Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
Untitled

Omfietsen voor je koffie in Amsterdam

Posted in Unspecified
Goeie ideeŽn verdienen navolging. Barista Gwylim Davies introduceerde een aantal jaren geleden de "disloyalty card". Een kaart waarmee je stempelen kon voor gratis koffie bij een aantal onafhankelijke koffiebars. Nu komen een zevental onafhankelijke koffiebars in Amsterdam met het initiatief om ook in onze mooie stad iets dergelijks op te zetten. Na wat heen en weer mailen en bellen is het dan zover, de Koffie Omfiets Kaart is geboren. Vanaf begin mei krijg je bij je koffie een stempelkaart, waarmee je bij de zeven leukste koffiebars in Amsterdam een stempel kunt krijgen, bij aanschaf van een koffie. Kaart vol? Gratis koffie. De ware koffieliefhebber weet dus nu waar hij moet zijn, kan kennismaken met de mooie koffies en zetmethoden en leren wat Specialty Coffee nu werkelijk is. Er is zelfs een fietskaart beschikbaar, zodat de koffietour compleet is. Geen koffieketen, en toch een keten van koffie, dat is de gedachte achter de Koffie Omfiets Kaart. Coffee Bru, Trakteren, Espressofabriek, Screaming Beans, Sweet Cup Cafť, Koko en Headfirst zijn lekker op weg. Zij tonen aan dat je onafhankelijk kunt zijn, en tegelijkertijd elkaar kunt versterken. Deze koffiebars zitten elkaar niet in de weg en begrijpen dat ze elkaar nodig hebben het publiek te overtuigen dat koffie anders en beter kan. En, dat het vooral veel leuker is in deze kleine koffiebars dan bij de koffieketens. Geen achterlijke prijzen voor ingewikkelde koffies, maar alles op smaak gemaakt en tegen redelijke prijzen. Met vooral passionele Barista's achter de machines en bevlogen eigenaren in de zaak. Wat mij het meest bevalt is het uitgangspunt van de kaart. Het grote publiek laten kennismaken met specialty coffee. Geen commercieel uitgangspunt, waarbij je de kaart moet aanschaffen, geen eigen strippenkaart om gasten alleen bij jou te laten terugkomen, maar delen met elkaar. Vooral het laatste is de reden dat wij meedoen. Ons uitgangspunt is altijd geweest te delen met anderen. We delen onze kennis, we delen onze ideeŽn en passie met onze gasten en met collega's. Ik geloof heilig in kennisdelen. Geen angst, maar vertrouwen. En dit is een mooi voorbeeld van vertrouwen. Vertrouwen in elkaar en vertrouwen dat de deelnemers er allemaal rijker van worden. En nee, met rijker bedoel ik niet meer geld. Goed voorbeeld doet volgen dus. Ik ben heel benieuwd wanneer de Rotterdamse, Haagse en Utrechtse Koffie Omfiets Kaarten komen. Mijn fiets staat al klaar.

12:09 - 24/4/2013 - comments {0} - post comment


binnen en buiten de lijntjes

Posted in Unspecified
Voor een echte koffieliefhebber gebeurt er voortdurend iets in de koffiemarkt. Of het nu Douwe Egberts is dat verkocht wordt aan een Duitse investeerder, Starbucks dat filterkoffie en meerdere bonen aan gaat bieden aan haar gasten, of de vele kleine espressobars die hun eigen koffiebrander aanschaffen en hun eigen koffie gaan roosteren. Op grote en kleine schaal is er dus voortdurend van alles aan de hand in koffieland. Voor mij persoonlijk zijn de "kleine" Specialty Coffee bars en branders het meest interessant. Zij staan borg voor verandering, voor nieuwe trends en voortdurende beweging in de markt. Als ik alleen al hier in Amsterdam (West) kijk, dan schieten de espressobars als paddenstoelen uit de grond. Zelfs een New Yorker verkocht zijn espressobars in de VS en start binnenkort een espressobar hier om de hoek. Over om de hoek gesproken, hoeveel koffiebars passen er op de vierkante kilometer? Is Amsterdam rijp voor een koffiebar op elke hoek van elke straat? Wordt er zoveel koffie gedronken buiten de deur? Of is het meeliften op een trend, in de hoop zelf ook een graantje mee te pikken? Begrijp me niet verkeerd, ik heb respect voor alle (en vooral jonge) ondernemers die hun nek uitsteken en voor zichzelf beginnen. Bezig zijn met hun passie, en daar graag hun brood mee willen verdienen. De vraag is alleen, is het allemaal gebaseerd op dromen, of is het werkelijk mogelijk om in Amsterdam (ik laat Nederland maar even buiten beschouwing, want hier in de stad gebeurt vooralsnog het meest heb ik de indruk) met zoveel koffiebars exploitabel te zijn? Wat opvalt, ze hebben allemaal heel duidelijk een eigen identiteit. Of het nu gaat om een winkel met chocolade en koffie, waar ze prachtige koffie maken, of een evenementen bus waar de eigenaren zelf hun koffie branden, of de keten met de typisch Italiaanse bonen en smaak, allemaal hebben ze hun eigen label op de zaak geplakt, en zijn duidelijk herkenbaar. Aan die herkenbaarheid zal het dus niet liggen, dat zit wel goed. Alleen, Amsterdam West, de broedplaats voor nieuwe koffiebars op dit moment, is dat rijp voor zoveel aanbod? Komen de Amsterdammers hun huizen uit voor al dat lekkers 's morgens en 's middags, of is het nog steeds dat beperkte deel van de inwoners dat open staat voor vernieuwing, de wereld kennen en de senseo e.d. links laten liggen, om buiten de deur die voortreffelijke espresso en cappuccino te drinken? Je eigen koffiemerk, je eigen naam op een zak bonen, bij mensen thuis in de kast, het klinkt inderdaad allemaal prachtig. Dromen dus.... en dan? Wat gebeurt er als het niet zo vlotjes loopt als gedacht? De Nederlander is kritisch, de Amsterdammer nog erger. Wij zeiken het liefst eerst iets af, en als het dan niet stopt, dan gaan we het wel eens proberen. En ja, als het dan niet tegenvalt, dan zijn we bereid om het te omarmen. Kwestie van een hele lange adem dus. Hoeveel reserves heb je? Hoe lang kun je het uitzingen, voordat het rood om gezet wordt in zwart in je maandrapportages? Geweldig om te zien gebeuren, best een beetje verontrustend als je iedereen het beste gunt, en toch, ik kan niet wachten tot 2014, even terugkijken en zien wat er van gekomen is. Hopend dat al die ondernemers er nog zijn, nog steeds met grote glimlach hun koffies maken elke dag, en vooral, rijen Amsterdammers en andere gasten, die elke dag smachtend staan te wachten op die mooie koffies. Dat wens ik iedereen die durft, gewoon begint, en vooral, zich niet laat afleiden door de sceptici en pessimisten, crisis of geen crisis, die kansen zien en ze pakken. Go for it guys, let's pour some black....

10:20 - 18/4/2013 - comments {0} - post comment


Description

Home
User Profile
Archives
Friends
Recent Entries
- Omfietsen voor je koffie in Amsterdam
- binnen en buiten de lijntjes
Hosting door HQ ICT Systeembeheer