Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

De Portier

Tot zover?

17:00, 29/6/2012 .. Posted in De Portier .. 0 comments .. Link
Ja en nee.

Ja.
De Portier houdt het voor gezien. Voorlopig. De bloggers hebben samen 250 artikelen geschreven waarin alles, of toch een heleboel, aan bod is gekomen. Desalniettemin lijkt de pijp enigszins leeg. Personages gaan zichzelf herhalen, of elkaar. Het kost moeite om de kwaliteit van de stukken op niveau te houden en de lezer te blijven verrassen en vermaken. Stoppen op je hoogtepunt? Zeg het maar.

Nee.
Bloggen is te leuk om de pijp aan Maarten te geven. Bovendien rest er voldoende tijd, zeker in aanstaande vakantieperiodes. Een geschikt moment om een nieuw geesteskind van De Portier in het leven te roepen.
Half juli vertrekken Kim & Julia, twee eigenzinnige meisjes op vakantie. Ze maken met hun paarse Renault Twingo een roadtrip van hun Amsterdamse studentenstad naar Monaco, en hopelijk weer terug. Welke doldwaze avonturen hen onderweg te wachten staan is natuurlijk nog even de vraag, maar reken op een verhaal vol boeken, dromen, films, liefde, make-up, muziek, seks, verhalen, vriendschap en wegrestaurants.
Dit alles in de vorm van blogs, ombeurten door de meisjes zelve geschreven. Noem het een nieuwe novelle, noem het een narratief weblog, noem het een vakantiebezigheid. Wacht af, lees en oordeel. En geniet.

En nu?
Als Kim en Julia weer veilig thuis zijn, is het tijd voor bezinning. Gaat De Portier door? Wie weet. In de huidige of in een nieuwe vorm, met andere of dezelfde bloggers, of misschien wel in een nieuw decor. Misschien ook niet. Er is nog altijd hoop op samenwerkingsverbanden met andere blogs. En nieuwe vormen die het experiment waard zijn. De Portier is uniek, maar niet heilig..

De Portier kijkt de zaal rond. Hij veegt hier en daar nog wat onafgeschreven stukken op. Hij verwijdert de laatste bezoekers uit de zaal. Het licht kan uit. De deur op slot. Het is tijd om te rusten. Dank voor uw aandacht.

Portier ABC

10:00, 28/6/2012 .. Posted in De Recensent .. 0 comments .. Link
Agressief Absurdisme
Boy Meets Girl
Cosplay
De glaszetter uit Sneeuwwitje
Een meisje van glas
Functioneren
Geweld in Zweinsveld
Holland's Next Top Model
Ik voorspel een rel
Jules, Lucy & Smaland
Kom mee naar Haren
Lieve Prinses
Met pensioen
Niets met Nietzsche
Oscars Boekenclub
Pakjesavond
Queensday
Remedios Varo
Schurken stelen de show
The Berlin Barbies
Uur U
Vive le Tour!
Welkom
You And I
Zestien jaar

Waarom ik zo van Disneyprinsessen houd

10:49, 27/6/2012 .. Posted in De Columnist .. 0 comments .. Link
[met dank aan Renske, voor mij ook een soort Disneyprinses]

Stel: ik sta op een feest, in een kroeg, op college, met een mij nog onbekend meisje te praten. Een enkele keer gebeurt het dat je op zo’n moment in een enthousiast gesprek verwikkeld raakt. Als het meisje vervolgens weg moet, neem je afscheid onder het mom van “Leuk je gesproken te hebben.” “Ja, tot de volgende keer.” Het gesprek is ten einde.
Vaak denk ik dan: ik zou best eens met dit meisje willen afspreken. Maar hoe realiseer ik dat zonder over te komen als a) eenzaam, b) een stalker of c) iemand die haar middels een romantisch etentje de liefde wil gaan verklaren?

Hoe zit dit in de Disneywereld? De prinsessen ontmoeten hun prins altijd op een bijzonder moment. Ze worden door hem gered, of hij komt voorbij wanneer ze eenzaam, verdrietig zijn. Er zijn ook prinsen die de prinses in eerste instantie afschrikken (zoals het Beest), maar die toch vertrouwen weten te wekken. De prinses ziet haar prins als een goede, nobele jongen bij wie ze hoort te zijn. Ze worden dan ook direct verliefd op elkaar, rekenen af met het kwaad, en leven lang en gelukkig.

Onze wereld. Het lastige is: als ik net iemand heb ontmoet waar ik vrienden mee wil worden, ben ik op een bepaalde manier ook een beetje verliefd. Ik ben onder de indruk van iemand. Ik vind dat diegene interessante discussies voert of geweldige grappen maakt. Daardoor ga ik extra mijn best doen op de e-mails die ik haar stuur. Als het van een afspraak komt, ben ik super zenuwachtig: valt er geen pijnlijke stilte? / denk je hetzelfde over belangrijke dingen? / verklaar ik haar niet per ongeluk de liefde? Ik vind niets zo moeilijk als communiceren met een meisje.

Hoe doen de Disneyprinsessen dit? Er wordt opvallend weinig gepraat tussen prins en prinses. Ze weten dat ze voor elkaar bestemd zijn. Dat de ander bereid is zich op te offeren voor jou. In Disneyfilms geen pijnlijke stiltes, geen vraagstukken. En op een liefdesverklaring volgt altijd een ja. Zeer veilig.

Vriendschap bestaat uit verschillende stappen. Eerst een Facebookvriendschapsverzoek, dat doorgaans geaccepteerd wordt. Een niet-romantische activiteit als een koffieafspraak zit er meestal ook nog wel in. Maar vervolgens blijft het contact beperkt tot feesten van wederzijdse vrienden. Waar die wederzijdse vrienden altijd een betere indruk achterlaten op de prinses in kwestie.

Ik ben meer het type van een romantische boswandeling dan van de koffieafspraak. Jammergenoeg denkt de rest van de wereld daar anders over. Dat soort liefdesperikelen komt alleen voor in – inderdaad – disneyfilms. Een wereld waarin ik als geliefde zou overtuigen, omdat ik er niet zo veel voor hoef te doen. Alleen maar een schitterende prinses de eeuwige liefde te verklaren. Iets wat echte meisjes keer op keer afschrikt. Maar dat is de enige manier waarop ik het kan. En dus blijf ik dromen, hopen, dat op een sprookjesachtige dag een echte Disneyprinses mijn leven binnenwandelt en de liefde wederzijds blijkt.The Beatles

11:00, 26/6/2012 .. Posted in De Discjockey .. 0 comments .. Link
1. A Day In The Life
2. Blackbird
3. Here Comes The Sun
4. Strawberry Fields Forever
5. While My Guitar Gently Weeps
6. Norwegian Wood
7. Eleanor Rigby
8. Across The Universe
9. Helter Skelter
10. I Saw Her Standing There
11. Hey Jude
12. Come Together
13. Help!
14. Penny Lane
15. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
16. Get Back
17. Ticket To Ride
18. I'm The Walrus
19. Something
20. All My Loving
21. Lucy In The Sky With Diamonds
22. Yesterday
23. Back In The USSR
24. Tomorrow Never Knows
25. Twist And Shout
26. In My Life
27. Don't Let Me Down
28. Baby's In Black
29. I've Got A Feeling
30. Lady Madonna
31. Here, There And Everywhere
32. A Hard Day's Night
33. Let It Be
34. We Can Work It Out
35. Eight Days A Week
36. With A Little Help From My Friends
37. Girl
38. The Fool On The Hill
39. Day Tripper
40. All You Need Is Love
41. For No One
42. I Feel Fine
43. Revolution
44. Love Me Do
45. Paperback Writer
46. I Want To Hold Your Hand
47. Magical Mystery Tour
48. Can't Buy Me Love
49. The Ballad Of John And Yoko
50. She Loves You

Wraak

16:38, 24/6/2012 .. Posted in De Dude .. 0 comments .. Link
Er werd gebeld. Zondagochtend, negen uur. Niet normaal toch?
Ik trok mijn ochtendjas aan en haastte me naar de voordeur. Op de stoep stond een non met een collectebus en een koffertje. Ze sprak me aan in het Engels, met een zwaar Amerikaans accent. “Goedemorgen meneer. Heeft u misschien een kleine bijdrage over voor onze ziekenverzorging?” Aan haar stem te horen, was ze jonger dan ik geschat had. Ik keek haar aan, waarop ze flauwtjes glimlachte. “Eh, oke. Een ogenblikje.” Ik liep naar mijn slaapkamer om mijn portemonnee te halen. Toen ik terugkwam, was de voordeur dicht en zij binnen.
“Waarom blijft u niet gewoon even buiten wachten?” vroeg ik een beetje geïrriteerd en verbaasd. Ze lachte maar zei niets. Ik naderde haar met het geld en zag dat ze greep naar iets onder haar mantel. “Ik wacht op niemand.” zei ze en drukte een vochtig doekje tegen mijn gezicht.

Toen ik weer ontwaakte, zat ik vastgebonden op een stoel. In mijn eigen slaapkamer. dat dan weer wel. Wat was er gebeurd? Had die non me bedwelmd met chloroform ofzo? Zat ik een fucking Kuifjestrip? Blijkbaar niet, want tot mijn schrik merkte ik dat ik alleen mijn onderbroek nog droeg.
De non kwam binnen met een glimlach op haar gezicht. “Je bent wakker. Mooi zo.” “Wie de fuck ben jij? En waarom ben ik vastgebonden?” “Tut-tut. Volgens mij ben je niet in de positie om vragen te stellen. Maar je hebt geluk, ik ga ze beantwoorden. Even geduld nog, please.
Daarop trok ze haar nonnencap over haar hoofd. Eronder vandaan kwam een jong en aantrekkelijk meisje. Ze droeg zwarte, hoge hakken en een ultra kort spijkerrokje. Daarop droeg ze een spijkerjack in dezelfde kleur. Denim-on-denim. Ook dat nog. Toen ik haar gezicht zag, herkende ik haar ineens. “Oh mijn god!”

Ze lachte. Alweer. “Ik ben het.” zei ze. “Het meisje met die onduidelijke carrière. Met haar neppe indie-imago. Die niet weet hoe je met geld om moet gaan. Met die vervelende ouders. Een wannabe Marilyn Monroe. Een fuckin’ prison girl. Met allemaal van die vervelende vriendinnen. Fervente drank- en drugsgebruiker. En een meisje met borsten. Althans, dat was jouw verhaal.” Ze deed een knoopje van haar spijkerjack open. “En ik was niet de enige. Die topmodellen moesten het ook ontgelden. Je bent gewoon hartstikke misogyn. Over één ding had je trouwens helemaal gelijk. Jammergenoeg, voor jou. Ik ben écht gemeen.”
Ik wilde iets zeggen, maar wist niet goed wat precies. Lindsay had echter voldoende praatjes. “Ik ben gek op spelletjes. Zin om er eentje te spelen? Oh wacht even, je hebt niet veel keus.” Weer dat vileine lachje. “We doen een leuke quiz over meisjes. Ik beschrijf ze, jij raadt. Goed antwoord: ik trek iets uit. Fout antwoord: vice versa.” “Wat een idioot spel. Bovendien heb ik alleen mijn onderbroek aan, en jij een heleboel.” “Hahaha. Dat laatste klopt niet. En natuurlijk slaat het nergens op. Jij schrijft dit immers.” “Wat bedoel je daarmee?” Wéér dat lachje. “Niks, lieve schat.”

“Portierelle één. Een lelijk wijf met een jongensgezicht. Ze heeft ook absoluut geen tieten. En die onderkaak, verschrikkelijk! Ze gedraagt zich ook altijd vet braaf, niet normaal gewoon. Ze moesten haar Chanelposters zelfs fotoshoppen om iets van tieten te creëren.” “Houd maar op. Je hebt het over mijn geliefde Keira.” “Goed zo, 1-0 voor jou.” Ze knoopte haar jack los en gooide het uit. In een zwarte, doorzichtige beha dartelde ze rond. “Kijk maar naar mijn tietjes hoor. Daar kunnen die van Keira tien keer in. Vind je het leuk?” “Eigenlijk niet.” “Komt nog wel. We zijn nog niet klaar.”
“Portierelle twee. Een vies oud wijf. Had tig jaar geleden iets met een sexy acteur en loopt nog steeds te huilen dat een echt lekkere chick haar geliefde heeft afgepakt. Altijd van die rare kapsels. En als je vindt dat ik in slechte films speel…zij is een lelijke, verlopen sitcomster.” “Je zult het wel over Jennifer Aniston hebben, die dit jaar nog in zeer amusante film speelde. FIY.” “Nou jongen, je bent hier goed in!” Lindsay trok haar spijkerrokje uit. Ze droeg er niets onder! “Doe geen moeite het aan je lezers te beschrijven. I’m sexy and you know it.”

Terwijl ze rondliep, kon ik mijn ogen niet afhouden van haar lichaam. “Staar me niet zo aan gast! Jij bent echt ongelofelijk.” Ze liep naar me toe, klom op de stoel en drukte haar naakte lijf tegen mijn gezicht aan. “Is het nu goed? Wat een smerige vent ben jij!”
Ik reageerde niet, maar gelukkig bedaarde ze even. “Portierelle drie. Eindelijk een bijzonder mooie vrouw. Goede tieten, lekker strak en slank lichaam. Geil kontje, bovendien. En niet te vergeten: een gezicht dat neigt naar klassieke schoonheid. Oh, en wat betreft haar carrière. Actrice, zangeres en model. Is nogal wat, hè?” “Nou, je maakt het me niet echt moeilijk. Trek je BH maar uit, exhibitionistje. Ik kijk liever naar de chick die je omschrijft, Scarlett Johannson.” Lindsay’s ogen schoten vol vuur. “Dat is godverdomme niet het goede antwoord eikel! Ik omschreef gewoon mezelf, dat was toch duidelijk. Geef hier dat ding!”
Ze rukte mijn onderbroek uit en begon keihard te lachen. “Jezus Christus, is dat alles? Denk je dat vrouwen daar voor vallen? Nu geloof ik echt helemaal geen reet meer van al je verhalen. Ik heb gewoon medelijden met je.” Ze trok haar BH uit. “Kijk nog maar eens goed.”

Daarop pakte ze een pistool uit haar koffertje. “Ik houd er niet van om afgezeikt te worden op een weblog. Je zult hiervoor boeten, sukkel.” Ik keek nog eens goed. Vermoord worden door een langharig, cokesnuivend mokkel met een fuckin dickface, grote, geile tieten, een kale kut op zwarte naaldhakken? Dat mij dat moet overkomen…
Maar zover kwam het niet. Ik werd zwetend wakker. Naast me lag de Playboy met Lindsay Lohan als Marilyn Monroe. Haar bevlekte borsten staarden me aan. Alweer zo’n droom. Fucking hell. Misschien moet ik eens naar de dokter. Dat lijkt me voor iedereen het beste.

Movie Girls '12

09:50, 22/6/2012 .. Posted in De Kijker .. 0 comments .. Link

(NIEUW: klik hier voor groter formaat!)

Links

14:05, 20/6/2012 .. Posted in De Journalist .. 1 comments .. Link
De jongerenorganisaties van GroenLinks, Partij van de Arbeid en SP pleiten voor linkse samenwerking. In het televisieprogramma Nieuwsuur riepen jongerenorganisaties Dwars, Rood en de Jonge Socialisten hun moederpartijen vrijdag op om zich in te zetten voor de vorming van een linkse regering na de verkiezingen. Volgens de jongerenorganisaties zijn de drie partijen elkaars natuurlijke bondgenoten. Ze hebben een manifest opgesteld waarin belangrijke overeenkomsten tussen GroenLinks, SP en PvdA worden getoond. ''In ons manifest laten we zien dat onze overeenkomsten groot genoeg zijn om de kiezer een alternatief te bieden'', aldus voorzitter Lieke Smits van Rood, de jongerenbeweging van de SP.

Ach en wee. Samenwerking op links: een utopie. En terecht.
Eerst maar eens de PvdA. Sinds Samsom willen ze niks meer weten van Europese begrotingsregels. Onder het mom van: “Zulke forse bezuinigingen zullen de Nederlanders hard treffen, de laagstbetaalden het eerst.” Is dat een reden om Europese afspraken te schenden? De PvdA is haar ideologische veren, voor zover ze die nog bezat, nu definitief kwijtgeraakt. De deelname aan een gemeenschappelijke verzekering tegen financieel-economische problemen in de Eurozone zegt hun niks. Hoe leg je dat immers uit aan je kiezers, die door de bezuinigingen nog minder te besteden hebben? Het toenemend euroscepticisme, dat trekt juist kiezers. De SP en PVV staan niet voor niets zogenaamd hoog in de peilingen. Dus is de PvdA maar weer eens van koers gewisseld. “Wij zijn Europa.” riepen ze vroeger. Totdat het fout ging. Mooi weersupporters. Met zo’n onbetrouwbare partij valt niet prettig samen te werken.

Over de ‘groot genoegen overeenkomsten’ met de SP kan ik kort zijn. Deze partij heeft een ideologie die haaks staat op alles wat liberaal en progressief is; idealen van GroenLinks. De SP is net de PVV, maar dan zonder xenofobie. En politiek is meer dan immigratie. Bestrijden dus, die SP!

Er is nog hoop. Op de vraag van J. met wie Jolande Sap het liefst zou regeren, koos ze vastberaden voor D66. Niet dat ik zo’n fan ben van die partij, maar hun ideologie raakt behoorlijk aan die van GroenLinks. Ze bieden progressieve oplossingen voor problemen: Europese samenwerking, duurzame investeringen.
In het meest recente GroenLinks Magazine wordt deze koers bejubeld. “De crisis te lijf met groene banen.” “Duurzaamheid met stip op één.” “Een sterker politiek Europa.” “Ontwikkelingssamenwerking op de schop.” Goede standpunten waarmee er gewerkt wordt aan een betere toekomst. GroenLinks gaat voor de vooruitgang. Als enige linkse partij. Samenwerking…

Als je als jongerenorganisatie van een politieke partij als belangrijkste speerpunt het verlichten van een skateparkje hebt, sta je wel erg dicht bij de mensen. Als je een jaar lang strijdt voor een verbod op ritueel slachten om vervolgens door de senaat op de vingers te worden getikt, had je je tijd beter kunnen besteden (“Die twee zetels, als het er twee blijven, behoren ons toe” aldus Jolande.) Als je vecht voor idealen die allang bereikt zijn, ben je als partij overbodig geworden (Hello PvdA!) Er is nog maar één partij op links die toekomst heeft. Begreep iedereen dat maar.

Carice Zoekt Man

12:31, 19/6/2012 .. Posted in De Absurdist .. 0 comments .. Link
Carice van Houten wil een kind. Althans, dat hoorde ik laatst in een of ander shownieuwsprogramma (ik geloof dat het Shownieuws was), dus het zal wel waar zijn. Nu vind ik dat een prima voornemen. Carice is echter een belangrijke factor vergeten. Voor een kind, heeft ze een man nodig.
Carice is nog steeds vrijgezel, en dat is toch opmerkelijk. Misschien is ze heel kieskeurig. Of zoekt ze naar iemand die haar helemaal niet kent. Om Carice een handje te helpen doet De Portier haar vijf suggesties voor potentiële echtgenoten. Als de ware hier niet bij zit, tja, wat dan?Het is alweer even geleden, maar in 2001 speelden Carice en Theo Maassen hun allerleukste rollen in Minoes. Hoe ze samen voor het leven van de dorpskatten streden en daarna ook nog elkaar kregen, zo’n droomscenario kom je weinig tegen. Eigenlijk had de liefde toen al over moeten slaan, maar beiden stonden nog aan de vooravond van hun succesvolle carrières. Nu beiden echter binnen zijn, wordt het tijd om die oude chemie op te zoeken. Elke avond kunnen ze samen op het dakterras de zwerfkatten van vis voorzien. En ze kunnen een auto delen naar DWWD. Praktisch én super romantisch!

Dat Carice van dieren houdt, is geen geheim. Ze is ambassadeur voor het WNF en poseert in die hoedanigheid regelmatig met een of ander schattig dier. Op die momenten lijkt ze vrolijk, op haar gemak, alsof ze niet weg wil. Daarom lijkt De Reuzenpanda mij een serieuze huwelijkskandidaat. Toegegeven, die beesten doen weinig anders dan eten en slapen. Maar je hoort ze nooit klagen over dat hun echtgenote alweer weg is om een film te draaien. Panda’s zijn trouw en lief voor elkaar. Bovendien kan Carice zonder problemen naakt in haar films verschijnen. Haar pandaman ligt er niet wakker van.Waarom moet Carice anno 2012 per sé een man trouwen? Ze is vooruitstrevend genoeg om het eens met een vrouw te proberen. Wat dat betreft is Halina Reijn de ideale partner voor Carice. Ze speelden al samen in vijf films (waarvan twee keer als ‘geliefden’). Ook zijn ze BFF’s en dat soort gezellige onzin. Halina Reijn liet daarnaast in de media wat quotes optekenen die een biseksuele aard niet uitsluiten. Het is wel handig als ze een man kunnen vinden voor de conceptie van hun kind, maar dat is bijzaak. En had ik al iets gezegd over auto’s en DWDD? Carice en Halina zijn geknipt voor elkaar. Zie ook dit filmpje.

Stannis Baratheon is op het eerste gezicht niet de meest ideale echtgenoot. Hij is stubborn (bij gebrek aan goede vertaling) en constant bezig met oorlogsvoeren. Ondertussen bedriegt hij ook nog eens zijn vrouw (paradoxaal genoeg met Carice). Deze is echter als Lady Melisandre ‘the red woman’ even onweerstaanbaar als dangereux (bij gebrek aan goede vertaling). De liefde tussen Stannis en Carice is dan ook pure passie. Ze hadden al seks op een Riskbord, wat leidde tot een heuse schaduwbaby. (spoiler!) Daar zullen ze dus een oplossing op moeten vinden, en Stannis moet de oorlog niet verliezen. Dan komt alles goed.

Allemaal leuk en aardig deze kandidaten, maar ik zet mijn geld toch op Axel Bogaerds. Deze aimable jongeman is in staat zijn underdogpositie optimaal te benutten. Via zijn journalistieke carrière bij radio en/of TV kan hij Carice interviewen, om de vonk subtiel over te laten slaan. Ze kunnen samen converseren over Game of Thrones, indiebandjes en het wel/niet dragen van brillen. Axel oogt jong en hip, precies wat Carice wil zijn. Zolang ze het geen probleem vindt dat hij steevast na haar heerlijke maaltijden zijn bord niet helemaal leegeet, gaan deze twee een gouden toekomst tegemoet.Zonder titel

21:33, 18/6/2012 .. Posted in De Kunstenaar .. 0 comments .. Link
Je kent het wel. Je bent in een museum, bekijkt een schilderij en aansluitend het bordje, om meer over het schilderij te weten te komen. Daarop prijkt dan vrolijk de titel: “Untitled”. Zonder titel. Waarom?
Titels van kunstwerken zijn interessant, omdat ze soms heel veel zeggen over de interpretatie ervan, en soms helemaal niets. Bij “Vase” van Gerard Richter herken je in het schilderij inderdaad de contouren van een vaas. Bij “Just what is it that makes today's homes so different, so appealing?” ga je op zoek naar een antwoord. En bij “My Bed” zie je gewoon wat er staat.


Nicolas de Staël - Untitled, 1951. Oil on canvas. Private collection.

Er zijn titels die veelzeggender zijn dan het kunstwerk zelf. “Art must be beautiful, artist must be beautiful”. “How to explain pictures to a dead hare?” “Are you angry or are you boring?” Het zijn vragen die de kunstenaar de toeschouwer voorlegt. En over laat nadenken. “One And Three Chairs”?
Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Wat wil een kunstenaar met een titel? Wil hij het werk van een extra lading voorzien? Wil hij het slechts illustratief benoemen? Wil hij een beetje fucken? Is de titel essentieel voor de betekenis? “Höhere Wesen befahlen: Rechte obere Ecke schwarz malen”


Jasper Johns - Untitled, 1972. Oil, encaustic and collage on canvas. Museum Ludwig, Cologne.

Kortgezegd: er is een legio aan mogelijkheden en redenen om kunstwerken van titels te voorzien. Waarom kiest een kunstenaar dan voor dat priegele, inspiratieloze “Untitled”? De kunststudent zal zijn hand opsteken en roepen: hij wil het werk niet duiden via een titel, het beeld is voldoende. Ga toch weg man.
De eerste kunstenaar die dacht “Laat ik mijn werk Untitled noemen, om de toeschouwer in verwarring te brengen” had alle reden dat te doen. (Wie was dat eigenlijk?) Zo’n beslissing was origineel, controversieel, en gaf stof tot nadenken. Maar anno 21e eeuw is de titel “Untitled” volkomen achterhaald. Kijk maar.


Donald Judd - Untitled, 1965. Galvanized iron. Moderna Museet, Stockholm.

Alle kunstwerken die je in deze blog ziet, heten “Untitled”. Daarmee zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden, elkaars gelijken zelfs. Bij alle werken heeft de kunstenaar immers gedacht: “Dit werk behoeft geen titel, de duiding is geheel aan de toeschouwer.” Daarmee begaat hij echter een denkfout.
Wanneer alweer iemand zijn werk “Untitled” noemt, komt er zo’n air over het werk van “Oh, we moeten het zelf weer duiden.” Als ik een blauw paard zie, wil ik dat het schilderij gewoon “Blue Horse” heet, of anders “The Sublime Art Of Sophistication”. Dan maakt de kunstenaar een statement. “Untitled” is geen uitweg.


Lee Krasner - Untitled, 1949. Oil on composition board. The Museum of Modern Art, New York.

Het belangrijkste van een kunstwerk is dat het zich onderscheidt. Dat het een nieuwe perceptie van de wereld, of kunst zelf toont. Wie zijn werk “Untitled” noemt, sluit daarmee aan in een lange traditie van “Ik weet het ook niet.” Dat is een verkeerde instelling.
Een kunstenaar moet nadenken over de betekenis van zijn kunstwerk. Hij hoeft die de toeschouwer niet voor te kauwen, hij mag hem gerust confronteren met wat hij ziet, of juist met wat hij niet ziet. Niet dat alle “Untitleds” lelijke, onbelangrijke kunstwerken zijn. Zeker niet. Maar juist daarom hadden ze een mooie, waardige titel verdiend.


Cindy Sherman - Untitled Film Still #15, 1979. Photograph. Courtesy of the artist and Metro Pictures.

Proloog

15:46, 17/6/2012 .. Posted in De Schrijver .. 0 comments .. Link
Julia.
Hey Julia! Met Kim.
Oh hey Kim. Wat leuk dat je belt. Hoe gaat het?
Ja het gaat uitstekend met me. En met jou dan?
Ook goed, dank je.
Oke, fijn om te horen.
Ja.
Hoe gaat het met je studie?
Oh nou ben bijna klaar eigenlijk. Ik leg op dit moment de laatste hand aan mijn scriptie, en dan moet ie nog wel beoordeeld worden enzo en misschien verbeteren, maar het is niet zo veel werk meer dus.
Oke, goed bezig! Waar gaat het precies over?
Oh, een saaie benadering van een saaie roman van een saaie schrijver.
Echt iets voor jou dus.
Haha, ja precies. Maar schiet jij ook al een beetje op?
Ja, gaat wel lekker eigenlijk. Ben nu bezig met wat afrondende shit, dossiers enzo. Moet nog hard leren voor een tentamen. Maar het toneelstuk is net achter de rug, dat scheelt.
Ohja, hoe was het!
Echt heel cool. Waren best wel wat mensen, wel veel bekenden enzo, maar toch volle zaal en het stuk ging gewoon goed, iedereen was super enthousiast na afloop, zowel wijzelf als het publiek. Er was zelfs een recensent die het script geniaal noemde, waar ik aan mee had geschreven.
Top! Sorry dat ik er niet was.
Geeft niet.. Hoe gaat het verder? Nog iemand op het oog ofzo?
Nee, niet echt mee bezig sinds het uit is.
Ohja, hoe zit het daar mee eigenlijk?
Mwoh, wil ik liever niet over hebben nu. Ik heb het er best moeilijk mee. Ander keertje.
Oke, das goed. Geeft niks.
En bij jou dan?
Ohja, zijn gangetje he. Wie er aan komt waaien. Laten we het erop houden dat ik me niet verveel, haha.
Haha oke, maar nog niks vasts dus?
Nee, ook weinig behoefte aan eerlijk gezegd.
Ja oke, dat kan he.
Hey ik zag je laatst in de stad voorbij fietsen!
Oh echt waar, wanneer was dat dan?
Afgelopen vrijdag geloof ik, eind van de middag. In die straat tussen Frederiksplein en Rembrandtplein, weet niet hoe die heet.
Ja klopt! Utrechtsestraat. Haha, wat grappig. Ik moest toevallig verderop in die straat zijn. Ik heb bij die muziekwinkel daar een plaat gekocht.
Oh tof! Welke dan?
Die nieuwe van Beach House. Echt supergoede muziek. Ik had hem al op mijn computer, maar wilde hem gewoon hebben. En toen kwam ik daar, en toen zag ik dat ze hem ook op vinyl hadden, dat was echt een gave hoes, heel groot. Dus die heb ik gekocht, maar ik heb dus nog geen platenspeler, dus nu staat ie gewoon als decoratie in mijn raamkozijn.
Hahaha goed verhaal. Ik ken het helemaal niet, zal het eens luisteren. Of is het niks voor mij?
Ja weet niet, misschien. Luister zelf maar.
Ik ken trouwens nog wel een vriend die een oude platenspeler heeft staan nadat ie een nieuwe heeft gekocht. Misschien mag je die overnemen.
Oh dat zou super zijn!
Ik zal eens vragen als ik hem zie. Duurt vast niet lang.
Oke, ben benieuwd dan.
Hey, waar ik nog benieuwd naar was. Heb je al vakantieplannen voor deze zomer?
Oh, nee, eigenlijk niet. Ik zou met wat mensen van mijn studie gaan, maar dat werd niet geregeld. Best jammer. En met thuis zat er ook niet meer in.
Oh balen. Geldt voor mij ook hoor.
Ga jij ook niet weg dan?
Nee, ik wilde eerst ook met meiden van school. Maar dat werd een best wel dure en idiote vakantie, dik appartement aan de kust. En drie namen er ook nog hun vriend mee. Toen heb ik maar afgezegd.
Tja, das ook niet ideaal he.
Ach, gewoon lekker veel films kijken. Stad in om lol te maken. Misschien ga ik nog wel wat werk zoeken.
Ja, daar zat ik ook aan te denken. Of misschien wilde ik nog paar dagen zelf weg. Op de fiets ofzo, dat leek me wel avontuurlijk, haha.
Oh dat klinkt best cool eigenlijk, al kom je niet zo ver natuurlijk.
Nee, das een nadeel.
Wacht even… Ik zit in bad! Ja! Straks, laat me even! Ja, zo! Jaja, is goed.
Wat zit je nu in bad terwijl we bellen?
Haha ja, nou eigenlijk liggen. Maar das min of meer hetzelfde.
Hahaha gek wijf dat je bent.
Wat, zo raar is dat toch niet? Weet je hoe goed ik kan multitasken! Ik ben ook nog mijn financiën aan het doen en een blog aan het schrijven en nog veel meer spannends.
Haha, houd maar weer op. Het is je vergeven hoor lieverd.
Mooi, dan ga ik je nu wat voorstellen. Ben je er klaar voor?
Ja hoor, laat maar komen.
Zullen we samen op vakantie gaan?
Wat, met zijn tweeën?
Ja precies. Jij en ik.
Hm, is een idee. Ik heb nog geen plannen dus. Had je iets speciaals in gedachten?
Zeker. Ik heb laatst zo’n film gezien, en daar kreeg ik dus een goed vakantieidee van.
Namelijk?
Een fucking roadtrip.
Haha echt! Hoe wilde je dat doen dan?
Nouja, eerst hebben we dus een auto nodig. En die heb ik! Mijn ouders gaan paar weken weg, en mijn moeder laat haar autootje gewoon thuis. Ik mocht hem gebruiken van haar. Dus…
Haha dat paarse dingetje? Das wel leuk!
Ja precies, nou das het belangrijkste. We hebben beiden rijbewijs. Met een auto kunnen we vet veel spullen meenemen, dus het is super comfortabel. Moeten wel benzine enzo tanken, das een groot nadeel.
Ja maar ho, wacht even, waar wilde je naartoe dan?
Heb ik al bedacht: Monaco!
Monaco, waarom?
Nou, das dwars door Frankrijk, en weer terug. En dat is een chill land om te rijden. Lekker weer en goede wegen. Bovendien kun jij ons verstaanbaar maken.
Haha ja, das zeker waar.
En we stellen onszelf als doel dat we één keer de Middellandse Zee in duiken en dan weer terug rijden. Anders wordt het wel erg duur reisje.
Ja, dat is zo. Hoe doen we dat met geld?
Gewoon, goedkoop overnachten. Ik zoek wel wat. Of een tent mee. En benzine tja. Misschien lifters meenemen.
Ohja, oke.
Maar er moet natuurlijk nog vet veel shit geregeld worden, en we hebben elkaar een tijdje niet gezien, maar los daarvan: vind je het een tof idee? Ik bedoel, zie het voor je: wij als Thelma en Louise in dat paarse karretje, lekker rijden en plezier en avonturen beleven!
Geweldig ja, ik heb er beeld bij. Chillen, achterstallige gesprekken inhalen.
Precies, dat is de instelling! Goed idee dus?
Ja, eigenlijk wel. Ik ben nog een beetje flabbergasted, maar het klinkt goed.
Hebben we dan een deal?
Ik ben bang van wel, haha.
Weet je wat dat betekent, Julia?
Ja!
We gaan op fucking roadtrip!!!
WOOOOOOOH!

@deprinses3

22:45, 15/6/2012 .. Posted in De Prinses .. 0 comments .. Link
wakker (: goeiemorgen allemaaal <3 2 dagen geleden

zometeen maar eens aankleden. geen zinn.. 2 dagen geleden

nog 4 tentamens te gaan #begindedagmeteendansje 2 dagen geleden

ik heb hongerrr 2 dagen geleden

@Melissax: Vanavond is het alles of niets. Zet hem op Nederland! #ek (Retweeted by @DePrinses) 2 dagen geleden

waar gaan jullie voetbal kijken? ik op het grote scherm in de stad!! #zinin 2 dagen geleden

ik verveel mee 2 dagen geleden

oke..wie vrolijkt me even op? <3 2 dagen geleden

al dat gezeik over die opstelling: boeiuh!! 2 dagen geleden

shit ik ben over mijn datalimiet heen, wat moet ik nu doen? 2 dagen geleden

@luukjuh dan maar dokken, ik wil wel online blijven. dus.. 2 dagen geleden

WTF!! random jongen op straat zegt net dat ik leuke billen heb. hoe bedoel je brutaal?! #awkward 2 dagen geleden

@luukjuh haha fuck off! ;P 2 dagen geleden

@Wijzijnoranje: Retweet als je zin hebt in de wedstrijd Nederland – Duitsland!! (Retweeted by @DePrinses) 2 dagen geleden

@sanneex Gefeliciteerd! Wanneer is je examenfeestje? ;) xx 2 dagen geleden

Hoe laat begint het voetbal? #help! 2 dagen geleden

@axelb thanks! 2 dagen geleden

@anoukxx 20.45!! haha 2 dagen geleden

mn haar zit fokkin de war. #watnu 2 dagen geleden

@Laks: Iedereen die geslaagd is, van harte gefeliciteerd! (Retweeted by @DePrinses) 2 dagen geleden

@lolily snijder! welke jij? 2 dagen geleden

@lolily haha dies ook schattig ja 2 dagen geleden

jaja het is snEijder..sorry! #mierenneukers 2 dagen geleden

nu al zenuwachtig! 2 dagen geleden

lekkere appeltaart met slagroom bij de HEMA met @emmaax 2 dagen geleden

yess zonnetje! (: 2 dagen geleden

damn ik <3 slagrooom #jumjum 2 dagen geleden

haha @emmaxx eet wel eens slagroom gewoon uit de spuitbus #gekkind 2 dagen geleden

@RikdeRaider IEL daar denk jij weer aan he viezerik!! #jongens 2 dagen geleden

@mellisax kijk op t profiel van @rikderaider dan snap je t wel 2 dagen geleden

@mellisax ooh ist zon laffaard met protected tweets? nouja denk aan jongens wit spul #iel 2 dagen geleden

@mellisax hahaha mooi. ander topic nu please 2 dagen geleden

buikpijn ook dat nog. 2 dagen geleden

@melissax ja, maar die taart was super lekker xD 2 dagen geleden

nog een uurtje…. #spannend 2 dagen geleden

telefoon bijna leeg… houd vol! 2 dagen geleden

ik heb echt super veel zin om op vakantie te gaan 2 dagen geleden

@lolily zon zee strand 2 dagen geleden

we gaan beginnen!! #huphollandhup 2 dagen geleden

kom op, scoren van persie.. 2 dagen geleden

TYFUS 2 dagen geleden

Jezus wat een kkgast die Gomez 2 dagen geleden

NOG EEN KEER NEEEE 2 dagen geleden

Nederland kan het EK wel vergeten. en we zijn fokkin goed 2 dagen geleden

@Vickylove: Als Duitsland nog een keer scoort laat ik als troost voor alle voetbalfans mijn tieten zien (Retweeted by @DePrinses) 2 dagen geleden

@luukjuh jaa ik doe het dan ook (A) 2 dagen geleden

Yes Huntelaar erin! nu gaat het lukken. ik voel het!! 2 dagen geleden

niet meer gescoord…fjieuw ;) 2 dagen geleden

@RikdeRaider fantaseer maar raak jochie… 2 dagen geleden

nou dat was het dan byebye Nederlands elftal 2 dagen geleden

beetje dronken…2 dagen geleden

heej liefjes ik ga slapen love jullie xxxjes 2 dagen geledenDie Mannschaft

14:45, 13/6/2012 .. Posted in De Portier .. 0 comments .. Link
Ik ben fan van Duitsland.
Ik zou supporter van het Nederlands Elftal moeten zijn, ik ben immers Nederlander. Maar ik kies mijn favoriet liever op basis van een doordachter argument. Nederland is een goede ploeg, maar de Duitsers zijn beter. Ze overtreffen Oranje op drie essentiële punten: spel, strijd, stijl.Spel
Joachim Low is een estheticus. Hij houdt van mooi voetbal. Ik ook. Duitsland brengt dat.
Het Nederlands Elftal wordt geplaagd door haar zogenaamde ‘controleurs’. Mark van Bommel en Nigel de Jong doen wat de vier verdedigers ook al doen: de bal in de ploeg houden. En vooral niet aanvallen.
Duitsland kent het woord controleur niet eens. Zij hebben op die positie Sami Khedira. Een speler die negentig minuten lang doorjaagt. Een dribbelaar. Een spielmacher.
Nederland heeft zulke goede aanvallers. Affelay, Robben, Van Persie, Huntelaar. Een aanvaller heeft twee taken: verrassende acties en doelpunten maken. Beide heb ik niet gezien.
De Duitsers begrijpen dit als geen ander. Zij hebben Mesut Özil. Niemand weet wat hij met de bal gaat doen, maar het is altijd gevaarlijk. Duitsland heeft ook Mario Gómez. Dat is een speler die bij een goede voorzet op de juiste plek staat en de bal snoeihard binnenkopt. Drie punten. Een lesje in effectiviteit.Strijd
Duitsers zijn echte strijders. Ik zou hier een grapje over de Oorlog kunnen maken, maar we weten wel beter. Je moet vechten voor wat je waard bent. Dat betekent niet nodeloos op een doelpunt jagen, maar scherp en standvastig blijven tot het laatste fluitsignaal.
Nederlanders doen het rustig aan. Tikkie terug. Flexwerken. Kopje thee. “Als je de bal hebt, kan de tegenstander niet scoren.” Strijden is weten wanneer je druk moet zetten. Wanneer er een doelpunt in de lucht hangt. Wanneer de tegenstander staat te slapen. Wie was er voorbereid op de Blitzkrieg? Juist.Stijl
Wie denkt dat voetbal zich beperkt tot het voetbalveld, is niet van deze tijd. Voetballers zijn grootverdieners, slachtoffers van roddelpers en, belangrijker nog: stijliconen. Wat dat betreft liggen de Duitsers mijlenver voor.
Neem nu Holger Badstuber, de centrale verdediger. Hij verzamelt honkbalpetjes en werd eens gesignaleerd in een rok. Of die leuke Mesut Özil. Net zo schattig als Finding Nemo, echt een leuk jochie. Thomas Müller, die op een boerderij woont waar hij met zijn vrouw verschillende dieren houdt. Toch worden ze allen overtroffen door Sami Khedira. Gestijld haar, zwarte maatpakken en een vriendin waar hij ongenegeerd mee poseert.
Wie lopen er bij Nederland op die posities? Controleur Nigel de Jong: die onlangs voor het eerst voor zijn vriendin gekookt had (worteltjes en vissticks). De gemolesteerde kaalkoppen van verdedigers Ron Vlaar en Johnny Heitinga. Om nog maar te zwijgen over Mark van Bommel, onze doorsnee medewerker van de Gasunie. Daar veranderen, Sylvie, Yolanthe en de zus van Boudewijn Zenden niks aan.Het moge duidelijk zijn: de Duitsers schitteren zowel op als buiten het veld. Onder leiding van de uiterst sympathieke Joachim Low, die in tegenstelling tot Van Marwijk nog wel eens glimlacht, is deze ploeg tot alles in staat.
Nederland krijgt een zware avond. Ik gok op een 3-0. Kunnen ze gelijk naar huis. Zich een nieuwe stijl aanmeten. Of doelpunten leren maken. Amateurs.Belofte

10:22, 12/6/2012 .. Posted in De Kunstenaar .. 0 comments .. Link


Het 'nieuwe' NOS-Journaal

13:54, 10/6/2012 .. Posted in De Kijker .. 0 comments .. Link


Sinds zondag 27 mei worden we meermaals per dag bestookt met het ‘nieuwe’ NOS-Journaal. Deze kwalificatie van ‘nieuw’ lokt direct een paar vragen uit. Hoe lang blijft zo’n nieuw formaat daadwerkelijk ‘nieuw’? Hoeveel is er eigenlijk veranderd ten opzichte van het vorige? En vooral: is die vernieuwing ook een verbetering?
In dit soort gevallen is het altijd informatief, maar vooral dolkomisch, om reacties van kijkers weer te geven. “De achtergrond is ontzettend onrustig door al die bewegende lijnen!!! Mag het alstublieft zonder!!! En dat irritante geluid tussen de onderwerpen alstublieft ook weg laten!!” en “Ik kijk nooit meer!” (persoonlijk straatinterview)

Hoofdredacteur Marcel Gelauff introduceerde de vernieuwingsdrang als volgt: “We streven ernaar om de teksten die worden uitgesproken luchtiger te maken, zodat de kijker wat persoonlijker wordt aangesproken. Ook willen we meer onderwerpen aan bod laten komen. Normaal gesproken hebben we op zondagmiddag zo'n vier onderwerpen. Nu doen we er zeven of acht. Hierdoor zit er meer tempo in het bulletin."
Laten we ons voor het gemak beperken tot deze punten. De kijker persoonlijk aanspreken klinkt als een vrij acceptabel streven: je wilt kijkers aan je binden. Meer onderwerpen lijkt hetzelfde te betekenen als meer nieuws. Prima dus? Flikker toch op.

Er is een grote misvatting gaande omtrent het concept ‘identificatie’. Wie een televisiesoap maakt, kan de vraag stellen: “Kan de kijker zich hier wel in verplaatsen?” Bij amusement is het immers belangrijk dat een bekende situatie op een ‘leuke’ manier weergegeven wordt. Daar is ook niks mis mee.
Jammergenoeg wil het NOS-Journaal ook leuk zijn. Daarom wordt elk item voorzien van zo’n FUCKING STRAATINTERVIEW, waarvan de informatieve waarde gelijk is aan een zak stront. Mocht er bij uitzondering een ‘expert’ of een politicus geïnterviewd worden, krijgt die geen kritische vragen, maar doodleuk een gratis persmomentje. “Een luchtige vorm van kwaliteitsjournalistiek…”Het kan nog erger: meer onderwerpen. Liefst een brede selectie. Met als voornaamste resultaat: weerreportages. Nadat we anderhalve minuut in Syrië zijn geweest, gaan we even kijken hoe het vandaag was op de pier van Scheveningen. Straatinterview met een moeder die lekker met haar kinderen naar het strand is geweest. Het was dan ook wel erg lekker weer he, vond u ook niet kijker? (Bam! Identificatie!)
Dan hebben we nog de sport. Waar de NOS de hele dag Sportjournaals uitzendt (voor mensen die van sport houden), kopiëren ze deze berichtgeving ook naar de gewone journaals. En dan heb ik het niet eens over een groot ‘nieuwsfeit’ als dat het Nederlands Elftal kansloos is uitgeschakeld op het EK. Op zondagavond komen doodleuk de belangrijkste ontwikkelingen in de Eredivisie nog eens voorbij. Die we voor de reclame net bij Tom Egbers in uitgebreide versie hebben gezien. Ik verzin dit niet.
Over de berichtgeving omtrent André Kuipers kan ik kort zijn. Die man zit in de ruimte (leuk..), maar wordt om de haverklap benaderd om de Top 2000 te openen, voetbalwedstrijden af te fluiten of een scheet te laten. Wat dan steevast het NOS-Journaal haalt, want onze André zit in de fucking ruimte.
Het enige dat ik nog mis zijn lekkere, smerige roddels. Daarvoor hebben we natuurlijk de nieuwsprogramma’s van de commerciële omroep, waar de NOS zo verwoed mee strijdt om de kijkcijfers. En natuurlijk verliezen ze dat. Als RTL Nieuws de borsten van Lindsay Lohan heeft, en de NOS komt met Gerrit Hiemstra en een fancy touchscreen, is de keuze gauw gemaakt.Het NOS-Journaal is de weg kwijt. Met of zonder fancy decor, dat vooral afleidt, verzuimt het programma voldoende kwaliteit te leveren, en tegelijkertijd om voldoende kijkers te trekken. Een gevalletje tussen de wal en het schip. En dat is jammer.
Want het blijft het NOS-Journaal. Een programma met een status. Dat je toch steevast aanzet. Daar verdient het tenminste één ster voor. Die halve is voor Sasha, die staand bijzonder goed tot haar recht komt. Zonder iets zinnigs te vertellen. Journaal zonder autocue. Dat zou pas een goede vernieuwing zijn.
De hoofdredacteur reageerde luchtig op de protesten met: “Alles went.” Ook de verloedering van Nederlands’ voornaamste nieuwsbron. Dat is misschien nog wel het allerslechtste nieuws.

De tragiek van de woordgrap

09:52, 9/6/2012 .. Posted in De Recensent .. 0 comments .. Link


Lingerie Football

15:00, 8/6/2012 .. Posted in De Dude .. 0 comments .. Link
Vandaag begint het Europees Kampioenschap voetbal. Nu ben ik niet zo’n fan van sport, tenzij het door aantrekkelijke vrouwen gespeeld wordt. Er bestaat weliswaar zoiets als vrouwenvoetbal, maar dat heeft weinig met zowel vrouwen als voetbal te maken. Vandaar dat ik doorgaans liever kijk naar sporten als hockey of tennis: waar ze snappen in welke kleding je vrouwen de arena in moet sturen om voldoende kijkers en sponsoren te trekken. (Sharapova staat trouwens opnieuw in een grand slam finale dit weekend: dat wordt kijken dus!) Nu stuitte ik laatst op een vrouwensport die mij zowel fascineert, opwindt als angst inboezemt. Check dit EPISCHE filmpje:Zo moet je een sport presenteren! En ja, je hebt het goed gezien: American Football, gespeeld door sexy chicks in lingerie.
Hoewel je misschien denkt dat het hier om een goede grap gaat, is er wel degelijk een draagvlak voor deze sport. Er is zelfs een officiële competitie in de VS, waarbij twintig teams de strijd met elkaar aangaan in lokale conferences, om uiteindelijk te strijden om de jaarlijkse Lingerie Bowl. De laatste finale werd in een zinderende eindstrijd gewonnen door de Los Angeles Temptation, die met 26-25 de Philadelphia Passion terug naar huis stuurde. Het winnende team:Nadat ik over mijn aanvankelijke enthousiasme heen was, bedacht ik wat een ontzettend slecht idee deze sport is. Zonder beschermende kleding zo’n ruwe en gevaarlijke sport spelen, waarbij je elkaar letterlijk tegen de vlakte moet werken. Gelukkig bleek dit bezwaar snel ontkracht te worden door het volgende filmpje. Mocht je, als meisje zijnde, zin hebben gekregen om je in deze sport te bekwamen, kijk dan zeker onderstaand instructiefilmpje. Geldt ook voor jongens. Het is leuk en leerzaam.Ik heb zojuist mijn vakantie naar Amerika geboekt. 21 september zit ik vooraan bij Orlando Fantasy vs. San Diego Seduction. Awesome!!

BAM!

15:04, 6/6/2012 .. Posted in De Journalist .. 0 comments .. Link


Muziekmeisjes

22:38, 3/6/2012 .. Posted in De Discjockey .. 0 comments .. Link


Muziekmeisjes. Niet te verwarren met meisjesmuziek: artiesten als James Morrison, Racoon en Coldplay die je laten huilen zonder goede reden. Maar daar gaat het niet om.
Wel om muziekmeisjes. Meisjes die zo stoer zijn om te doen wat mannen al decennialang doen: een instrument oppakken, achter een microfoon gaan staan, liedjes schrijven en albums op de markt brengen. Het meisje is de laatste jaren aan een ware opmars in de muziek bezig. En dan heb ik niet eens over flinke namen als Lady Gaga, Katy Perry en Rihanna. Ook in de indie en alternatieve scene doen de meisjes het uitstekend.
De Discjockey zocht uit de nieuwe releases van afgelopen maand drie meisjes uit die een recensie meer dan waard zijn. Een Russisch-Amerikaans meisje met vrolijke, kleine, soms ernstige pianoliedjes, een Australisch meisje met dromerige folkliedjes op haar akkoestische gitaar en een chick met een grote bek en vette beats.Meisje
Regina Iljinitsjna Spektor (1980) verhuisde op negenjarige leeftijd van Moskou naar New York en leerde aldaar piano spelen in de plaatselijke synagoge. In 2001 bracht ze voorzichtig haar eerste liedjes in eigen beheer op casettebandje uit. Ze werd niet veel later opgepikt door de scene en scoorde diverse hitjes.

Muziek
De piano is Regina’s grote liefde en in al haar nummers prominent aanwezig. Soms speelt ze er ballads op met zware akkoorden, of vrolijke staccato nootjes voor luchtige popliedjes. Beïnvloed door de jaren ’90 pianomeisjesmuziek van bijv. Norah Jones. Regina inspireerde op haar beurt weer artiesten als Kate Nash.Plus
Regina speelt wat er van haar verwacht wordt: pianoliedjes met hier en daar een scherp randje. Het kabbelt lekker voort, met enkele muzikale hoogtepunten. Ne Me Quitte Pas, een dikke knipoog naar Jacques Brel, is een paraderend popliedje over Parijse regenbuien waar je vrolijk van wordt. Firewood is de mooiste ballad: over een piano die in vlammen opgaat. All The Rowboats heeft de interessantste tekst: over een museumbezoek waarbij de schilderijen tot leven komen.

Min
Het is allemaal wat voorspelbaar en veel van hetzelfde. Het ontbreekt aan echte diepgang, en bovendien aan een grote hit als Samson of Us.Conclusie
Regina Spektor is vooral een liedjesmeisje. Met haar vijf albums heeft ze tot dusver genoeg hitjes voor een lekkere Greatest Hits. Enkele nummers van deze CD misstaan daar niet op, maar dit is slechts een aardige luistercd. Misschien had Regina beter wat liedjes voor de dure plaatsen kunnen schrijven.Meisje
Julia Stone (1984) komt uit een bijzonder muzikale familie. Pap en mam traden samen op als folk duo, en met haar broer volgde ze in hun voetsporen. Na twee zeer succesvolle albums met Angus was het tijd voor een soloavontuur, waarvan dit nieuwe album alweer het tweede wapenfeit is.

Muziek
Heerlijke indieliedjes om bij weg te dromen. Julia’s heksenstem die door merg en been gaat, zacht gitaarspel. Een trompet die je in slaap sust. Liedjes over de liefde, over het verdriet daarvan, of juist om ons hoop te geven. Precies wat alle indiekids van zo’n folkmeisje willen horen. Heerlijk.Plus
Een band! De gitaar is niet verdwenen, maar Julia wordt begeleid door andere muzikanten. Dit zorgt voor bijzonder goede pianosongs als It’s All Okay en brengt ook meer variatie dan op het vorige album. By The Horns is een tekstueel wreed liedje over vreemdgaan, waarin Julia de vloer aanveegt met een ex-geliefde. Hoogtepunt is misschien wel de cover van Bloodbuzz Ohio van The National, wat hier tot een subtiel en prachtig popliedje wordt omgetoverd.

Min
Het zwaartepunt ligt aan het begin van het album. Sommige liedjes missen wat scherpte, iets bijzonders. En als het beste nummer een cover is…Conclusie
Julia heeft een mooie plaat afgeleverd. Het album overtreft haar vorige solocd, is gevarieerd, intiem en innemend. De kritische luisteraar zal de subtiliteit van Angus als songwriter missen, maar dat doet niet af aan dit fijne werk. Zet de stijgende lijn zich voort, dan volgt hierna een echte topplaat.

Disclaimer
Dit album bestaat (nog) niet. Het staat gepland voor juni 2012, maar cover, tracklist en ook de download zijn nog onvindbaar. Toch denk ik in staat te zijn, gezien de hype en voorproefjes op Youtube, een recensie van het te verwachten album te schrijven, van het fenomeen Iggy Azalea.
Ik weet weinig van hiphop. Ik weet niet wie al die featuring rappers zijn, wat precies een mixtape is, en of dit uniek of achterhaald is. Ik hoop dat eerste. Ik weet wel dat ik dit vet vind, terwijl ik niet van hiphop houd, dus dat lijkt een goed begin.Meisje
Chick is een beter woord voor Amethyst Amelia Kelly (1990). Opgegroeid in de suburbs van Sydney, vader een mislukte kunstenaar, terwijl moeder tig bijbaantjes had. Rapte al dagelijks op haar veertiende met vriendinnetjes. Kind van de DIY-generatie: een paar demo’s op Youtube en uitnodigingen voor battles, studio-opnamen en videoclips volgden.

Muziek
Beats die een mix zijn van hiphop, R&B en klassieke pop. Daarover spraakwatervalt Iggy alsof het einde nabij is. De lyrics zijn vuig, obsceen: “Iggy, Iggy, pussy, kitty, wetter than the amazon” of “With my strap on, my vibrator, ’bout to Bust-a-Rhyme, no violator”. Bam! Keiharde beat. Gewoon absurd.Plus
Die synthesizers zijn gruwelijk, spannend, verrassend, een perfecte ondersteuning voor de maar voortstuwende raps. Het album bulkt van de gekke tussenstukjes, rare stemmetjes en ontraceerbare, (vermoedelijk digitale synths) instrumenten. Het doet denken aan acts als Die Antwoord, maar dit zit muzikaal en ook raptechnisch beter in elkaar. Het hele album getuigt van lef, een chick die don’t gives a fuck en doet waar ze zin in heeft. Zoals masturberen aan het einde van D.R.U.G.S.

Min
Paar vette liedjes, maar er is meer goed materiaal nodig. De teksten zijn wat vlak, geen Kanye West style. En blijft deze formule boeien?Conclusie
Iggy is voor de hiphop wat Tune-Yards voor de indie is: iets nieuws. Het is niet zo zeer muzikaal briljant of extreem goed gemaakt, maar het effect is magisch. De simplistische maar tegelijk zeer scherpe videoclips maken het af. We gaan nog veel horen van Iggy en haar Pu$$y.Joep

11:54, 2/6/2012 .. Posted in De Columnist .. 0 comments .. Link
Het is een soort archetype onder de sportjournalisten: de troubadour. Iemand die steevast meer maakt van sport dan het in feite is. Soms heet dit ‘achtergronden’ of ‘verhalen’, maar doorgaans is het niet meer dan leuke trivia voor de liefhebber. Nederland kent twee iconen die dit type groot hebben gemaakt.

Allereerst Jack van Gelder. Als je een willekeurige buitenlander een foto van Jack zou laten zien, oordeelt deze hoogstwaarschijnlijk dat Jack verkoper van zonnebanken is, of presentator van TROS Triviant (dat laatste is overigens waar). Jack is echter ook de voetbalkoning van de NOS, en mag ook komende maand weer elke avond een uitzending maken vanaf het EK. Iedereen is gek op Jack. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk, net als zijn chauvinisme en goedlachse, nuancerende opmerkingen. Een interview door Jack levert altijd net een extra glimlach of dat ene zinnetje meer op; hij heeft een aura van positieve intimidatie over zich.

Jack wordt echter naar de kroon gestoken door good old Mart Smeets. Hij wordt gehaat en verguist, maar ik ben sinds jaar en dag liefhebber. Mart weet een gesprek met een Olympische winnaar zo om te buigen dat het over muziek, koekjes of pijnlijke geschiedenissen gaat, of over Mart zelf. Over zijn verschijning is genoeg gezegd, hij is de status van cultheld wat dat betreft meer dan waard. Zijn programma over de Tour de France is exemplarisch voor de kracht van Mart. Zonder enige lijn lullen over aan sport gerelateerde onderwerpen, om uiteindelijk steevast het glas te heffen. Mart, proost!

De laatste jaren maakt een nieuw gezicht bij de NOS furore in deze tak van sportjournalistiek. Zijn passie ligt bij het voetbal, maar ook bij andere sporten is de beste man met microfoon en camera aanwezig. Wat Jack en Mart van nature bijzonder goed kunnen, mist deze vervelende Joep Schreuder.
Joep maakt reportages over onderbelichte zaken. Bijvoorbeeld over de koffie in de kantine van Excelsior. Hartstikke leuk, maar ik hoor liever een reactie over de aanstaande degradatie van de voetbalclub. Joep interviewt ook graag gewone mensen. Een materiaalman. Een spelersvrouw. Of een toevallige voorbijganger. Hij krijgt er wel iets uit.
De manier waarop Joep reportages maakt, werkt op de zenuwen. Hij en zijn slachtoffer moeten zich steevast op een ongemakkelijke locatie als een picknickbank, een verlaten weiland of een dakterras in Istanbul bevinden, want dat voegt iets toe. Waarom kan Frank de Boer niet gewoon in de Arena vragen beantwoorden?
Joep is ook groot fan van de vierde muur doorbreken. Monteren vindt hij niet nodig, voorgesprekken en lopen naar de crime scene zijn vaste onderdelen van zijn verslaggeving. Daarnaast is hij altijd zelf in beeld tijdens het interview, maar wel op zo’n manier dat het altijd net per ongeluk lijkt.
Het grote probleem van Joep is dit: het ontbreekt hem aan mythevorming. Jack en Mart zijn gedreven in het vergroten van de sport, ze maken de eenvoudigste sporters tot helden. Joep doet het omgekeerde: hij maakt van helden doodgewone sporters. En dat is nu juist de doodsteek voor de sport.

Good Girls Gone Apart

12:00, 1/6/2012 .. Posted in De Absurdist .. 0 comments .. Link
Hoe heeft het ooit zover kunnen komen?
Afgelopen najaar maakten de ‘Good Girls’ Jessica Taylor en Emily Walsh nog furore met hun populaire realityshow Good Girls Gone Bad. De serie was een gigantische kijkcijferhit en de meiden waren niet uit de media weg te slaan. Productiebedrijf Shakespeare’s Sister begon onmiddellijk aan de voorbereidingen voor een tweede seizoen, waarin de grenzen van het toelaatbare nog verder zouden worden opgerekt. Het liep echter anders.

Volgens roddelblad Publiek begon het allemaal tijdens de laatste opnamedagen van het eerste seizoen. De meiden gingen voor de veelbesproken aflevering in de leer bij gangsterbaas Huub T., beter bekend als ‘De Trein’. Ze kregen de taak om een juwelier te beroven en tenminste één klant te gijzelen. Bij de voorbereiding van deze operatie kreeg Emily, ‘Goddess M.’ koudwatervrees, waarop het plan werd afgeblazen. Na de bewuste uitzending kwam Jessica ‘Junk Jess’ ineens met een hele andere verklaring.
“M. had haar oog laten vallen op onze Huub, en was stiekem met hem een seksuele relatie begonnen. De Trein wilde natuurlijk niet dat zijn stoeipoesje iets overkwam, dus besloot hij andere meiden op de zaak te zetten.” Een dreigbrief en politiebewaking voor Jessica waren het gevolg van deze ontboezeming.

Al snel werd duidelijk dat een verzoening tussen beide dames er niet meer in zat. Hierop besloot Shakespeare’s Sister om twee afzonderlijke programma’s met de dames te maken. Woordvoerder John de Bever legt uit: “Zowel Jessica als Emily hebben genoeg potentie om zo’n show alleen te kunnen dragen. Bovendien hebben we na overleg met de betrokken instanties besloten om een competitie-element aan het geheel toe te voegen. De meiden gaan kort gezegd, op den duur de strijd aan met elkaar.”

Hiervoor bedacht het productiebedrijf drie wedstrijden. Ten eerste zullen beide dames zich in Evakostuum tonen in het blootblad Playboy, waarbij de vraag is welke van de twee afzonderlijke nummers het vaakst over de toonbank gaat. Ook nemen de girls elk een single op, waarbij het draait om welke plaat de hoogste notering weet te bemachtigen. Emily krijgt hierbij hulp van niemand minder dan Marco Borsato, die ervaring heeft met hitlijsten. Jess sloeg de handen ineen met Vieze Fur, die haar omschreef als een “lekker wijf waarmee we hoog gaan scoren.” De uiteindelijke beslissing van deze battle zal live op televisie te zien zijn, wanneer de dames in bikini een moddergevecht zullen aangaan om de ander naar stof te doen happen.

In de media zijn de dames de strijd alvast begonnen door met modder te gooien. Jess waarschuwde bij RTL Strandstraat de vrouw van Marco om haar echtgenoot goed in de gaten te houden, voor Emily ook met hem tussen de lakens belandt. De blondine reageerde daarop door de toekomstige Playboyreportage van Blackie Jess alvast scherp te veroordelen. “Ik heb dat zwijn vaak genoeg naakt gezien en geloof me, de mannen zullen weinig plezier beleven aan het rukken op die tietjes.” Klare taal, en goede reclame voor de series. Deze zijn vanaf september te zien op uw televisie. Dit mag je niet missen!
Good Girls Gone Apart. Hotter Than The Other.{ Last Page } { Page 1 of 13 } { Next Page }

About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links


Categories

De Absurdist
De Columnist
De Discjockey
De Dude
De Journalist
De Kijker
De Kunstenaar
De Portier
De Prinses
De Recensent
De Schrijver

Recent Entries

Tot zover?
Portier ABC
Waarom ik zo van Disneyprinsessen houd
The Beatles
Wraak

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer