Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
Gelukkig Zijn.

Tips Gelukkig Zijn/ Ach, die kleine dingen...

Posted on 29/5/2013 at 12:19 in Persoonlijke Ontwikkeling
DEDITIO biedt u praktische oplossingen als u vastloopt in uw relationele, persoonlijke of werkgerelateerde problemen zodat u weer gelukkig bent.Zo, mijn promotievideo voor huwelijkstherapie is op YouTube geplaatst: http://tinyurl.com/olhf2qn. Ik kon het vorige week niet afmaken omdat op mijn pc geen firewire-aansluiting zat en die heb ik nodig om de videobestanden van mijn camera naar de pc te kunnen overbrengen. Dus hebben we deze maandag laten inbouwen. Alles werkt en nu kunt u meer korte video’s op YouTube verwachten. De data voor de training: een gelukkig huwelijk/relatie in september zijn ook bekend en staan op mijn website: http://tinyurl.com/bbzcymw. U kunt in Hardenberg of in Zwolle deelnemen. In vier bijeenkomsten van anderhalf uur leert u wat een goed en gelukkig huwelijk inhoudt, wat u hiervoor nodig heeft en hoe u dit bereiken kunt. U krijgt hiervoor praktische handvatten zodat u uw relatie naar eigen inzicht duurzaam kunt invullen en onderhouden. Deze training is bedoeld voor hen die al een relatie hebben. Vandaag hebben we bericht gekregen dat de burgemeester van Hardenberg ons bedrijfsverzamelgebouw in juni komt bezoeken en dat hij een praatje met de ondernemers komt maken. Zulke belangstelling stellen we altijd op prijs!

Ach, die kleine dingen...

Kleine dingenHet zijn de kleine dingen die het doen, die het doen. Het zijn de kleine dingen die het doen. Ach, die kleine dingen… Ja, wat doen die kleine dingen? En wat doen ze met u? Brengen ze u vreugde? Een warm gevoel? Leuke herinneringen? Toveren ze een glimlach op uw gezicht? Of… zijn ze een bron van ergernissen? Maken ze u weemoedig? Opstandig? Boos? Verdrietig? Geven ze u een gevoel van onmacht? Wat doen die kleine dingen met u?

In het dagelijks leven worden we meegezogen in de waan van de dag. Ongemerkt hebben we het druk en een overvolle agenda. Nauwelijks tijd voor familieleden, ontspanning en leuke dingen doen. Sommigen nemen geen tijd voor het eten en schrokken alles naar binnen voor een volgende afspraak of slaan het eten zelfs over: geen tijd, is het excuus. Of het kan zijn dat u juist niets te doen heeft. Dat u niet weet hoe uw dag te vullen. Alle dagen zijn hetzelfde en duren eindeloos. U wordt nergens gevraagd en anderen hebben geen tijd voor u.

In beide gevallen liggen kleine ergernissen op de loer. Kleine dingen die u meezuigen in een negatieve spiraal van ontevredenheid. U begint te mopperen en doet dit steeds vaker omdat niets meer gaat zoals u het graag wilt. U mist de trein, u laat een glas vallen, u loopt tegen een dichte glazen deur, uw mobiel valt uit uw handen, uw collega maakt een vervelende opmerking, de tv gaat stuk, de verlichting van uw auto is stuk, u krijgt een lekke band. U heeft zich aan de telefoon een abonnement laten aansmeren, die mooie vaas valt in duizend stukken uiteen en alleen omdat u er naar keek, zomaar vanzelf!

De wet van Murphy heeft u in zijn greep en er schijnt geen eind aan te komen! Oh, oh, oh, was deze dag maar voorbij! We voelen ons beroerd en ellendig! Wat een rotdag! Dan komt ook nog je partner, kind, vriend, vriendin, buurman of buurvrouw zeuren over wat voor vervelends hij of zij meegemaakt heeft en er schijnt geen eind aan het verhaal te komen! Ho, stop! Houdt op met zeuren! Nee, niet nu! Ga weg, ik trek het niet meer! Ik heb al genoeg ellende aan mijn hoofd! De moed zinkt u in de schoenen en u denkt op een gegeven moment: ’Ach, wat kan mij het toch allemaal schelen. Mijn dag is toch al verpest. Dit kan er ook nog wel bij, toe maar!’ En u geeft zich over.

En dit is precies het moment dat het tij keert voor u. Plotseling zijn al die kleine dingen niet meer belangrijk. U had er geen invloed op en de dingen gaan hun eigen weg dus laat u het maar gebeuren. Het raakt u niet meer want er kan u niets erger meer gebeuren. U geeft de strijd op! Maar…, u had het niet zover hoeven laten komen. De kleine dingen hebben de macht over u gegrepen omdat u dit toegestaan heeft! Het was namelijk uw reactie op de dingen die bepaalde welke richting u op ging en wat het met u deed!

Als u iets gebeurt, bepaalt uw reactie hierop het verdere verloop. Of u in de negatieve spiraal terechtkomt of niet. U heeft hierin een keuze. U bepaalt namelijk zelf hoe u op de dingen reageert! U hoeft niet voor een negatieve reactie te kiezen. U kunt er ook voor kiezen om oplossingsgericht te reageren op die kleine dingen. Als u bijvoorbeeld de trein mist, kunt u op een manier reageren waarbij u accepteert dat u de trein mist en op zoek gaat naar de vertrektijd van de volgende trein. Of als u een glas uit uw handen laat vallen, niet tegen u zelf zeggen dat u een stommeling bent en beter op moet letten. Zeg bijvoorbeeld: ‘Jammer, dat was niet zo handig.’ U raapt de stukken bijeen en schenkt opnieuw in. Ga verder, blijf niet hangen!

Als u rationeel reageert op de dingen die u overkomen, voorkomt u dat u slachtoffer wordt en zo weer de controle neemt over hetgeen u gebeurt. Sommige dingen zijn onvermijdelijk maar dat heeft ook vaak zijn oorzaak in dat u minder oplettend was. Minder aandachtvol bij de dingen. Geef uw aandacht aan leuke kleine dingen en u zult merken dat dit uw gemoedstoestand aanzienlijk verbetert. Daar waar uw aandacht naar uitgaat, groeit. Juist die kleine dingen!

Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Succes en een warme groet van,
Henrice Kupper

Auteur van het boek: Ik ben GELUKKIG, u ook?
ISBN 9789081588515
 

Tips Gelukkig Zijn/ Waar krijgt u energie van?

Posted on 22/5/2013 at 13:57 in Persoonlijke Ontwikkeling
DEDITIO biedt u praktische oplossingen als u vastloopt in uw relationele, persoonlijke of werkgerelateerde problemen zodat u weer gelukkig bent.Na een heerlijk Pinksterweekend weer uitgerust aan de slag. Een aantal intakegesprekken gevoerd met potentiële nieuwe cliënten. Een aantal van deze gesprekken gaven zoveel leuke en positieve energie dat ik fluitend naar huis ging. Dit vinden mijn man en onze vissen natuurlijk heerlijk. Een vrolijke, energievolle persoon die zorgt dat de zon zelfs ’s avonds schijnt als ze thuiskomt. :-) Niets is een probleem en alles loopt gesmeerd. Zo ook het maken van mijn elevator pitch voor de opname van de promotiefilm die ik gewonnen heb. Op 5 juni a.s. zijn de opnamen bij RTV Drenthe in Assen. Van 10.35 tot 11.05 uur ben ik aan de beurt. De afspraak met de kapper is al gemaakt en nu is het iedere dag oefenen om de pitch straks vloeiend over het doek te krijgen. Intussen mijn designer gevraagd om mooie foto’s uit te zoeken en eventueel aan te passen, die als decor kunnen dienen. De foto’s moeten mijn pitch ondersteunen en zoals altijd laten we niets aan het toeval over. Gisteravond een pittige intervisie gehad met collega’s waarin we een zeer gecompliceerde casus bespraken. Onvoorstelbaar hoe protocollair, hokjes denken en handelen het welzijn van mensen soms in de weg kan staan. En hoe moeilijk het soms voor daadkrachtige mensen is om te bewerkstelligen dat iedereen het belang van de cliënt voorop stelt. Iets wat vanzelfsprekend lijkt kan bijna onoverwinnelijk worden doordat een ander zijn eigenbelang laat prevaleren. Respect voor mijn collega. Een van mijn collega’s vroeg hoeveel uur ik werk in de week want zij had het idee dat haar werkweken heel wat korter waren dan die van mij. Nou ik maak inderdaad veel uren maar ik besteed mijn tijd zo efficiënt mogelijk. Plan zoveel mogelijk en neem op tijd mijn rust zodat als ik werk ik voluit werk. En dan kun je heel veel doen in een relatief korte tijd. Morgen staat een rit naar Noord Brabant gepland en vrijdag gaan we netwerken in het LOC in Hardenberg.

Waar krijgt u energie van?

energiebalansEnergie is brandstof en ons lichaam heeft brandstof nodig om te kunnen functioneren. We nemen brandstof tot ons in de vorm van eten en drinken, rusten, bewegen en via emotie. Vitaliteit, gevoelens en gedachten kunnen ook gezien worden als een vorm van energie. Als u gezond eet, op tijd rust en voldoende beweegt zorgt u er mechanisch voor dat uw lichaam prima functioneert en de dingen kan doen die het moet doen. Hiermee kunt u alles prima in balans houden en heel oud worden. Maar er is ook nog een andere vorm van energie. De energie die we met onze emotie en gedachten regelen.

Irrationele gedachten leiden tot negatieve emoties die verhinderen ons doel te bereiken en kosten energie. Rationele gedachten leiden tot positieve emoties die ons helpen ons doel te bereiken en leveren energie op. U heeft allemaal wel eens meegemaakt dat u ruzie met iemand had, sommigen hebben zelfs langdurige ruzie. Als de ruzie is bijgelegd en u gaat weer over tot de orde van de dag, merkt u dat als u de zaak overdenkt, u plotseling erg moe bent. Het heeft u letterlijk veel energie gekost en als u op dat moment geen overschot heeft, wordt u erg moe. Uw lichaam geeft dan aan dat het tijd is om bij te tanken.

Maar ook een blijde gebeurtenis kan u energie kosten. U heeft bijvoorbeeld maanden uitgekeken naar dat éne moment waarop u kunt schitteren. U heeft hiervoor heel veel gedaan en gelaten. Eindelijk is het moment daar en u geniet met volle teugen. U heeft het gevoel onoverwinnelijk te zijn. De wereld lacht u toe. Later, als u thuis bent en nog even na geniet, merkt u ineens dat u behoorlijk moe bent. De weg er naar toe heeft u heel veel energie opgeleverd maar ook veel energie gekost. Ook dan is het tijd om een pauze in te lassen en bij te tanken van alle inspanningen.

Over het algemeen leveren leuke dingen doen ons energie op als ze niet te inspannend zijn. Ook als ze onderdeel zijn van een project leveren ze energie op. Dus is het zaak om zoveel mogelijk dingen te doen die u energie opleveren. Simpel toch? Wat is de reden dat mensen zo weinig leuke dingen doen? Dit ligt mede aan hun overtuigingen en opvoeding. Misschien denkt u dat u niet alleen maar leuke dingen kunt doen, dat er ook nog andere zaken te doen zijn die niet altijd even leuk zijn. Klopt, maar als u dingen moet doen waar u niet onderuit kunt, kunt u er wel voor kiezen deze dingen op een zo leuk mogelijke manier te doen. Doe de zaken eens anders dan u altijd gewend bent te doen. Dit geeft soms verrassende, positieve effecten! 

En voor de rest: probeer zo rationeel mogelijk te werk te gaan. Kies er bewust voor om zo veel mogelijk leuke dingen te doen op een dag!. Als u een hekel aan een bepaald kwarweitje heeft, ga dingen bedenken die de klus leuk maken! Zet er muziek bij op, zing zelf tijdens de klus, draag uw lievelingsgedicht op, vraag iemand u te helpen of besteedt het uit. En mocht u het echt niet leuk vinden en kunt u het niet uit besteden: doe het dan meteen of aan het begin van de dag zodat u er vanaf bent. Zo voorkomt u dat die ene klus u de hele dag in gedachten bezighoudt. Dit kost energie die u beter kunt inzetten.

Maak een lijst van de dingen die u leuk vindt en neem u voor om iedere dag minsten drie dingen van deze lijst te doen. Houdt u bezig met positieve zaken en uw humeur verandert zienderogen. Laat negatief nieuws uit de media links liggen. Ontkomt u er niet aan neem het voor kennisgeving aan en ga verder met leuke dingen doen. U moet niet naar het nieuws kijken. U moet niet de krant lezen. U moet niet naar de radio luisteren. U moet niet met een vervelend mens omgaan. U moet niet doen wat anderen u zeggen te doen. U kiest hiervoor! U kunt er ook voor kiezen om dit alles te negeren en zelf te bepalen wat u energie oplevert. Zo kunt u een overschot op uw energiebalans opbouwen voor die momenten dat u deze echt nodig heeft!

Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Succes en een warme groet van,
Henrice Kupper

Auteur van het boek: Ik ben GELUKKIG, u ook?
ISBN 9789081588515

Tips Gelukkig Zijn/ Doet u af en toe een stap terug?

Posted on 16/5/2013 at 12:14 in Persoonlijke Ontwikkeling
DEDITIO biedt u praktische oplossingen als u vastloopt in uw relationele, persoonlijke of werkgerelateerde problemen zodat u weer gelukkig bent.Wow, wat een week! In het tweede deel van de workshop bij RTV Drenthe werd bekend gemaakt dat onze groep de prijs gewonnen heeft! Wij hebben een tv-commercial gewonnen waarin wij ons bedrijf mogen presenteren. De commercial wordt twintig keer uitgezonden! Echt een geweldige prijs en we gaan ervan uit dat dit een geweldige positieve boost teweegbrengt. De opnamen worden binnen zes weken afgerond en dan is ook het uitzendschema bekend. Voor alle felicitaties en lieve woorden die we ontvangen zeggen wij dan ook hartelijk dank! Maandag begonnen we de werkweek dus met gebak! Het weer buiten wordt ook langzamerhand beter en mijn loopmaatje stelde maandagavond voor om naar het Bargerveen te gaan. Daar waren mooie wandelroutes. Goed idee! We kozen voor de gele route van zes kilometer. Het Bargerveen is een ontzettend mooi natuurgebied en het wandelen daar is echt een feest. Er is zoveel te zien. Op de een of andere manier zijn we in de war gekomen met de route. Later bleek dat er twee gele routes waren vanuit verschillende startpunten. In plaats van zes kilometer hebben we tien kilometer gelopen. Op zich niet erg ware het niet dat we de laatste vier kilometer in het donker liepen. We zijn gelukkig een beetje bekend in de omgeving en met behulp van de flits van de telefoon (om de routepaaltjes te volgen) zijn we uiteindelijk bij de parkeerplaats aangekomen. Wat hebben we gelachen. Met smerige schoenen en flinke spierpijn hebben we deze week nog flink nagenoten.

Doet u af en toe een stap terug?


een stap terug doenHet leven van alledag is tegenwoordig één grote rat-race. We vliegen van hot naar her. Alles moet gisteren klaar zijn en mensen hebben nergens tijd meer voor. Mensen worden steeds ongeduldiger. Herkenbaar? Troost u, het is niet wat alleen tegenwoordig zo voelt. Dit gevoel is van alle tijden. Onze ouders hebben hun tijd net zo ervaren zoals wij nu doen.

De maatschappij is door de jaren heen ook aan het versnellen. Eerst gingen mensen te voet, toen werd de fiets uitgevonden, de auto, de trein, het vliegtuig, de raket……….En wij versnellen mee. Als u lekker in uw vel zit en u gaat mee met de flow, is dit heerlijk en kan alles niet snel genoeg gaan.
 
Maar wat, als u die flow kwijtraakt, of niet vindt? Dan is het tijd om eens een stap terug te doen. Even uitstappen uit de trein of auto en met de fiets of te voet verder gaan. Even een stap terug doen, een versnelling langzamer schakelen. Even pauze nemen en overdenken wat u aan het doen bent en wat de reden is dat het niet gaat zoals u het graag wilt.

Wat heeft u niet effectief genoeg gedaan? Wat kunt u anders kunnen doen? Heeft u invloed op de omstandigheden? Wat is uw bijdrage? Niet de oorzaken bij anderen zoeken, maar bij uzelf. Die anderen rijden wel door. U bent diegene die even niet meekan. Dat is niet erg, het is juist goed om af en toe een stap terug te doen. Het dwingt u om eens goed na te denken met wat u allemaal aan het doen bent en, wat nog belangrijker is, of u het wel allemaal op deze manier wilt!

Komt u tot de conclusie dat er wat verandert dient te worden en heeft u hiervoor ook de oplossing dan kunt u weer in de auto of trein en rijdt u weer met volle vaart verder. Weet u nog niet zo goed wat u wilt of weet u nog geen oplossing? Dan heeft u altijd nog de mogelijkheid om hulp van een ander in te roepen. Vraag eens aan een ander hoe die het probleem opgelost heeft of op zou lossen! Er zijn vaak meer oplossingen beschikbaar, alleen zien we ze vaak niet omdat we er simpelweg niet aan denken!

We zijn gefocust op die ene manier, zoals we het altijd al gedaan hebben, en dan helpt het soms als we de weg aan een ander vragen. Dit kan een vriend of vriendin zijn, een kennis of familielid. Weten ook deze mensen geen oplossing dan kunt u altijd nog de hulp van een professional inroepen. En heeft u uiteindelijk de oplossing gevonden, kunt u weer in de auto of trein stappen om met volle vaart weer verder te gaan met uw leven!

Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Succes en een warme groet van,
Henrice Kupper

Auteur van het boek: Ik ben GELUKKIG, u ook?
ISBN 9789081588515

Tips Gelukkig Zijn/ Heeft u lange tenen?

Posted on 8/5/2013 at 13:27 in Persoonlijke Ontwikkeling
DEDITIO biedt u praktische oplossingen als u vastloopt in uw relationele, persoonlijke of werkgerelateerde problemen zodat u weer gelukkig bent.Een paar spannende dagen achter de rug en voor volgende week houdt deze spanning nog aan. Ik had gehoopt deze week uitsluitsel te kunnen krijgen maar ik moet nog even geduld hebben voor ik iets mag vertellen. Intussen alle relaties voor de beurs uitgenodigd en de respons is prima. Dat wordt een drukke maar leuke beurs. Het is zaak voor me om de balans in mijn agenda te bewaren zodat de reguliere cliënten ook voldoende aandacht krijgen. Regelmatig komen er ook vragen via het contactformulier van de website binnen en die zijn ook leuk om te beantwoorden. Meestal kan ik de vragen zelf beantwoorden en anders verwijs ik naar andere specialisten. Het leven de dag vandaag is complexer dan vroeger en we hebben meer mogelijkheden. Dat maakt de afwegingen voor mensen niet altijd even makkelijk. Meer keuze is niet per definitie beter. Maatwerk is prima als het ook echt maatwerk is. Als het kiezen is tussen verschillende opties die het allemaal net niet zijn, kan men voor forse dilemma’s komen te staan. Dan wil het wel eens helpen om de zaak aan meerdere personen, onafhankelijk van elkaar, voor te leggen en te vragen wat zij vinden wat de beste optie is. Hiermee zoeken we vaak de bevestiging van wat we zelf al onbewust als beste keus hadden gekozen. En soms komen we tot nieuwe inzichten of ideeën die ons eerder nog niet waren opgevallen. Zo, morgen een heel leuk gesprek in het vooruitzicht en het tweede deel van de workshop over een reclamefilm maken. Een verjaardagscadeau voor een van onze kleinkinderen kopen en zondag van het mooie weer genieten zodat we er volgende week weer vol tegenaan kunnen.

Heeft u lange tenen?


lange tenenOnlangs was ik getuige van een conflict waarbij een deelnemer ontzettend lange tenen had. Hierdoor was het niet mogelijk een normale constructieve discussie te voeren. Door dit gedrag kon een redelijk verzoek uitmonden in een conflict waarin geen oplossing meer mogelijk was. Het kende uiteindelijk alleen maar verliezers. Het maakt ook discussies in de toekomst zo goed als onmogelijk. Dit alles omdat één deelnemer niet goed leest wat er staat en direct de opmerking persoonlijk oppakt terwijl alleen over de inhoud gediscussieerd werd. De deelnemer blokkeert en blijft volharden in zijn standpunt. Ook is hij niet bereid om aangeboden hulp te accepteren.

Helaas komt dit gedrag regelmatig voor. Onbedoeld kwetsen mensen elkaar of is één van de deelnemers niet in staat zijn/haar emotie buiten spel te zetten en goed te lezen en te interpreteren waar het om gaat. Correspondentie over de email maakt het allemaal nog moeilijker omdat het van de woordkeuze van de schrijver en de interpretatie van de lezer afhangt. We missen dan de klank en non verbale signalen van hetgeen getracht wordt te zeggen. Als de rode knop ingedrukt wordt, is het ontzettend moeilijk om dit ongedaan te maken als er geen persoonlijk contact plaats vindt.

Wat gebeurt er als iemand op uw rode knop drukt? U wordt dan emotioneel zo geraakt dat alle deuren dicht gaan. Boosheid, angst of verdriet nemen de overhand. U komt in de vecht- of vluchthouding. U opent de aanval of u zwijgt. In beide gevallen bent u niet meer voor rede vatbaar. Vaak zakt de emotie na een poosje en dan is het tijd om anderen in te schakelen of uzelf tot de orde te roepen.

U gaat eerst navragen of u het goed begrepen heeft. Neem de telefoon en vraag om uitleg. Hoe bedoelt de ander het nu precies? Of vraag aan iemand anders of deze het ook zo ziet als u. Vaak blijkt dat u iets gaat invullen of dat u de boodschap verkeerd begrijpt. Een misverstand is gauw geboren. Het komt ook voor dat de schrijver niet goed kan verwoorden wat hij of zij wil zeggen. Zodra u merkt dat er onduidelijkheid of irritatie ontstaat: neem de telefoon en spreek af voor een persoonlijk gesprek.

Uiteraard moet de ander hier wel toe bereid zijn. Is deze niet bereid dan houdt het op en kunt u vragen of een onafhankelijke derde of een mediator mag bemiddelen. Wil de persoon ook dit niet dan kunt u nog overwegen om het hogerop te zoeken. Soms is dit noodzakelijk om de persoon tot de orde te roepen. De verhoudingen zijn dan weliswaar verstoord maar het eventuele project kan dan wel doorgang vinden. Later kan u dan met de betreffende persoon en een onafhankelijke derde alsnog om tafel gaan om zaken door te spreken.

Vraag uzelf wel af wat de reden is dat u zo emotioneel reageert. Waar bent u bang voor. Meestal ligt angst voor verlies hieraan ten grondslag. Angst dat men vindt dat u het niet goed doet, niet goed genoeg bent, enzovoort. Maar het is uw angst. De ander doet een verzoek of heeft het over uw gedrag en niet over u als persoon. De ander vraagt aan u om het ook eens vanuit zijn/haar standpunt de bekijken om dan gezamenlijk tot de best mogelijke oplossing te komen.

Dat u soms emotioneel geraakt wordt, overkomt ons allemaal weleens. Iedereen heeft zijn eigen ontwikkelingspunten. En zo kunt u het ook zien. Als een ontwikkelingspunt voor uzelf. Dus als iets in de communicatie met de ander u raakt, zet dan niet meteen de hakken in het zand maar ben blij dat u erop geattendeerd wordt zodat u actie kunt ondernemen om hier goed mee om te gaan.

Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Succes en een warme groet van,
Henrice Kupper

Auteur van het boek: Ik ben GELUKKIG, u ook?
ISBN 9789081588515
 

Tips Gelukkig Zijn/ Hoeveel geduld heeft u?

Posted on 1/5/2013 at 15:37 in Persoonlijke Ontwikkeling
DEDITIO biedt u praktische oplossingen als u vastloopt in uw relationele, persoonlijke of werkgerelateerde problemen zodat u weer gelukkig bent.Een paar spannende dagen achter de rug en voor volgende week houdt deze spanning nog aan. Ik had gehoopt deze week uitsluitsel te kunnen krijgen maar ik moet nog even geduld hebben voor ik iets mag vertellen. Intussen alle relaties voor de beurs uitgenodigd en de respons is prima. Dat wordt een drukke maar leuke beurs. Het is zaak voor me om de balans in mijn agenda te bewaren zodat de reguliere cliënten ook voldoende aandacht krijgen. Regelmatig komen er ook vragen via het contactformulier van de website binnen en die zijn ook leuk om te beantwoorden. Meestal kan ik de vragen zelf beantwoorden en anders verwijs ik naar andere specialisten. Het leven de dag vandaag is complexer dan vroeger en we hebben meer mogelijkheden. Dat maakt de afwegingen voor mensen niet altijd even makkelijk. Meer keuze is niet per definitie beter. Maatwerk is prima als het ook echt maatwerk is. Als het kiezen is tussen verschillende opties die het allemaal net niet zijn, kan men voor forse dilemma’s komen te staan. Dan wil het wel eens helpen om de zaak aan meerdere personen, onafhankelijk van elkaar, voor te leggen en te vragen wat zij vinden wat de beste optie is. Hiermee zoeken we vaak de bevestiging van wat we zelf al onbewust als beste keus hadden gekozen. En soms komen we tot nieuwe inzichten of ideeën die ons eerder nog niet waren opgevallen. Zo, morgen een heel leuk gesprek in het vooruitzicht en het tweede deel van de workshop over een reclamefilm maken. Een verjaardagscadeau voor een van onze kleinkinderen kopen en zondag van het mooie weer genieten zodat we er volgende week weer vol tegenaan kunnen.

Hoeveel geduld heeft u?

GeduldGeduld is een schone zaak. Geduld is als een bittere plant die zoete vruchten geeft. Trappelen van ongeduld. Papier is geduldig. Engelengeduld hebben. Geduld overwint alles. Geduld en gras zal melk worden. Zo luiden een aantal gezegdes over geduld. Maar het valt niet altijd mee om geduld te hebben. Hoe lang moet je geduld hebben? En moet je met alles en iedereen geduld hebben?

Op de eerste plaats: u moet niets! Iedere situatie vraagt een andere aanpak en heeft ook andere voorwaarden om succesvol resultaat te boeken. Er zijn vele situaties denkbaar waarin uw geduld op de proef wordt gesteld. Soms wordt het bloed onder uw nagels gehaald en kunt u het gevoel hebben machteloos in de situatie te staan. Er wordt u medegedeeld dat u maar geduld moet hebben. Of anderen delen u mede dat ze vinden dat u ongeduldig bent en daarmee de zaak op de spits drijft bijvoorbeeld.

Kijkt u vol verwachting naar iets uit kan het zijn dat u ongeduldig wordt. Ook een examen kan bijvoorbeeld uw geduld op de proef stellen. U heeft goed geleerd en vindt het moeilijk om het geleerde vast te houden tot dat ene moment van examen waarin u mag losbranden. Of uw geliefde komt terug van een lange reis vanwege zijn/haar werk en u kunt niet wachten tot u weer in zijn/haar armen ligt. Aanstaande ouders kijken vol ongeduld uit naar de dag dat hun kind geboren zal worden.

Waar dient geduld voor? Leren geduld te hebben is goed voor uw ontwikkeling als mens. Het leert u dat u niet alles krijgt wanneer u het wilt. Dat andere zaken soms belangrijker zijn. Geduld hebben leert u ook dat u rekening moet houden met anderen, dat u niet alleen op de wereld bent. Het leert u ook zaken te accepteren. Het leert u te genieten van de voorpret. Het verhoogt de emotie van het moment suprême. Het leert u zaken goed te overdenken vóórdat u reageert. Het leert u uw emoties te ervaren.

Maar wat als u ongeduldig bent? Dan, zult u steeds weer met eenzelfde situaties geconfronteerd worden totdat u de boodschap begrijpt. Dat, al gaat u op uw hoofd staan de dingen gaan zoals ze gaan. Dat u zaken dient te accepteren. Ongeduldig zijn roept vaak negatieve emoties bij u en anderen op. U ervaart stress. U zet de ander onder druk. En u krijgt negatieve emotie terug. De ander doet wellicht expres langzamer omdat die zich niet wil laten dwingen. Dan komt u wellicht tot inzicht dat als u de situatie accepteert en achterover leunt, de dingen als vanzelf en op een vriendelijke manier gaan. Dat hoe meer strijd u levert het u meer pijn en verdriet brengt.

Soms kan het zijn dat u moet leren dat u juist actie moet ondernemen. Dat u uw verantwoordelijkheid moet nemen. Dat u grenzen moet stellen omdat u teveel geduld heeft bijvoorbeeld. Dat zaken escaleren omdat u niet ingrijpt. Dat u zaken op hun beloop laat. Dat u het gevoel heeft dat u er toch niets aan kunt doen en daarom geduldig en lijdzaam toeziet op hoe dingen zich ontwikkelen. Achteraf constateert u dat u wellicht actiever had moeten zijn.

Als het goed voelt dat er geduld gevraagd is of het voelt goed omdat u juist ongeduldig bent is de graadmeter of u goed omgaat met geduld. Niemand kan voor u beoordelen wat u moet doen in bepaalde situaties. Hier moet u zelf ervaring in opdoen. Wanneer het goed gaat en u voelt zich goed hierbij: kopiëren en herhalen. Voelt het niet goed: ingrijpen en veranderingen aanbrengen net zo lang tot het goed voelt.

Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Succes en een warme groet van,
Henrice Kupper

Auteur van het boek: Ik ben GELUKKIG, u ook?
ISBN 9789081588515

Tips Gelukkig Zijn/ Begrijpt u wat de ander zegt?

Posted on 17/4/2013 at 13:54 in Persoonlijke Ontwikkeling
DEDITIO biedt u praktische oplossingen als u vastloopt in uw relationele, persoonlijke of werkgerelateerde problemen zodat u weer gelukkig bent.Er staan grote dingen te gebeuren voor mijn bedrijf en deze week was druk en heftig. Een week met bijzondere emoties, mededelingen, gebeurtenissen en afspraken. Het is mijn taak om mensen te ondersteunen en te helpen in hun zoektocht naar geluk, maar soms, als alle ellende op één dag komt, dan heb ook ik even tijd nodig om weer leeg te geraken. Meestal helpt het dan om een flinke wandeling te maken maar deze keer was er meer nodig. Dan vind ik het fijn dat ik mensen achter mij heb staan waar ik een beroep op kan doen. Zo ook een vriendin van me: ik belde haar op en vroeg haar om wat leuke dingen tegen met vertellen omdat ik een zware dag had. Zegt ze: Ik ben vandaag naar een begrafenis geweest in Friesland. Tja, dat helpt…-)D Later kwamen er leuke dingen en door veel te lachen werd mijn gemoed beter. Ik kon de zware dag afsluiten en kreeg weer ruimte. Deze ruimte had ik nodig voor de volgende paar dagen, want er stonden nog een paar flinke uitdagingen te wachten. Dit is dan ook de reden dat u de nieuwsbrief op een andere dag dan gebruikelijk krijgt. Het is leuk als waar je van droomt uitkomt maar het is lastig dat daardoor het reguliere werk achterstand oploopt. In het weekeinde heb ik weer voldoende energie getankt om nu met volle vaart verder te gaan en de opgelopen schade in te halen. Niet door meer uren te maken maar door wat niet direct nodig is vooruit te schuiven en vaker nee te zeggen. Het is even niet anders…

Begrijpt u wat de ander zegt?

begrijpenHeel veel relatieproblemen ontstaan door communicatieproblemen. Niet alleen in het huwelijk maar ook op het werk bijvoorbeeld of in de vereniging. Goed met elkaar communiceren is nog niet zo eenvoudig. We praten wel met elkaar maar of we elkaar begrijpen is nog maar de vraag. We vullen in voor de ander, we denken te weten wat en hoe de ander denkt, voelt en bedoelt. Vanuit deze invulling gaan we verder met het gesprek en als u niet oppast ontstaat er door miscommunicatie een conflict. De gemoederen kunnen hierbij soms hoog oplopen en vaak wordt er dan ook nog op de persoon gespeeld en maakt men verwijten over en weer.

Al lang gaat het niet meer om dat ene punt waar de discussie mee begonnen is. Van alles en nog wat wordt erbij gehaald. Voor u het weet komt u terecht in een eindeloze cirkel die niemand wat oplevert dan alleen boosheid en veel verdriet. Eén van de oorzaken dat mensen niet goed communiceren ligt in het verleden. Er wordt ons niet geleerd om goed met elkaar te communiceren. We leren praten, dat wel. Maar communiceren is ook begrijpen wat de ander zegt en ook wordt vaak verzuimd ons te leren een goed gesprek te voeren. Op school krijgen we weliswaar begrijpend lezen maar het wordt niet geleerd toe te passen in de dagelijkse gesprekken.

Men gaat er te vaak vanuit dat de leerlingen dit thuis, op de club of vereniging en werk leren. Dit is dus een misvatting. Als u ouders heeft die niet goed communiceren mag u niet verwachten dat hun kinderen als vanzelf wel goed communiceren. Als kinderen van vier mogelijkheden maar één mogelijkheid kunnen benutten om te leren goed te communiceren zouden we niet verbaasd moeten zijn dat die kinderen niet goed communiceren. Mensen leren zulke dingen niet vanzelf (uitzonderingen daar gelaten). Mensen zijn zich vaak niet bewust van hun kunnen en hun gedrag. En als u niet gezegd wordt dat u bepaalde zaken zou kunnen verbeteren en hiermee dan ook meer plezier aan zult beleven is er voor velen geen noodzaak om zich hiervoor in te spannen. Zij hebben er immers geen last van.

Goed communiceren begint met goed luisteren. Geconcentreerd luisteren naar wat de ander zegt. Als wat de ander zegt een bepaalde emotie bij u oproept, even navragen of u goed begrepen heeft wat de ander bedoelt. Niet vanzelf aannemen dat u het wel weet. Wat de een als een grap bedoelt kan voor de ander kwetsend overkomen. Uw humor hoeft niet de humor van de ander te zijn. Soms wordt een onduidelijke of verkeerde intonatie (melodie) gebruikt en komen dingen anders uit uw mond dan u bedoelt. Als u dit merkt, leg dan aan de ander uit hoe u het bedoelt heeft. Niet aannemen dat de ander dit vanzelf wel snapt.

begrijpen.1Duidelijkheid geven aan elkaar. LSD wordt vaak in trainingen gebruikt om goed te leren communiceren. Nee, geen drugs maar Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Ziet u, hoe snel het mis kan gaan? LSD wordt bij de meeste mensen  direct aan drugs gerelateerd omdat het woord vaak in die context gebruikt wordt. Woorden hebben vaak meerdere betekenissen, dus is doorvragen gewenst. Samenvatten kunt u doen door te zeggen: dus als ik het goed begrijp bedoelt u…? Of u zegt: bedoelt u …? U krijgt vanzelf van de ander te horen of dit correct is of dat die iets anders bedoelt.

Oefenen, veel oefenen maakt dat u steeds beter wordt in het communiceren. In het begin lijkt het overdreven en is het vermoeiend. Maar na verloop van tijd merkt u wanneer LSD nodig is en wanneer u op de automatische piloot kunt communiceren. Dan merkt u ook dat u betere gesprekken voert. Dat u goed wordt in discussiëren en er zelfs plezier in heeft. U krijgt namelijk steeds vaker wat u wilt op een prettige en aangename manier. U besteed ook uw tijd efficiënter en mensen willen graag met u praten. Omdat het hout snijd wat u zegt en u zo goed kunt luisteren. U begrijpt tenminste wat de ander zegt.

Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Succes en een warme groet van,
Henrice Kupper

Auteur van het boek: Ik ben GELUKKIG, u ook?
ISBN 9789081588515

Tips Gelukkig Zijn/ Gewenst gedrag.

Posted on 10/4/2013 at 14:11 in Persoonlijke Ontwikkeling
DEDITIO biedt u praktische oplossingen als u vastloopt in uw relationele, persoonlijke of werkgerelateerde problemen zodat u weer gelukkig bent.Ik ben blij dat ik van een lang weekend kan gaan genieten. Het was afgelopen week bijzonder druk met cliënten en andere afspraken. Ook privé is er een en ander gebeurd en soms sta ik versteld van hoeveel er allemaal in één week gebeuren kan. Op het ene moment gaat alles zijn gangetje en op het andere moment is alles hectisch. Ook emotioneel ging het er flink aan toe deze week. Van euforie tot aan verdriet en weemoed. Het doet me pijn om te zien als een cliënt heel erg verdrietig is. Als deze afscheid moet nemen van iets wat hem/haar vertrouwd en veilig is. Wetende door welk proces hij of zij moet gaan om weer grip op het leven te verkrijgen. Persoonlijke ontwikkeling is mooi maar kan soms best heftig zijn. Op zulke momenten ga ik graag een ronde extra lopen om mijn hoofd leeg te maken en mijn gevoelens hierover een plaats te geven. Ik focus me dan op het mooie wat de persoon te wachten staat als deze de stap in zijn/haar ontwikkeling afgesloten zal worden. Zo ook mijn buurvrouw tegenover. Ze heeft meer dan vijftig jaar op één plek gewoond en is nu verhuisd naar een aanleunwoning in een aangrenzend dorp. Daar wonen een zus, schoonzus en een dochter van haar. Deze mensen zijn erg blij dat ze nu dichterbij woont maar voor mijn buurvrouw is het een hard gelag. Ondanks dat de verhuizing soepel is verlopen is en ze een heel mooi plekje heeft is het haar boven haar hoofd gegroeid en is ze duidelijk van slag. Toen ik haar vanmiddag een bezoek bracht om haar een hart onder de riem te steken zag ik een sterke vrouw die zich groot hield maar de vensters in haar ogen verraden een diep verdriet en machteloosheid. Ik weet dat zij zich er doorheen zal slaan en het best naar haar zin zal krijgen. En met de belofte haar volgende week weer te bezoeken ging ik met een goed gevoel naar huis.

Gewenst gedrag.

gewenst gedragWat is gewenst gedrag en hoe krijgt u dit voor elkaar? Overal waar u met andere mensen contact heeft, heeft u te maken met uw en hun gedrag. Thuis, op school, in de vereniging, op het werk, in de supermarkt en buiten op straat bijvoorbeeld. Iedereen gedraagt zich zoals hij/zij denkt dat het in die situatie gepast is, zo hoort of zin in heeft.  Als samenleving hebben we bepaalde normen en waarden afgesproken waarvan wij vinden dat iedereen zich hier aan houden moet. Omdat dan de samenleving het prettigst functioneert.

Wat is gedrag? Gedrag is het resultaat van uw denken en voelen op bepaalde situaties. Gedrag is een reactie. Als iedereen de gewenste reactie geeft, volgens de normen en waarden die we afgesproken hebben, is alles voor iedereen duidelijk en weet de ander hoe verder te reageren. Simpel, toch? Ja, ware het niet dat dit alleen werkt als aan iedereen duidelijk is gemaakt wat die normen en waarden zijn en de ander ze daadwerkelijk begrijpt. En hiervoor heb je communicatie nodig.

Communicatie is een middel om bijvoorbeeld kennis en vaardigheden over te dragen. Maar ook om bedoelingen en wensen over te brengen. Communiceren doen we verbaal en non-verbaal. Hierdoor kunnen we aan de ander vertellen dat we willen hoe de ander zich dient te gedragen en via non-verbale communicatie laten we zien of we vinden dat de ander het goed doet of niet bijvoorbeeld. Als iedereen het eens is met wat de bedoeling is of begrijpt wat de bedoeling is, gaat alles prima, loopt iedereen in de gewenste richting, staan alle neuzen dezelfde kant op en doet iedereen hetzelfde.

U kunt zich waarschijnlijk wel voorstellen wat er gebeurd als één persoon niet begrijpt wat de bedoeling is. Hij/zij wordt letterlijk tegendraads. Chaos is voorgeprogrammeerd. Om deze persoon weer in de goede richting te laten lopen sturen we hem/haar bij en wijzen soms letterlijk welke richting hij/zij op moet. We laten zien hoe het moet. Hiermee kunt u uw voordeel doen. Als u merkt dat de ander niet het gewenste gedrag vertoont wat u wilt. Laat hem/haar zien wat u verlangt als dit in overeenstemming is met de afgesproken normen en waarden.

Alles moet geleerd worden. Neem niet zonder meer aan dat de ander wel weet wat gewenst is. Misschien is hij niet op de hoogte van de afgesproken normen en waarden. Misschien zijn de normen en waarden intussen veranderd. Misschien heeft de persoon hiermee nog geen ervaring. Misschien komt de ander in conflict met zijn eigen normen en waarden. Er zijn diverse mogelijkheden waardoor de ander niet het gewenste gedrag laat zien. Ga dan in discussie, vraag naar de ander zijn reden om het anders te doen. Soms zijn mensen zich ook niet bewust van hetgeen ze doen. Vindt samen een oplossing om het gewenste gedrag te krijgen.

Het kan ook zijn dat het tijd is om te veranderen. Dat er betere, snellere of effectievere manieren zijn. Ben dan flexibel en ga mee in de verandering, tenzij u aan kunt tonen dat het niet de juiste manier is. Ben respectvol naar de ander en maak duidelijk wat u als gewenst gedrag ervaart. Doe dit met warmte en liefde dan krijgt u het snelst het gewenste resultaat. Maak afspraken en leg uit waartoe deze dienen. En soms moet u doorpakken en vooral consequent handelen. Duidelijkheid voorop. En is er gewenst gedrag? Laat dan vooral zien en horen dat u dit prettig vindt en waardeert!

Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Succes en een warme groet van,
Henrice Kupper

Auteur van het boek: Ik ben GELUKKIG, u ook?
ISBN 9789081588515

Tips Gelukkig Zijn/ Wie en wat bent u?

