Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Mediawijsheid week 1

The Facebookcar, great invention or illusion?

19:45, 10/2/2015 .. 0 comments .. Link

 

Een zelfrijdende auto met ingebouwd een heel uitgebreide Facebook applicatie. Nooit meer zal de auto jouw social media plezier vergallen. Deels een bestaand idee van Google, alleen heb ik de Facebook applicatie er aan toegevoegd. De auto maakt gebruik van sensoren, videocamera's, kunstmatig intelligente software en de gegevens van Google Street view. Er zit een laser sensor op het dak, zodat de auto weet wat er in de omgeving gebeurt. Verder sensoren op de voor- en achterkant van de auto voor balans en positie. Door het combineren van deze verschillende factoren kun je lekker achterover leunen en gebruik maken van Facebook tot je op jouw bestemming bent. 

De ideeën van McLuhan helpen ons om nieuwe ontwikkelingen beter te kunnen begrijpen, zoals hier ook het geval is. De zelfrijdende auto vervangt een deel van de mens kan je zeggen, maar je kan het ook zien als Extension Thesis, oftewel een verlengstuk voor het menselijk lichaam of de zintuigen van de mens. De auto rijdt voor jou, zodat jij bezig kan zijn met social media. Blijkbaar is hier vraag naar en vanuit het oogpunt van McLuhan is dit wel te begrijpen. 

Ik vraag mij heel erg af of dit een succes gaat worden. Tuurlijk zijn er altijd mensen die het geweldig lijken om niet zelf te hoeven rijden, ook bijvoorbeeld zodat zij wel alcohol kunnen drinken, maar ik denk dat er ook veel mensen zijn die het zelf autorijden heerlijk vinden. Zelf de controle willen hebben en het gevoel van echt zelf rijden. Maar dat probleem wordt na een tijd vanzelf opgelost. De mensen die opgegroeid zijn met zelf rijden zullen op een dag natuurlijk allemaal overleden zijn en zijn de mensen niks anders gewend dan zelfrijdende auto's. Maar voor de komende tien jaar minimaal zie ik dit zeker geen succes worden. Daarvoor is het naar mijn mening een te grote verandering voor de meeste mensen. In de loop der tijd zullen wel meer mensen overstag gaan,maar het kan nog wel een paar decennia duren voor een grote populatie echt volledig gebruik zal maken van deze nieuwe ontwikkelingen op technologisch gebied. 

 De postduif

18:49, 3/2/2015 .. 0 comments .. Link

Hoe zou het zijn als we al onze berichten nog steeds via de postduif zouden versturen? Elk whatsappje en smsje zou uren/dagen duren om te verzenden. Je moet jouw bericht schrijven, het bericht aan de duif vastbinden en de duif laten weten waar het heen moet. Toch wat extra werk dan wat we tegenwoordig gewend zijn. 

Vroeger had men het idee dat de postduif een snelle manier was van een bericht verzenden. Wij weten nu natuurlijk wel beter. Maar zij waren zo gefocust op die snelle manier van bezorgen dat de rest niet van belang was, zoals bij reductionisme. In  de tijd van de postduif was er veel holisme, doordat er weinig vergelijkbare alternatieven waren.  Determinisme was ook iets wat in die tijd veel voor kwam, terwijl er helemaal geen vrije keuze was. Er was wel degelijk een vorm van denkmatigheid aanwezig bij de keuzes die men maakte. Na de introductie van de postduif werd dit al snel als de algemene norm gezien door velen. Door de sociale constructie werden mindere alternatieven snel minder populair, want de algemene norm lag hoger dan dat. De mensen in de tijd van de postduif keken dus positief aan tegen deze nieuwe manier van een boodschap versturen. Het concept werd al snel aangezien als algemene norm en werd veel gebruikt.

Tegenwoordig moeten we er natuurlijk niet meer aan denken. Uren wachten om een bericht te versturen, dagen wachten op antwoord, wij zouden geen idee hebben hoe dat is. Toch was dit lange tijd heel normaal. Ik zou de postduif graag willen vergelijken met de post van tegenwoordig. De vergelijking met mail en whatsapp vind ik niet goed te maken, daar zit voor mij weer een te grote kloof tussen.  Toen de postbode werd geintroduceerd waren mensen erg aan het twijfelen of dit zou werken. Door middel van remediatie ging men dit nieuwe medium bestuderen. De post was natuurlijk een hele verandering. Hun bericht werd niet meer verstuurd door een duif maar door een persoon die ook andermans bericht zou afgeven bij de juiste persoon. In die tijd was de postduif een goede manier van verzenden, tegenwoordig hebben wij (gelukkig) genoeg makkelijkere en vooral snellere alternatieven. 

 

 

 

 

 About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links


Categories


Recent Entries

The Facebookcar, great invention or illusion?
De postduif

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer