Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
Uitlaatklep en platvorm voor een jonge schrijver

Home - Profile - Archives - Friends

Verslag: Seminar over Our Collective Environment met D66 in Helsinki, Finland

Posted on 21/12/2006 at 16:28 - 2 Comments - Post Comment - Link

Environmental awareness in de bossen

Environmental awareness in de bossen

Bossen zo ver als je kunt kijken, rendieren bij de vleet en op het eerste gezicht een prachtig contrast tussen de verschillende jaargetijden. Inderdaad, Finland is de plaats bij uitstek voor een seminar met als titel ‘Our collective Environment’. De JD werd afgelopen week in Helsinki vertegenwoordigd door een vier man en vrouw sterke delegatie.

 

Hoe maak je de jeugd, ons, maar ook jonger en ouder, bewust van milieu en hoe kunnen wij iets doen om het milieu te verbeteren? Dat was de kernvraag die vorige week in Helsinki beantwoordt diende te worden door een internationaal gezelschap met vertegenwoordigers uit Estland, Griekenland, Finland en Nederland. Een divers gezelschap met onder meer leraren, jeugdwerkers en politieke jongeren, allen met uiteenlopende achtergronden op het gebied van milieueducatie. Een interessante groep dus op het eerste gezicht die hopelijk goed is voor interessante discussies en mooie point/counterpoint situaties. Helaas werd het niet altijd even interessant als gehoopt. Het onderwerp werd niet altijd even goed uitgediept en er was eigenlijk sprake van twee verschillende seminars in één. Zo was er aandacht voor de praktische kant van milieueducatie en werd er bijvoorbeeld uitgelegd hoe je kinderen, spelenderwijs milieuzaken zou kunnen bijbrengen. Aan de andere kant was er ruimte voor discussie over de verschillende wijzen van milieueducatie in de landen van de deelnemers. Hoe kunnen we duurzaam leven en wat kunnen de Europese Unie, de regering, lokale overheden en individuen daarin betekenen.

Je begrijpt dat de interesse van de JDers niet per se uitging naar het geblinddoekt bomen voelen in het bos en dat wij ons dan ook meer konden vereenzelvigen met de meer politieke thema’s die tijdens het programma aan bod kwamen. Andere deelnemers hadden juist meer met het praktische deel van het seminar en dit zorgde voor verdeelde interesses, die ook nog eens vrij ver uit elkaar liggen. Maar een mens moet creatief zijn en zaken in perspectief kunnen zien. Ik geef toe dat ik op het punt stond mijn retourtje iets eerder dan gepland aan te spreken, toen op dag twee een goochelaar als grote verrassing van de toch al wat doodgebloede avond, het inlevingsvermogen van de organisatie op iets wat negatieve wijze blootlegde. Maar het kwam allemaal toch nog goed. De spelletjes in het bos werden ingeruild voor interessante sprekers, waaronder de verantwoordelijke persoon voor jeugdwerk in Helsinki en een lid van het Finse parlement, welke niet alleen erg goede sprekers waren, maar ook nog wat te melden hadden.

En dan valt alles samen, is Finland ineens de ideale plek voor een seminar als deze en vallen de verschillende insteken van het seminar op de plaats. Finland ís de natuur. Natuur is hier cultuur en nauw verbonden met de mensen. Mensen houden niet alleen van de natuur, ze zijn zich er sterk van bewust dat ze er deel van uitmaken. Daarnaast is er kennis van natuur en milieu, er wordt overheidsgeld voor vrijgemaakt en er wordt structureel geïnvesteerd in de educatie van jonge mensen. Een voorbeeld voor vele andere (Europese) landen. Een land als Nederland heeft relatief goede programma’s voor milieueducatie, maar mist, als grote consumer market op relatief weinig km², de totale verbondenheid met de natuur die de Finnen wel hebben. Vijf miljoen mensen op een veelvoud aan land in vergelijking met Nederland, waarbij bijna elke bewoner van huis uit al meekrijgt wat de natuur en het milieu betekenen in het leven van de mens.

Dus ondanks een aantal voor ons niet bijster interessante onderdelen van dit seminar, is het toch een zeer interessante week geworden, waarbij de interculturele verschillen tussen de verschillende landen een eye-opener zijn en waar de awareness van de deelnemers meer dan vergroot is. ‘Think global, act local’ is een spreuk de menig mens al kende. Nu is het zaak om hiermee ook aan de slag te gaan en op microniveau, zowel als op het niveau van de overheid, milieueducatie te bevorderen.


Landeninformatie: Zuid Afrika

Posted on 21/12/2006 at 16:27 - 0 Comments - Post Comment - Link

Zuid Afrika is een paradijs op aarde en een land waar je als Bourgondiër, avonturier, backpacker of als gewone toerist een heerlijke tijd kunt beleven. Uitkijken over Kaapstad vanaf de Tafelberg, op zoek naar leeuwen en neushoorns in Kruger National Park of heerlijk eten in een pittoresk plaatsje langs de Garden Route. Het kan in Zuid Afrika allemaal.

 

Proef de wijnen in Stellenbosch of ga zwemmen met pinguïns op weg naar Kaap de Goede Hoop, die historische plek waar menig Nederlands VOC schip in vroegere tijden is langgevaren.

 

Het is het land van Nelson Mandela en een roerige geschiedenis waarbij de Nederlanders een grote rol speelden. Het land van Apartheid, talloze verschillende culturen en vrolijke mensen. Een prachtig land met een zeer afwisselend landschap, een zacht klimaat en adembenemende natuurlijke schoonheid.

 

Het land

 

Geografie

Zuid Afrika is het meest zuidelijk gelegen land van Afrika. Het land telt 41 miljoen inwoners en is met haar 1.223.201 km² 17 keer zo groot als Nederland en België samen. Binnen de landsgrenzen van Zuid Afrika liggen nog twee soevereine koninkrijkjes, Lesotho en Swaziland. Zuid Afrika grenst in het Noorden aan Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique.

 

Zuid Afrika heeft 9 provincies: Gauteng, Noordwest, Oost-Kaap, West-Kaap, Mpumalanga, Vrijstaat, Limpopo, KwaZulu-Natal en Noord-Kaap.

 

Klimaat

Zuid Afrika heeft een gematigd klimaat. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot 50 ºC en in de winter kan het behoorlijk koud worden met een minimum van -16ºC op de hoge plateaus. De Afrikaanse zomer is de populairste tijd om Zuid Afrika te bezoeken. Deze loopt van december tot februari. Maar denk niet dat Zuid Afrika in de winter niets te bieden heeft. De temperaturen zijn dan in de meeste delen van het land nog erg zacht en het is, omdat het wat koeler is, de beste tijd om dieren te spotten.

 

In de lente is een bezoek aan de Noord- en West-Kaap aan te raden. In deze periode worden deze provincies gekleurd met enorme velden wilde bloemen, een prachtig gezicht. In de winter valt er in de Drakensbergen sneeuw en is er zelfs een mogelijkheid om te skiën of snowboarden. Op een minuscule piste weliswaar maar toch een leuke attractie.

 

Natuur

Het kustklimaat van Zuid Afrika wordt beïnvloed door twee verschillende oceaanstromingen. De tropische Agulhas-stroom die vanuit het zuiden naar het oosten stroomt en de koude Bengulea-stroom die langs de westkust naar het noorden stroomt. Dit heeft een grote invloed op de flora en fauna die hierdoor zeer verschillend is. De planten en dieren hebben zich aangepast aan het klimaat. Zo zie je aan de oostkust dieren die aan de westkust niet voorkomen zoals dolfijnen.

 

- Planten

Zuid Afrika is een land met veel verschillende flora en landschappen. Er zijn veel verschillende soorten die in het hele land voorkomen maar per streek typische verschillen vertonen. In het westen van het land, waar het over het algemeen vrij droog is, vindt men veel lage plantsoorten. Meer naar het oosten komt veel open grasland en bushveld voor. De oostkust waarlangs de Gardenroute loopt, is bebost. Vooral bekend zijn de reuzenprotea, de nationale bloem van het land en het fynbos, waarvan Zuid Afrika duizenden unieke soorten kent.

 

- Dieren

De dieren in Zuid Afrika zijn echte publiekstrekkers. Aangevoerd door de zogenaamde Big Five (leeuw, neushoorn, luipaard, olifant en buffel) zijn er in Zuid Afrika tientallen wilde diersoorten te vinden die meestal in beschermde reservaten leven. Het bekendste wildreservaat in Zuid Afrika is Kruger National Park in het Noordoosten van het land. Gesticht in 1898 door president Paul Kruger, om het uitsterven van bedreigde diersoorten tegen te gaan. Andere bekende parken zijn Hluhluwe Umfolozi en Addo Elephant Park.

 

In Zuid Afrika vind je vele prachtige diersoorten. Giraffen, zebra’s, gnoes maar ook krokodillen, walvissen, pinguïns en diverse unieke vogelsoorten. Er zijn talloze soorten antilopen en gazellen waaronder de Eland, de grootste antilope van de wereld, en de springbok. Dit kleine dier is ontzettend snel en heeft een typische manier van springen waarbij het de poten stijf houdt. Ook heel bekent als het symbool van het succesvolle Zuid-Afrikaanse rugbyteam.

 

Bevolking

Zuid Afrika is een echte smeltkroes van bevolkingsgroepen en culturen en wordt dus niet voor niets de “Rainbow Nation”genoemd. De zwarte bevolking stamt af van de Bantoevolken en is de grootste bevolkingsgroep in Zuid Afrika. De zwarte Zuid-Afrikanen kunnen globaal worden onderverdeeld in 9 etnische groepen waarvan de Zulu’s en de Xhosa de grootste zijn. De rest van de bevolking bestaat uit blanken of Afrikaners, kleurlingen en Aziaten. Eeuwen geleden al werden bevolkingsgroepen uit de hele wereld aangetrokken door de minerale rijkdommen die Zuid Afrika herbergt. Hun nakomelingen bepalen vandaag de dag, het multiculturele gezicht van de Zuid-Afrikaanse bevolking.

 

De rest van deze tekst kun je lezen op http://www.travelreport.nl onder landeninformatie/zuidafrika


Column: Mijn ideale krant

Posted on 21/12/2006 at 16:26 - 0 Comments - Post Comment - Link

Mijn ideale krant

 

In mijn ideale krant zie ik een reflectie van mijn ideale wereld. De wereld waarin ik mij prettig voel en me volledig thuis voel als mens. Een wereld waarin ik mij kan ontplooien en waar ik gewaardeerd wordt door de mensen om mij heen. Een wereld met veel vrienden, wisselende spanningsbogen, hoge bergen en diepe dalen. Een wereld met veel goed nieuws en positieve gebeurtenissen.

 

Op de voorpagina van mij ideale krant staat met grote letters geschreven: Europa TV groot succes. Eindelijk is het er door. De PR machine van de Europese Unie is begonnen met haar media offensief om de Unie en de gemeenschappelijke Europese cultuur middels een eigen televisiestation aan de man te brengen. De programmering zorgt voor inzicht in de Unie en draagt er toe bij dat het bureaucratische imago sterk wordt verbeterd. Er wordt veel aandacht besteed aan landen, volkeren en cultuur maar uiteindelijk heeft de zender iets weg van CNN (iets minder conservatief misschien), een nieuwsstation met actuele nieuwsberichten over de gehele EU. En het gaat goed. Dit nieuws stemt mij zeer tevreden.

 

Ik blader verder en zie dat na het aftreden van Dick Cheney, nu ook George W. Bush zich genoodzaakt ziet om af te treden. Plamegate heeft ook hem de kop gekost en zo heeft de geschiedenis zich herhaald. Bush is de nieuwe Nixon maar wie is de nieuwe Ford? In de polls neemt Hilary Rodham Clinton een ruime voorsprong op John Kerry maar alles zal wederom beslist worden in de grote staten Florida en Ohio. Hilary zal de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten worden, alleen weet niemand nog hoe we haar echtgenoot zullen moeten noemen nu niet zij, maar hij, de first ‘lady’ zal zijn.

 

Ik blader verder en lees in de korte berichten (heerlijk die korte berichten, je krijgt binnen een paar minuten inzicht in wat er in de wereld speelt) dat het rustig is in de Gaza strook, dat we wereldwijd al maanden geen natuurramp hebben gehad, dat NAC kampioen is geworden in de eredivisie, dat Talpa failliet is en dat alle overgelopen presentatoren nergens meer aan de bak kunnen, dat de nieuwe cd van Frank Boeijen nog mooier is dan zijn greatest hits en dat de economie in Nederland weer begint aan te trekken. Het wordt morgen zonnig, lees ik in het weerbericht. Niet te koud, maar ook niet te warm.


Landeninformatie: Mozambique

Posted on 21/12/2006 at 16:11 - 0 Comments - Post Comment - Link

Mozambique

 

Een van de best bewaarde geheimen van Afrika is Mozambique. Met prachtige stranden, een smeltkroes aan culturen, Portugese invloeden en een prachtige flora en fauna is dit land zeker dan een bezoek waard. Eindeloos wandelen op de standen van Tofo, duiken met de prachtigste en grootste vissen die je ooit gezien hebt en een keur aan heerlijke gerechten uit de veelzijdige keuken van het land. Mozambique heeft het allemaal.

 

Deze Afrikaanse natie is nog niet erg toeristisch en veel minder ontwikkeld dan landen als Zimbabwe en Zuid Afrika maar dat is nu net de charme. Je voelt je een ontdekkingsreiziger in dit land waar de mensen bekend staan als heel erg vriendelijk en gastvrij en waar het weer altijd goed is, welk jaargetijde je ook uitkiest voor je bezoek. Het maakt niet uit of je alleen het goed begaanbare zuiden bezoekt of tot hoog in het noorden reist, een bezoek aan Mozambique zal gegarandeerd tot de hoogtepunten van je reis behoren.

 

Het land

 

Geografie

Mozambique ligt in het zuidoosten van Afrika en grenst aan Tanzania, Malawi, Zambia, Zuid Afrika, Swaziland en de Indische Oceaan. De kustlijn is maarliefst 2655 kilometer lang. Het land is bijna twintig keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Maputo en er wonen bijna twintig miljoen mensen.

 

Klimaat

Mozambique heeft een tropisch tot subtropisch klimaat. De luchtvochtigheid in de kuststreken in hoog maar ook in de binnenlanden kan het vochtig worden. Het meer je naar het zuiden gaat, hoe meer de jaargetijden van invloed zijn. In de winter is het gemiddeld 20°C en in de zomer is het heerlijk toeven bij temperaturen van rond de 35°C. De beste periode om naar Mozambique te gaan is van mei tot oktober.

 

Natuur

Planten

De flora in Mozambique is exotisch en divers. Vooral in de Chimanimani bergen en in Maputaland, onder Maputo vind je veel verschillende soorten. Deze streken worden wereldwijd als zeer belangrijk gezien in de botanische wereld. Ook de bomen, zoals de mahonie, ebben, acacia, rubberboom en apebroodboom zijn er uniek en geven het landschap kleur.

 

Dieren

Ondanks dat de vrij recente burgeroorlog een groot effect heeft gehad op de dierenpopulatie is er nog steeds veel wild te zien in diverse reservaten. Olifanten, giraffen, zebra’s, leeuwen, buffels, je vindt ze er allemaal, onder andere in de zes nationale parken die het land rijk is. Een stuk boven Maputo en aan de kust ligt het nationale park van Bazaruto, het meest bezochte park in het land, waar de infrastructuur erg goed is. Het park staat bekend om zijn keur aan exotische vogelsoorten, koralen en zeedieren, zoals schildpadden en dolfijnen.

 

 

Bevolking

 

In Mozambique wonen ongeveer 17 miljoen mensen, waarvan een groot deel van de bevolking ingedeeld kan worden in 16 grote stammen. De Makua, de grootste groep, leven vooral in de provincies Cabo Delgado, Niassa, Nampula en Zambézia. Andere grote groepen zijn de Makonde, Sena en Shangaan. Ongeveer 1 % van de bevolking is Portugees.

 

Religie

In Mozambique hangt het grootste deel van de bevolking inheemse religies aan, vaak vermengd met christelijke elementen. Verder vind je in Mozambique ook moslims en een kleine groep mensen die joods of hindoe zijn.

 

Cultuur

Mozambique is in grote mate beïnvloed door de Portugese kolonisten die een grote stempel hebben gedrukt op de cultuur van het land. Maar ook de traditionele cultuur is nog goed vertegenwoordigd door bijvoorbeeld traditionele muziek en dans. Ook de talen van de verschillende stammen worden nog op veel plaatsen gesproken, ondanks dat Portugees de officiële taal van het land is.

 

Lees de volledige tekst op http://www.travelreport.nl


Vrije Redactie voor Issue Magazine: Jong en politiek Breda

Posted on 18/12/2006 at 14:22 - 0 Comments - Post Comment - Link

De spectaculaire landelijke verkiezingen van 2006 zijn voorbij en de kabinetsformatie is in volle gang. Nederland is massaal naar de stembussen gegaan en zo hebben de burgers laten zien dat politiek leeft in Nederland en er toe doet. Ook in Breda volgt men de ontwikkelingen in Den Haag met veel interesse. We vroegen de jongen honden van de Bredase politiek, die steeds vaker van zich laten horen, naar hun mening over de verkiezingsuitslag. Het werden interessante en uiteenlopende gesprekken.

 

‘Dat wordt een moeilijke klus’, was de eerste reactie van Robert Defilet, lid van het CDA in Breda, toen hij de verkiezingsuitslag hoorde. ‘Een kabinetsformatie die nog best eens lang kan gaan duren’, aldus de vijfentwintigjarige Bredanaar. ‘Men lijkt de meest besproken combinatie van SP, CDA en PvdA uitvoerig te bekijken, al geniet een combinatie van CDA, PvdA en ChristenUnie mijn voorkeur. Met de SP zullen we maar moeilijk op een lijn kunnen komen vermoed ik, vooral als je kijkt naar het economische beleid en het buitenlandbeleid. Een regering met de PvdA is denk ik erg goed voor West-Brabant en dus ook voor Breda. Vooral als je kijkt naar de kennisindustrie en mobiliteit hebben beide partijen het beste voor met de regio.’

Ondanks het verlies van enkele zetels is Robert blij met de verkiezingsuitslag: ‘We scoren minder dan in de peilingen, maar zijn toch de grootste partij van Nederland.’

 

Arend Hardorff, gemeenteraadslid namens de PvdA, was teleurgesteld door het verlies, zeker omdat hij vindt dat de PvdA een goed programma heeft: ‘Het zijn vooral sentimenten die een rol hebben gespeeld bij de uitslag denk ik. Het ging meer om de personen dan om de inhoud en dat is jammer.’

Arend denkt dat de winnaar van de verkiezingen gewoon in de coalitie hoort en hij denkt dan ook dat de combinatie PvdA, CDA en SP de meest terechte is op basis van de stemmen. ‘Met die drie partijen komt het sociale gezicht van Nederland weer duidelijk naar voren en is er ook een goede basis voor een solide economisch beleid. Allebei belangrijke zaken. Laat de SP ook maar bewijzen dat ze kunnen regeren. Er is veel gekeken naar de verschillende tegenstellingen tussen de bovengenoemde partijen, laat ze nu maar eens focussen op de overeenkomsten.’

 

Maurice Spapens, Bredaas raadslid namens grote verkiezingswinnaar SP, had voor de verkiezingen al goede hoop op een grote zetelwinst. ‘In mijn omgeving waren de geluiden positief en ook door gesprekken met allerlei mensen voelde ik gewoon dat men toe was aan een omslag. Een frisse wind door Nederland. Daarbij worden wij allang niet meer gezien als een actievoerderpartij. We worden serieus genomen.’

De formatie ziet Maurice positief tegemoet, ondanks dat de grootste partij, het CDA, en zijn SP op veel punten nog ver uit elkaar staan: ‘Ik denk dat het CDA open en eerlijk in de onderhandelingen moet staan naar zowel de SP toe als de PvdA’, vervolgt hij. ‘Als dat gebeurt, is een dergelijke linkse coalitie absoluut haalbaar.’

Op de avond van de verkiezingen gaven de Bredase collega’s van deze mogelijke coalitie alvast het goede voorbeeld, toen CDA en PvdA, de SP in de gezellige Franciskaner kwamen feliciteren met de mooie winst. Wellicht een voorbode.

 

Met een behoorlijk aantal stemmen minder dan de SP, was Bart Vos van D66 toch tevreden. ‘Natuurlijk verliezen we een aantal zetels, maar krijgen we toch op het laatste moment nog een derde, waar we er twee verwacht hadden. Zo houd ik toch een positief gevoel over aan deze verkiezingen. We gaan nu de oppositie in en zullen daar ons liberaal geluid laten horen’, aldus de tweeëntwintigjarige Bredanaar. Hij denkt dat de landelijke verkiezingen ook lokaal hun uitwerking niet zullen missen: ‘Ik denk dat een partij als de SP lokaal absoluut baat zal hebben bij de nationale zetelwinst’, vervolgt hij. ‘Wij denken in ieder geval met onze drie zetels goed voor onze zaak op te kunnen komen, zoals ook de Christen Unie dat in de afgelopen jaren succesvol gedaan heeft. Wij zijn positief gestemd!’

 

Daan Quaars, namens de VVD actief in de Commissies Milieu en Mobiliteit en Mens en Maatschappij, ontkent niet dat het een teleurstellende uitslag is voor zijn partij. ‘Hoe je het ook bekijkt, we gaan van 28 zetels naar 22 en dat is jammer. Daarnaast lijken de kansen op een plaats in de coalitie relatief klein. Voor de kabinetsformatie hoop ik niet op een linkse coalitie, maar realiseer me dat die kans reëel is.’

In de spannende periode naar de formatie toe, kijkt Daan met interesse naar de ontwikkelingen van zijn partij en blijft hij positief: ‘De verschillende meningen binnen de VVD brengen nogal wat teweeg bij de burgers, maar laten ook zien dat wij als partij, openheid erg belangrijk vinden. Dat beeld willen we absoluut graag vasthouden. Nu is er vanwege de verkiezingen uiteraard veel aandacht voor de politiek, maar de VVD zal zich ook de komende vier jaar blijven inzetten, uiteraard ook in Breda.’

 

ook te lezen in Issue Magazine 7/2006


CD Recensie: Henrik Schwarz - Dj Kicks

Posted on 14/11/2006 at 23:18 - 0 Comments - Post Comment - Link

De nieuwste DJ Kicks voldoet aan de hoge verwachtingen
CD, !K7/Pias

Voor deel zevenentwintig van de veelgeprezen DJ Kicks-serie is het de beurt aan Henrik Schwarz om de naam van de welbekende mixalbums hoog te houden. Daarbij toont hij aan niet alleen eigenzinnig te zijn, maar ook nog eens muzikaal erg divers. Verrassende overgangen tussen soul, jazz, techno, funk, house en zelfs afro-beat, in combinatie met een uitermate interessante selectie van klassieke en meer recente tracks, geven het album houdbaarheid.

Het moest van de Duitser een vermakelijk mixalbum worden, niet met de heetste tracks van de populairste labels, maar met een veelzijdige selectie muziek uit de verschillende stijlen waar hij zich de afgelopen jaren in thuis heeft gevoeld. Aan draaitafels had hij daarvoor niet genoeg en met de laptop voegt hij dan ook de nodige geluidseffecten toe.

De combinatie van verschillende stijlen en geluiden had uit kunnen pakken als een chaotisch geheel, maar Schwarz vertelt zijn verhaal juist zeer samenhangend en vol onorthodoxe hoogtepunten. De diepe elektronica van iO loopt feilloos over in de neo soul van D’Angelo, waarna de Duitser weer een stap terug doet in de tijd met het zeer dansbare ‘Since You’ve Been Gone’ van James Brown. Zijn remix van de Coldcut topper ‘Walk a Mile in Your Shoes’ is heerlijk melancholisch en wordt afgewisseld met de industriële minimal techno van Robert Hood. Zijn exclusieve track ‘Imagination Limitation’ is een hoogtepunt en de overgang van het futuristische ‘Black Sea’ van Drexciya naar de Zuid-Afrikaanse trommels van Amampondo is erg verrassend.

Zo weet Schwarz met dit album van het begin tot het eind te boeien, door totaal verschillende platen af te wisselen die, op professionele wijze tot een geheel gemixt, gewoon erg goed uit de verf komen. Heerlijk om te horen hoe één van de populairste Duitse house-exports van het moment absoluut niet schroomt om origineel en grensoverschrijdend te zijn. Een echte topper!

 

Ook te lezen op http://www.kindamuzik.net/recensie/henrik-schwarz/dj-kicks-8552


Interview: Hans Smolders

Posted on 14/11/2006 at 23:13 - 0 Comments - Post Comment - Link

‘Ik ben geen populist, maar gewoon eerlijk’

 

Zijn partij Lijst Smolders Tilburg was de grootste winnaar in de gemeenteraadsverkiezingen van die stad en in de nationale politiek staat hij op de verkiezingslijst van EénNL op plaats 19. Een in eerste instantie niet verkiesbare plek omdat hij op eigen kracht door het volk gekozen wil worden. Issue had een openhartig gesprek met Tilburger Hans Smolders.

 

Smolders is een fenomeen in Brabant en in Nederland. De man die voor veel mensen bekend staat als de chauffeur van Pim Fortuyn, heeft het nodige meegemaakt in zijn leven, zowel positief als negatief. Maar in voorspoed en bij tegenslag heeft hij zich steeds gemotiveerd getoond om zijn doelen te bereiken en heeft hij bewezen niet snel los te laten, als hij zijn tanden ergens in zet.

 

Doorzetter

Al op jonge leeftijd is duidelijk dat Smolders een doorzetter is. Hij is in zijn jeugd een fanatieke ijshockeyer en haalt op veertienjarige leeftijd al Jong Oranje. Op zijn vijftiende speelt hij in het eerste team van Tilburg Trappers, een topteam in die tijd. Op zijn zeventiende speelt hij in het Nederlands Team. ‘Puur op doorzettingsvermogen en met een beetje talent’, vertelt de energieke Smolders die zich na zijn sportcarrière op het bedrijfsleven stort. Hij haalt zijn MTS en HTS diploma’s en start op drieëntwintigjarige leeftijd een eigen bedrijf in de koeltechniek. Nog voor zijn veertigste is hij financieel onafhankelijk. ‘Door hard te werken heb ik veel bereikt,’ vertelt Smolders. ‘En ik ben ontzettend blij met wat ik heb.’

 

Pim Fortuyn

Door zijn ervaringen als ondernemer wordt ook zijn interesse gewekt voor de politiek en meldt hij zich in 2002 bij Pim Fortuyn om hem te helpen met diens campagne. ‘Het klikte meteen en ik kon Pim goed bijstaan bij de bureaucratische rompslomp die komt kijken bij het oprichten van een nieuwe politieke partij.’ Toen de gevestigde orde zich steeds meer tegen Fortuyn keerde en de sfeer in de politiek steeds grimmiger werd, week Smolders niet van de zijde van zijn vriend en politiek leider. Smolders: ‘Ik was voorbereid op eventuele confrontaties, maar ik had nooit gedacht dat het met kogels zou aflopen.’ Op die noodlottige zesde mei in 2002 was het Smolders die Fortuyn voor zijn ogen doodgeschoten zag worden en Volkert van der Graaf hielp aanhouden. ‘De zwartste dag uit mijn leven’, vertelt Smolders nog steeds niet volledig zonder emotie. ‘Vanaf dat moment vond ik het belangrijker dan ooit om het werk van Pim voort te zetten en me hard te maken voor het volk, voor de mensen die nooit overlast veroorzaken, ambitieus en ondernemend zijn en keihard werken voor hun centen’

 

Lijst Smolders en EénNL

In die tijd was Smolders er ook voor verantwoordelijk dat Fortuyn niet vergeten werd. Hij kwam jarenlang in de media, waar hij het onrecht wat Fortuyn was aangedaan, keer op keer aan de kaak stelde. Vervolgens zwoor hij om de politiek als een soort Pieter Storms achter de vodden te zitten. Hij richtte in Tilburg Lijst Smolders Tilburg op en gooide daar hoge ogen. Daarnaast sloot hij zich aan bij EénNL, de partij van vriend en politieke medestander Marco Pastors. Hij wil zijn rol als gemeenteraadslid in Tilburg graag combineren met de landelijke politiek. ‘Het is een ideale combinatie’, vertelt hij. ‘Zo blijf ik in goed contact met de burgers en tegelijkertijd kan ik hen vertegenwoordigen op landelijk niveau in de Tweede Kamer.’

 

Volksvertegenwoordiger

Smolders neemt graag afstand van het politieke establishment en weigert zich ook politicus te noemen. ‘Ik ben een volksvertegenwoordiger, een normale jongen die weet wat het is om hard te werken. Ik begrijp de mensen en hun problemen. Ik geloof ook niet in links en rechts. Ik ben een pragmaticus en ben graag de spreekbuis van welwillende mensen die er iets van willen maken in Nederland.’ Op de lijst van EénNL staat hij op plaats 19. ‘Ik wil op eigen kracht door het volk gekozen worden en ik wil graag dat mensen zich meer realiseren op welke persoon ze stemmen. Ik heb specifiek voor plaats 19 gekozen omdat 19 februari de verjaardag is van Pim.’

 

Zo kenmerkt het doorzettingsvermogen Hans Smolders. Een self-made man die als sportman, ondernemer en politicus altijd 110% geeft en graag zegt waar het op staat. ‘Ik ben geen populist, maar gewoon eerlijk. En de politiek is voorlopig nog niet van me af. Wat ik in Tilburg heb opgebouwd zet ik graag ook in Den Haag voort.’


Advertorial voor Issue Magazine: oneMen

Posted on 14/11/2006 at 23:12 - 0 Comments - Post Comment - Link

oneMen can make a difference

 

Tom Kamara strijdt met zijn krant voor persvrijheid in Liberia en Alice Lukose zet zich in voor de rechten van de vrouw in haar land India. Beiden zijn pioniers die op kleine schaal en met weinig middelen, bergen werk verzetten in de ontwikkelingshulp. Voor mensen zoals zij, zet de Bredase charitatieve organisatie oneMen zich in.

 

oneMen is een unieke organisatie in Nederland die is voortgekomen uit Miva, een Nederlandse stichting die zich al meer dan 70 jaar inzet voor rechten en welzijn van mensen in ontwikkelingslanden. Zij richten zich op de kleinere projecten in Azië, Afrika en Latijns Amerika die van lokale overheden en de grote ontwikkelingshulporganisaties geen aandacht krijgen. Volgens Daisy de Bruijn, verantwoordelijk voor de marketing bij oneMen, is dat nu juist het mooie aan de organisatie. ‘Door die kleinschaligheid is het effect van de steun die we geven relatief groot.’

 

Selectieprocedure

oneMen probeert zo veel mogelijk initiatieven te steunen, maar alle pioniers dienen wel eerst een strenge selectieprocedure te doorlopen. De Bruijn: ‘We hebben het afgelopen jaar 1200 aanvragen binnengekregen waarvan we er rond de 300 hebben goedgekeurd. Allemaal kleinschalige projecten op het gebied van mensenrechten, persvrijheid, onderwijs, etc. We steunen alleen met concrete middelen, zoals de aanschaf van een drukpers, een auto of fiets of de aanleg van een telefoonlijn. Deze middelen worden allemaal in het land zelf gekocht en dus niet ingevoerd vanuit Nederland. Dit is weer goed voor de lokale economie.’

