Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
Mandy's paarden cite

Description

Hier staat super veel over paarden en er zijn ook veel plaatjes van bijv. dressuur paarden, shetlanders, halflingers, friezen en nog veel meer.


My Links

* Home
* My Profile
* Weblog Archives
* Friends
* www.funnygames.nl
* www.spele.nl

Arabische volbloeden

De Arabier is waarschijnlijk afkomstig van het zuidoostelijke deel van het Arabische schiereiland, het huidige Jemen. Deze volbloed heeft het Aziatische wilde paard en, naar alle waarschijnlijkheid, ook de Tarpan als voorouder. De Arabieren menen dat Allah het dier uit een zucht zuidenwind heeft geschapen. Vervolgens zou Mohammed opdracht gegeven hebben het paardenras zuiver te houden. Daarom wordt de Arabier ook wel

Arabische Volbloed genoemd. Volgens de Grieken ontstond de Arabier echter uit de spetters water die de zeegod Poseidon veroorzaakte toen hij met zijn drietand op het water sloeg.
Wanneer de Arabier is ontstaan, is onduidelijk. Op afbeeldingen die uit omstreeks 2500 v. Chr. stammen, worden reeds paarden afgebeeld die sterke gelijkenis vertonen met de Arabier. Volgens de overlevering zou bij de eerste fok een verre achterkleinzoon van
Noach betrokken zijn geweest. Deze Bax zou een bekende paardentemmer zijn geweest en zou omstreeks 3000 v. Chr. een merrie met de naam Baz in het gebied van het huidige Jemen gevangen hebben. Deze zou vervolgens gedekt zijn door de hengst Hoshaba.
Aan de andere kant zijn er nooit prehistorische botten van de Arabier gevonden. Bovendien maakten de Romeinen wel melding van twaalf verschillende paardenrassen, maar de Arabier kwam niet op die lijst voor. Men moet er dus van uitgaan dat de Arabier pas 1300 jaar geleden is ontstaan en dat voor die tijd wel paarden werden gefokt, maar dat het daarbij waarschijnlijk om andere rassen is gegaan. De grote verspreiding van de Arabier over AziŽ, Afrika en Europa, en daarmee zijn aandeel in andere paardenrassen, is een gevolg van de veroveringsoorlogen van de moslims die vanaf de zevende eeuw plaatsvonden.

 

De Arabier is gefokt op de extreme omstandigheden waarbinnen hij moet leven. In de woestijn is voedsel schaars. Alleen in de winter en het vroege voorjaar is gras beschikbaar, zodat dieren tijdens de andere jaargetijden kamelenmelk, gedroogde dadels, vlees en andere zaken te eten kregen. Voor zwakke exemplaren was geen plaats: alleen de sterke dieren hadden een kans.

De Arabier wordt voornamelijk als rijpaard gebruikt. Hij beschikt over een groot uithoudingsvermogen, wat hem zeer geschikt maakt voor wedstrijden en uithoudingsproeven. De meerdaagse lange-afstandswedstrijden, die vroeger in woestijnen werden georganiseerd, schijnen voor dit ras geen problemen opgeleverd te hebben. De laatste jaren is het lange-afstandsrijden ook in Europa sterk in opkomst. Het uitzonderlijke uithoudingsvermogen van de Arabier kwam duidelijk naar voren tijdens Napoleons veldtocht naar Rusland. Bij de terugtocht verloren door de inspanningen en de talloze ontberingen bijna alle Europese paarden het leven: bij de Arabieren bleek het slechts om enkele exemplaren te gaan.

                                                                                   

Omdat bepaalde kenmerken van de Arabier -o.a. snelheid, uithoudingsvermogen, taaiheid en een fijne vacht- zeer dominant zijn en dus gemakkelijk overgeŽrfd worden, wordt dit paardenras veelvuldig in fokprogramma's gebruikt. Zo is de Arabier een voorouder van de Engelse Volbloed en de AndalusiŽr. Hoewel de Arabier tegenwoordig over de hele wereld voorkomt, bestaat de grootste belangstelling toch nog voor de Perzische Arabier, een paard met de Tarpan als voorouder en daarmee de oudste gedomesticeerde Arabier. De zuiverheid van het ras wordt gehandhaafd door de World Arab Horse Organization die controle uitoefent over het fokken met lijnzuivere paarden of met paarden van de zeven raszuivere typen onderling. De Arabier staat bekend om zijn raszuiverheid en zijn sierlijke uiterlijk. Veel lichaamsdelen van de Arabier zijn kenmerkend. Het paard heeft een korte rug, krachtige lendenen en een lang en recht kruis. De hoogte van de Arabier varieert tussen de 145 en 150 cm. De schouders zijn duidelijk zichtbaar en de schoft is afgerond. De gebogen hals maakt met het hoofd een specifieke hoek (de mitbah). Hierdoor ontstaat er een soort welving, waardoor het hoofd in alle richtingen gedraaid kan worden. Opmerkelijk is ook dat de Arabier, ten opzichte van andere paardenrassen, een afwijkend skelet heeft. Gebruikelijk hebben paarden achttien ribben, zes lendenwervels en achttien staartwervels. Bij de Arabier zijn deze aantallen respectievelijk zeventien, vijf en vijftien. Deze kleinere aantallen zijn de oorzaak van de korte rug en de kenmerkende houding van de staart.

 

Ook het hoofd is een opvallend kenmerk van de Arabier. Het is kort en heeft een fijne vorm met een breed voorhoofd. De snuit loopt taps toe en heeft grote neusgaten. De ogen staan lager dan bij andere rassen en zijn groot. Tussen de ogen, de oren en het neusbeen ligt een kenmerkende bult, de jibbah.

Verder heeft hij donkere en kleine oren. De benen van de Arabieren zijn droog, dus zonder overtollig vet en zonder plooien en rimpels. De pezen zijn duidelijk zichtbaar. De staartwortel tenslotte is hoog ingeplant. Tijdens de voortbeweging wordt de staart gebogen en hoog gedragen. De haren van de manen en de staart zijn fijn en zijdeachtig.
De Arabier komt voor in de kleuren schimmel, vos, kastanjebruin en zwart. De vacht is doorgaans eenkleurig, maar op het hoofd en de benen kunnen witte aftekeningen voorkomen. De schimmel was het favoriete paard van de Franse keizer Napoleon. Ook zijn laatste paard, Marengo, waarop hij in 1815 de slag bij Waterloo uitvocht, was een schimmel. Het karakter van de Arabier is vurig en moedig. Toch kan de Arabier ook zeer zachtaardig zijn. Over het algemeen wordt het dier als intelligent beschouwd.

 


Posted: 19:11, 21/10/2005 in Arabische volbloeden
Comments (1) | Add Comment | Link

Paarden

De meest complete paardensite!


Posted: 18:34, 21/10/2005
Comments (0) | Add Comment | Link

Hosting door HQ ICT Systeembeheer