Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
weblog dkNL - David Kok Home | Profile | Archives | Friends
communicatiewetenschapper David Kok blogt over van alles en nog wat.

HNW en MSN11/1/2011

Mijn eerste blog op mijn nieuwe website. Spannend!

 

Al een tijdje wil ik - naast werk en gezin - weer terug naar mijn roots: communicatiewetenschap. Afgelopen jaren bijvoorbeeld voor mijn oom, die voor een grote scholengemeenschap werkt, een communicatieplan geschreven. En voor Economische Zaken een introductiefilmpje gemaakt. Leuke, kleine, projectjes, die ik in de weekenden en avonduren makkelijk kan doen. Het bijhouden van een blog hoort daar natuurlijk bij. Maar ja, waar begin je dan?

 

Hoewel ik geen expert ben op het gebied van het HNW (het nieuwe werken), zit dit onderwerp al heel lang in mijn hoofd. Bij EZ zijn we vorig jaar begonnen met het nieuwe werken. Dat bestaat vooralsnog voornamelijk uit flexwerken, een Iphone (top!) en uitstekende inlogverbindingen vanuit huis.

 

Op internet lees ik veel over managers die hun gedrag moeten veranderen en medewerkers die niet meer op hun plek mogen lunchen of praten, maar ik lees nog weinig over het feit dat er weinig gedragsregels zijn over wanneer je iemand mag "lastig vallen". Nu heb ik bij EZ een functie waarbij ik de hele dag lastig gevallen moet worden. Als directiesecretaris ben je immers voor veel mensen een vraagbaak. Ik merk dat ik - zelfs in de stiltekamers met de deur dicht - weinig mogelijkheden heb om af en toe rustig mijn werk te doen. Dat doe ik dan ook vaak vrijdag thuis, maar hoe regel ik het als ik op kantoor ben en écht even een uurtje rustig moet werken?

 

Tijdens een workshop van Herman Kopinga (een slimmer werken coach, http://www.slimmerwerkencoach.nl/)) werd ik weer eens met de neus op de feiten gedrukt: als je uit je concentratie gehaald wordt, kost het minimaal een kwartier om weer terug in je concentratie te komen.

 

Wat is dan de oplossing?

 

Tijdens mijn studie werd ik - ergens in 2004 - door een mede-student gevraagd of ik even MSN wilde installeren op de computer waarop ik zat te werken. Dat was leuk. En dat was inderdaad leuk! Voor ongeveer anderhalf jaar, toen ik er genoeg van had om continu lastig gevallen te worden door mensen waar je op dat moment nou net even niet mee wilde praten.

 

Toch biedt MSN (of elk ander willekeurig chatprogramma) in mijn ogen de oplossing voor mijn probleem. Als we immers allemaal MSN op onze computer zouden hebben staan, zijn we (overal) op een goede manier bereikbaar. Koppel er een webcam aan en je kunt zelfs face-to-face realtime communiceren.

 

Wat is het voordeel boven even bellen? (1) Een telefoon rinkelt. (2) Je ziet vaak niet wie er belt, dus kunt niet goed de afweging maken om wel of niet op te nemen. (3) Je kunt hem op stil zetten, maar het lijkt tegenwoordig wel alsof niemand meer een voicemail in wil spreken.

 

Met MSN kun je realtime je status laten zien (bezig / afwezig / beschikbaar). Als mensen zich daar aan houden, kun je dus zelf bepalen wanneer je gestoord wilt worden. En als je echt geconcentreerd wilt werken, ga je offline.

 

Op kantoor kan dit als voordeel hebben, dat je eerst even kunt checken wat de status van je collega is, voordat je bij hem langsloopt.

Uiteraard zullen hier ook veel nadelen aan zitten (mijn schoonvader, IT-specialist, begon gelijk over beveiliging en vertrouwelijkheid), maar ik geloof er in.. Wie doet er mee?

0 Comments | Post Comment | Permanent Link
Hosting door HQ ICT Systeembeheer