Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Ana Groen

13/12/2010 - Hommel dl.1

  Met een doffe dreun vliegt de hommel tegen de ruit. De eerste hommel van dit jaar en nu al is ze opgesloten in een huis. Gedreven door het zonlicht en het groen buiten duwt ze met alle macht tegen het glas. Haar harige zwarte pootjes zijn nog schoon, alsof ze net is ontwaakt en nog geen ontbijt heeft gehad.

Ze vliegt op en neer, als de puntige woeste golven van een kindertekening, en laat zich dan uitgeput naar beneden glijden, naar het harde witte hout van de vensterbank. In het felle licht van de zon is haar schaduw slechts klein en glanzen haar gevouwen vleugels op haar rug. Als een gebroken spiegel lijken de segmenten breekbaar en te fragiel om haar stevige torso en flinke onderlijf in de lucht te kunnen houden.

Ik voel de lentezon op mijn huid branden in mijn keuken. Het glas lijkt als een vergrootglas te werken en maakt van mijn huis een broeikas. Het licht weerkaatst van de witte vensterbank en de lichte vloer naar de pannen, borden en het kleine keukengerei, waardoor het breekt en ik me in een vreemde ruimte lijk te begeven met een gamma aan licht gebroken door de meervoudige prisma’s.

De warme lucht boven de vensterbank trilt. Het maakt zelfs haar haren doen trillen. Gemakkelijk pak ik een picardieglas uit het linker keukenkastje en behoedzaam breng ik het op zijn kant naar haar toe. De rand van het glas doet haar niet veel, tot ze voelt dat het beweegt. Als ze haar vleugels opslaat, detecteert ze de gesloten ruimte links van haar lichaam en uit instinct vliegt ze direct naar het licht toe, tegen de ruit.

Met al haar kracht lijkt ze met haar rug tegen de ruit te drukken, alsof ze erdoorheen zou kunnen zwemmen. Haar vleugelslag maakt een geweldig lawaai tegen het glas.

Onno kijkt slechts loom op van het gezoem, terwijl het drinkglas zwaar tegen mijn rechterdij leunt.

Het lijkt of ze het glas wil kietelen, of misschien noodsignalen uitzendt met het weerkaatsende zonlicht op haar facetvleugels. Er is echter niemand daarbuiten die haar helpen kan. Ze is immers de eerste hommel, ze heeft haar kinderen nog niet kunnen laten ontwaken. Dit huis kan evenmin haar nest zijn.

       Het glas begeeft zich naar schouderhoogte en uiterst voorzichtig probeer ik haar geheel in de cirkel van het drinkglas te sturen. Nu vermoeid laat ze zich gemakkelijk vallen wanneer ze de rand van het glas onder haar hangende pootjes voelt. Gevangen in en omgeven door glas lijkt het alsof een wild en woest beest getemd en gebroken moet worden of lijkt ze juist op een kwetsbaar en weerloos dier dat beschermd moet worden in een fragiele maar steriele behuizing.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

About Me

Werk van Ana Groen. Nu: elke maandag een deel van roman 'Hommel' (titel staat niet vast)

«  October 2017  »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Recent Posts

Hommel dl.1

Links

Home
View my profile
Archives
Friends
Email Me

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer