Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Ferry van den Broek

Sunday 7 February 2010 - Een eigen huis

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Klik hier voor het liedje

een eigen huis
een plek onder de zon
en altijd iemand in de buurt die van me houden kon
toch wou ik dat ik net iets vaker
iets vaker simpelweg gelukkig was


Een eigen huis van René Froger


Voor deze blog heb ik weer een Nederlandstalig liedje uitgekozen. Onlangs kwam dit liedje op de radio voorbij en ik vond het wel toepasselijk. Niet helemaal, maar wel het refrein. Een eigen huis, dat zouden we allemaal wel willen hebben natuurlijk. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Eén van de groepen die in de regel geen eigen huis hebben, zijn de studenten. Ze hebben wel onderdak maar niks van de studenten zelf.

Studenten huren in de meeste gevallen een kamertje van een aantal m2, het liefste ergens in het centrum, of in ieder geval dicht bij een kroeg, school en supermarkt. Maar hoe dichter bij het centrum, hoe hoger de huurprijs natuurlijk. Voor een groot deel is dit te verklaren door de marktwerking. Veel vraag, weinig aanbod. En dan bestaat het aanbod ook nog eens uit kamers die allemaal afkomstig zijn van de zogenaamde 'huisjesmelkers' oftewel malafide huiseigenaren die veel huur innen zonder het huis te onderhouden en dergelijke. Of niet...?

Eindhoven heeft ooit geroepen zich onder andere te willen profileren als Eindhoven studentenstad. Een studentenstad word je niet zomaar, nee je moet er iets voor doen. De stad moet aantrekkelijk gemaakt voor studenten om er zich te vestigen en een goed en leuk studentenleven op te kunnen bouwen. Dagelijks volgen er ongeveer 25,000 studenten onderwijs in Eindhoven aan de verschillende instellingen. Er zijn studenten sport verenigingen, gerund door studenten, er zijn studentenverenigingen, er zijn studieverenigingen maar er zijn weinig studenten die zich in Eindhoven vestigen. Elke dag is het een komen, maar vooral gaan van studenten, op weg naar huis. Een huis dat buiten Eindhoven ligt.

Zorg er voor dat er dan studenten woningen en kamers komen, zou je natuurlijk als eerste zeggen. Gelukkig zegt de Eindhovense VVD dat ook. In het verkiezingsprogramma staat dat de VVD de uitbreiding van studentenhuisvesting stimuleert. Dat willen we graag. Maar het huidige college in Eindhoven houdt dat tegen.

Naast dat we een studentenstad zijn, is Eindhoven ook een stad waar Oostblok-Europeanen naar toe komen, om hier te werken. Ze zijn immers goedkope krachten en zij 'zeuren' niet zo veel. Ze worden met velen in een kleine woning gestopt en uiteindelijk kan het vaak niet anders dan dat men voor overlast zorgt in de wijken. Dit is natuurlijk wel een probleem. En daarom wordt het verhuren van nieuwe huisvesting ook zoveel mogelijk tegen gehouden. Maar dit heeft wel consequenties.

Een consequentie is bijvoorbeeld dat huisbazen, die wel aantonen dat zij goede ondernemers zijn, en zich goed houden aan de normen die aan de studentenhuisvesting wordt gesteld, dat die geen kans meer krijgen om leegstaande panden om te bouwen naar studentenhuisvesting. Dit is natuurlijk een kwalijke zaak. Als een huisbaas kan aantonen dat hij een goede huisbaas is, dan moeten er mogelijkheden zijn om hem zijn werk goed te laten doen en te zorgen dat er meer studentenhuisvesting in Eindhoven komt. Meer in Eindhoven wonende studenten is positief voor de stad.

In een studentenstad is het de bedoeling dat studenten de kans krijgen om in de stad te te recreëren, te winkelen, onderwijs te volgen en dat zij kunnen werken. Maar bovenal is het van belang dat zij er kunnen wonen. Want zonder in Eindhoven wonende studenten, is er helaas vrij weinig Eindhoven studentenstad.

Ferry
Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Friday 15 January 2010 - Kom vlieg met me mee

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Klik hier voor het liedje!

'Kom vlieg met me mee
Over land over zee
Want het avontuur ligt ginds achter de horizon
Wie of wat je ook bent
Dit is het moment
Het is nu of nooit vlieg weg en kijk niet achterom
Er ligt meer voorbij die grens dan je ooit denken kon '

Vlieg met me mee van Trijntje Oosterhuis.

Het is alweer een nummer van 12 jaar geleden. Bij het horen van dit nummer moet ik meteen ook weer denken aan waar ik 12 jaar geleden ongeveer stond. Ik was 9 jaar oud toen de film Abeltje uit kwam en ik had het boek al gelezen. Bij het lezen van het boek dwaalde mijn eigen gedachten al af naar de verre oorden waar Abeltje naar toe ging. Wat leek het me geweldig om dat zelf mee te maken. Met enige regelmaat, als ik dan in de lift stond, voelde ik met net Abeltje en was ik op zoek naar het knopje waar je niet op mocht drukken om aan een lange reis te beginnen.
Als ik nu in een lift sta, moet ik in ieder geval soms nog denken aan het liedje, waar het in deze blog om  gaat.

In deze blog gaat het niet over fantasievolle reizen die je kunt maken met een lift. Het gaat in deze blog om het avontuur. Avontuur in de breedste zin van het woord. Ik kan wel zeggen dat ik vanaf mijn 9e levensjaar de nodige avonturen heb beleefd. En een avontuur betekent ook per definitie niet dat je moet overleven in de bush-bush zoals onze vriend Tarzan dat deed. In dit geval betekent het namelijk ook je grenzen verleggen, doorgaan waar je normaal misschien gestopt zou zijn maar bovenal het maken van (alles) bepalende keuzes.

'Het is nu of nooit, vlieg weg en kijk niet achterom' zingt Trijntje. Dat doe ik bij deze dan toch wel even. Om namelijk naar die horizon te kijken, waar ze ook over zingt, ben ik genoodzaakt om te kijken welke horizon ik achter me laat. En dat is dit geval die van de Koninklijke Landmacht. Ik ben 4 jaar militair geweest en in die 4 jaar heb ik ontzettend veel geleerd. Discipline, flexibel zijn, leren samenwerken, stressbestendig en verantwoordelijk zijn. Dat zijn dingen die niemand mij meer afpakt maar waar ik wel van kan profiteren. Ik gebruik bewust profiteren omdat profiteren niet per definitie slecht hoeft te zijn. Zo merk ik dat nu al op school. Vergeleken met veel klasgenoten heb ik toch een bepaalde, geestelijke voorsprong.
Na 4 jaar in het groene pak te hebben gelopen, heb ik dan besloten om de dienst uit te gaan en iets anders te gaan doen. Op aanraden van Bart, inmiddels een ex-collega, ben ik gaan kijken wat de mogelijkheden waren om een HBO te gaan volgen. Die mogelijkheden waren er en inmiddels ben ik student communicatie aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven.

Deze stap heeft mij ook politiek bewuster gemaakt. Zo ben ik lid geworden van de JOVD, de jongerenpartij van de VVD, en ben ik natuurlijk ook lid van de VVD in Eindhoven. Al na een korte periode, waarin ik wel actief was voor de VVD, ben ik gevraagd om 'mee te vliegen, op zoek naar de horizon' en me beschikbaar te stellen voor op de grosslijst (de kandidaten op een onverkiesbare plek op de lijst) van de VVD Eindhoven. Waar ik vroeg om op een plek rond nummer 25 te komen, is de harde werkelijkheid inmiddels dat ik op de verkiesbare plek 9 sta.

Op 14 januari 2010 organiseerde de Eindhovense VVD een nieuwjaarsreceptie. Tevens was er op deze avond de campagne aftrap. In Eindhoven doen we mee met de 'Ik kies zelf-campagne'. Op deze avond werden we dan officieel gepresenteerd aan de leden en overige genodigden. Het was een feestelijke avond met een geweldige campagne aftrap. Maar tegelijkertijd begon ook het besef binnen te dringen dat ik bij een nieuwe horizon ben aangekomen. Maar, zoals Trijntje al zingt, 'er ligt meer voorbij die grens dan je ooit denken kon'. Als ik terug kijk, kan ik zeggen dat ze gelijk had. En als ik vooruit kijk, kan ik waarschijnlijk wel zeggen dat ze gelijk gaat krijgen. De eerstvolgende grens is alweer op 3 maart, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen.

Vlieg jij ook mee met mij?

Ferry
Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

Friday 8 January 2010 - I got a feeling

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Klik hier voor het liedje!

"I gotta feeling...
That tonight's gonna be a good night
That tonight's gonna be a good night
That tonight's gonna be a good good night"

Dit is het refrein van 'I got a feeling' van de Black Eyed Peas.

Dit refrein moet niet te letterlijk genomen worden, maar ik kan me er goed in vinden. Het nieuwe jaar is pas net begonnen, maar dit wordt wel een belangrijk jaar. Dat voel ik in ieder geval. Het maakt niet uit hoe ik op 31 december terug kijk op het eerste decennium van het nieuwe millennium, maar wat vaststaat is dat er wat ontwikkelingen geweest zullen zijn.

Laat ik maar bij het begin van dit jaar beginnen. Januari 2010. In deze maand wordt het kaf van het koren gescheiden op mijn opleiding. Mensen die gedemotiveerd raken van hun eigen resultaten, maar ook mensen die de opleiding Communicatie toch niet zo leuk vinden als ze hadden gedacht, zullen waarschijnlijk gaan stoppen.

Dan krijgen we maart 2010. We springen even naar 3 maart 2010. De dag waarop Nederland een nieuwe gemeenteraad mag kiezen. De peilingen voor de VVD zien er nu nog goed uit, maar hoe zal dat zich vertalen naar de Eindhovense gemeenteraad? Zullen de Eindhovenaren het landelijke sentiment volgen en ook op de VVD stemmen? In dat geval, zal ik hopelijk gekozen worden in de gemeenteraad van Eindhoven. Aan de campagne zal het niet liggen in ieder geval!

In april is dan het grote voorjaarscongres van de JOVD. Van de projectgroep die dit organiseert, ben ik de voorzitter. De afgelopen tijd en de aankomende tijd zijn we druk bezig met de voorbereidingen. Ik hoop dat ik kan terug kijken op een geslaagd JOVD congres.

Dan springen we even wat verder in de tijd, naar het einde van het schooljaar 2010. Ik kan dan antwoord geven op de grote vraag die ik me nu nog stel: Zal ik dan mijn propedeuse binnen hebben of niet? Krijg ik nog een jaartje extra om mijn P te halen, of krijg ik een negatief advies om door te gaan met de opleiding?Uiteraard doe ik mijn best om dit jaar mijn propedeuse binnen te halen. Dat scheelt volgend jaar namelijk weer extra werk.

Volgend jaar, is dan natuurlijk volgend schooljaar, dat zal beginnen in september. Met trots beginnen aan het tweede jaar van de opleiding of zal ik naar een andere opleiding moeten?

De volgende maand waar we naar toe springen, is oktober. In deze maand zal de algemene ledenvergadering van de JOVD Eindhoven plaatsvinden. Wij als bestuur zullen dan verantwoording moeten afleggen aan de leden van de afdeling over het afgelopen bestuursjaar. Op zich niet heel spannend, maar de grote vraag is wat ik daarna ga doen. Stop ik met een actieve rol binnen de afdeling en ga ik misschien nog een jaartje door?

En dan komt de grote finale maand: december. Dan heb ik een antwoord gegeven op de vragen die ik net gesteld heb. Waarschijnlijk zal dat weer veel nieuwe vragen oproepen. Maar dat is voor dan, en daar moet ik nu niet bij stil staan.

"I gotta feeling...
That this year is gonna be a good year
That this year is gonna be a good year
That this year is gonna be a good good year"


Ferry
Comments (5) :: Post A Comment! :: Permanent Link

About Me

Wat houdt mij bezig? Dat probeer ik samen te pakken in blogs aan de hand van titelsongs of zinnen uit liedjes.

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer