Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
M&C 2014 Praktijkonderdeel Film Groep 1a: Documentaire Subbacultcha! Home | Profile | Archives | Friends
Voor ons vak Filmpraktijk zullen wij een documentaire maken over het muziekplatform Subbacultcha!. De ontwikkelingen en research zullen we in dit blog tentoonstellen.

Distributiepagina5/12/2014

Logline

Onze korte documentaire gaat over het onafhankelijke, alternatieve muziekplatform Subbacultcha!, waarbij we, naast een kijkje te nemen achter de schermen van deze organisatie, de diversiteit en het 'community'-gevoel dat zij trachten te geven aan hun leden in Amsterdam laten zien.

Premisse

Op een dieper niveau illustreert deze korte documentaire dat er in Amsterdam tal van interessante en minder voor de hand liggende locaties en concerten te vinden zijn, waar Subbacultcha! gebruik van maakt om een internationaal diverse 'community' van leden samen te brengen.

Context

Het idee om de documentaire over Subbacultcha! te doen kwam van een van onze groepsleden die al een tijdje lid is van Subbacultcha!. Subbacultcha! presenteert goed de ondergrondse cultuur die Amsterdam te bieden heeft. Omdat wij onze documentaire wilden betrekken met de stad Amsterdam is Subbacultcha! dus een goed uitgangspunt. We wilden vooral het 'community'-gevoel dat Subbacultcha! in zo'n grote, internationale stad als Amsterdam†tracht te brengen†laten zien in onze documentaire. De keuze om dan vooral sfeersituaties te filmen lag †voor de hand en daar ligt dus ook de focus op in onze film. We hebben daarom een aantal evenementen van Subbacultcha! mogen filmen en ook de leden daarbij betrokken om een goed sfeerbeeld te creŽren. We hebben o.a. gekozen voor locaties als De Nieuwe Anita om in beeld te brengen, vanwege het interessante kraakverleden dat deze locaties hebben in de stad Amsterdam. Deze beelden hebben we afgewisseld met een blik achter de schermen in het hoofdkantoor van Subbacultcha! en hoe het maandelijkse magazine wordt gedistribueerd.

Synopsis

In deze korte documentaire volgen we het Subbacultcha!-symbool (de tas) tot we duidelijkheid krijgen over hoe het is om je bij de Subbacultcha!-'community' te voegen. Allereerst volgen we een distributeur die de maandelijkse magazines verspreidt, waarna we terecht komen op een Subbacultcha!-event. De sfeer bij zo'n event wordt duidelijk gemaakt, waardoor je als kijker wordt meegenomen in wat Subbacultcha! precies inhoudt en wat het verder te bieden heeft.†
† † † † † † † †

Poster†

Documentaire
Vanwege toestemming van Subbacultcha! voor het online posten van de film komt de link naar de film pas op een later tijdstip hier te staan.

Visie van de maker
We wilden van deze opdracht een creatieve, beelddragende documentaire maken over een onderbelicht onderwerp. We hebben zoals eerder gezegd gekozen voor het platform Subbacultcha!. Als makers vonden we het heel belangrijk om het 'community'- gevoel van Subbacultcha! vast te leggen, evenals de diversiteit die Subbacultcha! te bieden heeft (op vlak van leden, muziek en evenementlocaties). We wilden veel sfeerbeelden, wat zou leiden tot de conclusie dat Subbacultcha! bij een relaxte groep leden hoort die voor diversiteit, alternativiteit en samenhorigheid staan. Met deze documentaire willen we dus laten zien waar Subbacultcha! als concept voor staat en hoe het probeert een platform te creŽren voor alternatieve (onbekende) muziek voor zijn diverse leden.

Achtergrondinformatie
Het onderwerp van onze documentaire gaat over het onafhankelijke, alternatieve muziekplatform Subbacultcha!, dat in 2004 werd opgericht in Amsterdam. Subbacultcha! organiseert het hele jaar door tal van optredens waar nieuwe, relatief onbekende muziekgroepen te ontdekken vallen. Ook worden er kunsttentoonstellingen, filmvertoningen georganiseerd en een maandelijks magazine gepubliceerd. Het platform werkt met een maandelijks lidmaatschap waarmee je de rest van de maand gebruik kunt maken van alle Subbacultcha!-evenementen. Subbacultcha!'s populariteit is zodanig gegroeid in de rest van het land waardoor het nu ook al een tijd in BelgiŽ te vinden is. Subbacultcha! tracht een ondergronds circuit op te zetten voor nieuwe, interessante muziek en kunst. In de loop der jaren heeft de organisatie een waar 'community'- gevoel weten op te bouwen bij haar leden. De organisatieslogan is niet voor niets 'You are part of something greater'.

Een andere documentaire zag onze regisseur als voorbeeld en inspiratie voor onze korte documentaire. Het gaat om de documentaire 'Part of the weekend never dies' (2008). Hierin gaat het over de Belgische band†Soulwax.†Hierin wordt een beeld geschetst van de band door energieke concertbeelden af te wisselen met†backstage footage, maar ook met uitspraken van fans en collega-muzikanten over de rol die†Soulwax†voor hun speelt (https://www.youtube.com/watch?v=Q3tTGb-PiCw).

Voordat we met de opnames van de film begonnen, wilden we heel graag een speelse, rauwe stijl aan de film meegeven om de relaxte sfeer van Subbacultcha! beter weer te geven. Dit wilden we o.a. doen door middel van veel†hand-held shots†(waarbij compositie en belichting niet steeds per se 100% perfect hoefden te zijn), en live opgenomen muziek tijdens de bezochte concerten.

0 Comments | Post Comment | Permanent Link

Werkproces (making of) en research5/12/2014

Werkproces (making of):

Er werden helaas geen foto's gemaakt tijdens de filmopnames. We zijn uiteindelijk wel geëindigd met een behoorlijk grote hoeveelheid aan extra filmmateriaal dat de documentaire niet gehaald heeft (voornamelijk concertbeelden, live-muziek en extra interviews met leden en Subbacultcha!-organisatoren).

Vooraleer we besloten hadden om Subbacultcha! als onderwerp van onze documentaire te maken, hebben we eerst nog lang nagedacht over verschillende andere mogelijke documentaireonderwerpen, zoals de rol van toeristen in Amsterdam (1), de nakende sluiting van nachtclub Trouw (2) en de 'underground cinemas' van Jeffrey Babcock (3). Het nadenken over deze andere, gesneuvelde onderwerpen is uiteindelijk zeker niet nutteloos geweest, aangezien bepaalde aspecten hiervan uiteindelijk in onze documentaire over Subbacultcha! terug te vinden zijn: diverse internationaliteiten die terug te vinden zijn bij Subbacultcha! (1), sfeerbeelden van een bepaalde muzikale 'community' (2), en interessante, minder bekende (al dan niet kraakpand)locaties die in Amsterdam te vinden zijn (3).

De communicatie met de Subbacultcha!-organisatie is in een eerdere blogpost terug te vinden. Bij een eerste bezoek aan hun hoofdkantoor hebben we overlegd tijdens welke concerten we precies konden filmen. Uiteindelijk zijn we gaan filmen in Dokzaal tijdens een concert van Ela Stiles (http://subbacultcha.nl/2014-11-17/the-rest-is-noise-ela-stiles/coming-up-feed#.VHuJ-9KG-So) en in De Nieuwe Anita tijdens een concert van Yonatan Gat (http://subbacultcha.nl/2014-11-21/yonatan-gat/coming-up-feed#.VHuKG9KG-So). Tussen deze twee optredens in hielden we nog een interview op het hoofdkantoor met de artistic director en de web editor van de organisatie. Verder filmden we tijdens een distributieronde nog een distributeur in Café Katoen en maakten we enkele korte shots van verschillende locaties verspreid over Amsterdam waar Subbacultcha! ook evenementen organiseert.

Tijdens de filmopnames begonnen we ook reeds na te denken over de opbouw van onze documentaire, maar dit kreeg vooral meer concrete vorm in de loop van de montage-uren (tijdens de selectie en editing van de beste filmbeelden). Uiteindelijk besloten we om de documentaire te laten beginnen met de distributietaferelen (aangezien veel mensen in eerste instantie via het verspreide magazine met Subbacultcha! in aanraking komen), en te eindigen met een fragment uit het interview met de organisatie wanneer over de toekomst van Subbacultcha! gepraat wordt.


Research

Zoals reeds in vorige blogposts vermeld, was de documentaire 'Part of the weekend never dies' (2008) over de muziekband Soulwax (met een energieke afwisseling tussen concertbeelden, backstage footage en interviews met fans en muzikanten) enigszins inspiratie voor onze documentaire. 
Verdere informatie omtrent Subbacultcha! was voor ons te vinden op hun website, Wikipedia en concertpagina's:
http://www.subbacultcha.nl/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Subbacultcha! (op deze pagina wordt o.a. het in onze documentaire gebruikte Pixies-nummer 'Subbacultcha' vermeld)
http://subbacultcha.nl/2014-11-17/the-rest-is-noise-ela-stiles/coming-up-feed#.VHuJ-9KG-So
http://subbacultcha.nl/2014-11-21/yonatan-gat/coming-up-feed#.VHuKG9KG-So
Eveneens vonden we ook nog een webpresentatie omtrent het marketingmodel van Subbacultcha!, waar we enkele afbeeldingen vandaan haalden:
http://www.slideshare.net/Cultuurmarketing/13-maart-subbacultcha

De titel en ondertitel van onze film ('You are part of something greater' en 'Unruly music documentary') worden respectievelijk als slogan voor de organisatie en het maandelijkse magazine gebruikt ('Unruly music magazine').

Enkele accessoires die deel uitmaken van het Subbacultcha!-platform (tas, lidkaart, magazine), en die we van de organisatie hadden gekregen om te gebruiken, hebben we als rode draad doorheen onze documentaire verschillende malen laten opduiken.
                                                 

          

0 Comments | Post Comment | Permanent Link

Emails/contact met Subbacultcha!1/12/2014

Hieronder volgt het overgrote deel van onze mailcorrespondentie met de Subbacultcha!-organisatie (onze contactpersoon daar heette Andreea):

- - - - - - - - - - - - - -†

Dear Subbacultcha!,
I am a Media Studies student from the UvA, and for one of my current courses I have to make a short documentary (together with three other people) concerning a unique and interesting topic. So we had the idea of doing a docu about Subbacultcha!, the coolest alternative music and art platform we know! (...)†
The docu we need to create, will have a maximum length of 5 minutes (since it's just a school project), and it needs to be shot and edited during the month November.†
What we have in mind at the moment is to shoot a creative, mainly image-driven docu in which we try to capture what Subbacultcha! is about, what it tries to achieve, and which communal atmosphere one can find and expect at various Subbacultcha!-organised events. More specifically, we would like to film at some events Subbacultcha! organises this month. We are especially interested in filming at this week's OCCII-event and the DE NIEUWE ANITA-events later on, since those places have an interesting squatting-background we also would like to mention and highlight in our docu.
Apart from that, it would also be great if we could film a bit at the Subbacultcha!-headquarters, if that's possible. This to capture a bit what's happening behind the scenes at Subbacultcha! (how the monthly magazine comes together, which art exhibition one can visit at the HQ, ...). It would also be very interesting for us if we could do some short interviews with a couple of people from the Subbacultcha!-organisation itself, to talk about where Subbacultcha! comes from, and how exactly it simultaneously tries to create a platform for alternative music and art and a community of diverse members.†
We hope this idea sounds as interesting to you as it does to us. If you like to help us and could give me a reply about this, that would be great! If you want, we can also come by at the HQ this week to further explain our documentary idea.
Thanks in advance for a reply!
- - - - - - - - - - - - - -†

Thanks for your e-mail, this sounds really interesting.†
But since this week is so busy (so many shows happening in Amsterdam!), we'd like to first get some questions out of the way:
- can you show us some of your previous work? (yours and your colleagues)
- you mention it's for a school project, but will it be posted online afterwards? because in that case, we would like to be able to see it first; it's not so much about controlling your vision but rather of making sure that all the info is accurate;
- also can you be more specific in what you hope to capture in the documentary? as the description below is quite broad.
Let us know, thanks!
Best,
Andreea

- - - - - - - - - - - - - -†

Hi Andreea,
Thanks for your reply! (...)
Will the docu be posted online afterwards? Not necessarily. We can leave that decision to you, after you've seen the end result (we will of course show/send you the final version of the docu). At the end of the course/semester however, a screening is held (in one of the university buildings) of all the documentaries made by the students of the course. But the only people who are present at that occasion are the students themselves and the teachers.†

During our first brainstorm session we came up with the following situations/scenes we think are interesting to capture on camera:

-> concerning the way Subbacultcha! operates/functions:
- filming one of the distributors when distributing the magazines at a few locations (and perhaps filming a passer-by picking up a magazine and starting to read in it)
- filming people entering a Subbacultcha!-show and showing their membership pass at the entrance
- filming a bit at the HQ, where people of the organisation are putting together the new magazine, arranging future shows, ...
-> concerning music:†
- filming some of the bands when setting up their gear and playing at the Subbacultcha!-concerts
- filming the audience enjoying the concerts (capturing the atmosphere at the events)
-> concerning art:†
- filming the exhibition space people can visit at the HQ
- filming at another art space that Subbacultcha!-members can visit (like Mediamatic)
-> concerning interviews:
- short interviews with several Subbacultcha!-members (who are attending the shows) (What do you like about Subbacultcha!/What does it mean to you? Why are you a member? What do you like about the shows they organise (atmosphere, type of location, type of bands/music)?)
- short interviews with people who run locations like OCCII, De Nieuwe Anita, Mediamatic, ... (to tell something about the background of the location, about the collaboration with Subbacultcha!, ...)
- short interviews with people from the Subbacultcha!-organisation (asking about the history of Subbacultcha!, personal views on what they try to achieve with this platform, what does the future of Subbacultcha! look like, ...)

So, with this docu we want to show some of the different activities Subbacultcha! organises, and give a little behind-the-scenes impression of the organisation.†
But on a deeper level the docu will also show that Subbacultcha! gathers or attracts a very diverse (e.g. in terms of nationalities) group of members. And also that there are lesser-known venues to be found in Amsterdam, with an interesting background and atmosphere (where Subbacultcha! makes good use of).†
Hopefully this gives you some more insight in the set-up we currently have in mind for the docu.
Thanks in advance for a reply!
- - - - - - - - - - - - - -†

Thanks for taking the time to break this down for me.
It's really interesting but I'm afraid it is too short notice: you would need to get approval from the bands and the venues to film, plus this is an extremely busy week for us, as well as next week when we have the magazine deadline.††
However, we'd like to invite you over to our office sometime next week and we can see if there's another time/ way to make this happen.†
Let me know what you think.
Best,
Andreea

- - - - - - - - - - - - - -†

Come by tomorrow at 4PM. You can sit down with me and Phil. He is the editor of the magazine, he does programming and handles the website. As for me, I am responsible for the distribution of the magazine, the members' system and I also help with the magazine. Just so you know who you're dealing with :)
Best,
Andreea

- - - - - - - - - - - - - -†

Hey Andreea,
Is it okay then for us to film at Dokzaal on Monday evening?
Greets

- - - - - - - - - - - - - -†

We're good to go for tonight! Doors open at 19.30, see you there.†
And how about you come to the office either on Wednesday or on Thursday afternoon? (in the morning some of will be in Utrecht to prepare for Le Guess Who)
If you want, you can send us a few questions in advance, it might be easier to persuade someone to answer them on camera. Sorry we're so lame! :)
Let me know if this is OK.†
Best,
Andreea

P.S.: a last-minute change of plans: the visit to the office is still on, but the art expo downstairs was taken down today. The artist needed the works, sorry!

- - - - - - - - - - - - - -†

Hey Andreea,
Would it be ok for you if we come to the office at 4PM on Thursday? We were thinking of interviewing two (maybe three) people of the organisation (preferably a man and a woman; and if possible one of the two with a nationality/background other than Dutch (we already interviewed some non-Dutch Subbacultcha!-members yesterday, and we'd like to emphasize this international diversity of Subbacultcha! in our docu)).
These are some of the interview questions we were already thinking of:

What do you exactly do within the organisation? What are the different 'functions' within Subbacultcha?

What does Subbacultcha! mean to you/What do you try to achieve with it?
How has the platform grown over the years?
How would you describe the Subbacultcha!-members (in terms of age, background, interests, ...; a rather homogeneous or heterogeneous group?, certain shared characteristics?)?
What is your best Subbacultcha!-related experience (that one moment/show/band/... you'll never forget)?
...
Please don't be overwhelmed or anything by this amount of (rather broad) questions in advance. We definitely don't expect a perfectly shaped answer to all of them. We just hope/like to capture some of the passion and motivation of the people of the organisation during a relaxed conversation ;).
Thanks in advance
- - - - - - - - - - - - - -†
Hey Andreea,
We had a good time filming at De Nieuwe Anita last Friday! We are now busy with the selection and editing of the footage.. I'll keep you informed when we reach the end of these processes and when we finish the documentary.
Greets
- - - - - - - - - - - - - -†

(...)
0 Comments | Post Comment | Permanent Link

Inspiratie 17/11/2014

Vincent is erachter gekomen dat de naam 'Subbacultcha' van het gelijknamige nummer van de Pixies komt. Dit nummer zouden we ook nog eventueel kunnen gebruiken voor onze docu.

(Zie de link naar het nummer)
http://www.youtube.com/watch?v=OIFlVM4JnPI

Ook zouden we de uitspraak 'You are part of something greater' (door Subbacultcha! vaak gebruikt als slogan) eventueel kunnen gebruiken als titel voor onze docu.

Om in de documentaire de verscheidenheid aan Amsterdamse locaties te tonen waar Subbacultcha! evenementen organiseert (naast Dokzaal en De Nieuwe Anita (zie draaischema)), dachten we ook nog aan het maken van een reeks korte locatieshots van de volgende plaatsen:
- Melkweg

- Sugarfactory

- OT301

- OCCII

- Foam

- Muziekgebouw aan 't IJ

- Mediamatic

- ...

0 Comments | Post Comment | Permanent Link

Interviewvragen Subbacultcha! 17/11/2014

Interviewvragen documentaire Subbacultcha!

Werknemers:

-Wat betekent SC voor jou?

-Wat is je functie binnen SC?

-Welke andere verschillende functies zijn er binnen SC?

-Hoe is SC gegroeid?

-Idee dat doel SC is bereikt; nieuwe doelen?

-Zelf veel actief binnen SC?

-Omschrijving typisch SC-lid? Overeenkomsten/verschillen?

-Beste ervaring binnen SC?

Leden:

-Wat betekent SC voor jou?

-Beste ervaring binnen SC?

-Omschrijving typisch SC-lid?

-Veel actief binnen SC?

-Wat maakt de evenementen van SC bijzonder?

Verder dachten we dat het voor de documentaire ook leuk kan zijn wanneer leden elkaar interviewen tijdens een informeel evenement zoals bijvoorbeeld een concert. Hierdoor kan de omgang tussen de leden getoond worden. Ze zouden elkaar dan tevens 'flauwe' vragen kunnen stellen om los te komen, zoals wat ze van de SC-tas vinden of iets dergelijks. Wellicht komen hier een aantal grappige quotes uit voort die gebruikt kunnen worden in de documentaire om op die manier een beeld te geven van de informele sfeer die typerend lijkt te zijn voor Subbacultcha!-evenementen en de verwachtingen van de leden.

0 Comments | Post Comment | Permanent Link

Draaischema documentaire17/11/2014

Maandag 17/11: Optreden Ela Stiles + Karawane (Dokzaal, 19u30) (http://subbacultcha.nl/2014-11-17/the-rest-is-noise-ela-stiles/coming-up-feed#.VHuJ-9KG-So)

 - Shots van buitenkant en binnenkant concertlocatie

- Shots van mensen die binnenkomen en hun Subbacultcha!-lidkaart aan de kassa tonen

- Shots van de optredens zelf (en de voorafgaande technische opbouw ervan)

- Shots van het publiek tijdens en tussen de optredens door

- Korte interviews met Subbacultcha!-leden, over Subbacultcha!

- Korte interviews met personen van Dokzaal, over de locatie zelf en over de samenwerking met Subbacultcha!

- ...

 

Woensdag 19/11 of Donderdag 20/11: Hoofdkantoor Subbacultcha!

 - Shots van binnen- en buitenkant locatie

- Interviews met enkele mensen van de organisatie

- Shots van de kunstgalerie in het gebouw

- ...

 

Vrijdag 21/11: Optreden Yonatan Gat + Girlpool + Craig Elliott (De Nieuwe Anita, 20u) (http://subbacultcha.nl/2014-11-21/yonatan-gat/coming-up-feed#.VHuKG9KG-So)

- Shots van buitenkant en binnenkant concertlocatie

- Shots van mensen die binnenkomen en hun Subbacultcha!-lidkaart aan de kassa tonen

- Shots van de optredens zelf (en de voorafgaande technische opbouw ervan)

- Shots van het publiek tijdens en tussen de optredens door

- Korte interviews met Subbacultcha!-leden, over Subbacultcha!

- Korte interviews met personen van De Nieuwe Anita, over de locatie zelf en over de samenwerking met Subbacultcha!

- ...

 

Overige:

 - Shots van een Subbacultcha!-distributeur die enkele magazines distribueert op een nog te bepalen locatie

- Terugkerende shots van significante props (als rode draad doorheen de documentaire): Subbacultcha!-tas, -magazine, -lidkaart

- ...

0 Comments | Post Comment | Permanent Link

Info over Subbacultcha!16/11/2014

Het hoofdkantoor is te vinden op de Da Costakade 150 in Amsterdam.

Dit is een afbeelding van het kantoor voordat het werd ingericht.
Meer informatie over Subbacultcha! is te vinden via†http://subbacultcha.nl/.

0 Comments | Post Comment | Permanent Link

InitiŽle documentaire-idee16/11/2014

Een eerste idee voor een creatieve korte documentaire zou over het onafhankelijke, alternatieve muziekplatform Subbacultcha! kunnen gaan, dat in 2004 werd opgericht in Amsterdam. Subbacultcha! organiseert het hele jaar door tal van optredens waar nieuwe, relatief onbekende muziekgroepen te ontdekken vallen. Ook worden er kunsttentoonstellingen en filmvertoningen georganiseerd en een maandelijks magazine gepubliceerd. Het platform werkt met een maandelijks lidmaatschap, dat ondertussen ook al enkele jaren in België bestaat. Subbacultcha! tracht een ‘ondergronds’ circuit op te zetten voor nieuwe, interessante muziek en kunst. In de loop der jaren heeft de organisatie een waar ‘community’-gevoel weten op te bouwen bij haar leden. De organisatieslogan is niet voor niets ‘You are part of something greater’.

Een documentaire over Subbacultcha! kan er in bestaan om de overtuigingen en dynamiek die aan de basis van dit platform liggen (trachten) te vatten. Er kan gefilmd worden tijdens verschillende concertavonden of andere evenementen van Subbacultcha!. Deze sfeerbeelden kunnen afgewisseld worden met een blik achter de schermen van het Subbacultcha!-hoofdkantoor, waar het maandelijkse magazine wordt samengesteld. Ook kan aan leden of mensen van de organisatie gevraagd worden naar wat Subbacultcha! precies voor hen betekent. Deze aanpak doet denken aan de documentaire ‘Part of the Weekend Never Dies’ (2008), over de Belgische band Soulwax (https://www.youtube.com/watch?v=Q3tTGb-PiCw). Hierin wordt een beeld geschetst van de band door energieke concertbeelden af te wisselen met ‘backstage footage’, maar ook met uitspraken van fans en collega-muzikanten over de rol die Soulwax voor hen speelt.

0 Comments | Post Comment | Permanent Link

Taakverdeling documentaire16/11/2014

- Katharina: camera + montage

- Lisha: montage

- Tracey: geluid + productie

- Vincent: regie + productie

0 Comments | Post Comment | Permanent Link
Hosting door HQ ICT Systeembeheer