Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

De Drijfhoutjies

andere weblog

07:39, 30/9/2011 .. 1 comments .. Link

Beste volger,

wij zijn overgestapt op een andere weblog. Deze beviel niet, omdat we zo weinig foto's konden uploaden. Onze niewe weblog is: http://dedrijfhoutjies.blogspot.com/

Dus vanaf nu zullen we op deze weblog geen nieuwe berichten meer plaatsen.

fam Drijfhoutde tuin

20:21, 22/9/2011 .. 1 comments .. Link

Weer even een berichtje vanuit een hoop stof en herrie... Jaja, deze week is er een begin gemaakt met de tuin! Na 4 dagen hakken  met een drilboor, ligt alle beton in brokken op een hoop.. Wat een klus.  Ik heb ook nog wat foto's op de site geplaatst. Heerlijk dat het nu wordt aangepakt, en er voor de zomer gras ligt, en wie weet wat plantjes. Ook kan ik dan het bloemenmengsel zaaien wat ik per post kreeg. Leuk, zo'n bloemengroet.

Vorige week vrijdag op zaterdag heeft Ilse een slaapfeestje hier gehad, met de meiden uit haar klas. Eerst gebraaid (hoe kan het anders...) , gezellig gekletst zoals alleen meiden het kunnen, filmpje, spelletje, en nog meer geklets en gegiebel tot half drie smorgens vroeg. Na het ontbijt werden ze opgehaald, gelukkig, want er was niet veel meer te verwachten na zo'n nacht. Maar ze hebben het gezellig gehad, even op een andere manier met elkaar optrekken.

De klas van Esther kreeg gistermorgen bezoek van de opa's en oma's... Liedjes zingen, zelfgebakken cake presenteren.. Juf had mij al uitgenodigd in plaats van. Maar op laatste moment toch gevraagd of tante Petro misschien zin en tijd had. Esther was erg blij dat ze kwam, zelfs een zakje snoepjes. Het gemis van eigen oma een beetje verzacht met deze surrogaat-oma. tJa, dat zijn van die momenten. Die hebben we allemaal op z'n tijd. aan deze en jullie kant van de evenaar.

Morgen gaat Jelle voor twee dagen op bosberaad met de kerkenraad. Voor het eerst sinds we hier zijn is hij  een nachtje weg. Ik zal buurvrouw vHouwelingen wel even seinen... Als er problemen zijn kan ik hen wel bellen. Ze wonen schuin tegenover ons. Fijn om hen als buren te hebben. Nuchter, eerlijk, behulpzaam. Je hebt hier leuke familie hoor JelleJ!

Deze week een beetje grieperigheid in huis. Eerst Maartje, dan Ilse. tJa, en als je dan misselijk bent mis je het lekkere lichte beschuitje met een beetje suiker wat we gewend waren in Nederland. Beschuit is hier wel te krijgen, maar voor twee euro de rol. Misschien ga ik nog eens op zoek naar een recept voor beschuit.

 10:59, 14/9/2011 .. 0 comments .. Link

Vrijdagavond zijn Helene en ik met oom Douwe en tante Petro naar een concert geweest van Calefax, die jullie in Nederland natuurlijk allemaal kennen ... Calefax is een internationaal bekende blazersgroep uit Nederland. NRC en Volkskrant hebben lovend geschreven over CD's die door hen zijn uitgebracht. Calefax bestaat uit hobo, klarinet, basklarinet, saxofoon en basfagot. Zij speelden oa een concert van Vivaldi, dat Bach weer heeft bewerkt, Mendelssohn, Shostakovich, Richard Straus, Sweelinck en Kevin Volans (=Zuid-Afrikaanse componist). Het concert werd gegeven in een concertgebouw van Unisa, prachtige gebouw met prachtige akoestiek. Het was een heerlijke avondje uit.

Omdat de trainer van Matthias twee weken naar Zweden moest heb ik de training en het coachen tijdens de wedstrijd van hem overgenomen. Leuk om te doen. Het niveau is hier een stuk lager als in Nederland, dus dat durf ik wel aan. Matthias en ik stellen de trainingprogramma samen op en maken handig gebruik van wat hij bij SV 'tHarde allemaal geleerd heeft. Ze hebben onder mijn coaching één wedstrijd gelijk gespeeld 3-3 (oa prachtige vrije trap van Matthias in de kruizing) en één keer gewonnen 2-1. Niet slecht, toch?

Dan nog zoiets leuks: voor het eerst mijn pak na een stomerij gebracht. Krijg ik hem gekrompen terug. Dat geeft een beetje aan hoe het in Zuid-Afrika werkt. Soms zijn die diensten fantastisch, andere keren echt waardeloos. Nu moet ik maar op zoek naar een andere stomerij ...

Gisteravond hebben we weer regen gehad!! Tijdens kerkenraadsvergadering begon het. Dat blijft niet ongemerkt. Iedereen word er blij van. En het was weer eens niet zomaar een bui, nee een uur lang onweerde het en bliksemde het er flink op los. De eerste lenteregens noemen ze het. Maar tegelijk zeggen ze dat het mogelijk is dat de volgende regens pas begin december valt. Dat is niet te hopen voor de boeren.15:35, 7/9/2011 .. 1 comments .. Link

Het was weer een prachtige dag. Het is hier nu lente, en al een aantal dagen 25 -30 graden. Voor ons zomers warm dus. De Magaliesberg, een paar weken terug nog zwart gebrand, heeft opeens weer een groene waas. De bomen hebben opeens blaadjes, en de koraalbomen bloeien. Het voorjaar komt hier duidelijk minder geleidelijk dan in Nederland. Maar even goed prachtig en getuigend van Gods zorg en liefde. Wat geeft Hij veel te genieten.

Ilse is in de wolken... Ze huppelt door het huis. Thirsa, haar vriendin, komt heel waarschijnlijk al in oktober! Ze krijgt een aantal extra dagen vrij van school voor ontwikkeling, met de herfstvakantie erbij hoopt ze hier drie weken te komen. Ilse heeft die periode geen vrij helaas, maar samen naar school vinden ze beiden ook erg leuk. "ha, ik heb nog wel een uniformpje" . En we vinden wel een manier om nog wat anders  te ondernemen. Ze kan misschien meereizen met vier andere leerlingen van het Greydanus, die hier op uitwisseling komen. Ilse is ontzettend blij, en wij met haar. Super toch zo'n vriendin! Echt een zegen.

Zondagmorgen zijn we bij oom Geert en tante Anneke op bezoek geweest. Jelle moest eerst nog in Johannesburg preken, en daarom heeft oom Geert mij met de kids opgehaald en zijn we mee geweest naar De Kandelaarkerk. Erg fijn. Mooie dienst, mooie kerk,, en fijn om met zoveel ooms, tantes, neven en nichten in kerk te zijn. Ilse en Matthias ontmoetten daar ook nog klasgenoten en soccer-maatjes. Op weg naar huis de Pretoria-broeders en -zusters tegenkomen en groeten... Fijn dat de contacten zo goed zijn , maar het zou nog fijner zijn als we samen op gingen. We hebben ook hier elkaar zo nodig! Fijn dat er samensprekingen zijn, en bidden voor eenheid... Het was erg gezellig om bij oom Geert en t.Anneke te zijn. De familie hier is ook echt een steun, we zijn dankbaar dat ze er zijn.

O ja, onze Brad... Ik heb meerdere reacties gekregen dat een hond toch niets voor mij is...Nou, ik heb inderdaad niet veel met dieren, maar Brad... Geef toe, als je zijn foto zag ben je toch meteen verkocht. Maar het is wel goed dat Jelle zijn baas is, want ik ben nou eenmaal niet streng genoeg. Het is echt leuk om met m te spelen, het enthousiasme als je m smorgens begroet, en hoe aanhankelijk t beessie kan zijn.

Dan vraagt deze en gene nog of we al een hulp in huis hebben. Nou, we hebben nog wel een keer met Kate gebeld, en we bewaren haar nummer nog wel, maar ik zie er voorlopig toch vanaf om haar in dienst te nemen. Het lukt allemaal prima, en een 'vreemde' in huis, ik denk ik zou mij niet zo vrij voelen in mijn eigen huis. En, ook niet onbelangrijk, het geld kunnen we ook gebruiken. Lekker Nederlands he, ons bin zunig. Maar ja, we hebben hier nog niet echt spaargeld, en we willen natuurlijk ook nog wel een keer een bezoekje aan Nederland brengen.

Nou lieve mensen, weet dat we aan jullie denken! Dit is een ietwat onpersoonlijke manier van dingen delen, maar wel de meest praktische geloof ik. En ook al lijkt het onpersoonlijk, we houden van jullie, en dat jullie er ( zij het op afstand) zijn is voor ons toch een steun. Het ga jullie goed!Gautrein

21:02, 6/9/2011 .. 2 comments .. Link

Ik waag me ook maar eens op de weblog.. misschien werkt het toch beter dan facebook. Ik probeer al een poos om weer eens wat te schrijven, maar op een of andere manier komt het er niet van. Zeker druk op mijn manier. Waarmee? Ach, met een gezin is er altijd wat te doen nietwaar. sMorgens vroeg op om de kinderen op tijd naar school te krijgen. School begint 7.40u. Dan is er het huishouden, de boodschappen, Maartje, Jelle :-) en om 13.30u moeten de eerste kids alweer uit school gehaald worden. Ilse komt om 14.00u uit, Matthias en Ilse hebben nog wel eens bijles, dus dan moet ik nog een paar keer heen en weer rijden. Dan ga je nog eens naar de bieb, helaas niet zo dichtbij als in tHarde. Verder heb  ik allerlei afspraakjes... Veel koffie drinken. kMoet toch mensen leren kennen, en mensen willen mij leren kennen en thuis laten voelen. sAvonds ben ik dan al vroeg moe. En onder het Nos-journaal zit dan ik dan ook regelmatig te pitten.

Ja we proberen het Nederlandse nieuws te volgen op BVN. Het Afrikaanse nieuws is in de spitstijd van het gezin. Bovendien kom je op NOS toch meer te weten wat er in de wereld gebeurt.

Vorige week ben ik met de klas van Esther mee geweest op een uitstappie: een ritje met de Gautrein. De Gautrein (gau van snel, en provincie Gauteng) is de nieuwste trots van Gauteng. Net een maand in gebruik, sneltreinverbinding tussen Johannesburg en Pretoria. Door de grotere bevolkingsdichtheid van de steden werd de vraag om zo'n verbinding groter. De lijn wordt vooral gebruikt (nog)  voor woon werkverkeer.

Het was erg leuk om te zien hoe enthousiast en spannend de kinderen, ouders en juf het uitstapje vonden. Er wordt hier nooit met de trein gereisd, want de al bestaande lijnen zijn te onveilig. Deze Gautrein is nog prachtig, goed georganiseerd, rustig, mooi chipkaartsysteem. Maar de Nederlandse stagiaires die mee waren en ik vonden de rit verder niet bijzonder. Het is dus wat  je gewend bent. Wel leuk om op deze manier de kinderen en wat ouders een beetje te leren kennen.

Esther heeft het naar haar zin in de klas en met de juf. al heeft ze het nog regelmatig over juf Hartog, ook tegen haar nieuwe juf Wilna. 'juf, op mijn oude school deed juf ...' 'mam, juf Hartog was wel een lieve juf he"

Vorige week ook een ochtend met Francien Moes uit geweest. Naar een mooi aangelegde kwekerij, met wat dieren, een leuke speeltuin, waar Maartje en Aniek (ook bijna 3 jaar) heerlijk konden spelen. Was erg gezellig. Leuk om elkaar zo wat beter te leren kennen.etentje

13:00, 3/9/2011 .. 0 comments .. Link

De klas van Matthias heeft gisteravond gezorgd voor een heerlijk etentje voor de ouders. Daar hebben ze de afgelopen maanden voorbereid door allerlei recepten uit te proberen, een kleedje te verfen en de basisprincipes van een goede ober te leren. Wij werden als ouders om 18.00u verwacht. De jongens stonden ons op te wachten, in smoking met vlinderstrikje en natuurlijk een doek over de arm. Wij begonnen met een aperatiefje. Het voorgerecht bestond uit vers gebakken broon en tonijnsalade. Het hoofdgerecht was heerlijke honderpastei met drie soorten salades en als nagerecht kregen we een ijscoupe. Matthias kwam elke vijf minuten even langs om te horen of alles naar wens was. De glazen werden op tijd bijgevuld. Kortom: de bediening was perfect. Ik hoop dat het lukt om wat foto's op te nemen in de album. Matthias vond het geloof ik wel leuk om te doen, behalwe dan de afwas - een enorme afwas en helaas geen afwasmachine ... Zij kregen allemaal aan het eind een certificaat. Dat zijn ze hier in Zuid-Afrika gewoon: voor alles krijg je een certificaat.

Eergister was trouwens lentedag in Zuid-Afrika, 1 september. Dat vieren ze nogal uitbundig. Dat wil zeggen: de kinderen mogen met gewone kleren naar school en ze maken er op school een gezellige dag van. Dat betekent ook dat ze vanaf nu hun zomeruniform aanmogen. Voor Dirk Postma is het een lichtblauwe rokje, wat vrolijker dan de winteruniform. Bij Johannes Calvijn verandert er geloof ik niet zo veel. Wel mogen ze met 'kaal'voeten naar school. Dat doet bijna iedereen, dus onze kinderen ook. Alleen hebben ze duidelijk nog niet zo veel eelt op de voeten, want ik moet regelmatig splinters verwijderen.

Vandag was er een bazar bij de kerk. Wij hebben weer wat planten gekocht voor in de tuin: gele Clivia en een Poeierblom - prachtige oranje bloem met allemaal draadjes. Verder kun je op de bazar veel hollandse produkten kopen. Ilse stond bijvoorbeeld achter de oliebollenkraam. Dus we eten morgen oliebollen bij 25 graden. En ik heb een broodje zoute haring gehad. Heerlijk!verjaardag Matthias

07:31, 29/8/2011 .. 0 comments .. Link

Vorige week dinsdag 23 augustus was Matthias jarig. Hij is 12 jaar geworden. Toevallig kwam er net die dag per pos een dikke envelop van zijn vriend Job uit Nederland aan. Daar zat een Donald Duckje in en drop en kaneelstokjes. Hij was natuurlijk helemaal in zijn nopjes. Van ons heeft hij een Dartbord. PES 2010 (voetbalcomputergame) en een Donald Duck pocket gekregen. Tanta Nienke kwam ook nog even op bezoek.

Zaterdag heeft hij zijn feestje gevierd samen met een klasgenoot. Zij hebben hun hele klas uitgenodigd - 14 kinderen. Ze hebben 'sokker' gespeeld,  gezwommen, gebraaid, Franse cricket gespeeld en een film gekeken. Van zijn klasgenootjes heeft hij geld gekregen. Dat zijn ze hier gewoon. Bij elkaar was het iets van 260 Rand. Klinkt veel hé? Maar als je het in euro's wilt hebben, moet je het door 10 delen. Hij kan er in elk geval wat leuks mee doen. Ik geloof dat hij zoals almal hier, spaart voor een ticket naar Nederland ...classis North

19:59, 21/8/2011 .. 0 comments .. Link

Zaterdag heb ik mijn eerste classisvergadering gehad. In Mamelodi, een zwarte township van Pretoria waar nu al meer dan 10 jaar een zelfstandige gemeente van de VGK-kerkverband bestaat. Classis North bestaat uit vier gemeenten: Pretoria, Pretoria Maranatha, Soshanguve en Mamelodi. Op de classis wordt engels gesproken. Dat is voor geen enkele afgevaardigde zijn moederstaal, maar het is de enige taal waarmee de afgevaardigden met elkaar kunnen communiceren. Het viel mij niet mee om in het engels mee te doen met het gesprek, maar dat zal ook wel wennen.

Het was een boeiende ochtend. Allereerst begonnen we een kwartier te laat, omdat de samenroepende kerk te laat kwam opdagen. Een ouderling uit Mamelodi was voorzitter van de vergadering, omdat de eigen predikant naar een begrafenis van een familielid moest. Hij deed het bijzonder goed. Veel stond er niet op de agenda. Ze hebben hier de gewoonte om elke classisvergadering een onderwerp te behandelen. Deze keer ging het over kerkelijke tucht. Ik heb mij verwonderd over de inbreng van mijn zwarte collega's en ouderlingen. Ik werd een paar keer verrast door de invalshoek die zij hadden. Het vraagt heel wat flexibiliteit en aanpassing van de VGK om een kerkverband in stand te houden met gelowigen uit de blanke en zwarte gemeenschap. Maar de VGK heeft hier principieel voor gekozen. En ik moet zeggen: je plukt er ook de vruchten van. Want ik heb iets ervaren van wat Paulus zegt in Ef 3:18: met alle heiligen zullen we de lengte, de breedte, de hoogte en de diepte van de liefde van Christus kennen.rijbewijs vervangen

10:53, 19/8/2011 .. 1 comments .. Link

Afgelopen dinsdag ben ik naar home affairs gegaan om mijn ID-dokument op te halen. Dat is vergelijkbaar met je burgerservicenummer in Nederland. Dat is in Zuid-Afrika een belangrijker document dan je paspoort. Ik had hem al in week 2 van ons verblijf aangevraagd en nu lag hy klaar - tog mooi binnen drie maanden.

De volgende stap was: een Zuid-afrikaanse rijbewijs aanvragen. Daarvoor ben ik vanmorgen naar Centurion gegaan. Maar helaas zonder succes. Er moesten natuurlijk nog weer andere documenten bijkomen: zoals een brief van home-affairs waarin vermeld staat hoe ik mijn Zuid-Afrikaanse nationaliteit heb gekregen en een brief van de Nederlandse ambassade dat ik de afgelopen jaren in Nederland heb gewoond. Daar komt bij dat als ik een Zuid-Afrikaanse rijbewijs zou krijgen ik mijn Europese rijbewijs moet inleveren. Daar heb ik eigenlijk geen zin in. Ik heb drie andere opties: a. gewoon een rijtest doen en zo mijn rijbewijs opnieuw halen of b. doorrijden met mijn europese rijbewijs met een kopie van de Zuid-afrikaanse wet dat die rijbewijs hier geldig is (want ze kunnen moeilijk doen). c. elk jaar mijn internationale rijbewijs in Nederland verlengen. Ik moet nog even uitzoeken wat de beste optie is.

Wij zijn voorlopig nog niet af van het regelen van allerlei papieren. Helene heeft nu een verblijfsvergunning voor twee jaar. Dat is natuurlijk zo om. Dus wij willen op tijd beginnen met de aanvraag voor een definitieve verblijfsvergunning. Zij schijnt te beantwoorden aan alle voorwaarden. Dan kan Helene nl ook een ID-dokument krijgen en zelfs betaald werk gaan doen als ze zou willen. En we hoeven niet elke twee jaar weer achter een dokument aan. Wij gaan voor de kinderen een Zuid-Afrikaans paspoort aanvragen. Dat kunnen ze krijgen omdat hun pa Zuid-Arikaner is. En dan heb ik nog een vergunning nodig om huweliken te kunnen voltrekken. In Zuid-Afrika hoeven bruid en bruidegom niet naar het gemeentehuis om het huwelik te sluiten, maar kan dat in een kerkdienst plaatsvinden, mits de predikant de bevoegdheid heeft om het huwelik te voltrekken. Ik heb dat nog niet. Dat betekent dat mijn collega uit Pretoria altijd moet komen opdraven in trouwdiensten waarin ik voorga. Kortom: ook dit willen we zo gauw mogelijk regelen. Maar je moet baie geduld hebben in dit land ...een eigen weblog

08:28, 15/8/2011 .. 2 comments .. Link

15 aug 2011. Wij zijn nu al 3 maanden in Zuid-Afrika. En eindelijk heb ik een eigen weblog. Tenminste ik hoop dat het gaat werken. Een eerdere poging is gestrand. Ik hoop minimaal één keer per week iets te vertellen over onze belevenissen in dit pragtige land.

Buiten hagelt het en dat is best vreemd voor deze tijd van het jaar. Het is hier hartje winter, maar dat is ook de droogste tijd van het jaar. De wereld ziet er dan geel uit, omdat vooral het gras al zijn kleur verliest. Regelmatig staat de sproeier aan om het gras nog een beetje kleur te geven. Ik denk dat we de ergste kou gehad hebben. De dagen worden weer een beetje warmer en de kachels blijven uit.

Gisteren hebben we hier voor het eerst 'nagmaal' gevierd. Voor mij wel extra spannend, want de gebruiken zijn hier natuurlijk weer anders dan in Nederland. Alles ging gelukkig goed. Maandagmorgen is bij ons altijd een morgen waar alles wat langzaam op gang komt. De drie basisschoolkinderen zijn vrolijk naar school gegaan. Ook Esther en Christianne weer. Esther had vorige week blaasontsteking en Christianne had erg last van haar keel. Ilse hebben we ziek gemeld bij school. Zij heeft een terugslag.

Ook leuk om te vertellen: we waren vorige week zaterdag na Warmbad - Bela Bela. Een gemeentelid heeft daar een zonnebloemplaas. Daar hebben we lekker gebraaid bij een dammetje. Veel vogels gezien. De buurman van de boer heeft een soort wildreservaat. Aan het eind van de dag hebben nog met een 'bakkie' door zijn reservaat gereden. Verschillende bokken, giraffen, uilen en jakhalsen gezien. De kinderen hebben genoten achter op de bakkie.

Volgende keer verder ...About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links


Categories


Recent Entries

andere weblog
de tuin
Untitled
Untitled
Gautrein

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer