Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
Alles over rekenen

Handig Rekenen in Groep 5

Posted in Unspecified

In groep 5 wordt er veel aandacht besteed aan het optellen en aftrekken. Voor het optellen met grotere getallen is het goed om hiervoor gebruik te maken van cijferend optellen.

 

Soms mag er echter geen kladpapier worden gebruikt en moeten de kinderen de sommen uit het hoofd oplossen. Hiervoor is het goed om kennis te nemen van het zogenaamde‘handig rekenen’. Ook in de cito toetsen rekenen groep 5 komen sommen voor waarbij de kinderen ‘handig rekenen’ kunnen gebruiken.

 

Hieronder is een voorbeeldopgave weergegeven waarbij het handig rekenen kan worden toegepast.

Tanja doet boodschappen voor haar moeder. Bij de supermarkt betaalt ze 53 euro. Bij de slager betaalt ze 12 euro en bij de bakker 7 euro. Hoeveel heeft Tanja in totaal uitgegeven.

 

In bovenstaande opgave zit de volgende som ‘verstopt’: 53 + 12 + 7.

Als je kind deze som gewoon gaat uitrekenen uit het hoofd dan begint hij of zij met 53 + 12 = 65. Daarna wordt er bij 65 nog eens 7 opgeteld. Deze som kun je echter veel handiger oplossen zodat je kind niet over het tiental heen hoeft te rekenen. Dat begint met eerst goed kijken naar de som en je afvragen: ‘Welke getallen tellen handig bij elkaar op?’. In dit geval tellen 53 en 7 heel handig bij elkaar op.

Als je handig gaat rekenen maak je eerst de som 53 + 7 = 60 en dan tel je hier nog 12 bij op. Dit gaat veel makkelijker uit het hoofd!

 

Tip voor handig rekenen:

Als je meer dan 2 getallen bij elkaar moet optellen, kijk je eerst of je getallen lekker makkelijk bij elkaar kunt optellen. Tel deze getallen dan eerst bij elkaar op en dan pas de rest.

 

Voorbeeldsommen om mee te oefenen:

84 + 5 + 16 =

48 + 7 + 12 =

75 + 3 + 15 =

101 + 19 + 21 =

321 + 14 + 19 =

De voorbeeldsommen zijn afkomstig uit het oefenboek rekenen groep 5 – 2e helft schooljaar. Op pagina 56 t/m 63 van dit oefenboek kun je met je kind het handig rekenen oefenen. Klik hier om gelijk te oefenen met uw kind in groep 5.

03:17 - 4/12/2013 - comments {0} - post comment


Tip over optellen en aftrekken met kommagetallen (video)

Posted in Unspecified

In deze video geef ik je een handige tip voor als je gaat optellen en aftrekken met kommagetallen. Dit kan namelijk wel eens lastig zijn als er bij het ene getal meer cijfers achter de komma staan dan bij het andere getal.

Voor oefenen met kommagetallen in groep 7 kun je de volgende oefenboeken van Aandacht voor Rekenen bestellen:

Oefenboek rekenen groep 7 - 1e helft schooljaar

Oefenboek rekenen groep 7 - 1e helft schooljaar

03:03 - 4/12/2013 - comments {0} - post comment


Description
Informatie, tips en uitleg over rekenen op de basisschool
Home
User Profile
Archives
Friends
Recent Entries
- Handig Rekenen in Groep 5
- Tip over optellen en aftrekken met kommagetallen (video)
Hosting door HQ ICT Systeembeheer