Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

GLF in Istanbul

maandag 6 februarý

11:45, 6/2/2012 .. 0 comments .. Link

 

Afdingen? Nee, dat is niet echt ons ding.

Vandaag stonden we weer om 9 uur op voor het ontbijt. Sommige dames om 8 uur om lekker te douchen in ons goud(bruine) wasparadijs. Hierna vertrokken we naar het Topkapipaleis. Deze was gebouwd door en voor Mehmet de Veroveraar. Mooi stulpje hoor. Hierna gingen we naar de Grote Bazaar. Nou, dat was zeker wel bizar hoor. Grote, kleine, dik...ke en dunne mannen stonden ons aan te gapen en schreeuwden twee seconden later: 'lekker! allemachtig prachtig! kijken kijken nie kopen'. Vreselijk irritant, maar toch ook weer reuzeleuk. Op een gegeven moment werd we duizelig en misselijk van alle Turkse (wat stiekem gewoon made in China is hoor) waar en zijn we snel gegaan. Hup de Mac in, want dat is lekker vertrouwd. Zo zijn we dan ook wel weer.
We merken dat Istanbul druk is. Erg druk. Mensen zijn nummertjes. Er zijn honderden kebaptentjes. Meer dan genoeg schoenenpoetsers. En zat kastanjeverkopers. Het doet soms zeer. Het doet pijn dat deze mensen zichtbaar aan een glazen plafond zitten en dat ze uitzichtloos leven.
Het zieligste vandaag? Een jongen van pakweg 9 jaar die in zijn eentje op een melodica speelde. Om geld te vangen. Dat lukt goed, want iedereen moet janken bij de aanblik van zo'n jongen. Hoezee hoppa gefeliciteerd.
We hebben net gegeten. Echt Turks, met brood en al. Het brood was zo hol, dat zelfs het hoofd van Thomas in het brood paste. Nu gaan we het leven vieren. We heffen het glas op voor iedereen die liefheeft en ademt. Morgen gaan we naar huis. Misschien nog een klein afscheidsblogje? Wie weet. Hangt er vanaf of de Turkse thee goed valt.
Zijn jullie al bevroren?

Annerooszondag 5 februari

21:46, 5/2/2012 .. 1 comments .. Link

Vandaag zijn we piraten. Nog nooit konden we onszelf zo noemen. Maar nu wel.

Het was een kort nachtje vannacht! We hebben iets te lang in ons waterpijpcafe gezeten bij Adil. Wie is Adil? Een lief obertje/student rechten die een cafeetje in Istanbul heeft geopend. Mirjam heeft er wel een handje van om iets te guitig met zo'n ventje te doen, dus shit happened. Hij moest per se een... biertje met ons meedrinken, al lustte hij dit niet. Daar zat die arme jongen dan, gesneuveld onder groepsdruk van de barbaren uit de Lage Landen. Halfgaar kwamen we weer aan in het hostel en hebben we kort, doch heerlijk geslapen.
Deze dag begon christelijk. We gingen op zoek naar een orthodoxe kerk, maar het viel ons op dat deze gemeentes totaal niet toegankelijk waren! De kerken stonden achter hoge muren, waardoor we een beetje het idee kregen dat het christendom in Istanbul steeds meer een soort van doodgezwegen minderheid wordt. Gelukkig konden we wel een kerk in, en we hebben een stukje gezien van de vreemde rituelen die de orthodoxe priesters uitvoerden.
Hierna gingen we terug naar het hotel om even te jammen met nagellak en turkse gitaren (makes it any sense?).
Het volgende plan op het programma was om naar het dolmabahcepaleis (sorry voor gekke spelling, mijn smartphone kan geen gekke tekens produceren) te gaan. Het was een leuk paleisje voor de sultan in de 19e eeuw, en held Ataturk heeft daar ook nog op de wc gezeten. Toch was de inrichting mwa mwa, of zoals mevrouw Boef zei: 'Je weet dat het superduur is, maar eerlijk gezegd zou ik deze spullen nog geeneens als kitch in huis willen hebben.'
Daarna gingen we aan ons grote zeeroversavontuur beginnen; met de boot de Bosporus over naar Azie! *tijdsprong*
En toen stonden we in Azie. Gek hoor. Maar wat was het verschil met het Westen? Veel drukker en men is minder gericht op toeristen. Wel lekker dus. Hier hebben we wat rondgestruind en toen zijn we weer gegaan. Het ging meer om het idee.
We waren moe. Daarom gingen we vroeg eten. Dit was spotgoedkoop, en tevens ook bijzonder lekker. Terwijl wij vol genot de pizzapunten in onze strot sodemieterden, keken we ondertussen naar chelsea-man.united. Uitslag: 3-3. Mooi hoor.
Wij gaan er weer vandoor. U hoort van ons, trouwe laptoplikkers.

Annerooszaterdag 4 februari

21:44, 5/2/2012 .. 0 comments .. Link

Vandaag een zakelijke, informatieve blog. Ook wij willen serieus genomen worden. :) :) :) :)

Wat een heerlijk weer in Istanbul! En in Nederland zo koud. Om 9 uur staan we op, en we eten een degelijk ontbijtje. Vandaag staan er twee belangrijke dingen op het programma: de blauwe moskee en de aya Sofia. We lopen als eerste dit grooteske islamitische stulpje in. Wat we binnen zien ...is niet niks: op onze (genante) sokjes lopen we over het tapijt, en het valt ons op dat hier best een drukke sfeer heerste. En we zien zelfs mensen zonder hoofddoekjes, terwijl wij toch echt zijn omgetoverd tot Germaanse Fatima's. We hebben het best snel gezien in deze moskee. De rijkdom is mooi om te zien, maar verder staat de cultuur nog net iets te ver van ons af.

We lopen op het pleintje voor de blauwe moskee en de Aya Sofia, en we prijzen ons gelukkig. We zitten op een bankje in de zon met een cappuccino. De zwerfkatten poepen 2 centimeter van ons vandaan en irritante Turken schreeuwen met megahertzen waarvan je kunt abseilen. We gaan naar de Aya Sofia, een grote, orthodoxe kerk die rond de 15e eeuw werd 'omgebouwd' tot een moskee en nu is tentoongesteld als museum. Als neutrale schrijfster van deze blog mag ik eigenlijk geen mening geven, maar (dus ik doe het toch) de schoonheid deed me niet veel. Wat vroeger een kerk was, is nu zowel een multifunctioneel als een multicultureel dingetje. Maar moet alles veelzijdig zijn? Dat is een spannende vraag.We lopen door in een bejaardentempo, want op zaterdag moet je niet teveel doen. We lopen langs de Bosporus en zo dwalen we af richting de echte Turkse cultuur. We zijn elkaar constant kwijt als groep omdat het zo druk is. Uiteindelijk lopen we het zoveelste drukke marktstraatje van waterpijpen (daarover gesproken, mijn volgende blog zal daar uitgebreid over spreken!) door. En dan zien we ineens de ingang naar een kleine moskee. Onze Jaap zegt: 'Jongens! Winkelen? Doe dat alsjeblieft later!' niet beseffende wat daar is. We lopen naar de ingang en daar liggen korans voor ons als gift. 'Wat lievvvv!' zeggen we in koor. Dit was een fijne moskee. Stilte. Ruimte voor bezinning. Dit was echt een GLF-dingetje. Een halfuur later lopen we hier verdwaasd vandaan. Daarna hebben we nog een moskee bezocht. Maar daar weet ik niks meer van. Sorry, dat heb je wel eens he:). Het was een relaxte dag. De avond ook, maar die verhalen zien jullie morgen wel verschijnen..

*cliffhanger*

AnneroosAnneroos schrijft over 3 februari

08:58, 4/2/2012 .. 1 comments .. Link
 
Vanaf vandaag zijn wij gedoodverfde avonturiers. We vroegen er niet om, maar het kwam op ons pad. En daar zijn we trots op!

Vandaag vertrokken we om half 12 van Amsterdam naar Istanbul. Spannend? Ja, voor sommige leerlingen wel; een vliegreis is ook niet alles. Toch zijn we heelhuids aangekomen in het ietwat koude neo-Constantinopel. Voor de gymnasiasten onder ons: wat lijken al... die steden toch op elkaar in het donker. Rome, Athene en Istanbul. Dezelfde chaos, dezelfde dynamiek en vooral dezelfde treurnis. Misschien wat bot om te zeggen, maar zo'n bekende stad heeft toch altijd een droevige sfeer. Ambulances en bedelende vrouwen. Restaurantmannetjes die vanaf 5 uur 's middags in volle wanhoop mensen proberen te lokken in hun snoepfabriek. Und so weiter..en toch proeven we binnen een uur al de magie van de stad. We horen het klagerige gezang vanuit de moskee. Het is een confronterend geluid en het laat je trommelvlies nog harder shaken dan het al deed. Dit is dus de cultuur die Islam heet. Je merkt meteen hoe verschillend de leerlingen hierover denken. De 1 prijst Geert Wilders nog eens fijn de hemel in, terwijl de ander geniet van het onbekende. Snel lopen we naar ons hostel. De trap kraakt, de muren zijn roze van verdorvenheid, de stapelbedden staan scheef zoals de toren van Pisa en de wc-bril is bruin. De meiden gillen, de jongens lachen. Uiteindelijk lachen we allemaal. Dit is het leven van een avonturier. Niet zeuren, maar blij zijn met een maaltijd van 7 lira (drie euro vijftig) en een koude douche van 5 graden celcius.

We kijken elkaar eens even goed aan. En nog eens. En dan weten we het; even geen gezeik meer om welvaart. We gaan puur leven!
En we doen alsof we uit Zweden komen. Turken hebben niks met ons, neppe VOC-vikingen. Morgen gaan er vol begeerte zoete culturele vruchten plukken. Het wordt een prachtfeest hier. Al is hier alles antiek. Zelfs de wastafel.

Anneroos.


Naar Istanbul

17:30, 1/2/2012 .. 0 comments .. Link

Op 3 februari vertrekken Anneroos, Lia, Anne-Brett, Laura, Hanneke, Mirjam, Tom, Erik, Luuk en Thomas uit VWO 6 naar Istanbul. Zij maken deze vijfdaagse levensbeschouwelijke reis als onderdeel van het GLF (Geloof, Leven, Filosofie) programma.

Istanbul is een goede keus voor een levensbeschouwelijke reis. In de 7e eeuw voor Christus werd deze stad die aan de Bosporus ligt gesticht. Zestien eeuwen lang was het een grote hoofdstad, eerst van het Byzantijnse Rijk en daarna van de Osmaanse sultans.

Tijdens deze reis zullen we veel van deze rijke (religieuze) geschiedenis op het spoor komen. We bezoeken de Haya Sophia, de blauwe moskee, een Grieks-orthodoxe kerk op zondag, het Topkapi-paleis, een soefi-klooster, Dolmabahce, Fenerbace en nog veel meer.

We hopen op dit blog een indruk te geven van al het moois dat we zien en beleven!

Meneer Neerken & Mevrouw Boef

 

 About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links


Categories


Recent Entries

maandag 6 februarý
zondag 5 februari
zaterdag 4 februari
Anneroos schrijft over 3 februari
Naar Istanbul

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer