Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Vleesetende planten

21/9/2005 - Vleesetende planten

 

Inleiding

 

Hallo iedereen!

Mijn hobby is vleesetende planten.

Je zult nu wel denken: "He, wat heeft hij nou voor een rare hobby."

Nou, ik zal in het kort uitleggen wat vleesetende planten zijn.

Een vleesetende plant is een plant die vlees eet, de naam zegt het al.

Maar nou moet je niet denken dat hij je vinger op kan eten want dat is niet zo.

Hij eet alleen insecten dus wees niet bang.

 

 

 

 Sooten van de vleesetende planten

De bekenste soort van de vleesetende plant is de venus vliegenval dionea muscipali

Maar er zijn meer soorten zoals de  Drosera (Zonnedauw), Sarracenia (Bekerplant),

Nephentes, Darlingtonia (Cobralelie) Utricularia (Blaasjeskruid),

Helianphora (Zonnebekerplant), Pinguicula (Vetblad), Cephalotus (Australische Bekerplant). Van al die soorten zijn die weer in meer soorten vedeeld. 

 

 

 

Tips!

Als je een vleesetende plant thuis hebt of gaat kopen zijn hier wat tips.

 

- Geef altijd regenwater.Ze mogen ook  nooit droog staan laat altijd een laagje water in het schoteltje staan.

- als je een bekerplant hebt doe dan een heel kleine beetje water in de beker (Ook regenwater).

- De planten kunnen niet zonder licht ze willen het liefst zo veel mogelijk.Veel soorten kunnen het best in de volle zon staan op de vensterbank.

- De planten houden van voedselarme grond.Ze staan het liefst in groven turf .

- De planten hebben geen inscten nodig als ze niks vangen. Bemesting ik zeker niet nodig.

 

De Klemval

 

De klemval is van de Venus vliegenval (dionaea muscipula)

Er staan 6 haartjes aan de binnen kant van het mondje als de insect er 3 binnen 20 seconden aan raakt gaat hij binnen een halven seconden dicht.

Net als je op dit plaatje ziet.

 

        

 

Maar denk nu niet dat hij je vinger er af bij want dat is echt niet zo!

De bekenste dionaea muscipula is dezen hier onder die gewoon groen is maar je hebt er ook die rood zijn of paars of rood en dan aan de binnen kant van de klemval een gelenstreep eromheen.

 

 

je nog vragen hebt vraag ze dan gewoon!

 

 

 

Verzorging

 

Water
Gebruik alleen zuiver regenwater, gedemineraliseerd water of gedestilleerd water. Nooit gekookt drinkwater gebruiken, een deel van de kalk slaat weliswaar neer op de bodem, maar de ongewenste mineralen(voedingsstoffen) blijven in het water aanwezig, dus blijft ongeschikt voor deze plant. Drinkwater bevat kalk en mineralen, wat wortelrot veroorzaakt.

Zorg dat de plant aan het begin van iedere dag een volle schotel met water krijgt. Giet bij voorkeur in de schotel, niet op de plant. Gebruik een brede schotel van minimaal 2cm diep. Als de schotel aan het einde van de dag droog is, zal hij bijgevuld moeten worden. Zorg dat de grond steeds goed vochtig blijft.
Zorg in de winter dat de grond licht vochtig is. Laat de schotel met water opdrogen, voordat er weer water gegeven wordt. Afhankelijk van de hoeveelheid licht komt dit neer op 1 keer in de 1 2 weken water geven.
licht
De Dionaea kan niet licht genoeg staan, zelfs direct zonlicht op de venterbank kan deze plant verdragen, mits de temperatuur niet boven de 37C komt en de plant ruim voldoende water krijgt.
Wanneer het niet mogelijk is om de plant in direct licht van buiten te plaatsen, plaats dan de plant onder een daarvoor geschikte lamp. Zorg voor een zodanige afstand tussen lamp en plant, dat de plant niet te warm wordt, maar laat de afstand niet groter worden dan zo'n 30cm.

Temperatuur
0 - 37C.
Zomer: 15 - 37C.
Winter: 0 - 12C. Deze plant kan ook vorst verdragen mits de plant in de volle grond staat.

Grond
De plant kan in maart voor de lente groei, verpot worden. Verpot 1 keer in de 1 2 jaar. Indien de wortels onder de pot zichtbaar zijn, gebruik dan een grotere pot. Als potgrond gebruik je een speciale grond voor vleesetende planten.

Potgrond-recept Peter Damato:
1 deel zand
1 deel turf.

Potgrond-recepten Marcel Lecoufle:
- puur spagnum
of
- puur turf
of
- 1 deel spagnum en 1 deel turf en eventueel wat rivierzand toevoegen.

