Wijntrend: een stap richting duurzaamheid

0
2374
wijn duurzaam

In elke sector is het een hot topic: duurzaamheid. En dan kan de wijnwereld natuurlijk niet achterblijven. Wat zijn manieren om ook qua wijn wat vaker duurzame keuzes te maken? We kunnen je nu alvast vertellen: een duurzame wijn hoeft niet altijd biologisch of biodynamisch te zijn, zoals velen zullen denken…

Biologische wijn

Toch beginnen we wel bij bio wijn. Wat is het eigenlijk precies? Bij biologische wijnen worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest in de wijngaarden gebruikt. Dit proces is vele malen schoner en duurzamer dan in de ‘gewone’ wijnbouw én is ook beter voor de gezondheid van de wijnboeren. Bovendien bevat biologische wijn minder sulfiet, een voordeel voor astmapatiënten in het bijzonder.

Weten welke wijn biologisch is? Simpel, check of de fles het groene EU-logo met sterren bevat.

Recyclen

Duurzaamheid kan hem ook in simpele dingen zitten, zoals recycling. Dit betreft bijvoorbeeld het afval uit de wijngaarden wat omgezet kan worden naar een energiebron, maar ook etiketten, dozen en flessen kunnen van gerecycled materiaal worden gemaakt. Bij voorkeur zijn de flessen ook van lichter materiaal gemaakt voor minder CO2-uitstoot tijdens het vervoeren van de wijnen.

Zoek het dichtbij huis

Je beseft het niet je niet altijd, maar een wijn uit Australië, Californië of Chili moet een lange reis afleggen naar jouw wijnrek. Het meeste transport moet dus meerdere oceanen oversteken en daarom vindt er veel CO2-uitstoot plaats. Ga daarom eens wat vaker voor een wijn uit Europa, het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Denk aan Duitsland, Frankrijk of gewoon zelfs Nederland.

Dozen

Bestel je vaak wijn online? Dan kun je beter in dozen in plaats van flessen kopen. Zeker als het je favoriete wijn is of je vaak mensen over de vloer krijgt komt die doos echt wel op. Scheelt weer een hoop ompakkosten voor enkele flessen. Ook weer voor de CO2-uitstoot is het beter om het bestelbusje wat minder vaak te laden rijden en dan iets meer in één keer te kopen.

Waterschaarste

Ook weer iets waar je niet meteen aan denkt, maar in warme gebieden waar maar weinig regen valt, is het maken van wijn alleen mogelijk zolang de wijngaarden met water geïrrigeerd worden. En dat gaat weer ten koste van het vaak kostbare drinkwater. Denk aan landen zoals Chili en Australië. Kies daarom liever een rode wijn of witte wijn uit een koele regio zoals Duitsland, Oostenrijk of Noord-Frankrijk. Nog lekker ook!