Posted on 3/4/2013 at 16:37 in Persoonlijke Ontwikkeling
DEDITIO biedt u praktische oplossingen als u vastloopt in uw relationele, persoonlijke of werkgerelateerde problemen zodat u weer gelukkig bent.Na tien jaar trouwe dienst hebben we afscheid genomen van onze tv en zijn we met de moderne techniek in onze nieuwe tv weer helemaal up to date. 3D, Smart tv, internet via de tv. Het kan niet op! De aansluiting tussen satelliet, tv en blue-ray speler ging prima maar het verkrijgen van Dolby surround geluid was wat anders. Na vele aansluitpogingen met de versterker (ouder model) en het veranderen van de instellingen op de tv kreeg ik het dan eind deze week eindelijk voor elkaar! 3 D op tv kijken is een mooie belevenis en voegt echt wat toe. We zijn er mee in onze nopjes! Waar ik ook heel erg mee in nopjes ben is, dat ik deze week benaderd ben door Frank van Marwijk. Frank vroeg toestemming of hij tekst uit mijn boek gebruiken mag in de nieuwe Complimentenkalender 2014. Deze tekst wordt op één van de bladzijden in de scheurkalender geplaatst. Het is mij een hele eer en ben reuze benieuwd op welke datum de tekst komt te staan. Dus… straks allemaal de Complimentenkalender 2014 kopen! Verder zijn we druk met cliënten behandelen en het doet me veel deugd als mensen steeds weer vooruitgang boeken. Sommigen met kleine stappen anderen met grote sprongen. Het is mooi te zien hoe mensen hun best doen om wat moois van hun leven te maken. Steeds door het loslaten weer ruimte scheppen voor nieuwe mogelijkheden op hun levensweg. Juist door het loslaten wordt hun leven enorm verrijkt. Hier kan ik intens van genieten. Ik voel me dan ook bevoorrecht om kennis te mogen maken met zoveel mooie mensen.

Wie en wat bent u?

wie bent uHeeft u al eens nagedacht over wie en wat u bent? Wat u doet en wat u voor anderen betekent? Voldoet u aan uw eigen verwachtingen of bent u steeds de verwachtingen van anderen aan het vervullen? Legt u de lat steeds hoger zodat er nooit aan kunt voldoen of legt u hem steeds hoger om uzelf uit te dagen meer uit uw leven te halen? Wat maakt dat u, u bent? Zijn dat uw karaktertrekken? Is het datgene wat u laat zien aan anderen? Wat vindt u eigenlijk van uzelf?

En hoe oordeelt u over uzelf, over anderen en de wereld om u heen? Bent u hierin hard, mild of maakt het u allemaal niets uit? Interesseert het u niet wat er allemaal in uw leven gebeurt? Voelt u zich slachtoffer van wat u allemaal overkomt of heeft u de regie stevig in handen en bent u diegene die bepaalt hoe uw leven eruitziet? Wilt u overal de controle over hebben of leeft u van dag tot dag? Bent u principieel of waait u met alle winden mee? Bent u star in uw houding of bent u flexibel. Gaat u alleen voor eigenbelang of staat het gezamenlijk belang bij u voorop?

Als u zich bewust vragen gaat stellen over wie u bent en welke eigenschappen u heeft, kunt u ook gaan beslissen wat u veranderen wilt. Zodat u op een positieve manier bijdraagt aan uw ontwikkeling. Door u bewust vragen te stellen kunt u ontdekken dat u één of meerdere eigenschappen heeft die niet zo aardig zijn en/of verbetering behoeven. Oordeel dan mild over uzelf. U doet de dingen omdat u ze zo geleerd heeft en tot op heden zijn ze wellicht effectief geweest. Door de tijd heen veranderen mensen en de wereld om u heen en kan het zijn dat uw manier van handelen niet meer zo goed voor uzelf of anderen is.

Bekijk uw gedrag of eigenschap met een vriendelijke glimlach en ga kennis opdoen hoe u dit zou kunnen veranderen. Dit kan bijvoorbeeld door het lezen van boeken, het volgen van een workshop of training, door een goed gesprek met iemand die u vertrouwt of u schakelt een vertrouwenspersoon of een counsellor in. Ook kunt u gewoon een andere manier uitproberen en kijken of dit de gewenste verandering teweegbrengt. Belangrijk is dat u iets gaat doen. U heeft niet de macht om de wereld of de ander te veranderen, u kunt wel uzelf veranderen.

U kunt leren op een andere manier tegen de dingen aan te kijken. U kunt leren er anders mee om te gaan. U kunt leren uzelf anders op te stellen. Meer mededogen te ontwikkelen. Niet alles zwart-wit te zien. Niets is altijd of nooit. Wat vandaag effectief is kan morgen niet meer effectief zijn. U weet vandaag meer dan gisteren. Vandaag is anders dan gisteren. Geen twee dagen zijn hetzelfde. Ga mee met de stroom van verandering en stop met tegen de stroom in te varen. Verander datgene waar u invloed op heeft en accepteer de dingen waar u geen zeggenschap over heeft.

Als u alles overdenkt over wie en wat u bent, komt u dan tot de conclusie dat u een aardige, liefhebbende persoon bent? Dat u de moeite waard bent? Dat u goed voor uzelf zorgt? Dat u meer goede dan minder goede eigenschappen heeft? Dat u uw best doet om uzelf te ontwikkelen? Dat u mild over uzelf en anderen oordeelt? Dat u uzelf vergeeft als u eens niet zo handig reageert? Dat u zich over het algemeen goed voelt en lekker in uw vel zit? Dat u bovenal veel van uzelf houdt?

Dan vinden anderen en ik het prettig kennis met u te maken omdat u een positieve bijdrage levert aan een mooie en wondere wereld waarin het aangenaam toeven is!

Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Succes en een warme groet van,
Henrice Kupper

Auteur van het boek: Ik ben GELUKKIG, u ook?
ISBN 9789081588515

Tips Gelukkig Zijn/ Geen woorden maar daden!

Posted on 27/3/2013 at 19:19 in Persoonlijke Ontwikkeling
DEDITIO biedt u praktische oplossingen als u vastloopt in uw relationele, persoonlijke of werkgerelateerde problemen zodat u weer gelukkig bent.Vorige week donderdag was ik helemaal in de wolken. Op een netwerkbijeenkomst in Zwolle mocht ik even plaatsnemen in mijn droomauto: de Lexus LS600 h President. Als een kind zo blij…Wat een prachtige auto! De klasse straalt er vanaf. Ik hoorde steeds een stem op de achtergrond: ‘Op een dag is deze van jou…’ Daarnaast mag ik van de garage de Toyota Prius Hybride een hele dag uitproberen. Geweldig! Het is werkelijk heerlijk als je als klant verwend wordt. Natuurlijk weet ik dat de garage graag een auto aan mij wil verkopen en dat een auto een gebruiksproduct is, maar de manier waarop dat maakt voor mij wel het verschil. En het maakt ook verschil of de verkoper oprechte interesse heeft. Of hij zijn werk met plezier doet. Als het vanuit al zijn poriën straalt dat hij graag met jou zaken wil doen dan sta ik hiervoor open. Mensen die hun vak met liefde verstaan, herken je direct. Die maken echt het verschil. Zo ook een verkoper bij Mediamarkt in Duitsland. Bij deze jongeman kun je zien dat hij ontzettend veel plezier heeft om jou op de best mogelijke manier te helpen. Hij straalt en treedt je met een oprechte glimlach tegemoet. Niets is hem te veel en als het een keer niet tot een verkoop komt blijft hij vriendelijk en attent. Hij weet hoeveel je bij het bedrijf besteed hebt en geeft soms extra korting waar je niet gerekend hebt. Hij heeft zijn huiswerk gedaan. Hij is niet voor niets de beste verkoper in dat filiaal. Deze mensen zitten lekker in hun vel en zijn gelukkig. En zij willen hun geluk met jou delen. Dát is het kenmerk van een gelukkig mens!

Geen woorden maar daden!

geen woorden maar dadenOf mensen u aardig vinden, vriendschap met u willen, iets van u willen kopen, samen met u iets willen ondernemen, dagelijks met u willen werken, iets van u willen leren, met u willen samenleven, samen willen reizen, met u aan een project willen werken, samen met u naar de bioscoop willen enzovoort, hangt niet af van al hetgeen u zegt maar van wat u doet. Wat u laat zien.

Het nieuwe jaar begint voor velen met goede voornemens. Vol enthousiasme begint men aan de weg van verandering in de hoop aan het eind de beloning in ontvangst te mogen nemen. Weinigen weten de eindstreep te halen. Vol goede moed en fanatiek doet men wat nodig is. Echter na een tijd komt de klad erin en na de eerste toestemming van uzelf om het over te slaan volgen er meer en van uitstel komt afstel. Oorzaak: niet voldoende gemotiveerd, geen duidelijk plan, geen goede beloning in het vooruitzicht gesteld en de kosten-baten analyse slaat door naar de kosten kant.

Later proberen velen het nog eens maar de meeste geven de moed al snel op. Het valt tegen en men had zich het iets makkelijker voorgesteld. Teleurgesteld probeert men voor zichzelf goed te praten wat niet gelukt is en gaat weer over tot de orde van de dag. In plaats van dat u uzelf goed gaat praten waarom het u deze keer niet gelukt is kunt u de zaak ook eens van de andere kant benaderen.

Wat heeft u wel goed gedaan? Wat is er wel goed gegaan? U heeft in ieder geval nagedacht over wat u bereiken wilt. U heeft zichzelf gemotiveerd om het vol te houden, u heeft actie ondernomen om te veranderen, u heeft hiervoor ook iets opgegeven, u heeft de verleiding een aantal keren weten te weerstaan, u heeft ook het mooie gevoel van kleine successen ervaren, van de bewondering door anderen genoten, u heeft een stap in de goede richting gemaakt en u kunt trots zijn op uzelf dat u in iedere geval iets gedaan heeft!

Als u zich richt op wat wel goed gegaan is legt u hiermee de grondslag voor een nieuwe poging, een nieuwe stap. Er staat nergens geschreven dat u uw doel in één keer bereiken moet! Vele doelen worden pas na meerdere pogingen bereikt omdat men zelf ook in het proces groeien moet. Nieuwe ervaringen hebben ook tijd nodig om te beklijven. Niemand wordt zonder te oefenen wereldkampioen!

U hoeft niet uit te blinken in een sportprestatie of ander grootste fysieke prestatie. U kunt ook wereldkampioen worden in aardig zijn, behulpzaam zijn, oog voor de medemens te hebben, onbaatzuchtig te zijn, enzovoort. Wereldkampioen in lief zijn voor uzelf en de ander is de mooiste en grootste titel die u ooit behalen kunt. En ook deze weg is er een van vele pogingen. Kleine stappen, steeds opnieuw. Iedere dag weer. Want u kunt nog zoveel praten en dromen over wat u allemaal bereiken wilt, als u niets doet, niets onderneemt of niets probeert blijft het allemaal maar bij praten en dromen.

Daden zijn meetbaar. Door daden kunt uzelf, en anderen, zien hoe ver u nog verwijderd bent van die wereldtitel. Wat en hoeveel u nog moet doen om die wereldbeker omhoog te mogen houden. En als u tegen uzelf durft te zeggen dat u een kanjer bent en u hoort het ook van een ander, dan heeft u de titel verdient!

Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Succes en een warme groet van,
Henrice Kupper

Auteur van het boek: Ik ben GELUKKIG, u ook?
ISBN 9789081588515

Tips Gelukkig Zijn/ Maakt u wel eens een vergissing?

Posted on 20/3/2013 at 15:53 in Persoonlijke Ontwikkeling
DEDITIO biedt u praktische oplossingen als u vastloopt in uw relationele, persoonlijke of werkgerelateerde problemen zodat u weer gelukkig bent.De foto’s van de fotograaf zijn binnen en ik heb aan diverse mensen gevraagd welke zij de mooiste vinden om op internet te plaatsen. De meeste stemmen gelden en deze foto onderaan de nieuwsbrief is het geworden. Met dank aan hen die me hierbij geholpen hebben. Intussen is mijn loopmaatje weer enigszins opgeknapt en zijn we weer begonnen met kleine stukjes en hopen binnen no time weer voluit te kunnen lopen. In het weekend hebben we de film Avatar met onze thuisbioscoop (beamer) in 3D gekeken. Hij blijft mooi! Ook het verhaal is inspirerend. Ik had de film voor mezelf als een presentje gekocht voor al het harde werk dat ik de laatste tijd verzet heb en het feit dat ik een grote order heb weten binnenhalen. Verder heb ik een afspraak gemaakt met een bureau die mij professionele kunstenaars levert voor mijn trainingen voor het bedrijfsleven. Mijn trainingen worden anders ingevuld dan de standaardtrainingen die men gewend is en hiermee kan ik me, buiten de inhoud, onderscheiden van de rest in het veld. Het blijft nodig om vernieuwend te zijn. Hierdoor kan ik onder andere nog meer datgene aan de bedrijven geven wat zij nodig hebben en niet wat wij als trainers denken dat ze nodig hebben. De bedrijven zelf weten immers als geen ander waar de behoefte in hun bedrijf ligt. Ondertussen heb ik de trainingsmap laten beoordelen en kreeg als compliment: exclusief! Ik had hiermee een binnenpretje: dit is voor mij standaard, minder wil ik niet leveren aan mijn klanten. En met dit goede gevoel op de achtergrond heb ik mijn cliënten in de praktijk deze week weer prima op weg weten te helpen.

Maakt u wel eens een vergissing?

Vragen stellenVast wel, toch? En wat doet u als u een vergissing maakt? Wat zegt u tegen uzelf als u een vergissing begaat? Praat u uzelf goed? Geeft u uzelf op de kop? Scheldt u uzelf de huid vol? Bagatelliseert u uw vergissing? Haalt u uw schouders op en doet u alsof er niets gebeurd is? Overdenkt u wat er mis gegaan is en probeert u uw vergissing te herstellen? Durft u toe te geven dat u de vergissing begaan heeft? Of geeft u een ander de schuld? Loopt u weg en hoopt u dat er niemand achter komt? Of erkent u uw vergissing en zoekt u er een oplossing voor?

Jeetje, wat een vragen! En alleen omdat u wel eens een vergissing maakt! Of maakt u geen vergissingen, dat kan ook natuurlijk. Waar het om gaat is dat u zich bewust wordt van wat u doet in verschillende situaties. Afhankelijk van wat er gebeurd is het zinvol om uzelf deze vragen eens te stellen. Wat doet u als…….? Hoe komt het dat…..? Wat doet dat met u…? Hoe voelt u zich als….? Omdat veel mensen niet gewend zijn om zulke vragen aan zichzelf te stellen, ontneemt men zich ook de kans om met bewuste aandacht te leven. Het leven gaat als een razende aan u voorbij als u geen momenten van bezinning neemt.

Sta eens stil bij die kleine momenten die aandacht vragen. U hoeft uw leven niet ineens radicaal te veranderen. Met stap voor stap komt u ook waar u wezen wilt. Als u zich deze vragen gaat stellen laat u dan niet door angst weerhouden. Er gebeurt niets wat u niet zou kunnen verdragen. U kunt uw gedrag alleen veranderen als u op zoek gaat naar antwoorden en daarvoor moet u eerst leren vragen te stellen. Open vragen stellen. Dit zijn vragen die u niet met een ja of een nee kunt beantwoorden maar waar u over na moet denken om ze te kunnen beantwoorden. Vragen zoals hierboven, die bijvoorbeeld beginnen met: wat, wie, waar, wanneer, welke, hoe. Stel niet de vraag: waarom. Hierop krijgt en kunt u namelijk geen afdoende antwoord op geven. Schrap waarom uit uw woordenboek.

Veel dingen doen we automatisch tot u zich hierover vragen gaat stellen en u zich ervan bewust wordt. Dan beseft u pas wat u doet. Doet u steevast hetzelfde? En levert u dat voordeel op? Nee? Wat is de reden dat u dit gedrag dan blijft herhalen? Zou u dit niet anders willen doen? Ja? Ga op zoek naar andere mogelijkheden en probeer ze uit! Net zolang tot het voordeel oplevert. Alles is geoorloofd zolang u niets of niemand schade toebrengt. U heeft ruimte om te experimenteren, u krijgt ruimte om te experimenteren, gebruik deze ruimte om te experimenteren! Er is niemand die u tegenhoudt om te experimenteren, alleen uzelf.

Sta uzelf toe dat u af en toe een vergissing maakt. U bent lerende en u kunt niet alles weten. En hoe meer u leert betekent niet hoe minder vergissingen u op den duur maakt. U staat iedere keer weer voor nieuwe uitdagingen. U bent hier om een leven lang te leren. Maar als u een vergissing maakt, oordeel dan niet te hard over uzelf. Gooi er een snufje humor overheen, herstel daar waar mogelijk, denk erover na en doe het een volgende keer anders. Onthoudt dat grote uitvindingen nooit plaatsgevonden zouden hebben als zij zichzelf niet zouden hebben toegestaan zich te vergissen. De grootste uitvinding die u kunt doen is leren te ontdekken welke mooie geheimen er nog in u verborgen zitten.

Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Succes en een warme groet van,
Henrice Kupper

Auteur van het boek: Ik ben GELUKKIG, u ook?
ISBN 9789081588515

Tips Gelukkig Zijn/ Hoe afhankelijk bent u?

Posted on 13/3/2013 at 17:52 in Persoonlijke Ontwikkeling
DEDITIO biedt u praktische oplossingen als u vastloopt in uw relationele, persoonlijke of werkgerelateerde problemen zodat u weer gelukkig bent.Het lange weekend heeft me goed gedaan. Mijn zieke partner lekker verwend en zelf goed tot rust gekomen. Maandagmorgen direct weer vol aan het werk en een collega met zijn studie geholpen. ’s Avonds heerlijk genoten van de fles wijn die ik hiervoor gekregen heb. Aan de bedrijfstrainingen wordt de laatste hand gelegd en de mappen zijn bijna klaar. Ik wacht nog op een labelwriter en kan dan deze week weer 40 mappen voor de deelnemers afronden. Mijn tekstschrijver heeft een uitstekende promotietekst geschreven en vanmiddag ga ik naar de fotograaf om een representatieve foto te laten maken. Intussen weer interessante vraagstukken van cliënten behandelt en zo gaan we langzaam naar het einde van de week. Nog even een paar uur studeren en huiswerk inleveren. Dat geeft ook even rust tussendoor. Deze week heb ik regelmatig tot ’s avonds laat gewerkt en zie weer uit naar het weekeinde. Intussen een goede kennis op een interessante vacature gewezen en ik hoop voor hem dat hij de baan krijgt. Spannend allemaal! Mijn loopmaatje heeft thuis een complete ziekenboeg. Iedereen in het gezin is ziek, al drie weken lang. Vanaf deze plek: van harte beterschap allemaal! Ook voor al die anderen die last hebben van de griep. Ik ben echt blij dat het deze keer aan mij voorbij gaat!

Hoe afhankelijk bent u?


Chinees symbool voor onafhankelijkheidKleine kinderen zijn afhankelijk van hun opvoeders. De taak van de opvoeders is de kinderen een dermate van zelfstandigheid aan te leren zodat ze op een gegeven ogenblik zelfstandig door het leven kunnen. Iedereen gebruikt hiervoor zijn/haar eigen normen en waarden. Afhankelijk bent u op verschillende manieren op verschillende momenten in uw leven. Gevraagd en ongevraagd. Soms is afhankelijk zijn nuttig, soms ook niet. Iedereen gaat ook anders om met afhankelijk zijn. Dit hangt onder andere af van wat u over afhankelijk zijn geleerd heeft.

Wanneer is afhankelijk zijn niet goed? Als u of de ander(en) er last van krijgen. Maar wanneer heeft u of die ander(en) er last van en hoe? Als het u of de ander(en) belemmert in normaal functioneren. En dat bepaalt u zelf of die ander(en). Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Als u iets als een belemmering of last ervaart dan wordt u belemmerd in normaal functioneren. Het hoeft niet zo te zijn dat de ander(en) dit ook zo ervaart. Het kan ook zijn dat u vindt dat alles normaal functioneert maar dat de ander(en) het als een last ervaart.

Het wordt gecompliceerder als buitenstaanders voor u of de ander(en) gaan beslissen dat er last wordt ervaren. Zij bemoeien zich dan met zaken die hun niet aan gaan. Ze zeggen als het ware dat zij het beter weten en dat u of de ander(en) niet zelf kan beoordelen of u er last van heeft. Zij gaan invullen voor u of de ander(en) en ruzie is dan voorgeprogrammeerd.

Wat te doen als u last heeft van de afhankelijkheid? Betreft het buitenstaanders die zich er ongevraagd mee bemoeien? Vriendelijk doch resoluut te kennen geven dat u best in staat bent om uw eigen boontjes te doppen en dat hun bemoeienis niet op prijs wordt gesteld. Dit lijkt alsof u bot overkomt maar is het niet. U geeft uw grens aan en de ander dient deze te respecteren. Hij of zij is immers ongevraagd over uw grens gegaan. Wordt de ander hierdoor nukkig of vervelend, dan is dat jammer maar dat is niet uw probleem! Houdt voet bij stuk dat u het zelf wel oplost. De ander draait wel bij.

Welke oplossingen zijn er voor u? Eerst gaat u bij uzelf na welke voordelen u geniet van de afhankelijkheid. Daarna schrijft u op welke nadelen u heeft van de afhankelijkheid. Bepaal dan wat u bereiken wilt. Dan gaat u bedenken welke onderdelen u veranderen kunt en wel zodanig dat uw grenzen voor iedereen duidelijk zijn. Is het nodig dat u bepaalde dingen niet meer doet of juist wel gaat doen? Bedenk ook hoe u dit gaat aanpakken. Een goede voorbereiding is het halve werk en als u zichzelf de tijd gunt om goed over de dingen na te denken hoeft u achteraf minder te repareren. Vraag gerust om hulp als u niet zeker van uw zaak bent. Maar laat de ander niet uw probleem oplossen. Dit kunt u best zelf!

Heeft u bepaalde vaardigheden hiervoor nodig die u (nog) niet bezit? Maak dan een plan hoe u zich deze gaat aanleren. En dan doen! Uitvoeren wat u zich voorgenomen heeft. Eng? Soms. Nieuwe dingen kunnen best eng zijn. Onoverkomelijk? Nee, alles kan geleerd worden en oefening baart kunst. Stel uzelf steeds de vraag: Wat is het ergste wat me kan overkomen en wat win ik als ik volhoud?

Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Succes en een warme groet van,
Henrice Kupper

Auteur van het boek: Ik ben GELUKKIG, u ook?
ISBN 9789081588515

Tips Gelukkig Zijn/ Herkent u de signalen?

Posted on 6/3/2013 at 14:16 in Persoonlijke Ontwikkeling
DEDITIO biedt u praktische oplossingen als u vastloopt in uw relationele, persoonlijke of werkgerelateerde problemen zodat u weer gelukkig bent.Zo een drukke maar vooral ook leuke week nu. Een aantal gesprekken gevoerd met mensen om te kijken of mijn website vernieuwd kan worden. Mijn designer heeft een aardige prijs voor mij maar het toeval wil dat zijn bouwer het plotseling razend druk heeft gekregen en voorlopig vijf maanden geen tijd heeft voor nieuwe klanten. Op zich zeer prettig voor de bouwer maar voor mij betekent het dat ik verder moet zoeken. We hebben nog even tijd dus dit komt volgende week en daarna aan de beurt. Of ik blijf misschien bij mijn huidige provider. Ik heb nog geen idee. We zien wel. Komt tijd, komt raad. Deze week hebben cliënten mij laten weten dat ze heel goede resultaten hebben bereikt met mijn handvatten. Kijk, dat is altijd leuk om te horen! En intussen hebben nieuwe cliënten zich aangemeld voor individuele Mindfulness-trajecten. En een collega heeft gevraagd of ik hem wil helpen bij zijn studie. Vanmiddag ga ik met een andere collega ondernemer naar Amsterdam. We hebben er een netwerkbijeenkomst in het Krasnapolsky hotel. Eerst heerlijk eten, dan 2 lezingen en daarna netwerken. We hebben besloten met de trein te gaan. Dit reist relaxter en is per saldo goedkoper. Het betekent wel dat we vannacht pas thuiskomen en morgenvroeg heb ik een bespreking. Benieuwd hoe dit gaat. Ik denk dat ik morgenmiddag vroeg naar huis ga en een lang weekend plan. Mijn partner heeft de griep dus die ga ik eens lekker verwennen!

Herkent u de signalen?

signalenOngemerkt zetten we onszelf vaak onder stress. We reageren automatisch en leven met de waan van de dag. Af en toe zijn we ons bewust dat het we het wel erg druk hebben maar dat doen we snel af met een smoes en racen vrolijk verder. Intussen krijgen we vele signalen dat we pas op de plaatst moeten maken. Dat we niet als gekken tekeer kunnen blijven gaan en dat we onze leeftijd en ons lichaam toch in acht moeten nemen.

Ook bij de interactie met anderen gaan vele dingen mis. Er ontstaat ruis op de lijn. We begrijpen elkaar verkeerd. Of we willen met alle geweld onze zin doordrijven. Of we willen dat de ander doet wat wij vinden dat deze moet doen. Een conflict dreigt. Nu moet er een oplossing worden gezocht maar dat valt niet mee. Vaak houden partijen aan hun standpunten vast en zet men de hakken in het zand. Een patstelling ontstaat.

Dan zijn er nog de kleine zaken die mislopen. ‘Sorry, dat had ik zo niet bedoeld’ of ‘Ik was me niet bewust dat dit voor jou vervelend was’. Onachtzaam doen we onze dingen en ongemerkt gaan er velen mis. Op straat, in de winkel, op het werk, in de vereniging, in huis. Vaak merkt u niet dat u moe bent. Dat u steeds eerst aan anderen denkt in plaats aan uzelf. Dat u uw gedachten er niet bij heeft. Dat u met twee of meer dingen tegelijk bezig bent. Dat u zich al bezig houdt met het volgende terwijl u dit niet eens af hebt. Onze gedachten dwalen af.

Gemiddeld heeft een mens 50.000 gedachten per dag. De meeste heeft u onbewust. Ze gaan aan u voorbij op de achtergrond. Af en toe komt er een naar voren en sommigen blijven hardnekkig rondhangen. Juist deze gedachten dwingen u met uw vraagstuk bezig te houden. Die u op de pijnlijke plek attenderen, komen steeds terug. Het zijn de boodschappers. De bewakers van uw welzijn. U heeft al zoveel signalen gemist dat zij op deze manier uw aandacht vragen. En ze gaan niet weg voor u uw probleem opgelost heeft!

Voor de meeste mensen gaat het zo. Als u bewuster leeft, gaat er minder mis. Wordt u minder vaak door vervelende gedachten lastig gevallen. Als u bewuster leeft, pikt u namelijk wel de nodige signalen op. Krijgt u meer gedaan, gaan zaken vanzelf, minder ruis, minder ruzie, minder misverstanden, minder fouten, minder vergissingen, minder vervelende gevoelens, minder vervelende consequenties. Als u bewuster leeft, heeft u meer tijd en leeft u intenser. U geniet meer van de dingen, van de dieren en mensen om u heen.

Als u bewuster leeft, leert u ook zaken beter te accepteren. Oefent u invloed uit waar u invloed op kunt uitoefenen en accepteert u hetgeen wat u toch niet veranderen kunt. U krijgt meer rust, uw lichaam vaart er wel bij en u geniet van uw leven. Uw lichaam reageert dankbaar doordat u minder vaak ziek bent en kleine ongemakken verdwijnen als sneeuw voor de zon. U voelt u warm, welkom en geliefd.

Een goed begin is om alles tot de kern terug te brengen. Waar gaat het hier eigenlijk om? Wat is er werkelijk aan de hand? Maak het simpel! Ontdoe het vraagstuk van al zijn verwarrende elementen en dring door tot de kern ervan. Pas dan kunt u een oplossing vinden voor de oorzaak. Als u in staat bent om de dingen in uw leven terug te brengen tot de kern waar het om gaat, zult u merken dat u in harmonie leeft met alles en iedereen en dat u zeeën van tijd heeft.

Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Succes en een warme groet van,
Henrice Kupper

Auteur van het boek: Ik ben GELUKKIG, u ook?
ISBN 9789081588515

Tips Gelukkig Zijn/ Wat als u het kwijt bent?

Posted on 27/2/2013 at 13:50 in Persoonlijke Ontwikkeling
DEDITIO biedt u praktische oplossingen als u vastloopt in uw relationele, persoonlijke of werkgerelateerde problemen zodat u weer gelukkig bent.We hebben weer een enerverende week achter de rug. Wat nieuwe dingen over LinkedIn geleerd. Een training mediation gestart, die ik met een half jaar zal afsluiten met een diploma, zodat ik ook als mediator ingezet kan worden. Mensen gesproken over een nieuwe vormgeving van mijn website, wordt volgende week vervolgd. En verder veel cliënten gelukkig gemaakt met praktische handvatten zodat ze weer verder kunnen. Leuke gesprekken en dikke lol gehad met mijn collega ondernemers. Verder heb ik weer een Power Point gemaakt voor één van mijn trainingen en ben weer volop in de weer met acquisitie. Morgen nog audio voor een training inspreken en de week is weer voorbij. Gisteravond bezoek gehad van twee zee-aquariumliefhebbers en ik ben weer helemaal op de hoogte van wat er in het noorden allemaal leeft onder de liefhebbers. We hebben ons bezoek een stek meegegeven voor zijn nano-bakje en zijn uiteraard benieuwd hoe het verder gaat. Binnenkort gaan we ook naar Almelo bij een liefhebber op bezoek want ik heb een weddenschap gewonnen en we worden getrakteerd op koffie met wat lekkers. Mijn loopmaatje is helaas ziek deze week en hierdoor moest ik mezelf vermaken op de hometrainer. Omdat we hierop niet vooruit komen staat mijn tablet in het zicht en worden er onder het fietsen YouTube filmpjes bekeken. Een interessante combinatie. Sporten en vermaak tegelijkertijd.

Wat als u het kwijt bent?


flowU probeert zo bewust mogelijk te leven. Iedere dag weer doet u een poging om u bewust te zijn van alles wat u doet. Want hierdoor kunt u zoveel mogelijk sturing geven aan uw leven. U kunt hiermee de dingen naar uw hand zetten. De dingen gaan goed en u bent heel tevreden en trots op uzelf. Prima! Volhouden zo. Iedere dag motiveert u uzelf en het gaat heel goed.

Alles gaat zijn gangetje en op een dag merkt u dat de dingen niet meer zo goed gaan als gewenst. De zaken beginnen tegen te zitten. In grote lijnen gaat het nog wel goed maar af en toe zijn er zaken waarover u niet meer voldoende controle heeft en langzaam maar zeker krijgt een naar gevoel de overhand. Een sluipmoordenaar dient zich aan. Waar u eerst nog vol energie en overal enthousiast over was maakt plaats voor een onbehaaglijk en vermoeiend gevoel.

U bent uw flow kwijt! Oeps, da’s niet zo mooi. U wilt niets liever dan zo snel mogelijk weer in de flow zitten want dan loopt alles als een tierelier en voelt u zich geweldig! Hoe kan dit en hoe krijgt u het terug? Als u in de flow zit bent u geneigd om steeds meer hooi op uw vork te nemen. U neemt steeds meer taken aan en heeft het gevoel alsof u de hele wereld aankunt. U bruist van energie en niets is te gek! Uw adrenaline giert door uw lijf en als vanzelf denkt u dat u superman of vrouw bent.

U krijgt het steeds drukker en drukker. U vliegt van afspraak naar afspraak. Telefoneert en computert u te pletter, spreekt heel veel mensen en kunt multitasken als de beste. Daarbij worden de regelmatige maaltijden veranderd in onregelmatige, uw werktijden worden langer en de ontspanning schiet er helemaal bij in. Gauw nog even dit doen en oh, ja, daar moet ik ook nog even opletten. Dat mag niet mis gaan anders kunnen ze morgen niet verder. En ondertussen raast u maar door.

Dan bemerkt u dan een kleine vergissing gemaakt heeft die eigenlijk niet voor had mogen vallen. Ai. Nou ja, jammer. De wereld vergaat niet en ik zal er in het vervolg beter op letten. Kan gebeuren. Ik ben ook maar een mens en u gaat weer over tot de orde (waanzin) van de dag. Tot u langzaamaan merkt dat u moe bent, niet zo fit bent, niet zo lekker in uw vel zit. Ach, dat komt door de hormonen of het slechte weer. Het wordt tenslotte al weer winter. Vanavond maar eens wat vroeger naar bed.

Maar het wordt niet beter en voor u weet gaat u langzaam van de flow over in een hardnekkige en niet aflatende vermoeidheid. Alles wordt teveel en het huilen staat u nader dan het lachten. U probeert u te vermannen en doet nog een laatste poging… Ondertussen heeft u heel wat aanwijzingen gemist. Kleine aanwijzingen die u zeiden pas op de plaats te maken. Die u vertelden dat u in onbalans raakt, dat u uit de flow raakt. U heeft ook zoveel aan uw hoofd!

Om te voorkomen dat u niet uit de neerwaartse spiraal geraakt is het nodig dat u eerst even stoom gaat afblazen bij uw partner, vriend, vriendin of iemand anders die naar u luisteren wil. Door stoom af te blazen maakt u namelijk weer ruimte om uzelf onder de arm te pakken zodat u doelen gaat stellen om uw welzijn weer op de eerste plaats te zetten. Taken afstoten, zaken corrigeren, problemen daar neerleggen waar ze thuishoren, taken anders aanpakken, meer dingen doen u rust opleveren, vrije dagen nemen enzovoort.

Als u dit doet zult u merken dat uw flow vanzelf weer terugkomt en hopelijk leert u hiervan voldoende zodat u het momentum langer vast kunt houden.

Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Succes en een warme groet van,
Henrice Kupper

Auteur van het boek: Ik ben GELUKKIG, u ook?
ISBN 9789081588515

Tips Gelukkig Zijn/ Wat levert het u op?

Posted on 22/2/2013 at 13:38 in Persoonlijke Ontwikkeling
DEDITIO biedt u praktische oplossingen als u vastloopt in uw relationele, persoonlijke of werkgerelateerde problemen zodat u weer gelukkig bent.Maandag weer intervisie met een andere groep counsellors gehad waarbij een collega mij attendeerde op een leuke studie voor mediator. Hiermee voldoe ik in één keer aan de te halen verplichte studiepunten en heb er weer een diploma bij voor aan de muur. Mediation bestrijkt hetzelfde vakgebied als counsellor en vertrouwenspersoon en hiermee word ik een allrounder. De studie is besteld en met spanning wachten we af wanneer we kunnen starten. Het opleidingsinstituut heeft nog veel meer leuke studies dus naast mijn Chinees ben ik de eerste jaren wel onder de pannen. We hebben er zin in! Wat ook erg leuk was deze week, was het gesprek met een creatieve trainer die me van alles uitlegde over de mogelijkheden om een training anders dan anders in te vullen. Het is heerlijk om out of the box te denken en dit geeft mij de mogelijkheid om als een kind heerlijk vrij te spelen en te ontdekken en dingen op een andere manier in te vullen. Vaak blijkt dat er veel meer mogelijkheden zijn die ook in orde zijn en waarmee mijn doelen ook bereikt worden. Deze creativiteit heb ik ook nodig in mijn werk. Ik moet immers zaken van alle kanten bekijken vóór ik een conclusie kan trekken. Door zowel mijn linker- als rechterhersenhelft te ontwikkelen kan ik mijn mogelijkheden optimaal benutten. Binnenkort krijgen we bezoek van een oude bekende. Een keurmeester, hij wil samen met een lid van zijn vereniging, ons zeewateraquarium bekijken en heerlijk discussiëren over onze gezamenlijke hobby. Ik kan niet wachten tot het zover is!

Wat levert het u op?


OpbrengstAls u iets doet, doet u dat omdat het u wat oplevert. Dit kan een negatieve of positieve opbrengst zijn. Als de opbrengst positief voor u is, herhaalt u dit maar ook als de opbrengst negatief is blijft u hiermee doorgaan. Ik neem u even mee naar uw kindertijd om het duidelijk te maken. Als u als kind iets goed doet in de ogen van uw ouders dan krijgt u hiervoor complimenten en uw ouders laten weten dat ze trots op u zijn. Ze lachen naar u en u krijgt buiten de complimenten een aai over uw bol of een andere beloning.

Doet u iets niet goed in de ogen van uw ouders dan krijgt u moppers, u wordt misschien weggetrokken of moet een straf ondergaan. Als kind leert u heel snel wat mag en wat niet mag. Maar omdat u steeds aan het onderzoeken bent tot hoever u kunt gaan, zoekt u de zwakke plekken op bij uw ouders om zo toch uw zin te krijgen. U speelt op hun emotie in en zie daar het werkt! Uw ouders hebben veel moeite om hun lach te houden, strijken over hun hart en uw straf is voorbij. U heeft gewonnen!

De volgende keer als u straf krijgt, past u hetzelfde truckje toe en warempel het werkt weer! Wat u hieruit leert is dat het niet erg is om straf te krijgen. U past uw truckje toe en ziedaar u wordt hiervoor zelfs beloond. Dit gaat vooral op als u ouders heeft die niet consequent zijn.

Krijgt u naar uw mening op deze manier niet voldoende aandacht van uw ouders,  omdat uw truckje niet werkt, probeert u op allerlei andere manieren toch hun aandacht te krijgen. Het maakt u op een gegeven moment niet meer uit of u positieve of negatieve aandacht van hen krijgt, als u maar aandacht krijgt. De straf die er eventueel aan verbonden is, neemt u voor lief en u wapent uzelf hiertegen om het draaglijk te maken. U beredeneert de gevolgen weg en maakt voor uzelf een verklaring zodat u hiermee leven kunt.

Omdat u graag wilt dat u krijgt wat u denkt nodig te hebben (aandacht), kan het dus zijn dat u zelfs negatieve aandacht voor lief neemt. In dit geval levert het u dus aandacht op. U gaat hiermee door omdat het krijgen van aandacht u meer voordelen oplevert dan nadelen. Dit doen we als kind maar ook als we volwassen zijn. Worden de nadelen groter en krijgt u er behoorlijk last van, dan pas bent u bereid om hierin verandering in aan te brengen. Dan gaat u op zoek naar een manier om het weer om te buigen.

We doen de dingen dus omdat het ons voordelen oplevert of dat we denken dat het ons voordelen oplevert. Belangrijk is om erachter te komen of deze voordelen positief of negatief voor uw gezondheid en welzijn zijn. Zijn ze positief, ga er vooral mee door. Zijn ze negatief, verander ze voordat het u blijvende schade oplevert.

Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Succes en een warme groet van,
Henrice Kupper

Auteur van het boek: Ik ben GELUKKIG, u ook?
ISBN 9789081588515
 

Tips Gelukkig Zijn/ Wat is uw bijdrage?

Posted on 6/2/2013 at 11:43 in Persoonlijke Ontwikkeling
DEDITIO biedt u praktische oplossingen als u vastloopt in uw relationele, persoonlijke of werkgerelateerde problemen zodat u weer gelukkig bent.Wauw, wat een week! Maandag vanwege de sneeuw alle afspraken afgezegd. Ik kon lekker vanuit huis werken via mijn server. Dit is een goede investering geweest die zich al dubbel en dwars terugbetaald heeft! Langzaam aan gewend geraakt aan de sneeuw en gladheid. Ik heb een beetje terug geschakeld naar een langzamere versnelling en dat gaf een heerlijk gevoel! Dinsdag goede tips ontvangen van mijn marketing en salesman. Een aantal acties vooruit gepland,  duidelijkheid in mijn werk voor mezelf geschept en ruimte gecreëerd voor een nieuwe planning. En toen ging daar plotseling als vanzelf de turbo aan! Wauw! Eergisteren een leuke en boeiende intervisie gehad. En vandaag een aantal cliënten op een mooie manier kunnen helpen. Ondertussen werd ik deze week een aantal keren gebeld door mensen die met me willen samenwerken en ik kreeg een interessante vraag van een lid van een cliëntenraad in een zorginstelling. Voor een nieuwe training vallen de puzzelstukjes in elkaar en kom ik in contact met de juiste persoon hiervoor. We zitten weer lekker in de flow! Lekker meedeinen, genieten en bergen mooi werk verzetten! Wat ik nou ook zo ontzettend leuk vind is dat ik regelmatig cliënten doorverwezen krijg die een zeer complex vraagstuk hebben en dat het mij dan iedere keer weer lukt om heel snel het juiste en gewenste resultaat te bereiken naar ieders tevredenheid! Geweldig trots ben ik dan en iedereen gelukkig! Dan schijnt zelfs ’s avonds de zon in Hardenberg!

Wat is uw bijdrage?


Uw bijdrageVelen van ons zijn opgevoed met negatieve kritiek. Als kind werd u de hemel in geprezen als u iets goed deed, maar naarmate u ouder werd, werden de complimenten omgeruild voor negatieve kritiek. Er wordt u alleen nog wat gezegd als u iets niet goed doet. De meesten hebben hiertegen een trukendoos met excuses en smoezen ontwikkeld waar een kampioen goochelaar jaloers op zijn. We hebben onszelf ingedekt en de eerste reactie is meestal ontkenning of een ander de schuld geven. Want nee, wij hebben niets verkeerd gedaan.

Dit heeft ook vaak tot gevolg dat zaken vertraagd worden, niet goed geregeld worden, niet van de grond komen en heel veel frustratie, ruzie en onmacht opleveren. Komt men er niet uit ontstaat een patstelling en zaken komen tot stilstand. Verwijten over en weer en er is geen beweging meer in te krijgen. Soms escaleren zaken tot aan mishandeling toe. Ernstig toch? En dat alleen omdat mensen niet de verantwoordelijkheid voor zichzelf willen nemen.

Hoe krijgt u nu beweging in de zaak? Het heeft weinig zin om iemand aan te spreken op al hetgeen hij of zij niet goed doet. De ander schiet meteen in de verdediging. Wilt u beweging in de zaak vraag aan uzelf en de ander: wat heeft u tot nu toe ten goede bijgedragen aan de zaak, aan het succes van..., aan het voortbestaan, aan de oplossing, enzovoort. En wat zou u nog meer kunnen bijdragen? Wat heeft u daarvoor nodig en kan ik u daar eventueel bij helpen?

Dit kunt u op allerlei zaken toepassen, ook als u bijvoorbeeld relatieproblemen heeft, op het werk, in de vereniging. Overal waar samenwerking is en de zaken niet vlot verlopen kunt u dit toepassen. In het begin voelt het vreemd, men is verrast. Men verwacht immers negatief commentaar of verwijten en hiermee weet men prima om te gaan. Doet u het tegenovergestelde, brengt u de ander uit balans. Nu moet de ander nadenken en anders reageren. Maar nu vraagt u om een constructieve reactie. Een positieve bijdrage.

Een bijkomend voordeel is dat u met deze aanpak de sfeer positief houdt, de ander zich niet aangevallen voelt en deze manier van conflictoplossing als plezierig ervaart. De zaken worden weer vlot getrokken. Bent u diegene die zich niet prettig in een vastgelopen situatie voelt, stel de vragen dan eerst aan uzelf en handel daarnaar. Brengt het niet voldoende verbetering dan kunt u de vragen ook aan de ander(en) stellen.

Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Succes en een warme groet van,
Henrice Kupper

Auteur van het boek: Ik ben GELUKKIG, u ook?
ISBN 9789081588515

Tips Gelukkig Zijn/ Waar ligt bij u de grens?

Posted on 31/1/2013 at 17:40 in Persoonlijke Ontwikkeling
DEDITIO biedt u praktische oplossingen als u vastloopt in uw relationele, persoonlijke of werkgerelateerde problemen zodat u weer gelukkig bent.Zo ,weer een beetje bijgewerkt. Nu kan ik mijn aandacht weer op de dagelijkse gang van zaken richten. Eerst wil ik alle fans vanaf deze plek bedanken voor hun mooie, lieve woorden van bewondering voor mij, mijn nieuwsbrieven en mijn werk. Ik krijg steeds meer fanmail en dat doet me echt goed. Het geeft me een positieve boost die ik op dat moment nodig heb. Dank jullie wel en vooral blijven sturen! Boekhoudkundig heb ik 2012 afgesloten en kan me nu volledig op 2013 richten. Tussen de bedrijven door heb ik ook mijn netwerk onderhouden en ben weer door diverse mensen en organisaties gevraagd of ik met ze wil samenwerken. Op deze manier wordt mijn creativiteit aangespoord en ik vind het leuk om out of the box te denken. Hierdoor worden onzichtbare lijnen duidelijk en kun je samenwerken op terreinen die helemaal niet zo voor de hand liggen maar iedereen wel heel veel opleveren. Binnenkort leer ik een aantal mensen Mindmappen. Ook heb ik een aantal spellen gekocht die gebruikt worden in de trainingen. En ben ik bezig leuke creatieve elementen in de trainingen in te passen zodat de trainingen extra diepgang en beleving krijgen voor de deelnemers. Inmiddels heb ik weer een aantal dikke boeken gekocht die van nut zijn voor mijn ontwikkeling. Heerlijk ’s avonds na het wandelen, lezen in mijn luie stoel, met het kletteren van het water in het aquarium op de achtergrond.

Waar ligt bij u de grens?

Grens aangevenHoeveel geduld heeft u? Wanneer wordt u boos? Wanneer stopt u met uw pogingen iets te bereiken?  Bent u bereid hulp te aanvaarden? Probeert u steeds op dezelfde manier uw doel te bereiken of bent u flexibel en schakelt u over naar een andere methode? Vindt u dat u het zelf moet kunnen of mogen anderen u helpen? Hoeveel tolereert u van de ander? In welke omstandigheden? Houdt u koste wat kost vast aan uw principes of zijn uw principes aanpasbaar? Bent u bereid eerst naar uzelf te wijzen of wijst u steevast eerst naar de ander?

Deze vragen maken het u mogelijk uw grenzen te bepalen. Grenzen die u nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Ongemerkt worden onze grenzen in het dagelijks leven steeds iets opgerekt. Immers bij naaste familieleden zijn uw grenzen rekbaarder als bij vreemden. Bij mensen die u kent is het voor velen lastig en moeilijk om consequent in hun grenzen te zijn. U wilt immers dat men u aardig blijft vinden, toch? ”Ach, voorruit. Voor deze keer!” Als u dit denkt: oppassen en uzelf even terugfluiten! Hier bent u niet consequent in uw grens. U maakt bij ieder verzoek een afweging of u deze keer wat toegeeflijker zult zijn of niet.

Echter het is meteen uw valkuil. Als u consequent bent weet de ander steeds sneller wat uw grens is en weet hij/zij wanneer het zin heeft om een verzoek aan u te doen of niet. Dus als u consequent bent, doet u de ander en uzelf een groot plezier. U heeft namelijk duidelijkheid geschapen. Onduidelijkheid is dodelijk voor uw relatie met anderen. Het vergt van beide veel energie, aanpassing- en inlevingsvermogen. Kostbare energie die u kunt besparen door vooraf uw grens te bepalen en deze consequent door te voeren. Zijn de omstandigheden veranderd, moet u opnieuw uw grens bepalen. Best veel werk dus.

Heeft u veel te veel geduld, kunt u zich afvragen, wie u daarmee een plezier doet? Het is uitstelgedrag. Uitstellen om actie te ondernemen, om voor uzelf op te komen, om uw belangen te verdedigen, om uw grenzen te stellen. Wat maakt dat u hiermee moeite heeft? Bang dat ze u niet aardig meer vinden? Ook hier geldt dat u uzelf en de ander een groot plezier doet als u uw grenzen aangeeft. Tot hier en niet verder! Nu is het genoeg geweest. Probeer een andere manier uit. Vraag hulp! Erken dat het op deze manier niet werkt en ga een andere oplossing zoeken!

Iedereen dient zijn eigen grenzen te bepalen. Dit kunt u niet aan anderen overlaten. Anderen weten immers niet wat u kunt, weet en voelt. Anderen weten niet hoeveel en welke ervaringen u allemaal opgedaan heeft en hoe u deze verwerkt heeft. Dit betekent ook dat u zich niet achter een ander kunt verschuilen door anderen uw grenzen te laten bepalen. De ander probeert alleen iedere keer uw grenzen duidelijk te krijgen. Dus, als u steeds direct uw grenzen aangeeft is de lucht snel helder en heeft u energie over om  leuke dingen te doen!

Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Succes en een warme groet van,
Henrice Kupper

Auteur van het boek: Ik ben GELUKKIG, u ook?
ISBN 9789081588515

Tips Gelukkig Zijn/ Heeft u alle dagen Kerstmis?

Posted on 19/12/2012 at 16:12 in Persoonlijke Ontwikkeling
DEDITIO biedt u praktische oplossingen als u vastloopt in uw relationele, persoonlijke of werkgerelateerde problemen zodat u weer gelukkig bent.We zijn weer lekker druk bezig. Met het helpen van cliënten, administratie, voorbereiden van de lezingen en trainingen, afspraken plannen, nieuwe doelen en marketingplannen stellen voor 2013. Tussen Kerst en Nieuwjaar ga ik meestal het afgelopen jaar evalueren en overdenken wat ik anders, beter en efficiënter kan doen zodat mijn cliënten nog beter geholpen worden. Dan is het tijd om extra trots op mezelf te zijn over wat ik afgelopen jaar allemaal weer gepresteerd heb. Hoe het me weer gelukt is om gelukkig, tevreden en dankbaar te zijn. Dan ga ik lekker mijmeren over de leuke ontmoetingen, de grappige of ontroerende verhalen. Over bijzondere mensen en hun verhalen, over interessante workshops, lezingen en trainingen die ik bijgewoond heb. Gisteravond heb ik mijn man nog maar eens verteld dat zijn grapjes en humor nog steeds gewaardeerd worden en dat het één van de redenen is waarom ik verliefd op hem werd en nog steeds ben. Ook heb ik mijn huishoudelijke hulp van de week laten weten dat ik erg blij met haar ben en dat het mij een heerlijk en ontspannen gevoel geeft in een schoon huis thuis te komen. Verder heb ik aan de man van mijn vriendin, die een pan overheerlijke ouderwetse erwtensoep voor ons bereidt had, de boodschap overgebracht van mijn man en mij, hoe heerlijk wij van zijn uitstekende kookkunsten hebben genoten en dat hij wel in een vier sterren restaurant zou kunnen werken. Het bracht ons warme herinneringen aan weleer.

Heeft u alle dagen Kerstmis?

KerstboomDe meesten van ons maken er geen gewoonte van maar toch zou het goed zijn als u iedere dag minstens twee complimenten aan uzelf of een ander uitdeelt. Dat u de ander zegt dat u van hem/haar houdt, zijn/haar werk op prijs stelt, zijn aandacht voor u waardeert. Dat u het fijn vindt dat de ander de deur voor u openhoud, altijd zo attent is, uw huisdieren verzorgt, de vuilnis voor u aan de straat zet, die kleine reparaties voor u uitvoert als u daarom vraagt, altijd klaar voor u staat. Enzovoort.

Legio voorbeelden zijn hiervan, u kunt er vast wel vijftig of meer benoemen. Kleine dingen waar u dankbaar voor bent. Dat u iedere dag te eten heeft, dat uw huis verwarmd is, dat u van de natuur genieten kunt, dat u naar mooie muziek kunt luisteren. Dat u lieve kinderen en/of kleinkinderen heeft. Dat u iedere keer van ze geniet. Dat u geniet van uw mooie auto, uw huis en uw spullen. Dat die bepaalde persoon u altijd aan het lachen brengt. Dat u blij bent met de goede zorgen van uw arts of verpleegkundige. Dat u dankbaar bent voor die aardige winkelmedewerker die uw boodschappen aan huis bracht.

Maak er iedere dag een gewoonte van om die ander te bedanken, om te zeggen dat u van hem/haar houdt of waardeert. Buiten een goed gevoel levert het u zoveel meer op. Wacht niet tot Kerstmis, Valentijnsdag, Vaderdag of Moederdag. Doe het iedere dag! Mijn man en ik wij vieren geen Kerstmis en soms vinden mensen dit vreemd. Mijn antwoord is al 25 jaar: Wij hebben iedere dag Kerstmis! Wij hebben geen speciale dag nodig om lief voor elkaar te zijn. Om elkaar extra aandacht te geven. Dat doen we iedere dag!

Iedere dag ervaren we dat warme en liefdevolle gevoel van lief zijn voor elkaar. Wij zijn twee handen op een buik. Mensen die ons samen zien, zeggen vaak dat wij iets magisch hebben waar ze soms wel eens jaloers op zijn. Onze liefde voor elkaar stralen we uit. Hiervoor hebben we hard gewerkt en iedere dag leren we bij. We investeren in onszelf en elkaar en iedere dag worden we een stukje beter. Dat al die investeringen lonen blijkt. Wij hebben iedere dag Kerstmis. Voor ons is het iedere dag feest!

Hebben wij dan zoveel geluk? Is ons alles voor de wind gegaan? Hebben we nooit iets ernstigs meegemaakt? Nee, integendeel. Maar wat wij meegemaakt hebben daar hebben we van geleerd. We hebben de zaken gewikt en gewogen, oplossingen gezocht en uitgeprobeerd. Onze successen gevierd, goede dingen herhaald. Wij hebben geleerd om van onszelf en van de ander onvoorwaardelijk te houden. Met vallen en opstaan. Iedere dag weer.

Iedere dag weer kunt u besluiten om complimenten aan de ander te maken, om hem/haar te vertellen dat u van hem/haar houdt, dat u de ander waardeert. Het is niet moeilijk, gewoon doen! Eerst een keer per dag, dan twee keer, drie keer enzovoort. Tot u er geen genoeg van krijgt! Vertel me straks maar wat het met u doet en wat het u opgeleverd heeft! Wellicht is het dan voor u ook alle dagen Kerstmis!

Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Succes en een warme groet van,
Henrice Kupper

Auteur van het boek: Ik ben GELUKKIG, u ook?
ISBN 9789081588515

Tips Gelukkig Zijn/ Schijnt de zon ook iedere dag voor u?

Posted on 12/12/2012 at 11:10 in Persoonlijke Ontwikkeling
DEDITIO biedt u praktische oplossingen als u vastloopt in uw relationele, persoonlijke of werkgerelateerde problemen zodat u weer gelukkig bent.We zijn weer lekker druk bezig. Met het helpen van cliënten, administratie, voorbereiden van de lezingen en trainingen, afspraken plannen, nieuwe doelen en marketingplannen stellen voor 2013. Tussen Kerst en Nieuwjaar ga ik meestal het afgelopen jaar evalueren en overdenken wat ik anders, beter en efficiënter kan doen zodat mijn cliënten nog beter geholpen worden. Dan is het tijd om extra trots op mezelf te zijn over wat ik afgelopen jaar allemaal weer gepresteerd heb. Hoe het me weer gelukt is om gelukkig, tevreden en dankbaar te zijn. Dan ga ik lekker mijmeren over de leuke ontmoetingen, de grappige of ontroerende verhalen. Over bijzondere mensen en hun verhalen, over interessante workshops, lezingen en trainingen die ik bijgewoond heb. Gisteravond heb ik mijn man nog maar eens verteld dat zijn grapjes en humor nog steeds gewaardeerd worden en dat het één van de redenen is waarom ik verliefd op hem werd en nog steeds ben. Ook heb ik mijn huishoudelijke hulp van de week laten weten dat ik erg blij met haar ben en dat het mij een heerlijk en ontspannen gevoel geeft in een schoon huis thuis te komen. Verder heb ik aan de man van mijn vriendin, die een pan overheerlijke ouderwetse erwtensoep voor ons bereidt had, de boodschap overgebracht van mijn man en mij, hoe heerlijk wij van zijn uitstekende kookkunsten hebben genoten en dat hij wel in een vier sterren restaurant zou kunnen werken. Het bracht ons warme herinneringen aan weleer.

Schijnt de zon ook iedere dag voor u?

                  ZonGelukkig zijn is hard werken. Iedere dag komt u dingen tegen die u nog niet eerder heeft meegemaakt in uw ontdekkingsreis naar het ultieme geluk. Iedere ontmoeting is anders, iedereen reageert anders. Soms doen mensen wel wat u wilt, een andere keer juist niet. Soms gaat alles van een leien dakje en soms zit het tegen. De ene dag heeft u veel invloed op de dingen, een andere keer gaat de wereld zijn gang zonder iets van u aan te trekken. Iedere dag, ieder uur en iedere  minuut is een uitdaging om uw gelukspeil op een hoog niveau te houden. Voor de meeste mensen is het al een hele klus om enigszins tevreden te zijn met hetgeen ze hebben en overkomt. En anderen schijnen er niet in te slagen om een korte periode van geluk vast te houden.

Want het is niet alleen het werk dat u voor uzelf verricht dat uw volledige aandacht vraagt. Nee, de mensen om u heen, de maatschappij. Iedereen wil wat van u. Iedereen vindt dat de ander zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Iedereen moet zijn steentje bijdragen aan de maatschappij. En het zijn die anderen die voor u beslissen hoe, waar, wanneer en op welke manier. Doet u niet wat u gevraagd wordt, krijgt u een boos gezicht, een hatelijke opmerking of bonje. Iedereen weet ook dat hij het niet iedereen naar zijn zin kan maken. Doet u iets goed in de ogen van de een, vindt de ander het totaal verkeerd wat u doet. Denkt u een ander een plezier te doen, blijkt die ander niet van uw goede intenties gediend te zijn. Heel de dag staat u in twijfel wat u in die situatie of die situatie zult doen. Of doet u uiteindelijk maar niets? Maar dat vinden anderen ook niet goed. Diepe zucht….. Hoe nu verder?

Zorg eerst dat u zelf gelukkig bent en goed in uw vel zit. De anderen komen daarna wel. Trouwens als iedereen goed voor zichzelf zorgt, hoeven we ons ook minder of niet met ander te bemoeien. U weet immers zelf als geen ander wat goed voor u is. Een ander kan namelijk ook niet voor u beslissen. Iedereen gaat uit van hetgeen hij of zij geleerd of ervaren heeft. En ook als is de situatie vergelijkbaar. Die ander denkt en voelt toch echt heel anders dan dat u dat doet. De ander kan u als u daarom vraagt goede raad en advies geven, maar u beslist zelf of u dit advies opvolgt.

Iedere avond als u de dag overdenkt, neemt u iedere situatie van die dag voor uw geest. Zij die van schrijven houden, schrijf het op. Begin met het opstaan en haal de situatie weer naar voren. Benoem de dingen die goed gegaan zijn en ga daarna naar een andere situatie en benoem ook hier de dingen die goed gegaan zijn. Daarna geeft u uzelf een lekkere knuffel, zegt tegen uzelf dat u weer heel veel goeds gedaan heeft en u gaat lekker slapen. U bent bijvoorbeeld op tijd opgestaan, benoem dat voor uzelf. U heeft genoten van die lekkere koffiegeur bij het ontbijt, u heeft ’s morgens een stevig ontbijt gegeten en hierdoor een goede start van de dag gemaakt, benoem dit voor uzelf. U heeft bijvoorbeeld uw partner en/of kinderen vriendelijk begroet. Of uw huisdier.

Het gaat om kleine simpele dingen. Grote dingen die goed gegaan zijn mag u natuurlijk ook benoemen. Als u zich iedere dag focust op wat er goed gegaan is zult u merken dat uw humeur en beter op wordt, uw zelfvertrouwen vergroot, u meer van die goede dingen wilt hebben en het echt die kleine dingen zijn die het ertoe doen. Dat, al die kleine dingen bij elkaar maken of u een leuke dag heeft of niet. Verleg uw aandacht naar datgene wat goed gaat en de zon schijnt iedere dag voor u!

Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Succes en een warme groet van,
Henrice Kupper

Auteur van het boek: Ik ben GELUKKIG, u ook?
ISBN 9789081588515

Tips Gelukkig Zijn/ Hoe oud wordt u?

Posted on 5/12/2012 at 16:26 in Persoonlijke Ontwikkeling
DEDITIO biedt u praktische oplossingen als u vastloopt in uw relationele, persoonlijke of werkgerelateerde problemen zodat u weer gelukkig bent.Maandagmorgen begon erg koud. Ik kreeg letterlijk een koude douche, brrrr. De cv-ketel thuis deed het niet. Na wat telefoontjes stond om 9.00 uur de monteur op de stoep en na een uur werkte alles weer zoals het hoort. ’s Middags was mijn collega Frank behulpzaam met het opnieuw inrichten van de kabelbrei van mijn nieuwe server. Ik had een spanningsbeveiliger gekocht want ik zou het jammer vinden als mijn dure apparatuur stuk zou gaan door overspanning of blikseminslag. Een aantal kabels waren niet meer nodig en mijn bureau ziet er nu een stuk netter uit. Dinsdagmiddag is onze onderbuurman met thinner aan het werk. Ramen en deuren hebben we inmiddels gesloten maar de geur hangt door het hele gebouw. We gaan regelmatig naar buiten voor wat frisse lucht maar de ogen blijven geïrriteerd. Dat wordt vroeg naar huis vandaag. Verder hebben we weer nieuwe lezingen voor 2013 gemaakt en ook de data voor de training: Ik zit lekker in mijn vel, u ook? staan op de website. In 2013 geven we de training voortaan in één dag. Op deze manier kunnen we meer mensen helpen. Kent u een vereniging of organisatie die hun mensen een boeiende en leerzame lezing wil aanbieden? Wijs ze even op mijn website of laat ze bellen naar 0523-760082.

Hoe oud wordt u?

Gezond oud worden willen we allemaal.Uit onderzoek blijkt dat ons hart wel tweehonderd jaar kan pompen en onze maag kan wel driehonderd jaar werken. Toch benutten we gemiddeld maar zeventig tot tachtig jaar van die mogelijkheden. Verder blijkt dat als u gezond oud wilt worden, voldoende gezonde slaap het allerbelangrijkst is. Op de tweede plaats komt voeding, fysieke beweging op drie, relativeren en humor op vier. Ontspanning zowel actief als passief op vijf. Passie naast je werk en familie staat op zes en sociale contacten sluit de rij op de zevende plaats.

En onze energie om gezond te zijn bestaat uit mentale, emotionele en fysieke energie. Als één van de drie niet in orde is, bent u bezig uw levensduur te verkorten. Nu weten we allemaal dat als we slecht slapen, we de volgende dag niet tot grootse prestaties in staat zijn. Meestal probeert u het slaapgebrek de volgende dag in te halen zodat u zich weer fit voelt. Veel vaker komt het voor dat mensen slecht in slaap kunnen komen, regelmatig wakker worden, of vaak te vroeg wakker worden en niet meer inslapen. Ook consequent te weinig slaap, iedere nacht, komt heel vaak voor.

Verbazingwekkend is dat maar heel erg weinig mensen daadwerkelijk stappen ondernemen om, of laten onderzoeken hoe ze de kwaliteit van hun slaap aanzienlijk kunnen verbeteren! Als u een lang leven wilt, draag er dan voor zorg dat uw lichaam voldoende en kwalitatief goede slaap krijgt! Zo ook met voeding. Maak voor uzelf de keuze dat u gezonde voeding tot u neemt en drink vooral heerlijk, helder water! Zorg voor voldoende fysieke beweging. Wandelen, fietsen of matig sporten. Neem de dingen in uw leven niet te zwaar en relativeer. Mensen die op de juiste wijze relativeren, ervaren veel minder stress. Gebruik humor waar het kan.

Actieve en passieve ontspanning is ook goed voor een lang en gezond leven. Volg uw passie, doe de dingen die u leuk vindt. Niet wachten, nu doen! Overdenk vandaag hoe u, uw leven leiden wilt. Wat zou u nog graag eens willen doen? Wat wilt u nog graag eens meegemaakt hebben? Wat wilt u nog bereiken? Beslis dan nu dat u vandaag hiervoor de eerste stappen gaat zetten en maak een afspraak met uzelf wanneer u uw doel bereikt wilt hebben!

We zijn hier om plezier te hebben, om leuke dingen te doen. Als u doet waar u goed in bent en u doet dit met passie en liefde dan komt de beloning vanzelf. En de grootste beloning is niet het geld op uw bankrekening maar het enorme trotse gevoel op uzelf . Dat u uw doel bereikt heeft. Hoe beter u voor uw lichaam zorgt, hoe langer u er mag van genieten, hoe meer leuke dingen u kunt doen!

Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Succes en een warme groet van,
Henrice Kupper

Auteur van het boek: Ik ben GELUKKIG, u ook?
ISBN 9789081588515

Tips Gelukkig Zijn/ Waar haalt u uw energie vandaan?

Posted on 28/11/2012 at 18:53 in Persoonlijke Ontwikkeling
DEDITIO biedt u praktische oplossingen als u vastloopt in uw relationele, persoonlijke of werkgerelateerde problemen zodat u weer gelukkig bent.Met de nieuwe server hebben we ook het programma van Dragon weer geïnstalleerd, in de hoop dat het nu wel werkt. Bij de vorige computers was die namelijk niet meer op te starten na installatie. Dragon is een spraakprogramma. Ik praat in de microfoon en de tekst verschijnt vanzelf in Word. Tot nu toe werkt het prima en hoop dat we er deze keer wel veel plezier van hebben. Woensdag zijn we naar een workshop zakelijke presentatie geweest. Hier werd aandacht besteed aan welke kleuren en kleding welk effect bij mensen hebben. Het was gezellig maar op de terugweg waaide het zo hard dat ik een half uur later dan gepland thuis was. De volgende avond heb ik eerst lekker gegeten met mijn vriendin en daarna zijn we naar een leuke en leerzame netwerkbijeenkomst geweest. Op vrijdag hebben we de werkweek afgesloten met een netwerkborrel van alle collega ondernemers hier in het bedrijfsverzamelgebouw. Al met al weer veel avonden van huis geweest deze week. Op zaterdag stond er de huiskeuring van onze aquaria op de agenda en zondag waren we dus ook blij eens even helemaal lekker niets te doen. Zaterdag ging mijn handtas stuk en dat betekende dat ik de begin van deze week begonnen ben met mezelf heerlijk te verwennen met een paar nieuwe schoenen, en twee nieuwe tassen. Vanavond gaan we weer een lezing geven en morgenvroeg mag ik even uitslapen. Heerlijk!

Waar haalt u uw energie vandaan?

Ons lichaam krijgt energie doordat we eten, drinken, rusten en slapen. Als dit in evenwicht is bent u fit en energiek. U heeft voldoende energie om de dingen te doen die u wilt doen en u blijft leven. Helaas is de dag vandaag ons leven dermate gestrest en wordt er steeds meer van u verlangt  dat menigeen het niet meer bij kan benen en ziek wordt. We worden overprikkeld en de eisen van de maatschappij en onszelf worden steeds groter en dwingender. Waar u vroeger thuis nog met een administratie van een paar ordners toe kon. Heeft u tegenwoordig een boekenrek vol met ordners voor nodig.

Dit geeft dan ook direct aan waar het knelpunt zit. De dagelijkse belasting is steeds groter geworden. Alles vergt meer inzet, meer vaardigheden, meer tijd, meer energie. De tijd die we ter beschikking hebben blijft echter hetzelfde. Er zitten nog steeds maar 24 uur in een dag. U kunt het aantal actieve uren uitbreiden maar ook hier zit een grens aan. Als u niet voldoende herstelt, knapt vandaag of morgen de elastiek en krijgt u een burnout, kanker of een hartstilstand. U wordt op een harde manier gedwongen om pas op de plaats te maken.

U kunt de toegenomen vraag naar energie oplossen door koolhydraatrijk voedsel (suiker) te eten. Door energiedrankjes, door snelle tussendoortjes en door op onregelmatige tijden te eten. Dit zou nog niet zo’n probleem zijn als u daar tegenover ook voldoende rust en frisse lucht zet. Maar aan dit laatste schort het nog al eens. Juist omdat u door meer energie tot u te nemen u meer dingen kunt doen, langer kunt doorwerken. Dat u hiermee uit balans raakt mag duidelijk zijn. Zodra de symptomen zoals concentratiegebrek, maagpijn of hoofdpijn zich aandienen bent u al te laat.

Hoe kunt u dit oplossen? Doe alleen de dingen waar u niet onderuit kunt. Laat de rest liggen of plan ze in op rustige momenten. Schrap overbodige taken. En doe vooral dingen die u leuk vindt. Neem op tijd uw rust. Ga op tijd slapen. Morgen is er weer een dag en het werk loopt niet weg. Wordt u onder druk gezet om iets toch af te maken? Stel dan eerst de vraag: wat is het ergste wat me kan overkomen als ik dit nu niet doe? Kan ik het delegeren? Kan ik het echt niet uitstellen tot een geschikter moment? Moet het echt gebeuren doe het dan nu direct. Laat u niet afleiden en verleiden door andere zaken. Haal diep adem, concentreer u en begin met die klus. Stel uzelf een kleine beloning zoals een kop koffie in het vooruitzicht. U gaat pas koffiedrinken als u de klus af heeft. Maak die afspraak met uzelf.

Daarna gaat u iets doen wat u leuk vindt. Want van leuke dingen doen krijgt u namelijk ook heel veel energie. Zoals wandelen, fietsen, zingen, dansen,  tennissen, voetballen, klussen, enzovoort. Beweging genereert beweging. Doordat u in beweging bent, komen er stoffen vrij in uw lichaam die u een boost geven. U voelt zich lekker. Niet overdrijven maar alles met mate. U hoeft het niet lang te doen, 10 minuten of een kwartiertje is vaak al voldoende. Daarna doet u weer een taak waar u niet onderuit kunt. En zorg dat u voldoende frisse lucht krijgt! Loop in de pauze even naar buiten in plaats van in de kantine rond te hangen. Door inspanning met ontspanning af te wisselen houdt u uw energievoorraad in balans.

Wilt u ondersteuning om weer lekker in uw vel te zitten of uw relatie te verbeteren? Kijk op www.deditio.nl hoe wij u daarbij kunnen helpen.

Succes en een warme groet van,
Henrice Kupper

Auteur van het boek: Ik ben GELUKKIG, u ook?
ISBN 9789081588515
 

Last Page | Page 1 of 2 | Next Page

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer