Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Bart's

Studeren in het buitenland

09:10, 24/10/2011 .. 0 comments .. Link

Beste lezers,

Vandaag wil ik met jullie mijn ervaring delen van studeren in het buitenland. Ik wil hierbij de positieve en negatieve punten aankaarten om te laten zien  of het  meer gestimuleerd moet worden. Zelf heb ik ook een jaar in het buitenland gestudeerd en spreek dus met de nodige ervaring.

Vaak hoor ik in het nieuws dat er wordt getwijfeld aan het feit of studenten daadwerkelijk wat leren van de uitwisselings programma's naar het buitenland. Er wordt vaak gezegd dat ze meer gebruik maken van de drankkast dan van de boekenkast. Het bekendste uitwisselingsprogramma binnen Europa is het zogenoemde Erasmus programma. Hiermee krijgen europese studenten met hbo niveau of hoger de kans een voor 1 semester te studeren in het buitenland. Momenteel doen er 27 landen aan dit programma mee en zijn er elk jaar meer studenten die zich hiervoor aanmelden. Een prima stimulans om meer eenheid in Europa te ontwikkelen zou je denken. Echter hoor en lees ik vaak negatieve berichten over het Erasmus programma. Het zou te veel geld kosten en de studenten verbrassen de verkregen erasmus beurs in ''no-time''. Er wordt niks geleerd en alleen maar gefeest door de studenten. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat er inderdaad veel feestjes worden georganiseerd en er niet alleen spa-blauw gedronken word. Dit wil echter niks zeggen over de educatieve kant van het Erasmus programma. Ik heb zelf erg veel geleerd van mijn erasmus periode en misschien wel meer dan in mijn studieperiode op de hogeschool Rotterdam in Nederland. Dit is echter moeijlijk met elkaar te vergelijken, omdat het niet alleen om theorie gaat, maar je leert vooral veel over jezelf. Op een kleine studentenkamer zonder fatsoenlijke inrichting heb ik toch een fantastische tijd gehad.

Het is in verschillende opzichten een ontzettende ''eye-opener'' voor veel studenten en komen dan ook met een positief gevoel terug. De studenten maken kennis met andere culturen en leren mensen beter kennen door middel van een uitwisselings programma. Iets waar je normaal nooit achter zou komen als je alles vanuit Nederland zou doen in je vertrouwde omgeving. De meeste studenten waarmee ik ervaringen gedeeld heb kijken op een andere manier in de spiegel naar zichzelf. Ze hebben in een korte tijd sociale vooruitgang geboekt. De positieve ervaringen zetten zich dan weer om in een positief denkbeeld en zorgt ook voor een goed verloop van de studie. Ik sta zelf 110% achter het Erasmus programma en kan het iedereen aanbevelen.

Tijdens mijn Eramus ervaring heb ik veel nieuwe mensen leren kennen, waar oprechte vriendschappen uit zijn ontstaan. Geen oppervlakkig contact, maar actief en regelmatig elkaar opzoeken, mede mogelijk gemaakt door facebook. Dit zijn de mooie dingen die voortvloeien uit het Erasmus programma. Je wisselt visies en ideeen uit aan elkaar en komt zo tot een hoop andere inzichten vanuit andere culturen. Dit is erg belangrijk in de algemen ontwikkeling en is in mijn ogen alleen maar positief. De kunst van het begrijpen van het erasmus programma is denk ik, dat je het zelf meegemaakt moet hebben. Het verlaten van het ''veilige thuisfront'' verlaten is voor vele ook een kans om ergens anders weer helemaal jezelf te kunnen zijn. Al deze vrijheden geven jongeren de gelegenheid om terug naar de basis te gaan en een nieuw sociaal netwerk op te bouwen. Door deze nieuwe invloeden te combineren met je oude gewoontes en principes ontwikkel je een nieuwe visie op veel dingen. Dit betekend natuurlijk niet dat je een totaal ander mens wordt, maar je bekijkt alles wel van meerdere kanten. Dit vergroot je inzicht in bijvoorbeeld projecten tijdens je studie.

Het niveau de studie  in Nederland ligt ook hoog als je kijkt naar de rest van Europa.  De stof die ik kreeg in Duitsland en Spanje had ik al lang en breed gehad in Nederland. Had was dan ook niet bepaald een kunst om de vakken te halen tussen al het ''feesten'' door ;). Over het niveau toetsing en leerstof is Nederland één van de beste in vergelijking met de rest van Europa. Als Nederlandse student kan je jezelf dus tevreden in de spiegel aankijken, wat betreft het niveau van je studie. Zoals je hebt kunnen horen sta ik erg positief tegenover de intergratie van studenten in verschillende landen binnen Europa, maar ongetwijfeld ook buiten Europa. Ik raad het aan elke student aan om deel de nemen aan een student exchange programme.

 

GO ABROAD!

bedankt,

Bart About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links


Categories


Recent Entries

Studeren in het buitenland

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer