Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Gezond genieten 

Goede voornemens op dieetgebied: nooit aan beginnen!

18:58, 5/1/2014  ..  0 comments  ..  Link

 

Zo rond november/december beginnen de eerste vrouwen in mijn vriendenkring zich allemaal massaal te richten op 1 cruciaal onderwerp: goede voornemens.
Wat mij opvalt is dat het vooral gaat over goede voornemens met betrekking tot (niet) eten, bewegen en ja hoor: afvallen.
Want allemaal willen we in januari gezond het nieuwe jaar tegemoet treden om een half jaar laten schaamteloos in een prachige bikini over het strand te kunnen paraderen.
Eerlijk is eerlijk: het idee is leuk. De uitvoering blijkt echter altijd een stuk minder rooskleurig te zijn als vooraf bedacht.

Dus zo rond november hoor ik de eerste (vaak verontrustende) kreten van enkele vriendinnen al die richting op gaan:
'Ik ga vanaf januari 6 keer per week sporten, alleen nog maar eiwitten eten en daarnaast veel water drinken. Wedden dat ik in 2014 eindelijk ga afvallen, let maar op.'
'Nee, joh, wat een gedoe zoveel sporten! Bij mijn dieet mag ik niet eens sporten en val ik toch 2 kilo per week af, want ik ga in januari beginnen met shaken. Heel simpel: 3 shakes per dag en die kilo's verdwijnen als sneeuw voor de zon.

En zo passeren elk jaar weer tientallen dieten de revue.Maar de meest opvallende van afgelopen jaren kwam van mijn schoonzusje:
'Ik ga een dieet doen dat helemaal hot en trendy is. Ook celebs gebruiken mijn dieet: ik ga een paar dagen per week vasten. De rest van de week mag ik zoveel eten als ik wil, ideaal toch?!'

Hoe ideaal al die dieten uiteindelijk bleken te zijn, kwam zo rond maart, april aan het licht. Veel vriendinnen waren in januari en februari nog zeer gemotiveerd en ervan overtuigd dat zij hét dieet volgden dat écht werkte.
In maart hoorde ik dan de eerste tekenen van het 'oh zo geweldige dieet dat toch niet zo geweldig bleek te zijn'.

En dan overdrijf ik niet als ik een opsomming geef van alle lichamelijk en psychische gevolgen van de dieten die gepasseerd zijn:

Verlaagde bloeddruk, haaruitval, flauwvallen, jojo effect, eetbuien, emotionele uitbarstingen, broze nagels, zeer droge huid..
Kortom: soms werden mijn vriendinnen echt wel wat slanker, maar altijd ging het ten koste van hun verdere gezondheid.

Een uitspraak die ik dan vaak hoorde was: 'ik weet dat het dieet dat ik volg ongezond is, maar overgewicht hebben is ook ongezond.'
Ik begon het mij af te vragen. Hoe ongezond is mijn overgewicht als ik het vergelijk met jezelf uithongeren om die kilo's kwijt te raken?
En zo moest ik wel tot de conclusie komen dat ik liever wat meer kilo's had, dan een lijf dat schreeuwde om calorieën en gezond voedsel.

Uiteindelijk kwamen mijn vriendinnen elk jaar ook weer tot die conclusie. Vele van hen zwaarder dan vóór de dieetpoging. Een enkeling verloor wel een paar kilo's. En een paar bleven op hun oude gewicht hangen.

Maar nu mocht ik er van mezelf vorig jaar (januari 2013) zelf ook aan geloven: ik wilde graag wat afvallen.
Na alle dieetpogingen van mijn vriendinnen was ik wel wat huiverig geworden en vastbesloten geen 'jojo-er' te worden.
Dus veel dieten bestudeerd en uiteindelijk WeightWatchers gaan doen. Gelukkig behoorde ik tot (blijkbaar) de enkeling die wel afviel én ook blijvend.
Ik ben van januari tot juni 15 kg afgevallen en die zijn er nu nog steeds af.

Toen lukte het mij niet meer om elke dag punten te tellen. Dus heb ik een pauze ingelast. Inmiddels heeft die pauze een half jaar geduurd en vind ik het wel tijd worden voor mijn laatste 15 kg die er ook nog af moeten.
Ik heb besloten om dat niet meer via Weight Watchers te doen, omdat dagelijks punten tellen niet realistisch is.
Ik wil graag zelf een gezond eetpatroon aanleren. Door gezonde voeding, goede beweging en positiviteit.

En ik denk zelfs dat ik kan afvallen zonder dieet. Door voor het eerst in mijn leven naar mijn lichaam te luisteren.
Ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken. Hoe ik dat voor elkaar ga krijgen, ga ik de komende tijd hier typen, zodat jullie met mij mee kunnen lezen.

Dus geen dieet voornemens voor mij dit jaar, maar: luisteren naar mijn eigen lichaam en op naar een gezond 2014 :)About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links


Categories


Recent Entries

Goede voornemens op dieetgebied: nooit aan beginnen!

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer