Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
Mijn kijk op de wondere wereld van muziek

Mon Amour

Posted in Unspecified

Het is tegenwoordig, dankzij internet, een peulenschilletje om op te zoeken welk nummer er op nummer 1 stond op de dag dat je geboren bent. Had ik het maar nooit gedaan. De dag dat ik ben geboren, 26 oktober 1976, stond BZN op de eerste plaats van de Top 40 met Mon Amour. Alstublieft. Nu kan ik best met droge ogen beweren dat het dan tenminste nog het beste nummer is dat BZN ooit gemaakt heeft, maar het is maar goed dat er geen zichtbare connectie is tussen welk nummer een hit was tijdens je geboorte en de interesse in muziek die zich later gaat ontwikkelen. Met alle respect naar BZN natuurlijk. Ga er maar aan staan, ze hebben toch een slordige 15 miljoen platen verkocht en dat is voor een band die voornamelijk in Nederland en Roemenië bekend was een prestatie waar je u tegen zegt. Om het nog gekker te maken hebben ze maar liefst 55 keer in de top 40 gestaan, waarvan 22 keer zelfs in de top tien. Er zijn niet veel bands die dit soort cijfers scoren. BZN dus wel.

Het spreekt voor zich dat cijfers natuurlijk niet zo veel zeggen en ook de term “hit” is redelijk subjectief. Gelukkig maar. Gelukkig maar dat muziek een smaak is waar  niet over valt te twisten. Een vriendin vroeg ooit eens aan mij of ik toch wist wie toch de zangeres was van dat kut nummer wat zojuist op de radio te horen was geweest. Was het soms Nelly Furtado? Ik moest haar het antwoord schuldig blijven maar zei dat aangezien Furtado toch al een aardige reputatie had weten op te bouwen als het ging om het maken van kut nummers de kans aardig groot moest zijn. Als iedereen het een kut nummer had gevonden was het natuurlijk nooit op de radio geweest.

Wat natuurlijk wel interessant is hoe het komt dat een klein dorp zo’n groot aandeel heeft in de Nederlandse muziek geschiedenis. En dan hebben we het natuurlijk over Volendam. Noem ze maar op, BZN, the Cats, Jan Smit, de 3 J’s, Nick & Simon en ga zo maar door. Een raadsel vind ik het. Er zijn kennelijk een paar mensen in dat dorp die prima weten hoe de vork in de steel zit. Hoe je muziek maakt die lekker in het gehoor ligt bij de massa en, niet onbelangrijk, hoe je die muziek verkoopt. Bewonderenswaardig toch. 

Google leert mij dat er in het palingdorp zo’n 22.000 mensen wonen, vergelijk dat eens met mijn huidige woonplaats Zoetermeer. Volgens dat zelfde Google wonen er in Zoetermeer rond de 125.000 mensen en zeg eens eerlijk, kent u een Zoetermeerse band of een zanger die ooit een hit heeft gehad? Geboren en getogen wel te verstaan, want anders roept u natuurlijk Hilbrand Nawijn! Maar die is hier goddank niet geboren, dus telt niet mee. Misschien kent u Kees Rietveld nog wel, beter bekend als Georgie Davis. Deed ooit mee als Stevie Wonder in de Soundmixshow en had een bescheiden hit met Blackstar. Helaas, ook geboren in Den Haag, maar was hij wel geboren Zoetermeerder geweest dan is het natuurlijk niet iets waarmee je het van de Palingsound kan winnen.

 Ik zou echt niet weten hoe het komt Volendam muzikaal zo sterk vertegenwoordigd is. Het zal wel altijd een raadsel voor me blijven. Zou er een wetenschappelijk iets achter zitten of berust het allemaal op een dosis toeval en goede koopmansgeest? 

Overigens, volgens de legende is de naam Palingsound verzonnen door Joost den Draaijer, wie anders, omdat de managers van The Cats, Jan en Jaap Buys (laatstgenoemde is tot op heden de manager van Jan Smit) regelmatig bij Veronica langs kwamen met bosjes paling om de muziek uit hun stal op de radio te krijgen. Dat de paling bekend staat als glad en ik, en met mij veel meer, de muziek ook zo ervaar berust in zijn geheel op toeval.

09:06 - 1/10/2013 - comments {0} - post comment


Description

Home
User Profile
Archives
Friends
Recent Entries
- Mon Amour
Hosting door HQ ICT Systeembeheer