Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
Openboek

Description

Recensies en interviews


«  June 2018  »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

My Links

* Home
* My Profile
* Weblog Archives
* Friends

Interview Patricia Snel

Allereerst willen we graag weten hoe het voor je is om weer in Nederland te zijn.††
Ik vind het heerlijk om in Nederland te zijn. Dan kan ik eindelijk weer eens pannenkoeken, appeltaart en kroketten eten. Maar belangrijker nog is natuurlijk mijn familie, de uitgever en vrienden zien. En hoe fijn is het om langs de Amsterdamse grachten te fietsen. Gemiddeld ben ik twee keer per jaar in Nederland. Nu De jacht is verschenen, ben ik er wat langer om het te promoten.

Je bent een bezige bij. Na je studies Italiaanse taal- en letterkunde en kunstgeschiedenis heb je al veel gedaan, geschreven, workshops gegeven, bedrijven opgericht. Wat vind je het leukste hiervan?
Ik daag mezelf graag uit en stel doelen. Is het resultaat behaald dan moet ik weer door. Mijn schrijversbestaan is een onuitputtelijke bron voor mijn verhalen.††

Je doet veel moeite je in te leven in diverse werelden en leefomstandigheden. Is dit de reden dat je al op verschillende plaatsen geweest bent?†
Ik verhuisde van Nederland naar Singapore en zo is het begonnen. Ik ontmoet veel mensen en die inspireren me. Toen ik De expat schreef las ik in de Singaporese krant dat er zes ton ivoor was onderschept in Hong Kong. Ik wist meteen het onderwerp voor mijn vierde boek De jacht. Daarbij heb ik al jaren geleden mijn hart aan Afrika verloren. Met name de natuur, de olifanten en rhino's, de energie en het oergevoel dat het in me losmaakt. De nietigheid. Die voel je nergens zo sterk als in Afrika. Vervolgens ben ik me in de handel gaan verdiepen. Ik las rapporten, bekeek films, interviewde biologen en uiteindelijk ben ik zelfs naar Congo afgereisd. Als waarschuwing kreeg ik mee: Patricia, niets werkt in Congo, behalve de geheime dienst. Dus behalve de illegale ivoorateliers, de ivoormarkten, het straatbeeld, de verhalen van Congolezen, had ik voortdurend het idee dat ik over mijn schouder moest kijken. De Congolese overheid zit er namelijk niet op te wachten dat iemand illegale praktijken in hun land onderzoekt. Die spanning, dat broeierige, het gevoel gevolgd te worden, dat heb ik in De jacht verwerkt.

Vind je het moeilijk je aan te passen aan andere leefomstandigheden?††
Het is leerzaam, leuk en avontuurlijk en het maakt je nederig om in een nieuw werelddeel je weg te vinden. Of dat nu in de supermarkt van Georgetown is (Cayman Islands) en je per se Nutella wilt kopen of dat het is je aan te passen aan de cultuur. Bijvoorbeeld in Singapore hoor je visitekaartjes met twee handen aan te nemen. Anders is het onbeleefd. De business cards vervolgens in je zak stoppen of aan de achterkant beschrijven is uit den boze. Dus nee, ik vind het niet moeilijk om me aan te passen. Integendeel.

Bereid je je goed voor voordat je naar een ander continent vertrekt of laat je alles op je afkomen?††
Een goede voorbereiding is het halve werk. Al heb ik een ongelooflijke hekel aan administratie en formulieren invullen. Verder laat ik ter plekke een stad of eiland over mij heen komen. Met de fiets of uren slenteren is een mooie manier om een stad en haar bewoners te leren kennen.

Je bent samen met je man naar Singapore gegaan. Hadden jullie steun aan elkaar bij het wennen aan een nieuwe omgeving en leven?
Net als het krijgen van kinderen of je huis verbouwen kan het verhuizen naar het buitenland impact op je relatie hebben. Ik had deze ommekeer niet verwacht, maar gelukkig is mijn persoonlijke en werkmatige leven er alleen maar beter op geworden nu we uit elkaar zijn. Het heeft nieuwe kansen en mogelijkheden geboden.

Wat zijn de hoogtepunten tot nu toe in je leven?†
Dat zijn er een aantal. Ik leef al anderhalf jaar uit een koffer en kan gaan en staan waar ik wil. En dat doe ik ook. Een vrij zorgeloos bestaan. Geen bezit hebben, geen rekeningen, geen vaste lasten, behalve eten en drinken en tickets. Ik kan het iedereen voor een tijd aanbevelen. Ik leef nu voornamelijk op de Cayman Islands (Kaaiman Eilanden) en pendel regelmatig naar Singapore. Daar heb ik drie jaar lang een leven opgebouwd. Een ander hoogtepunt is dat De expat in het Engels is vertaald en de internationale rechten zijn verkocht. Dus behalve de lezingen in Singapore en Brunei volgende maand, zal ik er ook weer een booklaunch hebben later dit jaar. En iedere booklaunch is een hoogtepunt. Als ik mijn boek in de winkels, op Schiphol of bij iemand op tafel zie liggen dan denk ik: Pat, dat heb je toch maar weer mooi voor elkaar. Dat maakt me heel erg gelukkig, dat ik mensen met mijn verhalen kan amuseren. Want zonder publiek is er niets aan.

Wil je ook iets vertellen over de minder mooie momenten uit je leven?
Ja hoor. Dat na dertien jaar samenzijn de relatie stopte. De manier waarop dat is gegaan had ik nooit verwacht. Maar het heeft nieuwe kansen en mogelijkheden geboden. Anders had ik bijvoorbeeld ook niet op de Kaaimaneilanden gezeten met een inspirerende huisgenoot.

Je verwerkt wat je om je heen ziet in je verhalen. Was het ook zo dat deze gebeurtenissen je uitnodigden te gaan schrijven?††
Mijn verhalen zijn een mix van werkelijkheid en fantasie. Nooit een op een. Zoals bijvoorbeeld in Verblind, mijn debuut, daarvoor heb ik me ondergedompeld in de wiethandel. Hoe spannend was dat! En daar heb ik een verhaal omheen verzonnen. Met De expat en De jacht is het niet anders. Ik zoek zulke schimmige werelden graag op. En als je goed oplet, is dat niet zo moeilijk te vinden. Het is vaak dichterbij dan je denkt.††

Je boeken dragen een boodschap met zich mee. Is het belangrijk voor je mensen te laten zien wat er aan de hand is in de wereld?††
Met schrijven kun je de lezer, dat hoeft niet per se, iets extra's meegeven. Ik gebruik in mijn verhalen universele thema's zoals liefde, macht en verleiding, maar ik vind het belangrijk om de lezer mee te nemen naar een andere, spannende en avontuurlijke (criminele) wereld, die totaal niet de zijne is. Even weg uit het alledaagse, maar wel met herkenbare problemen en dilemma's van mijn personages. Ik zie mezelf allesbehalve als een wereldverbeteraar, maar als de lezer iets opsteekt van mijn boeken word ik daar wel blij van.

Was het moeilijk in de publiciteit te komen toen je begon met schrijven? En om je bekendheid vast te houden?
In het begin is dat lastig. Dat is nu eenmaal zo. Maar ik ben niet iemand die zich daardoor uit het veld laat slaan. Integendeel, het prikkelt me alleen maar. Mijn bekendheid groeit nog steeds en om dat vast te houden zit er niets anders op dan spannende boeken te schrijven, met alle passie en energie die ik in me heb. Maar nu eerst nog even genieten van het succes van De jacht.††

Wil je ons vertellen hoe je verhaal en je boek vorm krijgen vanaf het eerste idee?
In het kort: ik begin met een synopsis, waarin het conflict, de ontwikkeling van het verhaal en de karakters, de obstakels en inzichten van de hoofdpersonages zijn beschreven. Ik moet weten waar ik met het verhaal naartoe wil. Een docent zei eens: ėWeet welke haven je gaat bezeilen."†

Nadat je een succesvol boek hebt geschreven, voel je toch wel enige druk om dit weer te kunnen doen? Heb je met je uitgever een afspraak binnen hoeveel tijd je een boek geschreven moet hebben?
Die druk leg ik voornamelijk mezelf op. Maar ik ervaar dat niet als onplezierig. De uitgever en ik zitten op een lijn. Ik zou niet graag de hele dag koffie drinken of borrelen.

Lukt het een boek binnen de bepaalde tijd af te hebben? Het lijkt ons dat je je erg moet inleven in situaties en onderzoek moet doen om geloofwaardig over onderwerpen als ivoorhandel te kunnen schrijven. Dat zit veel werk en dus tijd in.††
Klopt. In het onderzoeken zit vaak de meeste tijd, vervolgens het verzinnen van een verhaal, hoewel dat tijdens het onderzoek vanzelf ontstaat, dan word ik mijn hoofdpersonage. Dat is het leuke van onderzoeken. Het schrijven zelf is uiteindelijk een derde van de tijd.

Er wordt een tv-serie opgenomen naar aanleiding van je boek De expat. Ook is er sprake van verfilming van je boeken. Heb je inspraak in personages en regie?
Als de rechten van De expat verkocht zijn ligt de regie niet meer bij mij. Een roman is anders dan een film. In een film kun je niks beschrijven zoals in een boek. In film draait het om dialogen en beeld. Dat is anders.

Lees je zelf veel? Wat doe je in je vrije tijd?
Ik lees zeker! Van thrillers tot romans en non-fictie. Films kijken en muziek luisteren mag ik ook graag doen, net als sporten, reizen, en vooral goed eten en drinken met vrienden. Eigenlijk is iedere dag te kort.

Wat zou je graag nog willen bereiken in je (zakelijke) leven?††
Nog veel meer spannende boeken schrijven waarmee ik de lezer kan amuseren en dat er een film van De expat en De jacht komt. Ook zou ik graag zien dat het tv-concept dat ik met een Australische collega/vriendin in Singapore heb bedacht, wordt gemaakt. En dat ik succesvolle boeken mag blijven schrijven. Daarnaast zou ik het ook bijzonder vinden om voor een foundation te werken en lezingen te geven om awareness te creŽren om het stropen van olifanten en rhino's tegen te gaan, dus rondom de ivoorhandel. Als ik daarvoor een tijd naar Afrika zou moeten, en naar AziŽ, waar de meeste vraag vandaan komt, zou ik dat fantastisch vinden.†

Is er nog iets wat je zelf graag wilt toevoegen aan dit interview?

Everything you want, is at the other side of fear.

Life is like riding a bicycle, to keep your balance you must keep moving.

Interview door:
Kelly Machielsen en Ellen de Visser
Openboek


Posted: 21:40, 3/6/2014
Comments (0) | Add Comment | Link

Hosting door HQ ICT Systeembeheer