Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

alisj

kindsoldaten

{ 20:32, 9/12/2010 } { 0 comments } { Link }

op dit moment zijn er maar liefst 150.000 kindsoldaten dit zijn soms wel kinderen van maar 7jaar(!)

kindsoldaten zijn niet altijd betrokken bij gevechten maar doen ook dienst als kok, drager of boodschapper.

de training van een kindsoldaat is keihard en de meesten hebben hun familie voor de ogen van vele mensen moeten vermoorden, zodat de kinderen niet meer naar hun dorp terug durfden te keren van schaamte.

jonge meisjes moeten ook meevechten, maar anderen worden dan de vrouw van soldaten die X aantal mensen hebben vermoordt.

kindsoldaten gaan soms gewillig bij het leger om te ontsnappen aan armoede

anderen worden ontvoerdt uit hun dorp

 landen waar er nog kindsoldaten aanwezig zijn

{ 20:30, 9/12/2010 } { 0 comments } { Link }

situatie in 2001  (1 jaar na de wet tegen kindsoldaten)

Afghanistan
Algerije
Angola
Burundi
Colombia
Democratische Republiek Congo
Eritrea
Ethiopië
Filippijnen
India
Indonesië
Irak
Iran
Israël en Bezette Gebieden
Joegoslavië
Libanon
Mexico
Myanmar (Birma)
Nepal
Oeganda
Oezbekistan
Oost-Timor
Pakistan
Papoea Nieuw Guinea
Peru
Republiek Congo (Brazzaville)
Russische Federatie
Rwanda
Sierra Leone
Soedan
Solomon Eilanden
Somalië
Sri Lanka
Tajikistan
Tjaadex-kindsoldaat 1

{ 18:32, 8/12/2010 } { 0 comments } { Link }
"Hoi, ik ben Jorge en ik woon in Colombia. Toen ik 13 jaar was, werd ik kindsoldaat."

Jorge (18): “Bij ons in het dorp liepen vaak mannen met geweren. Zij waren van de gewapende groepen. Het leek mij ook wel spannend om een wapen te hebben.” Daarom ging Jorge samen met een paar vrienden van school mee met de gewapende groep. Hij was toen dertien. Met de gewapende groep trokken ze het oerwoud in.
 
In het oerwoud
In het oerwoud was alles heel anders dan Jorge had gedacht. “Ik voelde me heel alleen. Ik miste mijn familie. Maar ik mocht niet meer weg. Het was beter om mijn familie te vergeten. Steeds vroeg ik mezelf af waarom ik zo graag een wapen wilde. Het enige wat ik daarmee kan doen is doden.”
 
Vechten
Jorge moest samen met de anderen veel vechten. ‘De eerste keer dat ik moest vechten, heb ik de hele dag gehuild. Ik loste maar vier schoten. Meer lukte niet. Het rare is dat het vechten al heel snel normaal werd.”
 
Weer in het gewone leven
Na vier jaar kwam Jorge weer terug in de normale wereld. “Ik was toen heel erg agressief. Ik wilde het liefst weer de jungle in. Ik wist niet wat ik anders moest doen dan vechten.”
 
Toneel spelen
In het project van War Child leerde hij weer kind te zijn. Bijvoorbeeld door het spelen van een toneelstuk samen met de andere kinderen. Ze speelden hun eigen leven na. “ Sommige kinderen uit de groep waren gevlucht voor het geweld. Misschien wel voor mij. Daarom speelde ik juist een vluchteling. Door in elkaars huid te kruipen, leerden we elkaar te begrijpen in plaats van te haten. Daar ben ik trots op.” 


Psychologie studeren
Jorge ontdekte dat hij nieuwe dingen kan. Dingen waarvan hij nooit wist dat hij ze ooit zou kunnen, zoals toneelspelen. Hij kwam er ook achter wat hij later wil doen. “Ik wil psychologie gaan studeren zodat ik straks andere ex-kindsoldaten kan helpen. Zodat ze net als ik een normaal leven kunnen leiden – een leven met een toekomst.”


ex-kindsoldaat 2

{ 18:12, 8/12/2010 } { 0 comments } { Link }

Mijn naam is Kon Kelei, ik ben 25 jaar en was kindsoldaat in Zuid-Soedan. Toen ik 4 jaar oud was ben ik samen met andere kinderen uit mijn dorp meegenomen door het leger.


15 dagen lopen

We moest 15 dagen lopen van mijn dorp naar het kamp. Dit was erg ver lopen en ik vond dat helemaal niet leuk. Sommige kinderen hadden zoveel heimwee dat ze de hele dag moesten huilen.

In het begin moest ik in het kamp vooral maïs stampen, koken en afwassen. Overdag ging ik naar school en mocht ik voetballen. Toen ik 7 jaar oud was werd ik voor het eerst getraind als soldaat.

Leren met wapens om te gaan
Ik kan me de eerste dag nog goed herinneren dat ik soldaat werd. We stonden om vier uur ’s ochtends op en liepen met z’n allen naar het militaire trainingskamp. Het was een tocht van acht uur lopen. Toen we in het kamp aankwamen leerde we hoe we met wapens om moesten gaan en te vechten. Ik vond het helemaal niet leuk. Als je dat hardop zei werd je geslagen.

Gevlucht uit het kamp
Toen ons kamp werd aangevallen door de regeringslegers en de oorlog uitbrak ben ik samen met mijn neef gevlucht uit het kamp. Ik heb eerst een aantal jaar in de hoofdstad van Soedan gewoond voordat ik naar Nederland vluchtte. Ik was zeventien jaar toen ik Nederland binnenkwam.

 In Nederland naar school
Nu ga ik in Nederland naar school. Ook ben ik voorlichter voor War Child. Ik vertel zoveel mogelijk mensen mijn verhaal in de hoop dat er in de toekomst geen kinderen meer getraind worden als soldaat. Want kinderen horen kind te zijn en geen soldaat!kindsoldaat boeken&sites

{ 21:18, 7/12/2010 } { 0 comments } { Link }

Dirk bracke schreef een boek over kindsoldaten 

(niveau 12jaar)

kijk ook eens op de websites www.kindsoldaten.nl

                                               www.kindsoldaten.be

voor meer informatie

 About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

«  July 2018  »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Links


Categories


Recent Entries

kindsoldaten
landen waar er nog kindsoldaten aanwezig zijn
ex-kindsoldaat 1
ex-kindsoldaat 2
kindsoldaat boeken&sites

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer