Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

coachen met behulp van dieren

18/6/2014 - Out of the box.

 

Ik werk sinds 1992 bij de GGZ. het mooie van GGZ-NHN is dat ze niet alleen de titel van innovatief zijn claimen maar het ook nog eens waarmaken.

Er zijn al heel veel initiatieven geweest waar ze hier gehoor aan hebben gegeven middels o.a. het jaarlijks kunnen insturen van innovatievoorstellen door medewerkers van GGZ-NHN.

Sinds 2103 ben ik gestart met acthulpdier, waarbij ik therapiedieren inzet om angst regulatie trainng, agressie regulatie training, sociale vaardigheidstraining te geven aan klanten.

Ik denk dan iet vanuit de stigma gedachte, niet vanuit de diagnose die gesteld is maar ik werk met het gezonde deel van de klant.

Dat gebeurt bijna automatisch, alleen al door de aanwezigheid van het dier dat ik inzet.

Nu is de GGZ dusdanig innovatief dat ze het aandurven om dieren in te zetten, in dit geval honden. Er werken in ieder geval twee vooruitstrevende en out-of-the-box denkende managers die dit aandurven.

Ik moet absoluut kwijt dat ik trots ben dat ik voor de GGZ-NHN werk en dat ik diep respect heb voor deze vooruitstrevende managers die dit aandurven.

Ze zijn verder dan zorgverzekeraars, PGB verstrekkers en dit is een voorbeeld voor de overheid, subsideverstrekkers en gemeenten die vanaf 2015 over de nieuwe jeugd-ggz gaan beslissen over zowel de financiën als de zorg.

Maar ook verder dan de nu nog huidige jeugdzorg zoals Triversum, die totaal nog niet open staan voor therapievormen met dieren.

Dit geldt ook voor speciaal onderwijs voor bv ASS en ADHD kinderen.

Ik ben enorm gestreeld dat ze de expertise van acthulpdier inzetten.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

15/6/2014 - zo trouw als een hond

15-06-2014

De komende maanden tot oktober ga ik coachen met een shetlander en wel met de shetlander van mijn zus. Een 9- jarige hengstje, ongeveer 95 cm hoog. heel stoer !

Die maanden ga ik benutten om te kijken of een shetlander geschikt zou zijn om  aan  mijn coach team, mijn honden, toe te voegen.

Persoonlijk denk ik dat ze heel geschikt zijn. Ze zijn een oeroud ras, heel intelligent, eigenwijs, nieuwsgierig, niet bang uitgevallen, kunnen koppig zijn maar ook onstuimig of juist heel rustig .

Daarbij zijn ze redelijk koelbloedig, laten  zich niet snel van de wijs brengen, vrolijk karakter, nuchter en mits goed opgevoed redelijk betrouwbaar.

Dat is één van de vele dingen dingen die mij aanspreken en mij de afgelopen twee weken niet loslaten.

Ik werk nu al met honden samen, honden zijn roofdieren, derhalve geschikt om in te zetten als spiegeldieren, omdat ze nieuwsgierig van aard zijn, onderzoekend, als er  iets goeds  tegenover staat zullen ze doorgaan met hun gedrag , zo niet dan stoppen ze ermee of gaan iets anders doen. Honden hebben dat snel door, in de regel doen  ze iets maar drie keer. Indien beloning, op wat voor manier dan ook , gaan ze door met het gewenste of ongewenste gedrag/respons. Indien die uitblijft dan stoppen ze ermee. Ook honden kunnen onstuimig zijn, koppig, dwars. En dat vind ik ook zo leuk en interessant, mensen denken vaak dat dat komt door het dier, vaak is het echter door toedoen van de mens. het niet congruent zijn. Niet op één lijn zitten met zichzelf qua nonverbale en verbale communicatie. Het één zeggen en het andere doen. Dan denkt de hond , ik kijk wel even verder of ik ga wel wat anders doen of ik luister niet , ik snap jou niet.

De afgelopen weken heb ik veel te horen gekregen , zou je dat nu wel doen ? Gaan coachen met shetlanders ?  Ze zijn koppig, ze bijten zomaar dat doet een paard niet, ze doen waar ze zin in hebben, eigengereid etc etc.

Ik ben van mening dat shetlanders net zo geschikt zijn als een groot paard, want in wezen is een shetlander ook een paard maar in mini uitvoering.

Daarbij ben ik van mening dat veel shetlanders niet op een natuurlijke manier zijn opgegroeid. Ze worden meestal als veulen aangeschaft, vaak niet de kans gehad om in een groep paarden op te groeien. Vanaf heel klein dus veel in mensenhanden, vaak dus ook het enige contact voor hun geweest , die mensenhanden, niet de opvoeding genoten die ze normaliter in een gewone kudde wel zouden hebben gehad.

Vanwege hun enorme intelligentie leren ze snel maar door de menselijke opvoeding vaak dus ook de slechte, minder gewenste gedragingen.

Ik ga op zoek naar twee shetlanders die wel minimaal tot hun tweede levensjaar zijn opgegroeid in een kudde. Die dus door de kudde opvoeding hebben genoten. Ze hoeven van mij niet beleerd te zijn, ik wil ze in de meest naturrlijke vorm, wel natuurlijk dat ze aan mensen zijn gewend en een normale socialisatie hebben gehad. De rest leer ik ze wel.

In tegenstelling tot honden zijn paarden natuurlijk vluchtdieren, maar zijn ze beide kanjers in het spiegelen.

En volgens mij heb ik met twee shetlanders erbij  een gouden team !

Waarbij ik de mensen, kind of volwassene de keus kan laten of ze gecoached willen worden door een hond of door een shetlander.

En waarmee ze dus heerlijk op ontdekking kunnen gaan naar hun onderbewuste kwaliteiten, mogelijkheden, kansen en wat allemaal nog meer wat eruit voort kan komen.

Ik kan eigenlijk bijna niet wachten maar ik heb mijzelf beloofd dat ik het eerst allemaal goed ga uitzoeken.

 

 

 

 

 

 

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

1/6/2014 - Drijfveer

Vandaag kreeg ik de vraag waarom ik ben gaan coachen met honden. Ik heb een Shiba Inu, Rocky,inmiddels bijna tien jaar oud. Deze neem ik vanaf dat hij pup is mee naar mijn werk in de GGZ. Op gegeven moment kwam er een 19 jarige cliënte op de afdeling, erg psychotisch, in de war, uit contact en oninvoelbaar. Ze ging op de bank zitten en voor zich uitstaren. Mijn Rocky keek naar haar en loopt naar haar toe en gaat met zijn rug tegen haar been aanzitten. Na een vijf minuten begint zij hem te aaien over zijn rug.  Ik zag de spanning van haar afglijden. Zeker 10 minuten heeft ze dit gedaan, stond op, vriendelijk in contact en ging weer terug naar haar eigen afdeling. 

Wat gebeurde er ? Contact, toenadering wordt beantwoord, warmte, genegenheid, energieverdeling, spanningsreductie, door aaien komt de bekende knuffelhoromoon vrij.Dit bevordert de ademhaling, verbetert de hartslag etc. 

Mijn ogen gingen open, mijn hart werd geraakt. Ik ben toen gaan zoeken naar opleidingen wat gericht was op animal assisted therapy. In 2011 begonnen met allerlei  vormen van opleidingen gericht op honden en paarden maar ook qua coachingtechnieken. Naast mijn primaire beroepsopleiding en professie ben ik daarom een praktijkje gestart waar er meerdere vormen van A.A.T. wordt toegepast. Waaronder coachen van coachee met verschillende doelstellingen gericht op verbeteren of veranderen van welbevinden en leren anders in het leven te staan. Maar ook kan het gericht zijn op revalidatie, sociale vaardigheid training, angstregulatie. D.m.v. opdrachten doen met de honden (en paarden in 2015) De honden geven heel goed weer wat er speelt, ze spiegelen als  het ware waardoor coachee reflecteert en nieuwe inzichten verwerft. Dit is een proces wat doorwerkt. Ook al lijkt het soms niet zo te zijn. Het is enorm wat voor effect het heeft als het onbewuste bewust wordt.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

28/5/2014 - spiegelen

Gisteravond was ik met een workshop bij een potentiële coachee, klant. De jongen heeft ppd-nos en ouders zouden heel graag zien dat hij deze doe training met een hond zou doen met als doel o.a. individuele begeleiding om de jongen wat zelfverzekerder te krijgen , meer zelfvertrouwen en dat de angst voor het onbekende wat op de achtergrond raakt. Na de ontmoeting met de hond, koda, kruizing australische shepherd, gingen we ter introductie wat opdrachtjes uitvoeren. Hierbij spiegelde Koda heel goed wat de jongen deed, maar deed derhalve niet wat de jongen, overigens heel lief, vroeg aan de hond. Nu kreeg ik achteraf de vraag hierover en eerder een paar weken terug kreeg ik dezelfde vraag ook van een ouder van 1 van mijn cliënten. Namelijk, hij volgt niet goed een commando op of in de vorm van hij luistert niet zo goed ! Daarop heb ik geantwoord dat Koda juist heel goed luistert, honden denken niet in woorden. De wereld van de hond wordt gevuld met plaatjes, geuren, geluid en lichamelijke sensaties. 80% is gebaseerd op nonverbaal lichaamstaal. Daarbij leren honden sneller da mensen, na 3 keer is het de hond duidelijk of ze ergens voordeel van kunnen hebben en of het dus de moeite loont om het gedrag te herhalen. Mijn honden kennen alle commando's maar zijn voornamelijk kanjers in het spiegelen van gedrag, het terug geven van de taal van de cliënt. dat maakt coaching met behulp van dieren ook zo enorm leuk, want als de cliënt inziet hoe hij zichzelf neerzet of bemerkt dat hij met zich anders opstellen beter contact zal het zich herhalen. Wat aandacht krijgt GROEIT. zo werkt het voor de hond maar ook voor de mens. En de kracht van het onbewuste is onbegrensd. Honden zijn een krachtige tool om met weinig woorden iets te bereiken doordat de cliënt bemerkt, voelt, zich bewust wordt daarvan. Dat kost soms tijd maar door verheldering (doorvragen), komt er bewustwording, inzicht. Samen met de doelen, door middel van kleine stappen ernaar toe, worden daardoor belemmeringen opgeheven, keuzes gemaakt, eigen verantwoordelijkheid genomen  én oefenen,oefenen,oefenen. Zo mooi

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

About Me

Coachen met behulp van dieren, AAT en andere vormen van Therapie met dieren.

«  June 2018  »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Links

Home
View my profile
Archives
Friends
Email Me

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer