Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
Fruit For Thought

Melk goed voor elk?

Posted in Unspecified

Melk goed voor elk?

  

     Gisteren stond in de Volkskrant een artikel over Campina waarin ze aangeven blij te zijn met de mogelijkheden meer melk te produceren door het afschaffen van quota. Melkproductie in Nederland is een steeds grootschaliger aangelegenheid en uit het artikel blijkt ook nog eens voor de export. Dit terwijl er van onderaf steeds meer vraag is naar kleinschalige landbouw, lokaal of regionaal geproduceerd met oog voor dierenwelzijn.

     Er moet meer voedsel geproduceerd worden om de wereld te voeden en de economie op gang te houden. Toch is het schokkend dat koeien als machines worden beschouwd en het alleen maar om output lijkt te gaan, nota bene voor de export. Er is geen tekort aan zuivel in Nederland, we gebruiken koeien voor economisch gewin. Hebben wij in Nederland de verantwoordelijkheid voor andere landen zuivel te produceren, ten koste van dierenwelzijn en schaalvergroting?

     Koeien worden letterlijk uitgemolken met krachtvoer en trucs om zoveel mogelijk melk te produceren. Vroeger gaf een melkkoe zo'n 4000 liter melk per jaar, tegenwoordig is dat minstens het dubbele. Door de jaarlijkse kunstmatige bevruchting en het direct weghalen van het kalf na de geboorte wordt de melkproductie in gang gehouden. Hier bovenop krijgen koeien krachtvoer toegediend en komen ze nauwelijks meer buiten waardoor er weinig natuurlijks overblijft aan melkproductie. Koeien zijn machines die zoveel mogelijk melk moeten produceren. Boeren worden tot deze schaalvergroting gedwongen om het hoofd boven water te houden, onder druk van tussenhandelaren en supermarkten. Melk is goed voor elk, behalve voor de koe, de boer en de consument die deze trend in schaalvergroting wil tegengaan.

15:17 - 16/3/2013 - comments {0} - post comment


Description
Food, agriculture and human rights issues. My personal concerns
Home
User Profile
Archives
Friends
Recent Entries
- Melk goed voor elk?
Hosting door HQ ICT Systeembeheer