Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Amsterdam >> Berlijn

24/1/2008 - Nous sommes arrive

Ja!
Zo zijn er ineens alweer 24 dagen voorbij gegaan in het nieuwe jaar 2008, keken wij elkaar laatst aan, en vroegen ons af: wat valt er nu nog te vertellen aan onze Nederlandse vrienden voor het blog? En eigenlijk wisten we het niet zo goed. We begonnen met dit blog voor onze vrienden en famiie, zodat ze konden volgen hoe onze eerste Duitse schreden eruit zagen, maar moeten nu constateren: de eerste schreden zijn gezet, het gaat eigenlijk allemaal erg goed. Daarmee concluderen wij dan ook tevreden, een natuurlijke ontwikkeling, we hoeven het blog niet meer zo nodig te updaten.

Bij deze dus: voorlopig geen nieuwe entries in dit blog, wegens een gebrek aan onwennigheid in Duitsland, om het zo maar te zeggen.

Check de Hyves, of bel eens op, of tot vast weer snel in Nederland. Nieuwe foto's blijven natuurlijk heeel regelmatig op FLICKR verschijnen.

Bedankt voor het lezen een en fijn jaar gewenst allemaal!

Mirjam en Thijs
Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

20/12/2007 - Het jaar 2*0*0*7


... En toen was er weer een jaar voorbij. En wat voor jaar! Ons eerste volledige jaar in Berlijn.

2007 begon nog wat onwennig, we waren immers pas een maand of drie daarvoor verhuisd. En het was hartje winter en dan is Berlijn niet op zijn best. In maart ontstond zelfs even twijfel - hadden we wel de juiste beslissing genomen? Reikhalzend keken we uit naar ons weekend in Nederland eind die maand. De bezoekjes dat voorjaar, drie stuks in korte tijd, zorgden ook steeds even voor verwarring over onze keuze om te emigreren. Was het in Nederland niet veel leuker en gezelliger? We bevonden ons duidelijk nog steeds in de twilight zone tussen Duitsland en Nederland.

Maar de temperatuur ging omhoog, ons humeur verbeterde en er stonden regelmatig Nederlanders op de stoep. En toen kwam de zomer; die lange, warme, drukke, gezellige, enerverende zomer. Met niet alleen veel bezoek uit Nederland, maar ook steeds meer afspraken met mede-Berlijners. Toen we op een zomeravond samen aan de cocktails zaten, beseften we dat we eindelijk 'geland' waren in Berlijn. Berlijn is nu ons thuis, we voelen ons er op ons gemak. Natuurlijk, er blijven verschillen, taalprobleempjes en kleine ongemakken. Maar kleine ongemakken zijn overal, die hadden we in Amsterdam ook.

Na een feestweek in Nederland half augustus hadden we ook echt weer zin om naar 'huis' te gaan, naar ons heerlijk rustige appartement aan de Dunckerstrasse nummer 5. Aan het einde van het jaar kijken we tevreden terug op 2007 en zijn we er trots op dat we hier onze draai gevonden hebben. We hebben Berlijnse vrienden, Berlijnse stamkroegen en Berlijnse werkzaamheden. De vaste afhaalvietnamees kent ons en de serveerster bij wie we in het weekend vaak 'tripledeckers' bestellen ook.

We kunnen het nu echt hardop zeggen: Wir sind Berliner!

Vanavond gaan we lekker naar de knusse Weihnachtsmarkt in de Kulturbrauerei. En dan drinken we een glühwein op jullie allemaal. Happy holidays!

*******************************************************************************************************************

Ter afsluiting van het jaar hier nog even onze eindlijstjes van 2007:

THIJS

Films:
1. Control
2. Shut Up And Sing
3. Notes On A Scandal
4. Little Children
5. Stranger Than Fiction
6. Sicko
7. Reign Over Me

Albums:
1. Neon Bible - The Arcade Fire
2. Back To Black - Amy Winehouse
3. Shorland - Moke
4. Dark On Fire - Turin Brakes
5. The Reminder  - Feist
6. Costello Music  - The Fratellis
7. Made Of Bricks - Kate Nash
8. Overpowered - Roisin Murphy

Concerten:
Steely Dan - Zitadelle Berlin op 15 juli
(en ook Moke bij London Calling, Feist in het Schillertheather, Arcade Fire in Columbiahalle en op Lowlands en Hurricane, Snow Patrol in Columbiahalle, The Fratellis in het Kesselhaus, Kate Nash op Lowlands, Live Earth in Wembley, Travis op Rock Am Ring, Turin Brakes in Glasgow...)

Song(s) van het jaar:
Indian Summer - America
Let Me Know - Roisin Murphy
Here Comes The Summer - Moke
Stalker - Turin Brakes

MIRJAM

Films:
1. Control
2. Reign over me
3. Atonement
4. Shut up and sing
5. Sicko
6. Notes on a Scandal

Abums:
1. Kate Nash - Made of Bricks
2. Fratellis - Costello Music
3. Arcade Fire - Neon Bible
4. Amy Winehouse - Back to Black
5. Radiohead - In Rainbows
6. Feist - The Reminder
7. Kula Shaker - Strangefolk
8. Travis - The Boy with no Name
9. Moke - Shorland
10. KT Tunstall - Drastic Fantastic

Concerten:
1. Snow Patrol @ Columbiahalle Berlin
2. Moke @ London Calling Amsterdam
3. Fratellis @ Club Frannz Berlin
4. Kula Shaker @ Lido Berlin
5. Klaxons @ Lido Berlin
6. Stereophonics @ Lido Berlin
7. Travis @ Melkweg Amsterdam

Met een aparte vermelding voor Live Earth @ Wembley London

En de song van het jaar?
Wordt dat Moke met Last Chance, omdat ik zo verdomde trots op ze ben? Kies ik Klaxons met Golden Skans? Of toch Justin Timberlake met Lovestoned? Nee het wordt The Fratellis met A Whistle for the Choir, want om zo'n onweerstaanbaar meezingrefrein kun je niet heen.
Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

29/11/2007 - Klein eiland, groot plezier


Caramba! Wat een stad! Ook al waren we al eerder in New York geweest, de stad sloeg ons ook dit keer keihard met de over-the-top-hamer op de kop. Hoger, groter, langer, glitterender, stijlvoller, energieker, gekker, stijlvoller, cooler, mooier, gezelliger, krankzinniger en paradoxaler dan elke andere wereldstad. Het blijft adembenemend om de skyline te zien en dat deden we dan ook veelvuldig - vanaf de veerboot naar Staten Island, vanaf de Brooklyn Bridge en uiteraard vanaf het dak van een van de wolkenkrabbers.We zagen Central Park in de vroege morgen, wandelden langs de Upper East en West Side, gingen met de Staten Island ferry langs het Vrijheidsbeeld, waren verbaasd over het piepkleine Wall Street, even zo verbaasd dat er alweer treinen rijden onder het World Trade Center, aten sjiek biefstuk met Boris en Britta, zagen op zondagochtend de vele gospelkerkjes in Harlem, worstelden ons door de menigte op 5th Avenue, vluchtten voor de drukte in Macy's, zagen de zon ondergaan op Brooklyn Bridge, keken in een prachtig oud filmtheater naar Anton Corbijn's Control, slenterden door het knusse Greenwich Village, aten bagels met cream cheese, bezochten Chelsea, shopten in Soho, dronken Belgisch bier in de Lower East Side, brachten de ochtend door in het MoMA en liepen liepen liepen liepen liepen liepen block na block tot we erbij neervielen (Thijs z'n record is 62 aan een stuk).


Gezegend zijn wij die zulke mooie dingen mogen meemaken op zo'n klein eiland. Dat eiland kochten we in 1626 van de indianen voor 60 florijnen, maar moesten we in 1664 weer afstaan aan de Engelsen. Maar of je het nu Nieuw Amsterdam, New York of Neu Köln noemt: het blijft de coolste plek op aarde. Caramba!

Hele vele mooie foto's staan inmiddels op Flickr!
Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

22/11/2007 - NYC

'Start spreading the news, I'm leaving today'
(nu ja, morgenochtend om precies te zijn...)

Mirjam hier. Morgen vliegen we naar New York, yes yes YES! We hebben er zin an! Vooral in het eenvoudigweg rondwandelen door Manhattan en maar zien wat je tegenkomt. Met een paar uitstapjes naar Brooklyn en Staten Island, maar we zullen ons voornamelijk tussen de wolkenkrabbers begeven. De kerstlichtjes schijnen er alweer te zijn dus we dompelen ons volledig in het pre-feestdagengevoel. En de wisselkoers met de dollar is nog belachelijk voordelig ook (moeten ze maar niet zoveel oorlog voeren, die Amerikanen...)

Verder gaat alles hier goed, gisteren hebben Thijs + ik met Sabine + Cornelius mijn verjaardag gevierd in een tof restaurantje in Mitte en daarna nog een Cosmopolitan in de zoveelste hippe bar (hoeveel van die tentjes zijn hier in godsnaam?!). Bedankt trouwens voor de felicitaties/kaartjes/cadeautjes! Vanavond heb ik een 'Ladies Night' met Britta, Sabine en een paar andere meiden. En volgend weekend hebben we een feestje van een collega van Thijs; Dominik. Zo maak je de donkere dagen voor kerst wel vol. Handig ook dat al die Universal-mensen hier ook pas een paar jaar wonen en hun vaste vriendenkring zich ook vaak honderden kilometers verderop bevindt.

Wat kan ik nog meer vertellen? Ik heb er weer een nieuwe opdrachtgever bij: De Pers. Zoals het er nu uitziet ga ik een stukje schrijven over de Babelsberg filmstudio's, waar de ene na de andere Hollywoodfilm wordt opgenomen. En verder ben ik in gesprek met een paar rondleidingbedrijven om een tour samen te stellen langs locaties uit beroemde films. Thijs heeft ondertussen promotie gemaakt bij Universal: hij is hu hoofd van de rock-afdeling. Ik heb hem al omgedoopt tot 'ROCKMEISTER MANTEL'. Hij is nu ook verantwoordelijk voor grote acts als U2 en Metallica. Ist doch supergeil, oder?

Volgende week ongetwijfeld enthousiaste verhalen vanuit NYC, waar onze Berlijnse vrienden Boris en Britta trouwens toevallig ook zijn, hoe bizar is dat?

Bis zum nächsten Mal!
Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

11/11/2007 - Kino

Als je in een ander land gaat wonen, deel je je leven ineens anders in. Zo gewend als je bent aan de sociale routine, zo anders wordt het als je niemand kent. Althans, niemand om in het weekend dingen mee te doen. Weekenden, zonder het blauwe theehuis, zonder HBC5, Paradiso avonden, de Koe, afspraken, e.d. Dat is even wennen. Aan de andere kant is het ook erg leuk ineens heel veel tijd te hebben, als veel sociale 'verplichtingen' wegvallen. Alle tijd bijvoorbeeld om weer eens lekker veel naar de bioscoop te gaan. Als ik zo terugkijk op 2007, dan neemt de film een grote plaats in!

Mirjam was in Nederland filmrecensente, had dus ook alles altijd al gezien. Nu dus niet meer! Er zijn eigenlijk een paar geweldige films uitgekomen als ik er over nadenk. Deze hebben we dit jaar gezien (ik vergeet er vast ook nog en paar):

Stranger Than Fiction, The Queen, Music and Lyrics, Das Leben Der Anderen, Spiderman III, Shut Up And Sing, Reign On Me, Little Children, Sicko, Michael Clayton, Knocked Up, Notes On A Scandal, The Simpsons Movie, Der Rote Elvis, Blow Up (oke, is een klassieker, maar wij zagen hem in de Lichtblick Kino op de Kastanien Allee - waar ze klassiekers tonen voor maximaal 35 mensen).

Dan nu het onvermijdelijke lijstje:
1. Shut Up and Sing (geweldige documentaire over the Dixie Chicks die met hun anti-Bush opmerking heel Amerika over zich heenkregen in 2003)
2. Das Leben Der Anderen (jahaa, komt uit 2006, maar wat een verschrikkelijk goeie film)
3. Little Children (sterke staaltje Amerikaanse suburban beklemming, een gegeven sinds American Beauty)
4. Stranger Than Fiction (geweldige film over 'Harold' die ineens een voice-over stem hoort, waarna blijkt dat hij de hoofdpersoon in een boek is en hij wanhopig de schrijfster probeert te zoeken om te voorkomen dat het niet slecht met hem afloopt)
5. The Queen (Helen Mirren. Geweldig)
6. Reign On Me (geflopte film met Adam Sandler die leidt aan post-trauma van 9/11)
7. Notes On A Scandal (ook al zo goed. Lerares Cate Blanchett komt onder ongezonde invloed van lesbische oudere vrijgezelle lerares)
8. Sicko (goed, je moet een beetje door zijn stijl heen prikken, maar Michael Moore legt wel de vinger op de zere plek)
9. Michael Clayton (niet heel bijzonder, maar toch wel aardige thriller 'volgens het boekje' met George Clooney)
10. Music And Lyrics (ik moet toch een nummer 10 hebben)

In de categorie ga dat NIET zien: The Simpsons (wat jammer).

Op naar 2008!
Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

6/11/2007 - Op bezoek bij Charlotte


En weer een drukke week voorbij... Na een bliksembezoek aan Nederland kwam ik (Mirjam) met tassen vol chocoladeletters, nasikruiden en boeken van Scheltema terug. Mijn vader reisde met me mee en bleef tot vanochtend. We bezochten onder andere Schloß Charlottenburg in het verre Westen. Nu weer hard aan het werk terwijl de blaadjes inmiddels hard van de bomen waaien. Check de foto's van de afgelopen dagen op Flickr (klik op link rechts).
Comments (2) :: Post A Comment! :: Permanent Link

29/10/2007 - Voordat de bom valt

Ahoy!

Afgelopen weekend was Bas hier. Op het programma stond onder meer een bezoek aan het 'Story of Berlin' museum aan de Kurfürstendamm. Twee verdiepingen lager dan dit enigszins chaotische, maar sympathieke museum ligt een voormalige parkeergarage die ten tijde van de Koude Oorlog (ergens begin jaren zeventig) werd ingericht als atoombunker. Een kleine 3600 mensen konden voor veel geld een plaats reserveren in deze bunker, die beschutting moest bieden tijdens een nucleaire aanval. De bunker hield radioactieve straling buiten, maar als de atoombom binnen een straal van twee kilometer van de bunker zou vallen, zou de bunker verwoest worden door de kracht van de bom zelf en was het alsnog gedaan met de veiigheid

Achter de voordeur van deze bunker ('1 voor 1 betreden!' stond in rode waarschuwingsletters boven de deur) bevond zich een halletje waar de gelukkigen zich met dertig tegelijk moesten uitkleden en douchen, voor het geval dat ze al wat radioactieve straling hadden opgevangen. De stalen sproeiers aan het plafond riepen meteen associaties op met een heel ander deel van het roerige Duitse verleen. In het 'douchehalletje' wees de rondleider ons meteen op een potientieel probleem: waar moesten al die duizenden mensen hun besmette kleding laten? Naar buiten gooien was geen optie met al die ongelukkigen die ongetwijfeld stonden te dringen achter de deur, mee naar binnen nemen kon uiteraard ook niet.


Achter een tweede deur lag de daadwerkelijke bunker. Wat meteen opviel waren de gammele ijzeren klapbedjes die in eindeloos lange rijen stonden opgesteld. De piepkleine bedjes stonden dicht bij elkaar met ertussen slechts een smalle doorgang. Zo ongeveer 90% van de bunker was gevuld met deze stapelklapbedjes. Twee kleine wc-ruimtes hadden de bunkerbewoners om hun behoefte te doen en zich schoon te maken. De keuken was klein en had slechts 1 fornuis - warm eten was er alleen voor ouderen, kinderen en zieken. Voor die zieken was er een kleine ruimte waar ze verzorgd konden worden. Ook was er een luchtzuiveringsinstallatie, maar die produceerde volgens de rondleider niet genoeg zuurstof om iedereen te voorzien, maar dat had ook zo zijn voordelen: zo bleef iedereen lekker duf en kon er geen paniek uitbreken.

Wisten de mensen die een plaats in deze bunker hadden gereserveerd waar ze terecht kwamen? Dat ze voor hun duizenden Deutschmarke in erbarmelijke omstandigheden moesten leven? Maar dan vertelt de rondleider dat het plan was om deze mensen hier slechts twee weken te laten verblijven. Daarna, dachten autoriteiten, zou het stralingsniveau voldoende gedaald zijn om de bunkerbewoners veilig buiten de stad te brengen. Inmiddels weten we dat het veel langer duurt voordat het radioactieve gevaar voorbij is.

Er schijnen 30 van dit soort bunker in Berlijn te zijn. Althans, dat zijn de bunkers waar we het bestaan van kennen. Het zou me niets verbazen als er nog een paar geheime schuilkelders zijn voor regeringsleiders en andere vooraanstaanden, mocht het nodig zijn die in veiligheid te brengen - om wat voor reden dan ook. En ik denk niet dat die ook zoveel geld moeten betalen voor een 'veilige' schuilplek.
Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

22/10/2007 - Najaarsplannen


Hierboven vind je de nieuwe mijlpaal in mijn (Mirjam's) carriere; een publicatie in een dagblad, NRC Handelsblad nog wel. Een kort stukje nog dit keer, maar binnenkort verschijnt een groter artikel - over de Berlijnse popmuziekscene. Een belangrijke stap voor een eenvoudige freelance journalist als ik, beter dan NRC wordt het niet in journalistenland.

Wat is er verder nog aan de hand? Volgende week ben ik even op bliksembezoek in Nederland, voornamelijk voor een aantal zakelijke afspraken en Thijs gaat deze week een nachtje naar Brighton voor Kate Nash, het leukste nieuwe talent aan de Britse muziekhorizon. Verder krijgen we na een paar maanden stilte opeens weer veel bezoek. Donderdag komt Bas een paar dagen langs, volgend weekend is mijn vader hier en het weekend daarna zijn Patrick en Daan in town. Daarnaast hebben we ook hier aardig wat etentjes en borreltjes met onze Berlijnse vrienden. Allemaal goed en leuk dus.

En dan moet het leukste nog komen. Op 23 november - twee dagen naar mijn verjaardag - stappen Thijs en ik op het vliegtuig naar de stad der steden, de metropool der metropolen, de stad die nooit slaapt: New York City! Als verjaardagscadeau heeft Thijs vijf nachten in het überhippe Hudson hotel geboekt. Voorpret is in dit geval een understatement, we tellen de weken af tot we erheen kunnen.

En dan is het alweer december en kunnen we weer aan de Jägertee en Glühwein op een van de vele kerstmarkten hier in de stad. We zijn trouwens zowel met kerst als oud&nieuw in Nederland en hopen jullie dan ergens te zien!
Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

15/10/2007 - We zijn er weer!


Het leek wel een soapserie hier bij huize Mantel und Groen. Laptop niet ernstig kapot, oh ja, toch wel, harde schijf kaduuk (help!), oh nee, nog erger; hele laptop kaput maar wel nog harde schijf gered.  Anderhalve week , 36 grijze haren en het plunderen van de spaarrekening verder staat hier voor me een gloednieuwe MacBook met breedbeeldscherm en allerlei nieuwe snufjes die de oude niet had. Zijn arme voorganger was pas ruim 2,5 jaar oud, maar da´s tegenwoordig blijkbaar de looptijd van die dingen. Laptop 1 wordt nu begraven en laptop 2 mag nu het zware werk overnemen.

Een van die leuke nieuwe snufjes die we nu hebben is de 'Photobooth', een soort pasfotohokje met leuke effecten (zie boven).  Meer nieuwe foto's op Flickr! Nu weer verder met het aansluiten van de oude harde schijf (help! waarom werkt die installatie-cd niet?)
Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

11/10/2007 - Laptob...

Well..... de Laptop doet het niet meer. Ligt bij de Computerreparateur. Dat betekent dat we misschien alle data van de harde schijf kwijt zijn. En laten we nou de laatste 12 maanden geen back-up hebben gemaakt. Dat zijn toch gauw bijvoorbeeld 1000 foto's moet je maar denken, en wel alle foto's totnutoe uit Berlijn. Gelukkig hebben we Flickr nog, maar fraai is het allemaal niet. en hebben we het nog niet eens over de Word Docs en mp3s, onder meer de legaal gekochte... Nou ja. "Daumen drucken" dan maar. En tsja, dat was de reden dat er de laatste twee weken geen update is gekomen. We will keep you posted. Of: "wir halten Euch auf den Laufenden".

Groeten uit een inmiddels koud, maar kraakhelder en herfstig Berlijn.

T&M

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

1/10/2007 - Dit is geen verhaal over doedelzakken en kilts...


Helloooooo again,
Ja, wij zijn net terug uit Schotland. Drie nachten in Glasgow! Wat een te gekke stad. Voor Fräulein Grün niks nieuws, maar ik (Thijs) was er nog nooit geweest. In juni was ik bij Rock Am Ring en bracht ik de hele avond met Jon Lawler door, de zanger van The Fratellis. Hij vertelde toen al dat hij in september voor 10.000 man in zijn hometown zijn toer zou afsluiten. Of ik ook kwam... Nu ja, Mirjam en ik boekten dan maar een stedentripje, toch al een van onze favoriete bezigheden. Mirjam had er zoete herinneringen liggen, van een youth hosteltripje op haar 17de, dus zo gezegd...

Op vrijdag kwamen we erachter dat nog een favoriete band van mij optrad, Turin Brakes, en in een verbouwde kerk voor 500 man! Hoewel het uitverkocht was, konden we toch kaarten aan de deur kopen en zo begon het weekend goed. Al gauw bleek ook hoe leuk, gezellig, verwelkomend, muzikaal en vooral mooi Glasgow is. Prachtige oude gebouwen uit een rijk verleden in een betrekkelijk klein centrum, van waaruit je gemakkelijk naar het gezellige West End loopt. Op zaterdag bekeken we zoveel mogelijk, onder meer de Universiteit van Glasgow, op een heuvel, met aan de voet ervan een prachtig park met mooie beginnende hersftkleuren. Voor de verandering regende het niet in Glasgow, het hele weekend niet. Het was mooi en rustig herfstweer en aangenaam voor een wandeling. Dat overdreven we dan we weer zo erg, dat ik nu nog pijn in mijn voeten heb. Anyway... 's Avonds naar het Scottish Exhibition and Conference Centre (SECC), waar The Fratellis het huzarenstuk uit hun carrière opvoerden. Het blijft een bizar, maar vermakelijk fenomeen om, nadat het licht uit is gegaan en bovenstaande rode schermen oplichten, als op commando een paar liter Schots bier door de lucht te zien vliegen. De in allerijl met plastic afgedekte mengtafel bleef droog, net als wij vanaf onze seats. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het geluid niet geweldig was, en ook de show wat "showeriger" had gemogen, maar die 10.000 Schotten wonden ze hoe dan ook met speels gemak om de vinger. Na afloop mochten we nog een paar Beck's drinken, samen met 120 andere genodigden, en complimenteerden we Jon met zijn succes.

Zondag gingen we eerst naar The Lighthouse, een designmuseum dat huist in een gebouw van Charles Rennie Mackintosch, de beroemde Glaswegian architect en ontwerper. Vanuit de toren van het gebouw (135 treden) had je een mooi uitzicht over de binnenstad. Daarna moest er gewinkeld worden. Mirjam kon niet anders, ze heeft nu oranje laarsjes, ansichtkaarten, een Mackintosch-spiegeltje, nieuwe kleren, en weet ik wat niet meer. (Om precies te zijn een pittig strapless broekpakje en fifties vestje van Urban Outfitters, nep-Uggs voor £12.99, en die oranje slouch boots komen uiteraard van Topshop - Thijs kocht trouwens platen en muziekboeken, ook heel leuk. x M)

Tegen het einde van de middag gingen we nog gauw even naar het beroemdste museum van Glasgow; Kelvingrove Art Gallery and Museum, waar Kylie Minogue haar jurkjes tentoonstelde - naast Hollandse meesters als Van Goyen, Rembrandt, en Ruysdael. En 's avonds via lekkere Strawberry Cheesecake en Apple Crumble nog terug naar het pittoreske Ashton Lane, waar een groot aantal straatmuzikanten geld stonden op te halen voor Oxfam. Daarna lekker Indiaas eten en vervolgens naar de film (Michael Clayton met George Clooney in de hoofdrol, in een mooie kleine bioscoop). Toen konden we niet meer lopen en namen we een taxi naar ons hotel.

Met pijn in ons hart - en onze voeten - namen we afscheid van de Schotse hartelijkheid en behulpzaamheid (wat heerlijk als een buschauffeur gewoon uitgebreid de tijd neemt om je vraag te beantwoorden...) en vooral van de manier waarop de Schotten bij live muziek (of dat nu in een concertzaal of op straat is) meteen hun longen uit hun lijf zingen.


De visuele variant van dit verhaal vind je natuurlijk o
p FLICKR
Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

23/9/2007 - Ain't No Party Like A Party Going On At My House
4 dagen en exact een jaar na aankomst in de Duitse Hauptstad en op de tweede dag van de Herfst, hielden wij een feestje! Jahaa, ons eerste feestje hier, "End of the summer-party". Wij ontvingen: 18 mensen, dronken 45 Becks biertjes, 2 flessen Prosecco, 6 flessen wijn. Wij kregen (zonder erom te vragen): een bos bloemen, 5 nieuwe flessen wijn, een verzamel cd met 'goeie Duits muziek' ("want er is meer dan Herbert Groenemeyer"), een boek over buitenlanders in Duitsland en hun mening over Duitsers, een boek van de Duitse komiek Hape Kerkeling (wat aardig allemaal...). Wij gingen slapen om 3:34 uur.

Nu waren we wel erg brak van hetg POPKOMM festijn, waar drie avonden lang pret te halen viel, en waar we twee van die drie avonden ook schaamteloos opgingen in alles wat Holland te bieden had, verschillende label-avonden, met optredens van Hollandse bands, en natuurlijk de ineens opduikende ouwe bekenden (journalisten, label-medewerkers, MTV-werknemers, etc.). Leuk!

Vandaag is het mooi weer, de Indian Summer! We moeten dan ook nodig de deur uit. Later foto's!
Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

19/9/2007 - * n e w s * f l a s h *

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Holadieee, het langverwachte oktobernummer van ELLE ligt eindelijk in de kiosk bij u om de hoek! Met vanaf pagina 106 de interviews met de Berlijnse stellen en op pagina 228-229 de Berlijnse hotspots.
Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

17/9/2007 - Spionnetje spelen

Net als in Nederland was het gisteren (zondag) heerlijk nazomerweer in Berlijn. Prima weer voor een verkwikkende boschwandeling. Op naar Grunewald, een enorm bosgebied ten zuidwesten van de stad, richting Wannsee en Potsdam. Mirjam was er vorig jaar al een keer met haar moeder geweest en wist dat er een heuvel was - de Teufelsberg (Duivelsberg), gemaakt van puin uit de Tweede Wereldoorlog. Vanaf S-Bahnhof Grunewald tot de top van de heuvel is al gauw een uur wandelen. Hoewel, de top kun je niet bereiken want daarbovenop prijkt een vervallen fabriek, een vreemd soort wit gebouw met drie grote witte koepels, omheind door hekwerk.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Maar opeens zagen we op een van de daken twee mensen staan! Ze stonden hoog boven de bomen en moesten een geweldig uitzicht hebben. Aha! Een avontuur! Jawel! We speurden naar een ingang en zagen al snel een gat in het hek. Hup, erdoorheen en via een overwoekerd stalen trapje naar boven: toen stonden we op het fabrieksterrein. Op goed geluk kozen we een route en zochten naar manieren om bovenop het gebouwencomplex te klimmen, maar we zagen alleen gammele brandtrapjes. Een stukje verderop dook echter een solide witte betonnen trap op. Aha! Wij naar boven, waar we eerst in een lege hal zonder muren en vol grafitti terecht kwamen. Maar we wilden naar boven en dat kon alleen via een smalle trap naast de liftschacht - in het pikdonker. Voetje voor voetje gingen we op de tast naar boven, waar onze monden openvielen van verbazing.

WAT EEN UITZICHT!
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

We stonden op het dak van het hoofgebouw, vlakbij de rare koepels, hoog boven het bos en konden heel Berlijn zien liggen. Heel in de verte een miniatuur-tv-toren op Alexanderplatz en dichterbij de funkturm van West-Berlijn en het enorme beurscomplex. Aan de andere kant glansde het Olympiastadion in de zon en in het zuiden eindeloze glooiende bossen en meren. Maar de toren van het gebouw, konden we daar misschien ook nog in? Jawel, maar via nog meer stikdonkere smalle trappen. Om ons heen klonk het onheilspellende geklapper van plastic en de wind floot griezelig door de kapotte spaanplaten verderop. Gelukkig doken al snel twee jongens met een zaklamp op en in no time waren we boven, waar de volgende attractie wachtte - een reusachtige koepel met een bizarre echo. Woorden die je zei kwamen van alle kanten terug en vooral scherpe sisgeluiden ketsten de hele koepel door. Wat is dit toch geweest? vroegen we ons steeds af. Eenmaal beneden dwaalden we nog wat door de verlaten ruimtes voordat we aan de klim naar beneden begonnen - nog nagenietend van ons jongensboekavontuur in onze zelfontdekte spookfabriek. En of het nog niet avontuurlijk genoeg was ontdekten we toen we beneden op een plattegrond keken dat de 'fabriek' een voormalig radar-afluisterstation van het Amerikaanse leger was, dat daar tijdens de Koude Oorlog de vijand in de gaten hield. Er schijnen zelfs ondergrondse bunkers en gangen te zijn. Fantastisch verhaal!

Nu zijn we weer gewoon terug in de binnenstad en is het back to business. Op woensdag start hier de Popkomm, een internationale muziekbeurs en woensdagavond gaan we naar een Nederlandse bandjesavond. Donderdagavond staat Britpopheld Paul Weller op het programma en zaterdagavond vieren we eindelijk ons eerste 'End of Summer'-huisfeestje. Jullie zijn uiteraard allemaal uitgenodigd, de festiviteiten beginnen om 21 uur! (kaasblokjes uiteraard ook van de partij - kan iemand alleen even de prikkertjes met Nederlandse vlaggetjes meenemen?)
Foto's (veeeeel dit keer) vind je op het oude vertrouwde Flickr. x
Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

8/9/2007 - Gelukkig nieuw haar!

Jahaa, na ruim een jaar was het dan eindelijk zover: Thijs ging naar de kapper voor een nieuwe haardracht. In een hippe tent om de hoek (seventiesbehangetje, je kent het wel) gingen de lange manen er resoluut af en kan hij nu weer geheel schaamteloos voor de dag komen.

En wat nog? De warme nazomer van vorig jaar lijkt zich niet te herhalen, we hebben nieuwe nachtkastjes, in de Vara-gids die dinsdag in de winkel ligt (nr. 37) staat een artikel van Mirjam over clipregisseurs en hun Wilhelmus-fantasieen (jaja, dat maakt nieuwsgierig, niet?) en Thijs is sinds zijn jaarlijkse internationale marketingmeeting in Londen weer helemaal op de hoogte van de Universal-plannen voor het komende jaar. De nieuwe haren en andere interessantigheid kun je uiteraard weer bekijken op Flickr (via het icoontje op de rechterbalk van deze pagina).

Adios amigos!
Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

30/8/2007 - Now that's entertainment

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Vrienden,
Op 27 augustus was het zover, de Kaiser Chiefs deden Hamburg aan. Niet alleen voor een concert in het Stadtpark, maar ook voor een heuse voetbalwedstrijd. Op 4 juni zat ik (Thijs) in de auto met bandleider Nick Hodgson, waar hij suggereerde dat we een volgende keer een voetbalpartij in hun promotieschema zouden kunnen opnemen. Nu bleek dat hun concert precies in de Viva Con Aqua-week viel. Dat is een project van oud St Pauli speler Benny Adrion, waarbij ze geld proberen in te zamelen voor irrigatieprojecten in Ethiopie. St Pauli is een echte 'cultvereniging', ze hebben een linkse aanhang en het logo is op veel merchandise te zien en wordt vooral door coole mensen gedragen, echt "rock 'n' roll". Het idee om een benefietwedstrijd te spelen tegen de Chiefs was gauw geboren. Na een hoop gezeur - want ze wilden het eerst ineens afzeggen omdat het allemaal te vermoeiend was, na een aantal dagen met headline shows achter elkaar - hadden we het bevestigd. St Pauli zou aantreden met een waar prominenten-team, onder meer zanger Sasha, acteur Peter Lohmeyer, presentator Tobi Schlegel. Landelijke cultheld Bela B, de drummer van de immens populaire rockgroep Die Aerzte stelde zich bereid als scheidsrechter.

Een enorm hectische dag, ik zal het jullie besparen, maar zeker 25 telefoontjes in een uur, het opvangen en briefen van alle prijswinnaars en redacteuren die in ons (Kaiser Chiefs) team meespeelden, het briefen van 16 securities, het regelen van een afgeschermd media-"erreich", PA, moderator, bandjes en gastenlijsten voor alle 150 gasten, ja zelfs EHBO en handdoeken en douchegel...

Na het concert om 22:00 stroomde het hockeyveld, dat dienst deed als voetbaltempel (met echte voetbalgoals!) langzaam maar heel zeker vol, de securities belden in paniek op dat het verschrikkelijk dringen was en dirigeerde al hun mankracht naar de ingang. Dat het ineens vol begon te regenen was niet fijn, maar gelukkig ging niemand weg. Het was om te gillen, tegen 11 uur 's avonds, een amateur hockeyveld in Hamburg, afgeladen vol met zeker 600 kids, allemaal zingen en schreeuwen. Twee zenuwachtige Engelsen en die hard fans hadden 's middags alvast hun stoel van een zelfgemaakt 'gereserveerd' bordje voorzien, haha. Er hing ook nog een Engelse vlag aan het hek "KCFC". Prachtig waren de hymnes, die van Viva Con Aqua, maar zeker ook die van Kaiser Chiefs, "We are the angry mob". We stonden allemaal op een rij naar het publiek toe, hand op het hart in de door PUMA exclusief vervaardigde Kaiser Chiefs kleding. Zie je het voor je!?
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Er waren 5 camerateams, zeker 10 fotografen en veel pers aanwezig. Ik speelde mee, uiteraard, en had het geluk te mogen beginnen bij de eerste 11 - we hadden namelijk een selectie van 23 man (prijswinnaars, roadies, manager, tourmanager, alle 5 bandleden van Kaiser Chiefs, ja zelfs leden van het voorprogramma The Cribs)!

Het niveau was niet slecht, we speelden immers voornamelijk tegen ex-profvoetballers! Toch haalden we de rust met 0-0. Het was inmiddels al na middernacht, maar het stadion stond nog steeds vol. De tweede helft moesten we buigen na twee goals van de tegenpartij. Toen kwam de scherts erin, een loepzuivere tweede goal werd afgekeurd door Bela, die de protesterende speler een rode kaart voorhield. In zijn sokken had hij kleine flesjes Jaegermeister, de tweede straf was er een naar binnen te gooien. Uit een volkomen onterechte corner (de scheids deed zijn best om er een penalty serie uit te slepen, zo vertelde hij tijdens de "derde helft"), tastte de keeper mis, kreeg ik de bal pardoes op mijn hoofd en zag ik Kaiser Chiefs-zanger Ricky Wilson schreeuwend op me af rennen met zijn armen omhoog. De Anschlusstreffer!

Helaas bleef het daarbij. Na afloop een immer zingend publiek, veel foto's, biertjes, camerateams.... En het allerbelangrijkste: 5000 EURO opgehaald voor het project, dat betekent: 1 nieuwe drinkwaterbron! Conclusie: het leukste tot nu toe meegemaakt qua werk in Duitsland, en een goede tweede na de verkeerstoren van U2! Hoera!

p.s. Een leuk verslag van de NDR vindt je hier.
Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

27/8/2007 - Vier seizoenen Dunckerstrasse

Hoera! Mijn kwartetspel is compleet! Ik (Mirjam) heb onze straat nu in al zijn geuren (nu ja...) en kleuren vastgelegd en het resultaat kun je bewonderen in het 'Berlin'-mapje op Flickr.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

21/8/2007 - From French hills to Low lands

Woohaa! Hoe kun je ruim 2,5 week propvol ervaringen samenvatten? Het leek wel alsof we 2,5 jaar op reis zijn geweest, zoveel hebben we gezien en gedaan, zo groot waren de contrasten. Onze vakantie begon met een meer dan geslaagde week aan de Franse zuidkust. Na aankomst in Nice (met 3 uur vertraging, maar die ondergingen we lijdzaam) reden we met onze huurauto richting Marseille, waar rond een uur of elf 's avonds Cassis - het mooiste dorpje van de Cote d'Azur - al fonkelend in het donker opdoemde. We waren al eerder in Cassis geweest en het leek alsof er in twee jaar tijd niets was veranderd. Hetzelfde pittoreske haventje, dezelfde mooie rotspartijen, dezelfde mannetjes bij het ontbijttentje en het cafe, hetzelfde omaatje in het familiehotel waar we logeerden. Maar belangrijker nog: dezelfde strakblauwe lucht en zonovergoten strandjes.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

De versnelling ging drie tandjes terug. We slenterden door het dorpje, aten ijsjes en verse croissants, luierden aan het strand en bakten de beentjes bruin. Twee keer gingen we erop uit: een dag naar Aix-en-Provence en het popperige dorpje Fuveau en een andere keer naar Saint Tropez. Deze jetsetbadplaats wilde Mirjam per se een keer gezien hebben, maar daar kreeg ze al snel spijt van. Eerst in de file staan op de enige toegangsweg naar het dorpje, daarna in het propvolle haventje onder de voet gelopen worden door Nederlanders van het type Tokkie, en vervolgens ontdekken dat een glaasje prik zes euro kost. En dan kun je het mooie haventje niet eens zien omdat dat aan het zicht wordt onttrokken door jachten zo groot als een huis. Waar al die Tokkies dan weer met open mond naar staan te kijken. Enfin, wij vluchtten snel de heuvel op en het dorpje in, waar we ontdekten dat Saint Tropez zelf eigenlijk heel mooi is, en dat je vanaf de Citadelle een mooi uitzicht hebt.

Helemaal Zen stapten we na een week op het vliegtuig naar Amsterdam. En toen begon de gekte. Leest u even mee?
Vrijdag: lunch en daarna in Haarlem bij Joost langs en barbecuen met de familie Mantel in het nieuwe huis van Jeroen en Karin.
Zaterdag: 's middags bruiloft in de Vondelkerk van Thijs z'n voetbalvriendje Clement, die ja zei tegen Holly. Daarna met een aantal bruiloftsgasten borrelen in het Vondelpark en eten aan het IJ, vervolgens door naar het huwelijksfeest op het KNSM-eiland. Oh ja, en daarna nog even afpilsen met Moke in Kamer 401 in de Marnixstraat.
Zondag: Bijkomen, pfff. 's Middags borrelen bij Vertigo met Kim en daarna verder naar Patrick en Lotteke. Eten deden we met Jan, Phil, Ruth, Fleur en Marcin in de Westerstraat om daarna door te waggelen naar cafe Nol tegenover. Thijs heeft moeite met het zich herinneren van deze memorabele nacht, maar hij heeft gelukkig de foto's als bewijs.
Maandag: Even doorbijten. Mirjam's moeder stond om elf uur alweer op de stoep en Thijs ging nog snel even lunchen met Pieter-Christiaan. 's Avonds stond De Parade op het programma, met Bas en Dederiek.
Dinsdag: Op naar Hilversum, naar de Koot&Bie-tentoonstelling op het Mediapark, met Bas en Joost. Thijs bleef in Hilversum om met wat ex-collega's af te spreken, Mirjam ging terug naar Amsterdam, waar ze zich verheugde op een avondje alleen in hun geleende appartement (Hendrik is een held!). Helaas, Thijs had de sleutel nog bij zich... Gelukkig had Kim tijd om met Mirjam wat te eten bij Wagamama en daarna een paar wijntjes te drinken in Weber, waar natuurlijk weer allemaal bekenden waren. Amsterdam blijft een heerlijk dorp.
Woensdag: Pfff, daar gaan we weer. Vroeg op, want Mirjam ging naar Den Bosch met haar papa en Thijs bezocht opa en oma en oom George in Haarlem. Thijs bleef daar slapen en Mirjam at en dronk 's avonds met Talita en Tjarda in Amsterdam.
Donderdag: Even rust. Mirjam had tijd om wat te winkelen en lunchte daarna met Thijs in hun favoriete tentje Singel 404. Daarna konden ze eindelijk 'Das leben der anderen' bekijken in Cinecenter. Wel grappig om een film over Berlijn uiteindelijk te zien in Amsterdam... Vervolgens ging Mirjam nog even bijkletsen met Sabine en zag ze Thijs daarna weer in de Kring, waar ze dineerden met Kim en Jesse.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

En net als je denkt; nu is het wel even genoeg, staat je nog een heel weekend Lowlands te wachten. En wat voor een! Samen met Maarten, Joost en Berber hadden we een bungalow vlakbij het festivalterrein geboekt, waar we heel kneuterig op de huurfiets over de dijk naartoe fietsten. Eenmaal daar begon het gedag zeggen van een eindeloze reeks vrienden, ex-collega's, relaties en kennissen. Ik geloof dat we nog nooit zo weinig van het festival zelf gezien hebben, maar wat was het leuk! De zaterdag- en zondagavond eindigden in een explosie van geproost, gefeest en andere gekkigheid. Van de zaterdagnacht kan Mirjam zich weinig meer herinneren, en foto's zijn er ook al niet. Hoewel, da's misschien maar goed ook... Muzikale hoogtepunten: Kate Nash, The Killers, The Good, The Bad and the Queen (Mirjam), Arcade Fire, Kaiser Chiefs (Thijs). En natuurlijk MOKE! We mochten ze op de zaterdag zelfs twee keer zien, de tweede keer in een hilarische stille disco-versie - de band was alleen met koptelefoon op te horen, als je hem afzette hoorde je alleen vals meezingen en gejoel. Terecht schreef Menno Pot in de Volkskrant verontwaardigd dat Moke nog een veel groter podium en een veel langere set had verdiend. Tussen alle bedrijven door speelde Thijs backstage nog even voor presentator bij het Kaiser Chiefs tafelvoetbaltoernooi met 16 deelnemers en minimaal even zoveel toeschouwers. De rock 'n' roll-award van de week gaat trouwens naar Moke-bassist Marcin, die ons eerst onder tafel dronk in cafe Nol, vervolgens twee nachten met ons het Lowlandsterrein op z'n kop zette en gisterenavond doodleuk weer moest optreden in Wageningen. Chapeau!

Nu moeten we heel erg lang en hard bijkomen van deze afgelopen feestweek... Pffffffffff.... Foto's van al dit leuks vind je uiteraard weer op Flickr.
Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

1/8/2007 - Nous avons des vacances!

Lieve weblogvrinden,
Morgenmiddag vertrekken wij richting de Cote d'Azur, waar we tot en met donderdag 9 augustus verblijven in het zonovergoten (volgens weather.com) en schilderachtige vissersdorpje Cassis. Daarna zijn we tot vrijdag 17 augustus in Amsterdam en vervolgens ploeteren wij heel muzikaal een weekend door de Flevose Lowlandsmodder, om ten slotte op maandag 20 augustus zo aan het einde van de middag weer terug naar Berlijn te gaan.
Maar nu eerst zon, zee, strand (met factor 15 en de biografieen van Blur's Alex James en John Lennon), arrogante Fransen, du pain, du vin, du boursin en broodjes merguez avec des pommes frites.
We hopen jullie te zien als wij in Nederland zijn - tot dan dan!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

29/7/2007 - Betonnen bunkers en buurtkantines

Heel lang hebben we ons in onze handjes geknepen als we de Nederlandse weerberichten lazen. Wij hebben hier in Berlijn, op een enkel buitje na, heel prima zomerweer gehad.
Tot vandaag.
Vanmiddag regent het en het ziet er niet naar uit dat die regen snel ophoudt. Gelukkig was het eerder vandaag nog droog, want een van de stellen die ik voor de Elle heb geinterviewd moest vandaag op de foto. Fotograaf David had ik (Mirjam) zelf geregeld en die bleek heel aardig en vaardig. Richard en Janine stonden er snel op - met de Frankfurter Tor op de Karl Marx Allee prominent op de achtergrond.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Wat hebben we nog meer gedaan de afgelopen anderhalve week? Eerst uitrusten van alle bezoekdrukte natuurlijk en daarna genieten van het eerste weekend samen sinds tijden. Dat weekend sloten we af met een bezoek aan de kleinste bioscoop van Berlijn. Het zaaltje van de Lichtblick Kino op de Kastanienallee is eigenlijk meer een soort gang, met 35 stoelen waarvan er maar drie naast elkaar passen. We zagen er Blow Up, de jaren zestig-klassieker van Antonioni. Thijs vond hem een beetje vaag en traag, maar ik kon de mooie plaatjes van Swinging London wel waarderen. Wat ik twee dagen later ook wel kon waarderen, was POTC - At World's End, al begreep ik van de plot weinig. Maar Johnny Depp met eyeliner en een gebronsde Orlando Bloom? Ach, daar heb ik geen plot voor nodig...

Afgelopen donderdag hadden we een eetafspraak met Tjeerd, de zanger van Voicst, die hier was om een van zijn vrienden naar Berlijn te verhuizen. Uiteindelijk hebben we met zijn zessen gegeten bij Freischwimmer op de grens van Kreuzberg en Treptow, een restaurant dat bestaat uit een stel drijvende pontons op de gracht. Daarna nog wat gedronken in Kreuzberg en ten slotte naar een feest op de Skalitzer Strasse. Het bleek zo'n feest waar Berlijn berucht-beroemd om is. Een Amerikaanse labelmanager had bedacht dat het wel leuk zou zijn een verjaardagsfeest te vieren - dat er niemand jarig was mocht de pret niet drukken. De mond-op-mond-reclame bleek gewerkt te hebben, want het was er stampvol. Via een gammele keldertrap kwamen we uiteindelijk in een soort betonnen claustrobunker terecht waar het nog veel stampvoller was, twee dj's de boel opzweepten, iemand confettikanonnen afschoot en het zweet van het plafond gutste. Thijs en ik keken met open mond toe - en bedachten ons dat er in geval van brand geen uitweg zou zijn. Ach, what the hell, dit is Berlijn!

Zaterdagavond - gisteren - waren we weer op pad, dit keer begon de avond in club Bangaluu in Mitte. Ik had gelezen dat het een soort Berlijnse supperclub was, maar het leek meer op de gemiddelde foute proletentent op het Rembrandtplein. Heel gek, want het publiek had kaartjes gewonnen voor een exclusief concert van Maroon 5, maar het leek meer op een bijeenkomst van de Jannes-fanclub of een familiefeestje van DJ Jean. Het optreden zelf was prima, maar toen meteen daarna de foute trance-hits door de zaal knalden gingen we er als twee haasjes vandoor. Terug in onze eigen 'Kiez' (buurtje) kozen we voor een bar op de Pappelallee waar de tijd sinds de seventies stil leek te hebben gestaan. Klub der Republik is een soort DDR-buurtkantine op de eerste verdieping die je via een brandtrap bereikt, maar dan met hippe dj en (heel betaalbare) cocktails. Aldaar kwamen we tot de conclusie dat Berlijn steeds leuker wordt en we ons er steeds meer thuisvoelen. Misten we in het begin Amsterdam nog vaak, nu hebben we het er al over wat we van Berlijn gaan missen als we ooit weer terugkomen in Amsterdam.

Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

<- Last Page :: Next Page ->

About Me

Mirjam en Thijs doen verslag vanuit de Duitse hoofdstad

Friends

www.flickr.com
Fraulein Grun's photos More of Fraulein Grun's photos
Hosting door HQ ICT Systeembeheer