Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Mijn VWO Eindexamenjaar

Woensdag 15 juli

De afgelopen tijd

Het is al behoorlijk lang geleden dat ik mijn laatste blog heb geplaatst. Niet dat ik dat met opzet heb gedaan of dat ik het leuk vond om mijn blog dood te laten bloeden, maar ik had er gewoon de tijd niet voor. Oké, om eerlijk te zijn, wanneer ik er wel tijd voor had, had ik er gewoonweg geen zin in. Dan las ik liever de blogs van andere mensen. Maar omdat ik nu zelf weer zin heb gekregen om te bloggen, ga ik dat ook gewoon weer doen. Het enige probleem is dat ik deze blog ooit ben gestart om mensen op de hoogte te houden van mijn eindexamenjaar. Dat eindexamenjaar is sinds afgelopen vrijdag voorgoed voorbij. Dus ik ga maar eens proberen om de naam van mijn blog aan te passen straks. Al heb ik geen idee of dat mogelijk is.

Maar omdat ik een half jaar niks van me heb laten horen hier nog even een korte samenvatting van de laatste paar maanden op de middelbare school.
Vanaf de kerstvakantie heb ik nog heel veel ED-toetsen gehad en die gingen eigenlijk allemaal best wel goed. Al merkte ik wel dat mijn punten vanaf de vierde steeds iets verder omlaag gingen. Dus ik was dan ook erg blij toen we nog maar een maand les hadden en dus nog maar één toetsweek zouden krijgen. Ik hield er op dat moment alleen geen rekening mee dat we in die toetsweek ook allerlei mondelingen en practica kregen die meetelden voor ons SE. 
In mijn hele leven ben ik nog nooit zó zenuwachtig geweest als voor mijn mondelingen. Ik begon met Engels. Mijn slechtste vak. Ik liep trillend het klaslokaal binnen en deed de deur achter me dicht. Ik keek de klas rond. Geen andere leerlingen, alleen de lerares die achter een tafel zat en gebaarde dat ik aan de andere kant plaats moest nemen. Ze begon tegen me te spreken, in het Engels natuurlijk, over de vijf artikelen die ik had uitgekozen. Twee artikelen gingen over de schietpartij in de Duitse school in Winnenden, de andere drie over Charles Darwin. Gelukkig begon ze over dat eerste onderwerp. Na verloop van tijd merkte ik dat ik niet eens zo héél slecht bezig was. Voor mijn doen, ging het zelfs redelijk goed. En voor ik het wist waren de twinting minuten al voorbij en zei ze dat het was afgelopen. Ze vroeg van wie ik de afgelopen jaren les had gehad. Dat waren er nogal wat, want zo ongeveer om het halve jaar had ik steeds een nieuwe Engels leraar. Daarna zei ze dat mijn uitspraak totaal niet vloeiend was, dat ik grammaticaal veel fouten maakte, vaak verkeerde niet bestaande woorden gebruikte ('bestuurder' vertaalde ik met 'car rider' xD) en ik dacht alleen maar: daar gaat mijn voldoende. Gelukkig was ze nog niet uitgesproken. Ze zei vervolgens dat ze merkte dat heel veel kinderen erg veel moeite hadden met spreken en dat ik het in het algemeen niet slecht had gedaan en dat ik zeker een voldoende had. Dus met een enorme glimlach op mijn gezicht, verliet ik het lokaal. Eerste mondeling; 6,9!
Daarna Duits. Dat moest wel redelijk goed gaan, dacht ik van te voren. Alleen was het lastiger dan ik had gedacht. Er werd een boekje voor me neergelegd met allemaal opdrachten in. Dan stond er bijvoorbeeld een soort stripverhaal zonder tekst en dan moest ik vertellen wat er in het verhaal gebeurde. De stripverhaaltjes en het voorlezen ging allemaal wel goed, maar toen moest ik opeens twee minuten lang iets vertellen over de Deltawerken in Zeeland. Kom op, zeg! Ik kan in het Nederlands nog niet eens twee minuten over Deltawerken vertellen. Ik heb in mijn hele leven nog nooit een Deltawerk gezien! Laat staan dat ik er dan twee minuten in het Duits over kan praten. Daar ging ik dus een beetje de mist in. Ook leken de 25 minuten veel langer te duren dan normaal. Twee mondeling: 7,7. Behoorlijk hoog, maar toch was ik niet helemaal tevreden, want het had hoger kunnen zijn.
Het gewone Nederlandse mondeling, een betoog houden, had ik al een paar maanden eerder gehad. Dus mijn allerlaatste mondeling was dat voor literatuurgeschiedenis. Door de jaren heen hadden we elf boeken en een gedichtenbundel moeten lezen en daar kregen we nu allerlei vragen over. Nu had ik de meeste boeken wel gelezen, maar er waren een stuk of 3 boeken die ik maar voor de helft had gelezen. Onder andere Max Havelaar, De donkere kamer van Damokles en De avonden. En ook de gedichten die we verplicht moesten kennen, had ik niet meer echt goed bestudeerd. Ik had er geen tijd meer voor. Dus toch enigszins zenuwachtig begon ik aan het mondeling. Eerst een aantal vragen over de 'oudere' werken. En ja hoor, Max Havelaar werd ook zeer uitgebreid besproken. Ik kreeg allerlei vragen over delen van het boek die ik nooit had gelezen, maar dankzij het lezen van allerlei samenvattingen op internet en een vleugje eigen fantasie, lukte het me om alle vragen goed genoeg te beantwoorden. Daarna gingen we verder met achtereenvolgens de andere twee boeken die ik niet helemaal gelezen had. Maar ook hier wist ik me goed doorheen te slaan. Daarna kwamen de wat diepere vragen en ik wist dat ik die goed moest beantwoorden wilde ik een 8 of hoger krijgen. 'Wat denk jij dat de overeenkomst is tussen de boeken De buitenvrouw en Kort Amerikaans?' Denken, Timo, nadenken. 'Uhm...' Verzin gewoon iets! Ik denk dat het er in beide verhalen om gaat dat de hoofpersoon ontzettend verlangt naar iets wat hij heel erg mooi vind. Erik in Kort Amerikaans naar het beeld van Venus en Theo in De buitenvrouw naar Sylvia. Beiden worden enorm aangetrokken tot iets wat hen fascineert...' En zo praatte ik nog een tijdje verder. En ik zag aan het gezicht van de leraar dat hij heel erg blij was met dit antwoord! Laatste mondeling: 8,5!
Het laatste waar ik heel erg tegenop zag was het practicum van Scheikunde. We kwamen het lokaal binnen en op tafel stonden echt allerlei buisjes, bekertjes, cilinders en dingen waarvan ik de naam niet eens weet. En daarna moesten we aan de hand van een pak stencils proeven uit gaan voeren, vragen beantwoorden en opschrijven hoe je een bepaalde proef zou uitvoeren. De eerste vraag begon al meteen goed. Hoe kun je een buffer aantonen. Ik wist al niet eens meer wat een buffer was, want daar hadden we het een jaar geleden voor het laatst over gehad, laat staan dat ik wist hoe je die kon aantonen. Gewoon maar wat verzonnen dus. Daarna moesten we dan de zuurgraad (ph) van een bepaalde melk gaan bepalen. Gelukkig stonden een aantal stappen op het stencil beschreven, dus het lukte me om uiteindelijk een uitkomst te krijgen, die overigens wel totaal verkeerd was. Gelukkig had ik veel tussenberekingen en andere kleine vraagjes wel goed beantwoord. Dus Scheikunde practicum; 6,7!

Toen begon de meivakantie. Ik had een planning gemaakt om elke dag iets te doen. Maar na halve week vakantie liep ik ook al een halve week achter op mijn planning. Uiteindelijk ben ik toch langzaam begonnen met leren, maar toen de examens begonnen, liep ik nog twee weken achter op mijn planning. Gelukkig werd ik daar niet zenuwachtig van en kreeg ik juist het gevoel van: Ik kan er nu toch niet meer veel aan veranderen. De dingen die ik moet weten, die hoor ik nu al te weten en als ik het nu nog helemaal moet gaan leren dan red ik het toch niet meer op tijd, dus het maakt gewoon niet uit. Het komt wel goed. En gelukkig kwam het ook allemaal goed. Al vond ik wel de meeste examens behoorlijk lastig. Maar achteraf bleek er dan ook steeds een heel soepele normering te zijn, waardoor ik nog een heel goed punt had. Ik vond het prachtig om met zijn allen in de gymzaal te zitten en iedereen te zien stressen en zwoegen. Dat saamhorigheidsgevoel was echt heel speciaal. Tijdens het maken van de examens zat ik soms flink te stressen als ik een examen weer net op tijd in de laatste minuut af had. Of als twee leraren tijdens het examen Duits een heel fluister-onderonsje hadden, waardoor ik me niet kon concentreren. Maar thuis heb ik nauwelijks stress gehad, hetgeen mijn moeder zeer verbaasde. Normaal ben ik tijdens proefwerkweken niet te genieten in huis, maar nu was ik zo relaxed als in de vakantie. Ik ging naar school om een examen te maken, bleef nog even praten met andere leerlingen, fietste met dorpsgenootjes naar huis, startte de computer op, zette de radio aan op 3FM, keek het examen streng na, ging eten, tv kijken en naar bed. 's Morgens nog even een examen oefenen en vervolgens naar school voor het volgende examen. Ik heb niks meer geleerd tijdens de examens. Slechts nog enkele oude examens geoefend. Hierdoor ben ik de examens redelijk ontspannen, in hoeverre dat mogelijk kan zijn, doorgekomen. 
Natuurlijk was ik zenuwachtig toen ik op weg was naar school om mijn eerste examen Nederland te maken, natuurlijk zag ik op tegen Engels en natuurlijk was ik opgelucht wanneer een examen goed ging. Maar zo'n stress als in proefwerkweken had ik gelukkig niet.
Na wiskunde op dinsdag 2 juni was het dan zover: ik was klaar met leren voor de middelbare school! Opgelucht, blij, maar toch was het allemaal wat onwerkelijk. Nooit meer les met je klasgenootjes, nooit meer gymnastiek, nooit meer Nederlands lessen. Maar we hadden nu echt vakantie. Heerlijk!

De eerste dagen na de examens heb ik dan ook vooral afgesproken met vrienden. In het park gelegen, naar de bioscoop geweest, uitgegaan en dat soort dingen. De vrijdag 5 juni had ik LSD op school, maar dat was een grote flop dit jaar. Andere jaren worden de niet-examenleerlingen ingepeperd door examenleerlingen. Maar dit jaar mochten we niets, maar dan ook helemaal niets doen. We mochten zelf geen waterballonnen gooien of waterpistolen gebruiken. Alles werd afgenomen. Ook mochten de examenleerlingen niet de school in, behalve tijdens de pauzes. Dus we hebben de hele dag buiten in de kou, want warm was het die dag zeker niet, op het sportveldje naast de school gezeten. Vanaf drie uur ging de tap open en werd het iets gezelliger, maar echt heel gezellig werd het die middag niet. Rond half zeven was ik thuis en ik was net op tijd voor het eten. Mijn zusje was jarig, dus om half acht zou er bezoek komen. Toen het bezoek kwam ben ik nog even beneden gebleven, maar daarna ben ik gaan douchen en vertrokken naar een verjaardags- en examenfeestje van een goede vriendin. Een gezellige avond gehad en om drie uur lag ik eindelijk in bed. 

De dag erna heb ik gewerkt en mijn koffer ingepakt, want die avond zouden we om twaalf uur naar het vliegveld in Keulen worden gebracht, want ik ging samen met twee andere jongens en zeven meisjes een week naar Kroatië. Met dezelfde mensen ben ik vorig jaar drie dagen naar Bloemendaal aan Zee op vakantie geweest en dat was erg gezellig, dus iedereen had ook veel zin in deze vakantie. Deze groep vrienden is eigenlijk ontstaan tijdens de reis naar Rome vorig jaar met school en sindsdien doen we eigenlijk heel veel leuke dingen met z'n allen. Van samen nieuwjaar vieren en sinterklaassurprises voor elkaar maken tot samen uitgaan en op vakantie gaan. We kunnen alle tien goed met elkaar opschieten en er is zelfs één stelletje. Tot voor kort waren dat er nog twee, want mijn ex-vriendinnetje is ook één van de tien die mee naar Kroatië gingen, maar in maart heb ik het uitgemaakt, omdat het niet zo geweldig liep als ik zou willen dat het zou lopen.
De vakantie in Kroatië was echt helemaal geweldig. Van te voren had ik eigenlijk zo'n standaard jongerenvakantie verwacht: zon, zee, strand, uitgaan, zuipen, slapen. Dat was het echter (gelukkig) niet. We hebben best veel ondernomen: we zijn een dag gaan kanoën, een dag naar een of ander natuurgebied met watervallen geweest, drie dagen naar het 'strand' geweest (gewoon een grasveld aan de rotsen en zee, het beloofde zand was nergens te vinden,) elke avond naar een cocktailbar geweest, twee avonden uitgeweest, een pizza met een doorsnede van 1,2 meter gegeten met acht personen en veel foto's gemaakt (zie mijn hyves). De week was al zo snel voorbij dat het leek alsof we maar drie dagen weg waren geweest. Het was dus een heerlijke vakantie! En het is best raar als je weet dat dit misschien wel de laatste keer is dat je met diezelfde groep op vakantie gaat. De helft blijft in Maastricht studeren, maar de rest gaat weg uit Limburg. Dus het contact zal hoogstwaarschijnlijk ook langzaam af gaan nemen.

Eenmaal thuis ben ik maar eens begonnen met de zoektocht naar een kamer. En al snel kwam ik één kamer tegen die me heel erg aansprak. Ik reageren en al snel kreeg ik een reactie dat ik diezelfde avond langs zou kunnen komen. Ik vond het doodeng, maar die avond belde ik dus aan bij dat studentenhuis. Een meisje van 23 deed open en liet me de kamer zien. Vervolgens werd ik naar boven geleid, naar het dakterras, waar al een stuk of 14 andere mensen zaten. En op twee of drie mensen na waren ze eigenlijk allemaal 21+, net als de huisgenoten zelf. Dus ik had al snel door dat ik weinig kans maakte. Twee uur later stond ik weer buiten en ben ik met mijn ouders naar huis gereden, die twee uur lang op een terras hadden zitten wachten. En inderdaad, ik werd niet meer gebeld, dus ik was het niet geworden. Daarna heb ik nog verder gezocht naar een andere kamer, maar ik vond er geen enkele meer die me echt aansprak. Dus waarschijnlijk zal ik de eerste maand(en) nog even op en neer moeten reizen van Maastricht naar Eindhoven.

Twee dagen later, op donderdag, kregen we de uitslag te horen. Ik wist het eigenlijk al 100% zeker, maar toch was het fijn om de bevestiging te horen: ik was geslaagd! Vlag buiten opgehangen met tas en boeken eraan en verder die dag vooral geholpen met de voorbereidingen van mijn examenfeest de dag erna. Die vrijdag had ik dus mijn examenfeest en er waren meer mensen gekomen dan ik had verwacht, aangezien er nog drie andere examenfeesten waren op diezelfde avond van mensen die dezelfde mensen kenden als ik, dus ik was helemaal blij toen het drukker werd dan ik had gehoopt en het was bovendien erg gezellig.
De weken erna tot nu ben ik nog naar zestien andere examenfeestjes geweest en afgelopen donderdag had ik het Eindgala. Komend weekend heb ik nog de laatste drie examenfeestjes en dan heb ik ze gelukkig voorlopig allemaal gehad xD. Want de examenfeestjes zijn echt allemaal leuk en zo, maar je merkt wel dat je er nu na bijna vier weken lang examenfeesten, steeds minder zin krijgt in de feestjes die er nog aankomen. Verder ik de afgelopen weken veel gewerkt, gelezen (Komt een vrouw bij de dokter, De weduwnaar), afgesproken met vrienden en Tour de France gevolgd. 

En dan heb ik jullie nu weer helemaal bijgepraat over de laatste maanden van het schooljaar. Volgende week zit ik al in Zuid-Afrika en ik ga proberen dan ook regelmatig een blog te plaatsen.

Tijd kom je altijd tekort

   


 

Donderdag 8 januari

2009, een nieuw jaar

Het nieuwe jaar is alweer een aantal dagen bezig. 2009, een jaar dat vele malen anders zal zijn dan afgelopen jaar. Een jaar waarin ik veel ga meemaken. Zowel leuke dingen als minder leuke dingen. Maar het wordt bovenal een onvoorspelbaar en spannend jaar. Er zullen prachtige dagen zijn, maar er zullen ook genoeg rotdagen zijn. Een jaar waarin ik me zelf goed zal leren kennen.
Ik hoop dit jaar te slagen voor mijn eindexamen VWO en het liefst met redelijk goede punten. Het begint nu echt dichterbij te komen. Een maand geleden leek 18 mei nog zover weg, maar nu niet meer. Nog maar ongeveer 4 maanden en de eindexamens beginnen. Van de ene kant wel spannend, maar aan de andere kant ook totaal niet. Eindelijk kun je al je vakken afsluiten. Eindelijk ben je er van af. Daarom kijk ik er eigenlijk best wel naar uit.
Waar ik me meer zorgen om maak is mijn studiekeuze voor volgend jaar. Ik weet namelijk nog steeds niet echt welke studie ik volgend jaar wil gaan doen. Toch moet ik nu langzamerhand te weten gaan komen wat ik wil gaan doen. Dus ik hoop dat ik een goede keuze ga maken dit jaar.
Dit jaar zal ik waarschijnlijk ook op kamers gaan. Ontzettend leuk, lijkt me, maar aan de andere kant ook ontzettend spannend. Maar over die dingen ga ik me nu nog niet druk maken. Dat is iets voor na de zomervakantie. Nu kan ik me beter richten op het eindexamen. Eerst dat maar eens halen.
Ik hoop in ieder geval op een prachtig 2009! Niet alleen voor mezelf, maar ook voor al mijn vrienden en familie.

Iedere dag is weer anders, maar dat maakt het leven juist zo mooi.

Maandag 17 November

Lekker begin

Soms heb je wel eens van die dagen. Je staat 's morgens op en je hebt eigenlijk nergens zin in. Want je weet gewoon zeker dat dit een rotdag gaat worden. Zo voelde ik me vanmorgen dus ook. Ik had net een weekje activiteitenweek achter de rug, maar ik heb slechts één activiteit gehad, dus eigenlijk had ik gewoon een weekje vrij. Alleen nu, maandag, moest ik natuurlijk weer naar school. En ik wist dat ik vandaag verschillende cijfers te weten zou komen die ik in de proefwerkweek had gehaald. Allemaal ED-cijfers. Zoals ik hier ook al had laten merken, had ik niet echt het gevoel dat ik de proefwerken zo goed had gemaakt, dus daarom had ik vanmorgen ook totaal geen zin in de dag die ging komen.

En ja hoor, ik kwam op school, kwam ik erachter dat de schoolfotograaf er vandaag was. Vrijdag had ik al van iemand gehoord dat maandag de schoolfotograaf zou komen, maar ik was het deze morgen totaal vergeten. M'n haren zagen er helemaal verwilderd uit van het fietsen en ik had m'n halfkapotte schoenen aan. Zou dus een leuke foto worden. Op dat moment wist ik dus 100% zeker dat het een vreselijke dag ging worden. Al maakte het me eigenlijk niet zoveel uit dat de schoolfotograaf er vandaag was, want als ik het geweten had, zou ik er ongetwijfeld hetzelfde bij hebben gelopen. Maar ik gebruikte dit voorval nu gewoon als voorteken dat het een rotdag zou worden.

Het eerste lesuur had ik Wiskunde B2, een vak dat ik behoorlijk verknald dacht te hebben in de proefwerkweek. Maar ik heb gewoon het derde hoogste cijfer gehaald, namelijk een 8,5!! (Het hoogste was een 8,8 en de helft van de klas had een cijfer beneden de 5,0). Ik was dus meteen alle ellende vergeten en helemaal blij :)! De wiskundeleraar had ook een cijferlijst van alle kinderen uit de klas bij zich, dus we mochten wel een paar cijfers aan hem vragen die we wilden weten. Aangezien ik nooit bij Duits aanwezig kan zijn, heb ik mijn punt voor Duits1,2 gevraagd. Ik had een 8,0 voor de Luistertoets gehaald en een 9,5 voor het Mondeling! Ik vond die 9,5 zelf een beetje overdreven, want een andere jongen was vele malen (vond ik) en die had hetzelfde punt. Maar misschien was ik dan toch beter dan ik zelf dacht. Het volgende vak waarbij ik een cijfer terugkreeg was bij Wiskunde B1. Hiervoor had ik een 7,6 ! Ook helemaal blij mee dus. Verder heb ik nog een 7,8 voor Duits Literatuur gehaald, een 7,2 voor Biologie 1,2 en een 7,5 voor Natuurkunde. En dat terwijl ik de vorige keer een 5,3 voor Natuurkunde had!

Ik was dus ongelooflijk tevreden met mijn punten, vooral omdat ik had verwacht dat ze een stuk lager zouden zijn. In de loop van de week kom ik ook nog mijn punt voor Scheikunde te weten en het punt van mijn Nederlands Betoog. Maar Scheikunde zal ook wel goed zijn, want dat proefwerk vond ik het gemakkelijkste van alle proefwerken in de proefwerkweek.

Het was dus een geweldige dag voor mij en ik ga nu nooit meer, maar dan ook echt nooit meer zeggen dat ik een proefwerk verknald heb, want ik heb gewoon heel goede cijfers gehaald :D!

Vrijdag 7 November

Weekje stress voorbij

Eindelijk! De schoolweek is weer voorbij. Een behoorlijk zware week. Ik heb ontzettend veel zitten leren, ben meerdere keren tot de conclusie gekomen dat ik alles beter had moeten bijhouden, heb maar weinig geslapen, was niet altijd even goed gehumeurd en heb daarnaast ook nog bijna al mijn proefwerken slecht gemaakt.
Donderdag had ik Wiskunde B2. Tachtig procent van het proefwerk bestond uit Bewijzen. En bij bewijzen is het meestal zo dat het niet lastig is, maar je moet het maar net even zien. En donderdag zag ik het behoorlijk vaak net niet. Maar ik was gelukkig niet de enige die het even niet zag. Er waren zelfs maar twee leerlingen die het wel goed gemaakt dachten te hebben. Dus hopelijk valt mijn punt toch nog mee.
Vandaag had ik dan nog Biologie 1,2. Gelukkig ging dit proefwerk wel redelijk goed. Al weet je het maar nooit met Biologie.... maar ik ga eens optimistisch zijn en ga er dus gewoon vanuit dat het goed is gegaan :-)!

Na school ben ik naar huis gefietst en toen weer snel naar de kapper gegaan. Kapper heeft me een nieuw kapsel gegeven, maar weet niet of ik er wel echt tevreden over ben of niet. Van de ene kant denk ik: 'Best leuk, is weer eens wat anders.' Maar van de andere kant denk ik dan weer: 'Nee, het ziet er echt niet uit.' Toen ik thuis kwam ben ik snel onder de douche gesprongen om vervolgens samen met een aantal vrienden bij een vriendin thuis warme chocolademelk te drinken en vlaai te eten. Even vieren dat de proefwerkweek voorbij is dus. ^_^ Vervolgens ben ik nog even met m'n vriendin de stad in geweest omdat ze nog kleren moest kopen. Toen ik thuiskwam was ik net op tijd voor het avondeten.

Beetje ruzie gehad nog met mijn moeder over het feit dat ik niet eens wist dat er morgen een Open Dag is van de Universiteit in Maastricht. Dus nu heb ik me maar snel alsnog aangemeld. Want ze heeft wel gelijk: Als ik komende weken niet nog een aantal opleidingen ga bezoeken, dan heb ik een probleem. Al ben ik bang dat ik sowieso, ookal ga ik wel nog naar allerlei open dagen, niet ga weten wat ik volgend jaar wil gaan studeren. Ik ben vorig jaar al namelijk naar allerlei voorlichtingsactiviteiten geweest, namelijk naar Universiteiten in Maastricht, Utrecht, Eindhoven en Delft. Naar sommige van deze zelfs twee keer. Ik ben echter nog steeds niet echt iets tegengekomen waarvan ik denk: Jah! Dit wil ik gaan doen! :-D. Dus laten we hopen dat dat moment wel nog gaat komen.

Ik weet sowieso nog niet echt welk beroep ik later wil gaan uitoefenen. Vroeger wilde ik altijd schrijver worden. Maar dan wel gewoon als bijbaantje naast mijn gewone beroep. En journalistiek heeft me ook een hele tijd aangesproken. Of iets met tv. Niet als acteur of presentator, maar meer bedenker van programma's en dergelijken. Maar op dit moment weet ik het echt niet.

Achjah, we zien wel wat er nog allemaal gaat gebeuren. Vanavond ga ik in ieder geval nog even lekker de stad in. We gaan er een bailey's night van maken :-).

Woensdag 5 November

En toen was het proefwerkweek

Het is alweer een aantal dagen geleden dat ik mijn laatste blog heb gepost. Maar ik heb gewoonweg geen tijd (of zin) meer gehad om iets van me te laten horen. Tijd om even bij te praten.

Zondag. Overdag heb ik voornamelijk Wiskunde B1 geleerd en 's avonds heb ik Expeditie Robinson gekeken en daarna nog een ander programma, maar ik weet al niet meer welk. Was dus waarschijnlijk ook niet echt interessant. Expeditie Robinson daarentegen was deze keer wel een superleuke aflevering. Ik vond het de laatste twee weken erg voorspelbaar worden, maar nu is het weer helemaal leuk :-)!
Maandag. Om 7 uur opgestaan en klaargemaakt om naar school te gaan. En om half 9 begon dan mijn eerste SE-proefwerk van dit schooljaar: Wiskunde B1. Ik had behoorlijk veel en goed geleerd voor Wiskunde, maar het proefwerk ging helaas niet zo heel erg goed. Het was een erg lang proefwerk en ik heb het dan ook niet op tijd afgekregen. Verder had ik net een opgave af, krijgen we dan te horen: "Er staat een fout in opgave 5. Jullie moeten even het getal 10 in die regel erbij zetten. Had ik dus voor niets een kwartier aan die opgave zitten werken. Ik had echter geen zin meer om de hele opgave nog eens te gaan maken, dus ging maar weer verder met de andere opgaves. En nu hoop ik stiekem dat ze die opgave iets soepeler nakijken. Om tien over tien zat het eerste proefwerk erop. Echt tevreden was ik niet, want ik had het veel beter kunnen maken, maar ik hoop op een voldoende. Vervolgens ging ik naar huis en ben ik begonnen met leren voor Natuurkunde 1,2. De stof bevatte deze keer in totaal zo'n 490 pagina's. En aangezien ik wist dat het geen zin meer zou hebben om op de allerlaatste dag voor het proefwerk alle stof er nog snel in te stampen, besloot ik om gewoon een korte samenvatting van elk hoofdstuk te lezen en vervolgens eindexamenopgaves te maken. Ben de hele dag zoet geweest met Natuurkunde.
Dinsdag. Om half negen zat ik klaar voor het SE-proefwerk Natuurkunde 1,2. Ook dit proefwerk vond ik erg lastig. Weet dus niet of het me is gelukt de 5,3 (m'n enige onvoldoende ooit gehaald trouwens) van vorig jaar omhoog te halen. Laten we hopen dat ik deze keer wel een voldoende heb gehaald. Toen ik thuis kwam heb ik Scheikunde geleerd en Duits literatuurgeschiedenis. Verder kwamen mijn opa en mijn oma nog even op bezoek en ze hebben dan ook meegegeten 's avonds.

En dan ben ik eindelijk weer aangekomen bij woensdag, vandaag dus. Ben vanmorgen om half 7 opgestaan om Scheikunde nog even door te nemen en om even tv te kijken. Ik wilde even weten wie de nieuwe president was geworden: Obama :-D! Dus toen ik dat hoorde, besloot ik dat dit wel een mooie dag moest gaan worden.
Om half 9 zat ik weer klaar op school voor m'n derde SE-proefwerk van deze proefwerkweek. Scheikunde was ook best lastig, maar het viel me toch nog enigszins mee. Heb een aantal foutjes gemaakt, maar heb ook veel dingen goed. Dus denk dat ik wel een redelijk goed punt heb gehaald :-D!
Daarna had ik even pauze en om half 11 had ik SE luistertoets Duits. Normaal haal ik altijd goede punten voor luistertoetsen van Duits. Maar deze keer dus niet, vrees ik. Eerst waren er 22 opgaves, waarbij je moest luisteren naar een cd. Er was bij 20 van de 22 opgaves een man aan het woord die een ontzettend zware stem had en meer bromde dan sprak. Ik heb dus 20 vragen op de gok in moeten vullen, zo ongeveer. Daarna was er gelukkig nog een video-gedeelte. Hier spraken de mensen wel fatsoenlijk en ik weet bijna zeker dat ik de 17 opgaves die bij dit onderdeel hoorde zo goed als foutloos heb gemaakt. Hoogstens 2 of 3 fouten. Gelukkig was ik niet de enige die het eerste gedeelte ontzettend lastig vond, dus ik hoop dat de telling niet te streng zal worden.
Daarna had ik nog Duits literatuur. Dit was echt maar een heel kort proefwerk en na 25 minuten was ik al klaar. Het ging niet echt geweldig, maar denk wel voldoende.

Na school heb ik Wiskunde B2 geleerd en dat hoor ik nu eigenlijk nog steeds te doen, maar ik heb het echt even helemaal gehad met leren. Mijn blogs gaan tot nu toe ook echt alleen maar over het leren, wat me ook niet zo heel erg interessant lijkt om steeds te lezen. Ik beloof echter dat ik na vrijdag een stuk minder over school en leren ga bloggen, want dan in de proefwerkweek voorbij en heb ik weer tijd voor andere, wel leuke dingen.

Wat ik wel merk, is dat ik de laatste tijd steeds minder gemotiveerd ben wat betreft school. Vroeger, en dan bedoel ik eigenlijk de periode tot eind vorig schooljaar, deed ik altijd mijn uiterste best om zo'n hoog mogelijke cijfers te halen. Maar sinds dit schooljaar heb ik het gevoel alsof het me allemaal niet meer zoveel interesseert. Mijn lijst met SE-cijfers ziet er op dit moment (nog) ontzettend goed uit. En ik weet nu al dat de kans groot is dat ik ga slagen dit jaar. Ik kan wel nog ontzettend mijn best gaan doen dit jaar, om ervoor te zorgen dat ik met een 8 gemiddeld slaag. Maar wat ik me steeds meer afvraag: Wat heeft dat nou voor zin? Wat maakt het nu uit of ik met een 6 of een 8 gemiddeld slaag. Als ik maar slaag, daar gaat het om.
Veel belangrijker is het te weten komen welke opleiding ik volgend jaar wil gaan volgen. Dus ik denk dat ik me daar vanaf volgende week maar eens wat meer op ga richten. Want we zitten alweer op zo'n kwart van het schooljaar, zelfs nog iets meer misschien. Voor je het weet is het schooljaar alweer voorbij.

Sorry dus voor het vele gezeur over school, maar dat was ook wel te verwachten van een eindexamenjaar-blog, maar ik beloof vanaf vrijdag meer berichten te posten die niet alleen maar met school te maken hebben XD.

Zaterdag 1 November

Vanmorgen om half 9 ging mijn wekker. Ik duwde hem weer uit en wilde weer verder gaan slapen, maar al snel spookten er allemaal paniekerige gedachten door mijn hoofd heen. 'Je moet nog veel doen vandaag.' 'Als je nu niet op staat, red je het allemaal niet.' Dat soort gedachtes dus. Dus om vijf over half 9 zat ik al aan de ontbijttafel met mijn scheikundeboek, en terwijl ik at, probeerde ik ook nog scheikunde te leren en de krant te lezen. Uiteindelijk heb ik toch nog een half hoofdstuk van scheikunde doorgelezen, dus dat vond ik best een knappe prestatie van mezelf. Om tien uur ging ik me eens klaar maken om naar m'n bijbaantje te gaan: werken bij TNT post als zaterdagbesteller. Dat houdt gewoon in dat ik op zaterdag post rondbreng in een bepaalde wijk. Ik ben er gewoonlijk zo'n drie uur aan kwijt, maar het verdient redelijk goed en het is ook nog best leuk werk om te doen, als het tenminste niet zo koud en nat is zoals vandaag wel het geval was. Maar wat bleek nu toen ik bij de post aankwam; ik stond helemaal niet ingepland voor vandaag. Na enkele telefoontjes bleek er een fout te zijn gemaakt, en ik kreeg de opdracht om de persoon die in mijn plaats op de planning stond gewoon te helpen. Dus ik was eigenlijk wel blij, want dat hield in dat ik al om 13.00 uur klaar zou zijn met werken.

Zolaat was ik dus ook klaar. Ik kwam thuis, heb even iets gegeten, heb een warm bad genomen en ten slotte ontkwam ik er niet aan om nu echt eens aan mijn huiswerk te beginnen. Ik heb mijn to-do-list erbij genomen en ben verder gegaan met het leren van Wiskunde B1. Ik ken nu 3,5 van de 4 hoofdstukken, dus morgen nog even dat laatste halve hoofdstukje en dan ben ik klaar voor maandag :-). Ik had me alleen ook nog voorgenomen om al iets aan de proefwerken te doen die ik dinsdag (Natuurkunde 1,2) en woensdag (Scheikunde 1,2 en Duits) heb. Op scheikunde na is me dit alweer niet gelukt. Dus ik ben een beetje bang dat ik maandag en dinsdag behoorlijk ga stressen.

Rond 8 uur ben ik naar m'n vriendinnetje gegaan. En we hebben Sleepy Hollow gekeken op haar laptop. Ik had deze film nog nooit helemaal gezien, wel laatst een klein stukje op televisie, maar vond het best een leuke film :-). Nu ben ik weer thuis en ga ik lekker naar bed. Het is immers alweer zondag. Ik had me eigenlijk voorgenomen vroeg op te staan, maar denk toch dat ik er beter aan doe om een beetje uit te slapen. Komende week wordt al vermoeiend genoeg.

Vrijdag 31 Oktober

Vanmorgen om vier minuten over zeven ging mijn wekkerradio af. En ik wilde slechts één ding: doorslapen. Want ik was nog moe, ik wilde niet naar school, ik wilde geen Duits monoloog houden en ik wilde gewoon niet met school bezig zijn. Maar zoals wel vaker gebeurd, schoot ik enkele seconde later alweer in de stress. Ik moest mijn monoloog nog even herhalen en ik moest vandaag echt iets gaan leren voor de proefwerkweek. Dus uiteindelijk lukte het me toch enigszins gemakkelijk om op te staan en me te gaan douchen.

Het vierde lesuur had ik mijn Duits monoloog. Ik had eigenlijk Wiskunde B1 tijdens dat uur, maar de lerares Duits had geregeld dat ik gewoon naar Duits kon komen. Eerst heb ik naar 3 andere monologen geluisterd en vervolgens was ik dan zelf aan de beurt. Zoals altijd ben ik op zo'n moment enorm zenuwachtig. Al kan ik de laatste tijd steeds beter met mijn zenuwen omgaan als ik presentaties moet geven. Vroeger liep het zweet me zo ongeveer over mijn rug voordat ik aan een presentatie begon, had ik klamme handjes en had ik een vuurrood hoofd. Maar deze keer had ik daar allemaal geen last van. Dus dat vond ik best wel goed van mezelf. M'n eerste woorden kwamen er nog een beetje trillend uit, maar na enkele zinnetjes was ik eigenlijk totaal niet meer zenuwachtig en liep het eigenlijk als een trein. Tijdens mijn monoloog was het net rumoerig op de gang. Dus op een gegeven moment liep de lerares het lokaal uit om de rumoerige kinderen even aan te spreken, maar ik mocht gewoon verder gaan met het monoloog. Ik was op dat moment net bij een gedeelte van mijn monoloog aangekomen dat ik niet echt goed kende en waarvoor ik echt mijn blaadje met de tekst erop nodig had. Dus het kwam mij wel heel goed uit dat de lerares toen net even het lokaal uit was. En toen de lerares het lokaal weer binnenkwam, was ik net weer bij een gedeelte aangekomen dat ik wel goed kende. Ach, soms moet je een beetje geluk hebben.

Toen ik thuis kwam ben ik eigenlijk meteen begonnen met leren. Ik had me voorgenomen om alles van Wiskunde B1 te leren, maar zoals gewoonlijk, is het me niet gelukt mijn deadline te halen. Want nu heb ik pas twee van de vier hoofdstukken geleerd. Ik ga dus nu maar gauw naar bed, met het voornemen morgen veel te gaan leren.  

Donderdag 30 Oktober

Tot nu toe ben ik best tevreden over de hoeveelheid huiswerk die ik vandaag heb afgekregen. Op school heb ik tijdens drie tussenuren één heel hoofdstuk van Biologie geleerd en nog drie paragrafen van Scheikunde. Toen ik thuis kwam, heb ik de laatste veranderingen aangebracht in mijn Duits monoloog en nu, om half 9, ken ik mijn monoloog al redelijk goed zonder te veel op het blaadje te kijken!

Wel baal ik vandaag extra dat ik volgende week al proefwerkweek heb. Een goede vriendin, die twee jaar geleden naar Frankrijk is verhuisd, is nu namelijk net komende week weer eens een Nederland op bezoek, dus ik zou graag even met haar willen afspreken. Maar aangezien we het allebei druk hebben, ik met leren en zij met andere mensen bezoeken, ben ik bang dat ik haar niet meer zal zien komende week. Ik weet echter niet tot wanneer ze hier in Nederland blijft. Dus stiekem hoop ik dat ze er volgende week vrijdag ook nog is, want dan heb ik wel weer even tijd genoeg.

Vandaag kreeg ik ook nog een berichtje van mijn Profielwerkstukbegeleider. Ik had hem een maand geleden de eerste versie van mijn profielwerkstuk via de mail gestuurd in een bijlage. Kreeg ik nu eindelijk een mailtje terug waarin stond dat hij graag zo spoedig mogelijk een schriftelijke versie wilde krijgen. Met andere woorden, hij verwacht dus dat ik meer dan 20 pagina's papier ga verspillen en niet te vergeten enkele inktpatronen. Want ik weet nog totaal niet óf ik goed bezig ben met mijn profielwerkstuk, dus het kan net zo goed zijn dat ik straks krijg te horen dat ik helemaal opnieuw moet beginnen. Het is toch veel handiger als hij het eerst een beetje globaal doorleest en dan zegt of het goed of niet goed is, voordat ik alles ga uitprinten? Achjah, het zal wel aan mij liggen XD.

Ik ga nu nog even wiskunde B1 leren, want daar heb ik maandag proefwerk van. En ik heb van de ene kant wel zin in morgen en van de andere kant niet. Ik heb geen zin in mijn Duits mondeling, maar heb wel zin om morgenavond film te kijken met mijn vriendinnetje ^ - ^!
En de rest van het weekend wordt waarschijnlijk vooral leren en werken... *diepe zucht* 

Woensdag 29 Oktober

Het is alweer woensdag. De eerste van de vier periodes op school is alweer bijna voorbij. Tot en met vrijdag heb ik nog gewoon les. Volgende week de gehele week proefwerkweek waarbij alle proefwerken meetellen voor het SE (Schoolexamen) en daarna nog een week activiteitenweek. En dan zit er alweer een kwart van het schooljaar op. Iets meer dan een kwart zelfs, want ik ben al begin juni klaar met mijn eindexamens (indien ik geen herexamen hoef te doen natuurlijk).

Nu ben ik op dit moment behoorlijk aan het stressen. Vrijdag moet ik namelijk een Duits monoloog voor een (zo goed als onbekende) klas houden. Ik moet eerst vijf minuten over een Duits gedicht praten en vervolgens nog vijf minuten over een ander Duits onderwerp. En natuurlijk allemaal in het Duits. Nu maak ik me nogal zorgen om vrijdag, want mijn Duits-uitspraak is niet zo best. Ik heb Duits als derde keuzevak, dus dat houdt in dat ik tijdens alle Duitslessen een ander vak heb, zoals Wiskunde of Natuurkunde. Met andere woorden: sinds ik Duits 1,2 als Eindexamenvak heb gekozen heb ik slechts één les Duits mee kunnen volgen. Dus m'n Duits-uitspraak oefenen bijvoorbeeld, dat is er nooit van gekomen. Het andere probleem is dat ik het altijd heel lastig vind om bepaalde keuzes te maken. Zo kan ik er uren over doen om een Duits gedicht uit te kiezen dat ik ga gebruiken vrijdag. Het heeft me mijn hele zondag- en dinsdagavond gekost om uiteindelijk het gedicht Liebe van Eva Strittmatter te kiezen. Nu wil ik proberen om vanavond de hele uitgeschreven tekst van het monoloog af te krijgen, maar ik ben bang dat dat me niet meer gaat lukken... 
Het probleem is dat ik ook graag al wat vakken wil voorleren voor de proefwerkweek, want we hebben voor bepaalde vakken echt behoorlijk veel stof opgekregen. Vooral Natuurkunde (meer dan 400 pagina's) en Scheikunde (ongeveer 300 pagina's) is erg veel en ook behoorlijk lastig. En bij scheikunde lig ik ook nog zo ongeveer een heel hoofdstuk achter. Dus dat moet ik ook nog zo snel mogelijk eens gaan bijwerken.
Mijn boekverslag heb ik gelukkig wel al af. Ik had het boek 'Karakter' van Bordewijk gelezen en het boekverslag heb ik vorige week al ingeleverd. Dus dat hoef ik deze week al niet meer te doen.
Ook ben ik al van mijn Nederlands Betoog af, dat ook meetelt voor het SE, net als alle andere punten trouwens die ik dit jaar ga krijgen, want dat heb ik vorige week maandag gehouden. Ik hield mijn betoog over het invoeren van het Suikerfeest als een nationale feestdag. Ik ben niet zo heel erg goed in presentaties en zo, maar het ging me nog best redelijk af vond ik achteraf. Het cijfer dat ik voor het betoog heb gehaald, krijg ik pas over twee weken te horen, nadat iedereen is geweest.
Ik ga nu maar snel weer verder aan mijn Duits monoloog en hoop dat het een beetje wil vlotten.

Mijn Eindexamenblog

Omdat Anna een blog bijhoudt over haar eindexamenjaar kan ik natuurlijk niet achterblijven om ook verslag te geven van mijn examenjaar VWO. Het schooljaar is al enige weken bezig, maar vanaf vandaag zal ik met enige regelmaat vertellen wat ik zoal meemaak in mijn eindexamenjaar.

Ik zal me in deze blog waarschijnlijk met name druk maken om al het huiswerk dat ik niet af lijk te krijgen en de toetsen die eraan gaan komen, maar ik zal proberen af en toe ook enkele 'leukere' berichten te plaatsen.

Hosting door HQ ICT Systeembeheer