Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Joy

Dag, hallo

17:14, 14/3/2011 .. 0 comments .. Link

Naast school werk ik op Schiphol als grondstewardess. Het is erg leuk werk, werken met mensen blijft altijd erg interessant. Je komt op een dag zoveel verschillende mensen tegen die allemaal anders op situaties reageren. Het is erg goed voor je mensenkennis, laten we daar maar op houden.

Als ik in de vertrekhal achter de check in balie zit en het is rustig, dan kan ik lekker mensen kijken. Dat is altijd erg leuk, vooral op Schiphol. Als ik geluk heb zit ik precies voor de paspoortcontrole. Daar komen hele families de avonturieren die op reis gaan uitzwaaien. Op een avond liep ik door de vertrekhal heen. Er stond een vrouw aan de kant die iemand aan het uitzwaaien was, ze was erg overstuur. Ze was aan het huilen en jammeren, het was een hartverscheurend gezicht én gehoor. Ik vroeg haar of ze lang afscheid moest nemen van degene die ze weg bracht. Ze vertelde me dat haar zus twee weken naar familie in Canada ging. Nee, afscheid nemen is nooit leuk zelf niet als het maar voor twee weken is.

Reizen is leuk, maar eerst komt altijd nog die ene drempel. Je vrienden en familie gedag zeggen. Zelfs voor een paar weken heb ik er al moeite mee. Als het dan eenmaal achter de rug is dan is er ook niets meer aan de hand. Maar dat ene moment dat je weg gaat is niet altijd even prettig. Dan vergeet je even het avontuur dat voor je ligt.

Ik heb ook al twee keer afscheid moeten nemen van vriendinnen die voor een half jaar naar het buitenland gingen. Toen stond ik daar ook met natte wangen op Schiphol in de vertrekhal. Toch weet je dan dat ze over een paar maanden weer terug zijn. Dan kun je uitkijken naar het moment dat je weer op Schiphol staat, maar dan in de aankomsthal.

De reden dat ik het leuk vind om mensen te kijken in de vertrekhal is ook de reden waarom ik Hello, Goodbye een leuk programma vind, het zit vol emoties. Mensen nemen afscheid van familieleden of verwelkomen oude vrienden uit het buitenland. Iedereen heeft een eigen verhaal, het ene nog ontroerender dan het andere. Ik zie de filmploeg van Hello, Goodbye ook wel eens op Schiphol staan. Ze staan rustig aan de zijkant te wachten op een mooi verhaal. Ze interviewen wat mensen met buitensporig grote ballonnen en schieten wat ontroerende beelden. Er is altijd wel een verhaal te vinden.

Schiphol is in twee verdiepingen gebouwd. Vertrek en aankomst, afscheid en welkom. Daar denk ik maar aan, straks al ik alweer een vriend mag uitzwaaien voor een paar maanden. Als je afscheid neemt komt er ook altijd weer een welkom voor terug, op een of andere manier.Nederlanders ook in China

17:12, 14/3/2011 .. 0 comments .. Link

Nederlanders kiezen steeds vaker voor ontspanning als vakantie. Geen vreemde landen of andere gebruiken. Dezelfde oorden als de jaren ervoor, ze creëren een thuis weg van hun thuis. Daarom kom je in veel vakantielanden ook allerlei spullen uit de Albert Heijn tegen in de plaatselijke supermarkten. Toen ik op vakantie was in China ben ik toch een aantal keer Nederlandse toeristen tegengekomen. Ik was zo verbaasd om hen daar tegen te komen. Vooral omdat je daar al zo weinig westerse toeristen tegenkomt. Nederlanders blijken dus een veel reislustiger volkje dan ik dacht.

 

In Beijing wilde ik heel graag naar de Chinese Muur, en ja als je er dan toch bent. Een student hield me op straat aan, of ik een tour naar de Chinese Muur wilde maken? Nou, ja graag. Voor 10 euro had ik een busreis, een bezoek aan oude tombes, een lunch, de Chinese muur en een verschrikkelijke saaie rondleiding door een of andere stenenfabriek. Maar het was spot goedkoop, dan maar een saaie rondleiding erbij. Toen ik het piepkleine gammele busje instapte, zaten er nog twee andere mensen in het busje. Nog twee zuinige Nederlanders!

 

Ergens vlakbij Yangshuo, hadden we besloten een lange rit met de scooter te maken langs een rivier. Dat was best een slecht idee. Het eerste stuk ging nog wel, dat was geasfalteerd. Hoe verder weg we reden, hoe hobbeliger en slechter de weg werd. Na een uurtje reden we opeens over een pad dat alleen nog maar uit een paar keien bestond, nou dat ging dus echt niet met een scooter. Terugkeren kon helaas niet omdat het pad te smal was en er trouwens ook geen andere weg was. Na een half uur zweten en ploegen gaven we het op en zakte in het hoge gras. We hadden al uren niemand gezien. Opeens zagen we een gezin op de fiets langs komen, de man zat helemaal onder de modder maar dat terzijde.

Ik liep naar ze toe en vroeg in het Engels of de weg nog slechter werd. ‘Nee’, zei de man in het Nederlands-Engels terug. ‘Er zijn alleen een paar paden die opeens midden in een rijstveld uitkomen, dus daar moet voor oppassen.’ Nog steeds in het Nederlands-Engels. Ik begon te lachen en zei, in het Nederlands, tegen de man hoe toevallig het was dat we ergens midden in de rijstvelden van China Nederlanders tegen kwamen.

Het bleek dus dat de man met zijn gezin een rijstveld ingefietst was. Daar waren ze vast komen te zitten met de fiets en moesten dus ploeterend uit het modderige veld zien te komen.

Gelukkig werd de weg daarna beter begaanbaar. We zijn wel een paar keer een weg opgereden die doodliep en op een rijstveld uitkwam. Maar we waren gelukkig op tijd gewaarschuwd.

 Paella onder de zon

17:11, 14/3/2011 .. 0 comments .. Link

Valencia is een heerlijke stad. Dat komt natuurlijk omdat het in Spanje ligt, het land van de sinaasappels, zon, siësta en paella. Ik heb drie dagen lang van al die heerlijkheden mogen genieten terwijl hier in Nederland de winter nog volop aan de gang was.

Valencia is een oude stad met erg veel mooie gebouwen. Als je door de straten van Valencia loopt is het alsof je in een museum rondwandelt. Je ziet overal geschiedenis en typisch Spaanse taferelen om je heen. De enorme huizen met schattige balkonnetjes en de prachtige overdekte markten, je hoeft eigenlijk alleen maar rond te lopen om in Spaanse sferen te komen. Ik liep natuurlijk vooral door de stad om de leuke winkeltjes te ontdekken, daar hebben ze er trouwens genoeg van.

In Spanje is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. Geen boterhammetje met kaas, maar een uitgebreide drie gangen lunch. Tja ik moet me toch een beetje aanpassen aan het land waar ik ben. Paella (gekruide rijst met vis, schaaldieren, vlees en groenten) is ontstaan in Valencia dus dat moest ik toch echt even proberen. Casa Roberto, een echt Valenciaans restaurantje, staat bekend om de uitstekende paella. Voordat we plaats namen, moesten we al een keuze maken uit het uitgebreide menu. De meest exotische paellagerechten kwamen je tegemoet, het was maar moeilijk kiezen. We gingen voor de ‘Paella Valenciana’. Het gerecht wordt pas klaargemaakt als je besteld hebt, daarom is de paella hier ook zo goed en moet je dus meteen bij binnenkomst bestellen. Na drie kwartier en een bord met Serranoham later kwam de pan met paella op tafel. Iedereen had zijn eigen lepel waarmee je uit de pan mocht eten. En daar hoort natuurlijk een fles Vino tinto bij.

Ik snap nu waarom Spanjaarden een siësta houden, na zo’n uitgebreide lunch had ik ook wel even zin om in mijn hangmat te gaan liggen. Maargoed je bent maar één keer in Valencia dus toch maar door naar het Ciudad de las Artes y Ciencias, de ‘stad van kunst en wetenschap’. Midden in een oude stad als Valencia verwacht je toch niet zo’n modern bouwwerk als dit, het lijkt wel een beetje op het Opra House in Sydney. Het wordt gebruikt voor dans, theater en grote muziekspektakels. Er zit ook een museum in waar je allerlei proefjes kunt doen en je kunt het Oceanocrafic bezoeken. Genoeg te doen dus.

Omdat de lunch dus de belangrijkste maaltijd van de dag is, eten de Spanjaarden ’s avonds alleen wat kleine hapjes ‘tapas’ genaamd. Op elke hoek van de straat zitten wel een aantal kleine cafeetjes en barretjes waar je tapas kunt eten. En dat kan tot middernacht, het is dus ook nog gezellig druk op straat ´s avonds. Ik stapte een barretje binnen waar allerlei hapjes op een stokbroodje gepresenteerd werden. Je mag van alles van de bar pakken, en tussendoor natuurlijk een wijntje erbij. Do I Love Valencia!Vertraging

17:10, 14/3/2011 .. 0 comments .. Link

Gisteren waren er stakingen van het openbaar vervoer in Amsterdam. Er reden minder trams, metro’s en bussen, de treinen hadden vertraging. Kortom, het was een ramp voor de meeste reizigers die, op maandagochtend, gewoon op tijd op hun werk moesten verschijnen. Het was ook mijn plan om die ochtend op tijd op school te arriveren. Ik was op tijd weggegaan van huis, ik nam geen risico’s en liep daarom niet langs mijn vaste koffietentje op het station, nee ik liep meteen door naar de tram. Ik had ook al een alternatief plan bedacht. Als de tram niet zou rijden dan zou ik altijd nog met de metro kunnen gaan en dan de laatste tien minuten lopen.

 

Ik liep dus hoopvol het station uit op zoek naar mijn tram. Er stond welgeteld één tram te wachten om te vertrekken, en het was mijn tram! Ik kon mijn geluk niet op. Ik had al verhalen gehoord van mensen die al een uur op hun metro aan het wachten waren en het nu maar via de tram gingen proberen. Ik sprong de tram in en na drie minuten vertrok hij, precies op tijd. Ik kwam zelfs te vroeg aan op school.

 

Nederland is niet erg tevreden met het openbaar vervoer. Elke winter wordt er weer een enorme ophef van gemaakt als de NS niet stipt op tijd rijdt bij een paar vlokjes sneeuw. Het openbaar vervoer is te duur, te langzaam, te inefficiënt, te druk. Ik vind dat we nog best blij mogen zijn met het openbaar vervoer hier in Nederland. Ik zelf ervaar weinig problemen, natuurlijk kan het altijd beter. Volgens een onderzoek onder forenzen in 23 Europese steden komt München als beste openbaar vervoersaanbieder uit de bus. München heeft snelle verbindingen en geeft duidelijke informatie aan de reizigers, iets waar Nederland nog veel van zou kunnen leren zouden veel mensen zeggen. Amsterdam kwam er met een ‘acceptabel’ vanaf, de ov-chipkaart was een pluspunt (!) en voorbeeld voor andere landen en de verbinding met de luchthaven was beter dan bij de meeste Europese steden.

 

Tokyo, Japan heeft het meest efficiënte trein- en metrosysteem, om de twee minuten komt er een metro of trein langs. China heeft de snelste trein, 416 kilometer per uur! Londen heeft het oudste metronetwerk van de wereld, inmiddels 148 jaar oud. Londen heeft touwens ook de beste taxi’s ter wereld, de taxi’s zijn karakteristiek en de chauffeurs zijn uiterst vriendelijk.

 

Zagreb en Ljubljana werden als ‘slechtste vervoerders’ bestempeld. Daar moet je gewoon maar naar een bushalte gaan, als je die al kunt vinden, en wachten tot er een bus of iets anders voorbij komt. Er zijn nergens reistijden of enige andere informatie te vinden. Niet in de bushalte en al helemaal niet op internet. Zo slecht is het hier in Nederland dus nog helemaal niet.

 

Bronnen:

Novum. (2 maart 2010). München heeft beste openbaar vervoer. Geraadpleegd op 15 februari 2011, van:http://www.trouw.nl/nieuws/wereld/article3003280.ece/Munchen_heeft_beste_openbaar_vervoer.html

OpReisGids.nl (19 februari 2010). Openbaar vervoer soms lastig voor de ‘citytripper’. Geraadpleegd op 15 februari 2011, van: http://www.opreisgids.nl/nieuws/14533/openbaar-vervoer-soms-lastig-voor-de-citytripper.html

Marloes. (4 augustus 2010). Taxi’s in Londen de beste van de wereld. Geraadpleegd op 15 februari 2011, van: http://www.travelvalley.nl/algemeen/793

 Oud en Nieuw

17:08, 14/3/2011 .. 0 comments .. Link

Oud en nieuw. Bij ons wordt het altijd groots gevierd met vrienden en familie, een gezellig feestje met champagne en oliebollen. Elk jaar bij een ander lid van de vriendengroep, dit jaar is het mijn beurt. We zijn er al de hele dag druk mee, iedereen helpt mee. De een maakt hapjes klaar, een ander heeft zichzelf tot hoofd ‘versiering’ omgedoopt en twee anderen vriendinnen zijn druk in discussie over de liedjes die op de ‘Happy New Year CD’ mogen komen. Ik sta in de schuur, jawel, oliebollen te bakken. Dat hoort erbij, zeggen ze.

Overal ter wereld wordt de jaarwisseling gevierd, als het niet in december is dan is het wel in februari (Chinees Nieuwjaar). In Nederland verorber je oliebollen met champagne en neem je de volgende dag een Nieuwjaarsduik in de zee. Als dat eindelijk voorbij is dan moet je iedereen die je tegenkomt nog eens een gelukkig jaar wensen. Vroeger was het een gebruik om iedereen die jou een gelukkig nieuw jaar wenste, wat geld te geven. Gelukkig is dat niet meer het geval, het liep zo de spuigaten uit dat iedereen de straat op ging en zomaar iedereen het beste wenste. Mensen bleven maar betalen.

In Spanje eten mensen om twaalf uur bij elke klokslag één druif, voor voorspoed en geluk. Griekenland viert op 1 januari een feest wat verdacht veel op Sinterklaas lijkt, Sint Basil. In sommige dorpen in Schotland worden brandende vaten teer door de straten gerold, zo brand het oude jaar op en kan het nieuwe beginnen. De fransen vieren oud en nieuw door de hele nacht over een tien(!)gangen diner te doen en in Hongarije gaan mensen op nieuwjaarsdag verkleed langs de deuren en lezen gedichten voor. Het Chinese Nieuwjaar wordt afgesloten met het lantaarnfestival, de lantaarns laten dan hun licht op het nieuwe jaar schijnen. Iedere cultuur heeft zo zijn eigenaardige en mooie gebruiken. Een ding is in elk land hetzelfde tijdens de jaarwisseling, dat is het vuurwerk.

Happy New Year!

 

Bronnen:

Storm. (28 november 2006). Oud en nieuw gebruiken in Europa. Geraadpleegd op 02 januari 2011, van: http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/feestdagen/629-oud-en-nieuw-gebruiken-in-europa.html

Enroute. (4 maart 2010). Oud en nieuw: tradities en gebruiken. Geraadpleegd op 02 januari 2011, van: http://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal-cultureel/48169-oud-en-nieuw-tradities-en-gebruiken.html

Vanharte. (z.j.) Oud en nieuw wereldgebruiken. Geraadpleegd op 02 januari 2011, van: http://www.vanharte.nl/kal-oudennieuw_achtergrond_wereld_hongarije.htm

 De wereld rond!

17:06, 14/3/2011 .. 0 comments .. Link

Zon, zee en strand. Daarom gaat de meerderheid van Nederland natuurlijk op vakantie. Lekker ontspannen en even niks doen. Dat is natuurlijk ook een hele goede reden maar er zijn er natuurlijk veel meer. Vroeger reisde men de wereld rond om die in kaart te brengen en onontdekte landen te veroveren. Vandaag de dag reizen mensen vooral om andere culturen te leren kennen, ontspanning, goede doelen, ontdekkingen te doen en om wat spanning en avontuur in hun leven te brengen.

Manon Ossevoort reist naar de Zuidpool en terug op een tractor. Ze hoopt met dit project mensen te inspireren om hun droom achterna te gaan, hoe bizar die ook lijkt. Ook wil ze aandacht en geld inzamelen voor het goede doel maar dat blijkt lastiger dan ze had verwacht. ´Veel initiatieven klinken mooi maar hebben in realiteit minder mooie bij-effecten, maken ze mensen eerder afhankelijk dan zelfstandig.´ Op de tractor heeft ze ook veel meer tijd om alle verschillende plekken waar ze langs komt te ontdekken. Zo´n tractor gaat natuurlijk niet zo hard en daarom kan ze rustig rondkijken. Door de tractor krijgt ze ook hele leuke reacties van de mensen om haar heen. Zo heb je een heel ander contact met de bevolking dan dat je met de auto reist.

Denk je dat alleen jonge mensen de wereld over reizen? Nee hoor, Harry Lee Mcginnis is inmiddels 83 jaar oud en is lopend de wereld rond gegaan. Dit jaar, in 2010, is hij na 18 jaar reizen teruggekeerd naar de USA. Hij droomde vroeger al van alle mooie plaatjes die hij in National Geographic zag. Uiteindelijk heeft hij ze allemaal gezien, lopend nog wel. Zo zie je, hoe oud je ook bent en wat voor reden je ook hebt, als je het wilt doen dan kan het!

Veel mensen reizen per fiets, niet alleen voor de lol maar vaak voor het goede doel. Er zijn velen die een wereldreis per fiets hebben gemaakt. Zo ook Marlous van der Veen en Steven Groothuismink, zij zijn vanuit Groningen naar Australië gefietst. Omdat ze erg van reizen en fietsen houden, maar ook omdat ze daarmee geld konden inzamelen voor het goede doel. Ze hebben door de woestijn in Iran gefietst maar ook door de jungle van Maleisië, op de fiets!  

Er zijn talloze reden om andere landen te bezoeken. De een doet het om andere te inspireren de ander voor een goed doel en weer een ander om zijn eigen dromen waar te maken. Toch is reizen iets wat je voor het grootste deel voor jezelf doet. Jij wilt andere culturen ontdekken, jezelf verrijken en meer inzicht krijgen. Maar je moet dat vooral zelf doen, de reis alleen is niet genoeg om dat voor elkaar te krijgen.

Bronnen:

Ossevoort, M. (z.j.) Op de tractor naar de Zuidpool en terug? Geraadpleegd op 14 november 2010, van: http://www.tractortractor.org/zuidpool/

Sewalt, V. (21 april 2010) I can walk heel ver. Geraadpleegd op 14 november 2010, van: http://iknowican.nl/2010/04/21/948/

Van der Veen, M & Groothuismink, S. (2005-2009) Fietsen over de wereld. Geraadpleegd op 14 november 2010, van: http://www.wereldtrappers.nl/nl/index.php

Reis om de Wereld. (z.j.) Waarom op reis? Geraadpleegd op 14 november 2010, van: http://www.reisomdewereld.nl/wereldreizigers/waarom-op-reis/De bruiloft

17:05, 14/3/2011 .. 0 comments .. Link

Gister heb ik dus het Hennafeest meegemaakt. Dat was al een hele belevenis. Vandaag is de echte bruiloft. Er schijnen ongeveer 600 mensen te komen, allemaal familie en vrienden van de bruid en bruidegom.

De bruid en haar zusje hebben me verteld wat de voorbereidingen voor de bruiloft allemaal waren. Als eerst natuurlijk de jurk, ze hebben zelf een stof uitgekozen voor een jurk voor het hennafeest en een jurk voor de bruiloft. Een kleermaker maakt daar dan de jurk van die zij wilde hebben. De bruid draagt op haar trouwdag een witte trouwjurk. Maar op het hennafeest had zij ook een hele mooie pailletten jurk aan met veel goud en kleur. Op de dag van de bruiloft zelf hebben zij ongeveer anderhalf uur in de stoel bij de kapper gezeten om hun haar en make-up te laten doen. Maar het resultaat mocht er zijn, ze zagen er allebei heel erg mooi uit.

Ik ging wat vroeger naar de bruiloft dan de bruid en bruidegom en hun familie, het bruidspaar komt pas binnen als de meeste mensen zijn gearriveerd. Toen ik de zaal binnenkwam moest ik echt even slikken, zo groot! Bij het zien van de enorme dansvloer, waar het feest al in volle gang was, brak het zweet me meteen weer uit. De hele zaal stond vol met tafels met stoelen eromheen waar al allemaal mensen aan zaten, zij wachtten op het bruidspaar en bewonderde de dansende mensen. De Koerdische muziek deed je helemaal in Arabische sferen verkeren. Iedereen had de meest kleurrijke jurken aan en was mooi opgemaakt. Het was echt een groots feest.

Eindelijk kwam het bruidspaar binnen. De familie en vrienden dansten om hen heen tijdens hun binnenkomst. Ze zongen, schreeuwde en joelde, het was een mooi gezicht. Toen het bruidspaar eindelijk aangekomen was bij hun sofa, ergens aan de zijkant van de zaal, mocht iedereen hen feliciteren en werden ze overladen met cadeaus. Inmiddels stonden er al zo’n 300 mensen naast elkaar te dansen en de kring ging de hele zaal door.

Van al dat gedans krijg je natuurlijk honger, op het midden van de avond kreeg de hele zaal (600 man!) te eten. Het was ook nog eens heerlijk, rijst met lam, kippenbouten, Turks brood en hele salade erbij. Na het eten werd de bruidtaart aangesneden. De zanger zong een heel mooi, Koerdisch liedje en de emoties liepen hoog op. De taart was overigens ook heel erg lekker, wel een beetje erg zoet maarja dat hoort erbij. Na het eten werd de muziek wat opgezweept en werd het gedans wat uitbundiger en kon ik het echt niet meer bijhouden.

Aan het einde van de avond gooide de bruid haar boeket weg, ik was helaas niet de gelukkige die hem ving. Iedereen begon gedag te zeggen en de zaal werd wat leger. Tijd voor foto’s! Een stuk of duizend. Elke mogelijke combinatie van familieleden werd met het bruidspaar op de foto gezet. Wij mochten ook nog een stuk of tien keer op de foto.

Het was een hele leuke en gezellige avond, ik had nog nooit zoiets meegemaakt maar ik ben weer een mooie ervaring rijker. Hennafeest

17:04, 14/3/2011 .. 0 comments .. Link

Dit weekend was ik te gast bij een Koerdische bruiloft. Wat een mooie ervaring was dat, het is totaal verschillend met de Nederlandse bruiloften. De zus van mijn vriend was de bruid. Ze kent de bruidegom net een paar maanden, maar het klikt tussen die twee en je ziet dat ze beiden heel erg gelukkig zijn.

Een paar weken voor de bruiloft waren ze eigenlijk al getrouwd. De imam kwam bij hen thuis om het echtpaar te trouwen. De bruiloft die daarna komt is de viering voor familie en vrienden. Ik had nog nooit zo’n bruiloft meegemaakt en vond het heel erg spannend. Wat moet ik aan? Zal het druk worden? Hoe zal het gaan?

Het feest duurde twee dagen. Twee dagen vol dans, feest, lekker eten, emotie en familie, daar draait het om. De eerste avond was er het Hennafeest, daar krijgt de bruid henna op haar pink. De henna staat symbool voor geluk en bescherming, maar ook ten teken dat het meisje “vrouw” wordt. Het is een feestje voor dichte familie en vrienden, en dat betekent dus ongeveer 30 mensen! Nou dat vind ik geen kleine kring. Toen ik binnenkwam was iedereen al volop aan het dansen en feest vieren. De bruid zat aan een mooi versierde tafel met haar vriendinnen en familie om haar heen. Ze had een hele mooie jurk aan, met veel gekleurde pailletjes en heel veel gouden sieraden.

Ik werd meteen in het gedans meegetrokken, dan kon ik alvast oefenen voor morgen, zo werd me steeds verteld. Ik had de dans al een beetje geoefend met de bruid en haar jongere zusje bij hen thuis, maar ik vond het nog steeds hartstikke moeilijk. Je staat met z’n allen op een rij, pinken ineengehaakt en je beweegt je armen heen en weer. Dan moet je tegelijkertijd ook nog met je voeten voor- en achteruit en kruislings stappen. Je hebt nu misschien een heel raar beeld in je hoofd, maar echt, het ziet er heel leuk uit. Maargoed na wat oefenen lukte dat wel en kon ik zelfs vooruit kijken in plaats van de hele tijd naar mijn voeten.

We kregen allemaal zoetigheden voorgeschoteld, Baklava en Turks fruit. Er werd natuurlijk geen alcohol geschonken dus zaten we lekker aan een colaatje. Ongeveer op de helft van de avond kwam de henna eraan. Het licht ging uit en een soort taart van henna met allemaal kaarsjes erop kwam de zaal binnen. De bruid kreeg henna op haar pink en de andere mensen mochten daarna henna op hun handen doen. Daarna werd het feest weer hervat en werd er weer volop gedanst tot laat in de avond.

Morgen de bruiloft, dat belooft wat moois. Als dit hennafeest alleen een voorproefje was, ben ik erg benieuwd wat er morgen staat te gebeuren.Praag? Graag!

17:01, 14/3/2011 .. 0 comments .. Link

Praag? Graag!

Vorig jaar ben ik een weekendje naar Praag geweest. Praag is een hele mooie en oude stad. Wij waren er in de winter en het sneeuwde, dat maakte de stad heel romantisch. Als je zo door de nostalgische stad heen loopt zou je het niet zeggen maar het nachtleven van Praag is echt geweldig. En ze hebben daar heerlijk bier, zelfs ik vond het bier lekker en dat zegt wat!

We sliepen in een klein hotelletje ergens midden in het doolhof van nauwe straatjes en schattige pleintjes. Ik had mijn koffer onder mijn bed gelegd en we gingen meteen de deur uit. Nadat we een paar keer, op de gok, de hoek om waren gegaan kwamen we op het oude stadsplein terecht. Op dit plein staan een paar mooie kerken, een paleis en het oude Raadshuis. De astronomische klok bevindt zich ook op dit plein en elk uur gaan de deurtjes open en komt Christus naar buiten, gevolgd door de twaalf apostelen. Hoewel het elk uur hetzelfde showtje is, is het toch elk uur weer heel druk bij de klok. Als je op dit plein staat, en even alle toeristen om je heen vergeet, heb je echt het idee dat je terug in de tijd bent gegaan.

We liepen verder en kwamen uit bij de beroemde Karelsbrug. Het uitzicht was echt prachtig, het kasteel op de heuvel en al die sierlijke bruggen over de rivier. Als je over de brug heen loopt kom je allemaal verkopers tegen die je allerlei toeristische souvenirs proberen te verkopen. Maar als je er eenmaal overheen bent kun je helemaal omhoog naar het kasteel lopen. Wij hebben dat toen ook gedaan, het was alleen zo vreselijk koud dat het niet echt een prettige wandeling was. Gelukkig kwamen we onderweg een winkeltje tegen die traditionele Tsjechische mutsen verkocht. We werden wel wat raar aangekeken maar we hadden het in ieder geval wel weer een stuk warmer.

Er zijn zoveel kleine donkere restaurantjes, verstopt in de hoeken van het doolhof van de oude binnenstad, waar je heerlijk kunt eten. Het eten in die leuke Tsjechische restaurantjes is lekker en goedkoop. De leukste manier om het echte Tsjechische leven te proeven is in ‘U Flecku’, een van de populairste cafés van Praag. Hier wordt al 500 jaar donker bier gebrouwen in hun eigen brouwerij. We liepen naar binnen en kwamen eerst in een soort halletje terecht, vanuit daar konden we naar een van de twee bierzalen lopen. In de zalen staan lange houten tafels naast elkaar, iedereen schuift aan. Ik kan uit ervaring zeggen dat het bier echt heel lekker is! En ik drink nooit bier, hooguit een keer een Corona maar dat was het dan ook. Terwijl wij daar lekker van het zelfgebouwde biertje zaten te genieten en met onze Tsjechische tafelgenoten aan het gebaren waren (de meeste kennen niet veel Engels), begon het live accordeon optreden. Een betere manier om in Tsjechische sferen komen is er niet. Je kunt hier trouwens ook heel lekker eten, probeer een van de traditionele schotels met eend, varken en worstjes.

Er zijn heel veel leuke nachtclubs waar je na je bezoek aan U Flecku je benen kunt strekken. Veel nachtclubs zijn wat alternatief, die zijn juist het leukst. De eerste avond hadden wij alleen niet zoveel geluk. Wij hadden uit zo’n stedentrip boekje alle uitgaanstips uitgeprobeerd, maar de helft van de clubs bestond niet eens meer. We hebben die avond dus alleen maar lopen zoeken en uiteindelijk hebben we het maar opgegeven. De volgende dag vroeg ik aan het meisje achter de receptie of je in Praag nog ergens uit kon gaan. Ik kreeg een hele lijst met allerlei uitgaansgelegenheden terug waar we ‘echt heen moesten’ volgens haar. En dat was alleen nog in de buurt van ons hotelletje. We hebben die avond alles van de vorige avond ingehaald!Reizen

15:06, 24/9/2010 .. 0 comments .. Link

Wie houdt er nu niet van reizen? Ik wel in ieder geval. Met mijn ouders ben ik al op zoveel plekken geweest. Finland, Curaçao, Florida, Noorwegen, Aruba, Denemarken en ga zo maar door. Door hen heb ik het reisvirus wel te pakken gekregen. Toen ik wat ouder werd werden de stedentripjes favoriet, Barcelona, Londen, Praag, Berlijn, Parijs.

 

Ik vind zelfs de reis ernaartoe geweldig. Wat de meeste mensen juist als een noodzakelijke kwelling zien, daar verheug ik mij op. Wachten op het vliegveld of in de file in een snikhete bus, het maakt mij niets uit. Ik ben altijd weer benieuwd wat voor maaltijd we aan boord van het vliegtuig krijgen. Zelfs de hobbelige nachttrein naar Frankrijk, met keihard bed, vond ik een geweldige belevenis. Zolang ik maar een vooruitzicht heb op een nieuw avontuur, vreemde culturen, mooie landschappen, nieuwe belevenissen en lekker eten.

 

Vorig jaar ben ik voor het eerst naar Azië geweest, naar China wel te verstaan. We hadden alleen het ticket geboekt en de rest zouden we daar wel zien. Sindsdien ben ik verslaafd. Reizen is gewoon het leukste wat er is.

 

Ik ben zeker niet de enige die daar zo over denkt. Steeds meer mensen gaan reizen. De economische crisis heeft wel voor een klein dipje gezorgd maar toch zet de groei in het toerisme onverbiddelijk voort. De toeristenbranche is momenteel een van de grootste bedrijfstakken wereldwijd. Nu dat steeds meer mensen uit India, Rusland, Brazilië en China zich kunnen permitteren om te gaan reizen, worden alle toeristische attracties wereldwijd overspoeld door mensenmassa’s.

 

Ook steeds meer jongeren vertrekken naar het buitenland, maar dan voor een paar maanden. Dat lijkt me geweldig. Een paar maanden werken en een beetje rondreizen. Een land als Australië is enorm populair onder jongeren. Voor veel studenten die net klaar zijn met school is het moeilijk om aan een baan te komen. Er een paar maanden tussenuit gaan is dan, voor velen, de beste en leukste optie. Jongeren van nu worden niet voor niets de ‘grenzeloze generatie’ genoemd. Ze staan eigenzinnig in het leven en willen zich verder verbreden en beter oriënteren. Reizen is een manier om daarbij te helpen.

 

Reizigers van nu worden ook steeds creatiever. Wil je wat milieubewuster op vakantie? Je hebt de eco vakanties voor het uitkiezen. Treinreizen worden steeds populairder, want beter voor het milieu en meer zekerheid. Nou, ik kan je vertellen dat ik acht uur op de nachtrein naar Frankrijk heb moeten wachten. Die zekerheid is dus ook niet altijd gegarandeerd.

Dan ga ik nu maar even wat inspiratie opdoen voor de bestemming van mijn volgende tripje.About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links


Categories


Recent Entries

Dag, hallo
Nederlanders ook in China
Paella onder de zon
Vertraging
Oud en Nieuw

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer