Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

dangdude

29/3/2008 - Rafflesia arnoldi, de grootste bloem ter wereld

Vaak had ik deze monsterlijke bloem afgebeeld zien staan in de vele reisgidsen die over Sumatra zijn

verschenen, maar om dit zeldzame natuurverschijnsel in het echt te zien zou heel wat lastiger zijn. Daarom

ben ik tijdens één van mijn trips door het grote eiland serieus op zoek gegaan en niet geheel zonder resultaat.


De grootste bloem met de grootste bloeiwijze ter wereld is arnoldii Rafflesia. De soort dankt haar naam aan Sir Stamford Raffles, de stichter van de Britse kolonie Singapore. Hij ontdekte in Sumatra, in gezelschap van zijn vriend Dr. Joseph Arnold de grootse van deze soort, zodat deze arnoldii werd genoemd.
Ze kan een diameter bereiken van zeker een meter en 10 kilogram zwaar worden. Het is niet alleen de grootste bloem ter wereld, maar het is ook één van de meest bizarre en onwaarschijnlijkste organismen op de planeet. Ze leeft als parasiet op een wilde wijnstok (Terastigma) die zo als gastheer fungeert en die slechts in primaire, ongestoorde regenwouden groeit.
Terwijl vele parasieten zich als normale organismen openbaren, heeft Rafflesia geen waarneembare bladeren, wortels of zelfs stammen. Vergeleken met paddestoelen, groeit de Rafflesia bloem als een draden bundel van weefsel volledig ingebed en in vertrouwelijk contact met de omringende gastheercellen, waaruit voedingsmiddelen en water worden verkregen. Haar bruinrode bladeren stinken naar rottend vlees en trekken zo insecten als vliegen en kevers aan die zo doende kunnen bestuiven. Deze bloem in knop heeft de grootte van een kool en het duurt 9 maanden voordat deze zich opent, waarna de bloem slechts in een periode van minder dan een week vruchtbaar is.

De bestuiving is een zeldzame gebeurtenis, wat valt toe te schrijven aan verscheidene factoren. De bloemen zijn unieseksueel en op de enkele plekken waar ze nog voorkomen brengen ze slechts óf mannelijke óf vrouwelijke exemplaren voort. Daarom is het zaak om efficiënte bestuiving te hebben, dat de mannelijke bloemen dichtbij zijn en tegelijk open zijn met de vrouwelijke bloemen zodat de vliegen en kevers het stuifmeel kunnen overbrengen. Helaas zijn de huidige populaties vaak versplinterd wegens habitatvernietiging.
De vrucht die door de Rafflesia wordt geproduceerd is rond en 15 centimeter in diameter, die met vast vruchtvlees en duizenden uiterst kleine harde zaden is gevuld. Het vlees ervan trekt eekhoorns en andere knaagdieren aan, die als de belangrijkste verspreiders van de zaden worden gezien.

Op 14 september 2004 werden S, J. en ik na het ontbijt in hotel Asia te Bukittinggi opgehaald door onze gids Andum voor een bezoek aan een plek waar deze Rafflesia zou bloeien. Daartoe reden we weer een heel stuk terug van de weg waar we de vorige dag vandaan waren gekomen: die vanuit Samosir. Onze gids bracht ons 20 km verderop bij een huis, waaruit een slanke jongeman kwam, waar we na wat begroetingen achteraan liepen. De jongeman was lenig en vlot en we hadden moeite om hem bij te houden, toen we op smalle sawahdijkjes moesten balanceren dat later overging in een pad met spekgladde keien. Hier ging ook de sawah over in het regenwoud waardoor het opeens een stuk donkerder was en daarom werd er nog harder geploeterd en geglibberd om de atletische god bij te houden. S. was al een paar keer goed onderuit gegaan en zijnde oudste van onzer groep besloot hij op een bepaald moment maar achter te blijven om daar op ons te wachten, wanneer we weer op de terugweg zouden zijn. J. en ik konden hem uiteindelijk volgen naar een zeer donkere plek waar wij helaas slechts een uitgebloeid exemplaar van de Rafflesia aantroffen. De herkenbare vorm was nog geheel intact, maar naar donkerbruin verkleurd, terwijl er geen rottende lucht meer was waar te nemen.

Ik maakte nog een paar plaatjes met een lange sluitertijd voordat we weer aan de terugtocht begonnen.

 

 De uitgebloeide Rafflesia die ik op 14 septemer 2004 nabij Bukittinggi aantrof

0 CommentsPost A Comment!Permanent Link

<- Last Page • Next Page ->

About Me

mijn reisverhalen en meer . kiekjes

Friends


Hosting door HQ ICT Systeembeheer