Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Een scherpe kijk

Svoycot

09:52, 8/2/2010 .. 1 comments .. Link

Ik ben er uit! Dat wil zeggen: ik heb een beslissing genomen. Komende vrijdag, 12 februari 2010 gaat de televisie d'r uit. Weg ermee. Keurig in de doos, touw erom en tot en met de 28e in de schuur. Basta! Zo gaan we het doen en niet anders.

Waarom? Vanwege de irritatiegraad, zullen we maar zeggen. Factor 281 als zelfbescherming tegen de Olympische Winterspelen. En dus gaat de tv op zwart.

Nu speelde ik al langer met deze gedachte, maar dit weekend gaf toch echt de doorslag. Toen ik op drie zenders tegelijk weer die Sven Kramer tegenkwam. Onder andere bij onze nationale staatsomroep. Waar Mart – mag ik dat zo zeggen – Smeets op zijn geheel eigen wijze op zoek ging naar de ‘mens’ Kramer. Precies 32 seconden heb ik gekeken. Toen wist ik het zeker.

Ik kan er niet meer tegen: schaatsen. Er kan geen lullig wedstrijdje op deze aardkloot worden verreden of de NOS zendt het uit. Omdat WE het leuk vinden. Omdat WIJ een schaatsvolk zijn. En omdat ZE het een taak vinden om ONS al dat schaatsen te tonen. En dat gaat de komende weken tijdens de Spelen alleen nog maar erger worden.

Stelt u zich even voor. Mart Smeets 24 uur per dag al zuchtend en steunend als nationaal testbeeld. Geflankeerd door de kittige Ria - let u even op de heupbeweging - Visser. En daarnaast dan Bart Veldkamp. Die het eigenlijk niets vindt, maar weer een vriend is van Mart. Ons kent ons.

Ah, en dan schakelen we weer zesmaal daags over naar Bert Maalderink. Voor de leuke filmpjes. Beginnend met een zonbeschenen sfeerbeeld en dan het überleuke gezochte bruggetje. Denkt u de lijzige stem er even bij: "Het zonnetje scheen vandaag boven Vancouver……(stilte om de spanning op te bouwen)……"En ook voor de Nederlandse schaatsers zag het er zonnig uit." Briljant!

Nee, daar smullen de kijkers van en dus is Bertje er ook bij op de Spelen. Samen met Herbert cliché en al die andere jongens in meisjes die in Svencouver zijn neergestreken. En dan in de studio aangekondigd door de immer olijke Jack van Gelder.

Zei ik Svencouver? Haha, ook al zo’n NOS-leukigheidje. Want de Spelen draaien natuurlijk om Sven Kramer. Tenminste, dat vindt de NOS. En dus wordt het twee weken lang Sven.

Filmpjes van hoe Sven z’n schaatsen aantrekt, waar Sven slaapt. Wat Sven eet en drinkt en hoe Sven zijn behoefte doet. Waar Sven op school is geweest en wie hem de eerste schaatslessen heeft gegeven. Hoe de koeien van de vader van Sven heten en wat de hobby’s zijn van de moeder van Sven. Pulp en bagger in het kwadraat. Tenenkrommend tot ver over het kookpunt en belendende percelen nat houden. Ik kan er niet meer tegen.

Nu hoor ik u al denken: joh, dan kijk je toch lekker niet naar die Spelen? Ja, kon dat maar. Want een kleine blik in de tv-gids leert dat ook de andere omroepen en programma’s uitpakken met de Spelen. SBS6, Pauw en Witteman, DWDD, BNN: schaatsen voor en schaatsen na. Omdat Nederland zogenaamd de Olympische Koorts heeft. Onderbroken door reclames met opnieuw Sven, Bob en die anderen. Om gek van te worden.

En dus gaat de TV er uit. Ik wil het niet zien. Ik kan het niet meer aan. Tot het einde van de Spelen weg van de TV. Radio 1, 2 en 3 doen ook mee, dus ook in de ban. Radio 4, dat af en toe een flitsje brengt ook weg en de nieuwsberichten op radio 5 worden uitgezet.

Nee, voor mij de komende weken alleen nog Radio 6. Uit zelfbescherming slechts soul en jazz en niks anders. Dan kan het niet misgaan.

Hoewel: en toch blijft er dat ene angstbeeld. Dat ik ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch iets over het hoofd heb gezien. Dat Mijke’s Middag of de Diepzwarte Lijst toch wordt onderbroken. Dat het Goodbye pork pie hat van Charles Mingus plots toch wordt weggedraaid. Of dat de serie Wereldsnaren toch ineens hardhandig wordt stopgezet. Voor een ingelaste uitzending....met die ene boodschap....

"Dames en heren, we schakelen even live over naar Vancouver voor de laatste ontwikkelingen. Kom er maar in Bert…"

De buren zijn bij deze gewaarschuwd.Het kon minder...

17:17, 27/1/2010 .. 2 comments .. Link

Ons aller Henk Bleker, directeur van RTV Noord, liet via het Dagblad van het Noorden strijdvaardig weten de provincie Groningen voor de rechter te dagen als men niet met het volledige subsidiebedrag over de brug komt. De 'onverlaten' aan het Martinikerkhof willen de regionale omroep namelijk met vijf ton korten. Dit op een jaarsubsidie van 8 (acht!) miljoen euro. 'Volstrekt ontoelaatbaar', vindt Henk.

Een vreemde redenering als u het mij vraagt. Ten eerste is het al opmerkelijk dat een commercieel bedrijf (wat dat is Noord) jaarlijks als een subsidie ontvangt van ACHT miljoen euro. Omdat ze een 'belangrijke rol in de regio vervullen'. Ja, zo ken ik er nog wel een paar. Bovendien wordt het nog opmerkelijker als je weet dat er bij Noord, ondanks dit bovenmatige douceurtje, jaarlijks een tekort is van een aantal tonnen. In 2008 ruim 830.000 euro. Ook geen kattenurine, naar wij dachten. Typisch een gevalletje van de grote broek die niet zelf kan worden opgehouden.

Hoe dan ook, de provincie heeft nu het snode plan opgevat dat het in tijden van bezuinigingen best met een onsje minder kan. De begroting staat onder druk en dus moet provinciebreed de tering naar de nering worden gezet. Cultuur moet inleveren, sport gaat terug, bepaalde plannen worden in de ijskast gezet en al te prestigieuze projecten worden nog eens herbekeken. Kortom, het is inleveren geblazen. En dus ook de bijdrage aan RTV Noord.

Mooi niet dus, zo tetterde Bleker. Desnoods gaan ze naar de rechter. Omdat de provincie volgens de letter van de wet de omroep helemaal niet mág korten. Vanuit de regionale rol en taakopvatting, wist Henk. Dat is enkele jaren geleden nu eenmaal vastgelegd. Voor de goede verstaander: in de tijd dat dezelfde Bleker als gedeputeerde het pluche warm hield en als CDA-er de 'publieke zaak' diende.

Toegegeven, Henk speelt het slim. Die Bleker kun je om een (subsidie)boodschap sturen. Hij vergeet er alleen bij te melden dat de vastgelegde rol en taakopvatting niet omroepbreed geldt, maar juist om bepaalde specifieke regionale aspecten mogelijk te maken. Aandacht voor cultuur en de rol bij rampen en in noodsituaties. Dat lijkt me hier toch niet het geval. Of kunnen we bij het verdwijnen van programmaatjes als 'de ruilbeurs' en 'sport aan toavel' spreken van een ramp of het verlies van cultureel erfgoed? Ik dacht het niet.

Bovendien geeft een dergelijk signaal een buitengewoon slechte indruk. Want een kleine rekensom leert dat bij een korting van vijf ton (op een subsidie van ACHT miljoen) er nog altijd nog 7.5 miljoen euro over blijft. Een vorstelijk bedrag, zeker als bonus voor een commercieel bedrijf. Of, om op het op z'n Gronings te zeggen: het kon minder!  

 About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links


Categories


Recent Entries

Svoycot
Het kon minder...

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer