Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Wij en Zij.. cultuurverschillen onder de loep

2/1/2008 - Interview met Stine Jensen: Turkse vlinders (over multiculturele relatie)

I N T E R V I E W

en relatie met een Turkse man. Het leeuwendeel van de Nederlandse vrouwen zou daar niet al te snel voor kiezen. Als vakantieliefde is een Turkse man prima, twee weken lol met de Turkse barman in Antalya is de Nederlandse vrouw niet vreemd. Maar een echte relatie, voor langere tijd, dat gebeurt niet al te vaak. De cultuurverschillen zijn groot en je moet als Nederlander wel tegen de Turkse mentaliteit kunnen. Voor de Turken geldt hetzelfde: ook zij moeten wennen aan de Nederlandse gewoontes. In haar boek Turkse Vlinders schrijft Stine Jensen over de ervaringen van Nederlanders en Turken in gemengde relaties. Zelf is Jensen ook ervaringsdeskundige; ze heeft al vier jaar een relatie met een Turkse man.

 

Multiculturele relaties komen steeds vaker voor. Dat vakantieliefdes tegenwoordig sneller uitgroeien tot relaties is volgens Jensen onder meer te danken aan de moderne technieken. SMS, e-mail en met name de goedkope vluchten naar de bekende vakantieoorden maken het makkelijker om een vakantieliefde nog eens op te zoeken. En als de vlam er dan nog steeds is, is het ook makkelijker om een relatie met zo iemand te beginnen. Je kan elkaar immers voor een paar euro even opzoeken. Jensen: "Je ziet dat mensen sneller de keuze maken om een relatie over de grens door te zetten." Toch hebben veel mensen toch zo hun reserveringen bij het aangaan van een relatie met met iemand uit een andere cultuur. Niet volkomen onterecht zo blijkt. Er zijn genoeg dingen om rekening mee houden, waaronder reële cultuurverschillen.

Spannende verschillen
Het belangrijkste aspect bij een multi-culti relatie is, niet echt verrassend, het verschil in culturele achtergrond. Waar je in het ene land gerust met mensen van het andere geslacht een avond uit kan, is dat in het volgende land eigenlijk 'not-done'. "Maar", aldus Jensen, "juist die verschillen maken zo'n relatie ook zo leuk. Je ontdekt naast je nieuwe partner ook een hele nieuwe cultuur en dat maakt het allemaal extra spannend. Je leert dat jouw eigen normen en waarden niet de enige zijn en dat andere mensen daar heel anders over denken. Juist door die extra spanning blijft de passie in een relatie veel langer aanwezig."
Die extra passie, dat klinkt leuk, maar er zijn ook nadelen moet Jensen erkennen. "Een van die grote knelpunten, binnen én buiten de relatie, zijn de mentaliteitsverschillen. In elk land pakken ze dingen heel anders aan. In Nederland ben je georganiseerd en regel je alles vooraf. In Turkije is dat bijvoorbeeld heel anders. Je ziet daar morgen wel wat je morgen doet, waarom zou je je daar nu al druk om maken? Dat is iets waar ik, en de mensen die ik heb geïnterviewd voor mijn boek zich goed in kunnen vinden. Maar die ontspannen houding roept ook wel eens ergernissen op, want je kan hier niet even snel iets regelen, daar gaat gewoon wat meer tijd in zitten."

Trouwen met de familie
Die relaxte houding is iets dat meeste Nederlanders zich nog wel eigen kunnen maken. Maar er zijn ook onderdelen die voor sommigen moeilijk in te passen zijn. Een goed voorbeeld daarvan is de familie. Jensen legt uit: "In Turkije heb je niet alleen een relatie met een individu, je krijgt daar eigenlijk een hele familie bij. Ik vind dat zelf soms erg prettig. Je hebt altijd wel iemand die je steunt of helpt, je staat er nooit alleen voor. Die saamhorigheid is erg fijn maar je moet er natuurlijk wel tegen kunnen. Het betekent dat er ook veel sociale druk en controle is. Het verschilt natuurlijk ook sterk van familie tot familie. Veel mensen scheren alle Turken over een kam, maar er zijn zulke enorme verschillen tussen Turkse families zelf. De één is streng Islamitisch, terwijl de ander heel losjes is. Het maakt hier zelfs al een heleboel uit of een familie op het platteland woont of in de stad."

Vertrouwenskwestie
Naast alle specifieke problemen voor een relatie met een Turk zijn er ook nog de nodige vooroordelen die ontkracht moeten worden. Turkse mannen zouden dwangmatig zijn en ook de ontvoeringsverhalen, waarbij de kinderen door de man worden gekidnapt, zijn bij velen wel bekend. Maar dat zijn allemaal excessen volgens Jensen. In Nederland komen immers ook vaak zat de nodige familiedrama's in het nieuws. "Een relatie met een buitenlander is een vertrouwenskwestie, maar dat is wederzijds. Turkse families zijn bang dat je het niet serieus genoeg neemt.

En Nederlanders daarentegen zijn juist bang dat je het weer te serieus neemt en dat je teveel blijft hangen aan je vakantieliefde. Als je vertelt dat je bij je vakantieliefde blijft, krijg je wel van die reacties zoals: 'Pas maar op, dadelijk kom je met een hoofddoek terug', maar dat is onterecht. Ik heb tientallen Nederlanders gesproken die allemaal een Turkse partner hebben en die zijn dat soort dingen niet tegen gekomen. Maar het is wel goed dat je je wel goed beseft wat je doet en jezelf vragen gaat stellen." Echt kwaad kan die twijfel volgens Jensen niet: "Die slechte verhalen kunnen heel goed als waarschuwing dienen."

Verrijking
Een multiculturele relatie is volgens Jensen vooral heel leuk. "Ja, vaak denken mensen alleen maar aan de negatieve aspecten en hebben ze geen oog voor de goede kanten. Je moet ze daar echt op wijzen. Het is jammer dat nog niet alle Nederlanders inzien hoe waardevol een gemengde relatie juist kan zijn. Natuurlijk zijn er ook wel moeilijke punten, maar die vallen meestal wel te overwinnen. Ik zie mijn relatie als een verrijking van mijn leven. Je moet de vooroordelen, die iedereen toch wel heeft, eerst ontkrachten. Niet alle Turkse mannen willen alleen maar een Nederlandse vrouw voor het geld, niet alle Nederlandse vrouwen willen een Turkse man alleen als vakantieliefde. Zoveel twijfel als er bij Nederlandse families is over of het wel verstandig is dat iemand een Turkse heeft, zoveel twijfel is er ook bij Turkse families. Maar als je elkaar echt leert kennen dan zie je een individu, niet langer een stereotype of vertegenwoordiger van een cultuur. En als het dan een keer op niets uitloopt dan is dat toch niet zó erg. In Nederland is het toch ook niet bij iedere relatie helemaal koek en ei."

Roze wolk
Voor degene die de voordelen van multi-culti relatie wel zien zitten heeft Jensen als ervaringsdeskundige nog enkele tips. "Om te kijken of het met je vakantieliefde echt klikt moet je toch echt een tijdje naar het land toe om daar samen te kijken of het nog steeds klikt. Met alleen maar korte vakanties blijf je op die roze wolk zitten en leer je elkaar niet echt kennen. Daarnaast moet je je partner ook een keer naar Nederland halen. Als jij in je eigen vertrouwde omgeving bent kun je ook beter een oordeel vellen over hoe iemand echt is".

 

 

 

 

Turkse vlinders?


www.stinejensen.nl

Wie meer wil lezen van Stine Jensen kan terecht op haar website. Naast het boek Turkse Vlinders, over relaties tussen Turken en Nederlanders, heeft zij nog enkele andere leuke boeken geschreven.

http://www.mvlife.nl/magazine/edities/2006/06/

Post A Comment!

<- Last Page :: Next Page ->

About Me

Waarom zijn er zoveel strubbelingen onder verschillende culturen? autochtonen, allochtonen.. we maken overal woorden voor, maar wat telt echt? in deze blok werp ik een blik op cultuurverschillen wereldwijd...

«  March 2017  »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Links

Home
View my profile
Archives
Friends
Email Me

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer