Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
Een weblog over het leven op een school...

Home - Profile - Archives - Friends

Schilderij

Posted on 27/1/2006 at 12:16 - 2 Comments - Post Comment - Link

Ga je wel eens in de vakantie naar school? Nee? Ik ook niet. Tenminste, meestal niet. Op een koude donderdag in de kerstvakantie stond ik om acht uur ís ochtends bij de hoofdingang van de Bouhof te blauwbekken, tezamen met Rienk Kruiderink en John Diepenmaat.

Rienk Kruiderink ken je nog. Deze oud-docent van de opleiding Communicatie, sinds enkele maanden met pensioen, werd vorig jaar nog gelauwerd met de NHL-speld. John Diepenmaat is zijn buurman, beter bekend als eigenaar van de gelijknamige sportzaak. Omdat hij een grote auto heeft, was hij ook bij deze afspraak betrokken. Wij kwamen wat afleveren. Voordat je denkt dat we een bom hebben verstopt: we zijn alle drie oplettende en eerzame burgers.

Rienk was in het najaar bezig om zijn atelier in de binnenstad op te ruimen, hij heeft nu thuis de ruimte om te werken. Klaas Jan, zo zei hij tegen me ik heb nog een paar grote schilderijen staan van tien jaar geleden. Toen dacht ik nog niet aan de praktische kant van kunst: dat je het moet kunnen vervoeren en kunnen ophangen. Ik zet het allemaal aan de straat. Daar heb ik uiteraard snel een stokje voor gestoken. Zoín Kruiderink wil ik thuis wel hebben hangen. Maar toen ik kwam kijken, bleek de maat van 130 x 150 toch aan de ruime kant voor mijn huiskamer, waarop Rienk ter plekke besloot twee werken aan de NHL te schenken.

Dus in december reed ik met de auto naar zijn atelier om deze werken op te halen. Rienk en ik pakten het schilderij op en sjouwden het naar beneden, twee trappen af. Aangezien zijn atelier een oud schoolgebouw is: hoge trappen. Bij mijn auto aangekomen, bleek het schilderij van geen kanten in de auto te passen. Daarop sjouwden we het schilderij weer twee trappen op naar boven. Het waren nog steeds hoge trappen.

Ik weet niet of je het toneelstuk Wachten op Godot kent, waarin Vladimir en Estragon wachten op ene Godot, die niet komt? Dat gevoel bekroop me een beetje. Twee mannen sjouwen een kunstwerk twee trappen af en vervolgens weer op. Je zou er een absurdistisch toneelstuk van kunnen maken.

Goed. We keken in onze kennissenkring en Rienks buurman werd uitverkoren om het schilderij te vervoeren. Opnieuw maakte ik snel een afspraak. Die kunstenaars, ik ken dat slag volk. CreŽren kunnen ze, maar vernietigen doen ze net zo makkelijk. Dat bleek ook wel. Rienk had intussen ťťn van beide schilderijen in tweeŽn gezaagd. Het waren eigenlijk al twee schilderijen, zei hij. Nu kan ik het wat makkelijker vervoeren en maak ik er gewoon een drieluik van.

Johns auto bleek ruim genoeg. En zo kwam het dat John en Rienk een schilderij de Bouhof inzeulden, terwijl ik deuren openhield en conciŽrges gerust stelde. We brachten het meteen naar zijn uiteindelijke plek, lokaal 07.15. Als je van de ingang aan de Dokkumer Ee komt, dan is dat het eerste lokaal aan je rechterhand.

Daar stond het dan, op zijn toekomstige plek. Het lokaal is groot en heeft witte muren, waar het goed tot zijn recht komt. We bekeken het eens goed. Ik zag harde diagonale strepen, met letters gevuld, op een overwegend donkere ondergrond. Een figuur werd door de diagonalen in drieŽn gedeeld. Kijk, zei Rienk, zie je die rondingen hier? Ik wilde deze harde lijnen wat doorbreken met zachte rondingen. We keken verder. John zag nog een bootje en suggereerde dat de figuur er niet al te vrolijk bij lag. Rienk keek ons aan en zei verder niks. Na een kwartiertje liepen we de school uit. We maakten nog wat afspraken over de missende delen, die het werk compleet zouden maken. Omdat hij de zaag in het schilderij had gezet, wilde Rienk nog even een nieuwe lijst maken om de twee zijpanelen.

In gedachten liep ik naar huis. Mooi, een echt groot kunstwerk in een leslokaal. Als dat geen inspirerende leeromgeving is.


Hosting door HQ ICT Systeembeheer