Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
Blog van Jiani Yu

Description

Mijn weblog.


«  July 2018  »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

My Links

* Home
* My Profile
* Weblog Archives
* Friends

Ridderliteratuur

 

Ridderliteratuur

1. Welke functies had ridderliteratuur? Noem er twee.

    -  Ridderliteratuur was een bron van verstrooiing, om men spannende verhalen te vertellen over moed, trouw en liefde. Ridderliteratuur werd geschreven en daarna voorgedragen om het volk te vermaken.

    - Ridderliteratuur had meestal een boodschap.

 

2. Over welke onderwerpen gaan de ridderromans? Noem er vier.

- Strijd en gevechten

- Informatie over de mensheid (karaktereigenschappen, innerlijk).                                                                                                                      

- Trouw en bescherming aan de leenheer.

  

3. Er zijn twee soorten ridderromans: de Artur– en Karelromans. Noem de kenmerken van de Arturroman. Noem de kenmerken van de Karelroman. Leg het verschil ertussen uit.

Kenmerken Karelromans: Karelromans gaan over oorlogen en massagevechten, ze waren trouw aan de leenheer en god en vrouwen hadden veel minder de hoofdrol. Die gevechten waren vaak tussen christenen en moslims Karel de Grote speelde de grootste rol in de Karelromans.

Kenmerken Arthurromans: De Arthurromans gaan over de individuele avonturen, toernooien, tweegevechten en natuurlijk de liefde. De ridders vechten op een waardige manier met elkaar en Artur speelt de hoofdrol.  In Arthurromans worden vrouwen meer in hun waarde gelaten en spelen een grotere rol. De functie van een ridderroman was dat het een bron van vertrouwen was. Het verhaal was bedoeld als een voorbeeld voor de trouwe dienden van het land. Het was een manier om nieuws door het land te verspreiden en een manier voor amusement. De schrijvers van de ridderromans zijn meestal onbekend. Het is moeilijk te achterhalen waar een verhaal vandaan kwam.

 

  Karelromans

1. Wat is de reden dat Karel uit Karel ende Elegast uit stelen gaat?

Karel ende Elegast ging stelen omdat hij midden in de nacht, dag voor zijn hofdag werd gewekt door een engel. De engel beveelt Karel ende Elegast om te gaan stelen, maar Karel weigerde. Wanneer het drie keer werd herhaald, deed Karel het maar als nog, omdat 3 een heilig getal is.

2. Beschrijf in maximaal tien woorden wat je hiervan vindt.

Ik vind het goed van Karel dat hij naar de engel luistert, hij moet loyaal zijn. Maar stelen is een slecht iets, dus aan de andere kant is het ook niet goed. Ik vind een beetje dom van Karel om het te doen voor zijn hofdag.

3. In vraag 3 heb je het verschil genoemd tussen Karelromans en Arturromans. Leg nu uit m.b.v. drie voorbeelden waarom Karel ende Elegast tot de Karelromans behoort.

- In het verhaal kwam er geen vrouwen in voor als hoofdrol, ze vereren daar de vrouwen niet.                                                                                                                                      

- Het gaat ook over trouw of ontrouw zijn, de keuze van Karel.                                         

 – Het gaat over god, en een engel, en Karel speelt de hoofdrol.

4. Noem 3 romans die tot de Karelromans horen.

3 Romans die tot de Karelromans horen: Roelantslied, Walewein en Ferguut

5. In het Roelantslied zijn twee ridders. De ene is trouw, de andere ontrouw aan koning Karel. Wie zijn deze ridders? Geef in maximaal 30 woorden weer hoe ze handelen.

Roeland, de neef van Karel aan wie hij advies vroeg.                                              

En Olivier is de beste vriend van Roeland.

6. Leg uit waarom het Roelantslied een Karelroman is. Noem drie elementen.

- De vrouw werd niet goed behandeld, en speelt maar een kleine rol.                                                                                           -- Trouw zijn aan god is heel belangrijk.                                                                                - Men houden van brute kracht, veel gevechten.

7. Ga naar de Fokke en Sukke bij het hoofdstuk ‘ridderliteratuur’ van ‘De middeleeuwen in 20 hoofdstukken’ op literatuurgeschiedenis.nl  Becommentarieer deze Fokke en Sukke in ongeveer 100 woorden. Waar dient een maliënkolder voor?

Een maliënkolder werd gebruikt als een bescherm vest voor de soldaten, zodat de speren ze niet doorboren.

