Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Columns

Home - Profile - Archives - Friends

Verhuizen naar een andere woning. - Posted at 22:06 on 23/10/2013 by Aad Kraaij

Doorstromen naar een andere woning is niet altijd even gemakkelijk. U heeft  een eigen woning die moet worden verkocht en het kan zijn dat de hypotheek op deze woning hoger is dan de waarde van uw woning. Volgens De Nederlandsche Bank hebben 1.3 miljoen huiseigenaren hier last van. We spreken dan ook wel over het “onder water staan” van een woning.

Als u dit is overkomen, is het dan nog mogelijk om te verhuizen? Ja, dat is mogelijk. Maar het is niet altijd even eenvoudig. Het zou kunnen zijn dat er al een behoorlijke waarde is opgebouwd in de aflossingsverzekering, of dat ouders bereid zijn een aanvullende lening te verstrekken, of dat het inkomen voldoende is om het verkoopverlies mee te financieren. De rente over dit bedrag is fiscaal aftrekbaar voor een periode van 10 jaar. Mooi meegenomen dus.

Oké, u heeft  de mogelijkheid om uw oude woning te verkopen en dan? U heeft uw oude woning al met verlies moeten verkopen, dat zou kunnen betekenen dat u voor uw nieuwe woning ook een lagere prijs betaald. In de praktijk is dit ook zo. Het aanbod van te koop staande woningen is erg groot en de prijzen zijn in vergelijking met een paar jaar geleden behoorlijk lager. Grote kans dat u de nieuwe woning voor een relatief lage prijs kan aankopen. Daarnaast is de hypotheekrente op dit moment behoorlijk laag (10 jaar vast kost minder dan 4%). Het zou zo maar kunnen zijn dat de winst op uw nieuwe woning groter is dan het verlies op uw huidige woning. De overstap zou nog wel eens erg gunstig kunnen uitvallen. Voorbeeld als u de ‘oude’ woning gekocht hebt voor € 200.000 op het hoogtepunt van de markt, dan is die nu ongeveer € 160.000 waard. Een verlies van € 40.000. Maar uw nieuwe woning van € 220.000 kostte op het hoogtepunt van de markt € 275.000. Een besparing van € 55.000. Per saldo bent u dus € 15.000 goedkoper uit.

 

U begrijpt dat ik niet alles in dit stukje kan uitleggen, gelukkig zijn er voldoende financieel adviseurs die u hier over kunnen adviseren. Maakt u eens een vrijblijvende afspraak.

Scheiden en een koopwoning - Posted at 22:00 on 23/10/2013 by Aad Kraaij

In deze aflevering wil ik u uitleggen wat er bij een echtscheiding waarbij sprake is van een koopwoning komt kijken. In het rijtje van meest ingrijpende gebeurtenissen staat echtscheiding hoog genoteerd. De periode van uit elkaar gaan (en soms ook nog daarna) is vaak emotioneel en onzeker voor de betrokkenen, zeker als er ook nog  kinderen in het spel zijn. Er komen een hoop zaken op u af en er moet veel geregeld worden. Zaken waar u vaak niet eerder bij stil stond. Zo moet er een convenant worden opgesteld, de spullen en het vermogen verdeeld, naar ieders pensioen gekeken worden, alimentatie vastgesteld voor de kinderen en voor de ex-partner, een ouderschapsplan gemaakt, en dat allemaal in een paar maanden tijd. Vragen waar u een antwoord op moet vinden: waar ga ik wonen, wat wordt mijn inkomen, hoe zorgen we voor de kinderen?

In deze uitgave beperk ik mij  tot de verdeling van een eigen woning en de fiscale regels waar u mee te maken krijgt, want dat is al een verhaal op zich. Want wie “krijgt” de woning? Degene die de kinderen toegewezen krijgt, of degene op wiens inkomen de hypotheek kan worden betaald? En wat gebeurt er als dat geen van beiden lukt? De gedaalde huizenprijzen in de laatste vijf jaar hebben de situatie er vaak niet eenvoudiger op gemaakt.

 

Wie blijft in het huis wonen?
Als beide partners eigenaar van de woning zijn, heeft u kort gezegd twee mogelijkheden: een van de ex-partners blijft wonen of, als dat niet lukt of men dat niet wil, wordt de woning verkocht. In de situatie dat één van beiden kan blijven wonen, en de eigen woning dus krijgt toegewezen, wordt de ander vaak financieel gecompenseerd. Dit wordt ook wel uitkopen of overbedeling genoemd en dat kan met eigen geld of door de hypotheek te verhogen. Een hogere hypotheek sluiten lukt alleen als dat op het overblijvende inkomen betaalbaar is. Daarnaast zijn per 1 januari 2013 de aflosregels van deze extra hypotheek veranderd: er dient volledig (annuïtair) in maximaal 30 jaar te worden afgelost. Het voordeel is een volledig afgeloste hypotheek, het nadeel echter hogere maandlasten.

Of toch verkopen?
Als geen van beiden wil of kan blijven wonen, wordt de woning meestal te koop gezet. Is er sprake van overwaarde, dus een positief verschil tussen verkoopprijs en de hypotheek, dan is dat prettig. Wel moet deze overwaarde vaak in de nieuwe koopwoning(en) worden gestopt. Blijft er na verkoop echter een restschuld over en was de hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afgesloten, dan kun je in aanmerking komen voor kwijtschelding daarvan. Zonder NHG zal het tekort zelf moeten worden bijgelegd, of geleend. Sinds kort is het mogelijk om de rente van een restschuldlening van de belasting af te trekken.

De scheidingsregeling
Het afwikkelen van de scheiding vergt meestal veel tijd. Bovendien staan in de huidige tijd woningen vaak langer te koop dan voorheen. Gelukkig bestaat de scheidingsregeling. Dit houdt in dat de vertrekkende partner toch nog twee jaar lang de hypotheekrente kan aftrekken van zijnof haar deel van de woning. Het betaalde eigenwoningforfait wordt verrekend als betaalde alimentatie.

Conclusie: Laat u altijd informeren door een financieel adviseur. Deze kan op een objectieve manier u informeren over de financiele mogelijkheden. Een aantal financieel adviseurs hebben een samenwerking met een echtscheidingdmediator, handig want hierdoor hoeven er geen dubbele kosten worden gemaakt.

Hosting door HQ ICT Systeembeheer