 

Jonge doelgroep

oneMen richt zich vooral op een jongere doelgroep. ‘Donateurs zijn gemiddeld rond de zevenentwintig jaar en onze doelgroep is tussen de achttien en veertig jaar oud’, vervolgt de Bruijn. ‘In die groep zitten veel mensen die heel graag iets willen doen voor een ander en die mensen proberen we dan ook aan te spreken.’ De actie Donate your Talent is daar een mooi voorbeeld van. Hier geven mensen geen geld, maar steunen ze oneMen met iets wat ze goed kunnen. Dit kan variëren van een verhaal schrijven voor de website tot het organiseren van een benefietavond. Deze donateurs ontvangen overigens niet het exclusieve oneMen T-shirt. Die krijgen alleen betalende donateurs bij een minimale donatie van € 5,- per maand.

 

Media

In de media valt oneMen op door een eigentijdse reclamecampagne. De Bruijn: ‘De meeste mensen kennen ons toch wel van de reclamecampagnes van de afgelopen jaren, waar bekende Nederlanders, zoals Ruud de Wild vorig jaar en Daphne Bunshoek in de nieuwe campagne, volledig belangeloos aan meewerkten. In de nieuwe campagne wordt een kus gebruikt als metafoor voor naastenliefde. Ook zoiets simpels kan verschil maken in iemands leven.’

 

En zo komt de slogan ‘oneMen can make a difference’ steeds terug bij oneMen. Een unieke organisatie met een jonge, frisse uitstraling die idealisme leuk maakt.


Advertorial voor Issue Magazine: Maas-Jacobs

Posted on 14/11/2006 at 23:11 - 253 Comments - Post Comment - Link

Projectontwikkeling met creativiteit en gevoel

 

Creativiteit en innovatie. Dat zijn twee belangrijke speerpunten van vastgoedbedrijf Maas-Jacobs BV uit Zundert. Met de realisatie van ’t Sas in Breda bewees het bedrijf al dat het de nek uit durft te steken en dat het weet wat goed ondernemerschap is. René Maas, directeur van Maas-Jacobs: ‘In de projectontwikkeling moet je met beide benen op de grond staan, lef hebben en creatief genoeg zijn om de schoonheid van een project te zien voor je het realiseert.’

 

In de vastgoedwereld is Maas-Jacobs geen onbekende. Het bedrijf, dat al bijna 30 jaar bestaat, valt onder meer op door de veelzijdigheid. Maas: ‘Eigenlijk bestaat ons bedrijf uit drie onderdelen. Wij zijn projectontwikkelaar, bouwbedrijf en tevens fabrikant van kunststof kozijnen. Zo kunnen we veel aspecten van een project zelf voor onze rekening nemen. Verder ligt onze kracht denk ik ook in ons veelzijdige aanbod. Wij doen projecten variërend van klein tot middelgroot.’

 

FGH Vastgoedprijs

Voor ’t Sas in Breda, één van zijn meest succesvolle projecten, kreeg hij de FGH Vastgoedprijs. Deze prestigieuze prijs voor onderscheidend ondernemerschap binnen de commercieelvastgoedmarkt, wordt jaarlijks toegekend en het winnen ervan zegt iets over de visie van Maas-Jacobs. Maas: ‘Dit project was een uitdaging waar voor ons best wat risico’s aanzaten, maar waar onze ziel ook in zit. En als het resultaat uiteindelijk ook echt wordt zoals je het in je hoofd had, is dat fantastisch.’

 

Stedelijke vernieuwingen

Maas-Jacobs specialiseert zich vooral in stedelijke vernieuwingen. ‘Dat zijn vaak moeilijke klussen, maar daar ligt nu net de uitdaging’, vertelt Maas. ‘Sommige klussen doen we echt in het centrum van een stad, maar vaak werken we ook net daar buiten. Bijvoorbeeld bij het vernieuwen van oude schoolgebouwen, winkelpanden en bedrijven. Die kopen we op en slopen we deels of helemaal, om er mooie nieuwe gebouwen voor in de plaats te zetten. Een vergeten stadsdeel wordt zo weer helemaal opgeknapt.’

 

Kronenburgwerf

Ook bij een aantal lopende projecten van Maas-Jacobs wordt het oude met het nieuwe gecombineerd. Zo is men aan het einde van de Haagweg bezig met een project dat Kronenburgwerf heet. Dit is een totaalplan waarbij een combinatie tussen wonen en werken gerealiseerd wordt. Een bedrijvencentrum, waar groothandel in horecameubels Satelliet deel van uitmaakt, in combinatie met onder andere een groot aantal appartementen en woningen, die qua prijs variëren van betaalbaar tot middelduur. De verkoop hiervan gaat binnenkort van start.

 

Maar Maas-Jacobs is ook elders actief. Maas: ‘In Noordwest Brabant, de regio waarin wij opereren, zijn we met diverse ontwikkelingsplannen bezig. Zo zijn we momenteel in Zevenbergen aan het plannen om een jaren zeventig wijk te vernieuwen en zijn we ook actief op meerdere plaatsen in Etten-Leur. Daar zijn we onder andere met een leuk project op de Markt bezig, Villa Boerhaave, waar een voormalige dokterswoning wordt gerenoveerd en omgebouwd tot negen chique appartementen.’

 

Kleine of grote klussen, Maas doet ze graag goed en kan genieten van zijn werk. ‘We maken graag iets moois en het geeft veel voldoening als je een verouderd stukje stad weer nieuw leven in kunt blazen. Zo leveren wij een bijdrage aan de leefbaarheid van een stad of dorp.’


Verslag Mini Birthday Run voor Issue Magazine

Posted on 18/9/2006 at 18:15 - 0 Comments - Post Comment - Link

Renova MINI Birthday Run 2006: Een sfeerverslag

 

Bij het prestigieuze Hotel Queen in Waalwijk stonden deze maand meer dan honderd MINI’s in alle soorten en maten klaar voor de start van de MINI Birthday Run 2006. Issue mocht meerijden, ontdekken wat een typische MINI rijder is en verslag doen van een zeer geslaagd evenement.

 

Voor de vijfde verjaardag van de MINI pakte organisator Renova, BMW en MINI dealer

In Breda, Waalwijk en Tilburg, in samenwerking met de Mixed MINI Club, groots uit. “In de vijf jaar dat we deze Run organiseren is het deelnemersaantal steeds gestegen”, vertelt Onno de Klerk, verantwoordelijk voor de marketing en customer relations bij Renova. “Deze editie gaan we ruim over de honderd deelnemende MINI’s uit binnen -en buitenland heen, een mooi resultaat.” Dat de MINI een populaire auto is blijkt onder meer uit het animo tijdens deze dag en uit de verkoopcijfers. “De vraag naar MINI overstijgt in Nederland nog altijd het aanbod”, vervolgt Onno de Klerk.

 

De Birthday run

Dan het evenement zelf. De MINI Birthday Run is een parcours uitgezet binnen de driehoek Breda – Tilburg – Waalwijk, waarbij er een hele stoet MINI‘s de binnenwegen van dit deel van Brabant doorkruist. Een dag voor de liefhebber, om eens modellen van andere MINI bezitters te bekijken, samen het parcours te rijden en natuurlijk om te pronken met je eigen bolide. Want design is, samen met rijplezier, veiligheid en ook individualiteit, een speerpunt van de MINI. Zo zijn er bij de Birthday Run amper twee dezelfde MINI’s te ontdekken. Het zijn allemaal MINI One’s, Coopers of Coopers S, maar met allerlei verschillende snufjes en details die elk model uniek maken en waar de vele geïnteresseerden, met fotocamera’s gewapend, zeer geboeid langs struinen. Een bonte verzameling MINI’s dus, die rond de middag met zijn allen de parkeerplaats verlaten voor de rit.

 

De MINI rijder

Het zijn leuke mensen die je op deze dag tegenkomt. Autogekken, die dol zijn op de vele details van de MINI en die vol interesse naar elkaars unieke uitvoeringen kijken. Het is leuk om te zien dat deze auto’s, die oorspronkelijk werden ontworpen voor de ‘urban’ of ‘trendy’ doelgroep, een veel breder publiek aanspreken dan verwacht.

 

Deze liefhebbers maken er samen een erg gezellige Run van. Veel MINI’s rijden in groepjes en proberen samen de routekaart te ontcijferen. De route is werkelijk fantastisch, met veel mooie, kronkelige landwegen, waar je goed merkt dat rijden in een MINI een unieke ervaring is. Door het lage zwaartepunt rijdt de MINI sportief maar biedt toch veel comfort zowel voorin als achter in de auto. Rijden in een MINI is leuk en je geniet van elke bocht. Als de bewegwijzering even niet helemaal duidelijk is hebben de bestuurders veel lol onder elkaar en met het uitzoeken van de juiste route. Een bont gezicht is het zeker en de hele stoet met MINI’s krijgt veel bekijks van andere weggebruikers. Aan het einde van de middag is de finish bij Renova in Breda door de meesten bereikt en kan er nog lang nagekletst worden tijdens de barbecue die nog tot laat doorgaat.

 

Nieuw model

Binnenkort komt de tweede generatie van de MINI uit, met nog betere rijeigenschappen en nieuwe opties, wat vast zal leiden tot een nog langere stoet MINI’s bij de Birthday Run van volgend jaar. De 2006 editie was in ieder geval een groot succes, waarbij het saamhorigheidsgevoel tijdens de tocht en de goede sfeer tijdens de gehele dag voorop stonden.

 

 

 

 


CD Recensie: Amp Fiddler - Afro Strut

Posted on 10/9/2006 at 21:27 - 0 Comments - Post Comment - Link

Een groovy album van een soulveteraan uit Detroit.

Iets meer dan twee jaar na zijn debuutalbum Waltz of a Ghetto Fly komt zanger-componist-pianist Amp Fiddler met zijn tweede soloplaat. En dat terwijl Fiddler al een tijdje meedraait in de muziekwereld. Zo was hij toetsenist bij George Clinton en speelde hij mee op platen van onder meer Prince, Brand New Heavies en Carl Craig.

 

Op Afro Strut doet Fiddler het alleen, maar roept ook de hulp van wat bekenden in. Zo helpt Tony! Toni! Toné mastermind  Raphael Saadiq een handje bij het produceren van openingsnummer ‘Faith’, doet afro-funk pionier Tony Allen mee op een tweetal skits en levert dj Des van Slum Village een bijdrage op ‘I Need You’. Dit komt de veelzijdigheid van het album zeker ten goede en toont aan dat Fiddler een zeer diverse muzikale kennissenkring heeft.

 

Neosoul straalt dit album helemaal uit, van de muziek tot de cover, maar Fiddler mixt er daarnaast echt van alles tussendoor. Funk, jazz, R&B, hiphop en electronica. Afwisselend en meestal spannend. Er zijn een aantal tracks, zoals ‘Empower Me’ en ‘Hustle’, die, iets te hapklaar en zoetsappig zijn, maar de meeste nummers zijn een echte aanwinst voor het album. Zolang het groovy is, kan Fiddler er wat mee. En zo ook andere muzikanten, want kijk niet op als ‘I Believe In You’ ineens uit de platenkoffer van mannen als Jazzanova of Richard Dorfmeister komt. het is Amp Fiddler gegund om met dit album uit de schaduw te stappen en als soloartiest meer erkenning te krijgen.


Advertorial voor Issue Magazine Dasi International / Robbert van den Broeke

Posted on 10/9/2006 at 21:25 - 0 Comments - Post Comment - Link

Bij Dasi International komen veel klanten van allure. Het is daarom ook niet voor niets dat Issue voor de tweede maal afreist naar Etten-Leur, om eens te kijken wie we nu weer vinden in de stoel bij top kapper Jeftha Takarindingan.

 

Bij binnenkomst oogt het meteen gezellig bij Dasi International. Het haar van een aantal klanten wordt vakkundig gestileerd door twee van de in totaal tien deskundige kapsters die bij de salon werken en voorin de zaak is Jeftha in een leuk gesprek verwikkeld met twee heren die op één van de trendy, paarse banken hebben plaatsgenomen. Één van de twee is geen onbekende voor veel mensen. Het is Robbert van den Broeke, medium, vooral bekend van het televisieprogramma ‘Er is Zoveel Meer’ van RTL4 gepresenteerd door Irene Moors waar hij heel Nederland zijn paranormale begaafdheid liet zien. Hij woont in West-Brabant en is een vaste gast in de salon in Etten-Leur.

 

Robbert is erg vriendelijk en straalt een zekere rust uit. De media heeft hem in het verleden zowel verguisd als geprezen maar dat deert hem niks. “Ik ben zo blij dat ik mensen kan helpen met mijn gave. Dat ik, via de spiritualiteit, kan zorgen dat mensen de weg die ze kwijt waren geraakt weer kunnen vinden.” Jeftha kent Robbert via diens oudere en jongere zus, die vroeger als vaste klant in de salon kwamen en inmiddels als modellen met hem samenwerken in diverse modeshows. Via hen kwam ook Robbert vaker in de salon en raakten hij en Jeftha bevriend. “Hij is een heel aardige jongen en een goed mens. Ik heb diverse klanten, die bepaalde problemen in hun leven hadden, naar hem doorgestuurd. Ik zie dat hij een positieve invloed heeft op die mensen en dat doet me goed,” aldus Jeftha.

 

Robbert doet ‘readings’ om allerlei redenen: Gezondheidskwesties, angsten, contact met overledenen, spirituele ontwikkeling, etc. “Er zijn verschillende dingen te bedenken die bij een reading ter sprake kunnen komen, maar eigenlijk moet je het gewoon ervaren om er echt een goed beeld van te krijgen”, vertelt Robbert, waarop hij mij vraagt of hij een reading bij mij mag doen. Lichtelijk sceptisch, maar open minded stem ik in. Als we de sessie na ruim een half uur beëindigen zijn me een aantal zaken duidelijk. Allereerst dat spiritualiteit een leven kan verrijken en dat dingen, ondanks dat ze niet verklaarbaar zijn, niet automatisch onwaar hoeven te zijn. Maar het allerbelangrijkste is denk ik wel dat het onverklaarbare en het bovennatuurlijke voor velen gewoon een goede manier is om een gelukkiger mens te worden. Er zullen altijd sceptici zijn bij onverklaarbare zaken, maar zolang er mensen zijn, die er kracht uit putten, heeft Robbert gelijk als hij zegt: “Het is een misdaad als ik deze gave voor mezelf houd.”

 

Als medium geniet Robbert de meeste bekendheid, maar in de salon van Dasi International is hij vooral een vriend en vaste klant. “Zo hopen we hem ook te zien op één van onze vaste klanten activiteiten”, vertelt Jeftha, “ zoals onze kerstpresentatie op 12 december a.s. Het duurt nog even, maar we zijn al bezig met de voorbereidingen. Ik ben laatst in verschillende steden in Europa  geweest voor een aantal shows en heb daar hele mooie dingen gezien voor de wintermode, zowel op het gebied van haar en nagels als kleding. Zo zullen we veel goede dingen van de zomermode, terugzien in de winter. Vooral veel paarse tinten. Het belooft een mooi seizoen te worden!” Belangstellenden kunnen via e-mail kaartjes voor de kerstpresentatie bestellen.


CD Recensie: J Dilla - The Shining

Posted on 8/9/2006 at 17:13 - 0 Comments - Post Comment - Link

 

 

In februari stierf James Yancey, beter bekend als J Dilla, aan een ongeneeslijke bloedziekte. Tot op de dag dat hij stierf werkte hij aan drie albums, waarvan The Shining het tweede is dat uitkomt. Een album met veel gastoptredens van grote namen, die zo hun eerbetoon geven aan deze talentvolle producer uit Detroit.

 

Motown, techno, electro. Detroit is een stad waar de roots van vele soorten muziek liggen. Rauwe muziek, geïnspireerd door het urban karakter van de stad. Zo leerde J Dilla veel van degenen voor hem en wist hij een niveau te bereiken waar hij met zijn muziek een voorbeeld werd voor velen na hem. Muziek wordt hem met de paplepel ingegoten en al vroeg komt hij met veel verschillende muziekstijlen in aanraking. Op jonge leeftijd ontmoet hij Amp Fiddler, op dat moment toetsenist voor onder andere George Clinton, die hem de beats bijbrengt die later zijn kenmerk zullen worden. Hij is één van de oprichters van Slum Village en begint zijn stempel te drukken op nummers van grote artiesten. De lijst is lang: Tribe Called Quest, Janet Jackson, The Pharcyde, D’Angelo, De La Soul, Common, allen boeken ze succes met Dilla als producer.

 

Zelfs in zijn ziekbed werkt J Dilla aan zijn kenmerkende beats, soulsamples en breaks en krijgt hij The Shining voor 75% af. Wetende dat hij niet lang meer te leven heeft, schakelt hij vriend en producer Karriem Riggins in, die diverse grote namen weet te strikken voor het album. Zo rapt Common mee op het geniale ‘E=MC²’ en dragen onder meer Busta Rhymes, Pharoahe Monch, Madlib en Guilty Simpson hun steentje bij. Ook ‘So Far So Good’ met Common en D’Angelo is werkelijk een fantastisch nummer, waarbij de verrassende samples en sfeerbepalende, lome beats de ruggengraat vormen.

 

J Dilla stond maar weinig op de voorgrond, zoals andere producers als The Neptunes of Kanye West, maar was wel een muzikant in hart en nieren, een harde werker en een perfectionist. Ook na zijn dood zal de naam van J Dilla nog vaak genoemd worden en met The Shining laat hij een plaat achter die nog heel lang gehoord zal worden. Later dit jaar zal Dilla’s derde release Jay Love Japan uitkomen.


DVD Recensie: High Tech Soul – The Creation of Techno Music

Posted on 9/8/2006 at 15:43 - 0 Comments - Post Comment - Link

Een typisch Amerikaanse documentaire over het ontstaan van Detroit techno.

 

High Tech Soul is een documentaire over het ontstaan van de Detroit techno. Over hoe de scène er is ontstaan en wie de hoofdrolspelers waren. Een interessant verhaal, wat helaas ietswat oppervlakkig is uitgewerkt.

 

Hoofdrolspelers op High Tech Soul zijn de ‘Belleville Three’, Juan Atkins, Kevin Saunderson en Derrick May. Deze boys zaten bij elkaar op school in Detroit en worden gezien als de grondleggers van de Detroit techno. Zo was het Juan Atkins die het woord techno voor het eerst gebruikte en zo een naam gaf aan een stroming die tot op de dag van vandaag als underground gezien wordt.

 

Voor een nieuweling in het genre is het leuk om te zien hoe deze sound zich nu juist in Detroit heeft kunnen ontwikkelen. Een economische crisis liet de stad in de sixties achter zonder gevoel, waar het leven leek uitgezogen. Juist door de leegstand, armoede, rellen en gebrek aan mooie, grote gebouwen, kreeg Detroit zijn identiteit en gold de stad als inspiratiebron voor techno, met dat industriële en futuristische karakter. Muziek die zorgde voor ontsnapping en waarvan de sfeer juist perfect paste bij de lege pakhuizen met niet meer dan een stroboscoop en dansende mensen. De harde, urban vibe als inspiratiebron.

 

Naast dit ultieme urban-gevoel worden de invloeden van de drie heren goed duidelijk. Een mooie mix van P-Funk en Europese invloeden van onder andere Kraftwerk en Depeche Mode, die door de mysterieuze dj Electrifying Mojo in de late uurtjes gedraaid werd op de radio. Zijn rol blijkt dus ook vrij groot in het geheel.

 

Voor de mensen die dat allemaal al weten heeft de documentaire weinig nieuws. Het is vooral een aaneenschakeling van interviewfragmenten, waarbij Saunderson, Atkins, May en vele anderen, met gevoel voor drama vertellen over de immense rol die ze allemaal speelden in de ontwikkeling van de muziek. Een flinke veer in de reet bij elkaar dus, waarbij het lijkt alsof Kraftwerk en de andere Europeanen slechts een bijrol hebben vertolkt in het ontstaan van techno, terwijl er aan onze kant van de plas ook het een en ander in ontwikkeling was. Typisch Amerikaans dus, om een vrij eenzijdige kijk te geven op een heel interessant verhaal. Het getuigd ook van de nodige naïviteit dat Saunderson, Atkins en May naar eigen zeggen niet echt in de gaten hadden wat er verder in de wereld gebeurde op het gebied van elektronische muziek en dat een zelf betaald vliegreisje naar Londen uiteindelijk zorgde voor het openen van de ogen en het vullen van de portemonnees. Heerlijk ‘self-centered’ en ó zo Amerikaans.

 

In het geromantiseerde verhaal is ook amper plaats voor de essentie, de muziek zelf, die slechts sporadisch en op de achtergrond te horen is. Puur oppervlakkig is het een leuke DVD die het prima zal doen op Nederland 3, maar voor de echte liefhebber roept het alleen maar meer vragen op en zal de conclusie zijn: Er zat meer in.


Party Review: 10 Days Off

Posted on 9/8/2006 at 15:42 - 0 Comments - Post Comment - Link

De grens over voor 10 Days Off

Een heel weekend Gent was niet genoeg om alles te zien. Tijdens de Gentse Feesten is er wel zo veel loos in de studentenstad, dat je er voor alle stijlen van muziek, meer dan uit je dak kan gaan. Ellen Alien en Apparat, Richard Dorfmeister en Miss Kittin and the Hacker waren al lang en breed geweest vorig weekend, maar er stond nog veel meer moois op het programma. Alle soorten elektronische muziek waren te vinden in Vooruit en het ICC in Gent, twee prachtige locaties, waarbij vooral ‘Feestlokaal’Vooruit, met haar socialistische geschiedenis en een Batman in Gotham City uitstraling, opvalt.

Als Theo Parrish het podium bestijgt is het meteen knallen. Snoeiharde techno van de bovenste plank. Parrish verloochend zijn afkomst niet en hakt er behoorlijk in met zijn Detroit-sound. Hoogtepuntje in zijn set is een vette technoversie van ‘Brighter Days’ van Dajae. Leuk is het ook om eens rond te kijken hoe het Belgische publiek reageert op deze topper uit de States, die erg teasend en monotoon draait. Conclusie daarbij is dat het aan vrouwen ontbreekt, maar dat de muziek in de smaak lijkt te vallen.

Tweeëneenhalf uur monotone techno kan iets te veel worden en dus is het tijd om eens verder te kijken in Vooruit. Kitsuné staat dan in de bloedhete Ballroom en weet het uitzinnige publiek, ondanks de hitte, te raken met dark disco en harde elektronica. De Franse formatie zet de zaal op zijn kop en mag tot de knallers van het festival gerekend worden. Na Theo Parrish een mooie afsluiting van de vrijdag.

Zaterdag is het vooral weer te doen in de grote B-Live Room, waar Murvin Jay, met een set vol soulvolle house, een mooie opwarmer is voor Switch. Switch, de man uit Londen, weet het publiek om zijn vinger te wikkelen met teasende loops, harde breaks en veel afwisseling. Zijn zichtbare enthousiasme mist daarbij de uitwerking op het publiek niet en als de maffe break van ‘A Bit Patchy’ uit de speakers knalt dan is ook zijn optreden officieel een succes. Layo & Bushwacka vallen ietswat tegen met hun breaks, die eerder eentonig dan melodieus zijn.

Dan is het aan de mannen van Jazzanova om dat te overtreffen. De Duitsers draaien uiteraard een stuk minder hard, maar toch maken ze indruk. Door de goede platenkeus en heerlijke mixen duurt het niet lang voordat ze de zaal in trance hebben. Net zo funky en ook van het zelfde label is de Duitse formatie Ame, die me, ondanks dat ik toch echt wel klaar was voor de avond, nog een uurtje langer in de Vooruit hielden. Een festival met veel variatie en waarbij menig artiest mij aangenaam verrast heeft.


Vrije Redactie voor Issue Magazine: De Kinderboerderij

Posted on 9/8/2006 at 15:37 - 0 Comments - Post Comment - Link

Heerlijke beestenboel

 

Je hoeft niet naar Rotterdam of Antwerpen voor een middagje dieren kijken want ook in Breda vind je de nodige dieren bij elkaar. Issue ging op onderzoek uit bij Kinderboerderij Wolfslaar.

 

Op een heerlijke zomerdag is het ook voor de meeste dieren op Kinderboerderij Wolfslaar veel te warm om heel actief te zijn. Varkens, kippen, schapen en konijnen, iedereen heeft een mooi plekje in de schaduw gezocht om in alle rust te genieten van het heerlijke weer.

 

Kinderboerderij Wolfslaar is één van drie kinderboerderijen in Breda. In een land met een keur aan dierentuinen, apenheulen en dolfinaria vol met exotische dieren, wordt de kinderboerderij soms wel eens vergeten. Terwijl er daar ook zo veel leuks is voor kids tot ongeveer negen jaar. Zo specialiseert Kinderboerderij Wolfslaar zich vooral in Oudhollandse boerderijdieren en is het erg leuk voor de kinderen om heel dicht bij de verschillende dieren te komen, ze te aaien en het een en ander over de viervoeters te leren.

 

Het populairst op deze kinderboerderij is toch wel de wei waar je ook daadwerkelijk binnen de hekken kunt stappen en tussen de dieren staat. Bij het openen van de poort, kijken de eerste nieuwsgierige schapen al op en komt een dikke kip polshoogte nemen. Voorzichtig komt een klein geitje eens een kijkje nemen. Zonder angst en helemaal gewend aan mensen. De gefascineerde oogjes van de kinderen in de wei spreken boekdelen: Dit is echt ontdekken!

 

De kinderboerderij heeft verder ook een duidelijk educatief karakter. Veel spelletjes waarbij je iets leert over de boerderijdieren, er staat een prachtige zonnebloem die zonne-energie opwekt, het aangrenzende MEC (Milieu Educatief Centrum) heeft allerhande informatie en er worden allerlei activiteiten georganiseerd, zoals huifkartripjes en speurtochten.

 

Als ouder kom je in de kinderboerderij weer even met beide benen op de grond. Je loopt er rond en realiseert je weer dat dieren niet exotisch en uitheems hoeven te zijn om leuk te vinden. Genieten van het gewone leven is ook heerlijk. En daarbij zijn de o zo gewone Vlaamse reuzen, een stuk groter dan ik dacht. Dat die dieren zo immens waren, kon ik me in ieder geval niet meer herinneren, van toen ik hier als klein kind voor het laatst was. Toen waren alle dieren leuk, zeker van zo dichtbij.


CD Recensie: Max Sedgley - From the Roots to the Shoots

Posted on 20/7/2006 at 12:19 - 0 Comments - Post Comment - Link

Veel variatie, maar weinig verrassing.
CD, Sunday Best/Vital

Max Sedgley scoorde met ‘Happy’ een grote hit in Engeland. Daar werd het nummer veelvuldig gebruikt als titelsong voor de uitzendingen van Engelse tv-zender ITV tijdens EURO 2004, het Europese kampioenschap voetbal. Dit nummer staat ook op het album From the Roots to the Shoots, samen met een aantal andere nummers met hitpotentie.

 

Sedgley staat bekend als een producer die het analoge prima met het elektronische weet samen te voegen tot een mooi geheel. Zijn verleden als drummer bij onder meer Roni Size komt duidelijk naar voren met de diverse leuke drumpatronen die op From the Roots to the Shoots te horen zijn. Een aantal nummers zijn lekker beluisterbaar en voor een groot publiek toegankelijk. Helaas zijn er ook een aantal die meer als opvulling lijken te dienen om toch maar aan tien tracks te komen.

 

Sedgley zoekt het in veel verschillende stijlen, van een beetje pop tot elektro en van triphop tot funk, maar wat er lijkt te ontbreken is de ziel. Een ziel die wellicht toegevoegd kan worden als een artiest als Fatboy Slim er na ‘Happy’ voor kiest om nog een vette remix van een Sedgley-plaat te maken. De nummers ‘Slowly’ of ‘Devil Inside’ lenen zich daar goed voor; het is overigens niet voor het eerst dat een grote artiest inziet dat Sedgleys platen zeer mixbaar zijn.

 

Eigenlijk wordt een album dat vrij toegankelijk is zo allesbehalve spannend. Er is weinig verrassing en Sedgley had beter kunnen kiezen voor een duidelijke eigen stijl, in plaats van een beetje van alles. Welke andere artiest de peper en het zout toevoegt, moet de toekomst uitwijzen.


CD Recensie: Guido Schneider - Focus on

Posted on 30/6/2006 at 14:14 - 0 Comments - Post Comment - Link

Voor minimal techno moet je in Duitsland zijn en inderdaad, daar komt ook Guido Schneider vandaan. Met zijn debuutalbum Focus on combineert hij nieuw werk met een aantal van zijn oude knallers en betere remixen.

Hij had al de nodige 12-inches uitgebracht op Pokerflat van Steve Bug en nu is er eindelijk ook een eigen langspeler. Schneider, inmiddels een behoorlijke bekende in de minimalscene, geeft op Focus on zijn eigen draai aan de muziek met de vele bliepjes. Dromerig en hypnotiserend, maar ook opzwepend en melodieus. Prima voor in de clubs dus en ook thuis beluisterbaar.

Dat het mixen van platen Schneider goed afgaat, wordt door Focus on onderstreept. Het album, dat op vinyl ook als losse tracks verkrijgbaar is, is een aaneenschakeling van sterk gemixte nummers, waarbij veel aandacht is besteed aan een goede opbouw. Een rustig begin, soms een beetje eentonig, maar er wordt duidelijk naar een climax toegewerkt. Schneider lijkt eerst de luisteraar even op het gemak te willen stellen en de aandacht te willen krijgen, voordat hij keihard toeslaat en je de muziek echt laat voelen.

Zoals gezegd veel nieuwe nummers en een aantal oude krakers, zoals ‘Re-moved’ en het hoogtepunt van het album ‘Super Sander’, waarbij Schneider even vol gas geeft. Ook de remixen van Brtschitsch en Galluzzi en Daniel Stefanek zijn clubtoppers die doen verlangen naar een liveoptreden van de Duitser. Energiek en sfeervol is het album bovenal, met een diepe sound die je pakt en niet meer loslaat. Minimaal een prima album.


Landeninformatie: Moldavie

Posted on 19/6/2006 at 14:54 - 0 Comments - Post Comment - Link

Moldavië is een relatief onbekend land in het zuidoosten van Europa dat meer te bieden heeft dan je op het eerste gezicht zou denken. Laat je niet leiden door de vaak negatieve berichten over dit land, maar kijk verder dan je neus lang is en ga op ontdekkingstocht in een land dat vrij is van massatoerisme. Het kleine broertje van Roemenië biedt namelijk een keur aan prachtige, kleine dorpjes en mooie natuur. Daarnaast kun je in de hoofdstad Chisinau genieten van een bruisende uitgaanscultuur en heerlijke lokale wijnen en cognacs, waar het land bekend om staat. Waan je in de oude Sovjet-Unie in het onofficieel afgescheiden deelstaatje Transdnestië en neem eens een kijkje in een in rotsen uitgehakt, 14e-eeuws klooster. Moldavië bewijst dat je voor een beetje avontuur Europa echt niet uit hoeft.

Geografie

Moldavië ligt in het zuidoosten van Europa, tussen Roemenië en de Oekraïne in. Het land, met Chisinau als hoofdstad, telt 4,4 miljoen inwoners. Moldavië was tot 1991 een deelstaat van de voormalige Sovjet-Unie maar is nu een zelfstandige staat. De belangrijkste steden van het land zijn Chisinau, Tiraspol, Cahul en Tighina. De grootste rivieren zijn de Dnjestr en de Proet.

Klimaat

Moldavië heeft een gematigd landklimaat met zeer warme zomers, koude winters, een kort voorjaar en een langere, meestal milde herfst. In de zomer kan het kwik stijgen tot boven de 35 °C en in de winter kan het aardig vriezen.

Natuur

Planten
Je vindt in Moldavië meer dan 660 verschillende plantsoorten. Voorbeelden zijn gele papaver, steenbreek, Transsilvaanse akelei en edelweiss. Vooral de heuvelachtige streken van het land zijn erg bosrijk, met veel loofbomen en naaldbomen.

Dieren

Moldavië heeft een typische Balkan fauna, met een aantal grote zoogdieren, zoals beren, herten en wolven en veel trekvogels. Een aantal dieren zijn beschermd en met wat geluk kun je ze in een van de wildreservaten van het land in het echt zien.

Bevolking


MoldaviëBevolking

In Moldavië wonen voor het grootste deel Moldaviërs, maar ook Russen, Roemenen en Oekraïners. De invloeden van al deze landen zijn ook te merken in taal en cultuur.
 

Religie

De meeste Moldaviërs (98%) zijn Oosters-Orthodox. Er zijn ook rooms-katholieke en Joodse minderheden.

Cultuur

Moldavië is in haar cultuur sterk beïnvloed door Roemenië en kan daarom ook het kleine broertje genoemd worden. Ondanks dat er geen specifieke culturele hoogstandjes in Moldavië te vinden zijn, biedt het land toch een keur aan culturele mogelijkheden met veel tradities die de nadruk leggen op de gastvrijheid van het land. Folkloristische dans en klederdracht genieten nog steeds veel aanzien.
 

Geschiedenis


Geschiedenis

Net als veel Oost-Europese landen is Moldavië al vaak veroverd, zijn de landsgrenzen diverse malen verschoven en is het land als een bal heen en weer geworpen tussen diverse grootmachten. Wel ligt het land in feite al jaren tussen de Karpaten en de rivier de Dnjestr. De Turkse invloeden waren steeds groot en later ook de Russische. In 1806 werd het land grotendeels veroverd door Rusland en werd het bekend als Bessarabië.

Na de Russische Revolutie van 1917 verklaarde Bessarabië zich onafhankelijk en sloot zich aan bij Roemenië. Tussen de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog was geheel Bessarabië Roemeens. In 1940 werd het land wederom verdeeld tussen de Russen en Oekraïners naar aanleiding van het Molotov-Ribbenpact. Mede door dit verdrag tussen Hitler en Stalin werd Bessarabië weer grotendeels Sovjet grondgebied, maar later weer Roemeens met Duitse steun. Het land werd dus door de Tweede Wereldoorlog flink uit elkaar getrokken. Het Sovjetbewind neemt weer de macht tot een halve eeuw na de Tweede Wereldoorlog.

In 1991 wordt Moldavië, mede door de val van de Sovjet-Unie, een onafhankelijke republiek. Alleen Transdnestië weigert zich bij de nieuwe republiek aan te sluiten en verklaart zich onafhankelijk, maar wordt tot op de dag van vandaag niet als onafhankelijke staat erkent door de wereldgemeenschap. In 1994 verklaart het district Gagaoezië zich onafhankelijk. Dit gebied in het zuiden van Moldavië wordt vooral bewoond door Bulgaren en mensen met Turkse roots.

Politiek en Economie


Politiek

Moldavië is een presidentiele republiek met een parlementair stelsel. Staatshoofd van Moldavië is Vladimir Voronin en de premier is Vasile Tarlev. De wetgevende macht is verder in handen van het éénkamerparlement, dat om de vier jaar gekozen kan worden. De regeringspartij is de Communistische Partij van Moldavië en richt zich vooral op het westen. Moldavië noemt zich een democratie, maar dat is waarschijnlijk alleen op papier ook echt zo. Het land is nog niet heel lang zelfstandig en zal misschien wel nooit helemaal loskomen van de voormalige Sovjet-Unie. De ‘men in high places’ zijn veelal behoorlijk op leeftijd en opgegroeid in het Sovjet regime en weten dus vaak niet beter. Corruptie is een groot probleem en ook het conservatieve karakter van degenen die het voor het zeggen hebben in het land zorgt voor de nodige strubbelingen.

Economie

Moldavië, bank Moldavië is, met een goed klimaat, maar weinig natuurlijke bronnen, vrij afhankelijk van de landbouw, vooral groente, fruit, tabak en wijn. Steenkool en aardgas moeten uit Rusland geïmporteerd worden. Altijd al zeer afhankelijk geweest van Rusland, stabiliseerde Moldavië zich na de economische crisis van dat land in 1991. Een omvangrijk economische hervormingsprogramma zorgde, na de val van de Sovjet-Unie voor stabiliteit. De economische crisis in Rusland viel echter ook Moldavië zwaar. Het grote gebrek aan natuurlijke bronnen in het land zorgt tot op de dag van vandaag nog voor grote economische problemen. Moldavië is niet voor niets het armste land van Europa.

Eten en Drinken


Eten

Moldavië staat wellicht niet bekend om zijn hoogstaande haute cuisine, maar vergis je niet, je kunt hier lekker eten. Het zijn vooral simpele maaltijden die hier kunt nuttigen. Aardappelen, groente, vlees, maar ook goede soepen zijn altijd bereid met verse ingrediënten. Lokale specialiteiten zijn Mamaliga, een soort polenta, geserveerd met geitenkaas, en Tochitura, een gerecht met varkensvlees. Er is in ieder geval genoeg om eens te proberen.

Drinken

Moldavië staat bekend om zijn goede wijnen en cognac. De beste soorten wijn zijn Cricova, Ialoveni, Cojusna en Straseni. Het is ook leuk om een bezoek te brengen aan een traditionele wijngaard of aan een klooster, waar de monniken hun eigen brouwsels maken. Van de cognacs is Palinca een echte aanrader.

Vervoer


Naar Moldavië

Vliegen naar Moldavië is een prima optie. Je kunt vliegen via Boekarest in Roemenië, maar zelfs ook rechtstreeks van Amsterdam naar Chisinau, enkele malen per week. De Moldavië, straatbeelddouane zal in principe geen problemen opleveren, al kunnen de douanebeambten zich nog wel eens Sovjetachtig gedragen. Dit zal vooral leiden tot een goed overhoop gehaalde koffer en wat oponthoud, maar niet tot ernstige problemen.

In Moldavië

In Moldavië kun je je op verschillende manieren prima verplaatsen. Zo zijn bus en trein goede en ook zeer voordelige manieren van vervoer, maar ook met de auto kun je er prima uit de voeten. De infrastructuur in het land is echter een drama, dus verbaas je er vooral niet over als je gaten van twee bij twee meter in de weg ziet. Dit komt in heel Moldavië voor. De motor is hierdoor ook niet het meest geschikte voertuig in dit land.

Bezienswaardig


In Moldavië zijn er een aantal dingen die je gewoon gezien of gedaan moet hebben, die je alle facetten van het land goed doen herkennen en waardoor je waardering krijgt voor een land dat meer negatief dan positief genoemd wordt. Hieronder volgen wat hotspots:

Chisinau
De hoofdstad van Moldavië is een zeer veelzijdige stad met allerlei leuke mogelijkheden. Je proeft er de oude Sovjetsferen door de groteske gebouwen, maar tegelijkertijd ook de afkeer tegen het oude regime, want je vindt er bijvoorbeeld nergens beeltenissen van Sovjetleiders of andere iconen. Deze tweestrijd is prachtig terug te vinden in Chisinau. Verder is het uitgaansleven echt indrukwekkend te noemen, met volle discotheken, zelfs op maandagavond, en volle restaurants in de hoofdstraten. Het is een stad met vele mogelijkheden waaraan je niet ziet dat de rest van het land nog in grote armoede leeft.

Wijntour
Ga op een wijntour en ontdek zo zelf hoe de diverse Moldavische wijnen gemaakt worden. Er is uiteraard ook voldoende gelegenheid om te proeven en om wijnen te kopen.

Orheiul Vechi
Je vindt hier niet alleen een van de meest bijzondere vergezichten die je ooit gezien hebt, je kunt ook nog eens zien hoe 14e-eeuwse monniken hier leefden in uitgehakte kloosters in de rotsen. Een hele bijzondere plek in Moldavië waar je zowaar nog wel eens een toerist tegen kunt komen.

Transdnestië
Het verhaal van dit afgescheiden staatje doet mensen vaak nog wel eens glimlachen. Transdnestië is afgescheiden van Moldavië maar wordt officieel niet erkend door de wereldgemeenschap. Met andere woorden, het bestaanrecht van dit ‘staatje’ is niet meer dan een façade en biedt vooral de mogelijkheid aan allerlei criminelen om, zonder al te veel aandacht van de buitenwereld, duistere zaakjes te doen. Transdnestië is misschien wel de laatste echte Sovjetenclave in de wereld en je vindt er dan ook nog veel terug van de oude Sovjet-Unie. Kijk niet op van de grote beelden van Lenin, een veelvoud aan Sovjetvlaggen en kranten vol propaganda. Een bezoek aan Transdnestië is uniek, maar niet zonder gevaren met corrupte douaniers en een door de politieke problemen schommelend toeristenbeleid.

Stranden en Actief


Stranden

Moldavië grenst nergens aan een zee en er zijn dan ook geen stranden.

Actief

Wat activiteiten betreft is Moldavië echt het kleine broertje van Roemenië. Je kunt er van alles, zoals wintersporten, wandelen, fietsen, paardrijden, klimmen, maar is het telkens net iets minder spectaculair dan bij het buurland. Je kunt je lokaal over de mogelijkheden laten informeren en de diverse activiteiten kunnen zeker beoefend worden. Toch zijn ze zeker niet de speerpunten van het land, waarbij het proeven van de cultuur, het leren kennen van de mensen en de geschiedenis, een bezoek vooral interessant maken.

Communicatie


Communicatie

Moldavië, straatbeeldBijna overal in Moldavië kun je prima bellen met je mobieltje, internetten en een kaartje sturen. Alleen in Transdnestië heb je zelden bereik met je mobiele telefoon.

Taal

Het Moldavisch lijkt sterk op het Roemeens, maar is meer een dialect van deze taal. Ook Russisch spreekt men in veel delen van het land en in de deelstaat Gagauzia hoor je vaak Turks.

Media

In Moldavië vind je diverse lokale en Oost-Europese kranten en tijdschriften. De media is wel eenzijdig en in bepaalde mate beïnvloed door de regering. Dit geldt ook voor radio en televisie.

Douane


Reisdocumenten

Voor Moldavië dien je een toeristenvisum te hebben. Dit kan gewoon aan de grens geregeld worden. Het duurt misschien een uurtje of langer en kost rond de € 50, maar echte problemen zal het niet opleveren.

In- en uitvoer

Neem vooral niet teveel mee naar Moldavië zodat je nog wat ruimte over hebt voor die heerlijke wijnen en cognacs. Let hierbij wel op de officieel toegestane hoeveelheden.

Gezondheid


Gezondheid

Zorg dat je een goede verzekering hebt en dat je eventuele medicijnen bij je hebt. Doe je dat, dan kan je weinig gebeuren in Moldavië, waar geen bijzondere gezondheidsrisico’s gelden.

Gehandicapten

Het is alles behalve gemakkelijk om, als gehandicapte, Moldavië te leren kennen. De infrastructuur, met oneffen paden, hoge stoepen en kuilen in de weg, is zo dramatisch dat het steeds weer een crime is om je te verplaatsen. Groepsreizen voor gehandicapten zijn wel mogelijk en laat je dan ook vooral niet ontmoedigen om een bezoekje aan het land te brengen. Mensen zullen je altijd proberen te helpen en er zijn genoeg leuke activiteiten die je, met een beetje hulp, kunt ondernemen.

Drinkwater

Het water uit de kraan is drinkbaar voor locals, maar het is aan te raden om als toerist water uit flessen te nuttigen.

Geldzaken


Geldzaken

MoldaviëDe munteenheid van Moldavië is de lei. Ook in Roemenië is dit de officiële munteenheid, maar de Roemeense lei heeft andere biljetten en verschilt in waarde van de Moldavische. Let op: Transdnestië heeft een eigen munteenheid die je er kunt inwisselen voor dollars, euro’s en voor lei.  Banken, wisselkantoren en pinautomaten vind je in de grote steden.

Fooi

Net als in Nederland geldt 10% van de rekening, afhangend van hoe tevreden je bent. Bij mensen die een dienst verlenen, zoals buschauffeurs of gidsen kun je ook fooi geven.

Afdingen

In winkels is het niet de bedoeling dat je gaat afdingen, maar op markten en bij stalletjes kun je een poging wagen. Aan de andere kant is Moldavië zo goedkoop en non-toeristisch dat je je kunt afvragen of afdingen wel een reële optie is. Laat die mensen lekker wat bijverdienen!

Praktische informatie


Accommodatie

Camping
Verwacht hier geen campings zoals je ze gewend bent in Frankrijk of Duitsland, met heet water en goede voorzieningen. Het is redelijk primitief allemaal, maar als je van een beetje avontuur houdt best te doen. Je mag bijna overal wildkamperen dus je kunt je tentje zo’n beetje overal wel wegzetten.

Hotel
Hotels zijn er in alle soorten en maten te vinden en variëren dus ook in prijs en kwaliteit. Voor de westerse toerist is dit, bij gebrek aan hostels of andere vormen van accommodatie, de meest gangbare vorm van verblijf.

Adressen

Nederlands consulaat Moldavie, Nicolea Iorga 18, 2012 Chisinau, tel. +373 22238994, email robert.deGroof@efeb.md.

Ambassade van de Republiek Moldavië: Rue Tenbosch 54, B-1050 Brussel, Tel 00-322/732 96 59, Fax: 00-322/732 96 60, E-mail: molda@advalvas.be

Feestdagen

1 januari  Nieuwjaar
8 maart  Vrouwendag
maart/april
Pasen (orthodox en katholiek)
27 april  Herdenkingsdag
1 mei
Dag van de Arbeid
9 mei
Overwinningsdag
27 augustus
Dag van de Onafhankelijkheid
31 augustus
Nationale Talendag

Kinderen

Moldavië is een land dat misschien niet bijzonder geschikt is voor kinderen, maar waar je met een beetje creativiteit en improvisatietalent een hele leuke tijd kunt hebben. Simpele zaken als een kinderzitje in een restaurant of een keur aan leuke attracties voor kinderen zijn niet altijd even goed te vinden, dus plan van tevoren goed in wat je graag wilt doen in je vakantie.

Openingstijden

De meeste banken zijn open van 9.00 tot 15.00 uur, de meeste winkels van 9.00 tot 18.00/19.00 uur.

Tijdsverschil

In Moldavië is het in de zomertijd dezelfde tijd als in Nederland en België, in de wintertijd is het er een uur later.

Moldavië, politieauto Veiligheid

Omdat er in Moldavië ook weinig toeristen komen en omdat er aardig wat beveiliging op straat loopt, vind je er weinig criminaliteit op straat. Wel is het mogelijk dat je bij bepaalde instanties een paar lei neer moet leggen om een politieagent of douanier ‘te overtuigen van je goede bedoelingen’. Verder vind je er veel zwerfhonden die overigens juist vaak heel bang zijn voor mensen en je meestal met rust zullen laten. Kortom, in principe is het land gewoon veilig, maar wees wel op je hoede. Net als in elk ander Europees land dus. Doe je dat, dan heb je ook in Moldavië een prima vakantie.

 

 

Ook te lezen op http://www.travelreport.nl


Advertorial voor Issue Magazine: Dasi International

Posted on 16/5/2006 at 09:30 - 0 Comments - Post Comment - Link

Voor deze rubriek reisde Issue af naar Etten-Leur, waar we aan de Markt een exclusieve kapsalon vinden met internationale allure. Niet voor niets heeft deze salon een grote vaste klantenkring, want Dasi International staat vooral bekend om de deskundige service en grote klantvriendelijkheid. Een unieke salon in hartje West-Brabant.

 

Bij binnenkomst is het meteen al duidelijk, dat we hier niet te maken hebben met een gewone kapsalon. De strakke, trendy inrichting, waarbij de diverse haar-en verzorgingsproducten op creatieve wijze zijn geïntegreerd met het meubilair, creëert veel sfeer. Moderne kleuren zoals paars en roze geven de zaak daarbij een warme uitstraling. Eigenaar JefthaTakarindingan is trots op zijn zaak en heeft hart voor al zijn klanten: “Mensen komen uit heel de regio naar Dasi International voor onze kwaliteit en klantvriendelijkheid. Onze kniptechnieken zijn vrij uniek en de haarkleurlijnen die we gebruiken zijn altijd afgestemd op de laatste trends en ontwikkelingen.”

 

Internationale shows

 

Het team van Dasi International is erg goed op de hoogte van de laatste trends op het gebied van verzorging en mode. “We wonen regelmatig vakseminars bij en bezoeken shows in binnen- en buitenland. Zo waren we recentelijk nog in Barcelona, Londen en Schotland en staat een bezoek aan New York en Las Vegas op het programma. Verder delen we regelmatig grote shows, zoals laatst de Ladies Night bij RBC. Een hartstikke leuke show voor de gasten, maar ook goed voor onze teambuilding”, aldus Jeftha, die bij Dasi International met 10 deskundige kapsters samenwerkt. “Omdat we goed op de hoogte zijn van internationale trends kunnen we een hele goede service bieden”, vervolgt Jeftha, die zelf al vele malen prijzen heeft gewonnen in de kappersbranche.

 

Gwendesign

 

De goede service en kwaliteit van Dasi International gaat ook aan bekende Nederlanders niet voorbij. Zo vinden we vandaag niemand minder dan Gwen Winkel in de kapperstoel. Gwen is natuurlijk bekend als winnares van een bekend televisieprogramma en is momenteel druk met haar internetbedrijf Gwendesign, waarvoor ze haar eigen sieradenlijn ontwerpt. Vanuit de kapperstoel vertelt ze daar iets meer over: “Ik ontwerp en maak al jaren ringen en halssieraden en ik geef ook workshops op beurzen of bij mensen thuis. Ik werk daarbij vooral met edelstenen, sterling zilver en zoetwaterparels, materialen die ik van jongs af aan al erg mooi vind. Ik ben een creatief persoon en vind het hartstikke leuk om sieraden voor mensen te ontwerpen. Ik zie mijn sieraden graag als kunstwerkjes. Elk sieraad is uniek en natuurlijk exclusief. Binnenkort liggen ze ook bij Dasi International in de salon”, aldus Gwen, die ondanks haar drukke schema, geregeld tijd maakt voor een bezoekje aan Jeftha. “Hij is een goede vriend van me en een hele goede kapper. Hij voelt feilloos aan wat ik wil en hij komt altijd met leuke, frisse ideeën. Ik vind het dan ook helemaal niet erg om geregeld vanuit Bergen op Zoom naar Etten-Leur te komen.” Jeftha : “Ik vind het ook gewoon hartstikke leuk om het haar van Gwen te doen!”

 

Vaste klanten

 

Dasi International doet veel meer met de klanten dan alleen het pure kappen. Jeftha: “We hebben ook een schoonheidssalon en een nagelstudio, zodat we mensen nog beter kunnen adviseren over hun uiterlijke verzorging. Dit schept vaak een hele intensieve band met klanten. Je leert mensen goed kennen goed kennen en dat werkt erg prettig.” Voor diezelfde klanten organiseert Dasi veel leuke extra activiteiten, zoals een wijnproeverij, kindermiddagen en een kerstshow. Jeftha: “Deze activiteiten hebben in eerste instantie niet veel met kappen te maken, maar geven wel de mogelijkheid om elkaar, op een leuke manier, beter te leren kennen.”

 

Enthousiasme en de klantvriendelijkheid van de medewerkers is overduidelijk als je Dasi International binnenstapt. De sfeer is er hip, maar ook laagdrempelig en het brede scala aan mogelijkheden voor uiterlijke verzorging en leuke activiteiten, zorgen ervoor dat alle soorten klanten zich hier op hun plaats voelen. “We zien mensen graag tevreden de salon verlaten en doen er alles aan om dat voor elkaar te krijgen.”

 

Dasi International

Meesterkappers

 

Ook te lezen in Issue Magazine Juni 2006


« Last Page :: Next Page »
Hosting door HQ ICT Systeembeheer