Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Column Câthy

Lastige vraag

{ 14:19, 10 July 2011 } { 0 comments } { Link }
Als fysiotherapeute in een eerste lijns praktijk zie ik uiteenlopende mensen; o.a. dikke, dunne, jonge, oude, sportieve en onsportieve. De meeste mensen denken dat ik de hele dag alleen maar aan het kneden ben, maar gelukkig is mijn vak veel uitgebreider dan dat. Alles wat met bewegen te maken heeft valt binnen mijn fysio-vakgebied en er bestaan inmiddels ook veel verschillende specialisaties. Zo zie ik ook ouderen waarbij het vooral zaak is om ze in beweging te houden om klachten te verhelpen, maar ook om achteruitgang te voorkomen. Hoe beter ze kunnen bewegen, hoe zelfstandiger ze kunnen zijn en hoe minder zorg ze nodig hebben. Dus ik ben ook druk met hulpmiddelen en oefenen, veel oefenen.
 
Vorige week was er een oudere dame in de praktijk. Ze had inmiddels al een hele medische geschiedenis en wilde graag onder begeleiding weer gaan bewegen. Na een intake, hees ik haar op de hometrainer. Omdat dit al een opgave voor haar was, zuchtte ze dat ze het ‘ouder worden’ behoorlijk zwaar vond en eigenlijk ook helemaal niet leuk. Ze heeft artrose, verschillende hartoperaties gehad, een nieuwe heup en slikt elke dag wel tien verschillende medicijnen. Toen keek ze naar mij en vroeg ze mij: ‘Ben jij gezond?’.
 
Interessante vraag, want ik was meteen in dubio. Eigenlijk ben ik niet gezond, ik heb een ziekte waarbij mijn lijf niet naar behoren functioneert en afhankelijk ben van medicijnen. Maar daartegenover staat dat ik me niet ziek voel. Hoge en lage waardes zijn heel vervelend en zorgen voor allerlei lichamelijke symptomen en ongemakken, maar over het algemeen ervaar ik dat niet als ziek zijn. Klopt dat wel?
 
Als ik ‘definitie van gezondheid’ intik op Google krijg ik ook geen eenduidig antwoord, want de uitleg is steeds verschillend: ‘Algemeen welbevinden’, ‘welzijn van een individu door afwezigheid van ziekte en normaal functioneren’ of ‘een toestand van lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden’. Zo lang mijn suikers goed zijn, functioneert mijn lichaam prima en voel ik me prima, maar mijn diabetes zorgt daarnaast ook wel voor geringe schade aan mijn lichaam. En ja ik ga dood als ik mijzelf geen insuline geef.
 
Maar ben ik nu gezond? Op het moment dat deze lieve dame dit aan mij vroeg heb ik ‘Ja’ geantwoord, want op dat moment voelde ik mij goed. Verder zorg ik goed voor mijzelf, ik eet gezond, beweeg voldoende en ik word niet belemmerd in de dingen die ik wil doen. Dus is het mogelijk om gezond te zijn en diabetes te hebben, wat mij betreft wel!


Plan de Campagne

{ 18:23, 12 June 2011 } { 1 comments } { Link }
Begin dit jaar had ik het weer eens in mijn bol en dat heeft inmiddels grote consequenties voor mijn momenteel rustige, stabiele leven. Mijn idealisme heeft er namelijk toe geleid dat ik eind september vrijwilligerswerk ga doen in een klein fysiotherapie praktijkje in het zuiden van Tanzania. Via via ben ik bij een stichting terecht gekomen die mij voor negen maanden gaan uitzenden. Ja je hoort het goed, negen maanden en dat zorgt voor goede voorbereidingen en dus een plan de campagne.
 
Het komt goed uit dat ik dol ben op to-do lijstjes, dus allereerst heb ik een documentje gemaakt met alle dingen die ik moet regelen, kopen, vragen of onthouden. Het document beslaat inmiddels al bijna drie kantjes, maar ik heb ondertussen ook al wat dingen kunnen afvinken. De eerste reisgids is al gekocht, paspoort is geregeld, de eerste afspraken zijn gemaakt met de stichting, mijn baas is ingelicht over mijn vertrek en ben al voor alle vaccinaties bij de GG&GD geweest. Daar kwam natuurlijk ook mijn diabetes naar voren en de extra maatregelen die dan nodig zijn. Mijn diabetes vormt absoluut geen belemmering om dit te gaan ondernemen, maar is wel belangrijk om goed geregeld te hebben en daar kan je naar mijn mening niet snel genoeg mee beginnen.
 
Er is namelijk al meteen een essentieel punt waar ik grote twijfels over heb: blijf ik pompen of ga ik spuiten die negen maanden? Logisch zou zijn om gewoon mijn pomp mee te nemen, want daar ben ik het meest flexibel mee en het beste mee ingesteld. Zij het niet dat dit ook betekent dat ik voor negen maanden aan infuussets en reservoirs mee moet nemen. Een korte rekensom leert mij dat als ik om de dag wil wisselen van infuus en vier dagen met een vol reservoir doe, ik minimaal 20 dozen met infuussets moet meenemen en minimaal 10 dozen met reservoirs. Dat uitgerekend te hebben was het toch even slikken, want dat alleen al is een volle koffer en ik was wel van plan om nog meer spullen mee te nemen voor die negen maanden. Nasturen is mogelijk, maar kost 400 á 500 euro en dan is het nog maar de vraag wanneer het aankomt en of het überhaupt aankomt, het is uiteindelijk wel Afrika. Overstappen op de pen is een reële optie en zou het logistieke probleem wel oplossen. Groot dilemma dus.
 
Gelukkig heb ik nog een paar maanden om te beslissen wat ik wil gaan doen. Aanstaande dinsdag heb ik een afspraak geplant staan met mijn diabetesverpleegkundige en met haar wil ik een diabetes-plan-de-campagne gaan maken voor beide opties om een goede keuze te kunnen maken. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel andere dingen die geregeld moeten worden de komende tijd, dus ik zal jullie op de hoogte houden!
 
Nb. Vindt je het leuk om te kijken waar ik heen ga kijk dan op de volgende websites: www.stichtingbewogen.nl en www.neemacrafts.com


Sportieve uitdaging

{ 11:43, 3 April 2011 } { 0 comments } { Link }
Na blessures, wisseling van baan, beetje hardlopen, zwemmen en proeflesjes yoga was het tijd voor een nieuwe, sportieve, uitdaging. Ik ben gek op bewegen en sporten, maar net als het grootste gedeelte van Nederland heb ik ook soms wat motivatie problemen. Daarom had ik een stok achter de deur nodig en wat is een betere stok dan een teamsport?
 
De uiteindelijke keuze is toen gevallen op softbal. Leuke sport, meiden van dezelfde leeftijd en veel buiten zijn. Het seizoen begint in april en in februari begonnen de wintertrainingen in de sporthal. Gooitechnieken, vangtechnieken, slatechnieken, spelregels, nieuwe termen, het vloog me om de oren. Als fysiotherapeut zijn deze nieuwe technieken heel interessant allemaal, maar het is ook interessant hoe mijn bloedsuikers reageren op deze nieuwe activiteiten. Dat betekent dus veel meten, voor, tijdens en na, het is even niet anders.
 
Mijn team heb ik inmiddels op de hoogte gesteld van mijn diabetes, want ik heb ook gemerkt dat ik bij hypo’s onmogelijk snel kan reageren en dan dus ook beroerd speel. Snel reageren is namelijk belangrijk; reageer je te laat, mis je een bal, kan de tegenpartij doorlopen op de honken en dat kost punten. Wel even goed confronterend, maar het is nog zoeken naar de goede instellingen en ben er bijna. Daarbij verbetert mijn techniek ook nog steeds en is ons team, dat uit meer nieuwe meiden bestaat die ook groeien, veelbelovend. De competitie begint volgende week en we hebben allemaal zin om te laten zien wat we kunnen.
Elke nieuwe uitdaging, is ook weer een nieuwe uitdaging voor mijn diabetes. Soms moeilijk, maar de inspanningen worden wel beloond: hoe beter mijn waardes, hoe meer waard ik ben voor het team!


{ Last Page } { Page 1 of 15 } { Next Page }

About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

«  July 2018  »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Links


Categories


Recent Entries

Lastige vraag
Plan de Campagne
Sportieve uitdaging
Oud
Jubileum
Psycholoog
Plannen
Lieve Sinterklaas,
Superdiabeet
Expeditie Robinson
Brief aan een nieuwe diabeet,
Waarom een kamp?
En toen was het zo ver...
Hoop
Hoekje
Bang
Volwassen
Verhuisd
In de kreukels
Samen pompen

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer