Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

la carbonara

4/10/2007 - Domme-uitspraken-behoeder

 In een statig huis aan de Amsterdamse gracht zat Jacob Gelt Dekker met gekruiste benen op zijn met fluweel bedekte stoel. Alsof ik in Paleis het Loo rondliep, zo zag het huis eruit. Alleen de rode kabel die bezoekers ervan moet weerhouden een kamer binnen te stappen, ontbrak.

 

Zijn manager of assistent vervulde de rol van stylist en domme-uitspraakbehoeder. Gelt Dekker verscheen in eerste instantie in een kakikleurige broek, blouse en jas. Hij moest maar even iets anders aan gaan trekken meende de manager. Zo was het iets te veel 'safari'.

    Even later verscheen de weldoener weer. Zijn kaki-outfit had hij ingeruild voor een rafelige spijkerbroek met witte bloes. De stylist probeerde uit alle macht krullende punten in het kraagje van de blouse te kneden. Haar goed, kraag goed? Klaar voor de foto. Alleen het middelste knoopje werd over het hoofd gezien.

    Meneer de manager werd wat nerveus. Het hele interview was soepeltjes verlopen, alleen nu kwam opeens Rita Verdonk ter sprake. Verdonk, oei, leek hij te denken. Plotseling stoof hij uit zijn stoel. Gelt Dekker had zojuist een uitspraak van Rutte als fascistisch bestempeld? ,,Ho ho, dat kan je toch niet zomaar zeggen? Daar moeten we het zo maar even over hebben'', knikte hij verschrikt in de richting van de twee interviewers. Gelt Dekker keek hem aan alsof zijn manager alias stylist alias domme-uitspraak-behoeder compleet geschift was. ,,Hoezo dat kan ik niet zeggen? Ik zeg niet dat hij een fascist is, maar dat wat hij zegt.''

     Ik werkte het interview uit volgens de regels van de journalistiek. De eerste keer dat je een persoon aanhaalt in je artikel noem je zijn volledige naam. Vervolgens volstaat het alleen de achternaam te gebruiken. Jacob Gelt Dekker werd dus in de rest van het stuk Gelt Dekker genoemd. De volgende dag, toen het stuk door de eindredactie was nagekeken en was doorgestuurd naar de kranten, was Gelt verdwenen. Gelt Dekker heette nu slechts Dekker.

    ,,Vraag maar aan de eindredactie'', zei mijn chef. ,,Het lijkt mij raar dat je iemands achternaam mag halveren.'' Dat leek mij ook nogal vreemd. Ik ken twee voorbeelden van mensen met een dubbele of driedubbele achternaam. Als zij hun naam al afkorten, dan laten ze het laatste gedeelte weg en niet het eerste. Dus ik confronteerde de eindredacteur in kwestie met mijn vraag. Mag dat zomaar? Vijf minuten later zat ik overrompeld weer op mijn stoel. Meneer de eindredacteur stelde mijn vraag niet op prijs. Daar had hij het gisteren uitgebreid met mijn co-auteur over gehad. En dat gesprek had ik aan de andere kant van de redactiezaal toch makkelijk moeten kunnen horen. Een domme-uitsprakenbehoeder op de redactie zou geen slechte investering zijn.

    Het hoofd van de stukken-verbouw-redactie gaf me even later groot gelijk. Net als mijn chef die enigszins verontwaardigd om opheldering ging vragen bij de eindredacteur. Maar er was niks meer aan te doen. Ik was vastberaden om de man om de oren te slaan met geschreven regels als: laat de naam van een persoon zoals deze is. Waag het niet om iemand zijn naam in te korten, anders zwaait er wat. Ik doorzocht alle mogelijke schrijf-en stijlboeken, maar tevergeefs. Er bestaan geen regels voor, dus wie had er uiteindelijk gelijk? Enig voordeel was dat er nu tenminste discussie over was. Les vier van de journalistiek: Accepteer niet alles van de eindredactie, dan doen ze ook niet van jou.

Post A Comment! :: Send to a Friend!

16/10/2007 - Untitled Comment

Posted by Malin
Heej Annemieke!
Ga zo door bij de GPD zou ik zeggen. Ik vind het erg leuk om je verhalen te lezen en ik hoop dat je het er naar je zin hebt! Tot snel (hopelijk),
Liefs Malin
Permanent Link

About Me

Links

Home
View my profile
Archives
Friends
Email Me
My Blog's RSS

Friends

Entry 5 of 9
Last Page | Next Page
Hosting door HQ ICT Systeembeheer