Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
Slim omgaan met kennis.

Description

Wat is jouw mening over kennismanagement?


My Links

Home
My Profile
Weblog Archives
Friends
My Photo Album

Kennisadministratie

Sturen op kennis is van cruciaal belang voor academies. Om zicht te krijgen op welke kennis gestuurd moet worden is, kan een kennisadministratie opgezet worden. In deze kennisadministratie wordt duidelijk:

  • Welke kennis in huis is
  • Welke kennis sleutelkennis is (van strategisch belang voor de academie is)
  • Bij hoeveel en welke medewerkers deze sleutelkennis zit (kwetsbaarheid)
  • Welke sleutelkennis verdwijnt binnen een aantal jaren (kwetsbaarheid)
  • Welke kennis ontwikkeld moet worden en door wie

Op basis van de kennisadministratie kunnen gericht maatregelen genomen worden en kan voorkomen worden dat de academie onnodige kennisrisico's loopt!.


Posted: 13:19, 21/11/2005
Comments (4) | Add Comment | Link

Kennis APK

Sturen op kennis is van cruciaal belang voor academies. Academies kunnen een indruk krijgen van de kennisrisico's die ze lopen door de Kennis APK in te vullen op de site van Resense


Posted: 13:13, 21/11/2005
Comments (3) | Add Comment | Link

Waarom kennismanagement in een organisatie zo belangijk is.

Kennismanagement zorgt ervoor dat we intelligenter omgaan met kennis. (kennis die we nog moeten ontwikkelen maar ook de kennis die we in huis hebben) Op welke manier ontwikkelen we nieuwe sleutelkennis die we nodig hebben? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat niet steeds opnieuw datzelfde wiel wordt uitgevonden? Hoe zorgen we ervoor dat collega's ook gebruik kunnen maken van kennis die er al is? Hoe gaan we om met sleutelkennis die gaat verdwijnen de komende jaren doordat collega's met FPU gaan? Allemaal logische vragen.... Enigszins verbazingwekkend is het dan, dat collega's waarmee je het onderwerp kennismanagement bespreekt als volgt reageren: 'Ver van mijn bed', 'Niet voor mij bedoeld' of 'Kom hier a.u.b. niet mee aan, ik heb het al druk genoeg'. Goede voorstellen en ideeen worden vaak ten onrechte voortijdig van tafel geveegd om de verkeerde redenen. '''Kennismanagement is een manier van werken: Met elkaar intelligent omgaan met kennis zodat je er zelf gemak van hebt!''' Veel docenten hebben het gevoel dat, nog afgezien van de gevolgen van de reorganisatie, onderwijsvernieuwingen hen door de strot gedrukt zijn. Ze hebben het gevoel dat de kwaliteit van het onderwijs aangetast wordt (wat hieronder dan ook verstaan mag worden). Het is jammer dat in deze onrustige context, voorstellen met betrekking tot het intelligent omgaan met kennis binnen Avans weinig of geen kans maken. Niet alleen jammer voor de organisatie, maar ook voor docenten zelf, want als ze de voordelen van intelligent omgaan met kennis zelf zouden kunnen ervaren, zouden ze daar anders over denken. Hoe zou dat toch zijn om te werken in een organisatie waarin je weet bij wie je terecht kunt met je vraag, snel contact kunt leggen met collega's die juist die expertise hebben die jij nodig hebt voor een project? Speerpunten zouden moeten zijn:

* Maak kennis en expertise vindbaar binnen de organisatie!

* Maak intelligent omgaan met kennis een vast aandachtspunt!

* Maak kennisdeling mogelijk binnen de organisatie!

* Maak optimaal gebruik van netwerken: KennisIntensieveOrganisaties (KIO's) zijn netwerkorgansaties!

Het lijkt daarom beter om je eens af te vragen:

Welke (kennis)risico's loopt een organisatie als we NIETS doen?


Posted: 13:35, 6/11/2005
Comments (4) | Add Comment | Link

Hosting door HQ ICT Systeembeheer