Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
HJK

Description

Gewoon een een mening


My Links

» Home
» My Profile
» Weblog Archives
» Friends
» My Photo Album

Genade (Overdenking tijdens vriendendienst 9-4-2005)

Tekst: Romeinen 3: 23-28

 

Een paar maanden geleden had ik een interview met Aaron, die dit jaar meedeed aan Idols. Wisten jullie dat hij christen is? Zou je in eerste instantie niet zeggen he? Hij zag er toch redelijk normaal uit. Geen nerd of zo. Stoer kapsel, gave danspasjes en ook geen verkeerde stem. Een stem die er in de toekomst trouwens alleen maar beter op zal worden. Als hij in de hemel uit zijn dak staat te gaan voor God.

Waarom ik zo zeker weet dat Aaron ooit in de hemel komt? Omdat hij zei overtuigd te zijn van zijn geloof in Jezus. Niet omdat hij zo’n voorbeeldig christen is. Zo zei Aaron het moeilijk te vinden om elke dag uit de bijbel te lezen. Ook mist hij zo nu en dan wel eens een kerkdienst. Helemaal tijdens de Idols-tijd. Op zondagmorgen lag hij voor pampers in zijn bed. Uitgeput van de avond daarvoor.

 

Wanneer mag je jezelf eigenlijk christen noemen? Wanneer je;

-         elke week trouw naar de kerk gaat?

-         keurig voor het slapen gaan uit je bijbel leest en bidt?

-         Elk jaar naar de EO-jongerendag gaat?

-         Niet dronken een kroeg uitstommelt?

-         Geen seks hebt voor het huwelijk?

-         Alle liedjes in een jeugddienst kunt meezingen?

-         Niet vloekt?

-        

 

Oeps. Wie mag zich dan nog christen noemen? Hoe weet je nu zeker of jij ooit in de hemel mag komen? Naar de grootste party die je je maar kunt voorstellen?

 

Het antwoord op deze vraag krijgen we van Paulus, een man die leefde in de tijd van Jezus. In een brief die hij schreef aan christenen in Rome, zei hij het volgende:

 

22 God schenkt vrijspraak aan allen die in Jezus Christus geloven. En er is geen onderscheid. 23 Iedereen heeft gezondigd en ontbeert de nabijheid van God; 24 en iedereen wordt uit genade, die niets kost, door God als een rechtvaardige aangenomen omdat hij ons door Christus Jezus heeft verlost. 25-26 Hij is door God aangewezen om door zijn dood het middel tot verzoening te zijn voor wie gelooft. Hiermee bewijst God dat hij rechtvaardig is, want in zijn verdraagzaamheid gaat hij voorbij aan de zonden die in het verleden zijn begaan. Hij wil ons nu, in deze tijd, zijn gerechtigheid bewijzen: hij laat ons zien dat hij rechtvaardig is door iedereen vrij te spreken die in Jezus gelooft.

27 Kunnen wij ons dan nog ergens op laten voorstaan? Dat is uitgesloten. En door welke wet komt dat? Door de wet die eist dat u hem naleeft? Nee, door de wet die eist dat u gelooft. 28 Ik heb u er immers op gewezen dat een mens wordt vrijgesproken door te geloven, en niet door de wet na te leven.

 

Kan me voorstellen dat je hier niet al te veel van begrijpt. Paulus was vast een beste vent, maar hij staat niet echt bekend om zijn gemakkelijke schrijftaal in zijn brieven. De zinnen uit het nationaal dictee met Philip Freriks zijn er niets bij. Laten we daarom de woorden van Paulus nog eens rustig bij langs lopen om te kijken wat hij ons nu wil zeggen. Want ik kan je vast één ding zeggen: wat Paulus schrijft, is absoluut de moeite van het bestuderen waard.

 

Laten we beginnen met wat hij zegt in vers 23: ‘Iedereen heeft gezondigd en ontbeert de nabijheid van God.’ Daar heb je het al: zo’n typisch christelijke term. En direct zo’n vervelende ook: zonde. Waarom moet het nu toch altijd over zonde gaan? Kan het niet eens wat relaxeter. Iedereen gezondigd? Ik zou niet weten hoe?

Kijk dat Hitler heeft gezondigd, geloven we allemaal wel. Hij vermoordde miljoenen mensen. Een schoft was het!

Maar wees nu eens eerlijk tegen jezelf. Natuurlijk, jij hebt geen moord gepleegd. Hoop ik… Maar weet jij stiekem niet donders goed dat ook alles wat jij denkt, doet of zegt niet altijd even in de haak is. Nooit iemand uitgescholden? Nooit iets gejat? Nooit een meisje net iets te asociaal behandeld? Nooit eens gespiekt tijdens een repetitie? Nooit eens… Vul het zelf maar in. Vast iets dat bij je opkomt.

 

Diep van binnen weet je dat ook jij niet altijd de braafste bent. Ja, vergeleken bij Hitler ben je vast het braafste jongetje of meisje in de klas. Zo kan ik het ook. Maar vergelijk jezelf nu eens met Iemand anders. Met Jezus bijvoorbeeld. Kom je er dan nog zo goed vanaf?

Maar wist je dat God dit wel van ons vraagt. Zo zegt Hij ergens: Wees heilig, want Ik ben heilig’.

Wie denkt aan die eis te kunnen voldoen, mag nu zijn hand opsteken.

 

Paulus heeft dus gelijk. Iedereen heeft gezondigd. En door die zonden ‘ontberen we de nabijheid van God’. Of in gewoon Nederlands: door die zonde zijn we het niet waard om een relatie met God te hebben. We schieten gewoon tekort. Zo simpel is het.

 

Het is nog veel erger. Door die zonde verdienen we het gestraft te worden. Nee, dit preekje wordt er inderdaad niet vrolijker op zo. Toch moet ik het helaas wel zeggen. Maar is het eigenlijk ook niet logisch. Vinden we het niet allemaal de normaalste zaak van de wereld dat Saddam Hoessein in de rechtbank zit om wat hij allemaal heeft gedaan. Of neem nu de film ‘Time to Kill’ met Samuel L. Jackson. Het dochtertje van Jackson wordt door twee mannen bruut verkracht en voor dood achtergelaten in de bosjes. Niemand die het Jackson kwalijk lijkt te nemen dat hij de mannen neerschiet wanneer het er op lijkt dat de twee blanke mannen in het racistische zuiden van Amerika worden vrijgelaten. We lijken allemaal wel te begrijpen dat de vader het recht in eigen handen nam.Deze mannen moesen gestraft worden.

Zonde moet gestraft worden! Dat heet nu ons rechtvaardigheidsgevoel. Als je wat uitvreet, weet je dat je een boete kunt krijgen. Terecht.

 

Kunnen we niet weer bij God in een goed blaadje komen door goede dingen te doen? Ma te helpen met boodschappen, pa zijn sloffen komen brengen en ons lieve broertje of zusje je cd’s uit te lenen en de afstandsbediening te geven.

Sorry, hoe goed je ook je best doet, het is nooit goed genoeg. God is heilig en eist een vlekkeloos leven. Zoals Jezus dat had. De kloof tussen God en de mens is zo groot, dat we dat nooit zelf kunnen overbruggen. Stel eens dat God aan de ene kant van de Grand Canion staat in Amerika en wij aan de andere kant. Nu heb jij misschien wel heel veel zonden gedaan. Laten we zeggen dat je daardoor drie meter ver kunt springen. Wanneer je dit probeert, duvel je naar beneden. Helaas. Maar stel nu dat je best een geschikte peer bent. Jij kan daarom wel acht meter springen. Helaas, ook jij duvelt naar beneden. Want hoe goed je ook bent, je zult nooit dertig kilometer kunnen springen.

 

Genoeg triest nieuws. Laten we snel nog eens kijken naar de brief van Paulus. Want veel vrolijker worden we tot dusver ook niet.

Vers 22: “God schenkt vrijspraak aan allen die in Jezus Christus geloven. En er is geen onderscheid.”

 

Kijk, now we are talking! We kunnen alsnog bij God komen. Door te geloven in Jezus Christus. Zo simpel is het. Voor ons dan. Want voor Jezus was het totaal niet simpel. Integendeel. Wie van jullie The Passion of the Christ heeft gezien, weet wat ik bedoel. Jezus werd vernederd, mishandeld en vermoord. En erger nog: Toen Jezus aan het kruis hing, werd Hij verlaten door God. Jezus schreeuwde het uit: “Mijn God, mijn God, waarom heeft U Mij  verlaten?” De intieme relatie tussen God de Vader en God de Zoon werd verbroken. En weet je waarom? Om het mogelijk te maken dat wij die intieme relatie met God kunnen krijgen. Jezus droeg de straf die wij door onze zonden verdienen.

Jij hoeft je niet af te vragen of dit ook voor jou geldt. Ben ik niet te zondig? Ik kom al jaren geen kroeg uit zonder dronken te zijn. Ik worstel al tijden met porno op het internet? Ik blijf maar roddelen over de meiden uit mijn klas. Ik… Lees nog eens goed wat Paulus zegt: God schenkt vrijspraak aan allen!!! die in Jezus Christus geloven. Aan allen! Dus ook aan jou!

Het enige wat je hoeft te doen, is dit te geloven. Verder niets!

 

Maar moet ik zelf dan helemaal niets doen om bij God te mogen horen? Ik moet toch op zijn minst naar de kerk, goed zijn voor anderen en regelmatig bidden. Ik moet toch iets doen om het te verdienen?

Nee hoor. Sterker nog: je mag niet eens proberen het zelf te verdienen. Jezus riep aan het kruis “Het is volbracht!” Hij riep niet: “Ik heb m’n best gedaan, nu jullie nog…”

Laten we weer kijken naar wat Paulus schrijft: 27 Kunnen wij ons dan nog ergens op laten voorstaan? Dat is uitgesloten. En door welke wet komt dat? Door de wet die eist dat u hem naleeft? Nee, door de wet die eist dat u gelooft. 28 Ik heb u er immers op gewezen dat een mens wordt vrijgesproken door te geloven, en niet door de wet na te leven.

 

Paulus zegt hier niets anders dan dat wij niets kunnen doen om bij God in een goed blaadje te komen. We worden gered door genade. Honderd procent genade! Niet 50/50. Niet voor 75 of 95 procent, maar voor honderd procent! Enige dat God van ons vraagt is te geloven dat Jezus het allemaal voor ons gedaan heeft. Alles!

Iemand zei hierover eens het volgende: “Heb God lief met heel je hart, en doe vervolgens wat je wilt!”

 

En dan maar zeggen dat christenen niets mogen en van alles moeten. Onzin. Christenen zijn juist vrij! We mogen doen waar we zin in hebben.

 

Ha lekker! Doen waar ik zin in heb? Zuipen, feesten, gokken, seksen! Toch niet eens zo gek, dat christen-zijn…

 

Een logische eerste reactie. Maar begrijp je dan wel echt waar het om gaat? Begrijp je dan echt hoeveel God van je houdt en wat hij in Jezus voor jou gedaan heeft?

Stel je nu eens voor dat je een relatie krijgt en je vriend of vriendin zegt dat je mag en doen en laten wat je wilt met andere jongens of meiden. Spring je dan ook een gat in de lucht, toedelodokie, en ren je naar het eerste de beste grietje of kerel om lekker mee te gaan staan zoenen? Natuurlijk niet. Niet als je echt van je vriend of vriendin houdt. Niet wanneer je echt in je eigen relatie gelooft.

Zo is het in onze relatie met God ook. Wanneer je zegt in God te geloven, maar vervolgens opzettelijk van alles uitvreet waarvan je weet dat het Hem verdriet doet, moet je jezelf nog maar eens afvragen of je wel echt in God gelooft. Wil je echt voor Hem gaan?

En weet dan dat je altijd bij Hem mag terugkomen. Wat je ook hebt uitgespookt. Elk moment van de dag. God zal je met open armen ontvangen. Omdat wanneer Hij jou ziet, ziet wat Jezus in jouw plaats heeft gedaan. We mogen voor altijd bij God horen. Omdat Hij zo’n genadige God is.

 

Het is aan jou en mij om die genade van God aan te nemen. Laat me afsluiten met een bijzonder verhaal uit Amerika.

 

In 1830 werd in Philadelphia in de VS een proces gehouden tegen een man die verdacht werd van moord. Zijn naam was George Wilson. Tot aan het einde van het proces hield Wilson vol dat hij onschuldig was. Toch werd hij ter dood veroordeeld. De jury was van zijn schuld overtuigd. Andrew Jackson,, de toenmalige president van Amerika, gaf Wilson gratie. Dat betekende dat zijn schuld werd kwijtgescholden. Toen gebeurde er iets wat niemand had verwacht. Wilson wees de gratie af! Hij zei namelijk dat hij onschuldig was en daarom geen gratie nodig had. De rechters zaten toen met een enorm probleem. Zij waren overtuigd van zijn schuld en hadden hem ter dood veroordeeld. Maar hij wees de gratie af. Moest hij nu sterven of niet? Wekenlang hebben de rechters met dit probleem geworsteld. En ze kwamen tot de volgende conclusie: Gratie is alleen maar van kracht wanneer die aanvaardt wordt. Wilson werd opgehangen.

 

Ook wij zijn door onze zonden tot de dood veroordeeld. Doordat Jezus onze straf droeg, krijgen wij gratie. Aan jou en mij nu de vraag of we deze gratie aannemen.  Denk goed na wat je doet… Gratie is alleen van kracht wanneer die aanvaardt wordt. Of met andere woorden: wanneer wij geloven dat Jezus Christus gestorven is voor de straf die wij verdienen.

 

Wanneer jij bij God wilt horen, kan dit. God wil niets liever dan jou in zijn armen sluiten. We willen je deze dienst de kans geven een keuze voor God te maken. Dit kan voor de eerste keer zijn, het kan ook een bevestiging zijn van een keuze die je al eerder eens maakte. Ik wil je uitnodigen je geloof te in Jezus Christus te bevestigen door zodadelijk op deze kussen voor Hem neer te knielen. Neem de gratie die je krijgt aan. Onthoud, je moet niets! Jouw redding is honderd procent genade!

 

 

 

 

 

 

 

 


Posted: 14:50, 10/4/2006
Comments (0) | Add Comment | Link

Welkom

Welkom op het blog van HJK. Geen flauw benul wat en wanneer er op komt. Meer een ontdekkingsreisje op een voor mij nieuw medium.

Voel je vrij te reageren op de teksten. gewoon omdat het interessant is wat jij te melden hebt. 


Posted: 13:44, 10/4/2006
Comments (0) | Add Comment | Link

Hosting door HQ ICT Systeembeheer