Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

De wereld van baby tot kind


Deze blog bestaat uit ervaringen, herinneringen, uitspraken en bijzondere ontwikkelingen van onze 3 jongens. Als baby, dreumes, peuter, kleuter en nu kind. Wij hebben 3 drukke jongens, die alledrie altijd hun gelijk willen en niet willen toegeven, ieder met een hard hoofd, zeer ondeugend, zeer bewegelijk en erg competatief. Maar tegelijkertijd zo heerlijk, lief en vol humor en als het erop aan komt, er zijn voor elkaar en een ander. Op school gaat het erg goed en hebben leuke vriendjes en vriendinnetjes ook in de buurt spelen ze veel met buurkinderen. Mijn man (41) en ik (39) hebben: 1 kleuter (5 jr.), 2 kinderen (7 jr. en bijna 9 jr.) en onverwacht nog een baby op komst, waar we na de schok, toch allemaal heel erg naar uitzien. De periode van dit blog begint bij ons eerste jochie in 2004, jarenlang heb ik vanalles bijgehouden en opgeschreven geen opvoedkundige adviezen, want die zijn al genoeg te verkrijgen, maar meer als een vermakelijk doch serieus weglees boekje. Meer als verbazende moeder aan de zij-lijn: de aparte, lieve, humorischtische dingen zien en horen en opschrijven over haar opgroeiende kids. De tijd is zo anders, dan toen wij kinderen waren en de kinderen van de huidige maatschappij, zijn al zo vroeg wijs. Misschien herkennen jullie wel dingen of hebben jullie ook leuke ervaringen, uitspraken e.d. van jullie spruiten. Hopelijk geeft dit veel leesplezier.

Home | Profile | Archives | Friends


Stofzuiger "Hazza" (2005)

Posted at 07:20, 2/1/2013

Herinnert u zich “Hazza” de stofzuiger van Roland nog? Vandaag aan de dag noemt hij dit apparaat gewoon stofzuiger. En hij kijkt er bijna niet meer naar om. Af en toe wil hij nog stofzuigen en zijn broertje Sebastiaan ook. Maar zij vinden het geluid niet zo prettig en laten dit ding liever links liggen. Dus dit kun je wel een afgesloten hoofdstuk noemen.


De Stofzuiger "Hazza" (2004)

Posted at 14:16, 1/1/2013

Hallo, ik ben “Hazza” en heb deze bijzondere naam van mijn grote vriend Roland gekregen. Waarom ik “Hazza” heet, weet ik niet, Maar Roland zegt tegen mij gewoon altijd “Hazza”. En ik vind het voor een stofzuiger een goede naam. Roland is een lief en ondernemend, soms wat ondeugend jongetje van 1,5 jaar. Hij woont in het gezin, waarvoor ik werk. Ja want stofzuigers zijn sterke apparaten en werken hard. Wij ruimen stof en rommel op voor de mensen, waar het ook ligt. Wij stofzuigers zijn heel behulpzaam. Als “Hazza” heb ik heel wat meegemaakt met Roland. Roland woont met zijn papa en mama op de bovenste verdieping van het grote hoekhuis van zijn opa en oma, die een huisartsenpraktijk hebben op de begane grond. Opa en Oma wonen op de middenverdieping. Zo zijn er 2 stofzuigers in huis. Eentje voor het woonhuis en eentje voor de praktijk. Roland stofzuigt graag en mag oma vaak meehelpen in de artsenpraktijk van opa. Het is mooi om te zien hoe hij mij, de toch wel zware stofzuiger achter zich aan sleept. Hij zuigt zorgvuldig al het vuil dat hij kan vinden op. Eigenlijk is Roland wat bang voor mijn geluid, maar zijn nieuwsgierigheid en enthousiasme voor mij als apparaat overwint zijn angst. En hij noemt alle stofzuigers steevast “Hazza” een prachtig, maar niet te begrijpen maakwoord. Eigenlijk is een stofzuiger geen speelgoed voor een klein kind. Maar onder toezicht, mag hij dus helpen met stofzuigen. Ook vindt hij het heel interessant, om het snoer van de stofzuiger te volgen, als iemand van de volwassenen stofzuigt. Zoals vandaag is het zover, dat Roland lekker met oma mee mag werken in de praktijk (stofzuigen dus) en ik “Hazza” weer aan het werk moet met een vriendelijk ventje.


De babytijd van Roland in vogelvlucht.

Posted at 07:43, 1/1/2013

De babytijd van Roland, verliep relatief rustig. Hij sliep na 6 weken netjes door, was vrolijk en tevreden, hoewel hij wel kleine eigenaardigheden had. Nu jaren later blijkt, dat het ging om de eerste tekenen van een jochie, die een autisme stoornis heeft. De meeste vormen van autisme worden al voor de geboorte van het kind meegegeven en blijken veelal erfelijk. Maar als onervaren ouders, zie je dat niet als symptomen. Het zijn op dat wat opvallende dingen bij een baby die komen en gaan. Zoals bijvoorbeeld het met 4 maanden " het ballen van zijn vuistjes met daarin ook de kracht". Het een paar maanden later zijn eigen hoofd bonken tegen de muur, wat zoveel onmacht en verdriet geeft, als ouders. We zagen het niet altijd aankomen en konden het helaas ook niet altijd voorkomen. Maar dat verdween even snel, als het gekomen was. Alleen die heftige kracht in zijn handjes en het ballen van zijn vuistjes is nooit meer overgegaan. Ook het "fladderen" met zijn armpjes van puur enthousiasme en later het springen hierbij, doet hij nog  steeds en was dus ook een symptoom. Evenals de vele "maakwoorden" en zijn taalgebruik toen hij wat ouder werd, die beter was dan van menig volwassene. Verder tijgerde hij en heeft het kruipen overgeslagen. Hij had ook al vroeg waterpokken en met 4 maanden al zijn eerste tandje. Verder was Roland een hele blije baby, die met 14 maanden kon lopen, op die leeftijd een broertje kreeg en ineens alles moest delen. Vanaf die tijd zijn ook de schrijfsels ontstaan, over wat Roland deed en meemaakte en later ook over zijn broertje Sebastiaan en weer jaren later over de nu 5-jarige Quinten het 3e broertje.  

Voorwoord: onervaren ouders en het onstaan van dit blog. (Begint in 2004)

Posted at 07:38, 1/1/2013

Wij, als nieuwbakken ouders staan nog maar aan het begin van de weg, die een baby gaat naar de volwassenheid. Met een kind heb je ineens een extra grote verantwoordelijkheid in je leven. En dan staat je zo relatief rustige leven op z´n kop. Maar hoe cliche ook, het is “Liefde op het eerste gezicht” met je kind, gelijk zodra het geboren is. De liefde tussen ouders en kind is onvoorwaardelijk een leven lang. In dit boekje vindt u geen tips of opvoedkundig advies. Het is meer een dagboekje geworden. De belevenissen van een dreumes, een kind, in dit geval ons kind. Maar misschien leest u ook herkenbare situaties of uitspraken van uw eigen kind(eren). Roland heeft ook “maakwoorden” eigen woorden voor dingen, die heel anders heten, waar hij pas later achterkomt. Dat zijn vaak hele leuke en grappige woorden, waarvan wij als ouders niets snappen. Maar des te leuker ze te delen.

Wij wilden graag veel mooie, aparte, leuke, lieve en grappige momenten vastleggen, als herinnering aan ons kind. Foto´s zeggen heel veel, maar illustreren niet de situaties, zoals beschreven in “De wereld van een Dreumes”. Dat gaat over onze eerstgeborene Roland geboren 9 februari 2004. We gaan even terug in de tijd en zo kom ik langzamerhand tot heden 2013.


De dreumes is inmiddels peuter

Posted at 07:18, 1/1/2013

Als je kinderen ouder worden, ben je al veel vergeten van toen ze nog heel klein waren. En het is zo´n mooie tijd, het zien opgroeien van je kinderen, maar gaat ook zo snel. Het kan hilariteit geven, maar ook zorgen en soms angst. Dit is de 2e fase van de beleveniswereld van de Dreumes Roland, die peuter is geworden. Hij is nu 3 jaar oud en heeft een broertje van twee, die eigenlijk de nieuwe Dreumes genoemd kan worden. En over niet al te lange tijd krijgen de jongens er nog een broertje of zusje bij. In dit deel komen we oude bekenden tegen van Roland, zoals bijvoorbeeld de stofzuiger “Hazza”. Roland wordt groter en wijzer en zijn belevenissen zijn anders. Hij ontdekt en beleeft nieuwe dingen. Ook wordt hij zich ervan bewust, dat hij de oudste is van ons gezin en dat is ook wel eens frustrerend en verwarrend voor hem. Hij moet alles en iedereen leren delen met zijn broertje. Welkom in de wereld van de Dreumes die een prachtige peuter is geworden. 


Met papa een boekje lezen en wat Roland nog meer leuk vindt....Inmiddels is het 2005

Posted at 07:16, 1/1/2013

´s Morgens als Roland uit bed is en ontbeten heeft, dan wil hij even een rustig momentje met zijn papa en dat is een boekje lezen op de bank. Roland begint zich nu pas voor kinderboekjes te interesseren. Met 6 maanden vond hij plaatjes kijken leuk, maar dan in een tijdschrift, krant of Wehkamp/Ikea gids etc. Waarom, ik heb geen idee, maar dat vond hij gewoon zo. En als Roland dan iets zag dat hij herkende bijvoorbeeld een kindje of dier, dan was het “Tatta”. In het begin waren alle kindjes en dieren “Tatta” netzoals zijn lievelingsknuffel. Nu zegt hij het alleen nog, als hij andere kinderen ziet en tegen zijn knuffel. Hij vindt stofzuigers (die hij nog steeds “Hazza´s“ noemt), fotocamera´s, televisietoestellen, koelkasten en fornuizen ook altijd heel interessant en kan dat uren aan zijn papa aanwijzen en benoemen. In de boekjes die wij hem voorlezen interesseert hij zich alleen voor dieren, kinderen en vliegtuigen. En de rest kan hem gestolen worden. Dan is de aandacht eraf. Hij is wel gek op liedjes zingen of muziek luisteren en ook danst hij graag. Als je zegt: Roland ga eens dansen, dan beweegt hij zijn heupjes zo leuk heen en weer en dan zijn achterwerk in een pamper is nog een leuker gezicht. Verder is hij heel energiek en beweeglijk. Hij rent en vliegt door het huis heen, onderneemt ook graag iets met oma of zijn tante. Hij is graag buiten (wandelen, naar het strand, achter op de fiets en dan in slaapvallen). Ook vindt hij met lego spelen, autootjes rijden, puzzels maken en kleuren (krassen) erg leuk. Tijdens het spelen brabbelt hij allerlei verhaaltjes en betrekt daarin ook zijn papa en mama, oma en opa, dat hoor je hem zeggen, als je meeluistert. Ook is hij gek op zijn broertje van 6 maanden, hij is heel lief voor hem. Roland vindt schoonmaken ook geweldig. Je hoeft hem maar een servetje, zakdoekje, snoetendoek of handdoek te geven of maar even rond te laten slingeren en hij gaat poetsen. En zegt daarbij “Bah”. Want hij weet, dat je dat zegt, bij iets dat vies of vuil is en dat moet dan schoon. Roland houdt niet van viezigheid zo klein als hij is. Maar hij boent ook met een sok of slabbetje, als het maar iets is, dat op een schoonmaakdoekje lijkt. Hij ziet ons schoonmaken en dat doet hij na en ontdekt dan, dat hij het leuk vindt. Hoelang hij het nog leuk vindt, valt nog te bezien. Straks is er weer wat anders waarin Roland heel erg bedreven is, ontdekt of interesse in heeft. En dat hoort bij het proces opgroeien!

@

 


Een eigen willetje.

Posted at 07:15, 1/1/2013

Onze Dreumes Roland weet al waanzinnig goed, wat hij wil of wat hij niet wil. Zo kan hij de hele dag doorzeuren, om koek en dan bedoeld hij: biscuit of liga of rijstewafel of ontbijtkoek. Hij vindt het allemaal lekker en het heet allemaal KOEK. Hij weet ook precies wat in welke trommel zit. Als Roland wil drinken, dan loopt hij naar de koelkast, die hij opent hij en wijst een pak of fles aan van datgene, waar hij op dat moment trek in heeft. Maar daar zitten wel regels aan. Want Roland mag b.v. niet de hele dag yokidrink hebben, al zou hij dat wel willen. 1x per dag is genoeg. Er zitten veel suikers in en veel kids worden er (is getest) vaker hyper van. Hij krijgt vaak ook gewoon water, dat is eigenlijk het beste en gezondste en gelukkig is hij daarmee ook tevreden. Hij weet ook precies waar hij op een bepaald moment mee wil spelen. Is dat lego, dan wijst hij naar de kast waar de lego opgeborgen is. Kleding laten we hem nog niet kiezen, maar heel af en toe leg ik 2 truien klaar en dan kiest hij er toch al eentje met een duidelijke voorkeur. Als je iets aan Roland vraagt en hij wil het niet, dan wuift hij met zijn handje wat “nee” betekend. Hij kan het woord “nee” nog niet zeggen. Raar eigenlijk, want hij kan de moeilijkste woorden al zeggen, maar “ja” of “nee” komt nog niet in zijn woordenschat voor. Hij weet b.v. ook al hoe de televisie aan moet en als hij iets wil kijken, dan zegt hij wijzend naar de t.v.: “AAN“. Soms kan hij heel dwingend zijn. Roland mag nog niet echt t.v. kijken het is nog maar een smurf van nog geen twee jaar oud. Sommige ouders doen dat wel, als een soort oppas hun kind achter de t.v. zetten, maar wij houden het nog even af. We hebben wel al teletubbies dvd´s en hij kijkt graag naar Nijntje en dan kijken we mee. Maar voor de rest interesseert het hem nog niet. Maar het feit dat hij de afstandsbediening mag bedienen is het einde. Daar is het hem uiteindelijk allemaal om te doen. De afstandsbediening! Als je een kleuterprogramma op zet voor hem, heeft hij daar niet eens aandacht voor en loopt weg om te gaan spelen. Gelukkig maar, dat t.v. nog niet belangrijk is voor hem.


Drift&Ongeduld

Posted at 07:13, 1/1/2013

De lieve, ondeugende Dreumes Roland is ook wel eens heel driftig of ongeduldig. Als hij boos is, dan is het ook goed mis. Het komt voornamelijk voort uit frustratie. Omdat hij nog zo klein is, kan hij zich nog niet uiten of goed verwoorden. En als papa of mama hem dan iets verbiedt of hem niet begrijpen, dan wordt hij kwaad en gaat hij met dingen gooien. Voorheen deed hij zichzelf pijn. Wij schrokken daar als ouders erg van en je kunt het niet altijd voorkomen. Gelukkig doet hij dat nu niet meer en blijft het bij gooien. Maar ook daar kunnen ongelukken van komen. Hij begint nu ook door te hebben, dat hij ons pijn wil doen, als we hem iets verbieden, dat hem niet zint. Hij wil knijpen en slaan. Meestal kunnen we dat op tijd voorkomen. Hij is nog klein, maar het is niet goed. En kinderen; ook ons jochie moet leren wat goed of fout is, dat er grenzen zijn, hij respect moet hebben en dat hij terechtgewezen kan worden. Dat zal hij toch moeten leren accepteren.


Rolandīs liefste knuffel "Tatta"

Posted at 07:12, 1/1/2013

Van een tante kregen wij een knuffel, toen zij hoorde, dat er een 2e kindje onderweg was. Het was een poesje voor de nieuwe baby, die een paar maanden later geboren zou worden. Roland was bijna 7 maanden en ontdekte het beestje, dat eigenlijk voor zijn nieuwe broertje/zusje was. Maar hij eigende zich het knuffeltje toe. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk “Poes” en hij. “Tatta” heet de Poes. Hij kan het woord “poes” nog niet zeggen of een leuke naam aan het beestje geven. Dus het is “Tatta”. Wij hebben hem nu zover, dat “Tatta” in bed blijft en niet meer overal naar toe gesleept wordt. Die knuffel is zijn troost en toeverlaat echt zijn vriendje. Als ouder ben je altijd bang, om de lievelingsknuffel van je kind kwijt te raken. Het idee dat “Tatta” een keer kwijtraakt of dat die onderweg ergens blijft liggen, dat is een nachtmerrie. Maar gelukkig in ruim een jaar tijd is dat nog nooit gebeurd. Maar zeg nooit, nooit. Het is ook wel heel schattig om Roland met “Tatta” te zien. Ze horen echt bij elkaar. Als Roland “Tatta” ergens neergegooid heeft en hij is moe en wil zijn knuffeltje, dan hoor je hem met een zacht stemmetje “Tatta” roepen. Nou tegenwoordig kan Roland hard gillen en luid praten, maar op zo´n moment klinkt zijn stem zo lief en zacht. Dan gaat hij “Tatta” zoeken en is intens blij als hij poes “Tatta” tegen zich aan kan drukken. Wij als ouders moeten ook allerlei smoezen verzinnen om “Tatta” af en toe te wassen, want het beestje ziet er soms zo gehavend en vies uit en stinkt wel eens. Hij sabbelt er natuurlijk ook op en dat is niet zo fris. Maar gelukkig laat hii dat wel toe. Als Mama zegt: zullen we “Tatta” even wassen, want hij ziet er zo zielig uit en ruikt niet zo lekker, dan loopt hij tegenwoordig met “Tatta” naar de wasmachine…. leuk om te zien en bijdehand!


"Nana"=Bouwen

Posted at 07:06, 1/1/2013

Hoe Roland bij het woord “Nana” komt, weet niemand. Roland kreeg voor zijn eerste verjaardag lego/duplo en vanaf dat moment zei Roland “Nana”. Elke keer als hij dat zei, dachten wij, dat hij bedoelde dat hij met de lego/duplo wilde spelen. Maar nu een paar weken later, zijn wij erachter, dat onze blonde knul alles waarmee je kunt bouwen “Nana” noemt. Een grote puzzel maken is ook “Nana”. De Winnie the Pooh treinrails in elkaar zetten is ook “Nana”. Dus als Roland iets wil bouwen of in elkaar zetten heet dat dus “Nana”. Wij als volwassenen moeten goed opletten, wat hij dus bedoeld, waarmee wil hij spelen, als hij het woord “Nana” zegt. Het is heel grappig en ook knap, dat Roland een maakwoord gebruikt voor het werkwoord “bouwen”. Soms zijn wij zo benieuwd hoe hij daarbij komt. En zouden in zijn hoofdje willen kruipen, om te kijken wat Roland eigenlijk denkt en hoe hij denkt. Het is zo fascinerend de ontwikkeling van een kind. Wijzelf zijn ook klein geweest, maar weten daar meestal niet veel meer van.


Grappige woorden

Posted at 07:05, 1/1/2013

Het is ook heel schattig de blonde Dreumes bepaalde woorden te horen zeggen, bijvoorbeeld: NANG=SLANG, NUIM=DUIM, PAMPAPA=TANDPASTA, NEM=TRAM, NEIM=TREIN, IETS=FIETS, AAN=MAAN, MAAT=TOMAAT en APPA=APPELSAP en ga zo maar door. Dit zijn enkele hele leuke woorden van hem. Het klinkt zo lief als hij dat met zijn zachte stemmetje zegt. Bepaalde medeklinkers in een woord kan hij nog niet zeggen, hoe duidelijk wij het ook uitspreken. En zo gaat er een paar weken, soms maanden over zo´n woord heen en dan ineens zegt hij het woord goed met alle klinkers en medeklinkers en dan voel je trotsheid. Dan heeft je kind weer een nieuw woord geleerd. Als Roland dan een woord goed uitspreekt, dan klappen en juichen wij voor hem. Dat vindt hij zo leuk, dat als hij iets goed doet of nieuw woord goed uitspreekt hij bij voorbaat al voor zichzelf klapt. En dan is het zo´n prachtig vrolijk ventje. Hij doet momenteel ook veel dierengeluiden na: Een eendje zegt, KWAK, KWAK, KWAK en een hond zegt (W)OEF en een poesje natuurlijk MAUW, MAUW en dat doet hij met zoveel verve, dat je smelt. Maar hij kan het ook heel enthousiast met een hard stemmetje nadoen, nou berg je dan maar, wat een volume kan er uit zo´n manneke komen. Als kindjes huilen wrijft hij met z´n handjes over zijn oogjes en maakt het geluid MEW, MEW en als iemand moet plassen zegt hij SSS….., als ik dan naar de wc ga, zegt hij: mama SSS…. Roland is nu 21 maanden we kunnen nog niet alles ontcijferen van wat hij zegt, maar de woorden worden steeds duidelijker en hij probeert al meer kleine zinnetjes te zeggen. Het gaat best goed eigenlijk. En hij geniet, dat merk je aan zijn gehele lichaamstaal, want hij uit zich lichamelijk heel sterk.

Hosting door HQ ICT Systeembeheer