Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Op stage in Köln


Met deze weblog laat ik af en toe weten wat ik meemaak en doe in Köln in de periode dat ik daar op stage ben.

Home | Profile | Archives | Friends


Winter is coming...

Posted at 22:12, 18/11/2012

Het wordt steeds kouder! Godzijdank is het nu pas gaan regenen en niet al aan het begin van de herfst. Wat het weer betreft, bevalt Duitsland me prima. Er is alleen een probleempje in mijn schoolgebouw. Het is zodanig geïsoleerd dat het binnen lekker warm is, zodat je met je warme winterkleren zo weer naar buiten drijft. Ook baal je er achteraf altijd van als je besluit drie verdiepingen met de trap te doen. Maar ik moet eerlijk zijn.. Ik begin weer zin te krijgen in kerst. Overdag vind ik de versieringen bij de winkelcentra en –straten een beetje overdreven, maar zodra het donker wordt, heeft het toch wel wat. Ik kijk wel uit naar het diep in de jassen, mutsen en handschoenen gestopt zijn, schaatsbanen op de kerstmarkten, glühweintje erbij, lekker! Komende vrijdag ga ik al mijn eerste Keulse kerstmarkt bezoeken. Ik ga weer schaatsen, jongens!! Ik ben benieuwd hoe lang het gaat duren voordat ik een heel rondje kan “schlittschuhlaufen” zonder op mijn achterwerk te belanden. Of zonder iedere 3 meter naar de rand te grijpen. Ach ja, we zullen zien :)

Ik heb laatst een telefoontraining gehad. Mijn begeleidster dacht dat het een goed idee was als ik aan de workshop mee zou doen. Heel fijn als je daar niemand kent, de enige niet-Duitse bent en niemand je achternaam kan uitspreken. Oke, oke, zo heel erg was het ook niet en ik heb er wel handige dingen geleerd en ik zal ook ‘makkelijker’ de telefoon van mijn begeleidster opnemen als ze er niet is. Maar toch, ik vind het niet zo fijn dat ze graag meeluistert als ik iemand moet bellen (wat gelukkig nauwelijks gebeurd is, tot nu toe). Ze wil graag meeluisteren, omdat ze me dan achteraf kan verbeteren en tips kan geven. Als ik ergens niet van hou, is het telefoneren terwijl er iemand meeluistert. Kijk, bij familie en vrienden die meeluisteren vind ik het geen enkel probleem, maar op een ‘zakelijk’ niveau vind ik het ronduit VRESELIJK! Maargoed, ik zal er niet altijd onderuit kunnen komen. Wat dat betreft, hoop ik dan mijn stage snel voorbij gaat. Op elk ander gebied geniet ik voluit! Af en toe heb ik wel last van heimwee, maar ik probeer zo veel mogelijk te genieten van het in het buitenland zijn (met het vooruitzicht ook weer terug te gaan). Ik ben geloof ik al over de helft ondertussen. Wat gaat dat snel!

Mijn lessen gaan nog steeds goed. Ik heb komende week al een cijfer binnen, namelijk “presenteren”. Mijn themavraag is: “Should Germany start using subtitles permanently?” Omdat het een Duits vak, moeten we in het Engels presenteren. Dat maakt het moeilijker voor de Duitse studenten (maar makkelijker voor mij JEEEEEJ :D). Ik was in het begin doodsbang dat de Duitse studenten en Duitse docenten het als een belediging op zouden vatten dat ik voorstelde dat ondertiteling misschien beter was. De docent was ontzettend enthousiast en vond het superinteressant. Toen ik klaar was met de oefenronde van mijn presentatie stelde hij zelfs voor dat ik mijn presentatie ook wel voor de hele talenfaculteit kon doen. *slik*Sorry? Eeeeeehm*slik*. Eigenlijk had ik mijn eindpresentatie gisteren moeten hebben, maar er waren teveel mensen die moesten presenteren. Nu moet ik volgende week. Het leuke aan volgende week is dat ik dan dezelfde presentatie voor mijn Deutschkurs doe, maar dan vanzelfsprekend in het Duits. Eerst dus in het Engels voor het vak presenteren en het uurtje daarna dezelfde presentatie in het Duits. Hopen dat ik de talen niet door elkaar ga mixen. Volgende week heb ik dus al mijn eerste studieresultaat binnen. Spannend! Verder is er hier op school een studievereniging, een Fachschaft. De Fachschaft had laatst een Sprachtandem-avond georganiseerd. Een Sprachtandem houdt in dat je regelmatig met iemand in een andere taal contact hebt en dan bijv. een uurtje je eigen taal spreekt en een uurtje de andere taal. Op die manier kan je op een wat informelere manier een taal leren. Op de Sprachtandem-avond was het doel een partner te vinden. Niemand hield zich daar echt mee bezig, wat het was gewoon veels te gezellig. Er waren 2 Engelse tafel, 2 Spaanse tafels en 2 Franse tafels (de 3 talen waarvan je er 2 moet kiezen voor je studie). Mijn tafel begon als Engelse tafel, veranderde in een Duitse tafel en eindigde als een tweetalige tafel, Engels én Duits. Ik heb daar ook een paar mensen leren kennen die Nederlandse als ‘bijtaal’ hebben. Een van de meisjes komt nu ook naar mijn tutorium (tutorial).

Over mijn tutorial gesproken: ik heb er nu al 2 achter de rug. De eerste was een beetje ongemakkelijk, maar de tweede ging al wat beter. Komende woensdag de derde. Het is heel vreemd om met mensen van een andere taal in jouw eigen taal te praten en maar te hopen dat ze het begrijpen. Af en toe kijken ze me van “huh?” of moet ik echt heel goed nadenken over hoe ik iets uit moet leggen. Ik heb afgelopen keer Roodkapje met ze gelezen. Daar kwam het woord “touwtje” in voor. Het verwees naar het touwtje dat uit de deur hangt, zodat je die open kunt trekken. Na een paar minuten twijfelen en tevergeefs pogingen doen het met andere Nederlandse woorden en zinnen uit te leggen, besloot ik het uit te beelden. Ik heb met behulp van een lokaaldeur uitgebeeld en uitgelegd wat het is. Ik heb me nog nooit zo stom gevoeld :P Op een kindse manier iets uitleggen, voelt toch een beetje raar. Maar het is gelukt: ze begrepen wat ik bedoelde en deelden me meteen daarna mee dat zoiets in Duitsland niet bestaat.. Was mijn uitleg toch nog ergens goed voor!

Ik heb James Bond in het Duits gezien…. Gek genoeg was het niet storend! Het was een goede film, trouwens. Een aanrader voor degenen die hem nog niet gezien hebben. Ik was ook heel blij dat ze originele muziekje erin hebben gehouden. De bioscoop was groter dan Pathé Arena!! En goedkoper ook nog. Ook ben ik vandaag naar een museum geweest voor de tentoonstelling “1912”. Op het toegangsticket stond een schilderij van Van Gogh en in de souvenirwinkel lagen ook veel dingen van hem. Grappig om te zien dat Van Gogh zo bekend is. Het was heel bijzonder om werken van een schilder uit je eigen land in een ander land te bekijken. Ik ben er achter gekomen dat ik schilderijen van Koch intrigerend vind. Jeetje, dat woord heb ik nog nooit gebruikt, maar heb omschrijft het wel het beste. Hoe langer ik naar een bepaald schilderij van hem keek (ben de naam helaas alweer kwijt), des te meer figuurtjes en leuke details ik ontdekte. Er hingen zo veel mooie en bijzondere schilderijen dat ik nog een keer ga kijken. Jammer dat je geen foto’s mag maken.

Maar dat is een missie voor de komende weken. Eerst die twee presentaties overleven en dan heb ik weer meer tijd voor de echt leuke dingen. Wish me luck!

Toedels:)

Het switchen van werkplek e.d.

Posted at 19:16, 7/11/2012

Ik ben nu al een maand op mijn nieuwe werkplek! Er is bijna geen groter verschil tussen de werksfeer die er hangt in het kantoor waar ik nu werk en die in het International Office. Bij het IO was ik een van de minstens 6 andere medewerkers. Bij het Institut für Translation und Mehrsprachige Kommunikation (ITMK) zit ik maar met één andere medewerker, mijn begeleidster, in het kantoor. Het IO is vaak chaotisch, gezellig druk en het is er bijna nooit stil. Bij het ITMK zijn alleen de toetsenborden en de radio te horen tussen de paar gesprekken en weinige studenten tijdens de spreekuren door. Toch is het een fijne plek om te werken, als je met mijn begeleidster samen kunt werken. Ze is erg aardig, maar tijdens het werk erg doelgericht en praktisch ingesteld. Daar moest ik in het begin erg aan wennen, na een maand bij het IO. Nu weet ik inmiddels waar ik aan toe ben. Vaak heb ik de helft van de tijd bijna niks te doen, maar die tijd mag ik opvullen met het bijwerken en controleren van de ITMK-broschure. Ik vind het best leuk om dit te doen. Vooral omdat de Engelse versie nog niet helemaal geheel vertaald is en ik dit af mag maken! Eindelijk weer een keer vertalen!

Dat brengt me meteen op de vakken die ik hier volg. Ik volg namelijk een les vertalen vanuit het Duits in het Engels. Op die manier kan ik meteen mijn kennis van de beide vreemde talen testen en gebruiken. Het is af en toe best een uitdaging. Vanuit het Duits vertalen is echter wel makkelijker dan vanuit het Engels vertalen. Ik heb dat 1 les geprobeerd en heb er meteen van afgezien. Het is een goede manier om je Duitse woordenschat te verbeteren, maar het is onmogelijk voor mij om die toets met een voldoende af te sluiten met de korte tijd die we voor de toets krijgen. Daarom heb ik gekozen voor de tegenovergestelde variant. Het lot heeft bepaald dat ik voor Duits-Engels een docent heb die een beetje apart is af en toe, en die ik ook heb voor het vak Vortags- und Präsentationstechniken. Hij is echt een warhoofd, zoals dat nogal wil heersen onder vertalers. Hij is een fan van Barack Obama (en politiek in het algemeen), dus hij heeft in de eerste les al aangegeven dat we veel teksten met betrekking tot politiek gaan vertalen. Ook heeft hij al gewaarschuwd dat de meeste teksten over de States en Obama gaan. Voor degenen die mijn liefde voor politiek kennen: is dit karma?

Toch is het vertaaluurtje een leuke, interessante les. Ook heeft mijn stage hier het voor mij echt bevestigd dat vertalen mijn ding is. Ik ben weliswaar van mijn plan afgestapt om te gaan tolken, maar ik vind het echt geweldig als ik een tekst controleren en/of vertalen mag. De reden voor mijn niet-meer-willen-tolken is simpel: ik hoor te slecht en ik let te snel op het feit of iemand wel of geen accent heeft. Alleen bij mensen die een taal accentloos spreken let ik goed op op alles wat ze zeggen en ben ik niet zo snel afgeleid. Ook vind ik het gewoon fijner om met het geschreven woord te werken en mijn vertaling iets later nog eens door te kunnen lezen. Pure zelfbescherming  Ik ga voor mijn specialisatie op school (wat dus eerst tolken was) lekker ondertitelen :-D

Goed, en nu dan verder met wat ik sociaal vlak gedaan heb. Het eerste weekend van oktober ben ik een weekendje thuis geweest (volgende week weer, jeej!). We hebben die zaterdagavond een supergezellige gourmetavond gehad, met twee ooms te gast. Ontzettend leuk Datzelfde weekend heb ik Amsterdamse/Nederlandse souvenirs gekocht voor mijn collega’s van het IO. Ik had een paar collega’s gevraagd wat ze leuk zouden vinden om te krijgen, krijg ik van twee mannelijk collega’s doodserieus de reactie dat ze iets van Ajax wel leuk vinden. Ik was er zeker van dat ze me in de zeik zaten te nemen, maar ze meenden het. Rare jongens, die twee. Het is echt een hel om voor iedereen een passend cadeautje te vinden, maar iedereens leuke reacties hebben wel echt alles goed gemaakt. Zo leuk 

Op 8 oktober had ik een test om vast te stellen welk niveau ik heb in het Duits. Ondanks dat het een momentopname is en het alleen is om vervolgens je Deutschkurs op jouw niveau aan te kunnen passen, ging ik eigenlijk automatisch doomdenken. Wat als… Gelukkig was het goed te doen en ik heb niveau B2+ (wat behoorlijk goed is, vergeleken met de meeste andere uitwisselingsstudenten). Ik kon weer opgelucht ademhalen. Klein nadeeltje: de cursus die ik gekozen heb, bleek op donderdagavond van 16.00 tot 19.15 uur te zijn. Ach ja, waarom ook niet.

Het daarop volgende weekend ben ik met twee vriendinnen van me, Tessa en Jenneke, naar een feestje in Nijmegen geweest. Vervolgens hebben we het hele weekend bijgekletst en lekker lui gedaan. Op zondag hebben we Kolonisten gespeeld en ik heb zowaar gewonnen! De eerste keer in mijn leven!(sorry Tessa, ik moest het er gewoon bij zetten:-P). Diezelfde avond hebben we met de fiets moeten racen naar het station zodat ik mijn trein nog kon halen. Is gelukt, gelukkig . Verder ben ik naar een bioscoopavond, georganiseerd door het IO, geweest. Ik kan jullie met volle overtuiging zeggen dat de film Savages (met John Travolta en Blake Lively) een beetje apart is, raar eindigt en soms een beetje smerig is (het heeft deels met Mexicaanse kartels te maken). Ik ga het niet uitleggen, je gaat de film zelf maar kijken. Het is zeker niet slecht hoor! Ik was alleen een beetje stil toen ik de bios uit liep, alles nog verwerkend.

Afgelopen zaterdag ben ik naar de Kölsche variant van de Museumnacht geweest. Geweldig! Het was erg druk, maar ik heb echt genoten. Het is sowieso veel te lang geleden dat ik voor het laatst naar een museum ben geweest, dus dit houd ik erin. Ik ben samen met Maarten, mijn klasgenoot die ook in Köln zijn stage doet, en Martina, van het IO, de stad in geweest en we hebben drie musea bezocht. Er waren meer dan 30 musea geopend en er reden pendelbussen, die elk zijn eigen route had. Als je je dat bedenkt, dan lijkt het best weinig om maar drie musea te bezoeken, maar het is nog best slopend. Voor alles samen, toegang tot alle musea en reizen met de pendelbussen, betaalde je maar 16 euro! Komend jaar dan maar proberen de museumnacht in Amsterdam mee te maken.

Tot slot heb ik dit nog te vertellen: mijn ‘lesgeven’ gaat eindelijk beginnen! Ik heb ‘lesgeven’ tussen aanhalingstekens gezet omdat het niet helemaal lesgeven is. Het is een tutorium waarbij ik de Duitse studenten die Niederländisch 1 hebben gekozen, kan helpen met eventuele vragen en ze een beetje de Nederlandse cultuur bij kan brengen. Ook is het voor hun blijkbaar al leuk dat er een native speaker Nederlands is die met hen in vloeiend, ‘accentloos’ Nederlands praat. Ik vind het prima  Het zijn leuke mensen en ik heb er zin in!

Dit was alles voor nu. Ik hoop dat ik jullie met enige regelmaat op de hoogte kan houden nu ik thuis weer enigszins internet heb(werkt niet altijd).

Liebe Grüße!!!

Time flies when you’re having fun

Posted at 11:49, 3/10/2012

Ik zit alweer een maand in Köln! Bijna tegelijk met de maandwisseling verwissel ik volgende week van werkplek. Ik zal vanaf 9 oktober bij het Institut für Translation und mehrsprachige Kommunikation werken. Daar blijf ik dan tot het einde van mijn stage. Ik baal ontzettend dat ik bij het International Office weg moet. Het wordt wel heel raar om ineens van een drukke/hectische werkplek naar een kantoor voor 2 personen te gaan. Een voordeel is wel dat ik daar dus mijn eigen computer tot mijn beschikking heb en niet meer constant van computer naar computer geschoven wordt of, nog ‘leuker’, helemaal geen computer kan gebruiken. En ik zal waarschijnlijk regelmatig oversteken naar het IO om met mijn (dan ex-)collega’s te gaan lunchen.

In de periode tussen dit bericht en mijn vorige heb ik zo veel gedaan, dat ik even in mijn agenda moest kijken wat er nou precies gebeurd was. Zo ben ik er twee weken geleden, op de dag van de teambespreking, achter gekomen dat stroopwafels hier erg gewaardeerd worden. Ik had twee pakjes stroopwafels en een grote zak pepernoten meegenomen (met dank aan Dirk!!) en de stroopwafels waren de dag na de bespreking al op. De zak met pepernoten is laatst pas open gemaakt, maar gaan ook al snel. Diezelfde dag van de bespreken gingen we met bijna alle collega’s wat drinken ter ere van twee verjaardagen. Uiteindelijk bleven we over met zeven die-hards en zijn we nog een kroeg in gedoken. Dat was een leuke avond :-). Zo leer je je collega’s nog eens op een andere manier kennen. Diezelfde week kreeg ik Nederlands bezoek, en wel Tessa, met wie ik de stad in geweest ben, lekker bijgekletst heb en een leuke dag heb gehad!

Maar na Tessa’s bezoek hield de gezelligheid niet op. Nee, nee, ik leerde eindelijk een paar leeftijdsgenoten kennen! Ik had me ingeschreven voor een buddyprogramma en vorige week hadden we de oriëntatiedagen daarvan. We hebben een city rally gedaan, een soort speurtocht door de stad dus, en twee dagen later zijn we de Kölsche kroegen gaan ontdekken met een pub crawl. De bedoeling van die avond was dat je ingedeeld zou worden bij mensen die je niet kent, zodat je steeds meer mensen leert kennen. Gek genoeg, maar voor mij erg leuk, kwam ik in een groepje waarvan ik 3 van de 5 mensen al kende en leuk mee op kon schieten. De avond begon zo al goed. Ongelooflijk hoeveel steden van elkaar kunnen verschillen. In Maastricht kan je, als je blijft lopen, binnen een half uur alle studentenkroegen en uitgaansgelegenheden zien. Hier is het zo veel beter, groter en gezelliger! We hebben de hele avond door slechts 1 wijk gelopen en we hebben ons geen moment verveeld.

De dag na de pub crawl ben ik met twee meiden zelf in de stad uit geweest. Het duurde even voordat we een echt leuke kroeg/dansgelegenheid hadden gevonden, maar uiteindelijk was het ons gelukt: een echt Kölsche kroeg. De muziek begon goed en al snelde danste iedereen in de kroeg mee. Of degenen die niet konden dansen wiegden een beetje heen en weer. Op een gegeven moment begonnen helaas de Duitse liedjes, die iedereen natuurlijk kende behalve wij…. Het grappigste moment was nog wel toen het clublied van FC Köln te horen was. Iedereen sloeg ineens de armen om elkaar heen en begon keihard mee te zingen. Iedereen kende de tekst! Voor zover ik weet, kennen maar weinig Amsterdammers het lied van Ajax. Ook een pluspuntje was dat bijna iedereen van rond mijn leeftijd was (meestal ietsjes ouder). Daar gaan we zeker vaker heen.

Verder was er afgelopen maandag de Welcome Party voor de internationale studenten die dit jaar aan de Fachhochschule beginnen. Het voorbereiden en het klaarzetten van alles was echt hectisch. Een vrouwelijke collega van het IO had de leiding en heeft alles goed geregeld, maar de stress was er niet minder om. Eerst was er een officieel gedeelte waarbij toespraken e.d. gehouden werden. Daar mocht ik niet bij zijn, ik moest de tafel met welkomstcadeautjes bewaken. Vervolgens kwamen alle studenten naar de aula waar het feest zou beginnen. Er werd ook eten geserveerd, namelijk de Keulse specialiteit, Reibekuchen. Dat is een soort gefrituurde aardappelschijf. Vaak wordt het samen met appelmoes (Apfelmuss auf Deutsch :-)) en/of zure room gegeten. Het is nog lekker ook! Het feest was erg gezellig.

En om jullie helemaal up-to-date te brengen: vanochtend heb ik samen met een paar Duitse en internationale studenten een panorama-rondvaart over de Rijn gemaakt. Op een of andere manier is alles veel mooier en overzichtelijker vanaf het water! Heerlijk was het. Het weer zag er eerst ontzettend dreigend uit, maar wonder boven wonder is het tijdelijk allemaal weggetrokken voor ons. Geen druppel regen, alleen wat wind. Toen de zon even echt fel begon te schijnen werden de gekleurde huisjes en kantoren langs het water ineens nog feller en levendiger. Gelukkig had ik mijn camera meegenomen. Ik weet niet hoe ik foto’s bij de blogs kan zetten, dus ik zal af en toe wat foto’s uploaden op Facebook (voor degenen met een account ;-)).

Zo, dat was het weer voor nu. Ik heb nog twee dagen bij het International Office te gaan en daarna is het op naar de andere faculteit.

Ik hou jullie (met of zonder regelmaat) op de hoogte!!

Liefs uit Köln

De eerste twee weken (en een korte vooruitblik)

Posted at 20:50, 15/9/2012

Zo, mijn eerste twee weken zitten erop. Nog twee weken te gaan voordat ik naar het Institut für Translation und mehrsprachige Kommunikation overgeplaatst word. Ook al zijn er nog maar twee weken voorbij, ik zit toch lekker op mijn plekje bij het International Office. Ik leer er steeds meer bij, de klik met mijn collega’s wordt steeds leuker en de eerste uitnodiging om iets met hen te gaan drinken is binnen! Ik krijg ook steeds meer belangrijke opdrachten (voor de administratieve rompslomp). Het is ongelooflijk saai af en toe, maar gelukkig krijg ik van Janina, een van de twee IO-medewerkers die me begeleiden, zo af en toe afwisselende opdrachten zodat ik wat van het gebouw zie of even buiten ben.

Het IO (International Office)-team is echt geweldig. In totaal zijn er zo’n 12 medewerkers, stagiairs en studentenmentoren meegerekend. Het vaste team heeft een paar mensen die fulltime werken en een paar mensen die parttime werken. De studentenmentoren werken ook parttime, maar de meeste van hen zie ik niet zo vaak. Elke dag houden we met de collega’s van die dag gezamenlijk pauze, wat erg gezellig. Ik kan de laatste dagen ook redelijk meepraten, wat eerst door het omschakelen van het Nederlands naar het Duits erg moeizaam ging. Zo halverwege de eerste week waren ze ook beetje verbaasd dat ik 2 kleine broodjes gekocht had in plaats van het warme eten wat ik daar goedkoop kan krijgen. Een tip voor degenen die ooit naar Duitsland willen: drink voor de zekerheid geen water uit de kraan. Ik zat door het leidingwater zo op het randje van misselijk zijn dat ik dat lekkere, warme eten uit de Mensa aan me voorbij moest laten gaan. Over dat “lekkere” verschillen de meningen nogal binnen het team ;-) Voor mij is het bijzonder dat je voor €2,20 een bord vol warm eten, een salade en een toetje krijgt. Degenen die niet beter weten, letten alleen maar op de kwaliteit van het eten (wat naar mijn mening nog best goed is voor een schoolkantine). Om weer terug te komen op dat water: Toen ik ontdekte dat de misselijkheid aan het leidingwater te wijten was, ben ik bij de supermarkt water in flessen gaan halen. Dat is echt ontzettend goedkoop! Je betaalt er wel veel statiegeld voor, maar een six-pack van flessen van 1,5 liter kost maar €1,14. Ook zijn de kleuren van de dopjes hier ‘omgekeerd’. De blauwe dop is met prik, de rode dop zonder. Ik zit nu opgescheept met 6 flessen spa rood, terwijl ik dat voorheen nooit dronk/lustte. Nu ben ik er zowaar bijna aan gewend. Cultuurverschil of toeval?

Eergisteren ben ik voor het eerst naar een Duitse bioscoop geweest met twee anderen. De film To Rome with love draait in Odeon, de culturele bioscoop in de straat om de hoek. Ik had verwacht dat deze film, net zoals vele andere films, nagesynchroniseerd zou zijn. Verassend genoeg bleek er ondertiteling te zijn. In het Duits dan wel, hé ;-) Leuk maar overbodig, dacht ik. Dus niet… De helft van de film was Engels gesproken, maar de andere helft was in het Italiaans. Heb ik die Duitse ondertitels toch hard nodig gehad! De film is erg leuk. Ik heb de hele film met een lach op mijn gezicht zitten kijken. Nog een leuk verschil met Nederland: Je mag hier gewoon alcohol drinken in de bioscoopzaal.. Ik stond er echt even van te kijken. Zodra er een erg grappig stukje in de film langskwam, hoorde ik bijna elke keer wel een flesje omvallen (omgeschopt worden) en wegrollen. In de film kwam er ook heel vaak een bepaald Italiaans liedje langs, namelijk deze: http://www.youtube.com/watch?v=vRF5zSczYEs&feature=related Jullie gaan me heel aardig vinden als deze in je hoofd blijft zitten voor de rest van de dag. Daar had ik ook last van ;-)

Er is vandaag een jaarlijks feest in diezelfde straat om de hoek. Het is een evenement waar heel Köln en een deel van de rest van Duitsland op af komt. Er staan ontzettend veel kraampjes langs de straat waar je eten en drinken kunt kopen. Zo af en toe vind je er een verdwaald souvenirskraampje of gewoon kraampje tussen. Het is superdruk en als je van het ene eind van de straat naar het andere wilt lopen, voel je je alsof je zo snel mogelijk door de massa van Koninginnedag wilt werken. Het loopt langzaam en er is een duidelijke linkerloopbaan en rechterloopbaan. Ook zijn er drie podia waar optredens gegeven worden. Om een indruk te geven van het soort muziek: denk K3(maar dan K4 met een Duitse cover van Sjalalie sjalala), Frans Bauer (maar dan ongeveer zijn halve leeftijd en met zijn tweeën) en dance/trance/house (voor de jongeren onder ons). Erg leuk om een keer zo’n Duits ‘volksevenement’ mee te maken. Het is wel een beetje te vergelijken met het Maastrichtse Preuvenemint.

De komende week heb ik een ‘gewone’ werkweek, behalve dat er een teammeeting is op donderdag en dat ik en twee collega’s van het IO onze verjaardagen vieren (ik en Branimir zijn laatst jarig geweest, maar dan kan nu iedereen meegenieten :-D). De week daarop is al mijn laatste week bij het IO! Wat gaat die tijd snel… In het begin vond ik het maar langzaam gaan, maar nu ik iedereen leer kennen, wil ik daar niet meer weg! In die laatste week heb ik ook twee uitjes gepland staan met Karibu, het buddyprogramma van de Fachhochschule. Ik word aan een buddy gekoppeld en tijdens die twee uitjes gaan we met alle andere buddies en gebuddieden (? Ja, geen idee.. mijn eigen verzonnen woord voor degenen die door de buddies begeleid worden) dingen ondernemen, namelijk een stadsspeurtocht en een kroegentocht. Eindelijk echt mensen van mijn eigen leeftijd leren kennen en dingen mee kunnen afspreken en zo! Ik heb er zin in :-)

Mijn eerste weekend en werkdag

Posted at 16:16, 3/9/2012

Mijn eerste werkdag was eigenlijk geen echte werkdag te noemen. Ik heb collega's leren kennen, informatie gekregen, me ingeschreven bij de school, een info-uurtje gehad over o.a. het Erasmus-programma (wat af en toe iets minder goed te volgen is omdat het in het Duits gegeven wordt) en twee faculteiten bezocht, maar niet geheel gezien. Ik ben er welgeteld 4 uurtjes geweest. Ondanks dat ik er zo kort was, heb ik een leuke indruk gekregen van het International Office. Het is er af en aan druk en er werken in totaal (excl. mij en een andere stagair) 12 mensen. De bedoeling is dat ik de rol van Manusje-van-alles op me neem, wat ik natuurlijk met plezier doe :-) Ik heb me dus helemaal voor niks zenuwachtig zitten maken. Ook mijn eerste weekend in Köln heb ik achter de rug. Voor dat weekend had ik nog helemaal geen plannen en had ik ook niet zoveel verwacht. Mijn tante en nicht hebben mij zaterdag heel goed geholpen met de verhuizing, waarvoor nogmaals ontzettend bedankt :-D:-D, en om de dag helemaal compleet te maken, zijn we na het uitladen van de auto de stad in gegaan. Toen ik aan het begin van de avond alleen terug naar mijn huis liep, moest ik toch wel even slikken. Eenmaal thuis aangekomen, kreeg ik de rest van de avond nog geen rust. De oudste zoon van de hospita was voor het weekend thuis en vroeg of ik zin had om met nog twee anderen wat te drinken en te kletsen. Zeg daar maar eens nee tegen :-) Heel lief dat hij me erbij betrok. Diezelfde avond werd ik ook nog uitgenodigd om de volgende avond met een groepje uit eten te gaan aan het einde van de straat. Ik voelde me meteen heel vereerd natuurlijk! Het weekend is dus achteraf veel en veel leuker geweest dan ik had kunnen verwachten. Alle dank aan Felix, die oudste zoon, die me op sleeptouw genomen heeft.. Ik heb nu zo mogelijk nog meer zin gekregen in deze stage. Veel mensen leren kennen en veel Duits praten (wat trouwens ook heel veel beter gaat dan ik dacht) vond ik eerst eng, maar nu kijk ik ernaar uit. Morgen moet ik om 10 uur bij het International Office en dan begint het echte werk. Ik ben benieuwd. :-)

Het is bijna zover..

Posted at 18:09, 26/8/2012

Het is bijna zover; komende zaterdag vertrek ik uit Maastricht en verhuis ik naar het deutsche Köln. De komende 5 maanden woon ik bij een hospita met een dochter van 18 jaar oud. De hospita, Claudia, is een schat van een vrouw. Het appartement is op 10 min. lopen van de school waar ik ga werken en studeren. Ook het stadscentrum is op loopafstand. Ik wist eerst niet echt helemaal zeker welke soort stage ik wilde doen; ik had de keuze tussen een werkstage en een combi-stage, wat inhoudt dat ik werk combineer met studie. Ik werk een paar dagen als administratief medewerker en Nederlands docent voor de Duitse studenten die Nederlands als keuzetaal hebben gekozen (why, oh why would you do that???). Dat is voor mij ook meteen weer een goede test of ik mijn moerstaal wel zo beheers als ik denk dat ik haar beheers. De kunst is dan ook meteen om het goed over te kunnen brengen ;-). Verder volg ik twee of drie vakken die ik uiteindelijk afsluit met tentamens. Het is erg spannend allemaal. Ik ga veel nieuwe mensen leren kennen, een vreemde taal om me heen horen, een nieuwe stad ontdekken en aan een nieuw schooljaar beginnen. Bring it on!!!

Mijn weblog

Posted at 21:49, 12/8/2012

Hallo! Met deze weblog hou ik jullie op de hoogte van mijn ervaringen in Köln. Ik zal onder andere berichten over mijn stage en over hoe de lessen die ik daar volg me bevallen. Mijn doel is om elke week een (evt kort) berichtje te plaatsen. Verder heb ik niet veel toe te voegen aan deze inleiding :-). Liefs, Jitske
Hosting door HQ ICT Systeembeheer