat hoor ik nog wel eens. Zijn jullie ook naar Hooghalen geweest. Jullie foto's heb ik ook gehad. Ze zijn niet zo bie geworden he? Wat vaal. Het zal wel aan het weer gelegen hebben. Het was die laatste dag van mijn inschepingverlof ook triest weer. Nee het zal wel niet aan Duiker liggen. Maar niettemin ben ik er toch blij mee.

Ik heb ook weer een filmpje weggebracht naar de fotograaf en die zou ik vanavond ophalen. Maar nu moest ik ook voor een andere ook een halen en nu laat ik de mijne liggen. Stom he? Maar morgenavond ga ik hem halen. En die stuur ik dan naar Makkie, die zal ze dan laten afdrukken.

Het duurt hier maar één dag ontwikkelen, dat valt dus nogal mee en ze zijn goed geworden.

Maar dat zullen jullie wel zien. Maar ik hou er nu mee op. Dus tot een volgende keer.

Veel groeten en liefs,

van jullie Henk

Doe de groeten aan opa Hood en Rainier als je ze ziet.

 

Praboemoelih, 8 april 1948

Lieve allemaal

Gisteren heb ik jullie Paasbrieven gehad. Jullie brieven komen nu regelmatig door. Allemaal zijn ze ongeveer een week onderweg. Hebben jullie mijn brieven die ik na Port Said heb geschreven wel allemaal gehad? Naar ik meen waren het een stuk of tien. Precies weet ik het niet meer. Het kunnen er ook nog wel meer geweest zijn. Hoe is de taart geworden die Alie zou bakken voor de verjaardag van Makkie. Cathrinus zit ook bij mij in de buurt, hij zit in Talang Djinar. Dat is hier 6 km vandaan. Ik heb hem al een paar keer gesproken. Jullie vragen of ik er nog meer ken. Nu dat is dan alleen Drenth als Hoogevener. Verder ken ik eigenlijk niemand. Ja we hebben ook eieren gehad, maar niet zoveel als jullie. Twee hebben we er hier gehad. Jan Wans zit immers in Batavia. Ik heb hem al geschreven maar nog niets teruggehoord. Ook van Coen en Berend heb ik nog niets gehoord. Marinus heb ik ook geschreven maar ook van hem heb ik nog niets gehoord. Nee van Joan heb ik ook niets  meer gehoord na die brief die jullie me gestuurd hebben. Jullie schreven nog weer over mijn verjaardag. Het wordt nu wel tijd omdat pakket te versturen of hebben jullie dat al gedaan?

Ik had jullie gevraagd of je rijst wou hebben, maar het spijt me maar er mag geen rijst uitgevoerd worden daar er momenteel nog te weinig is. De bevolking hier heeft zelfs nog niet genoeg. Thee en koffie mag wel verstuurd worden. Jullie zijn dunkt me al weer aardig aan het tuinieren niet? Ik wist niet dat Oom Henk jarig was geweest. Dan moet ik die ook nog even feliciteren. Dus als ik Alie's brief goed lees dan wilden jullie nasi-goreng eten. Het spijt me dat ik jullie nu geen rijst kan sturen. De kruiden kan ik jullie wel sturen. Maar dan moeten jullie zelf voor rijst zorgen. De passar is de markt in de kampong. Die krantenknipsels kunnen wel van de kant in mijn werkplaats. Zondag ga ik naar de passar gaan en eens zien wat ik alzo in het pakketje kan doen. Gisteren heb ik ook een brief van Willem Veltman gehad. Nu mijn nieuwsbron is voor vandaag weer uitgeput. En dus tot een volgende keer, veel liefs van

jullie Henk

 

Praboemoelih, 9 april 1948

Lieve allemaal,

Hoe staat het leven nog in Hoogeveen. Ik heb nu een paar dagen niets van jullie gehoord maar ik denk dat ik vanmiddag weer iets van jullie al horen. Hoe is het weer in Hoogeveen?

Bij ons is het al tamelijk warm. Het begint nu te komen de warmte. We hebben de natte moesson gehad en zijn nu al begonnen aan de droge. Maar dat wil niet zeggen dat het nu altijd droog weer is. Oh nee, het kan hier ook behoorlijk regenen. Gisterenavond ben ik weer bij die inlander geweest. Jacob heet hij. We hebben daar de hele avond gegeten en nassi-goreng met thee gegeten en gedronken. Het heeft me best gesmaakt. Ik heb een week geleden ook een foto gehad van Makkie. Het is een mooie geworden. Of hebben jullie er soms ook een gehad. Hoe hebben jullie het gehad in Hooghalen met Makkie's verjaardag. Konden jullie het vinden. Hoe vind je die mensen.

Ik heb nog steeds niets van Joan gehoord. Hoe zou dat toch komen? Ik snap er niets van.

Vanavond zal ik weer een brief voor haar in elkaar draaien. Die stuur ik dan naar jullie, als jullie hem dan in Holland verder versturen, want dat komt me veel te duur van hier uit.

Hoe is het met Alie d'r voeten? Is die zweerderij al weer over. Hoe is de toestand in Holland momenteel. Je hoort zoveel geruchten hier over het communisme en in Frankrijk moet het nogal een rommeltje zijn. De radio hier zegt er niet veel van en ik wou er toch wel eens iets meer over weten.

Zijn er intussen al weer jongens opgeroepen voor de militaire dienst of weten jullie dat niet.

Hoe staat het met de zaak anders, wordt het al weer wat drukker?

Makkie vroeg me in een van haar brieven of ik wel van zo'n grote huishouding, als zij daar hadden toen met de Pasen en haar verjaardag, hield. Want ze zei bij jullie is het maar zo'n stil huishoudentje en tenminste nu ik er niet meer ben. Zien jullie de jongens nog wel eens, of komen die niet meer? Van Bernardus en Willem heb ik een brief gehad. Willem moet ik nu nog weer terug schrijven. Gisteren heb ik ook mijn delegatie opgegeven bij de adminstrateur. Ik heb het vastgesteld op fl 50,-- in de maand. Als jullie nu eens een pakje sturen, dan kun je het daar wel eens afhouden. Doe dat maar gerust want ik ben wat aan de hoge kant geweest. Maar dat is niet erg want filmpjes heb ik ook nog wel eens nodig. Nu ik moet weer eindigen met veel groeten, en liefs van

jullie Henk

 

Praboemoelih, 13 april 1948

Lieve allemaal,

Allereerst nog hartelijk gefeliciteerd met de verjaardag van Oom Henk. Die zal ik vanavond ook nog even een briefje schrijven. Dan is dat ook weer ok. Opa moet natuurlijk ook even wat van me horen, want dat is ook al weer een tijdje geleden sinds dat gebeurd is voor de laatste keer. Ik heb gelezen dat jullie naar Makkie zijn geweest en dat je daar een gezellige middag hebt gehad. Jullie hebben dus pech gehad met het naar Nijverdal gaan. Dat is wel jammer net nu het precies een verjaardag betrof!

Maar ja een volgende keer beter. Jullie schreven, en Makkie trouwens ook, dat het slecht en koud weer was in Holland. Nu gisteravond hoorde ik hier voor de radio dat het in Holland schitterend lenteweer was. Maar daar is intussen ook al weer een dag of tien over heen gegaan. Dat telegram waar jullie over schreven, dat was toch het verjaardagstelegram waar ik over geschreven had. Het spijt me maar er was van hieruit geen gelegenheid om dat te doen. Ik had er al een paar dagen eerder aan moeten denken, maar het is me er doorgegaan. Het is hier ook nog zo'n geweldige drukte en dan vergeet je wel eens het een en ander. Ne ze branden hier geen Paasvuren, de bevolking weet niet eens wat Pasen is. Daar doen ze hier niet aan. Heb ik nu nog steeds niet geschreven dat we hier elke dag bananen, pinda's en ananas eten. Trouwens er zijn nog veel meer soorten vruchten hier. Bijv. djeroeks, dat zijn een soort sinaasappels. Je hebt kleine en grote. De kleine zijn het lekkerst net mandarijnen. De grote is eigenlijk een ander soort maar ook niet te versmaden. Je hebt ze die twintig cm dik zijn. Je kunt al dat fruit hier zo kopen van de inlanders. Die komen er mee bij de barakken en huizen waar wij gelegerd zijn. Je hoort dan niets anders dan: Pisangs toean maoe? Dat betekent: Bananen meneer wilt u ze?

Ik begin al een beetje Maleis te praten. Ik heb tenminste al een hoofdkussen met kapok. Dat heb ik aan een van de djongos  gevraagd maar daar heb ik wel moeite genoeg mee gehad. Ik had het Maleise boekje bij de hand.

Nee ik heb nog steeds niets van Marinus gehoord. Dat duurt wel lang. Maar afijn niets aan te doen.

De foto's heb ik ook gekregen. Ik kan nu niet zeggen dat ze zo geweldig geworden zijn. Het is jammer maar niets aan te doen. We doen het nog wel eens over als we weer in Holland zijn. Nu ik eindig want het werk wacht.

Veel liefs en tot schrijfs van jullie

Henk

 

Praboemoelih, 15 april 1948

Hallo vader, moeder en Alie,

Daar zijn we dan weer. Ik hen nu 2 dagen achter elkaar flink wat post gehad. Maandag 2 en dinsdag 4 brieven. Maar vandaag is er voor mij niks bij en dat is natuurlijk ook niet erg. Ik heb het razend druk tegenwoordig. Ik ben van 's morgens tot 's avonds druk in de weer. Maar des te vlugger gaat de tijd. Ja de foto's die heb ik ontvangen. Ik heb het geloof ik al een keer eerder geschreven niet maar dat wisten jullie toen natuurlijk nog niet. De ansichtkaart heb ik ook goed ontvangen. Het is een hele mooie, vinden jullie ook niet. Die bedoelde ik nou juist. Ik ben er maar wat blij mee. Jullie feliciteren me al met mijn bevordering tot sergeant, maar ik ben het nog niet. Ik heb er nog niets van gehoord. Het zal me eens benieuwen of dat nog lang duurt. Dus jullie hoeven je nog niet ongerust te maken over de jenever want die krijg ik dus ook nog niet. Het is me ook te duur, fl 6,50 voor zo'n fles rotgoed. Nee hoor, mij niet gezien. Makkie wil het ook niet hebben, die schreef ook al dat ik het maar in de goot moest gooien en vooral niet aan andere jongens geven. Moeder vroeg welke foto's ik van jullie had. Nou geen enkele, behalve dan die laatste, waar Makkie bij op staat. Dus alleen, die waar ik zelf op sta met de jongens, die heb ik en verder niets. Alles wat julie sturen is welkom. Maar dan ook een album waar ik ze in kan plakken en als het kan ook fotohoekjes. Oké?  Moeder vroeg ook over het eten hier. Nu 's morgens beginnen we met koffie en brood met beleg. Witte brood wel te verstaan. De ene keer worst en pindakaas en de andere keer jam of stroop en hagelslag als beleg. 's Middags eten we hier net als thuis, aardappelen met groente en soep vooraf en soms ook pap. We krijgen hier alleen gedroogde aardappelen. Daar moet je wel even aanwennen maar als ze goed klaar gemaakt worden is het best eten. De groente wisselt elke dag. Witte kool of sperzieboontjes of worteltjes en ook rode bieten. Soms uit blik en een andere keer weer vers. En 's avonds krijgen we nasi goreng met thee en fruit. Bananen of ananas of andere inlandse vruchten. Dus je ziet wel dat ziet er allemaal best uit. Hoe staat het anders met de schoonmaak? Me dunkt jullie moeten nu wel zo zachtjes aan klaar zijn niet? u mijn brief is weervol en dus tot schrijfs. Doe de groeten van mij weer eens aan Klaas! Ja?

Nu dan eindig ik, veel liefs van

jullie Henk

 

Praboemoelih, 18 april 1948

Ziezo, dis is mijn derde maar dan ook mijn laatste brief weer voor vandaag. De eerste was bestemd voor Bert, de tweede voor Makkie en dit is dan de derde. Je ziet wel weer dat jullie niet meer de eerste plaats bestrijken. Vinden jullie dat erg?

Gisteren kreeg ik een brief van Marinus die had hij 2 februari geschreven, toen hij aan boord was. Die heeft na veel omzwervingen toch Praboemoelih bereikt. Hij had hem nl. naar Steenwijk gestuurd maar hij was natuurlijk te laat in Steenwijk en van daaruit weer naar Batavia gestuurd en dus al heeft het lang geduurd toch heeft hij zijn bestemming bereikt. Ik ben echt blij met die ansicht die jullie me stuurden. Als ik zo naar ons huis zie, dan ziek ik me daar zo weer tippelen. Hoe bestaat het he? Ik ben bezig met een fotostandertje daar komt hij in. Samen met Makkie. Ik moet alleen nog zien dat ik hier of daar een glassnijder op de kop tik, dan is de zaak ok. Ik heb gistermiddag thee gekocht voor 10 pakjes sigaretten  die we hier in Indië verstrekt krijgen. 18 pakjes heb ik er voor gehad. Zo gauw ik nog wat meer spullen  op de kop getikt heb gaat het zwikje op de post. Moeder, ik was van plan jullie ananas te sturen maar nu kun je hier alleen vruchten kopen en nu was het mijn plan zo'n ananas in een blikje te stoppen en dat dicht te solderen. Moet dat voor ik de aak dichtsoldeer ook steriliseren of hoe moet ik dat eigenlijk doen. Zou nl. zonde zijn als dat verrot of bedorven bij jullie aan komt. Hoe kunnen we dat op zijn best voor elkaar boksen.

In een jampot wil misschien ook wel. Afijn dat hoor ik dan wel. Je kunt hier ook mooie sarongs kopen. Je weet wel die ze in Holland aan de muur hebben hangen, zo'n kleed. Maar die kosten hier fl 40,-- Misschien kan er een tientje af gepingeld worden. Is dat ook te duur. Dat hoor ik dan natuurlijk ook wel. Maar nu houd ik op met schrijven want Holland-België is aan de gang. En dat moet ik natuurlijk ook horen. Ze zeggen net dat na 28 minuten spelen dat stand voor ons 1-0 is. Nu de rest lezen jullie wel in de courant of horen jullie zelf wel.

Tot schrijfs,

veel liefs van Henk

 

Praboemoelih, 20 april 1948

Lieve allen,

Hoe zou het zitten, dat ik in een kleine week al niks van jullie heb gehoord? De laatste brief die ik van jullie gehad heb was van 6 april, tenminste die datum hadden jullie er op staan. Dus het is al wat langer dan een dag geleden. En het gekste van het geval is dat ik vandaag wel een courant heb gehad van 14 april. Dat is ook wat, dat Aldert Dijkhuis overleden is. Tenminste dat las ik in die courant. Vrij plotseling he? Weten jullie ook wat hij scheelde? Ik vind het nogal wat voor zijn moeder. Ik zal het Catrinus ook schrijven vanavond, die zal ook wel raar op zien als hij dat hoort. We hebben vandaag ook weer een lekdrama beleefd. In de ware zin van het woord zijn we vanmorgen weg geregend uit de kamer, waar we lagen. Alles en dan ook alles was drijfnat. En nu hadden we geluk, dat er de vorige week juist een andere kamer vrij was gekomen waar we onze intrek in hebben genome. Nu ik kan niet zeggen dat er op achteruit zijn gegaan. We hebben nu met zijn drieën een kamer. De schrijver, mijn hulp en ik zei de gek. Een jofel hokje. Er stond een bureau in en verder  nog een tafel en nog een kast en een paar stoelen. Nu we hebben ons nu goed geïnstalleerd en de radio speelt al weer.

Ik weet bijna niet meer wat te schrijven. Hebben jullie dat stukje van Mevrouw Spoor goed gelezen over die pakketjes. Ja toch hoop ik? Als jullie nog meer mooie kaarten van Hoogeveen kunnen krijgen, ik houd me warm aanbevolen. Het zal me eens benieuwen of er morgen weer een brief is van jullie of van Makkie. Van een van beide en ik ben weer tevreden. Een tijdje geleden heb ik Makkie negatieven gestuurd van foto's welke ik in Praboemoelik heb gemaakt. Hebben jullie daar al iets over gehoord? Maar ik zal ze in het vervolg jullie sturen want het kost haar al genoeg, al die schrijverij. Hoe denken jullie daarover? Maar nu moet ik weer eindigen en dus tot schrijfs,

veel liefs en groeten van

jullie Henk

 

Praboemoelih, 21 april 1948

Vandaag heb ik weer een brief van julie. Mijn vermoeden van gisteren is dus wel bewaarheid geworden. Het was een brief van 14 april. Dus als jullie geregeld geschreven hebben, ontbreken er een of twee. Maar die zullen nog wel komen. Jullie vroegen hoever Batoeradja hier vandaan ligt. Nu dat zal een kilometer of 80 hier vandaan liggen. Ja en dat is nog maar een eindje hier, hoor. Als je daarbij dan bedenkt dat Padang waar Marinus heen zou gaan hier 700 kilometer van verwijderd ligt, dan zie je wal dat 70 kilometer maar weinig is. De patrouilles van ons leggen ook elke dag zo'n 25 of 30 kilometer af per dag en dat moeten ze helemaal lopen. Over die bril gesproken. Jullie sturen me de sterkste maar, dat lijkt me het beste. Als het kan stuur dat ding zo gauw mogelijk want ik zit hier nu al minstens 3 weken zonder bril en ik kan nu niet zeggen dat dat zo gemakkelijk is. Ik zal zien dat ik die spoelen weer terug krijg van die fotograaf hier, dan stuur ik jullie die weer terug. Nou ik kan niet bepaald zeggen dat ik zo verbazend veel fotografeer. Ik heb 2 rolletjes naar Makkie gestuurd die zal ze nu wel al hebben denk ik. Met het 3de ben ik nog druk bezig. Ik meen dat ik er nog 2 of 3 moet maken en dan ik ook die weer voor de bakker. Die zal ik jullie dan sturen. Ik stop ze gewoon in zo'n luchtpostblad net als dit er een is en daar schrijf ik dan niks in. Zo doet iedereen het hier en het is nog altijd goed gegaan. Ik heb tenminste nog van niemand gehoord dat ze niet overkwamen. Ik kan ze trouwens ook wel in een gewone brief doen maar dan moet er 55 cent port op en dat kan wel eens een keer maar toch niet geregeld.

Jan van de Bartinelaar zal ik gewone brieven sturen want die wil graag Indische postzegels hebben. Die schrijf ik toch niet zo vaak. Dat kan er wel af niet? En zo nu en dan Makkie een. Ik zal zien dat ik morgenavond Ernst nog even een brief schrijf voor dat hij vertrekt naar Amerika. Makkie schreef tenminste dat hij per 1 mei vertrekken zou dus als ik vlug ben gaat dat nog net. Nu weer tot een volgende keer,

veel groeten en liefs van Henk

 

Praboemoelih, 22 april 1948

Lieve allen,

Vandaag heb ik weer een brief van jullie gehad. Dat was een van 11 april en daarin lag de oorzaak dat ik toen een week niks van jullie gehoord heb. De aanleidende oorzaak waren jullie. Het is jullie schuld of om op de man af te gaan, in dit geval een vrouw, van moeder. Ze had alleen mijn naam en legernummer op de brief geschreven en niet B-5-9RI. Dus moest op het veldpostkantoor eerst worden uitgezocht van welk onderdeel ik was aan de hand van het legernummer.

Dus vergeet dat nu niet weer want de post heeft maar onnodig vertraging niet? Die jongens die vader heeft en heeft gehad die smeren 'm toch ook allemaal weer he als ze een tijdje bij ons gewerkt hebben. Het is wel beroerd maar wat doe je er aan. Alie schreef dat ik niet in een auto mocht rijden, omdat ik anders in een sloot zou rijden. Nou maak je maar niet ongerust want sloten zijn hier op Sumatra niet. alleen kali's en rivieren. Nou en daar rijd je maar zo niet in hoor. Maar tot nog toe heb ik nog geen kans gehad om zelf eens achter het stuur te kruipen. Ik laat me altijd rijden dat is toch veel jofeler. Jullie zijn nog al druk bezig met de schoonmaak, jullie zijn dunkt me wel al zo'n 3 weken bezig niet? Vorig jaar duurde het toch niet zo lang, maar ja jullie zijn de boel ook aan het opknappen en dat vergt ook heel wat tijd. Als ik straks weer thuis kom ken ik ons eigen huis niet weer terug. Wat doen jullie nu eigenlijk met dat werkhokje van mij? En met mijn slaapkamer. Ik ben vreselijk nieuwsgierig naar de stand van zaken zie je? Om acht uur begint bij jullie het dus nu donker te worden en wij hier? Wij zitten om zeven uur al in het donker. En 'smorgens om zes uur is het ook nog net nacht. Je ziet wel weer dat Indië een raar land is. Je schreef ook dat je naar Opa in Ruinen wou gaan. Hoe was het met hem. Over die foto's nog eens gesproken, ik geloof dat ik jullie gisteren wel zo'n beetje ingelicht heb niet? Die zullen eerdaags wel verschijnen. Oh ja, als je hier een van onze detachementen op moet bellen dan moet je dat via de centrale van de BPM doen. Nou en dat is wat, want daar zitten allemaal inlanders die geen woord Hollands spreken of verstaan en dus moet ik met mijn gebrekkige kennis van Maleis me proberen verstaanbaar te maken. En dat is me tot nog toe altijd nog gelukt. Allen met die smerige plaatsnamen kom ik nog wel eens in de war. Maar kom, ik zet er weer een punt achter.

Veel groeten van jullie Henk

 

Praboemoelih, 26 april 1948

Het is weer maandagavond en dus de eerste dag van de week is weer om. En de week is voor mij goed begonnen. Ik heb vandaag 4 brieven gehad. Twee van jullie, een van Makkie en een uit Kampen. Dus bij jullie begint het nu ook weer wat op zomer te lijken. Nu als het bij jullie nog eens zo warm wordt als het hier op het ogenblik is dan zullen jullie er nog van lusten. Het zal me eens benieuwen wanneer ik het pakje krijg dat jullie verstuurd hebben. Hoe zwaar is het en wat kostte het. Ik ben ook druk bezig voor een pakketje. Ik zal nog wat pinda's kopen en ook zal ik een paar sandalen voor Alie en voor Makkie zien te krijgen. Ik heb mooie gezien op de passar. Ik stuur het in één blik voor jullie en voor Makkie en dan moeten jullie maar zien hoe je het verdeeld. Afijn zover is het ook nog niet. Vader vroeg of ik al bladen had ontvangen. Nu tot nog toe heb ik niet gezien nog. Sturen jullie e zelf dan. Ik hen anders mijn adresverandering opgegeven aan de PTT en aan De Ambtenaar en aan het Radio Bulletin. Oh ja het ontwikkelen van een filmpje kost hier een gulden en het is in een dag klaar. Dat valt dus nogal mee he. Hebben jullie die foto's van Makkie al gehad die ik haar gestuurd heb? Het moet dunkt me wel al zowat niet? Tenminste mijn hulpfourier heeft vanmiddag van thuis één gehad. Die had ik genomen en hij heeft hem nog een dag later gestuurd dan ik. Bah, er valt precies een droppel thee op mijn brief Is het erg. Vergeef het me maar. Trouwens ik ben de enige niet want de knaap die naast me zit te schrijven laat ook een grote drup inkt op zijn schrijverij vallen. Alie schreef dat de inhoud niet klopte met de formulieren die jullie bij het pakje gedaan hadden .Hoe zit dat dan. Alie vroeg hoeveel de Hollandse tijd verschilde met de onze. Het was altijd 6½ uur maar het is nu 6. Vorige week is de klok een ½ uur achteruit gezet. Als wij hier om 12 uur 'smiddags gaan eten, dan liggen jullie nog op één oor. Een raar idee he? Moeder schreef dat Makkie niets meer van zich liet horen maar jullie zullen wel al weer een brief van haar gehad hebben tenminste ze schreef dat ze jullie ook nog moest pennen. Nee Alie ik werkte niet in Beilen achter het postkamer maar bij Prakken. Misschien heb je wel gezien dat daar de boel opgeblazen is. De resten staan er tenminste nog. Nu en er was daar nog een klein gedeelte van de centrale blijven staan en daar zat ik altijd. Mijn nieuws voor vandaag is weer op en dus eindig ik.

Veel liefs van Henk

 

Praboemoelih, 29 april 1948

Lieve allen,

Vanavond ben ik meer weer eens in de pen geklommen want gisteren heb ik weer een brief van jullie gehad. Dus moet ik die maar weer eens beantwoorden niet? Heb ik vergeten het adres te schrijven van Joan? Nou hier is het dan:

Miss J Munday

22 Pengreenlane

Kettering

Northants

England

Ja, dat kost een heel eind van mijn brief. Maar daar is niets aan te doen. Ik zal zien dat ik nog een brief voor Joan in elkaar draai. Meenden jullie dat ik bijna niets te doen had hier? Nou dan sla je de plank lelijk mis. Ik heb al 14 dagen gelopen met het plan naar de BPM te gaan naar de timmerman om een paar glaasjes voor die foto van Makkie te laten snijden. Ik heb nl. een fotostandertje gemaakt. Maar nu moet je niet denken dat ik daar de tijd voor vinden kan, want ik moet er 'smorgens of 'smiddags heen want anders is die knaap er niet. Alleen 'szondags en 'zaterdagsmiddags heb ik mijn vrije tijd natuurlijk al weer als de dienst het toelaat. Maar dat loopt door de regel nog wel los. Maar op die dagen werken ze bij de BPM natuurlijk ook niet. Dus ik zal moeten wachten tot ik er wel tijd voor heb of ik al het er af moeten nemen. Met mijn Maleis kan ik me al behoorlijk redden. Ik stuur een paar foto's bij in die kunnen jullie laten ontwikkelen. Het zijn er twee. De ene is genomen achter ons gebouw. Ik zit op de stoep en Wim Kolshof zit op het muurtje. Dat is onze schrijver. Die kamer achter ons, daar sliepen we eerst. Je kunt de klamboes die opgeslagen zijn nog zien hangen. Van die wou ik er graag eentje hebben. De andere is op de pasar genomen. Je kunt al die stalletjes zien achter ons. De jongen die er bij staat is een van onze chauffeurs. Dat was juist de dag toen we die kussens gekocht hebben. De jongen heeft een tas op de rug waar die 2 kussens in zitten, zo je wel ziet. Tjonge, wat hebben we die middag een lol gehad.

Ik heb vanmiddag ook een brief van Mr. Hagendoorn gehad. Een leuke echte brief hoor. Ik zal hem morgenavond terugschrijven. Ook van Mr De Jong heb ik vanmiddag weer een brief gehad. Hij wou jullie eerdaags ook schrijven. Misschien hebben jullie zijn brief wel al.

Morgen hebben we een vrije dag vanwege de verjaardag van Prinses Juliana. Er zal een grootse vlaggenparade gehouden worden. Afijn daar horen jullie wel meer van.

Tot volgende keer dan maar weer,

veel groeten en liefs van jullie Henk

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

• 2/1/2006 - Brieven uit Indië - deel 1 vanaf 18 februari 1948

Steenwijk, 18 februari 1948

Lieve ouders,

Allereerst bedankt voor de zakagenda, die jullie me op het laatste moment nog konden nasturen. Alie ook nog bedankt voor de films 3x!! Die had ik dinsdagmorgen al en dat is geweldig vlug gegaan. Ook de Hoogeveense. Courant heb ik nog gekregen.

't Is best gegaan anders maandag. Om half vier misschien iets later was ik binnen en er was nog geen mens, die me gemist had. Ja Catrinus heb ik niet meer te pakken kunnen krijgen, die is dinsdagnacht om 3 uur al naar Rotterdam vertrokken, maar ik zal hem op de boot nog wel zien.

Ik heb Makkie gisteravond nog een brief geschreven en tegelijk gevraagd of ze nog eens thuis bij ons kwam, nu dat zal ze dan ook wel doen.

Vanmorgen kreeg ik nog een brief van haar en ze schreef dat ze maandagmiddag nog al prikkelbaar was en dat ze hevig gebekvecht had met een abonnee, maar ja dat komt natuurlijk van de emotie en zal met een dag of wat wel weer over zijn.

Tussen twee haakjes, de brieven die ik jullie schrijf en dan te beginnen met deze, leggen jullie die op voor me. Dat is altijd leuk als ik ze later nog eens weer kan lezen.

Zo een korte onderbreking is weer achter de rug. Er kwam juist iemand bij me op mijn bureau die me even kwam aanzeggen dat er 19 jongens niet teruggekomen waren en nu moet ik nog weer es aan 't werk. De kwestie is dat alle kasten van die jongen moeten opengebroken worden en nu moeten er van alle goederen, zowel particulier als rijksgoederen en proces-verbaal opgemaakt worden, dus ik heb vannacht nog zo'n kleine 100 processen te pennen. En de enige officier die er nog is komt vanavond pas om ca. elf uur terug want die moet er bij zijn. Dus nog wel een best karweitje.

Hebben jullie vanmiddag nog naar de uitzending geluisterd vanuit de kerk hier uit Steenwijk? 'k Ben er vanmiddag heengeweest en ik vond 't tamelijk goed geslaagd. Ik sluit hierbij nog een programma in van die dienst.

Verder heb ik ook nog een embleem voor Jan van de Bentlaan. Dat brengen jullie zeker wel even he?

Mijn adres is dus korp. H. Post L. no. 270 625 156 B 5 9 RJ a/b Sloterdijk Veldpost Batavia en dat van Makkie is M. Koers D 110 Hooghalen.

Nu meer nieuws is er hier op 't ogenblik ook al niet en dus tot schrijfs met een dikke pakkerd voor jullie.

Henk

Groeten jullie de fam. Hagendoorn voor me?

Rotterdam 19 februari 1948

Lieve ouders en Alie,

Vanmorgen om halfzes zijn we uit Steenwijk vertrokken. Gisteravond werd me meegedeeld dat mijn kist niet mee kan, maar daarvoor in de plaats kreeg ik een tweede plunjezak, dus toen was ik ook gered. In Steenwijk op het station kregen we eerst 10 Engelse sigaretten en een reep chocola. Bij aankomst hier in Rotterdam nog eens weer 2 pakjes sigaretten. En zo ben ik dan nu beland op de Sloterdijk. Het lijkt me geen gek schip, alleen alles is even bekrompen, we slapen met drie en met vier man bovenelkaar in ledikanten die niet breder zijn dan 80 cm dus dat is niet te veel en de paden of gangen zijn ook niet breder. Ze vertelden dat we vanavond om zes uur gingen varen, dus dat zullen we maar afwachten. Verder op 't ogenblik geen nieuws meer dus tot schrijfs,

Henk

 

Atlantische Oceaan 22 februari 1948

Beste allen,

Hoe gaat 't jullie in Hoogeveen. Volgens de jongens hier aan boord moet 't nog al aardig vriezen in Holland. Is dat zo? Ze zeiden van ongeveer 14 graden. Dat had de radio gisteren gezegd maar ik heb het van horen zeggen. Toen we donderdagavond uit Rotterdam gingen was 't tenminste al verhipt koud. Natuurlijk waren er toen weer mensen die nog eens extra afscheid kwamen nemen en die voeren grotendeels op sleepboten en andere vaartuigen langs de Sloterdijk maar 't was een geschreeuw en gewuif en volgens mij is er niet veel van terechtgekomen. Ik heb geen enkele bekende gezien.

Catherinus is dinsdagmorgen al aan boord gekomen vanwege zijn baantje als scheepspolitie. Ik heb hem al een paar keer gesproken maar het beviel hem niets. 't Is of liever gezegd 't was veel te koud en ze moesten 2 uur aan dek zijn en dat gaat zo dag en nacht door. Jullie moeten maar een beetje raden wat ik schrijf want ik zit op mijn plunjezak te schrijven dus dat valt nu niet zo hard mee. Donderdagavond om ca. halfacht lieten we Holland achter ons. We verlieten toen Hoek van Holland. 't Was toch wel een raar gevoel toen we de laatste lichtjes van de Hoek zagen verdwijnen en dus Nederland voor 2 jaren gingen verlaten.

Vrijdag en Zaterdag hebben we niets anders gezien dan water, lucht en het schip, dat verveelt gauw.

We zijn hier aan boord met 1600 militairen, ca. 700 man van 9RI en verder nog personeel van de marine, luchtstrijdkrachten en van de Verbindingstroepen en oh ja nog militaire politie. Dus dat zijn er nog al heel wat. We slapen hier met drie of vier man bovenelkaar in soortement brancards je weet wel van die wagentjes, zoals er in het ziekenhuis zijn, maar dan zonder die stellages en wielen eronder natuurlijk. 't Is wel een bekrompen boel want in een ruim slapen ongeveer 3 tot 400 man heel wat dus en tussen de bedden is een pad van 70 cm ongeveer. Zaterdag heb ik in mijn functie als fourier de Cadir rantsoenen uitgedeeld aan de jongens van de compagnie en dat was nog wal wat. Ik zal 't zeggen:

100 sigaretten (Engelse), 7 koeken, 1 zakje zuurtjes, 1 zakje pepermunt, 1 reep chocolade 1 stuk scheerzeep, 1 stuk toiletzeep, 1 bus zoutwater zeeppoeder. De gewone zeep schuimt immers niet in zoutwater en zodoende krijgen we speciaal spul daarvoor. Het eten hier aan boord is ook bijzonder goed. We gaan hier ruim voor ruim naar de eetzaal waar je kaart geknipt wordt en je een groot bord krijgt met verschillende vakjes. Met dat bord loop je langs het buffet waar die vakjes gevuld worden. 's Morgens bijvoorbeeld krijg je pap, 5 sneden zuiver en vers witte brood, 2 soorten beleg ruim voldoende voor je brood en een stukje boter. Verder nog thee. 's Middags krijg je hetzelfde als 'smorgens en 'savonds krijg je aardappelen, groente soms appelmoes en jus en dan nog een stuk vlees, veel meer en beter dan in Steenwijk. Wat dat betreft behoeven jullie je dus geen zorgen te maken.

Gisteravond dacht ik dat ik zeeziek zou worden maar dat is best gegaan. We zaten toen namelijk net in de Golf van Biskaje. Maar die zijn we nu door. De overjas hebben we maar een dag aangehad en die ligt nu op non-actief. 't Weer is hier zo dat we geen overjas nodig hebben. Vanmiddag of liever gezegd vanmorgen kregen we land in zicht. De Portugese kust. Dat geeft je toch een prettig gevoel vooral nu je al twee dagen geen land en alleen maar water gezien hebt. Vanmiddag kregen we de kust duidelijk te zien. Je kon dorpen zien liggen. Allemaal witte huizen met rode daken. 't Was een prachtig gezicht. Aan de andere kant van het schip rezen 3 rotseilanden uit zee op dat was ook een pracht gezicht. Volgens de radio hier aan boord waren het de Berlinga eilanden 3 in totaal. Ik heb er nog foto's van gemaakt. 't Zal me eens benieuwen wat het geworden is.

Vandaag, het is immers zondag, heb ik een kerkdienst bijgewoond. In de eetzaal. We hebben een goede veldprediker en dat is ook heel wat waard. De zaal was tot in alle hoeken bezet. 't Is op het ogenblik bijna 8 uur en het weer is enigszins omgeslagen. De wind is opgestoken en het is begonnen te regenen. Het schip deint behoorlijk op het ogenblik maar ik merk er praktisch niets meer van. Je went er aan he?

Volgens de bemanning moeten we vannacht of morgen in de vroegte Gibraltar passeren en dat vind ik geweldig jammer want ik wou er nog wel graag wat van zien. Maar dat zullen we moeten afwachten. Morgen ga ik aan het werk. Dan moet mijn administratie weer eens wat op peil gebracht worden. Daarvoor heb ik een plaats toegewezen gekregen in de officierseetzaal, een geweldige plaats om een volgende brief te schrijven. Is Makkie al weer eens thuis bij jullie geweest. Afijn dat hoor ik nog wel. Tot een volgende brief.

Daag Henk

 

Aan boord Sloterdijk 25 februari 1948

Lieve allemaal,

Zo hier zijn we dan weer op dezelfde golflengte. Volgens de nieuwsbulletins hier aan boord is de temperatuur bij jullie in Holland ongeveer om het vriespunt. Dus het loopt al weer enigszins omhoog. Ik kom juist uit de eetzaal en het zal nu ongeveer half een zijn. Ik heb zoals gewoonlijk weer heerlijk gegeten. De koks hier aan boord komen alle eer toe voor het klaarmaken van het eten. De appeltjes die ik van Marinus zijn ouders gekregen heb zijn nu bijna op. Die zijn me dan ook goed van pas gekomen. Ik heb er nog twee maar die wou ik nog een paar dagen vasthouden. Je kunt niet weten hoe ze nog van pas komen. Ook de metworsten heb ik al danig aangesproken. Ik heb er nu nog twee en die zullen eerdaags ook wel door mijn keelgat verdwijnen want we zijn al gewaarschuwd voor de insecten die in Port Said wel al los zullen komen. Maar dat duurt nog een paar dagen voordat we daar zijn. Ik wou echter dat we er al waren, want ik ben geweldig nieuwsgierig van wie en welke brieven ik zal krijgen. Op het ogenblik hebben ze me weer een prachtbaan er bij op de hals geschoven, nl. de facteur. Ik moet nu alle briefpost behandelen. Er mag niets anders inzitten dan brieven en dat spijt me want vanmorgen moest ik uit mijn brief voor Makkie ook weer een sigaret halen. Dus daar komt ze vooreerst niet achter. Ook pakjes mogen er niet verstuurd worden vanaf het schip. Ik had echter al een film volgedraaid zodat ik daar nog mee moet wachten. Vanmorgen passeerden we het eiland Malta maar je kon er niet veel van zien omdat het te mistig was. De reist verveelt anders al danig. Je ziet de hele dag niets anders dan water en nog eens water. Ook als we eerst maar weer eens in Port Said zijn dan valt er nog weer eens wat te zien. Maar nu moet ik van nood weer op houden te schrijven want ik weet niets meer. Oh ja, dit nog jullie schrijven me toch minstens een keer in de week niet. Als het kan nog vaker. Doen jullie de groeten ook van mij aan Klaas en de verdere familie in Hoogeveen en Ruinen.

Met een stevige zoen van jullie Henk,

dag

 

PS Ik heb een foto van ons schip op de kop weten te tikken welke ik nu bijsluit

 

A/b Sloterdijk 2 maart 1948

Lieve Alie,

Hoe is het in Hoogeveen. Nog steeds koud. Je hebt natuurlijk al flink schaatsen gereden. Nu bij ons aan boord is het op het ogenblik al tamelijk warm. We hebben onze tropenuniformen al aan en nog kun je in de zon niet meer verkeren overdag. Nu heb ik vandaag nog bijna niet in de zon gezeten en toch ben ik al best verband op mijn armen. Oh ja bedankt voor je brief hoor, ik vond het fijn ook iets van jou te horen. Als ik jullie brieven zo lees is dat dunkt me een hele schrijvende familie geweest.

Die filmpjes die je me nog nastuurde in Steenwijk heb ik goed ontvangen. Als je er nog meer kunt krijgen houd ik me zeer aanbevolen. Die brief van Joan is ook lang onderweg geweest. Dat komt natuurlijk van die kaart die er bij in zat, die sturen jullie me t.z.t. ook maar. Morgen zullen alle fouriers de koppen even bij elkaar steken, ik ook, om een telegram te verzenden aan het strijdkrachtenprogramma. Luisteren jullie geregeld naar die uitzending. Als je die groet gehoord hebt schrijf je me dat wel niet? Nee wij horen die programma's niet aan boord, jammer genoeg, maar niks aan te doen. We hebben wel muziek aan boord, een grammofoon met een luidspreker weet je wel. Gisteravond hadden we een film in de openlucht. Een cowboyfilm, maar ik vond er niet veel aan. Als ik je brief zo lees dan moet het nog al koud geweest zijn bij jullie. En wij zien hier scheel van de warmte. Morgenmiddag hopen we in Aden te zijn. Dat is aan het eind van de Rode Zee. Trouwens de Rode Zee is niet erg rood, hij is net zo blauw als de hemel op een heldere zomerdag. Dus je hebt nog een mooi boek kregen ook van mijnheer De Haan. Doe je hem de groeten van me, als je es een keer schrijft. Oh ja, ik zal ook een foto van De Sloterdijk bij insluiten.

Maar nu eindig ik want er is nog veel meer te schrijven,

daag

Henk

 

 

A/b Sloterdijk 3 maart 1948

Lieve ouders,

Hier is dan weer een brief van me. Momenteel varen we nog in de Rode Zee, doch waarschijnlijk vanavond of vannacht zullen we in Aden aankomen. Het schip moet daar dan een paar uur liggen om olie te tanken. In Port Said ontving ik jullie brieven en nog wel liefst drie, waarvoor mijn hartelijke dank. Ook kreeg ik daar de Hoogeveense Courant. Dat vond ik fijn want als je al zover van huis en haard zit, wil je wel graag weer eens wat plaatselijk nieuws horen. Luisteren jullie geregeld naar de radio??

Want vanavond zullen de fouriers waarschijnlijk een telegram sturen aan de Strijdkrachten. Als jullie het horen moet je me dat direct schrijven hoor? Ja hier aan boord is alles geweldig bekrompen maar ik ben sedert een week verhuisd naar een ander ruim. Ik heb hier 3 bedden voor me alleen, 2 om de bagage op uit te stallen en 1 om op te slapen. Op de bovenste slaap ik en dan branden erboven mijn bed nog 2 elektrische lampen, dus zit ik op het ogenblik op mijn bed te schrijven. Het schip schommelt ook weer een beetje vandaag. Als het achterschip zakt, dan komt het voorschip omhoog en wel liefste 2 a 2.5 mtr. Maar daar wen je aan. Ik las vanmorgen in het nieuwsbulletin dat er een drijvende bok “Ajax" was vergaan tijdens een zware storm in de Middellandse Zee in de nacht van zondag op maandag. Dan hebben wij reusachtig geboft. Zaterdagavond lagen we in Port Said. Trouwens er waren 'smiddags heel wat zeezieken en toen slingerde het schip in alle richtingen. Gisteren hebben we voor het eerst rijst gehad. Wat ze er over deden weet ik niet maar het was een of ander sausje rijkelijk veel kruiden zaten er in. Toch smaakte het me niet gek. Met mijn zeeziekte gaat het nog steeds goed. Ik ben wel eens een middag beroerd geweest maar verder niets. Niet overgegeven nog, maar wat niet is kan nog komen. Dus bij jullie is het koud op het ogenblik. Nu wij zitten hier te stekken van de warmte. Het is hier wel al zo'n temperatuur als vorig zomer bij jullie in Holland. En maar zweten. En lui zijn. Ik ben ook al weer wat verbrand ook. Dat belooft nog wat. Maar ja, we zullen wel zien. Het is anders wel zo draaglijk als die kou, hoewel ik nog wel graag even schaatsen had gereden. Maar ja dat mocht niet zo zijn.

Jullie schreven dat Mijnheer De Haan er weer geweest was. Hoe is het met zijn vrouw? Als hij weer eens komt, doe hem dan de groeten, want ik kan hem wel gaan schrijven maar ik heb al zoveel adressen, dat ik er tegenaan zie om er eens te beginnen. Het spijt me dat ik hem in Rotterdam niet meer gezien heb. Als ik het maar had geweten. Maar ja niets aan te doen.

Hebben jullie als weer eens wat van Makkie gehoord? Ik heb van haar in Port Said ook 2 brieven gehad. Het is maar wat fijn als je post krijgt. En ik heb het baantje van facteur. Of weten jullie dat al. Je moet die gezichten zien, als er een brief voor hen bij is. Of is Makkie soms nog in Hoogeveen wezen schaatsen. Oh ja, wat ik zeggen wou hebben jullie speciaal dat luchtpostpapier gekocht of is het zomaar een velletje. Dat papier is zo geweldig dun en als het aan beide kanten beschreven wordt is het schrift bijna niet te lezen. Maar gebruik eventueel eerst dat papier maar op. Nu als ik zo al jullie brieven eens doorlees dan komt de inhoud zo ongeveer op hetzelfde neer. Ik hoorde dat jullie voor 7 maart weer schrijven moesten. Ik hoop nu maar dat er weer flink wat voor me bij is. Vader zoals je wel gelezen zult hebben, heb ik de krant ontvangen op zaterdag was dat de 28 februari in Port Said. Mijn hartelijke dank voor deze moeite. Ik kreeg hem in een envelop in 2 stukken geknipt. De witte randen waren er ook grotendeels afgeknipt. Kost dat nu ook meer dan een gewoon abonnement? Want er zit ook een postzegel op die brief. Als jullie een brief krijgen van Marinus, sturen jullie hem zeker wel door niet. 14 Maart is hij jarig, ik heb vergeten hem ook een brief te schrijven vanuit Port Said. Dan had hij hem nog mooi kunnen hebben maar dan moet dat nu nog maar. Feliciteren jullie zijn ouders nog van me en bedank ze dan tevens voor de appels en de metworst. Ze hebben me geweldig goed gesmaakt. Oh ja als het kan sturen jullie me dan ook een tube Velpon, die heb ik soms wel nodig. Maar jullie horen mij definitieve adres nog wel. Schrijf maar op een apart briefje waar ik altijd zoal om vraag. Over die kist gesproken dat was de kist die voor mijn administratie bestemd was, die ik niet mee mocht nemen. Nee de gereedschapskist is wel meegekomen. Ik heb namelijk 2 goederen zakken of heb ik dat al eerder geschreven. Er is hier ook een limonade schenkerij aan boord. Je houd je etensblik maar onder de kraan en hij loopt vol. Dat spul smaakt geweldig in de warmte. En temeer daar er geen kantine aan boord is. Maar ik moet stoppen want mijn vel is weer vol. Met veel groeten en een omhelzing in gedachten,

jullie Henk

 

a/b Sloterdijk 6 maart 1948

Lieve ouders en Alie,

Vandaag is de beurt weer eens aan jullie. Gisteren heb ik Makkie geschreven en zo doe ik dat zo lang ik het volhoud, om de andere dag.

Hebben jullie al eens wat van Makkie gehoord. Ik denk van wel niet. Ik heb weer een drukke dag achter de rug. Gisteren was het namelijk weer de dag van de Cadir. Ons rantsoen zag er eer best uit. We hadden namelijk 100 sigaretten Miss Blanche, 2 zakjes zuurtjes, 7 Cadir koeken. Net als jullie ze in Steenwijk gehad hebben, 2 repen chocolade, een kaartje ijzergaren en een stuk zeep, zoutwaterzeep. Je hebt er altijd een gedoe mee, want gisteren ook weer. Nu kwam ik 3 zakjeszuurtjes te kort maar daar stond tegenover dat ik 19 repen chocolade over had. En nu moet ik daarover een rapport schrijven. Maar ja, dat zal ook wel weer in het reine komen. Eergisteren hebben we bijna de hele dag in Aden gelegen. Dat was wat. Er waren wel dertig van die kleine bootjes met kooplui en die heren deden goede zaken. Ze verkochten sigaretten, Engelse, Amerikaanse en Turkse. Voor 20 gulden per 500. Nu dat was niet zo gek duur wel. Er waren wel jongens hier aan boord die wel 3000 kochten. Nu ik heb er 100 gekocht. Dat is toch niet te veel. Ze waren verpakt in blikken dozen, 50 in een zo'n doos. Net sigarendozen. Dat was nog niet zo gek wel. Ook kun je van die lui kleedjes kopen. Perzische voor 20 gulden. Hele mooie. Maar die heb ik niet gekocht. Dat kan nog wel eens op de terugreis. Is dat ook te duur van zo'n ding? Ze zijn ongeveer precies zo groot als die wij in de kamer hebben of in de slaapkamer. Afijn dat hoor ik nog wel. Ik heb ook nog een paar foto's gemaakt in Aden. We zullen hopen dat e goed gelukt zijn. Op het ogenblik varen we in de Indische Oceaan nog tot volgende week zaterdag en dan zijn we in Sabang daar mogen we dan gelukkig een keer van boord. Ik zal blij zijn dat we van de schuit of mogen want het verveelt me al dik. Het is altijd maar hetzelfde, water, water en nog een water. En ook warm. Hoe is het anders bij jullie. Ik kan me niet voorstellen dat wij hier al volop zomer hebben en dat jullie nog in de koude zitten. Hoe zijn die foto's geworden die we toen 'szondags gemaakt hebben in de tuin.  Ik krijg er toch ook wat niet? De klok hier aan boord is al 2½ uur voor bij de Hollandse tijd  'sMorgens om halfzes staan we op aan boord. Om zeven uur gaan we eten en om acht uur is er dan appèl. Maar daar hoef ik niet bij te zijn. 's Morgens van tien tot halftwaalf moet ik werken aan mijn administratie. Maar die zit voor zover ik kan bekijken lelijk in de knoei. Maar ja ook daar komen we uit. Vanmorgen heb ik al een school vliegende vissen gezien. Een pracht gezicht zeg. Wel een twintig meter vliegen ze over het water.

Oh ja, ik heb nog iets vergeten te vertellen. Toen we 'savonds door de Roze Zeevoeren kon je de zee zien vonken. Wat is dat een typisch gezicht. Je ziet als maar van die vonkjes in het water. Dat is iets aparts van de Rode Zee. Nu ik geloof dat ik voor vandaag wel weer uitverteld ben en dus eindig ik maar met de groeten aan andere bekenden en familie, veel liefs

Henk

 

a/b Sloterdijk 9 maart 1948

Lieve allen,

Hoe gaat het jullie? Het gaat mij best hier aan tenminste tot nu toe. Alleen er is hier niets te beleven en dat leidt nogal vlug tot verveling. Het is hier de laatste dagen drukkend warm. In de ruimen kun je bijna niet vertoeven, zo benauwd is het er. Tussen 2 haakjes ik heb ook naar Engeland geschreven. Joan al in het vervolg haar brieven naar jullie sturen. Zullen jullie dan voor de doorzending zorgen. Zaterdag mogen we passagieren in Sabang, ik wou dat het al vast zover was. Dan valt er weer wat te schrijven. We krijgen eerst ook nog geld dus dan wordt ie helemaal goed. Hebben jullie al eens iets van Makkie gehoord? Ja zeker! Wat schreef ze. Ik heb ook een brief naar Kampen gestuurd vanuit Port Said al. En nu heb ik er een voor Nijverdal klaar. Ze zullen hem daar wel tegelijk met mijn brieven voor jullie ontvangen. Nu hoop ik maar dat er in Sabang post van boord en aan boord komt want ik kan mijn brieven haast niet meer kwijt. Ik heb er al weer een stuk of 12 klaar. Ik heb jullie geloof ik al geschreven dat Marinus 14 maart jarig is niet? Oh ja jullie weten natuurlijk ook nog niet dat Makkie 1 April jarig. Ja hoor het is geen aprilmop.

Ik zal om 9 uur mijn licht eens opsteken bij de fourier van de vaste staf omtrent de post. Oh ja ik heb gisteren een drama beleefd.

Het was immers maandag en dat zegt voor de huisvrouw genoeg. Wasdag. Nu dat had ik gisteren ook. Tjonge wat een rot baan, ik heb het goed tamelijk schoon gekregen alhoewel het witgoed niet zo helder was als bij julie in de linnenkast.

‘sMorgens om 7 uur dan krijg je een teil, je stopt je goed er in en gaat meteen aan de slag en natuurlijk met zoutwateren niet een dag voor laten weken. Nee dan is het ook geen wonder wel als je goed niet zo helder is. Zondag zijn we begonnen met kinine te slikken. Nou ik kan niet zeggen dat het spul zo lekker is. Het is bitter, geweldig! Maar je krijgt het niet voor niets en dus slikken maar. Ik houd er nu weer mee op en eindig met de hartelijke groeten van jullie zoon en broer,

Henk

 

a/b Sloterdijk 11 maart 1948

Lieve ouders en Alie,

Hoe staat het leven in Hoogeveen? En hoe gaat het met de zaak? Ja ik vraag dat nu allemaal wel maar het zal misschien nog wel drie weken duren voordat ik van jullie antwoord krijg. In de nacht van vrijdag op zaterdag komen we in Sabang. Daar gaan we passagieren tenminste als ik geen straf krijg want dan moet ik aardappelen schillen. En je hebt dat maar zo 2 dagen bijv. wanneer je een verkeerde trap opgaat of afgaat. Zaterdagavond gaan we weer varen en dan tegen dinsdag komen we in Palembang. Misschien wordt het ook wel woensdag.

Volgens geruchten worden we in zee op een landingsboot gebracht en dan varen we op die schuit naar Palembang. De post van ons gaat in Priok, dat is de voorhaven van Batavia van boord van vandaar naar Holland. In Sabang ontvangen wij ook geen post, maar eerst in Palembang. Het zal me benieuwen of er daar ook iets voor me bij is.

Ik wou echter dat we daar maar al vast waren want het hangt me al een eind de keel uit. Er is niets te beleven aan boord. Nu ja net vanmiddag om 4 uur moet ik aan iedereen van mijn compagnie een flesje bier uitreiken. Nou en dat is niet zo gek want ik heb er wel trek in. Je drinkt je hier een ongeluk. En zweten het is gewoonweg niet mooi meer.

Hoe is het met de foto's,  zijn ze goed gelukt? Ik hoop het maar. Mijn adres in Palembang is nog niet bekend maar zodra ik het weet horen jullie het direct van me.

Ik weet niet meer of ik het de vorige brief al geschreven heb  maar Makkie is 1 april jarig. Als het enigszins mogelijk is wou ik haar een telegram zenden vanuit Palembang. Het is wel duur maar ja dat moet maar voor een keer. Nu verder heb ik geloof ik niets meer en dus tot een volgende keer,

veel liefs

van jullie Henk

 

Praboemoelih 16 maart 1948

Lieve allemaal,

Gisterenmiddag toen we van de Sloterdijk afgingen aan boord van een landingsvaartuig heb ik een brief van jullie allen gehad. Hij was van 6 maart dus dat is vlug he?

Maar ik verwacht morgen nog meer. Hebben jullie dat telegram van de fouriers gehoord. Oh ja over groeten gesproken, dat weinige komt omdat alle jongens bijna zelf een telegram sturen naar huis of ergens anders. De prijs was naar ik meen fl. 3,50. Dus opa was ook blij met mijn brief. Ik zal hem vaker een schrijven. Hij had er anders heel wat voorover om helemaal daarvoor naar Hoogeveen te komen. Over centen gesproken. Ik ben er goed mee rond gekomen hoor. Vanmorgen heb ik de sergeant fourier die ik moet aflossen, hij is van het 7de Regiment stoottroepen en zit nu al 2½ jaar in Indië mijn laatste fl. 4,50 Hollands geld gegeven. Ik kreeg er fl. 5,00 Indisch geld voor. Niet gek he?

Om halfvier waren we hier in Praboemoelik. Dit ligt ongeveer 150 km net westen van Palembang.

Het is hier een mooie omgeving. Ik zal hier heel wat foto's maken en laten maken hoor. De toestand hier is geheel rustig. Sinds vorig jaar augustus is hier geen schot gevallen dus dat lijkt best. Van de staf van de Cie. hebben we reuze geboft. We liggen in een prachtgebouw en dat is heel wat waar. Ik heb mijn klamboe al over mijn bed gespannen dus als de brief klaar is duik ik er meteen onder.

Nee Alie, zeeziek ben ik gelukkig niet geweest waaruit wel blijkt dat we een goede reis hebben gehad. Maar ik ben nu toch blij dat ik eindelijk van die schuit af ben. Je hebt nu de ruimte tenminste weer. Makkie wil graag naar Nijverdal met een vriendin en nu vroeg ze mij of ik het ook gek vond als naar Tante Gerrie schreef of die ergens een plaats wist voor pensiongasten. Nu ik heb gezegd dat ze waarschijnlijk wel bij hen terecht kan. Wat dunkt jullie daarvan. Nu mijn postblaadje is zo zachtjes aan weer vol en eindig dus met vele groeten en veel liefs van

jullie Henk

 

Praboemoelih 18 maart 1948

Lieve allen,

Hoe gaat het jullie? Mij gaat het uitstekend hier op Sumatra. Alles is hier mooi. De natuur en de gebouwen en de dierenwereld. Je ziet hier bijv. vliegen zo groot als ja wat zal ik zeggen, als de hals van de inktpot bij jullie je weet wel die lange hals met die kogel en zo zie je nog verscheidene andere beesten.

Vandaag en gisteren heb ik het reuze druk gehand met de overname van al de goederen van de stoottroepen. Die jongens hier zijn me geweldig meegevallen. Het zijn joviale kerels, waar ze je kunnen helpen dat doen ze. En wij op onze beurt natuurlijk hetzelfde. Ik heb bewondering voor die kerels. Zij hebben voor ons de ploppers en al die andere terroristische bendes opgeruimd zodat jullie je geen zorgen hoeven maken over mij. Zoals ik misschien al geschreven heb is het eten hier geweldig goed. Beter dan ik het in Steenwijk gewoon ben. Nasi goreng dat is op Indische manier bereide rijst. Machtig. Koffie en thee. In Holland heb ik ze zo nog niet gehad. Alles wordt hier klaargemaakt met gecondenseerde melk en veel suiker. Niet gek he?

Aan het eind van de week gaat de kantine open. Dan kunnen we weer eens limonade drinken. Dus thee drinken. En ik kijk wel uit. Maak je maar geen angst.

Morgen gaan we naar Soebadjindji, dit is ongeveer 70 km van Praboemoelik, menage brengen enz. Dat wordt alvast een goede dag waarover wat over valt te schrijven.

Maar die medewerking die we hier genieten van de stoottropen, dit is gewoonweg niet te beschrijven. En dat geeft al een veilig idee.

Maar ik stop weer want het wordt bedtijd, tot een volgende keer.

Veel liefs en hou je taai,

Henk

 

Praboemoelih, 21 maart 1948

Lieve allemaal,

Ziezo daar zijn we weer. Allereerst wens ik jullie prettige Paasdagen en dat jullie maar flink eieren moogt eten. Wij zorgen hier wel voor ons zelf. Jullie vroegen wat ik op mijn verjaardag wilde hebben. Nu ik zou zeggen, stuur me een stuk of wat filmpjes en nog wat tandpasta. Verder moet je zelf maar eens zien. Vandaag ben ik naar de passar geweest. Je snapt niet half wat daar alzo te koop is, maar schreiend duur. Stoffen en mooie vruchten, dieren en sigaretten en nog duizend andere artikelen. Sigaretten bijv. betaal je zo maar fl. 2,50 voor per pakje. En dat is mij veel te duur, daarvoor heb ik eerst nog wel wat (?)

Ik heb hier mooie sandalen zien liggen, net wat voor Alie. Zo gauw ik er geld voor heb zal ik een paar sturen. Maar dat zal nog wel even duren. Wat rijst kan ik wel op de kop tikken. Moet ik jullie daarvan wat sturen. 5 liter voor fl. 5, --. Je schrijft het maar eens. Het regent momenteel weer flink hier, het is net begonnen. Maar het gaat hier wel enigszins anders dan in Holland. Het plenst hier uit de lucht. Maar met een ogenblik is het ook weer droog. Het kan hier anders behoorlijk onweren. Het knettert en bliksemt ook wel even anders in Holland. Wil je wel geloven dat ik bijna geen stof heb tot schrijven. Ik heb het momenteel veel te druk om iets van de omgeving te gaan zien. Maar als we weer eens een week verder zijn al ik wel weer wat te schrijven hebben. Dus houd ik er nu mee op.

Veel groeten van

Henk

 

Praboemoelih, 25 maart 1948

Lieve allemaal,

De afgelopen dagen heb ik weer heel wat post ontvangen ook weer een van jullie. Jullie zijn geloof ik een klein beetje in de bonen niet. Sabang op Celebes, nee hoor, Sabang ligt op de noordelijke punt van Sumatra maar we zijn er niet aan land geweest. Maar dat hebben jullie denkelijk wel al vernomen uit een van mijn vorige brieven. Nee hoor we zitten wel in Palembang.

Cathrinus is ook best overgekomen. Die heeft ook niet veel last gehad van zeeziekte. Maar waar die op het ogenblik zit weet ik nog niet. Dat zal ik nog eens uitzoeken. Dus jullie zijn bezig met de schoonmaak. Veel succes. Makkie schreef ook al over schoonmaken. Bij hun waren ze ook al druk bezig.

Ze mocht het graag doen zei ze. Hebben jullie al eens iets van haar gehoord. Uit Kampen heb ik drie brieven gehad. Die schreven ook dat Bert jaloers was. Maar ik ben het niet met hem eens. Hij was veel liever in Holland gebleven. Dus jullie hebben de groeten van de fouriers ook gehoord en volgens vader waren jullie  er nogal mee ingenomen niet? We weten nog niet hoe lang we hier blijven maar wat mij betreft, hou ik het hier wel uit. Ja ik heb ook een brief gehad van Mijnheer De Jong. Alles was nog goed met hem. Ik heb hem ook geschreven toen we aan boord nog waren.

Als ik goed begrijp zijn jullie de zaak weer wat aan het opknappen. Zeg als jullie nog eens een ansicht van de Hoofdstraat te pakken kunnen krijgen, speciaal een waar ons huis ook op staat, stuur me die dan. Doen jullie dat?

Elke dag zit ik maar op foto's te wachten, maar elke keer zijn ze er weer niet bij. Duurt dat dan zolang voordat ze klaar zijn. Stuur me als je  kunt ook nog wat andere, want ik heb bijna niets van jullie. Die ga ik dan hier ophangen.

Ik heb het nog maar steeds druk hier. Van alles moet ik nu voor elkaar maken. Ik moet zorgen dat de jongen hun eten krijgen enz. Nu ook weer. Vanmiddag  moet de voeding weg voor een gedeelte van mijn compagnie en dat is zo'n '70 kilometer hier vandaan, maar nu moet je niet denken dat ik een wagen kan krijgen. 't Wil me maar niet lukken. Mar ja we zullen ons best doen. Doen jullie de groeten in Ruinen en aan verder alle anderen die weten dat ik hier zit?

Dag, veel liefs van Henk

 

Praboemoelih, 26 maart 1948

Lieve allemaal,

We zijn juist terug van een kerkdienst, die gehouden werd in de kantine. Het is immers goede Vrijdag. Je merkt er anders bitter weinig van hier op Sumatra en dat vind ik zo jammer. Ik heb jullie geloof ik al geschreven dat we een radio in de compagnie hebben niet? Maar die was tot op heden stuk. Ik heb echter vandaag net zolang geëxperimenteerd tot dat hij vandaag speelde. Je wordt er gewoon een ander mens van. Nu hoor je tenminste weer eens wat van de buitenwereld. Maar helemaal in order is hij nog niet

Holland PCJ moet ik ook kunnen krijgen en dat is met op tot heden nog niet gelukt. Maar dat zal ook wel komen. Hebben jullie nog gedacht aan Makkie's verjaardag? Ja, het is nog wel geen 1 April maar als jullie deze brief ontvangen zal het wel al een paar dagen later zijn.

Hebben jullie al eens wat van Marinus gehoord.

Ik heb van de week ook een brief gehad van Bernardus. Die zit al in Groningen he? Volgens zijn schrijven bevalt het hem daar best en dat is maar goed ook.

Ik heb vanavond ook verschillende adreswijzigingen opgegeven aan de bladen die ik geregeld ontving: de Ambtenaar, PTT Studieblad, Radio Bulletin en PTT bedrijfsbanden. Jullie betalen de abonnementen wel voor mij niet.

Gisteren kreeg ik ook weer een brief van Kampen. Ik vind het wat fijn dat die me ook geregeld op de hoogte stellen van hun belevenissen. Wat zegt de krant in Holland anders over de toestand hier in Indië? Uit de Hoogeveense Courant word je daarover zo weinig gewaar. Maar ik houd er weer mee op, want jullie zien wel mijn postblad is alweer vol.

Veel liefs en groeten,

Henk

 

Praboemoelih, 28 maart 1948

Lieve ouders,

Tegen wil en dank moet ik toch even schrijven. Het is namelijk het geval dat ik hier in Praboemoelik een jongen tegen het lijf liep die Reinders heet. En toen vroeg ik hem natuurlijk waar hij vandaan kwam. En toen bleek dat hij uit Hoogeveen kwam en dat die schoonmaker Reinders een oom of een neef van zijn vader was. Dus dat schijnt nog bij vader in de familie te zitten. Hij zei dat hij ingeschreven stond in Hoogeveen. Kunnen jullie dat misschien bijgeval eens uitpluizen? En verder ontmoette ik vandaag nog een jongen uit Elburg. Ene zekere Zoet en die hoorde dat ik uit Hoogeveen kwam. En toen vroeg hij mij of ik Coen van Triest ook kende. Verder vertelde hij er nog bij dat Coen ook in Indië zat. Nu toen heb ik hem eens even haarfijn uitgelegd dat Coen een kameraad van mij was. Hij vertelde ook dat hij naast Coen zijn zuster woonde. Die woont nl. in Elburg. Ik geloof haast dat ze getrouwd is. Willen jullie Coen zijn ouders de groeten doen van Zoet. Nu dat was dat. Ik heb vandaag ook weer een brief van jullie gehad. Daaruit heb ik vernomen dat jullie nog maar steeds in de rommel zitten. Dus jullie hebben de zaak nog wat laten opknappen ook. Hoe staat het met de radio. Is hij alweer klaar. Ja ik heb nu al heel wat brieven gehad van jullie en van Makkie niet te vergeten

Ook was er vandaag weer een van haar bij. Ik las in de courant dat Kwiek de afgelopen week een uitvoering heeft gegeven. Zijn jullie nog geweest en hoe was hij. Alie zal er toch in elk geval geweest zijn. Ik heb nog steeds geen tam/tam te pakken kunnen krijgen voor Hr. Hagendoorn. Het schijnt dat die dingen hier niet zijn. Wat je hier wel hebt zijn krissen en klewangs. Maar ja daar heeft hij natuurlijk ook geen belang bij. Tot een volgende keer. Veel liefs en een stevige zoen van Henk

PS Schrijf me ze spoedig mogelijk het adres van Marinus.

 

Praboemoelih, 31 maart 1948

Lieve allen,

Vandaag ontving ik weer een brief van jullie en daaruit vernam ik dat jullie mijn eerste brief vanuit Sumatra gehad hebben. Het is anders vlug gegaan met die brief van jullie. 24 Maart verstuurd en 31 maart in mijn bezit. Hoeveel brieven hebben jullie nu al gehad van mij?

Ik heb ongeveer om de andere en soms om de twee dagen geschreven. Weten jullie al precies waar Japie Broens zit? Ik vermoed in de buurt van Batoeradja. Tenminste daar ligt 4-4 RI. Afijn dat hoor ik nog wel. Dus de uitvoering van Kwiek is goed geslaagd. Feliciteren jullie Hr. Hagendoorn van me met het volgende jullie goede resultaat van de uitvoering? Laat hij mij ook eens een keer schrijven. Dan hoort hij vanzelf iets van mij terug.

Ja, jullie zijn me de fuifnummers wel hoor! Eerst naar de avond van de buurt en dan naar de uitvoering van Kwiek. En dan nog 'snachts om een uur of twee thuis komen. Ik geloof dat ik nu al jullie brieven heb ontvangen. Als ik dus goed begrijp dan houdt Marinus nog niet zo erg van die sterk gekruide rijst. Nou ik vond het eerst ook tamelijk erg maar dat went ook wel.

Nasi goreng noemen ze her hier. En er zit Banjak sambal in. Banjak sambal dat betekent veel kruiden, snappen jullie?

Ja er zal zo nu en dan wel eens een Maleis woord in mijn brief verzeild raken, maar als jullie het dan niet begrijpen dan hoor ik dat wel. Oh ja, ook zou ik graag zo spoedig mogelijk het adres van Marinus hebben. Ik geloof dat ik er al eerder om gevraagd heb maar dit is dan een herinnering.

Oh ja als het kan zou ik ook graag een nieuw bril ontvangen. De mijne is vandaag namelijk gesneuveld. Aan het eind van de brief zal ik het recept opschrijven. En een stuk of wat filmpjes zou ik ook wel graag van jullie ontvangen. Je kunt het best een biscuit blik voor dat doel gebruiken. Die laat je dan dichtsolderen bij Slender of hetzelfde wie.

Dus de pruimenboom bloeit al. Ik zag namelijk een bloesempje zitten aan Alie's brief. Ik vond het erg aardig. Oh ja zeg, ik heb iets vergeten. Morgen is Makkie jarig. Het is wel al laat maar zouden jullie een bosje bloemen voor haar kunnen kopen. Met mijn kaartje er aan. Je kunt ze misschien wel meegeven met Metselaar. Die komt er toch langs. Stom dat ik daar niet eerder aan gedacht heb. Maar jullie zien al weer mijn brief is alweer vol en dus tot een volgende keer.

Jullie Henk

Bril :     R S-1 O=C -2.25 175gr

            L S-1 O=C 2.0     165gr

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

About Me

Brieven van mijn vader aan zijn ouders in periode februari 1948 t/m december 1948 vanaf De Sloterdijk en uit Palembang Indië.

Recent Posts

Brieven uit Indië - deel 15 (vanaf 28 november 1948)
De Groote Beer
Geweldige tekening van Piet
Brieven uit Indië - deel 14 (vanaf 2 november 1948)
Brieven uit Indië - deel 13 (vanaf 17oktober 1948)
Brieven uit Indië - deel 12 (vanaf 3 oktober 1948)
Brieven uit Indië - deel 11 (vanaf 18 september 1948)
Korporaal Henk Post, Staf Cie 5-9 RI
Brieven uit Indië - deel 10 (vanaf 1 september 1948)
Verklaring Ministerie
Henk aan de rekstok
Brieven uit Indië - deel 9 (vanaf 24 augustus1948)
Henk samen met dienstmakker
Brieven uit Indië - deel 8 (vanaf 30 juli 1948)
Sloterdijk
Zuid Sumatra (ster Praboemoelih - getekend door W.C.H. Robert - vader van Hedwig)
Brieven uit Indië - deel 7 (vanaf 21 juli 1948)
Brieven uit Indië - deel 6 (vanaf 2 juli 1948)
Brieven uit Indië - deel 5 (vanaf 6 juni 1948)
Brieven uit Indië - deel 4 (vanaf 23 mei 1948)
Brieven uit Indië - deel 3 (vanaf 3 mei 1948)
Indische vriend Jakob
Sloterdijk
Brieven uit Indië - deel 2 vanaf 5 april 1948
Brieven uit Indië - deel 1 vanaf 18 februari 1948

Links

Home
View my profile
Archives
Friends
Email Me
My Blog's RSS

Friends

Page 1 of 1
Last Page | Next Page
Hosting door HQ ICT Systeembeheer