AEROPHILATELIE

Description

Op regelmatige tijden kennis delen van de fascinerende wereld van de KLM luchtpostgeschiedenis.


My Links

» Home
» My Profile
» Weblog Archives
» Friends

DE KLM EN DE OLYMPISCHE SPELEN

                                                                                                                                            

                                       Officiële Olympische KLM sticker

                                                 

De KLM is altijd goed geweest in het vinden van nieuwe markten om zodoende geld te genereren of publiciteit te winnen. Dat laatste bracht uiteindelijk ook weer financieel gewin. Onder aanvoering van haar grondlegger, administrateur  en later met de titel president directeur, de heer A. Plesman was dit al aan de orde. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ijsvluchten die de KLM maakte om zodoende de geïsoleerde eilanden te bevoorraden. Ook hiervan zijn prachtige luchtpostbrieven en kaarten over terug te vinden en te verzamelen (misschien kom ik daar nog eens op terug). Andere voorbeelden hiervan zijn natuurlijk de talrijke, soms heroïsche, (post)vluchten naar Nederlands Oost- en West Indie (Van der Hoop/Koppen/Uiver/Pelikaan/Snip etc.).  

 

Bij het zoeken naar een luchtpoststuk viel mijn oog op een ander mogelijk onderwerp voor een nieuw verhaal en wel de Olympische Spelen. In mijn achterhoofd het verhaal hiervoor dat de KLM zo’n feeling heeft voor nieuwe markten ben ik begonnen om eens in mijn eigen verzameling te kijken wat ik hier over bezit. Nou, dat was wel even zoeken. Ik dacht omdat de moderne Olympische Spelen al ver voor de oprichting van de KLM werd gehouden, zal de  KLM vol “luchtpost” overtuiging in deze markt gesprongen zijn…dat viel tegen maar wat ik kon vinden wil ik u niet onthouden.

 

Ik zal hier niet alle jaartallen en plaatsen aflopen waar de Olympische Spelen (zowel winter als zomer) zijn gehouden maar enkele eruit lichten die misschien interessant zijn. Je moet je ook voorstellen dat bijvoorbeeld in 1932 de Olympische Spelen, zowel winter als zomer, in de Verenigde Staten werden gehouden (Lake Placid en Los Angeles). Men, dus ook de KLM, vloog toen nog niet over de Atlantische oceaan, althans commercieel gezien.

 

1928. Ja, natuurlijk 1928 in ons eigen Amsterdam. De KLM heeft hier veel foto’s van gemaakt en dan bedoel ik luchtfoto’s. KLM is de eerste luchtvaartmaatschappij die haar eigen luchtvaartfotografie afdeling had, KLM Aerocarto, opgericht in 1921 (2 jaar na de oprichting van de KLM). Prachtige foto’s zijn van deze Olympische Spelen gemaakt, waarbij de meest opvallenste toch wel de 46 meter hoge marathontoren is. Hierop prijkte de schaal waarop voor het eerst het Olympische vuur werd ontstoken. Deze schaal werd ook wel gekscherend “het asbakje voor de KLM vliegers” genoemd.

                                                                                                                                           

                         Het Olympisch stadion tijdens de openingsceremonie

   

1952. In dit jaar, van 19 juli t/m 3 augustus,  werden de zomerspelen in Helsinki gehouden. De KLM vloog op 12 juli de Nederlandse hockeyploeg naar Helsinki. Op 14 juli werd er teruggevlogen. Gevlogen werd er met een Convair, de PH-TEB, met als naam Rembrandt. De gezagvoerder op deze vluchten was A. van Ulsen (Ton). Deze gezagvoerder heeft de ontwikkeling van de luchtvaart bijna vanaf het begin tot aan zijn KLM pensioen in 1965 en daarna nog als havenmeester van vliegveld Teuge en als adviseur/vlieger voor Philips van dichtbij meegemaakt. Zijn belevenissen heeft hij in 1999, gelukkig, in een boek opgeschreven. Hij was toen al 85 jaar oud. Het boek heet “Uit de vlucht gegrepen” en is in 1999 uitgegeven door Bonneville te Bergen (NH).

  

             Brief verstuurd met de heenvlucht Amsterdam-Helsinki 

                                                                                                                                               

Kaart verstuurd met de terugvlucht Helsinki-Amsterdam 

           

                                    KLM Convair PH-TEB "Rembrandt"

                                             

1956. Van 22 november t/m 8 december werden in Melbourne de zomerspelen gehouden. De KLM vloog op 4 november de voltallige Olympische ploeg van Polen naar Melbourne. Gevlogen werd er met een Lockheed 1049C Super Constellation, de PH-LKP. Gezagvoerders op deze vlucht waren Baxter en Houba. De route ging als volgt, van Amsterdam naar Warchau, van Warchau naar Rome en van Rome naar Melbourne. De luchtpostbrieven kregen een speciaal vertrekstempel en er zijn 7 verschillende aankomststempels bekend. In de postverzending zaten ook 200 Oostenrijkse luchtpostbrieven en verder luchtpost uit Luxemburg en de DDR (voormalig Oost Duitsland). De luchtpostbrieven werden vanuit Melbourne met de boot teruggestuurd. Door omstandigheden (o.a. storm) waren er verschillende brieven beschadigd.

                                                                                                                                             

           Brief verstuurd met de heenvlucht Warchau-Melbourne 

                    

       Luxemburgse brief verstuurd van Warchau naar Melbourne

  

7 verschillende aankomststempels

                                                                          

1964. Deze keer de Olympische zomerspelen in Tokio (de spelen van Anton Geesink). De KLM vloog op 22 september de Hongaarse Olympische ploeg per Douglas DC-8 vanuit Boedapest naar Amsterdam door naar Tokio, via de Poolroute (Anchorage, Alaska). Hierbij zijn luchtpostbrieven bekend met en zonder aankomststempel. Op 27 september vloog de KLM ook de Oostenrijkse ploeg naar Tokio. Hiervoor waren 2 verschillende speciale vertrekstempels in gebruik, te onderscheiden door de nummers 1 en 2. Speciaal ter gelegenheid van deze spelen is er een boekje uitgekomen “1964 K.L.M. Olympic summer games Tokyo 1964” Mocht iemand dit boekje hebben dan hou ik mij aanbevolen.

                                                                                                                                            

                                  Brief verstuurd met de heenvlucht Boedapest-Tokio   

                                                   Aankomststempel Tokio

                                                                                                                                  

    Brief verstuurd met de heenvlucht Wenen-Tokio (vertrekstempel 2)

                                                                                                                               

    Brief verstuurd met de heenvlucht Wenen-Tokio (vertrekstempel 1)            

                                                                                                                               

          Achterzijde van de brief met 'n frankering voor de terugvlucht

                               

1968. In dit jaar werden de zomerspelen in Mexico gehouden. Wederom vloog de KLM de Olympisch ploeg van Hongarije naar de Spelen. Op 14 september de heenreis en op 30 september terug. Ook hier weer zijn er luchtpostbrieven bekend met en zonder aankomststempel, echter die luchtpostbrieven zonder aankomststempel zijn niet meegegaan op de vlucht. Dit is ook het jaar waarin de KLM een belang neemt in Martinair van 50%. 

                                                                                                                                   

                Brief verstuurd met de heenvlucht Boedapest-Mexico                       

                                                                                                                                

                  Achterzijde van de brief met aankomststempel Mexico

 

1994. Op 4 februari  vervoerde de KLM, via een charter, de gehele Chileense ploeg (3 deelnemers) naar de Winterspelen in Lillehammer (Noorwegen). Deze spelen werden van 12 t/m 27 februari gehouden. Chili nam voor de 11e keer deel aan de Olympische Spelen, echter zonder 1 medaille kwamen ze thuis. De hierbij getoonde brief is een getuige van deze gebeurtenis.

 

                          Brief met speciaal Olympisch stempel

"salida del equipo olimpico de chile a los juegos olimpicos de invierno en Lillehammar"

 

2002. Van 9 t/m 24 februari werden de Olympische winterspelen in Salt lake City gehouden. De KLM vervoerde o.a de Cypriotish Olympische ploeg maar natuurlijk ook de Nederlandse ploeg. De Nederlandse ploeg werd over 11 verschillende Northwest (de Amerikaanse partner van de KLM) vluchten verdeeld. De eerste heenvlucht was op 14 januari 2002. De terugvlucht op 26 februari was een speciale KLM Olympische retourvlucht. De KL610  landde op 14:16 op Schiphol en werd door de tijdelijke air marshall Yvonne van Gennip (voormalig Olympisch schaatskampioene) binnengeloosd. Ook KLM’s president-directeur Leo van Wijk heette de sporters welkom en met name de chef de mission Leo Visser (in zijn dagelijkse leven gezagvoerder bij de KLM).

                                                                                                                                             

   Brief met speciaal Olympisch stempel "Cyprus Olympic Team Flight..." 

                                                                                                                                      

   Brief met speciaal Olympisch stempel "Vertrek van het Nederlands..." 

                                                                                                                                    

Buiten de Nederlandse ploeg vervoerde de KLM ook de Olympische ploeg van Monaco naar de Olympische Spelen van Vancouver in 2010. De brief hieronder laat dit duidelijk zien. Op het stempel, links boven, is te zien dat het gaat om de schaatssprinters (speed skating) en kunstrijders (patinage de vitesse). Nu wil het dat Monaco slechts 2 takken van sport hadden afgevaardigd, namelijk Alpineskiën en Bobsleeën. Deze brief is een mooi voorbeeld van maakwerk alleen klopt er iets niet of is het stempel slechts ter verfraaing van de brief. Wie het weet mag het zeggen.

 

            Brief met speciale Olympische stempels Vancouver 2010 

 

  Nederlandse brief met speciale Olympische stempels Vancouver 2010 

 

De 30e Olympische Zomerspelen werden van 27 juli t/m 12 augustus 2012 in London gehouden. Daarmee is London de eerste stad die de Olympische Spelen 3 keer mocht houden, t.w. in 1908, 1948 en 2012. De KLM vervoerde het Nederlands Olympisch team (gedeeltelijk) op 17 juli 2012 naar de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. De brief en kaart (adreswijziging, hoe toepasselijk) zijn hier de stille getuigen van. Ook voor deze Olympische vlucht is een mooi stempel vervaardigd. Zie ook de frankering voor de terugvlucht.

 

    Nederlandse brief met speciale Olympische stempels London 2012 

 

 

 Nederlandse briefkaart met speciale Olympische stempels London 2012

   

In Nederland is er een speciale vereniging waarin haar leden zich bezighouden met het verzamelen van luchtpost en alle zaken die daarbij horen (de-vliegende-hollander.com). Beslist de moeite waard om deze eens te bezoeken.

    

      

Posted: 13:17, 15/3/2009
Add Comment

reactie

hallo dimitri,

wederom weer een mooie blog,zeer informatief.

bijzondere/leuke keuze van onderwerp.

gr. marcel.


Posted by m. van rijn at 19:28, 16/3/2009

Link

<- Last Page | Next Page ->