Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Anita van Kraaij op vlechtstage in Basel

14-Mar-2010 - Thuis

Ik ben weer in Nederland en heb het mooie weer meegebracht. Het is heerlijk genieten als het voorjaar is en je kunt meteen naar buiten in de tuin gaan genieten van de voorjaarsbloemen.

Wat een leuk afscheidsweekend heb ik gehad! Donderdag de hele dag afscheid genomen. Zowel van collegea in de werkplaats als van bewoners in het Blindenheim. Poef had een klein Hollands souvenir meegebracht en twee visueel gehandicapten hadden mij geholpen bij het maken van 60 stuks in blindenschrift geschreven laatste groet van mij. Bij het uitdelen ervan werd steeds gevraagd "wat staat daar?" en dan verwees ik ze door naar de mensen die wel blindenschrift kenden. Het leuke is dat enkele verplegers zeiden "eigenlijk moet ik dat toch ook gaan leren". Mooi is het dan om te merken dat je ook met zo'n laatste groet de mensen nog weet te triggeren. De nederlandse drop werd uitgedeeld en de meeste vonden dit vreemde goedje toch wel lekker. Maar enkele zeiden dat ze toch liever chocolade hadden, zoals ik. 

Met Poef nog een leuk weekend gehad.  Ben op bezoek geweest bij enkele collegea en heb toen heerlijk Paella gegeten. Ook nog één keer racletten bij een visueel gehandicapte. Afgesloten met een heerlijk etentje samen op zondagavond.

Maandagochtend de auto volgestauwd en op weg naar Nederland. Dat ik met zo weinig spulletjes een half jaar geleefd heb! De auto zat dan wel bomvol, maar stel je voor dat je niet meer spulletjes nodig hebt dan in één auto past. Wonderbaarlijk dat je zo weinig nodig hebt en dan ook nog intens gelukkig bent.

Dit is mijn laatste blog, ik ga afscheid nemen van iedereen die mij gevolgd heeft en deze blog gelezen heeft. De volgende keer is het via mail, telefoon of een leuk bezoekje aan de IJsselstraat dat ik contact met jou, of jou, of jou of ..... heb.

Nogmaals bedankt en tot gauw. 

Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

10-Mar-2010 - laatste werkdag

Morgen is mijn laatste werkdag.Wat is de tijd toch snel gegaan. Ik heb het idee dat ik pas enkele maanden hier ben, maar het zijn er echt 6,5 geweest.

Natuurlijk ga ik graag weer naar Nederland, maar dit werk is echt heel erg interessant. Met je handen zelf iets creeren of repareren, maar ook de communicatie met visueel gehandicapten is echt grandioos. Het zijn vele verschillende ervaringen die ik meeneem naar huis. Van moeilijk te doorgronden persoonlijkheden tot gemakkelijk toegankelijke mensen die breed georienteerd zijn. VAn makkelijke manden maken tot ingewikkelde hondemanden met verdiepingen of stoelen vlechten met een motief waarvan je denkt "hoe krijg ik de rand ooit netjes om de stoelzitting".

Basel is een mooie, culturele, stad met veel musea en bezienswaardigheden. De omgeving is heuvelachtig, dus je kunt er nog lekker fietsen maar ook mooie wandelingen maken. In zo'n tijd dat je alleen ergens in het buitenland zit ga je de stad echt verkennen en kijk je wat er allemaal te doen is. Dat doe je in je eigen woonplaats/omgeving veel te weinig. Ik heb gemerkt dat ik hier met andere ogen heb gekeken. Dat neem ik mee naar Nederland en daar ga ik door met mijn ingeslagen weg.

Ik dank iedereen die op welke wijze dan ook mij heeft gesteund in mijn verblijf in Zwitserland. Heel veel dank voor alle fijne bezoekjes vanuit Nederland en alle uitnodigingen die ik hier heb gekregen. De bewoners en arbeiders in het Blindenheim, Frank Gick en Stefan Meiners in het bijzonder omdat zij akkoord gingen met mijn komst naar Basel. José bedankt dat je mij in contact hebt gebracht met deze twee heren van het Blindenheim. Dit was de aanleiding dat ik deze unieke kans kreeg. Nadine en Manou, bedankt voor jullie gastvrijheid in de laatste twee weken.

Poef, een kus van mij. Zonder jou had ik dit niet gekund. Jij steunde mij bijna dagelijks door even samen te kletsen en doordat ik jou via skype toch kon zien. We waren op afstand, maar het voelde steeds als samenzijn. 

Ik ben heel gelukkig dat ik zoveel mooie herinneringen bij me mag dragen.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

7-Mar-2010 - Voor afscheid nemen is nog geen tijd

Het eerste weekje "schlafen unter die Brücke ist vorbei". Ja dat zeggen ze over mij in de werkplaats "jij slaapt nu ergens onder een brug?"

De afgelopen week heb ik eenmaal bij iemand in Blindenheim geslapen en heb nog kennis gemaakt met de nieuwe bewoonster van mijn kamer. Dat is geen afscheid nemen, maar nieuwe contacten leggen. Ik had de bloembak buiten aan het balkon met bloemen laten staan, omdat er al nieuwe voorjaarsgroei te zien is. Blijkt dit meisje 100% blind te zijn. Daar heb je geen moment rekening mee gehouden toen je de plant achterliet. Volgens mij is ze pas 20 of 22, en studeert in mei af, na 4 jaar school,  in de handel en verkoop. Ze wist heel goed wat ze wilde en kwam heel zelfstandig over.

De overige dagen ben ik bij Nadine. Nu ik alles met de fiets doe en het hier gisteren nog veel gesneeuwd heeft, fiets ik ook in de sneeuw. Dat heb ik de hele winter niet meegemaakt. Ik heb wel in de sneeuw gewandeld, maar fietsen in de sneeuw dat was gisteren voor het eerst deze winter. Iedereen hier is verbaasd over het weer, want ook hier is het een strenge winter geweest. In Basel heeft het deze winter in verhouding tot andere jaren heel veel gesneeuwd, maar ik heb maar af en toe een beetje wit gezien in de stad. Je moest zeker 5 kilometer uit de stad zijn om echt witte velden te zien. Voor mij is Basel een ideale stad of omgeving want het regent zeer weinig. Ook waait het hier zeer zelden. Een ideaal klimaat om in te vertoeven. Vrijdag heb ik al lekker in het zonnetje gezeten en dat voelde als 'echt voorjaar'.

Bij het stoelvlechten is het af en toe heel rustig want iedereen heeft zijn eigen stoel waar hij toch meerdere dagen aan werkt. Dan plotseling zijn er 5 tegelijk klaar met een stoel en mocht ik die controleren en verder afwerken verzorgen. Soms vergeten ze een hele baan te vlechten en als de garnering aan de zijkanten al klaar is dan is het moeilijk deze baan te beginnen en af te hechten. Het vlechten ervan is natuurlijk niet zo moeilijk. De contacten zijn heel leuk. Maandagavond bij het avondeten zij Nadine "het was heel grappig om te merken dat alle stoelvlechters om 17:00 allen mij persoonlijk een prettige avond kwamen wensen. Dat deden ze voorheen niet. Ik vroeg me al af wat jij met die mensen die eerste dag in de werkplaats besproken had, zei ze tegen mij".  Niets aparts zover ik weet.

Gisteren ben ik bij de strovlecht-interessegroep geweest. Zij hebben tweemaal per jaar een treffen. Dan wordt er ook gevlochten. Het viel me op dat niet alleen Nadine en ik problemen hadden met het begin van de vlecht. De meeste moesten bij elkaar kijken en vragen om erachter te komen hoe het 5-gevlecht gemaakt moest worden. Een leuke dag in het kleine, authentieke, Zwitserse plaatsje Aarau.

Vandaag ga ik naar een kuuroord met heerlijke zwembaden. Ik neem twee visueel gehandicapten mee. Dit kuuroord ligt in Rheinfelden, dus eerst met trein en bus. Dan blijf ik vanavond bij een van de twee, Jacqueline, slapen. Zij is 100% blind. Voor mij ook een nieuwe ervaring om te logeren bij een visueel gehandicapte. Ik heb heel veel zin om lekker ontspannen in het warme water te liggen. Tegelijkertijd ben ik benieuwd hoeveel tijd ik krijg om zelf te ontspannen of dat alle tijd wordt opgeslurpt door die twee.

MIjn laatste week is begonnen en nog steeds heel veel genieten en zin om hier van alles te ondernemen. Maar tegelijkertijd ook blij dat Poef donderdag komt. Ik hou hem nog enkele dagen in Basel, misschien wil hij ook wel hier blijven?

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

28-Feb-2010 - Einde van Steinengraben 75/17

Mijn woning is bijna leeg. Nog een bed om vanavond in te slapen. Mijn computer staat er nog, dan kan ik nog met Holland telefoneren, wat eten in de koelkast voor vanavond en een mooie foto die tegelijk met mij, morgen de kamer verlaat.

Ja, mijn vlechtstage op de 'geschlagene flechtabteilung" zit erop. Ik heb een actieve laatste week gehad. Maar niet zo heel veel gevlochten. Maandag waren we allemaal vrij omdat het hier Carnaval was. Die is maandagochtend om 4:00 begonnen met een lampionnenoptocht en veel trommel/piccolo-muziek. De hele stad is dan donker; alleen de lampionnen verlichten de stad. Een mooi plaatje om te zien. 's-middags om 14:00 begint de Cortège (optocht) met veel confetti, snoep, fruit en bloemen. Je kunt een hele tas vol mee naar huis nemen als je dat zou willen. Overal in de stad zijn dag en nacht muziekbandjes actief. Dielopen, zelfs als het regent, door de stad. In elk steegje kom je wel een groepje muzikanten tegen. Dit festijn gaat zo door tot donderdagochtend 6:00.

Ik ben dinsdagavond op pad geweest en waarschijnlijk heb ik of teveel gedronken of verkeerd gegeten, want een maag-darminfectie o.i.d. is niet uitgebleven. Op het eind van mijn stage heb ik nog een echte griep opgelopen met verhoging en diarree. Dat is eigenlijk wel jammer, maar je ondergaat het, je hebt geen keus.

Morgen ga ik voor 10 dagen bij de stoel-vlecht-afdeling werken. Daar zijn alleen visueel gehandicapten werkzaam. De mate van zicht is heel verschillend; van helemaal niets zien tot ongeveer 30% zicht. Er is een man die kokerzicht heeft. Hij kijkt dus zogenaamd door een kleine koker en heeft daarbinnen nog 100% zicht. De koker wordt wel steeds smaller zegt hij en dat beangstigd hem. Ik ben heel benieuwd hoe het is om in een kleine ruimte met tien kletsende dames en twee heren te verblijven. Bij het stoelvlechten ben je veel meer aan je eigen werkplekje gebonden dan met wilgenteenvlechten. De groep spreekt met name Zwitsers-Duits, dat ik nog steeds niet spreek. De helft van de verhalen zullen dus wel aan mij voorbij gaan en dat is mischien maar goed ook.

Slapen doe ik bij de leerling van de wilgenteenafdeling, Nadine Meijer. Zij woont in Basel en we kunnen op de fiets of met de tram binnen 15 minuten thuis zijn. Dus dat is ook nog steeds een luxe voor mij. Dan hebben wij nog 10 dagen om samen te praten over onze ervaringen tijdens dit halve jaar. Voor haar veranderd er ook veel. Zij is tegelijk met mij begonnen en blijft nu alleen achter. Vanaf 1 april komt er een visueel gehandicapte man, die in het verleden ook enkele jaren hier gewerkt heeft, terug op de vlechtafdeling. Voor Nadine iets minder leuk, want dan is zij de enige die geen visuele handicap heeft naast de chef. Haar directe gesprekspartner op de werkvloer (ik dus) is weer terug naar Holland.

Ik zou nog wel 5 jaar kunnen blijven en elke dag iets kunnen leren, maar wat heel belangrijk is:

"de wilg doet wel wat jij wilt, als jij hem goed kunt lezen en correct verstaat".

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

21-Feb-2010 - Dagspreuk

Vandaag kreeg ik een mooie spreuk te lezen:

Geluk sluipt naar binnen langs een deur waarvan je niet wist dat je die opengelaten had.

Welke deur heeft opengestaan dat ik het geluk mocht beleven hier een half jaartje deelgenoot te zijn van een ware korbflechtafdeling en stoelgeflecht. Van het samenzijn met visueel gehandicapten en deelgenoot te mogen zijn van een stukje van hun leven. Ik ben zeer gelukkig.

Ik laat me vanmorgen inspireren om een stukje te schrijven over de bedrijfsleider en mijn chef. Dat is dan een artikel dat misschien later in ons Verenigings vlechtbulletin te lezen is.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

20-Feb-2010 - Biertje op de goede afloop

Na wat andere vlechtopdrachten (twee baguettemanden) zijn de drie pitrietstoeltjes klaar. Gisteren een biertje erop gedronken. Aanstaande maandag hebben we allemaal vrij in verband met Fasnacht (Carnaval). In Basel zeggen ze tegen de optocht niet het Duitse woord Umzug, maar Cortège. Dat klinkt chic. Ook Confettie kennen ze niet, dat wordt "Rappli" (kleingeld) genoemd. Maandagochtend om 4 uur gaan alle lichten uit in de stad; ook de etalages. Wie dat vergeten is wordt de dag erop in de krant vermeld. Dat wil je natuurlijk niet. Dan gaan op diverse plaatsen in de stad muziekbands met trommels en piccolo's door de stad. Maar het mooiste is: vele van hen hebben lampionnen op hun hoofd. Dat moet een sfeervol gezicht zijn. Ik ben benieuwd. 's Middags ga ik met een collega van de stoelvlechtafdeling naar de Cortège kijken. Zij is gehoor-blind en ziet alleen nog kleurvlakken. We gaan eerst samen wat eten en dan naar de optocht. (later toegevoegd: foto's van de Morgenstreich 's-ochtends en van de Cortege 's-middags).

Maar voor het zover is heb ik morgen nog een laatste uitstapje met enkele bewoners van Blindenheim. Onze bedrijfsleider rijdt het busje, dus ik kan een wijntje drinken. We gaan eerst ergens eten en dan in de buurt van Bern naar een blijspel kijken. Volgens mij kan ik nog niet zo goed Zwitsers-Duits dat ik het kan verstaan en het Berner-Oberlanddialect is al helemaal moeilijk te verstaan. Maar ik ga op mijn manier genieten. Op de site www.elb.ch vindt je goede recenties van het stuk dus ik ben heel benieuwd.

Nu zit ik met een heerlijk glas wijn te genieten van deze dag. Mooi weer, lekker gewandeld en twee musea in de stad bezocht.

Mijn laatste week "vlechtstage met wilgentenen" begint morgen. Laat het een mooie week worden!.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

15-Feb-2010 - Het aftellen is begonnen, maar de activiteiten nog niet

De laatste vier weken zijn begonnen, nog twee weken op de wilgenteen-vlechtafdeling en daarna nog 10 dagen op de stoel-vlechtafdeling. Het aftellen wat betreft allerlei uitstapjes en overige activiteiten is nog niet begonnen. Afgelopen weekend heb ik weer een gezellig weekend beleeft met leuke uitstapjes.

Nadat ik zaterdag een heel mooi bezoek en rondleiding in het Vitra Design museum gehad heb, ben ik gisteren met twee visueel gehandicapten afgereisd naar Chur. In Chur hebben we nog een collega van ons begroet die jammer genoeg onlangs haar moeder verloren is. Mijn collega is 31 en haar moeder pas 51. Een triest verhaal. Zij was zaterdag al afgereisd van Basel naar Graubunden om een kerkdienst bij te wonen. In Chur hadden we schitterend weer. Dat plaatsje ligt heel erg mooi tussen de bergen. Aan alle kanten zie je hele hoge bergtoppen die nu volledig besneeuwd waren. Met de zon en de blauwe lucht was het echt genieten. In het dal lag geen sneeuw dus met drie visueel gehandicapten door de stad wandelen was eigenlijk geen probleem. In Chur was een kinder-carnavals-optocht dus even gekeken. Veel hoep-pa-pa muziek. De kinderen waren natuurlijk allemaal verkleed. Toen ik om zeven uur na een lange terugreis weer thuis was, was ik toch wel moe. Ik was blij dat de zondagavond weer voor mezelf was, zodat ik nog even aan mijn schenenmandje kon werken. Die is nog steeds niet klaar.

Vandaag ben ik met een reparatie bezig geweest van terrasstoelen. De zittingen van drie stoelen worden met pitriet opnieuw gevlochten. Inmiddels is dit geen echte uitdaging meer maar gewoon werk.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

13-Feb-2010 - Jammer, maar ik ben een verhaal kwijt

Dat is jammer, ik kijk op mijn eigen weblog en zie een verhaal van afgelopen week helemaal niet op de site terug. Dus maar proberen opnieuw te schrijven.

Wat is er allemaal na 4 februari gebeurt.

In de week dat we gezellig met elkaar met verse wilgentenen hadden gewerkt had ik ook zin in een gezamenlijke borrel. Ik nodigde de Spanjaard Juliano uit en die had tijd op vrijdagavond. Toen ging het balletje weer rollen. Nadat we bij het begin van mijn stage nog met drie-en een biertje of borrel dronken, nu waren we met zeven personen. Vijf ervan werken op de afdeling waar ik zit "vlechten met wilgentenen". Het heeft wel iets zo op vrijdagavond samen afsluiten. Ik ga er vanuit dat ze dit blijven doen ook nadat ik wegben, maar ik twijfel hier een beetje aan. Ik wens ze ook na mijn vertrek een gezellige sfeer toe en een, gezamenlijk, borrel op zijn tijd is ze (ook enkele visueel gehandicapten) gegund. Het was heel gezellig op vrijdagavond.

Zaterdag naar Droemeli. Wat is dat zul je zeggen. Ik zou als tweede begeleider met enkele gehandicapten en oudere bewoners van Blindenheim naar een Carnavalsvoorstelling gaan. Een voorstelling met veel muziek, trommels samen met het geluid van Picolo's. Dat is typisch Carnavalsmuziek. In Basel is het op maandag tot en met woensdag 22 -24 februari Carnaval. Wij zouden meteen zeggen "niet in het weekend". Nee, ze beginnen maandagsochtend om 4:00 door alle lampen in de stad uit te doen. Dan loopt er een stoet muzikanten door de stad met lantaarns op hun hoofd. Zij maken trommelmuziek en spelen op piccolo's. Ik ben heel benieuwd. Gelukkig hebben we op maandag vrij, dus ik kan terug in mijn bed kruipen. 's Middags is er een grote, tradionele, optocht zoals wij in Nederland kennen. Op dinsdagavond zijn er overal in de stad Gugenmuzikanten. Dit zijn een soort hoempapa en harmoniebandjes die overal spelen. Ik ga zeker kijken.

Wat betreft het vlechten heb wat reparaties uitgevoerd de laatste weken, schenenwerk, pitriet stoelen en enkele manden gemaakt. Deze keer ovaal en rechthoekig. Het schenenwerk was wel heel leuk en leerzaam. De manden van wilgenteen waren niet zo spectaculair, maar het is en blijft een uitdaging het steeds zo goed mogelijk te doen. Iedere keer zie ik weer iets. Omdat het steeds een eenmalige opdracht is krijg je eigenlijk niet de kans om jezelf te verbeteren. Maar elke keer gaan mijn werkstukken naar de opdrachtgever, dus het zal wel voldoende zijn.

Afgelopen donderdag kwam de voorzitter van de Zwitserse Vereniging Pepito F. Zwalen en Therese Leutwyler op bezoek. Ze kwamen naar Blindenheim om samen met Frank Gick (bedrijfsleider) naar de botanische tuin te gaan kijken om daar in 2011 een tentoonstelling van wilgentenen en leuke vlechtobjecten te presenteren. Ik dacht meteen "een ideetje voor Nederland"? In de Botanische Tuin van Amsterdam een expositie inrichten over wilgentenen en hun toepassing? Ik ga het bespreken binnen onze Vereniging van Vlechters.

Therese had nog wat interessante info over een Vitra Design Museum in Weil am Rhein. Daar ben ik vandaag geweest. De gebroeders Fernando en Humberto Campana uit Brasilie exposeren hier hun kunstobjecten uit de period 1989 - 2009. Er waren enkele voorwerpen met wilgenteen en bondoot te zien. Onder andere Cerca II een wandscherm, Una Famiglia (een familiestoel), Diamentina II ( Zittingenlandschap), Gallon Lamp 6 (vloerlamp met plastic containers) en twee Transcloud (lampen). Er waren nog veel meer hele mooie objecten van recyclingmateriaal. Dit museum is een aanrader als je in zuid-west Duitsland op vakantie bent.

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

4-Feb-2010 - Een lang verslag

Wat een tijd geleden dat ik heb geschreven op mijn weblog. Ja, dat krijg je wanneer je het zo druk hebt met vlechten, skyvakantie, rondreis maken door Zwitserland of gaan kegelen met bewoners van Blindenheim.  Ik heb een druk programma met vele leuke dingen.

Zo ben ik met mijn familie gaan skyen, maar dat is toch geen hobby van mij. Laat mij maar gaan wandelen. Ik denk dat ik een keertje ga proberen te langlaufen, dat lijkt me veel leuker dan skyen.  Mijn broer en zus genieten wel van het skyen en we zijn danook naar een mooi skyoord "Melschee-Frutt" geweest. Dit is een skyoord/vakantiedorpje op ongeveer 1900 meter hoogte. Je kunt er alleen komen met een gondellift en niet met de auto. Afgelopen weekend is Poef op bezoek geweest en hebben we Zwitserland in sneltreinvaart bekeken. Van Noord Oost naar Zuid Oost getreind. Met de Bernina Express naar Tirano (Italie) gereden en om een Italiaans ijsje te eten. In Chur overnacht en op zondag de Glacies Express naar het Zuid West puntje van Zwitserland naar Zermatt. Een hele mooie zonsondergang gezien en uitzicht op de berg "de Matterhorn". Inmiddels waren onze twee sets batterijen van het fototoestel en koud en helemaal leeg zodat we geen foto's konden maken. Maar niet getreurd. Aangezien we pas om 17:00 boven op de berg waren en de skypistes allemaal al gesloten waren, waren er zeer weinig mensen boven op 3100 meter hoogte. Wat valt ons toe. Rond 17:30 zijn er alleen nog maar 6 mensen boven op de uitkijkpost. Aangezien wij de andere mensen goed konden verstaan "ze spraken gewoon Nederlands" zijn we in gesprek geraakt met hen. Zij kwamen uit Rotterdam en hebben nog enkele foto's gemaakt van Poef en mij.  Uiteindelijk was het nog rennen om de trein naar Basel te halen want maandag moest ik weer werken. Een mooi stukje wit Zwiterland gezien. Wij gaan zeker een zomervakantie terug om te kijken hoe het er dan uitziet.

Op vlechtersgebied kan ik melden dat ook in Zwitserland ze soms met verse wilgentenen willen vlechten. Ik kwam terug van het skyweekendje en er lagen een aantal bossen verse, ongesorteerde, wilgentenen. Het merendeel waren echte dikke takken dus zwaar werk. We hebben diverse dingen gemaakt, zoals een sprookjes-boom, bosgeest, hele grote vlinder, klimplantensteunen, rugleuning van een stoeltje, schutting. Een weekje samen wat freubelen maakt de sfeer heel erg ontspannen in de werkplaats. Dit was even niet serieus vlechten maar meer gezelligheid onder elkaar.

Natuurlijk heb ik ook wat anders gevlochten maar niet echt de moeite waard. Vandaag aan een reparatie van een mooi oud schenen broodmandje begonnen. Vanmiddag de schenen gemaakt en de bodem gerepareerd. Morgen staan de staken en de verdere bindingen op het programma. Leuk werkje voor de vrijdag.

Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

17-Jan-2010 - Eindelijk een weekendje op pad

Dit weekend ben ik voor het eerst een heel weekend op rondreis door Zwitserland gegaan. Ik heb besloten de route Basel, Bern, Freibourg, Estavayer le Lac, Yverdon le Bains, Neuchatel, Biel en dan weer terug naar Basel te doen. Anders gezegd 'Het westen van Zwiterland, het Jura gedeelte".

Zaterdagochtend vroeg op pad gegaan. Bern als eerste bezocht en direct ingeschreven voor een rondleiding door de stad. Het is een hele mooie oude stad aan de rivier de Aare. Het is een soort schiereiland. Het merendeel van de straten is door koepels overdekt. Lekker droog en warm in de winter en koel in de zomer. Het berenverblijf bezocht, maar helaas geen beren buiten gezien. Wat jammer was dat mijn fototoestel kapot ging en ik dus geen foto's gemaakt heb. Vervolgens de trein naar Freibourg genomen. Hier kun je de kuitspieren testen. De oude stad ligt ter hoogte van de rivier "de Saane", de rest van Freibourg ligt op een hoge berg. Mooi om te zien bij avond. In Freibourg heerlijk gegeten en overnacht. Vanochtend doorgereisd naar Estavayer le Lac en daar de Middeleeuwse stadje bezocht. Ligt ook op een heuvel, maar direct aan het meer van Neuchatel. . Daarna met de trein rondom het hele meer gereden naar Neuchatel. Dit plaatsje ligt maar 20 km. van de franse grens af, dus de verleiding is groot om even naar Frankrijk te gaan. De tijd is hier echt te kort voor. OOk dit is een hele mooie oude stad met kasteel, enkele kerken en veel oude gebouwen, gebouwd uit gele kalksteen.  Men zegt "opgetrokken uit boter". Een aanrader voor de toerist. Vanuit Neuchatel in een ruk door terug naar Basel. Mijn voeten zijn nu toch wel een beetje moe, dus ik ga vroeg naar bed vanavond.

De komende week wordt een kort weekje werken, want  donderdag reis ik af naar Giswil voor een skyvakantie. 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

15-Jan-2010 - Weekverslag en verjaardag

Proficiat mam met je 79e verjaardag. Ja, vandaag is mijn moeder jarig en voor het eerst in jaren ben ik daar niet bij. Dat voelt toch wel een beetje raar. Maar ik heb besloten vanavond maar een borrel te drinken op haar gezondheid. Maar natuurlijk drink ik de borrel ook op Marlijn haar gezondheid, want die is vandaag ook jarig. Een kaartje komt er niet dit jaar, maar een echte internet vermelding. Dat is toch ook leuk.

Deze week van alles gedaan tijdens het werk. Stoelpoten vernieuwd van een tuinstoel, waarin de houtworm zich al heerlijk genesteld had. Dus ook gezwaveld. De bindingen van een mooi wiltentenen kinderstoeltje vervangen. Een hoekmand gemaakt met een houten bodem, lekker makkelijk en een vierkante mand gemaakt. Het zijn geen spannende dingen maar wel heel divers en dat is leuk. Maandag staat een reparatie van kunststofmateriaal op het programma. Dat zal wel de toekomst worden denk ik.

Gisteravond na afloop van het werk met enkele collegae een biertje gedronken en de door mij gemaakte tortilla gegeten. Het was gezellig en alles smaakte goed. Een van ons gaat vanavond voor een weekje vakantie naar Gran Canaria. Zij gaat haar enige zus bezoeken en ze was helemaal blij.

Poef maakt het ook goed in Africa en geniet volop van  de planten, dieren, mooie weer en zijn gezellige reisgenoten. Ik ben heel benieuwd naar al zijn foto's. Ik ga morgen Bern bezoeken en dan verder naar Estavayer. Dit, mooie pitoreske, plaatsje is bekend om zijn goede feesten. Het  schijnt dat hier veel jongelui met weinig geld komen en daar vakantie vieren. Dus ik als arme mandenmaker ga daar maar even een kijkje nemen. Zondag via een andere route weer naar huis.

Volgende week komt mijn broer en zus met familie en gaan we een paar dagen skyen. Nu ik in Basel ben is alles zo dichtbij, daar wil ik nog even van profiteren. 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

13-Jan-2010 - Geen nieuwe foto's

Omdat Poef met vakantie is worden er helaas geen nieuwe foto's op de weblog geplaatst. Zodra hij terug is wordt dit weer gedaan. Tot dat moment zijn het alleen de verhalen van mij.

In Basel is het ook korte tijd wit geweest, maar nu is alle sneeuw weer weg. IN de omgeving van Basel ligt nog wel sneeuw. Zondag heb ik in de heuvels een mooie wandeling gemaakt, maar waarschijnlijk zijn de wandelingen in de sneeuw in Holland ook heel mooi. Ik heb vernomen dat er in Nederland best veel sneeuw gevallen is.

Volgende week ga ik voor het eerst in mijn leven echt skien. Op de kunstbaan in Nederland heb ik het wel eens gedaan, maar dat is niets bij de echte sneeuw in de bergen heb ik me laten vertellen. Ik ben benieuwd of ik het er heelhuids van af breng, anders kom ik nog vervroegd naar Nederland. Dat is toch echt niet de bedoeling.

Weer enkele hoekmanden gevlochten en een mand van 80 cm hoogte die maar 15 cm diep is en 50 cm breed (met een deksel). Waarvoor? Ik heb tegen iedereen die het vroeg gezegd "ik denk voor tangaslipjes?"

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

13-Jan-2010 - Drie koningen

Natuurlijk is Drie Koningen al voorbij maar zoals jullie kunnen lezen is mijn vorige tekst van 5 januari.

Ik schreef toen "wie weet wat ze morgen weer voor verrassing hebben hier op Blindenheim?"

Ja hoor, op 6 januari wordt hier Drie Koningen met 'koningskuchen / koningsbrood' gevierd.

Tijdens de koffie komen er uit diverse hoeken breek-broden op tafel en men heeft een kartonnen-gouden-kroon bij. Die wordt symbolisch op het brood geplaatst. Vervolgens neemt iedereen een stuk brood en de bedoeling is dat in een van die stukken brood een 'koning of koningin' zit. Nadat er drie broden op waren en inmiddels twee koningen bekend waren (daar was ik niet bij) kwam er nog een vierde brood op tafel. Er waren nog slechts twee stukken over en hierin moest nog een koning of koningin zitten. toen kwam de bedrijfsleider erbij zitten. Normaal drinkt hij altijd gelijktijdig met ons koffie, maar nu was hij wat later. Hij wilde eigenlijk geen stuk brood nemen en zei 'laat onze Hollandse gast toch koningin worden'. Nee, zei ik, ik heb al drie stukken brood op en ik ben geen koningin. Neem jij maar". Toen nam Frank een stuk maar ook hij was geen koning. In het laatste stuk brood zat uiteindelijk een koningin verstopt.

Op deze manier wordt in heel Zwitserland tijdens het koffiedrinken of tijdens het ontbijt/lunch drie koningen gevierd. Deze traditie kennen ze ook in Frankrijk maar dan is het brood van een andere samenstelling.

Kent iemand deze traditie in Nederland?

Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

5-Jan-2010 - Een groen of wit nieuwjaar?

Via deze weg kan ik mooi iedereen gelukkig 2010 wensen. Dat het met iedereen goed mag gaan en veel mogen genieten van heel veel leuke dingen. Natuurlijk geldt voor mij dat ik nog steeds geniet van het mijn vlechtstage in Basel. Tot het voorjaar zit ik hier. Op dit moment is het een raadsel of ik nog veel sneeuw zal zien, want hier is alles groen. Ik  ben blij met de foto's uit Nederland waarop de mooie witte sneeuw te zien is. Sommige foto's 'zijn heel mooi met de zon aan de horizon.

Ik ben met de kerst en oud/nieuw in Nederland geweest. Heb enkele vrienden bezoekt en verder lekker thuis geweest samen met Poef en de katten. Heerlijk rustig, de houtkachel aan en een portje op zijn tijd. Niets doen, een boek lezen, muziek luisteren of een gesprek samen. Dat is toch ook 'echt genieten'.

Gisteren ben ik weer begonnen met werken en heb vandaag al weer een nieuwjaarsborrel gehad. Volgens mij zijn al die extraatjes en uitjes nu zo'n beetje over, maar je weet nooit wat er morgen weer wordt aangekondigd. Ik wacht rustig af.

Ik ben nog met enkele stoelen bezig en een grote ovale mand (lijkt op een bootje) wacht op mij. Hier moet een nieuwe rand aan worden gevlochten. Ik heb al gezien dat ik dat niet een twee drie en klaar is kees, kan maken. Maar we gaan de uitdaging weer aan en kijken wat het wordt.

Graag ontvang ik  mailtjes van andere vlechters, die mijn stukjse lezen, wat zij zoal voor vlechtobjecten maken. Het is natuurlijk best leuk voor mij om te horen waar anderen mee bezig zijn.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

17-Dec-2009 - Er is weer veel gebeurt

De Sint Nicolaas is alweer voorbij en iedereen was blij met zijn kerstster vol met snoep en met de kerstballen. Omdat er zoveel vlechtafval is heb ik voor de begeleiders (de drie heren) geen ster gemaakt, maar een zwarte pieten roe met snoepgoed. Natuurlijk was er een bij die meteen met de roe klaar stond om zijn medewerkers achter de vodde te zitten. Ik heb leuke reacties en welgemeende bedankjes ontvangen.

De afgelopen week heb ik enkele Indonesische stoelen gerepareerd. Verder heb ik nog een wasmanddeksel van pitriet gevlochten. Tussendoor ook nog even een hoekmand gemaakt. Ik heb er een foto van gemaakt en je kunt wel zien welke ik gemaakt heb. Dus er is nog steeds bij te leren; de volgende keer nog een mooiere maken.

Dan krijg ik weer twee oude stoelen voorgeschoteld die ik helemaal vlechtklaar mag maken en opnieuw moet invlechten met bondoot. Een is er nagenoeg klaar, de andere hoop ik morgen zover te krijgen.

Dit weekend komt José Schilder en haar dochter Jet nog op bezoek en dan is het jaar bijna om. Dan zit ik al weer 4 maanden in Basel. Het gaat supersnel.

Inmiddels is er hier wat sneeuw gevallen. Het is nog niet veel. Volgende week ga ik in Nederland kerstmis vieren en natuurlijk 26 of 27 december (rond 16:00) naar Eynderhoof in Nederweert-Eind naar de museum wintermarkt. Ik ben heel benieuwd wat ze daar allemaal gemaakt en gedecoreerd hebben.

Vanuit Basel wens ik iedereen hele gezellige, warme kerstdagen toe met familie en/of vrienden. Ga met een goed humeur en blijdschap 2010 in en maak er wat moois van.

Iedereen bedankt voor alle mailtjes, telefoontjes, kaartjes en briefjes in 2009 hier in Basel. Ook zeker een bedanktje aan iedereen die zo af en toe aan Poef gedacht heeft. Hij heeft het mede mogelijk gemaakt dat ik deze stage kan volgen. 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

10-Dec-2009 - Pitriet vlechten

(Afgelopen) Zondagmiddag 13:45; de vlechtmiddag met de bewoners kan beginnen. Het is afwachten hoeveel er komen. Wij hebben vooraf voor 20 personen de staken van pitriet geknipt, maar nog niet in de houten bodems gestoken. Dat laten we de bewoners zelf doen is ons idee. Helaas, nee dus; de helft van hen krijgt die kleine dunne stengeltjes niet in het gaatje. Daar begint dus ons werk mee. Natuurlijk moeten we ook de onderrand maken, want er zijn er maar weinig die dat snappen.

Het vlechten gaat goed, zolang je maar de andere kant opkijkt. Er zijn natuurlijk wel enkele bewoners die het redelijk kunnen. Die hebben we na een tijdje dan ook als helpers aan het werk gezet. Wat gebeurt er dan. De ene mevrouw wil niet geholpen worden door de andere bewoner. Dit is heel leuk om aan te zien. Waar houden die oudjes zich nog allemaal mee bezig denk je dan. Je zou verwachten dat de een de ander helpt, dus dankjewel. Nee hoor, ik wil niet geholpen worden door hem.

Zodra ze het mandje op hoogte hadden gemaakt mochten wij de rand leggen. De mensen kregen hun mandje daarna terug met een heerlijke zak Sint Nicolaassnoep erin. Iedereen was heel blij.

Het grappige was dat wij na afloop twee mandjes over hadden die met zekerheid die middag gevlochten waren (gezien de fouten).

Dit was de eerste keer dat ik in Basel met pitriet gevlochten heb. Wat blijkt, afgelopen dinsdag krijg ik een opdracht om een wasmanddeksel te vernieuwen: van pitriet. Wel toevallig.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

6-Dec-2009 - Leuke ontmoetingen

Gisteren heb ik 25 kerststerren gemaakt en aangekleed met Sint Nicolaas snoep en kerstversiering. Nu de reacties afwachten.

Gisteravond nog even de stad in om enkele kaarten op de post te doen en te genieten van de mooie kerstverlichting hier in Basel. Ik loop richting de markt en de Rijn, waar geen kerstmarkt is maar wel veel mensen waren. Zie ik ineens zo'n 25 Harley Davidsons helemaal, maar dan ook helemaal, versierd met kerstversiering en lampjes. Ja, zelfs hele kerstbomen achterop de motor. De rijders zijn verkleed als kerstmannen en -vrouwen. Helaas had ik geen fototoestel bij; maar niet getreurd. Anita spreekt in haar beste Duits een mevrouw aan en vraagt of het een digitale camera is waarmee zij fotografeert. Zou ik dan via de mail een foto van deze kerstmannen mogen ontvangen vraag ik aan haar. Natuurlijk, heel graag stuur ik een foto op is haar reactie. En dan zegt ze, "heb je toevallig zin een een kopje koffie, zou je dat met mij willen gaan drinken?"  Ik zeg ja en we gaan samen een heerlijke kerstkoffie proeven. We nemen een Cherry-Chocolate-Cafe. Een heerlijke combinatie tussen chocolademelk en koffie met een kersesmaak.  We zijn in de kelder van de coffeeshop op lekkere luie stoelen gaan zitten. Komt een half uur na sluitingstijd (20:30) de serveerder naar beneden. Die is aan het opruimen en wij vragen aan hem hoe laat de zaak eigenlijk dichtgaat. Dan blijkt die al een half uur gesloten te zijn. Dus wij op zoek naar een andere zaak waar we verder kunnen kletsen. Op Barfusserplatz, met mooi uitzicht over de kerstmarkt met allemaal lichtjes, genieten we nog van een heerlijk glas rode wijn.

Hoe een wandeling met wat briefkaarten voor leuke ontmoetingen kan zorgen!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

5-Dec-2009 - Sint Nicolaas

Vandaag is het 5 december en dan krijgen we in Nederland allemaal kadootjes. Ik heb mijn chocoladeletters al enkele weken terug van Poef gehad toen hij op bezoek was bij mij. Vandaag of morgen wordt die letters helemaal opgegeten.

Wat doe ik op 5 december. Er zijn nog wat resten ongeschilde wilgentenen in de werkplaats. Ik heb besloten dat ik hiervan kerststerren ga maken. Die kleed ik dan aan met een kerstbal, een Sint Nicolaas muisje om op te eten en natuurlijk wat nepsneeuw. Ik leg zo'n kerstster dan op de werkplek van alle medewerkers uit de werkplaats en hoop maandag op allerlei reacties. Zo introduceer ik het feest van Sint Nicolaas in het Blindenheim. Ik hoor wel wat ze er van vinden.

Voor morgen staat pitriet-vlechten met de bewoners van het Blindenheim op mijn programma. Jaarlijks wordt er zo'n middag georganiseerd en dat maak ik nu ook mee. Ik ben benieuwd hoeveel bewoners er mee doen. Een bewoner van het huis heeft me al verteld dat er vorig jaar ook blinde bejaarden meegedaan hebben, maar dat de begeleiders toch wel een heel groot deel van hun mandje gemaakt hadden. Ik ben benieuwd hoeveel van deze mensen ik morgen Hoog Duits kan laten spreken omdat ik zelf nog heel weinig Zwitsers Duits versta. Wordt vervolgd .....

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

1-Dec-2009 - Ik kom tijd tekort

Er is in de tijd dat ik hier nu ben eenmaal gevraagd een dak op een vogelvoeder-huisje te maken. Dat heeft Steffie toen gemaakt met wat uitleg van mij. Omdat er op dat moment alleen maar dikke wilgentenen beschikbaar waren is dat dak niet zo heel mooi geworden. Toen hebben we ook even gesproken over het vogelhuisje zoals we dat op Eynderhoof maken.

Twee weken geleden hebben Stefan en ik ongeschilde wilgentenen in het water gelegd voor enkele opdrachten. Natuurlijk heb ik toen direct aangegeven dat ik ook een vogelvoederhuisje wilde gaan maken.  Deze is bestemd voor een van de medewerkers op het Blindenheim (inmiddels heb ik ook aan een visueel gehandicapte belooft een poes te vlechten).

Omdat het hout afgelopen week goed was om te vlechten, en ik overdag met de bedrijfsopdrachten bezig ben, moest ik in de avonduren aan het vogelhuisje gaan vlechten. Dit weekend had ik bovendien niet veel tijd omdat mijn vriendin en haar man op bezoek kwamen. Dus alle uurtjes die ik maar kon vinden zat ik in de werkplaats te vlechten. Vanmorgen kwam Stefan terug van zijn weekend en liet ik hem mijn vogelvoeder-huisje zien. Ik was blij verrast dat hij zei dat het een 'toll object" was. Hij vond het echt mooi.

Er zijn dus nog vlecht-ideetjes die ze hier in Zwitserland nog niet ontdekt hebben!

Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

26-Nov-2009 - Speciale opdrachten

Volgens mij heb ik al een keert eerder verteld dat er hier in Zwitserland hele speciale mensen wonen met bijzondere wensen.

Zo komt er een klant met een buggy en wil hier een mooie mand op gevlochten hebben. Dan zou je zeggen, een boodschappenmand? Nee, een rechthoekige hondenmand. Nou rechthoekig manden heb ik al enkele gemaakt, dus deze mand mocht ik ook maken. Het blijkt echter geen standaard mand te moeten worden, want deze hondemand krijgt zelfs een balkon. Hoe maak je zoiets nu eigenlijk?

Een leuke uitdaging voor Stefan en mij. De mand moet stabiel zijn, moet passen op de buggy (die deze mevrouw zelf heeft meegeleverd) en de buggy mag niet omkieperen. Het resultaat kunnen jullie in mijn fotoalbum bewonderen (of klik hier).

Of de klant tevreden is weet ik op dit moment nog niet, maar ik ben heel benieuwd.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

<- Last Page :: Next Page ->

Over deze Blog

Op deze Blog ben ik te volgen tijdens mijn vlechtstage in het Blindenheim te Basel (Zwitserland). Ik probeer jullie hier op de hoogte te houden van mijn ervaringen aldaar.
Hosting door HQ ICT Systeembeheer