Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Een blog over fietsen naar het werk, voor het werk of op de racefiets voor de ontspanning.

[ Home ] [ Profile ] [ Archives ] [ Friends ]

Teasi One, de eerste ervaring

Het was even prutsen gisteravond om de houder van de Teasi One op de woon-werkfiets te krijgen. Omdat ik een ligstuur op de fiets heb is er bijna geen ruimte. Dat is geen nieuw probleem want met de Garmin had ik het ook al. Daarom had ik een speciaal verbindingsstukje voor tussen het ligstuur gefabriekt om daar de houder op te zetten. De houder van de Garmin is echter veel compacter en daardoor ook makkelijker te monteren.

Montage
Laat ik voordat ik de eerste gebruikers ervaring deel, eerst even stil staan bij de stuurhouder.  Het is duidelijk dat de opdracht aan de ontwerpers was, maak een functionele houder.  De opdracht was duidelijk niet, maak een mooie houder. De houder is namelijk wat grof en groot uitgevallen. Maar slim is ie wel.

De houder zit namelijk op een kogel waarmee je heel flexibel bent in de stand van je systeem, en ook is het mogelijk om de stuurpen te gebruiken i.p.v. het stuur. Tenminste... als je er een paar langere schroeven bij gebruikt. Want de gemiddelde stuurpen van een racefiets, MTB of trekkingbike zal te dik zijn. ook bij het grote verbindingsstuk.  De houder is ook wat hoog, dus de GPS staat als een torentje boven je stuur. De bevestiging van houder en systeem is heel degelijk. geen schuif of draaisysteem, maar met vier klemmetjes die je middels de twee drukknoppen aan de zijkanten van de houder indrukt  en vervolgens in de houder aan het toestel vallen zet je 'm vast. MUURVAST!

Eerste rit

En dan was het zover, de eerste rit. Vanochtend naar kantoor. Ik had expres niets geprogrammeerd en maakte nu alleen gebruik van de computer. ik drukt op de Rec knop en lopen alle functies mee. Erg leuk is de snelheidsmeter. Dat is een analoge klok met daarin een digitaal tellertje. Het ziet er mooi uit en om de een of andere reden geeft een klimmende wijzer je toch meer het gevoel dat je harder gaat dan een paar verspringende cijfertjes.

Je hebt de mogelijkheid om het scherm nog anders in te delen, zoals op de foto hierboven te zien is, maar dat heb ik nu niet gedaan.
Eenmaal bij kantoor druk ik op de stopknop en de track wordt opgeslagen. Onder mijn trainingen zie ik op het apparaat een keurig overzicht met gemiddelde snelheid, afstand en zelfs een kaartje met hoogteprofiel! maar ook een grafiekje met verloop van mijn snelheid. leuk, mooi en netjes.
Het scherm dimt automatisch, maar was in het donker toch goed af te lezen. dikke prima dus!

Dan navigeren.
Natuurlijk is het eerste adres dat je programmeert je huisadres. Dus vanmiddag besloot ik om de Teasi one opdracht te geven mij naar huis te navigeren en ik had met mezelf afgesproken om de route netjes te volgen. Navigeren op een route die je dagelijks fietst is natuurlijk gevaarlijk, want al snel denk je "ik weet het beter"
De route was snel berekend en was in plaats van de 26 km die mijn eigen route meet, 23,6 km. Korter dus. Ik weet dat het korter kan, maar dat fietst meestal niet zo makkelijk door.  Maar de route waar de Teasi one mee kwam  was een hele verrassende. Belangrijker was of het ook een logische route was, of dat ik toch zelf moest gaan puzzelen. Dat laatste was niet het geval. de route ging volledig over aansluitende fietspaden. Knap. wel gingen sommige van die paden dwars door een woonwijk heen. Gebied waar ik me normaal gesproken niet graag laat zien op de fiets. Maar het was geen kruipdoor sluipdoor, en uiteindelijk kwam ik uit bij mijn favoriete fietspad achter het Bentwoud. Het was echt voor het eerst dat ik deze route inmijn woonwerk traject had zitten. En ik kon zelfs nog behoorlijk doorfietsen. toch zou ik deze route zelf nooit kiezen. Maar dat is zoals ik al zij het gevaar van navigatie gebruiken op een route die je goed kent. Zelf weet je het beter en maak je afwegingen die door een apparaatje eigenlijk niet te nemen zijn. Hoewel... geen verkeerslichten geen oversteek etc. daar is best iets voor te bedenken.

A-rival heeft voor de Teasi niet zelf maar wat bedacht voor wat betreft de navigatiesoftware. Het bedrijf dat daar achter zit is GPS Tuner. GPS Tuner zit ook achter de software van Mio en Bryton, en is partner van NavteQ en Teleatlas. Dat zit dus wel goed, mag je verwachten. En dat zit inderdaad ook goed. De aanwijzingen zijn duidelijk en komen ruim op tijd. 200 meter voordat je iets moet krijg je een signaal met de betreffende aanwijzing. In de route zijn de bochten gemarkeerd met een rode cirkel en een rood pijltje
Het scherm licht dan automatisch op. dooft weer en licht weer op als je echt bijna af moet gaan slaan. Als je de computer aan hebt staan dan komt er 50 meter van te voren een grote oranje pijl in je scherm te staan. Op dat moment schakelt het systeem dus niet automatisch naar de kaart. De route zelf is helder groen ingetekend met daarin kleine pijltjes die de rijrichting aangeven. 
De kaart laat overigens alleen maar wegen en water zien. Dat vind ik wel een beetje jammer. Je ziet op de kaart niet of je het bos ingaat of tussen de weilanden fietst. Het maakt de kaart wel overzichtelijk  maar een beetje kaal oogt het wel. boven in staat als je dar kaart gebruikt tijden de navigatie ook een pijl die de eerstvolgende afslag aangeeft en over hoeveel tijd je die tegenkomt. daarnaast wat je kunt verwachten. Bijvoorbeeld licht naar rechts.
Onder aan het schermpje staat een hoogteprofiel en omdat de gereden route daarin een andere kleur krijgt kan je zien waar je bent op je route. In de bergen zou je dus kunnen zien dat je bijna moet gaan klimmen.
Toen ik een keer fout fietste (met opzet de afslag missen) had de Teasi razendsnel een omleiding naar het juiste punt. dat was echt heel veel sneller dan de Garmin dat kon.
Ik heb de Teasi nu gebruikt zonder de handleiding te lezen. Dat ga ik nu eerst doen en zo de andere functies uitproberen.  Ik ben over het eerste gebruik in ieder geval erg enthousiast. Volgende ervaringen schrijf ik natuurlijk gewoon weer hier!

[ 22:23 ] [ 24/10/2012 ] [ Post Comment ]

Teasi one

Bedankt voor je uitvoerige beschrijving. Ik ben benieuwd of je ervaringen nog steeds positief zijn. Op de webside van A-Rival zag ik dat er ook een 12 volt adapter leverbaar is. Zou van pas kunnen komen in mijn ligfiets, Quest. Ook zou een reserveaccu interessant zijn voor als de accu zijn vermogen heeft verloren maar dat zag ik niet op de webside.
De Teasi one is een zeer interessante optie en betaalbaar.
Bedankt, Peter Wonder

[ Anonymous ] [ 14:11 ] [ 30/11/2012 ] [ Link ]

Teasi Fix Head

Voor de Teasi One is tegenwoordig ook de Teasi Fix Head leverbaar. Al een veel elegantere oplossing!

http://www.fiets-onderdelen-online.nl/TEASI-One-houder-voor-A-head-stuurpen-Teasi-fix-head

[ Anonymous ] [ 11:37 ] [ 21/3/2013 ] [ Link ]

Hosting door HQ ICT Systeembeheer