Fokke en Sukke zeggen dat de bloedvlekken er niet uit gaan, dus ze hebben gevochten, wat typisch is voor Karelromans. Fokke en Sukke zijn mannen, dus er zijn geen vrouwen in het spel, wat ook typisch is voor Karelromans. Het is de moderner versie van de Karelromans, want in die tijd kon je natuurlijk niks bestellen.

 Arturromans

1. Wie was Ferguut?

Ferguut is de hoofdpersoon uit de Middelnederlandse Arthurroman die vertaald werd uit de Oudfranse Arturroman in verzen Fergusalias Le Chevalier au Biel Escu van Guillaume le Clerc. Hij was ook wel : De Ridder met het Witte Schild.

2. Ferguut behoort tot de Arturromans. Wie is de uitvinder hiervan?

De uitvinder van Ferguut is Chrétien de Troyes.

3. Leg uit hoe je ridder kon worden. Doe dit m.b.v. het verhaal van Ferguut.

Om een ridder te worden moest je een man zijn, uit een adellijke familie komen en zo vroeg mogelijk beginnen met je opleiding. Daarom werden de jongens al vanaf 7 jaar naar een ander kasteel gestuurd en leerden ze daar tafels dekken en kregen ze les in goede manieren. Vechten leerde je van een soldaat en het eerste paard van een jongen was een houten paard dat op wieltjes stond. Met een bezem oefenden ze op het paard, zodat ze te paard konden aanvallen. Je werd schildknaap als je 14 jaar was en nadat je 4 jaar schildknaap was geweest werd je ridder. Voordat je met een zwaard tot ridder werd geslagen werd er een nachtwake gehouden

4. Noem vier films die over ridder Artur gaan.
             
- Merlin
              - Excalibur
              - First Knight
              - King Arthur

5. Noem de namen van vier ridders die een grote rol spelen in Arturromans.
              - Galaad
              - Walewein
              - Lancelot
              - Guinevere

6. Lees hoofdstuk vier tot en met zes door van:
www.koningartur.nl: Middeleeuwse Literatuur
Wat was ‘de (heilige) graal’? Welke functie had deze graal in veel Arturromans?

De Graal had eigenlijk veel ‘betekenissen’ :
- Bij Chrétien is de Graal een schotel die licht uitstraalt
- In andere middeleeuwse verhalen is het de schotel die door Christus bij
   het Laatste Avondmaal werd gebruikt.
- Volgens een andere traditie ving Jozef in de Graal het bloed op van    
 Christus, toen men hem aan het kruis met een speer stak. Jozef zou de   
Graal naar Engeland hebben gebracht en waar Jozef allemaal rare
  mysteries veroorzaakte.
Heel veel Ridders gingen opzoek naar de Graal. Maar eigenlijk kon alleen een werkelijk volmaakte ridder die zoektocht volbrengen.

7. Noem de kenmerken van hoofsheid.                                                                 

Hoge waardering van de vrouw, moedige, sterke en slimme ridders


8. Omschrijf het onhoofse gedrag van Ferguut.

Ferguut is geen hoofse ridder. Hij begrijpt de hoofse conversatie, die bol staat van figuurlijk taalgebruik, niet. Hij weet ook niet wat hoofse liefde is omdat hij Galiene afwijst en liever gaat vechten. Het was ongepast als ridder een dame een dienst te weigeren

9. Ga naar: www.beatrijs.com Je bent nu bij een adviesrubriek van Beatrijs Ritsema over moderne manieren. Je bent een leerling van deze tijd, maar je reageert als een hoofse ridder. Hoe zou je persoonlijke reactie dan geweest zijn? Verwoord dit in maximaal 50 woorden.

Een vrouw kan echt wel zelf uitstappen
Als hoofse ridder kan je het niet maken om een vrouw zelf uit te laten stappen, daarbij help je haar. Je moet een vrouw in ere houden en jijzelf moet laten zien dat je kracht en moed heb, door de vrouw uit de auto te helpen. Je bent tegelijkertijd ook trouw omdat je een vrouw te hulp staat. Je verleent ze een dienst dus je vrijgevigheid komt ook aan de orde.

 

 


Posted: 13:18, 12/10/2012
Comments (0) | Add Comment | Link

Judith Visser - Stuk

Judith Visser

Judith Visser is geboren in Rotterdam in 1978 op 29 januari, ze is een Nederlandse schrijfster. In 2006 was het haar eerste debuut. Voor meer informatie:

Over Judith Visser 1 

Over Judith Visser 2

Plot

Elizabeth zit in 4b van het Mercatuscollege in Rotterdam. Ze wordt door een paar klasgenoten op een gruwelijke maar vrijwel onzichtbare manier gepest. Haar ouders zijn sinds een paar jaar gescheiden en haar moeder heeft zich op haar werk gestort om het verdriet te verdringen. Elizabeth raakt steeds meer geïsoleerd. Het enige positieve van haar klas is de aanwezigheid van Alec. Alec is een rustige, knappe jongen, die ouder en wijzer is dan de andere jongens. Hij heeft verkering met Riley, een uitzonderlijk mooi, blond en ook nog lief meisje.
Elizabeth stelt zich voor hoe het leven eruit zou zien als ze Riley was.
En dan neemt ze een fatale beslissing...

Plot van Stuk

Recensies

Op de volgende websites staan er recensies en reacties over het boek.                                                                                             Er staan zowel negatieve als positieve reacties er in, ik vind de meeste wel overeenkomen met mijn eigen mening.

Recensies 1

Recensies 2

Recensies 3

Persoonlijk vind ik het boek erg spannend geschreven, en het is met bepaalde dingen erg realistisch. Zoals pesten op middelbare school, verliefdheid, onzekerheid en anorexia. Maar er zijn ook dingen waarvan ik denk: zou het in het echt ook gebeurd zijn?                                                                                            Ik vind Judith Visser een goede schrijfster, ik heb ook nog andere boeken van haar gelezen nu, ze zijn erg spannend. Het boek is niet gebaseerd op waargebeurd verhalen, maar heel veel dingen in het boek zijn wel herkenbaar voor sommige mensen. Ik vond het alleen jammer dat er zo weinig over Elizabeth's verleden werd verteld, want daardoor kan je misschien een betere beeld krijgen waarom Elizabeth nu zo is geworden.

Thema's

De thema's van het boeken zijn: pesten, onzekerheden, jaloezie, verliefdheid, scheiding tussen ouders en anorexia.                                                                                                                                              Pesten omdat Elizabeth werd gepest door haar klasgenoten, waardoor ze zich niet lekker in haar vel zit. Onzekerheden omdat Elizabeth heel erg onzeker is over haar zelf, en daardoor nare dingen deed. Jaloezie omdat Elizabeth jaloers was op Riley, dat zij het vriendin is van Alec, een jongen die ze leuk vindt. Anorexia, omdat Elizabeth vatsig was, en daardoor wou ze afvallen.                                                                              Scheiding tussen ouders heeft ervoor gezorgd dat Elizabeth onzeker is en op haar zelf, waardoor kinderen haar raar en stil vinden.

Mening

Ik vind het een erg spannend boek, want het is een literaire thriller. Het speelt zich af op het Mercatus College in Rotterdam. Ik  vind het jammer dat de hoofdstukken geen titel hebben, maar in plaats daarvan een teken. Ik vind het boek goed geschreven, en best wel realistisch, net zoals de thema's. Hoofdpersoon in het boek is toch wel Elizabeth, maar ook Alec, Riley en haar ouders die gescheiden zijn. Persoonlijk vind ik Elizabeth erg jaloers en onzeker van zichzelf, maar het komt deels door het pesten, anders was ze niet zo geworden. En ook thuis kreeg ze geen aandacht van haar moeder, en haar vader heeft een nieuwe vriendin Rachel. Het toont aan dat een scheiding tussen ouders vaak gevolgen hebben op hun kind.                                                                                                                                    Maar ik vind het niet realistisch dat Elizabeth echt als Riley ging voordoen, ik kan me voorstellen dat ze wou dat ze Riley was, maar het ging voor mijn gevoel te ver.                                                                                          De thema's vind ik realistisch, maar tegelijkertijd een beetje standaard, aangezien er al zoveel boeken over geschreven zijn. Ik had het me anders voorgesteld toen ik de plot las, maar veder een leuk boek om te lezen!

Extra's

Hier onder staat een link van why I love this book filmpje. Ik heb het zelf ook eens moeten doen, daarom vind ik dit leuk om te zien. Het is ook interessant door de hamvraag. Van stuk is er ook een theatervoorstelling, link staat hier onder.

Why I love this book

Theatervoorstelling Stuk

 Posted: 11:37, 1/10/2012
Comments (0) | Add Comment | Link

Chatroom - Helen Vreeswijk

Helen Vreeswijk:

Via deze link kunt u informatie vinden over de schrijfster: Helen Vreeswijk.

Helen Vreeswijk

Plot:

Verscholen achter hun anonimiteit surfen Floor en Marcia rond op het internet op zoek naar leuke jongens. Op een profielsite presenteren ze zich zo aantrekkelijk mogelijk. Ze veranderen hun naam en leeftijd en passen hun uiterlijk aan. 

Helaas zijn Floor en Marcia niet de enigen die de waarheid verdraaien. Op een dag organiseren ze een ontmoeting met hun internetdroomprins. Al snel raken de meisjes verstrikt in een web van intriges en dan verandert een onschuldig avontuur in een ware nachtmerrie.

Plot Chatroom

Recensies:

Hier staan de recensies en reacties van het boek:

Recensies

Er staan allerlei positieve reacties, de meesten hebben ook de andere boeken gelezen van Helen Vreeswijk, net zoals ik. Ik vind de boeken van Helen Vreeswijk erg goed, ze is een van mijn favoriete schrijfster, omdat haar boeken erg realistisch is, het is erg herkenbaar voor de jeugd van mijn leeftijd.

De boeken zijn gebaseerd op waar gebeurd verhalen, waardoor je echt meeleeft met de personages in het boek. Ze schrijft ook van uit verschillend perspectieven, waardoor het interessant blijft en je de ‘gedachten’ kunt lezen van andere mensen.

 Ik vind Helen Vreeswijk ook erg mooi en spannend schrijven, ik kan haar boeken wel in een dag uitlezen. Ik vind het goed dat ze de voor de jeugd schrijft om ze te vermaken, maar ook om ze te waarschuwen voor de maatschappij van nu.

Samenvatting:

Floor en Marcia zijn 2 meisjes van 15, Floor is heel verlegen en Marcia is heel stoer en chat met vreemde jongens via een website. Wanneer ze zich aanmelden voor een forum en gespot worden door de modelbureau ‘Make It’, is Floor erg verbaasd en Marcia heel opgewonden. Floor vindt het maar raar, maar als nog zijn ze naar de proef fotoshoot gegaan, maar daar doet ‘Hans Groesbeek’ GHB in de drankjes van de meisjes, de rest is een grote waas wanneer Floor en Marcia in een bushokje wakker worden...

Samenvatting Chatroom

Thema:

Het thema van het boek is het gevaar van chatten en misbruik van tiener meisjes door leugens te verzinnen. Heleen Vreeswijk ging bij de districtsrecherche in Tiel werken waar ze betrokken raakte met diverse geruchtmakende zaken uit de vaderlandse misdaadgeschiedenis. Ze put hieruit inspiratie voor haar misdaadverhalen. De rauwe werkelijkheid gemixt met een spannend verhaal om zoveel mogelijk jongeren bewust te maken van en te waarschuwen voor de harde maatschappij van vandaag.

Mening:

Ik vind de 2 hoofdpersonages erg verschillend, Floor is een verlegen en stil meisje van 15 jaar en geeft niet zoveel om haar uiterlijk. Maar Marcia is ijdel en wil goed voor de dag komen.                                                        

Dan is er ook nog ‘Hans Groesbeek’ en zijn vrouw, ik vind ze persoonlijk vreselijk, ik snap niet hoe ze zo iets kunnen doen en nog erger: in ’t boek hebben ze zelf ook kinderen. De rechercheur Rob van Buuren vind ik heel slim, hij heeft bepaalde dingen door wat anderen niet door hadden.                                                                        

De thema van ’t boek is het gevaar van internet en chatten, hoe gemakkelijk iemand zich ander voordoet en dat mensen dagelijks worden misbruikt via internet. Persoonlijk vind ik het een uitstekend thema voor nu, want tegenwoordig hebben alle mensen een computer, en daardoor zijn er ook meer gevaren. Zo leren de mensen, voor al de jeugd, dan chatten met vreemden erg gevaarlijk kan zijn en dat je op je hoede moet zijn.

De plot vind ik wel spannend, maar het misleidt wel een beetje, want uiteindelijk heeft het niet zoveel met de 2 jongens te maken, maar meer met normale ouders, hoe die zich ook anders voordoen en kinderen misbruiken.                                                                                                       Ik had zelf wel een ander plot gemaakt met sleutelwoorden zoals: ‘Make It’ modelbureau, ‘Hans Groesbeek’…

Extra’s:

Hier onder vind u een link van de film ‘Chatroom’. Het is een Amerikaanse film, en het is een thriller. Ik heb voor dit gekozen omdat ik persoonlijk van thrillers hou, en het me een leuke boek leek.                                                                                   

De film vind ik wel een beetje overdreven vergeleken met de realiteit, maar het laat wel zien wat internet en chatten wat mensen kunnen doen. Mensen kunnen gemakkelijk een ander personage aannemen en daardoor misbruiken, ik vind dat alle mensen er wat kan van leren.   

Trailer Chatroom

Helen Vreeswijk                                 Chatroom

                                    

                        


Posted: 13:50, 27/9/2012
Comments (0) | Add Comment | Link

Hosting door HQ ICT Systeembeheer