Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
Boekrecensies

Description

Book reviews


My Links

» Home
» My Profile
» Weblog Archives
» Friends

Alice Sebold - The Lovely Bones

Dit boek heb ik in 2 dagen uitgelezen, eigenlijk als tussendoortje. Ik ben al ellendig lang bezig in Midnights Children van Salman Rushdie en had zin in wat afleiding.

Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Susie Salmon, een meisje dat op 14-jarige leeftijd wordt vermoord. Vanuit de hemel kijkt ze neer op haar familie en ziet hoe haar vader Jack, moeder Abigail, zus Lindsey en broertje Buckley met het verlies omgaan en dat iedereen dat op zijn geheel eigen wijze doet.

Sebold stelt in dit boek dat de doden ons nooit echt verlaten en altijd bij ons zijn. Dat ze vanuit de hemel, die volgens Sebold uit verschillende afdelingen bestaat, ons gadeslaan en af en toe op visite komen.

Susie’s moordenaar woont gewoon in de buurt, zoals volgens mij de meeste moordenaars altijd bekenden of buurtgenoten zijn. Aangezien zijn naam al in hoofdstuk 1 wordt genoemd is dit boek geen
‘whodunnit’. Toch blijf je het hele boek lang benieuwd of hij wordt berecht voor zijn daad, zeker ook omdat vader Jack sterke gevoelens heeft dat deze George Harvey de moord op zijn geweten heeft. Maar of Harvey nou wordt berecht of niet, uiteindelijk blijkt dat eigenlijk helemaal niet zo belangrijk te zijn voor dit boek. Het rouwproces van de familie is waar het om draait in dit boek.

Ik was onder de indruk van het gemak waarmee Sebold zo’n zwaar onderwerp als het verlies van een kind door moord weet neer te zetten. Een van de mooiste scènes voor mij is wanneer vader Jack, een echte familyman, zijn collectie flessenscheepjes vernielt uit verdriet. Susie hielp hem altijd om die in elkaar te zetten. Ook Lindsey is prachtig neergezet als jonger zusje. Susie en zij scheelden maar een
jaar. Ze heeft moeite met in de spiegel kijken, omdat ze dan haar zus’ gezicht ziet. Susie volgt haar op de voet, omdat Lindsey allerlei dingen voor de eerste keer meemaakt - ze krijgt verkering - die Susie
door haar vroegtijdig sterven moet missen.

Ben net een beetje aan het googlen en lees dat dit boek wordt verfilmd door Peter Jackson (regisseur van o.a. Lord of the Rings). Wat ik heel grappig vond: tijdens het lezen zag ik, als Susie aan het woord was, het meisje voor me die in Atonement de jonge Briony speelt. En nou zie ik toch op IMDB dat zij die rol inderdaad gaat spelen! Bizar!

Het boek, alweer uit 2002, is een prachtig verhaal over verlies en rouw. En ondanks alle ellende die het gezin Salmon meemaakt, is het boek toch hoopvol.

Een absolute aanrader!

8/10


Posted: 15:53, 19/3/2009
Comments (0) | Add Comment | Link

Hosting door HQ ICT Systeembeheer