Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Mama en ADHD

Mama met ADHD

10:39, 21/1/2015 .. 0 comments .. Link

Als moeder word van je verwacht dat je alles weet regelt en organiseert. 

Nou weet ik best veel want vergis je niet mensen met ADHD zijn zeker niet dom en hebben zelfs vaker een hoger IQ dan gemiddeld, maar ja regelen (plannen) en organiseren zijn nu juist begoorlijke struikelpunten voor iemand met ADHD.

Kinderen doen het nu eenmaal het beste in goed ritme en regelmaat en ik moet zeggen dat is me eigenlijk best goed afgegaan en nog wel, voor hun dan want voor mezelf blijft dit een lastig dingetje.

Ik ben zelf 38 en heb twee kinderen een dochter van bijna 8, zij heeft geen ADHD maar is begaafd .. En een zoontje van bijna 6 die bijna zeker erfelijk belast is door mij met ADHD.

Twee kinderen met twee totaal verschillende manieren van aanpak en een moeder met ADHD....  HELP !!! hoe ga je daar mee om. Nou ik zeg altijd als eerste vertrouw en handel naar je gevoel, Als moeder weet je zelf het beste wat je kind nodig heeft, De een heeft een wat strakke hand nodig de ander moet je weer voorzichtig aanpakken in mijn geval. Als eerste advies wil ik wel meegeven als je weet dat je ADHD hebt ga aan de medicijnen. Er zijn zat volwassene die niet aan de medicijnen willen, vraag jezelf af waarom niet? Is het voor de buitenwereld? Of denk je dat je het zelf wel onder controle kan houden? Nou ik wil je ballon niet lek prikken maar geloof me als je aan de medicijnen zit gaat het allemaal net wat fijner en voel je je ook fijner, je kan rustiger denken en handelen, En ik weet het als ADHD dacht vaak zelf oooooh kan het wel zonder heb wel periodes gehad dat ik minder concequent was in het slikken van mijn medicijnen en geloof me mijn man en moeder merkte dit gelijk en zeiden dan neem jij je medicijnen nog wel in, terwijl je het zelf niet zo goed door hebt dat je weer langzaam terug valt in je oude patroon kunnen andere dat zeker merken. 

Vaak is mij ook al gezegt neem een weekplanner op maak een dag schema ... Mensen sorry dit werkt niet bij een ADHD'er, we weten heel goed dat we een schema of houvast nodig hebben maar we kunnen ons er gewoonweg niet aan houden omdat ons gevoel, denkvermogen maar vooral onze enrgie niet te voorspellen is.

Dus we kunnen wel denken morgen ga ik dit en dat doen zeker weten, Maar als je die ochtend uit je bed komt en je bent erg moe en het gevoel geen energie te hebben dan komt er weer niets terecht van je goede voornemens.

Een ADHD'er leeft van het moment zeg ik altijd maar. Ik kom uit bed denk heeeey voel me goed vandaag na 3 bakken kofie, heb energie dus nu ga ik er eens flink tegen aan, en dan kunnen wij ook in een paar uur het hele huis aan kant hebben, maar vervolgens kan het ook maar weer zo zijn dat er de volgende drie dagen weer zeer weinig gebeurd en er niks terecht komt van onze voorgenomen (huishoudelijke) taken. 

Sommige dingen gaan op de automatische piloot. Zoals dus smorgens de kinderen uit bed, wassen aankleden, ontbijt maken, broodtrommels vullen tassen inpakken noem maar op, Deze dingen moeten gewoon en die doe je dan ook gewoon zonder na te denken dit zijn je taken als moeder voor je kinderen zorgen.

Maar als het dingen voor onzelf zijn of je huishouden kunnen we dit zeer makkelijk ( te makkelijk) naast ons neerleggen ... Vinden wij dit leuk ? Nee absoluut niet, We balen hiervan want in ons hoofd en gevoel weten we hoe het moet, willen we de perfecte moeder en huisvrouw zijn, En ik denk dat wij dit juist nog meer willen omdat we weten dat een beperking is waar we elke dag weer mee geconfronteerd worden. Dit is dus zoeken passen en meten, en ja zou fijn zijn als we elkaar tips kunnen geven over hoe een ieder van jullie hiermee omgaat of misschien hebben jullie wel handige tips. 

Aan de andere kant zijn wij erg leuke ouders :) al zeg ik het zelf ... Waarom? omdat we ons zelf makkelijk kunnen verplaatsen in onze kinderen ( over het algemeen kunnen wij ons goed verplaatsen en meevoelen met andere mensen) 

Wij zijn soms zelf gewoon nog zo lekker uitbundig zoals kinderen dat kunnen zijn ... Wij kunnen net zo makkelijk gek mee doen met een dansje, een spelletje, of bomen klimmen. 

Wij zijn enthosiast. en onbevangen. Hier onder wil ik de sterke kanten met iemand van ADHD benadrukken en daarom denk ik dat wij juist hele leuke ouders zijn. 

Je bent een gevoelsmens en hebt een enorm rechtvaardigheidsgevoel.

Je kunt heel goed emoties van anderen invoelen.

Je kunt intenser van dingen genieten dan de meeste anderen.

Je bent creatief en blinkt vaak uit in theater, beeldende kunst of culinaire uitspattingen.

Je bent een kei in het bedenken van oplossingen.

Je bekijkt de wereld vanuit een unieke, onbevangen invalshoek.

Je bent fantastisch in het vinden van dingen (zoals geld op de grond) en mensen in een menigte.

Je ben verbazingwekkend scherpzinnig.

Je bent vaak de gangmaker op een feest en de dansvloer.

Je impulsiviteit maakt je een spontaan en openhartig mens.

Je kunt plezier hebben als geen ander.

Je bent energiek; vervuld van een krachtig en volhardend streven, wanneer je een doel wilt bereiken.

Je bent recht door zee.

Je wilt graag gewaardeerd worden en werkt daar ook hard voor.

Je bloeit op van positieve kritiek, maar doorziet huichelarij meteen.

Je maakt van je hart geen moordkuil.

Je bent ontzettend enthousiast en goed als je iets graag doet.

Je bent heel moeilijk voor de gek te houden.

Je komt voor jezelf op!

Je prikt onmiddellijk door uiterlijke schijn van mensen en zaken heen.

Je staat met beide benen op de grond.

Je maakt snel contact met anderen en bent daardoor een uitstekend netwerker.

Je voelt meteen aan wanneer er een unieke relatie tussen mensen en dingen bestaat.

Je kunt met alle lagen van de bevolking door een deur.

Je bent iemand die niet snel in een sleur terecht komt of saai wordt.

Je bent origineel en hebt een groot gevoel van humor.

Je bent de goed verstaander die vaak maar een half woord nodig heeft.

Je bent loyaal en gaat door het vuur voor mensen waarvan je houdt.

Niemand is meer hartstochtelijk dan jij, wanneer je gek bent van iets of op iemand.

Je doet iets eerder omdat je het wilt, dan omdat het moet. En wat je doet, doe je met hart en ziel.

 

Kijk maar eens op hoeveel van deze punten jij volmondig ja kan antwoorden. 

En ik zie jullie grqaag terug in een volgend blog. 

Liefs IrmaADHD wat is dat eigenlijk ?

09:27, 21/1/2015 .. 0 comments .. Link

ADHD

Attention Deficit/Hyperactivity Disorder, ofwel snel afgeleid en hyperactief gedrag. Globale kenmerken van ADHD zijn: hyperactiviteit en impulsiviteit, en/of problemen met aandacht.

Verschillende vormen

Er bestaan 3 typen ADHD:

  • ADHD-I, vroeger ook wel ADD-type genoemd. Hierbij staat een aandachtstekort het meest op de voorgrond;
  • ADHD-H, het overwegend hyperactieve en impulsieve type. Hier staan ernstige en aanhoudende impulsiviteit en hyperactiviteit op de voorgrond;
  • ADHD-C, het gecombineerde type. Zowel problemen van het onoplettende als het hyperactieve type zijn aanwezig. Dit type ADHD komt het meeste voor en zal in deze tekst als uitgangspunt worden genomen.

Biologische achtergrond

De biologische oorzaak van ADHD ligt waarschijnlijk bij problemen met communicatie tussen hersengebieden. Signalen tussen hersencellen worden doorgegeven door chemische boodschappers, oftewel neurotransmitters. Het is gebleken dat de neurotransmitters dopamine en noradrenaline in verminderde hoeveelheid voorkomen in het voorste gedeelte van de hersenen van ADHD-patiënten, de prefontaalkwabben. Dit gaat samen met afwijkende functie van de prefrontaalkwabben en een verminderde anatomische organisatie van de verbindingen tussen de prefrontaalkwabben en verschillende diepergelegen hersenkernen. De voorste hersenkwabben zijn betrokken bij veel functies die bij ADHD verstoord zijn: het langdurig behouden van aandacht, het onderdrukken van impulsen en het sturen en plannen van gedrag.

 

Uit erfelijkheidsonderzoek blijkt dat ADHD voor ongeveer 70% erfelijk bepaald is; de kans dat iemand ADHD heeft, is verhoogd als ouders en/of broertjes en zusjes deze stoornis ook hebben. Omgevingsfactoren (zoals roken en/of drinken tijdens de zwangerschap) kunnen ook leiden tot een verhoogde kans op ADHD bij het kind. Inmiddels staat door wetenschappelijk onderzoek vast dat symptomen van ADHD ook nog bij veel volwassenen voorkomen; niet iedereen ontgroeit de aandoening.Waarom mensen met ADHD heel vaak te laat zijn

09:23, 21/1/2015 .. 0 comments .. Link

Waarom mensen met ADHD heel vaak te laat zijn…en hoe je tijd beter te managen zodat je vaker op tijd bent!

“Hoi hoi, Ik ben laat, ik moet doorgaan, geen tijd voor een praatje.. Ik ben laat!”

Komt deze manier van praten je bekent voor? Time management is een groot probleem voor een hoop ADHD-ers. Iedereen is wel eens laat, maar mensen met ADHD lopen meer achter op schema, dan op schema.Dit brengt nog wel eens wat problemen met zich mee.. Te laat op vergaderingen, te laat met de kinderen op halen, te laat met hun afspraken met vrienden. Ze laten vaak andere mensen wachten terwijl ze op het laatste moment op zoek zijn naar hun portemonnee, sleutels of mobieltje. Mensen met ADHD hebben niet de intentie om geen rekening met de andere te houden, het is geen houding. Maar door chronische slordigheid lijkt het vaak wel zo. Deze verkeerde interpretatie is 1 van de redenen dat mensen met ADHD moeite hebben met het onderhouden van relatie’s met hun vrienden, familie of hun collega’s.

Wat betekent op tijd zijn?

ADHDers denk vaak dat ze op tijd aankomen op hun afspraak. Dit is een grote denkfout. Het is altijd veiliger om het zo te plannen dat je 15 minuten vroeger bent. Op die manier kan je nog eens vertraging hebben in het verkeer of op een andere manier. De kans is groter dat je evengoed op tijd komt.

Als het op een tijdafspraak aankomt, leer dan een lesje van een goede verkoper: Underpromise and overdeliver. Dus zeg dat je er zo en zo laat bent, maar kom vroeger.

Ben je bang dat je misschien jezelf gaat vervelen omdat je te vroeg bent, neem dan een boek of tijdschrift mee. Of gebruik de tijd een een mailtje te schrijven, telefoontje te plegen of een wandelingetje te maken.

Hoe lang doe je er echt over?

Pak de routes die je vaak aflegt en neem de tijd eens op. Het zal je verbazen hoe vaak even 10 minuten naar de supermarkt vaak een half uur is. Stop met het onderschatten van tijd.

Als je een ergens naar toe gaat waar je nooit geweest bent, zoek dan online op hoe lang je er over doet. Ga je de in de spits? tel er dan minimaal 20 minuten bij op.

Niet 1 alarm, maar 2

Start met de tijd van je afspraak, tel je reistijd en een kwartier extra. Ga nog eens 5 minuten terug en zet dan je eerste alarm. Zet het 2de alarm 5 minuten later.

Als je het eerst alarm klinkt, stop met waar je mee bezig bent en schrijf een notie van 2 regels om later te snappen waar je was. Maak er een sport van de deur uit te zijn voordat het 2de alarm gaat!

De deur uitkomen

Ben je ook zo iemand die lijd aan het ik-kan-het-niet-vinden syndroom? De beste remedie is duidelijk; Betere voorbereiding. Denk er over welke kleren je aan wilt en leg ze klaar. Zet alles wat je nodig heb bij de deur, het liefst in bakjes met labels per dag. Denk er over na waar je heen gaat, zorg dat je de routebeschrijving en telefoonnummers bij je hebt.

Omdat ze zo snel snel afgeleid zijn, is het bijna onmogelijk voor een ADHDer om op tijd de deur uit te gaan. Het kan helpen om een systeem voor je time management te hebben om te stoppen met nog even dat ene ding te doen.Adhd de diagnose

09:04, 21/1/2015 .. 0 comments .. Link

Hallo lezers, 

Omdat ik toch altijd wel met veel inspiratie rond loop over schrijven van stukjes dacht ik, laat ik eens een egen blog beginnen. 

Vroeger deed ik dit op hyves altijd, maar op facebook heb je helaas geen ruimte voor blogs.

De laatste jaren hoor je steeds vaker de term ADHD voorbij komen, en niet alleen bij kinderen maar dus ook bij volwassene.

Ik weet nu inmidels 2 jaar dat ik ADHD heb en er vielen voor mij heel veel puzzelstukjes op zijn plaats. 

In de periode dat ik het onderzoek in ging lieo ik behoorlijk vast met mezelf, was vaak depresief had een kort lontje en zat mezelf en de mensen om mij heen vaak behoorlijk in de weg.

Via mijn huisarts kreeg ik toen hulp omdat ik het idee had dat ik een slechte moeder en partner zou zijn voelde mezelf waardeloos en niets waard. 

Na een aantal gesprekken kwam de vrouw die mij begeleide wederom bij mij thuis, ze probeerde voorzichtig iets duidelijk te maken aan mij, ze zei niet schrikken maar ik heb een folder voor je meegenomen waarvan ik denk dat dat wel eens het geval zou kunnen zijn bij jou. 

Ze haalde de folder uit haar tas en tot mijn verbazing stond er op die folder ADHD bij volwassene, Mijn eerste reactie was, IKKE ADHD ? nee joh dat kan toch niet ... 

Ze zei me lees het maar eens rustig door en doe dan eens een test op internet, via die test bij een bepaalde uitkomst kon er dan contact met mij opgenomen worden als je score hoger was dan een bepaald percentage.

Ik ben de test gaan doen en stond er eigenlijk versteld van op hoeveel antwoorden ik ja kon zeggen .... OMG dacht ik ... Na een week of twee werd ik inderdaad gebeld en van daaruit is het balletje gaan rollen en zijn er via de ADHD levensloop poli testen en onderzoeken geweest. 

Daar kwam dus inderdaad ADHD uit ..... Toen de arts het mij vertelde was dat heel vreemd, Ik was opgelucht dat ik eindelijk wist waarom ik bepaalde dingen deed zoals ik ze deed of juist ook dingen deed die ik eigenlijk beter niet kon doen en aan de andere kant was ik boos, boos omdat ik dacht waarom wist ik dit niet eerder dan had mijn leven en school cariere er waarschijnlijk heel anders uit gezien.  Niet dat mijn leven er zo slecht uit ziet, maar ik heb er aardig de balen van dat ik in mijn schooltijd eigenlijk nooit heb geweten welke richting ik op wilde en heb mijn school ook niet afgemaakt omdat ik de concetratie gewoonweg niet kon vasthouden de hele dag dus probeerde dan maar te vluchten in popi jopie gedrag wat dus voor de nodige narigheid zorgde en nee ben er niet ttrots op maar heb op de middelbare school 2x de eerste en 2x de tweede gedaan verdeeld over 5 middilbare scholen. Toen was ik het zat, Ik wilde van school en gaan werken, maar ja ik was nog leerplichtig dus dat zorgde ook thuis bij mijn ouders nog voor de nodige problemen met de leerplichtambtenaar aan de deur. Uiteindelijk heb ik vrijstelling gehad en kon ik met 16 jaar gaan werken.  Gelukkig kom ik nog net uit de generatie als je je handen maar bij je hebt kom je ook een eind ... En heb me dan ook vanaf die tijd opgewerkt van heel laag onder aan de trap tot in inmiddels een volwaardig MBO niveau gespecialiseed in transport en logistiek als account beheerder. 

Toen werd het tijd voor het instellen van de medicijnen voor de meeste bekend als Ritalin ... ik krijg een andere variant namelijk Methylfenidaat, nou dat was ook nog even wat het instellen van de medicijnen is eigenlijk een kwestie van proberen en starten met een bepaald aantal miligram per dag ... Mijn eerste instellig was een dram ik werd er nog opgekokter en agresiever van dus er gingen een aantal weken overheen voordat ik op de juiste dosering zat. MIjn medicijnschema is nu als volgt.

07:00 10 mg methylfenidaat en een antidepresieva.

10:30 10 mg methylfenidaat

14 00 10 mg Methylfenidaat

17:30 5 mg Ritalin kort werkend

22:00 melatoline ( slaap opwekker)

Maar ja dan nog een probleempje want iemand met ADHD is niet zo punctueel en stipt dus hoe moet ik er voor zorgen dat ik optijd mijn medicijnen neem elke dag weer.

Nou ja kang leven de smartfoon want deze maken het leven van een adhd'er een stuk makkelijk in dit geval, Ik heb dus de wekker voor elke keer dat ik mijn medcijnen moet nemen, en dan nog valt het soms niet mee om je bezigheden van dat moment los te laten en even tijd te maken voor het innemen van je medicijnen.

Maar sinds die tijd gaat het met mij geestelijk wel een stuk beter, ben rustiger in mijn lijf en hoofd al zal organiseren en plannen nooit een van mijn sterke punten worden.

Ook dat is een puntje bij ADHD en volwassene je merkt het vaak niet meer aan de buitenkant dat is meestal alleen in je jongere jaren dat je stuiterd en druk bent en dat het mensen op valt, tegenwoordig als kinderen druk zijn is het gelijk ooh die heeft zeker ADHD.

Bij volwassene zie je dit dus niet meer zo duidelijk maar zit de onrust en het stuiterende gevoel meer aan de binnenkant, ik omschreef het voordat ik de diagnose kreeg altijd als een wervelwind wat ik mij raasde, en het kan dus heel vervelend zijn dat mensen zeggen jij ADHD? maar je bent toch helemaal niet zo druk ? Nee niet aan de buitenkant maar wel van binnen, en de mensen die mij inmiddels goed kennen en regelmatig meemaken weten dus ook wel dat ik mijn drukke maffe uitbastigen kan hebben. 

Tot slot van dit stukje stukje blog wil ik jullie nog even meegevan dat ADHD zeker niet alleen maar negatief is, Als kind heb je er meer hinder van, als volwassene kan je het goed gebruiken zo nu en dan, Vooral als je kinderen hebt, je bent impulsief, creatief een beetje gek moeder die lekker uit de band kan springen en net zo makkelijk mee doet met alle kinder spelletjes en net zo makkelijk boven in een boom zit of met je mee klimt op een klimrek. 

Hier wil ik dan ook in mijn volgende stukje blog aandacht aan besteden, ADHD en je gezin, hoe doe je dat en waar loop je tegen aan en wat zijn de voordelen. 

Ik hoop jullie dan ook weer te treffen hier en mijn doel van dit alles is dus om ouders met ADHD te motiveren en er samen van te leren.

Heb je zelf een leuk verhaal of iets wat je kwijt wil over dit onderwerp mag je me altijd mailen en dan zal ik eens in de zoveeltijd een blog wijden aan inzendingen van lezers. 

Dit kan op irmastam@ziggo.nl

Voor nu fijne dag en tot de volgende blog ..

liefs Irma

 

 

 About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links


Categories


Recent Entries

Mama met ADHD
ADHD wat is dat eigenlijk ?
Waarom mensen met ADHD heel vaak te laat zijn
Adhd de diagnose

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer