Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Strategie beleggen en bepaartips


Welke strategieen zijn er op het gebied van beleggen. Tevens worden hier handige tips gegeven om geld te beparen.

Home | Profile | Archives | Friends


Herstel Royal Dutch Shell in aantocht?

Posted at 18:46, 7/3/2013

 

Donderdag 7 maart 2013 | Door Peter Cordes | Reageer als eerste

Momenteel zijn er veel beleggers die zich afvragen waarom de beurzen omhoog gaan en het aandeel Royal Dutch Shell niet. Op 15 augustus vorig jaar steeg de koers van het aandeel ‘Olies’ naar 28,98 euro. Die dag sloot de AEX-index op iets meer dan 333 punten. De index is met 4,6% gestegen en de Olies zijn met 11,8% in koers gedaald. Wat is er aan de hand en kan de belegger hiervan profiteren?

 

Shell als vluchthaven

Allereerst denk ik dat de stijging van de koers van Royal Dutch Shell in 2011 en 2012 veel te maken heeft met de destijds heersende angst over het uiteenvallen van de eurozone. Veel beleggers gingen er tot halverwege vorig jaar nog vanuit dat de eurozone nu niet meer zou bestaan. Zij hebben daarom en masse gekozen voor spaartegoeden, beleggingen in staatsobligaties van Nederland en Duitsland en voor hun aandelengedeelte gekozen voor Royal Dutch Shell. De angst om het vermogen te zien verdampen vond een veilige vluchthaven. 

Home Bias in andere Europese landen

Hetzelfde beeld zien we min of meer terug bij de andere oil majors. Total SA, BP, Statoil ASA en het Italiaanse Eni Spa waren voor veel angstbeleggers uit respectievelijk Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Italië een veilige vluchthaven. We noemen dit de home bias, waarin beleggers een voorkeur hebben voor bedrijven uit het eigen land boven die van andere landen. Toch klinkt het niet gek. Ook deze bedrijven zouden, als de eurozone uiteenvalt, immers een crisis kunnen overleven. De vraag naar olie blijft voorlopig bestaan en het dividendbeleid van deze ondernemingen staat immers als een huis. 

Fundamentele verzwakking

Tegelijkertijd heeft de onderneming, maar hebben ook de andere oil majors deze koersstijging niet kunnen ondersteunen met veel positief nieuws. Voor Olies passeren problemen met de belangen in Nigeria, een gestrand boorplatform, de lagere olieprijs en geen verdere versterking van het dividendbeleid de revue. We kunnen achteraf dus stellen dat het aandeel Royal Dutch Shell vorig jaar redelijk duur geprijsd was. Wie kijkt naar de vrije kasstroom van de onderneming heeft zelfs gezien dat grote investeringen tegenover een lagere olie- en gasprijs het aandeel in de loop van vorig jaar minder aantrekkelijk maakten. 

Tijd voor een herstel

Nu is dit naar mijn idee hersteld. De start ups (lees investeringen) die vanaf 2010 tot vorig jaar zijn ingezet zullen in mijn opinie vanaf dit jaar positief gaan bijdragen aan de vrije kasstroom. Daarnaast is er weinig reden om aan te nemen dat Shell haar investeringen in de komende jaren verder gaat opvoeren. En dat houdt in dat er ruimte zal ontstaan om het dividendbeleid te gaan verstevigen. Dit moet naar mijn idee reden zijn om de komende tijd uit te gaan van een koersstijging van het aandeel Royal Dutch Shell. Ook ten opzichte van de andere aandelen die in dit speelveld worden genoemd lijken de Olies de voorkeur te krijgen

Bespaartip 2

Posted at 18:31, 7/3/2013

Kijk goed naar je eigen risico van je ziektekostenverzekering. Indien je minder dan e350,- aan kosten/jaar hebt loont het om je eigen risico te verhogen. Dit kan je zeker e10,-/maand schelen

Bespaartip Energie

Posted at 01:27, 28/2/2013

Energie: De electriciteitsrekening bestaat uit gas en electra kosten. Het grootste gedeelte bestaat uit de kosten van het gas. Probeer de gaskachel of verwarming wat eerder uit te zetten voor dat je naar bed gaat. een graadje lager zetten bespaart je al vele euro's op jaar basis.

Beleggen door juist achterom te kijken

Posted at 01:22, 26/2/2013

'Goed beleggen door juist achterom te kijken' door onze redactie
AMSTERDAM - 

Welke strategie moet je als belegger volgen om rendement te behalen? En wat is juist onverstandig? Volgens de 43-jarige Raoul Telgenhof is terugkijken belangrijk bij het bepalen van een goede strategie. Graag vernemen we ook uw ervaringen en visie.

Belegt in: Aandelen en obligaties. Daarnaast is het verstandig om af en toe call opties te schrijven. Bij gelijkblijvende of dalende koers kun je dit zien als een klein stukje extra dividend.

Slechtste belegging: Aandelen KPNQwest welke ik in de internetbubbel had gekocht. In die tijd was het moeilijk om een hype aan je voor bij te laten gaan, de aandelen gingen toch wel over de kop. Achteraf ben ik blij dat het mis is gegaan. Je moet als belegger fouten hebben gemaakt, door fouten te maken ben je beter in staat om een strategie te ontwikkelen en als er één boom weg valt in het bos dan groeien de andere alleen maar beter.

Beste belegging: Dat is lastig te zeggen. Iets kan op een bepaald moment een goede belegging zijn maar op termijn een hele slechte door de jaren heen. Als ik er toch een moet noemen: Royal Dutch Shell, vanwege het totaalrendement door de jaren heen.

Strategie: De meeste mensen zeggen dat je niet achterom moet kijken, maar vooruit. Mijn ervaring is juist dat het bij beleggen heel goed is om terug te kijken. Elk jaar en soms meerdere malen per jaar blik ik terug. Wat heb ik het afgelopen jaar goed gedaan? Maar ook vooral wat ging er fout? Met deze ervaringen ben ik veel beter in staat om een persoonlijke strategie te ontwikkelen. Een voorbeeld: ik dacht altijd dat ik veel verdiend had met indexopties. Inspelen op dalingen door het kopen van een put en op stijgingen een call op de AEX.

Het bleek dat ik twee keer een heel goed resultaat had maar dat ik zo'n 7 maal juist verlies maakte. De resultaten bij elkaar opgeteld over het hele jaar bleken uiteindelijk mijn grootste verliespost geweest te zijn. De goede resultaten kwamen juist op de aandelen met stabiele winst en aandelen met een goed dividend. Zoals RDS, Unilever en Nestlé. Indien dit soort aandelen een keer wegzakken, maakt dit in feite niets uit. Sterker nog, het helpt je om weer wat goedkoper aandelen te verschaffen van de dividenduitkering. Zet dividend dus altijd om in aandelen. Indien je horizon lang genoeg is dan is het eigenlijk zeker dat je de investering minimaal terugverdient. Wat de koers ook doet.

Hosting door HQ ICT Systeembeheer