De Val
Laat de plant zoveel mogelijk met rust en laat de vallen niet onnodig dicht slaan. Dit kost de plant ontzettend veel energie waardoor de bladeren vroegtijdig afsterven. Oudere vallen die een aantal insecten hebben gevangen bewegen nog slechts langzaam (ook in de volle zon) en zullen afsterven (worden zwart).
Voer de vallen geen echt vlees, dit doet de plant geen goed, en zorgt alleen voor rotting van de plant. Insecten heeft deze plant op zijn dieet staan.
Winterrust
Van november t/m maart zal de plant in winterrust gaan. Vrijwel alle bladeren zullen dan zwart worden, en een soort knol blijft over onder de grond. Verwijder voorzichtig de zwarte dode bladeren, om schimmel te voorkomen.
De plant moet een winterrust hebben, dus zorg dat tijdens deze periode de temperatuur onder de 12C blijft. Zorg verder dat de grond licht vochtig is. Laat het water op de schotel opdrogen, voordat er weer water gegeven wordt. Afhankelijk van de hoeveelheid licht komt dit neer op 1 keer in de 1 2 weken water geven.
Mocht je niet in staat zijn om de plant ergens te laten overwinteren waar het koel genoeg is, dan kan je de plant uit de grond nemen en in een plastic zakje in de koelkast bewaren, totdat het weer lente wordt.
Dionaea 'onderstelsel'
vermeerdering
Delen: De plant maak extra klompjes aan. Scheur deze eraf tijdens het verpotten. Zorg ervoor dat elk klompje z'n eigen wortels heeft.
Bladstekken: Trek een wat ouder blad van de plant. Zorg dat deze zo dicht mogelijk afbreekt bij de wortel. Leg het blad met de goede kant naar boven in turf of spagnum. Leg ongeveer 1 cm turf of spagnum over de basis van het blad. Hou het medium nat genoeg en dek het eventueel af met een plastic zak om de luchtvochtigheid hoog te houden. Zorg dat de temperatuur minimaal 21C is. Na ongeveer een maand verschijnen er nieuwe plantjes.

Zaad: Zorg dat de bloemen bevrucht worden. Dit kan door met behulp van een penceel het stuifmeel op een stamper van een andere bloem te smeren, of door de twee bloemen tegenelkaar te wrijven (stampers en stuifmeel tegenelkaar). Na ongeveer 6 weken zijn de glimmende zwarte zaadjes klaar. De zaden kunnen direct worden gezaaid op zand/turf mix. Houd de grond vochtig en zorg voor veel licht. De zaden ontkiemen in een paar weken tijd. Na 1 jaar, de nieuwe plantjes uitelkaar halen en oppoten.

 

 

Meer over de venus vliegenval.

 

 

                                                                                   Venus vliegenval  
Herkomst
Amerika; het zuidoostelijke gedeelte van N.Carolina en het noordoostelijke gedeelte van Z.Carolina.

Algemeen
Dit geslacht telt slecht n soort Dionaea muscipula. De Venus' vliegenval is een rozet vormende plant, en groeit op zandige veengronden tussen grassen en verspreide naaldbomen. Het rozet bestaat gemiddeld uit vijf tot tien bladstelen, met aan de uiteinden voorzien van een tot 'vosseklem' gevormde bladschijf, die in de zon diep rood kan kleuren.

Ondanks dat er slechts n soort in het geslacht Dionaea muscipula bestaat, zijn er wel een heleboel variaties, zoals "Red Dragon" (een volledig rode vorm) en "Denta" (een vorm met hele korte 'tanden').
De bladeren van de Dionaea zijn in het voorjaar breed en kort, en in de zomer lang en smal. Dit komt doordat de vegetatie (o.a gras) in het voorjaar kort is, en de zon nog niet zo hard schijnt. De bladeren van de Dionaea zijn dan breed om zoveel mogelijk licht op te vangen. De bladeren worden in de zomer lang, zodat ze boven de rest van de begroeing uit kunnen komen.

De Val
De zogenaamde klemvallen hebben zich aan de uiteinde van de smalle bladstelen ontwikkeld. Eenmaal dichtgeklapt is ontsnappen vrijwel onmogelijk uit deze 'vosseklem'. Aan de randen van de klemvallen zitten tientallen stekels als tanden van een vork, die bij het dichtslaan inelkaar grijpen. Onder deze stekels zitten nectar klieren in een smalle band, waarmee prooidieren worden gelokt. In het midden van elke bladschijf staan drie tastharen. Als deze tastharen door een insect twee maal binnen 20 seconden worden aangeraakt slaat de val dicht (de sluitfase). Als de val door het tegenstribbelen van een insect gestimuleerd wordt, volgt de vernauwingsfase waarbij het slachtoffer wordt platgedrukt. In deze fase komen verteringsappen vrij waarmee het insect verteerd wordt.

Een aantal interessante feiten over de vallen van de Dionaea:
 • De vallen slaan sneller dicht in de volle zon.
 • Ook met behulp van electriciteit kun je de vallen dicht laten slaan.
 • De plant reageert sterk op aanbod van voedsel. De plant zal meer vangbladeren aanmaken als er meer voedsel in de vallen zit. Ook zal de plant grotere vangbladeren aanmaken als er te grote insecten in de val zitten. een overvoerd blad sterft wel sneller af, maar zal dus vervangen worden door een nieuwe en grotere val.
 • De cellen aan de buitekant van de val groeien heel snel, waardoor de val dichtslaat.
 •  

   

  Cephalotus

   

   

  Cephalotus

   

  Cephalotus follicularis 

   

   

   

  Water
  Gebruik alleen zuiver regenwater, gedemineraliseerd water of gedestilleerd water. Geef bij voorkeur water op de schotel. Giet geen water over de bekers.

  De plant is gevoelig voor de verhouding licht/vochtigheid. De combinatie van veel vochtigheid met weinig licht, leidt tot rot van de plant. Hoe meer licht, hoe meer water aan de plant gegeven kan worden. Krijgt de plant alleen kunstlicht, dan vereist de plant een vrij droge potgrond.

  Zorg ervoor dat de plant pas weer water krijgt nadat het water in de schotel op is.

  De plant geeft zelf aan of hij te vochtig of te droog staat. Als de plant te vochtig staat, dan beginnen de bekers aan de bovenrand zwart te worden (deze zullen spoedig afsterven). Staat de plant te droog dan zullen de bekers zich sluiten om zo het vloeistofniveau in de bekers te beschermen.

  licht
  Zorg dat de plant zoveel mogelijk licht krijgt. Is het niet mogelijk om de plant in de zon te zetten, dan kan de plant onder een speciale lamp worden geplaatst (bijvoorbeeld Osram dulux L 36W /21-840).
  Temperatuur
  3C - 30C
  Laat de temperatuur niet te hoog oplopen, vermijd temperaturen boven de 40C.

  Grond
  Let op, verpot de Cephalotus zo min mogelijk, de plant is hier erg gevoelig voor. Verpot kleiner exemplaren eens in de 2 jaar, en grotere eens in de 4 5 jaar.

  Plaats de plant in een hoge, breede pot. Zorg dat de pot een stuk groter is dan zou moeten, zodat de plant zo minmogelijk verpot hoeft te worden, en dus genoeg ruimte heeft om te groeien.

  Verpot de plant eind februari. Indien de wortels aan de onderkant van de pot uitsteken, kan de plant in een grotere pot geplaatst worden. Bijvoorkeur gebruiken we een diepe pot van minimaal 15cm hoog, de Cephalotus maakt nameliijk een diep wortelstelsel aan. Gebruik altijd een pot met gat aan de onderkant.

  Als potgrond wordt een medium gebruikt, geschikt voor vleesetende planten. De grond moet een open structuur hebben zodat de kans op wortelrot kleiner wordt. Een mix van turf, steentjes en vezels is hiervoor geschikt. In de kas en in de open grond kan een mengsel van turf met spagnummos worden gebruikt.

  Potgrondmix voorbeeld van Charles Brewer:
  45% gedroogd spagnummos
  45% medium perlite
  8% turf/zand mix
  2% houtskool
  Er kan ook meer turf/zand mix dan hierboven worden gebruikt.

  Potgrondmix voorbeeld van Peter Damato:
  1 deel turf
  2 delen zand en/of perlite.

  Let op dat de plant nooit ondersteboven gehouden wordt, de sappen in de plant gaan zo verloren. Haal de aarde aan de randen weg totdat de wortels zichtbaar worden. Ga voorzichtig te werk. Schut de oude potgrond voorzichtig van de wortels af. Het is overigens geen probleem als oude potgrond tussen de wortels achterblijft.

  Tijdens het verpotten kunnen eventueel stekjes, die de plant gedurende het jaar heeft ontwikkeld, gescheiden worden van de moederplant en afzonderlijk opgepot worden.

  Wortelstelsel van de Cepalotus

  vermeerdering
  Bladstekken: Trek een wat ouder blad (met of zonder beker) van de plant. Zorg dat deze zo dicht mogelijk afbreekt bij de wortel. Leg het blad met de goede kant naar boven in turf of spagnum. Leg ongeveer 1 cm turf of spagnum over de basis van het blad. Hou het medium nat genoeg en dek het eventueel af met plastic om de luchtvochtigheid hoog te houden. Zorg dat de temperatuur minimaal 21C is. Na ongeveer een maand verschijnen er nieuwe plantjes. De nieuwe plantjes uitelkaar halen en oppoten.

   

  Comments (8) :: Post A Comment! :: Permanent Link

  About Me

  dezen site gaat over verschillende vleesetende planten

  Recent Posts

  Vleesetende planten

  Links

  Home
  View my profile
  Archives
  Friends
  Email Me
  My Blog's RSS

  Friends

  Page 1 of 1
  Last Page | Next Page
  Hosting door HQ ICT Systeembeheer