Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Science and Reality

Onrealistische verwachtingen

22:20, 13/1/2012 .. 0 comments .. Link
Ruim een jaar geleden was ik in India. Na veel foto's, films en verhalen liep ik nu zelf door de heiligste stad van dit magische land, Varanasi. Door de beelden die anderen hadden gemaakt, was er een bepaal gevoel aan deze stad verbonden. Toen ik daar rond liep voelde het echter anders. De geuren, kleuren en geluiden waren allemaal anders dan ik de in mijn hoofd gecreŽerd had. Alles leek veel gewoner. Het mystieke gevoel was er niet, het feit dat ik daar rondliep, maakte dat het reŽel aanvoelde. Dit was niet de eerste keer dat dit me overkwam. Het is zelden zo dat verwachtingen uitkomen. Hoe komt het toch dat we beelden van een stad of land op de televisie zo anders ervaren dan wanneer we er zelf rondlopen? Wat voor mij in Varanasi het verschik maakte, was dat ik me er zeer bewust van was dat ik daar rondliep. Bij documentaires kun je wegdromen, maar als je ergens als toerist bent, blijf je enigszins op je hoede; niemand wil immers bestolen of verdwaalt door een prachtige stad lopen. Een ander verschil was de geur. Thuis op de bank heb je niet door hoe een stad zonder riolering en vuinlisverwerking ruikt, terwijl het ter plaatse niet te negeren in. Ten slotte miste de muziek. Op de televisie worden bij reportages vakkundig uitgekozen muziekstukken gemonteerd bij mooi geschoten plaatjes. Muziek kan zeer sfeerbepalend zijn en zorgt er dus voor dat je op de mooie tonen wegdroomt en jezelf in de (naar exotische kruiden geurende) heilige stad waant. Ondanks al deze factoren heb ik genoten van de andere cultuur en de wonderen van de heilige stad. Wellicht had ik, een jaar gelden, met een mp3-speler vol gunstig gekozen Bollywood-muziek Varanasi nog positiever ervaren en had ik alle minder aangename geuren kunnen vergeten.

Biologische Liefde

12:02, 19/5/2011 .. 0 comments .. Link
Oud stukje, geschreven voor weblog opdracht beta-gamma, 2010.
“Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?”

“Oh, dat was liefde op het eerste gezicht! We wisten meteen dat het klikte, ik had nog nooit zoiets meegemaakt!”


Ja, denk ik dan, wacht maar tot jullie elkaar echt leren kennen, dan waait die liefde wel weer over…

Maar is dat ook zo? Maak je bij liefde op het eerste gezicht een slechte keus? Is het beter je toekomstige partner goed te leren kennen voordat je met hem/haar het bed in duikt en trouwplannen maakt?

We gaan het liefst om met mensen die op onszelf lijken. We zoeken daarom ook een partner uit waar we eigenschappen in herkennen. Daar raken we minder snel mee in conflict en voelen we ons het meest bij op ons gemak. Bovendien hebben mensen vaak een bevooroordeeld, en verkeerd, beeld van iemand die ze net leren kennen. Hoe kan een combinatie van deze twee feiten er toe leiden dat zoveel mensen liefde op het eerste gezicht ervaren en ook een langdurige relatie hebben?

Zoals bij veel beslissingen in het leven kan het maken van een keus voor een (toekomstige) partner op twee manieren. Je kunt rationeel iemand beoordelen of afgaan op je intuïtie. In het eerste geval zul je iemand beter moeten leren kennen. Pas nadat er een beeld is geschetst van iemands persoonlijkheid kun je beoordelen of hij/zij goed genoeg bij je past om (een deel van) je leven met hem/haar te delen.

Intuïtie, daarentegen, is een wat vager begrip. Bij de beslissing is er dan sprake van liefde op het eerste gezicht. De “klik” die mensen dan ervaren blijkt een biologische verklaring te hebben. Zoals veel andere diersoorten zijn mensen namelijk in staat de geur van een andere persoon op te vangen. Met behulp van de geur bepalen we, onbewust, of de persoon genetisch genoeg van ons verschilt. Dit verschil is van belang omdat het zal zorgen voor nakomelingen met meer variatie en minder kans op verzwakking door inteelt. Dit proces kan een belangrijke rol spelen bij het intuïtieve gevoel dat iemand bij je past.

Er is dus een verschil tussen een relatie die begint met liefde op het eerste gezicht en een die vriendschap als basis heeft. Dat zit hem in de manier waarop je een keus maakt over je (toekomstige) partner. Bij de eerst genoemde wordt de keus onbewust gemaakt, door de geur die wordt opgevangen en bij de ander door een bewust proces waarbij de persoonlijkheden vergeleken worden.

Bovendien blijken koppels die onmiddellijk als een blok voor elkaar vielen meer passie in hun relatie te hebben. De relaties houden even lang stand als bij koppels waarbij de liefde geleidelijk gegroeid is. Ook zijn ze even gelukkig met hun relaties, maar dit geluk is dus gebaseerd op passie en in de andere situatie gebaseerd op vriendschap. 

Zou het zo kunnen zijn dat liefde op het eerste gezicht dierlijker en, evolutionair gezien, veel praktischer is? En dat liefde gebaseerd op vriendschap eigenlijk een vreemde culturele kronkel is die tot stand is gekomen door het idee dat mannen en vrouwen geen vrienden, maar enkel geliefden kunnen zijn?

 In elk geval zal ik mensen die zwijmelend over hun “love at first sight” praten nooit meer in twijfel trekken. Zij hebben wellicht niet rationeel gekozen, maar ook hun liefde blijkt biologisch weloverwogen te zijn.


Literatuur:

Barelds, D.P.H., Barelds-Dijkstra, P. (2007). Love at first sight or friends first? Ties among partner personality trait similarity, relationship onset, relationship quality, and love. Journal of Social and Personal Relationships. 479-494.

Craig Roberts, S., Morris Gosling, L., Carter, V., Pietrie, M. (2008). MHC-correlated odour preferences in humans and the use of oral contraceptives. The Royal Society. 2715-2722.Science is the poetry of reality

09:49, 28/4/2011 .. 0 comments .. Link
Sinds ik begonnen ben met mijn studie natuurkunde twijfel ik. Is dit wel de juist opleiding voor mij? Kan ik alle wiskunde die het met zich mee brengt wel aan?

De reden waarom ik door blijf gaan is dat natuurkunde altijd een aantrekkingskracht op mij gehad heeft en ik weet eenvoudig weg niet wat anders te studeren. Aanwezig bij een college wat ik niet helemaal volg, overheerst de gedachte dat ik beter op kan houden, het wordt toch niets. Desalniettemin kan ik ontzettend vrolijk en gemotiveerd worden zodra een opgave op te lossen is of een onderwerp te begrijpen waarna alles ineens op z'n plek valt. Deze zeldzame gebeurtenissen blijken keer op keer op te wegen tegen het gevoel dat ik krijg als ik weer eens niets snap van een som of een college.

Natuurkunde is prachtig, als je het begrijpt. De schoonheid van iets dat onbekend leek en logisch in elkaar blijkt te zitten, blijft me verbazen. Sommige mensen zijn van mening dat de wonderen van de natuur hun schoonheid verliezen als men ze probeert te verklaren. Naar mijn idee is het tegendeel waar. 's Nachts kun je met zoveel meer bewondering omhoog kijken naar de donkere hemel, spaarzaam verlicht door sterren, als je je eveneens kunt beseffen dat er kernfusie processen in plaats vinden. De stipjes licht worden dan iets wat nog veel indrukwekkender is.

Een paar weken geleden kwam ik op de site van Kris Verburgh (http://fantastisch.filosofie.be/) een youtube filmpje tegen dat mijn gevoelens naar wetenschap goed verwoord. Bij een moment van twijfel over mijn studiekeus en de motivatie ervoor steeds verder weg voel zakken, zoek ik het weer op, waarna de inspiratie weer terug keert.

Science is the poetry of reality-YouTube:
(http://www.youtube.com/watch?v=9Cd36WJ79z4&feature=player_embedded)
About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links


Categories


Recent Entries

Onrealistische verwachtingen
Biologische Liefde
Science is the poetry of reality

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer